cigars.gr
cigars.gr

Φωτογραφίες
Slideshow

Δείτε όλες μας τις φωτογραφίες


Περί Πούρων

Τα πάντα για τα πούρα.

Ιστορική αναδρομή και πολλές χρήσιμες πληροφορίες διαθέσιμες για εσάς.


Δείτε Περισσότερα


 


ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥΡΩΝ ΤΗΣ ΑΒΑΝΑΣ

PARTAGAS FACTORY

 

Δίπλα από το πάρκο Fraternidad (Parque de la Fraternidad) , πίσω από το Καπιτώλιο στην παλιά Αβάνα, στην οδό Industria αριθμός 520, βρίσκεται το εργοστάσιο πούρων Partagas.

Το κυρίως κτίριο είναι ένα τετραώροφο οικοδόμημα (ισόγειο και τρεις όροφοι).  Το εξωτερικό του κτιρίου είναι βαμμένο σε παλιά Βικτωριανά χρώματα, (κρεμ με βαθύ σοκολατί κολώνες) ενώ το εσωτερικό είναι σε λευκό κρεμ χρώμα.

            Αν και οι επιγραφές δηλώνουν ότι το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1845, η ιστορία λέει ότι στην πραγματικότητα ιδρύθηκε το 1843, ενώ το υπάρχον κτίριο κτίσθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα. Αργότερα πουλήθηκε στον Ισπανό Ramon Cifuentes , γιαυτό και στην είσοδο υπάρχει επιγραφή με το όνομά του. Όπως όλα σχεδόν τα εργοστάσια της Κούβας μετά την επανάσταση του Κάστρο, απέκτησε όνομα επαναστάτη και έτσι τώρα ονομάζεται Francisco Perez German.

            Ο ιδρυτής του εργοστασίου, ο Jaime Partagas ήταν ένας πολύ καλός επιχειρηματίας. Έκανε την φίρμα Partagas πολύ γνωστή από το ξεκίνημά της και ιδιαίτερα στο Λονδίνο.

            Ο William Gill είχε γράψει ότι ο Partagas ήταν «ένας αληθινός grandmaster του πούρου». 'Αλλωστε γιαυτό και η φίρμα Partagas έχει αποσπάσει στο παρελθόν πολλά βραβεία.

            Στην παρούσα κατάσταση το εργοστάσιο έχει περίπου 400 εργάτες από τους οποίους οι μισοί είναι ρόλερς. Η επίσκεψη του εργοστασίου επιτρέπεται στο κοινό, πληρώνοντας το αντίτιμο των 10 δολαρίων, ενώ οι φωτογραφίες απαγορεύονται αυστηρά.

            Το Partagas factory εκτός των ομώνυμων πούρων παράγει και montecristo, cohiba, Bolivar πούρα. Γενικά το σύστημα των εργοστασίων πούρων της Κούβας είναι έτσι ώστε όλα τα εργοστάσια σχεδόν παράγουν αρκετές μάρκες και όχι αποκλειστικά αυτή της φίρμας τους.

            Το κατάστημα Casa del Habanos που υπάρχει δεξιά μετά από την είσοδο του εργοστασίου ίσως και να είναι το πιο πολυσύχναστο κατάστημα στην πόλη. Εκεί μπορεί κανείς να χαλαρώσει και να απολαύσει καφέ, αναψυκτικό ή ρούμι απολαμβάνοντας ένα πούρο της προτίμησης του , δίπλα από το τεράστιο Humidor-αποθήκη του καταστήματος, και φυσικά να αγοράσει πούρα σε πολύ καλές τιμές.

            Η φήμη των Partagas βασίζεται στην ιδιαίτερη , πολύ προχωρημένη γεύση τους αλλά και στην μεγάλη ποικιλία επιλογής - από το tres petit corona εως το περίφημο double corona (lousitanias). Τα πικάντικα και δυνατά αρώματα  της φίρμας γίνονται αντιληπτά αμέσως, εμπεριέχοντας πολλές  δυνατές γεύσεις δάσους προσφέροντας στον λάτρη μια ξεχωριστή γευστική παλέτα. Αναμφισβήτητα ένα Partagas είναι το συμπλήρωμα μιας πλούσιας κουζίνας.

          LA CORONA FACTORY

 

            Κοντά σχετικά στο Partagas factory και λίγο πριν βγει κανείς στην Malecon –τον παραλιακό δρόμο της Αβάνας- είναι το La Corona. Στην οδό Agramonte , στην παλιά Αβάνα στέκει μεγαλόπρεπο και καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Είναι ανοικτό για επίσκεψη στο κοινό - πληρώνοντας βέβαια το καθιερωμένο εισιτήριο των 10 δολαρίων. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο χαλαρά , και αν τύχει κανείς στον κατάλληλο ξεναγό - ο άνθρωπος που θα σας δείξει δηλαδή το εργοστάσιο - μπορεί να του επιτραπεί η λήψη φωτογραφιών.  Πάντως εκ του νόμου η φωτογράφηση απαγορεύεται ρητώς.

            Ιδρύθηκε το 1888 και το παρόν κτίριο κατασκευάστηκε από την American Tobacco Company με  αρχική ονομασία του κτιρίου EL PANTEON. Στη συνέχεια πήρε την ονομασία La Corona ενώ η σημερινή επίσημη ονομασία του εργοστασίου είναι Miguel Fernandez Roig.

            Γενικά από  το 1880 και μετά  υπήρξε μια κατάσταση λίγο ομιχλώδης για την βιομηχανία πούρων στην Κούβα. Ξένες εταιρείες από Αμερική, Αγγλία, Ισπανία είχαν εισβάλλει στην αγορά και εκμεταλλευόμενοι την οικονομική δυσπραγία της Κούβας , είχαν αρχίσει να αγοράζουν εργοστάσια, ή να δημιουργούν καινούρια δικά τους. Αρκετές μάλιστα επιχειρήσεις είχαν προβεί και σε αγορά στρεμμάτων γης στο Pinar del Rio και καλλιεργούσαν μόνες τους τον καπνό.

            Το 1896 μια Λονδρέζικη εταιρεία με το όνομα Havana Cigar and Tobacco Factories ιδρύθηκε αποκτώντας τον έλεγχο 30 περίπου εργοστασίων της Αβάνας μεταξύ αυτών και του La Corona. Το 1899 η Havana Commercial Company από την Νέα Υόρκη , αγόρασε 12 εργοστάσια . Πολλές εταιρείες ξένες προς την Κούβα, κατασκεύαζαν πούρα φτηνά στην Αβάνα και τα πουλούσαν σε χώρες της  Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης.  

            Σιγά - σιγά όμως και λόγω της αύξησης των πωλήσεων των  πούρων παγκοσμίως παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο : άρχισε να αυξάνεται η φορολογία στα πούρα,  στις χώρες που καταναλωνόταν αυτά, με συνέπεια την αύξηση της τιμής τους. Από την άλλη οι  προμηθευτές-κατασκευαστές  βλέπανε τις πωλήσεις να μειώνονται. Έτσι λοιπόν αρχίσανε σιγά-σιγά να καλλιεργούν καπνό στην Αβάνα,  να τον εξάγουν - άφτιαχτο- στις χώρες τους, και να  τον μετατρέπουν σε πούρα εκεί. Έτσι η φορολογία ήταν λιγότερη , και προφανώς περισσότερες οι πωλήσεις.

            Το παραπάνω σκηνικό βέβαια σταμάτησε το 1960 περίπου όταν ο Κάστρο δήμευσε όλα τα εργοστάσια κλπ που είχαν οι ξένοι και πήρε τον έλεγχο του καπνού μέσω κρατικής εταιρείας. 

            Γενικά το La Corona είναι καθαρά αποτέλεσμα  του ανταγωνισμού που υπήρχε τότε στην Αβάνα για το ποιος  θα πάρει τα περισσότερα.

            Το εργοστάσιο παράγει montecristo, Bolivar, Cohiba όπως άλλωστε τα περισσότερα εργοστάσια της Αβάνας.

 

              HEROES DE LA MONCADA FACTORY

 

            Ιδρύθηκε το 1952. Βρίσκεται δυτικά της Αβάνας σε ένα προάστιο το Marianao στην γωνία των οδών calle 57 και calle 130. Βρισκόταν εκτός Αβάνας παλιά και το 1952 εγκαταστάθηκε σε αυτή τη θέση, όταν ο ιδρυτής του , ο Jose Ramon Piedra , το έφερε σε αυτή τη θέση.

           

            Έφτασα με πολύ κόπο εκεί , την πρώτη μέρα της περιήγησης μου στα εργοστάσια της Κούβας, και ρωτώντας περίπου 30 φορές αφού στο Marianao οι περισσότεροι δρόμοι λέγονται calle αλλά δεν ακολουθούν σταθερή αρίθμηση.

            Η είσοδος είναι κλειστή για το κοινό. Έχει γύρω στους 120 ρόλερς, κατασκευάζει και αυτό διάφορους τύπους πούρων για εξαγωγή. Επίσης κατασκευάζει και έναν τύπο , με την φίρμα Pita ο οποίος προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση από τους Κουβανούς.

            Πάντως πρόκειται για ένα εργοστάσιο με παράδοση στην παραγωγή πούρου και με πολύ έμπειρους τεχνίτες.

LAS MAMBISAS FACTORY

          Ένα εργοστάσιο με άγνωστη ημερομηνία ίδρυσης. Στην οδό Estrada Palma 103 στην Guanabacoa - στο ανατολικό μέρος της Αβάνας , βρισκόταν το Las mambisas. Παρήγαγε πούρα αυστηρά για εξαγωγή, με καπνό που ερχόταν αποκλειστικά από το San Juan y Martinez, και λέγεται ότι δούλευαν εκεί οι πιο έμπειροι ρόλερς. Δυστυχώς τώρα κλειστό, με τον περισσότερο κόσμο να έχει συνταξιοδοτηθεί ή να έχει μεταφερθεί σε  άλλα εργοστάσια.

Πάνω Las mambisas factory τώρα κλειστό για πάντα. Ο φρουρός όμως παρέμεινε στην πόρτα (στο αριστερό μέρος μπροστά στην ξύλινη πόρτα).

ROMEO Y JULIETA FACTORY

 

         Το παγκοσμίως αυτό γνωστό εργοστάσιο βρίσκεται στο κέντρο της Αβάνας στην οδό Padre Varela αριθμός 852. Η είσοδος επιτρέπεται στο κοινό, με το καθιερωμένο εισιτήριο των 10 $ , και «φυσικά» οι φωτογραφίες απαγορεύονται.

        Το τριώροφο κτίριο με την τωρινή ονομασία  Antonio Briones Montoto φτιάχνει πούρα με την φίρμα Romeo y Julieta, Quai dOrsay, Rey Del Mundo, San Luis Rey, Sancho Panza, Guaba.

romeo11.jpg

        Η φίρμα Romeo y Julieta ιδρύθηκε το 1875 από τον Inocencia Alvarez. Αργότερα το 1903 πουλήθηκε στον Hernandez Rodriguez. Η ποιότητα των πούρων που κατασκεύαζε ήταν πάντα εξαιρετική. Από το 1910 περίπου που ο Τσώρτσιλ άρχισε να καπνίζει και το περίφημο double corona του οίκου , η παγκόσμια  ήδη αναγνώριση που είχε, έγινε μεγαλύτερη. Επιτυχία γνώρισαν οι τρεις μεγάλες   του «βεντέτες»,  στη δεκαετία του 1960 το περίφημο Cazadores (ένα πικάντικο gran corona) , στην δεκαετία του 1970-80 το  Churchill , ενώ στην δεκαετία του 1990 η σειρά  Exhibision  (πούρα με αρώματα λουλουδιών).

Πάνω: η είσοδος του Romeo y Julieta factory.

        Το 1996 το εργοστάσιο δημιούργησε και ένα καινούριο πούρο , το Guaba. Το όνομα αυτό ήταν το όνομα ινδιάνικου δαδιού το οποίο άναβαν οι Ινδιάνοι Tainos το βράδυ για να φωτίζουν τους δρόμους ή τα σπίτια τους. Ήδη το Guaba το 2002 έβγαλε μία συλλεκτική έκδοση από 10 πούρα η οποία τώρα είναι δυσεύρετη και φυσικά πανάκριβη.

        Στις μέρες μας δημοφιλές είναι το Romeo y Julieta No 3 το οποίο συνδυάζει μεγάλη απόλαυση και καλή τιμή.

EL REY DEL MUNDO FACTORY

         Ιδρύθηκε το 1848 και βρίσκεται ακριβώς πίσω από το Romeo y Julieta, στην οδό San Carlos αριθμός 816.

        Παραδοσιακό εργοστάσιο πούρων. Η είσοδος είναι κλειστή για το κοινό. Από τα ελάχιστα εργοστάσια που υπάρχει ακόμα ο  αναγνώστης (βλέπε άρθρο για τον αναγνώστη).

        Τα πούρα EL REY DEL MUNDO χαρακτηρίζονται για την γλυκύτητα και την κρεμώδη γεύση τους. Αιχμή του δόρατος το Tainos (double corona).

H. UPMANN FACTORY

 

        Στην οδό Amistad  νούμερο 407 και ακριβώς πίσω από το Partagas factory είναι το εργοστάσιο  H. Upmann. Ιδρύθηκε το 1844 από τον Hermann Upmann , τραπεζίτη, ο οποίος παράλληλα με το εργοστάσιο πούρων δημιούργησε και μία τράπεζα. Η τράπεζά του έκλεισε το 1920 αλλά το εργοστάσιό του παραμένει ακόμα , βέβαια υπό την ιδιοκτησία της Habanos αυτή τη στιγμή.

        Τα πούρα  H. Upmann στο παρελθόν, έχουν κερδίσει πολλά βραβεία. Μερικά από αυτά είναι στο Παρίσι το 1855 και 1867, Λονδίνο 1862, Μόσχα  1872, Βιέννη 1873, Άμστερνταμ 1894, Σύδνευ 1905, Λιέγη 1907.

        Στο υπάρχον κτίριο  του εργοστασίου παλιά και μέχρι το 1944 έδρευε το Carvajal  factory , αλλά το 1944 μετοίκησε στο σημείο το εργοστάσιο του Upmann.

hupmann11.jpg

        Τώρα παράγει πούρα H. Upmann φυσικά, αλλά και Cohiba Esplendidos, κάποια από την σειρά Siglo, καθώς και Montecristo.  Το εργοστάσιο είναι κλειστό για το κοινό, και η είσοδος επιτρέπεται μόνο με άδεια από την Cubatabacco, την εταιρεία που έχει τον έλεγχο της παραγωγής καπνού στην Κούβα.

        Η μάρκα παράγει πούρα με δυνατές πικάντικες και γήϊνες γεύσεις, και αυτή η πλευρά της είναι που γοητεύει τους οπαδούς της . Αιχμή του δόρατος εδώ, το καταπληκτικό Sir Winston καθώς και το δυναμικό Monarchs  . Και τα δύο σε μέγεθος Churchill.

EL LAGUITO FACTORY

         Το περίφημο αυτό εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1960, αρχικά σαν μια σχολή για στρίφτες. Μια από τις πολιτικές του Κάστρο εκείνο τον καιρό ήταν να δώσει δουλειά σε χήρες και ορφανά από την επανάσταση, γιαυτό και στο εργοστάσιο θα δει κανείς πολλές γυναίκες. Το 1966 μετατράπηκε σε σχολή για πούρα.

        Βρίσκεται στην οδό Avenida 146 στην Playa, ένα προάστιο της Αβάνας προς την δυτική πλευρά. Η είσοδος απαγορεύεται στο κοινό.

        Για πολλά χρόνια έφτιαχνε πούρα αποκλειστικά για χρήση από τον  Κάστρο, ή για δώρα από αυτόν σε κυβερνητικούς παράγοντες άλλων χωρών που επισκεπτόταν την Κούβα. Ακόμα βρίσκεται στο εργοστάσιο ο προσωπικός υγραντήρας του Φιντέλ, σχεδόν άδειος όμως αφού οι γιατροί εδώ και 15 χρόνια του έχουν κόψει το κάπνισμα.

       Διευθύντρια μέχρι πρόσφατα ήταν γυναίκα , η Emilia Tamayo, πρόσφατα συνταξιοδοτημένη που όμως ήταν και η πρώτη γυναίκα διευθύντρια σε εργοστάσιο πούρων.

         Το εργοστάσιο φτιάχνει αποκλειστικά Cohiba και Trinidad πούρα. Η επιτυχία του είναι τεράστια αφού όλοι γνωρίζουμε το παγκοσμίως γνωστό Cohiba Esplendidos καθώς και την Linea 1492 με τα περίφημα Siglos.

        Το πρώτο Cohiba που κατασκευάστηκε ήταν το Lanceros. Ακολούθησε το Corona Especiales, η Panatela και το Exquisito. Τα Cohiba Robusto και Esplendido ήρθαν μετά, και ακολούθησε η περίφημη Linea 1492 με τα επιτυχημένα Siglos.

        Cohiba βέβαια κατασκευάζονται και σε άλλα εργοστάσια της Αβάνας, αλλά στόχος της Habanos είναι μια μέρα όλα τα COHIBA να γίνονται στο EL LAGUITO.

Εργοστάσιο κουτιών συσκευασίας ANTONIO CORNEJO.

       Πίσω από το λατινοαμερικάνικο στάδιο, στην γωνία των οδών Avenida 20 de Mayo και Universidad είναι το εργοστάσιο κουτιών συσκευασίας με το όνομα Antonio Cornejo. Ιδρύθηκε το 1911.

factory box

        Στην είσοδο εκτός από την γυναίκα θυρωρό, υπάρχει μια μηχανή, την οποία λέγεται  είχε χρησιμοποιήσει-δουλέψει ο Che Guevara για 4 ώρες κάποια στιγμή τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση του 1959. Γενικά ο Che επισκεπτόταν πολλά εργοστάσια, καλλιέργειες και για να τονώσει το ηθικό των προσφάτως απελευθερωμένων  Κουβανών, δούλευε μαζί με αυτούς για κάποιες ώρες για να δείξει ότι πιστεύει στην ισότητα όλων.

       

Τα ξύλινα κουτιά που κατασκευάζει τώρα το εργοστάσιο γίνονται ως επί το πλείστον με το χέρι αφού οι περισσότερες μηχανές που έχει-αμερικάνικης καταγωγής- είναι παρωχημένης τεχνολογίας και σε αχρηστία. Πάντως οι συσκευασίες είναι και ένα σημείο αναφοράς για να ξεχωρίσει κανείς τα πλαστά πούρα που πουλιούνται με το κιλό στους δρόμους της Αβάνας αφού προσφέρονται σε φτηνές συσκευασίες και οι οποίες προέρχονται από τον Άγιο Δομίνικο τις περισσότερες φορές.

************αρθρογράφος: Λεωνίδας ΠαυλόπουλοςΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥΡΩΝ ΤΗΣ ΑΒΑΝΑΣ

PARTAGAS FACTORY

 

Δίπλα από το πάρκο Fraternidad (Parque de la Fraternidad) , πίσω από το Καπιτώλιο στην παλιά Αβάνα, στην οδό Industria αριθμός 520, βρίσκεται το εργοστάσιο πούρων Partagas.

Το κυρίως κτίριο είναι ένα τετραώροφο οικοδόμημα (ισόγειο και τρεις όροφοι).  Το εξωτερικό του κτιρίου είναι βαμμένο σε παλιά Βικτωριανά χρώματα, (κρεμ με βαθύ σοκολατί κολώνες) ενώ το εσωτερικό είναι σε λευκό κρεμ χρώμα.

            Αν και οι επιγραφές δηλώνουν ότι το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1845, η ιστορία λέει ότι στην πραγματικότητα ιδρύθηκε το 1843, ενώ το υπάρχον κτίριο κτίσθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα. Αργότερα πουλήθηκε στον Ισπανό Ramon Cifuentes , γιαυτό και στην είσοδο υπάρχει επιγραφή με το όνομά του. Όπως όλα σχεδόν τα εργοστάσια της Κούβας μετά την επανάσταση του Κάστρο, απέκτησε όνομα επαναστάτη και έτσι τώρα ονομάζεται Francisco Perez German.

            Ο ιδρυτής του εργοστασίου, ο Jaime Partagas ήταν ένας πολύ καλός επιχειρηματίας. Έκανε την φίρμα Partagas πολύ γνωστή από το ξεκίνημά της και ιδιαίτερα στο Λονδίνο.

            Ο William Gill είχε γράψει ότι ο Partagas ήταν «ένας αληθινός grandmaster του πούρου». 'Αλλωστε γιαυτό και η φίρμα Partagas έχει αποσπάσει στο παρελθόν πολλά βραβεία.

            Στην παρούσα κατάσταση το εργοστάσιο έχει περίπου 400 εργάτες από τους οποίους οι μισοί είναι ρόλερς. Η επίσκεψη του εργοστασίου επιτρέπεται στο κοινό, πληρώνοντας το αντίτιμο των 10 δολαρίων, ενώ οι φωτογραφίες απαγορεύονται αυστηρά.

            Το Partagas factory εκτός των ομώνυμων πούρων παράγει και montecristo, cohiba, Bolivar πούρα. Γενικά το σύστημα των εργοστασίων πούρων της Κούβας είναι έτσι ώστε όλα τα εργοστάσια σχεδόν παράγουν αρκετές μάρκες και όχι αποκλειστικά αυτή της φίρμας τους.

            Το κατάστημα Casa del Habanos που υπάρχει δεξιά μετά από την είσοδο του εργοστασίου ίσως και να είναι το πιο πολυσύχναστο κατάστημα στην πόλη. Εκεί μπορεί κανείς να χαλαρώσει και να απολαύσει καφέ, αναψυκτικό ή ρούμι απολαμβάνοντας ένα πούρο της προτίμησης του , δίπλα από το τεράστιο Humidor-αποθήκη του καταστήματος, και φυσικά να αγοράσει πούρα σε πολύ καλές τιμές.

            Η φήμη των Partagas βασίζεται στην ιδιαίτερη , πολύ προχωρημένη γεύση τους αλλά και στην μεγάλη ποικιλία επιλογής - από το tres petit corona εως το περίφημο double corona (lousitanias). Τα πικάντικα και δυνατά αρώματα  της φίρμας γίνονται αντιληπτά αμέσως, εμπεριέχοντας πολλές  δυνατές γεύσεις δάσους προσφέροντας στον λάτρη μια ξεχωριστή γευστική παλέτα. Αναμφισβήτητα ένα Partagas είναι το συμπλήρωμα μιας πλούσιας κουζίνας.

          LA CORONA FACTORY

 

            Κοντά σχετικά στο Partagas factory και λίγο πριν βγει κανείς στην Malecon –τον παραλιακό δρόμο της Αβάνας- είναι το La Corona. Στην οδό Agramonte , στην παλιά Αβάνα στέκει μεγαλόπρεπο και καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Είναι ανοικτό για επίσκεψη στο κοινό - πληρώνοντας βέβαια το καθιερωμένο εισιτήριο των 10 δολαρίων. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο χαλαρά , και αν τύχει κανείς στον κατάλληλο ξεναγό - ο άνθρωπος που θα σας δείξει δηλαδή το εργοστάσιο - μπορεί να του επιτραπεί η λήψη φωτογραφιών.  Πάντως εκ του νόμου η φωτογράφηση απαγορεύεται ρητώς.

            Ιδρύθηκε το 1888 και το παρόν κτίριο κατασκευάστηκε από την American Tobacco Company με  αρχική ονομασία του κτιρίου EL PANTEON. Στη συνέχεια πήρε την ονομασία La Corona ενώ η σημερινή επίσημη ονομασία του εργοστασίου είναι Miguel Fernandez Roig.

            Γενικά από  το 1880 και μετά  υπήρξε μια κατάσταση λίγο ομιχλώδης για την βιομηχανία πούρων στην Κούβα. Ξένες εταιρείες από Αμερική, Αγγλία, Ισπανία είχαν εισβάλλει στην αγορά και εκμεταλλευόμενοι την οικονομική δυσπραγία της Κούβας , είχαν αρχίσει να αγοράζουν εργοστάσια, ή να δημιουργούν καινούρια δικά τους. Αρκετές μάλιστα επιχειρήσεις είχαν προβεί και σε αγορά στρεμμάτων γης στο Pinar del Rio και καλλιεργούσαν μόνες τους τον καπνό.

            Το 1896 μια Λονδρέζικη εταιρεία με το όνομα Havana Cigar and Tobacco Factories ιδρύθηκε αποκτώντας τον έλεγχο 30 περίπου εργοστασίων της Αβάνας μεταξύ αυτών και του La Corona. Το 1899 η Havana Commercial Company από την Νέα Υόρκη , αγόρασε 12 εργοστάσια . Πολλές εταιρείες ξένες προς την Κούβα, κατασκεύαζαν πούρα φτηνά στην Αβάνα και τα πουλούσαν σε χώρες της  Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης.  

            Σιγά - σιγά όμως και λόγω της αύξησης των πωλήσεων των  πούρων παγκοσμίως παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο : άρχισε να αυξάνεται η φορολογία στα πούρα,  στις χώρες που καταναλωνόταν αυτά, με συνέπεια την αύξηση της τιμής τους. Από την άλλη οι  προμηθευτές-κατασκευαστές  βλέπανε τις πωλήσεις να μειώνονται. Έτσι λοιπόν αρχίσανε σιγά-σιγά να καλλιεργούν καπνό στην Αβάνα,  να τον εξάγουν - άφτιαχτο- στις χώρες τους, και να  τον μετατρέπουν σε πούρα εκεί. Έτσι η φορολογία ήταν λιγότερη , και προφανώς περισσότερες οι πωλήσεις.

            Το παραπάνω σκηνικό βέβαια σταμάτησε το 1960 περίπου όταν ο Κάστρο δήμευσε όλα τα εργοστάσια κλπ που είχαν οι ξένοι και πήρε τον έλεγχο του καπνού μέσω κρατικής εταιρείας. 

            Γενικά το La Corona είναι καθαρά αποτέλεσμα  του ανταγωνισμού που υπήρχε τότε στην Αβάνα για το ποιος  θα πάρει τα περισσότερα.

            Το εργοστάσιο παράγει montecristo, Bolivar, Cohiba όπως άλλωστε τα περισσότερα εργοστάσια της Αβάνας.

 

              HEROES DE LA MONCADA FACTORY

 

            Ιδρύθηκε το 1952. Βρίσκεται δυτικά της Αβάνας σε ένα προάστιο το Marianao στην γωνία των οδών calle 57 και calle 130. Βρισκόταν εκτός Αβάνας παλιά και το 1952 εγκαταστάθηκε σε αυτή τη θέση, όταν ο ιδρυτής του , ο Jose Ramon Piedra , το έφερε σε αυτή τη θέση.

           

            Έφτασα με πολύ κόπο εκεί , την πρώτη μέρα της περιήγησης μου στα εργοστάσια της Κούβας, και ρωτώντας περίπου 30 φορές αφού στο Marianao οι περισσότεροι δρόμοι λέγονται calle αλλά δεν ακολουθούν σταθερή αρίθμηση.

            Η είσοδος είναι κλειστή για το κοινό. Έχει γύρω στους 120 ρόλερς, κατασκευάζει και αυτό διάφορους τύπους πούρων για εξαγωγή. Επίσης κατασκευάζει και έναν τύπο , με την φίρμα Pita ο οποίος προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση από τους Κουβανούς.

            Πάντως πρόκειται για ένα εργοστάσιο με παράδοση στην παραγωγή πούρου και με πολύ έμπειρους τεχνίτες.

LAS MAMBISAS FACTORY

          Ένα εργοστάσιο με άγνωστη ημερομηνία ίδρυσης. Στην οδό Estrada Palma 103 στην Guanabacoa - στο ανατολικό μέρος της Αβάνας , βρισκόταν το Las mambisas. Παρήγαγε πούρα αυστηρά για εξαγωγή, με καπνό που ερχόταν αποκλειστικά από το San Juan y Martinez, και λέγεται ότι δούλευαν εκεί οι πιο έμπειροι ρόλερς. Δυστυχώς τώρα κλειστό, με τον περισσότερο κόσμο να έχει συνταξιοδοτηθεί ή να έχει μεταφερθεί σε  άλλα εργοστάσια.

Πάνω Las mambisas factory τώρα κλειστό για πάντα. Ο φρουρός όμως παρέμεινε στην πόρτα (στο αριστερό μέρος μπροστά στην ξύλινη πόρτα).

ROMEO Y JULIETA FACTORY

 

         Το παγκοσμίως αυτό γνωστό εργοστάσιο βρίσκεται στο κέντρο της Αβάνας στην οδό Padre Varela αριθμός 852. Η είσοδος επιτρέπεται στο κοινό, με το καθιερωμένο εισιτήριο των 10 $ , και «φυσικά» οι φωτογραφίες απαγορεύονται.

        Το τριώροφο κτίριο με την τωρινή ονομασία  Antonio Briones Montoto φτιάχνει πούρα με την φίρμα Romeo y Julieta, Quai dOrsay, Rey Del Mundo, San Luis Rey, Sancho Panza, Guaba.

romeo11.jpg

        Η φίρμα Romeo y Julieta ιδρύθηκε το 1875 από τον Inocencia Alvarez. Αργότερα το 1903 πουλήθηκε στον Hernandez Rodriguez. Η ποιότητα των πούρων που κατασκεύαζε ήταν πάντα εξαιρετική. Από το 1910 περίπου που ο Τσώρτσιλ άρχισε να καπνίζει και το περίφημο double corona του οίκου , η παγκόσμια  ήδη αναγνώριση που είχε, έγινε μεγαλύτερη. Επιτυχία γνώρισαν οι τρεις μεγάλες   του «βεντέτες»,  στη δεκαετία του 1960 το περίφημο Cazadores (ένα πικάντικο gran corona) , στην δεκαετία του 1970-80 το  Churchill , ενώ στην δεκαετία του 1990 η σειρά  Exhibision  (πούρα με αρώματα λουλουδιών).

Πάνω: η είσοδος του Romeo y Julieta factory.

        Το 1996 το εργοστάσιο δημιούργησε και ένα καινούριο πούρο , το Guaba. Το όνομα αυτό ήταν το όνομα ινδιάνικου δαδιού το οποίο άναβαν οι Ινδιάνοι Tainos το βράδυ για να φωτίζουν τους δρόμους ή τα σπίτια τους. Ήδη το Guaba το 2002 έβγαλε μία συλλεκτική έκδοση από 10 πούρα η οποία τώρα είναι δυσεύρετη και φυσικά πανάκριβη.

        Στις μέρες μας δημοφιλές είναι το Romeo y Julieta No 3 το οποίο συνδυάζει μεγάλη απόλαυση και καλή τιμή.

EL REY DEL MUNDO FACTORY

         Ιδρύθηκε το 1848 και βρίσκεται ακριβώς πίσω από το Romeo y Julieta, στην οδό San Carlos αριθμός 816.

        Παραδοσιακό εργοστάσιο πούρων. Η είσοδος είναι κλειστή για το κοινό. Από τα ελάχιστα εργοστάσια που υπάρχει ακόμα ο  αναγνώστης (βλέπε άρθρο για τον αναγνώστη).

        Τα πούρα EL REY DEL MUNDO χαρακτηρίζονται για την γλυκύτητα και την κρεμώδη γεύση τους. Αιχμή του δόρατος το Tainos (double corona).

H. UPMANN FACTORY

 

        Στην οδό Amistad  νούμερο 407 και ακριβώς πίσω από το Partagas factory είναι το εργοστάσιο  H. Upmann. Ιδρύθηκε το 1844 από τον Hermann Upmann , τραπεζίτη, ο οποίος παράλληλα με το εργοστάσιο πούρων δημιούργησε και μία τράπεζα. Η τράπεζά του έκλεισε το 1920 αλλά το εργοστάσιό του παραμένει ακόμα , βέβαια υπό την ιδιοκτησία της Habanos αυτή τη στιγμή.

        Τα πούρα  H. Upmann στο παρελθόν, έχουν κερδίσει πολλά βραβεία. Μερικά από αυτά είναι στο Παρίσι το 1855 και 1867, Λονδίνο 1862, Μόσχα  1872, Βιέννη 1873, Άμστερνταμ 1894, Σύδνευ 1905, Λιέγη 1907.

        Στο υπάρχον κτίριο  του εργοστασίου παλιά και μέχρι το 1944 έδρευε το Carvajal  factory , αλλά το 1944 μετοίκησε στο σημείο το εργοστάσιο του Upmann.

hupmann11.jpg

        Τώρα παράγει πούρα H. Upmann φυσικά, αλλά και Cohiba Esplendidos, κάποια από την σειρά Siglo, καθώς και Montecristo.  Το εργοστάσιο είναι κλειστό για το κοινό, και η είσοδος επιτρέπεται μόνο με άδεια από την Cubatabacco, την εταιρεία που έχει τον έλεγχο της παραγωγής καπνού στην Κούβα.

        Η μάρκα παράγει πούρα με δυνατές πικάντικες και γήϊνες γεύσεις, και αυτή η πλευρά της είναι που γοητεύει τους οπαδούς της . Αιχμή του δόρατος εδώ, το καταπληκτικό Sir Winston καθώς και το δυναμικό Monarchs  . Και τα δύο σε μέγεθος Churchill.

EL LAGUITO FACTORY

         Το περίφημο αυτό εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1960, αρχικά σαν μια σχολή για στρίφτες. Μια από τις πολιτικές του Κάστρο εκείνο τον καιρό ήταν να δώσει δουλειά σε χήρες και ορφανά από την επανάσταση, γιαυτό και στο εργοστάσιο θα δει κανείς πολλές γυναίκες. Το 1966 μετατράπηκε σε σχολή για πούρα.

        Βρίσκεται στην οδό Avenida 146 στην Playa, ένα προάστιο της Αβάνας προς την δυτική πλευρά. Η είσοδος απαγορεύεται στο κοινό.

        Για πολλά χρόνια έφτιαχνε πούρα αποκλειστικά για χρήση από τον  Κάστρο, ή για δώρα από αυτόν σε κυβερνητικούς παράγοντες άλλων χωρών που επισκεπτόταν την Κούβα. Ακόμα βρίσκεται στο εργοστάσιο ο προσωπικός υγραντήρας του Φιντέλ, σχεδόν άδειος όμως αφού οι γιατροί εδώ και 15 χρόνια του έχουν κόψει το κάπνισμα.

       Διευθύντρια μέχρι πρόσφατα ήταν γυναίκα , η Emilia Tamayo, πρόσφατα συνταξιοδοτημένη που όμως ήταν και η πρώτη γυναίκα διευθύντρια σε εργοστάσιο πούρων.

         Το εργοστάσιο φτιάχνει αποκλειστικά Cohiba και Trinidad πούρα. Η επιτυχία του είναι τεράστια αφού όλοι γνωρίζουμε το παγκοσμίως γνωστό Cohiba Esplendidos καθώς και την Linea 1492 με τα περίφημα Siglos.

        Το πρώτο Cohiba που κατασκευάστηκε ήταν το Lanceros. Ακολούθησε το Corona Especiales, η Panatela και το Exquisito. Τα Cohiba Robusto και Esplendido ήρθαν μετά, και ακολούθησε η περίφημη Linea 1492 με τα επιτυχημένα Siglos.

        Cohiba βέβαια κατασκευάζονται και σε άλλα εργοστάσια της Αβάνας, αλλά στόχος της Habanos είναι μια μέρα όλα τα COHIBA να γίνονται στο EL LAGUITO.

Εργοστάσιο κουτιών συσκευασίας ANTONIO CORNEJO.

       Πίσω από το λατινοαμερικάνικο στάδιο, στην γωνία των οδών Avenida 20 de Mayo και Universidad είναι το εργοστάσιο κουτιών συσκευασίας με το όνομα Antonio Cornejo. Ιδρύθηκε το 1911.

factory box

        Στην είσοδο εκτός από την γυναίκα θυρωρό, υπάρχει μια μηχανή, την οποία λέγεται  είχε χρησιμοποιήσει-δουλέψει ο Che Guevara για 4 ώρες κάποια στιγμή τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση του 1959. Γενικά ο Che επισκεπτόταν πολλά εργοστάσια, καλλιέργειες και για να τονώσει το ηθικό των προσφάτως απελευθερωμένων  Κουβανών, δούλευε μαζί με αυτούς για κάποιες ώρες για να δείξει ότι πιστεύει στην ισότητα όλων.

       

Τα ξύλινα κουτιά που κατασκευάζει τώρα το εργοστάσιο γίνονται ως επί το πλείστον με το χέρι αφού οι περισσότερες μηχανές που έχει-αμερικάνικης καταγωγής- είναι παρωχημένης τεχνολογίας και σε αχρηστία. Πάντως οι συσκευασίες είναι και ένα σημείο αναφοράς για να ξεχωρίσει κανείς τα πλαστά πούρα που πουλιούνται με το κιλό στους δρόμους της Αβάνας αφού προσφέρονται σε φτηνές συσκευασίες και οι οποίες προέρχονται από τον Άγιο Δομίνικο τις περισσότερες φορές.

************αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλοςδείτε περισσότερα άρθρα

 

© Cigarworld.gr - Λεωνίδας Παυλόπουλος. Υποστήριξη: webmaze