cigars.gr
cigars.gr

Φωτογραφίες
Slideshow

Δείτε όλες μας τις φωτογραφίες


Περί Πούρων

Τα πάντα για τα πούρα.

Ιστορική αναδρομή και πολλές χρήσιμες πληροφορίες διαθέσιμες για εσάς.


Δείτε Περισσότερα


 


AL. ROBAINA - Ο ΜΑΙΤΡ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

                  Ο ΜΑΙΤΡ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

Από τα πρώτα έτη που οι άποικοι επικράτησαν στον νέο κόσμο η Κούβα είχε χωριστεί σε τέσσερις ζώνες καλλιέργειας του καπνού: την Vuelta Abajo,την  Semivuelta,την  Partido και την Vuelta Arriba. Αυτές οι περιοχές εκτείνονται από την δυτική μεριά της Κούβας – από το Pinar del rio -  μέχρι την άλλη πλευρά της Κούβας και το νοτιοανατολικό άκρο της στο Santiago de Cuba.

Όπως έγραψα και σε προηγούμενο άρθρο η περιοχή που ήταν και είναι παγκοσμίως γνωστή για το καπνό που παράγει, είναι η Vuelta Abajo.

Ξεκινώντας από το Pinar del rio για νοτιότερα της Κούβας , λίγο πριν φτάσει κανείς στο χωριό San Juan y Martinez - στην περιοχή Hoyo de Monterrey - στα αριστερά του θα συναντήσει ένα μικρό αγροτικό δρόμο που οδηγεί στο σπίτι του Alejandro Robaina. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις το νού σου , αφού νεαροί Κουβάνοι θα σε σταματήσουν και θα προσφερθούν για  να σε οδηγήσουν στην φάρμα του Robaina για να δείς από κοντά  και να σου αφηγηθούν την όλη διαδικασία που γίνεται – απ΄την στιγμή που φυτεύουν τον καπνό, το μάζεμα, την επεξεργασία και μέχρι τελικά να πακεταριστεί και να πάρει τον δρόμο για τα εργοστάσια του «στριψίματος»  όπου θα δημιουργηθεί το τελικό προϊόν.

            

O Τόνυ θα σας καλωσορίσει στην φάρμα (ξεναγός και ο μόνος από την φάρμα που ξέρει αγγλικά ) προκειμένου να εξηγήσει τι γίνεται και πως λειτουργεί η όλη διαδικασία - από το φύτεμα , την συλλογή των φύλλων, την ξήρανση , την επεξεργασία μέχρι το τελικό αμπαλάρισμα του καπνού. Θα δει κανείς από πολύ κοντά πως στρίβεται ένα πούρο και μάλλον θα είναι τυχερός θα πάρει ένα πούρο κατευθείαν από τα χέρια του στρίφτη.

Eδώ (πάνω φωτογραφία) με περηφάνια μας δείχνει ένα περιοδικό όπου γίνεται αναφορά στον Mister Robaina.

Ο στρίφτης στην φάρμα του Robaina. Βέβαια εδώ δεν στρίβουν πούρα κατ' επάγγελμα αλλά πρόκειται για τουριστική ατραξιόν. Ο Alejandro Robaina είναι 89 ετών και έχει αναλάβει την ευθύνη της φάρμας εδώ και 53 χρόνια. Η φάρμα άνηκε στην οικογένειά του από το 1846. Ο πατέρας του ο Maruto Robaina θεωρούταν ο καλύτερος στην Κούβα όπως άλλωστε και ο Mister Alejandro σήμερα. Η φίρμα πούρων «Robaina» δημιουργήθηκε το 1997. Η Habanos S.A. για να το γιορτάσει οργάνωσε ένα gala στην Βαρκελώνη τον Ιούνιο του 1997. Εκεί παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και σε παγκόσμια κλίμακα η ομώνυμη φίρμα. Το filler και binder των πούρων είναι από το Pinar del Rio , ενώ το Wrapper προέρχεται αποκλειστικά από την φάρμα του Robaina. Πέντε μεγέθη προσφέρονται σε αυτόν τον τύπο. Το Don Alejandro (double corona), το unicos (piramide), το clasico (Lonsdale), το familiar (corona gorda) και τέλος το famoso (hermoso). Όσον αφορά το unicos θεωρείται κορυφαίο σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε κοντινή απόσταση από τις ξύλινες καλύβες -όπου ξηραίνεται ο καπνός μετά την συγκομιδή- βρίσκεται και το σπίτι του Robaina. Ο ίδιος απουσιάζει τις περισσότερες φορές αφού δημοφιλής πια ταξιδεύει παντού. Σπάνια τον βρίσκει κανείς εδώ μου λέει ο Τόνι, ταξιδεύει συνέχεια στην Κούβα και γενικά σ' όλο τον κόσμο.

Στις πάνω φωτογραφίες το σπίτι του Mr Alejandro από τις δύο όψεις. Ανατολικά και δυτικά. Ο Jose Gener έφτιαξε το πρώτο εργοστάσιο της περιοχής στο San Juan το 1760 όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο. Το 1936 ο ίδιος κατασκευάζει στην Κούβα και το πρώτο Humidor. Το «κομμάτι» αυτό υπάρχει και βρίσκεται στα χέρια του Robaina και όπως πληροφορηθήκαμε μόλις το 2001 δηλώθηκε επίσημα σαν αντίκα. Όλο από κέδρο με διάφορες θήκες για αποθήκευση διαφορετικών τύπων πούρου.

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε τον εν λόγω υγραντήρα. Δίπλα μια φωτογραφία του Robaina με κάποιον Κουβάνο καλλιτέχνη.

Εδώ, ο εν λόγω υγραντήρας κλειστός.

Εφυγα από την φάρμα μετά από δύο ώρες ξενάγησης και συζήτησης με τους εκεί ανθρώπους. «Αν έρθετε senior τον Φεβρουάριο θα δείτε και τις καλλιέργειες του καπνού μας σε πλήρη ανάπτυξη» μου είπανε πριν φύγω. Εγώ τι να πώ; ελπίζω απλά να ξαναπεράσω. Τελείωσα το πούρο που μου είχαν προσφέρει, χαιρέτησα τον Τόνι και τους υπολοίπους και πήρα τον δρόμο της επιστροφής για Αβάνα.



αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος


AL. ROBAINA - Ο ΜΑΙΤΡ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

                  Ο ΜΑΙΤΡ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

Από τα πρώτα έτη που οι άποικοι επικράτησαν στον νέο κόσμο η Κούβα είχε χωριστεί σε τέσσερις ζώνες καλλιέργειας του καπνού: την Vuelta Abajo,την  Semivuelta,την  Partido και την Vuelta Arriba. Αυτές οι περιοχές εκτείνονται από την δυτική μεριά της Κούβας – από το Pinar del rio -  μέχρι την άλλη πλευρά της Κούβας και το νοτιοανατολικό άκρο της στο Santiago de Cuba.

Όπως έγραψα και σε προηγούμενο άρθρο η περιοχή που ήταν και είναι παγκοσμίως γνωστή για το καπνό που παράγει, είναι η Vuelta Abajo.

Ξεκινώντας από το Pinar del rio για νοτιότερα της Κούβας , λίγο πριν φτάσει κανείς στο χωριό San Juan y Martinez - στην περιοχή Hoyo de Monterrey - στα αριστερά του θα συναντήσει ένα μικρό αγροτικό δρόμο που οδηγεί στο σπίτι του Alejandro Robaina. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις το νού σου , αφού νεαροί Κουβάνοι θα σε σταματήσουν και θα προσφερθούν για  να σε οδηγήσουν στην φάρμα του Robaina για να δείς από κοντά  και να σου αφηγηθούν την όλη διαδικασία που γίνεται – απ΄την στιγμή που φυτεύουν τον καπνό, το μάζεμα, την επεξεργασία και μέχρι τελικά να πακεταριστεί και να πάρει τον δρόμο για τα εργοστάσια του «στριψίματος»  όπου θα δημιουργηθεί το τελικό προϊόν.

            

O Τόνυ θα σας καλωσορίσει στην φάρμα (ξεναγός και ο μόνος από την φάρμα που ξέρει αγγλικά ) προκειμένου να εξηγήσει τι γίνεται και πως λειτουργεί η όλη διαδικασία - από το φύτεμα , την συλλογή των φύλλων, την ξήρανση , την επεξεργασία μέχρι το τελικό αμπαλάρισμα του καπνού. Θα δει κανείς από πολύ κοντά πως στρίβεται ένα πούρο και μάλλον θα είναι τυχερός θα πάρει ένα πούρο κατευθείαν από τα χέρια του στρίφτη.

Eδώ (πάνω φωτογραφία) με περηφάνια μας δείχνει ένα περιοδικό όπου γίνεται αναφορά στον Mister Robaina.

Ο στρίφτης στην φάρμα του Robaina. Βέβαια εδώ δεν στρίβουν πούρα κατ' επάγγελμα αλλά πρόκειται για τουριστική ατραξιόν. Ο Alejandro Robaina είναι 89 ετών και έχει αναλάβει την ευθύνη της φάρμας εδώ και 53 χρόνια. Η φάρμα άνηκε στην οικογένειά του από το 1846. Ο πατέρας του ο Maruto Robaina θεωρούταν ο καλύτερος στην Κούβα όπως άλλωστε και ο Mister Alejandro σήμερα. Η φίρμα πούρων «Robaina» δημιουργήθηκε το 1997. Η Habanos S.A. για να το γιορτάσει οργάνωσε ένα gala στην Βαρκελώνη τον Ιούνιο του 1997. Εκεί παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και σε παγκόσμια κλίμακα η ομώνυμη φίρμα. Το filler και binder των πούρων είναι από το Pinar del Rio , ενώ το Wrapper προέρχεται αποκλειστικά από την φάρμα του Robaina. Πέντε μεγέθη προσφέρονται σε αυτόν τον τύπο. Το Don Alejandro (double corona), το unicos (piramide), το clasico (Lonsdale), το familiar (corona gorda) και τέλος το famoso (hermoso). Όσον αφορά το unicos θεωρείται κορυφαίο σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε κοντινή απόσταση από τις ξύλινες καλύβες -όπου ξηραίνεται ο καπνός μετά την συγκομιδή- βρίσκεται και το σπίτι του Robaina. Ο ίδιος απουσιάζει τις περισσότερες φορές αφού δημοφιλής πια ταξιδεύει παντού. Σπάνια τον βρίσκει κανείς εδώ μου λέει ο Τόνι, ταξιδεύει συνέχεια στην Κούβα και γενικά σ' όλο τον κόσμο.

Στις πάνω φωτογραφίες το σπίτι του Mr Alejandro από τις δύο όψεις. Ανατολικά και δυτικά. Ο Jose Gener έφτιαξε το πρώτο εργοστάσιο της περιοχής στο San Juan το 1760 όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο. Το 1936 ο ίδιος κατασκευάζει στην Κούβα και το πρώτο Humidor. Το «κομμάτι» αυτό υπάρχει και βρίσκεται στα χέρια του Robaina και όπως πληροφορηθήκαμε μόλις το 2001 δηλώθηκε επίσημα σαν αντίκα. Όλο από κέδρο με διάφορες θήκες για αποθήκευση διαφορετικών τύπων πούρου.

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε τον εν λόγω υγραντήρα. Δίπλα μια φωτογραφία του Robaina με κάποιον Κουβάνο καλλιτέχνη.

Εδώ, ο εν λόγω υγραντήρας κλειστός.

Εφυγα από την φάρμα μετά από δύο ώρες ξενάγησης και συζήτησης με τους εκεί ανθρώπους. «Αν έρθετε senior τον Φεβρουάριο θα δείτε και τις καλλιέργειες του καπνού μας σε πλήρη ανάπτυξη» μου είπανε πριν φύγω. Εγώ τι να πώ; ελπίζω απλά να ξαναπεράσω. Τελείωσα το πούρο που μου είχαν προσφέρει, χαιρέτησα τον Τόνι και τους υπολοίπους και πήρα τον δρόμο της επιστροφής για Αβάνα.



αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος


δείτε περισσότερα άρθρα

 

© Cigarworld.gr - Λεωνίδας Παυλόπουλος. Υποστήριξη: webmaze