cigars.gr
cigars.gr

Φωτογραφίες
Slideshow

Δείτε όλες μας τις φωτογραφίες


Περί Πούρων

Τα πάντα για τα πούρα.

Ιστορική αναδρομή και πολλές χρήσιμες πληροφορίες διαθέσιμες για εσάς.


Δείτε Περισσότερα


 


ΠΛΑΣΤΑ ΠΟΥΡΑ

 

Ένα δημοφιλές «σπόρ» που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, σαν συνέπεια της μεγάλης εξάπλωσης των πούρων σε όλο τον κόσμο είναι η βιομηχανία των πλαστών πούρων.

            Απευθύνεται στους ανίδεους, ή ακόμα και στους πρωτάρηδες καπνιστές πούρων, βάζοντας τους τον πειρασμό της απόκτησης πολύ γνωστών και ακριβών πούρων στο 1/3 ή ακόμα και στο 1/5 της τιμής τους.

            Μια βιομηχανία που έχει απλωθεί από άκρη σε άκρη, στον κόσμο. Σε αυτό βοηθάει βέβαια και η μεγάλη φορολογία που επιβάλλουν ορισμένα  κράτη στο πούρο, η οποία όπως έχω ξαναγράψει στη χώρα μας ανέρχεται στο 42%. Έτσι τα πλαστά πούρα δεν είναι μόνο πλαστά αλλά είναι και αφορολόγητα-λαθραία.

            Η χώρα μας τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει κατακλειστεί με πλαστά πούρα, τα οποία έρχονται από παντού. Από Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ρωσία, τελευταία πολλά από Μεξικό. Δεν έχει παρά να κάνει κάποιος μια βόλτα στο «παζάρι» του Σχιστού και με λίγη προσπάθεια, θα βρει κάποιον ο οποίος θα τον προμηθεύσει με ένα κουτί Cohiba Esplendidos, με το αντίτιμο των 200 Ευρώ, την στιγμή που ένα τέτοιο κουτί πουλιέται στα καταστήματα της Αβάνας προς 380 δολάρια, και στην Ελλάδα 780 Ευρώ. Ο προμηθευτής θα υποστηρίξει ότι είναι λαθραία και γιαυτό η τιμή είναι τέτοια και ο ανίδεος αγοραστής θα το πιστέψει και θα αγοράσει.

            Βέβαια μερικούς δεν τους νοιάζει καθόλου, αφού μπορούν με 200 Ευρώ να πάρουν 25 πούρα που θα γράφουν Cohiba, και να κάνουν την φιγούρα τους σε κάποια νυχτερινή έξοδο. Τώρα τι ποιότητας θα είναι αυτά, πως θα μυρίζουν και τι αρώματα θα απολαμβάνουν είναι άλλη ιστορία. Εδώ μπαίνει η ματαιοδοξία του ανθρώπου, που θέλει να επιδεικνύεται, οπότε από μένα ουδέν σχόλιον.

            Τέτοια πούρα, -πλαστά και λαθραία- βρίσκει κανείς επίσης πιο εύκολα ακόμα και στη Χρυσή Ευκαιρία. Αν διαβάσει προσεκτικά θα διαπιστώσει μόνιμες στήλες του τύπου <<πωλούνται πούρα Αβάνας...>>. Το κράτος απ'  ότι φαίνεται δεν ενδιαφέρεται, έχει πιο σοβαρά πράγματα για να ασχοληθεί, και πάει λέγοντας.

             Το κακό είναι ότι και στις χώρες παραγωγής επικρατεί το ίδιο χάος. Στον  Δομίνικο, επισκέφθηκα αρκετές βιοτεχνίες παραγωγής. Όλοι μου δείχνανε τα πούρα που παρήγαν, επακολουθούσε συζήτηση κτλ. Σε μερικές από αυτές ένα προσεκτικό βλέμμα θα έβλεπε σε κάποια γωνία, stock από Cohiba Esplendidos τα οποία περίμεναν τον ανίδεο αγοραστή ή τον έξυπνο πωλητή ο οποίος θα τα έπαιρνε και θα τα πουλούσε στους ανυποψίαστους τουρίστες. Ακόμα και κατάστημα βρήκα στο οποίο ο καταστηματάρχης προσπαθούσε να με πείσει ότι τα Esplendidos που είχε, στην τιμή των 200 δολαρίων ανά κουτί, ήταν απολύτως γνήσια.

            Μάλιστα σε συγκεκριμένο εργοστάσιο ο ιδιοκτήτης μου είπε ότι ήδη εξάγει σε κάποιον «δικό μας» , 'Ελληνα δηλαδή , αρκετές ποσότητες πούρων. Μου έδειξε και φαξ με διεύθυνση και όνομα στην Ελλάδα. Στο τέλος μου είπε και ότι ο «δικός μας»  φοράει στα πούρα μια ετικέτα Cohiba και έτσι τα πουλάει στην Ελλάδα. 'Οπως είπα  και ονόματα υπάρχουν και διευθύνσεις, τα οποία βέβαια δεν πρόκειται να δημοσιευτούν για τον λόγο ότι δεν υπάρχει η επιθυμία από μέρους μας να τρέχουμε σε δικαστήρια.

            Στην τοπική αγορά του Δομίνικου ; Οι παρακάτω φωτογραφίες σας δείχνουν το τι γίνεται. Το Cohiba κατάντησε όπως παλιά, το Lacoste στο Μοναστηράκι. Πάρτε μία γεύση.

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από τον 'Αγιο Δομίνικο, την πρωτεύουσα του Δομήνικου. Τα πούρα πουλιούνται  μαζί με τα αναμνηστικά.

Μαζί με τα  μπιζού και τα cohiba.

Ειδικά αν πάτε σε παραλία τα cohiba θα σας κυνηγάνε ξοπίσω. Τα βλέπετε μαζί με τα cd. Παρεπιμπτόντος αυτό είναι και το λεγόμενο crystal box των cohiba. Σε αυτό θα αναφερθώ παρακάτω.

Μα καλά τόσα πολλά fake πούρα ?? Αν δεν υπήρχε ζήτηση δεν θα υπήρχε και προσφορά - και το αντίστροφο βέβαια .

            Μεγαλύτερος σάλος και μεγαλύτερο κακό γίνεται στην Κούβα. Εκεί αν είσαι λίγο «αφελής» σίγουρα θα την πατήσεις. Οι επιτήδειοι σε κυνηγάνε παντού. Στα ξενοδοχεία, στο δρόμο, στα δύο μεγάλα «παζάρια» που έχει η Αβάνα, παντού. Όλοι ισχυρίζονται ότι ο αδερφός τους, ή ο πατέρας τους, ή ο θείος τους, δουλεύει στο εργοστάσιο και τους προμηθεύει με «κλεμμένα πούρα». Το κακό δεν σταματάει εκεί, στο Pinar del Rio και  στον δρόμο προς την Vuelta Abajo, σε σταματάνε για να σου δείξουν πως γίνονται τα πούρα κτλ. Μετά από κάθε επίδειξη η πρώτη κουβέντα είναι ότι έχουν και πούρα τα οποία  πήρε από το εργοστάσιο ο θείος τους και τα προσφέρουν στη μισή τιμή. Παντού δηλαδή η ίδια η βιομηχανία.

            Βέβαια αν εξετάσει κανείς την κοινωνικό-οικονομική κατάσταση της Κούβας, καταλαβαίνει πολλά. Ένας καθηγητής αμείβεται με 15-20 δολάρια το μήνα, ο γιατρός με 30, ο αστυνομικός με 40. Ένας καθηγητής στην Κούβα δηλαδή, δεν πρόκειται ποτέ να πάει σε εστιατόριο αφού και το πιο φτηνό στοιχίζει από 10 δολάρια ανά άτομο. Παντελόνι τζήν θα αγοράσει μια φορά στα δυο χρόνια αφού και στην Κούβα το πιο φτηνό τζήν ξεκινάει από 20 δολάρια. Έτσι όλοι σκαρφίζονται τρόπους να βγάλουνε λεφτά.

            Η  κυβέρνηση της Κούβας, ευτυχώς τον Οκτώβριο του 2003 απαγόρεψε την έξοδο από την χώρα πέραν του ενός κουτιού πούρων ανά άτομο στα οποία ο κάτοχος δεν έχει τα επίσημα χαρτιά που αποδεικνύουν ότι αγοράστηκαν από κατάστημα της Habanos (η μη ύπαρξη χαρτιού δηλαδή σημαίνει ότι τα πούρα αγοράστηκαν από την «μαύρη αγορά»). Αν έχεις το επίσημο χαρτί που προανάφερα τότε μπορείς να βγάλεις από την Κούβα όσα πούρα σχεδόν θέλεις - αξίας 2.000 δολαρίων για την ακρίβεια.

            Στην Αμερική και εκεί  το πλαστό πούρο πάει κι έρχεται. Κυκλοφορούν στην μαύρη αγορά πολλά Habanos - παράνομα αφού ισχύει το γνωστό εμπάργκο- αλλά πολλοί αγοράζουν. Πλαστά επίσης κυκλοφορούν πολλά Padron, Avo, CAO, Gurkha, η τιμή των οποίων ξεκινάει από τα  200 δολάρια και φτάνει μέχρι τα 800. Όλα προσφέρονται πολλές φορές στο 1/3 της τιμής τους τα οποία βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι 100% πλαστά.

            Το πιο πολυσυζητημένο κουτί με πλαστά πούρα είναι το λεγόμενο crystal box με τα Esplendidos που είδατε παραπάνω στη φωτογραφία. Μια συσκευασία  ελκυστική, προερχόμενη από  Δομίνικο. 

            Βέβαια ένας όχι και πολύ έμπειρος στο αντικείμενο, αλλά καλά πληροφορημένος, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για πλαστό, αφού η Habanos ουδέποτε παρουσίασε τέτοια συσκευασία. Επίσης τις περισσότερες φορές το προσφερόμενο κουτί είναι ανοιχτό, (η Habanos πάντα κλείνει και σφραγίζει τα κουτιά) και οι ταινίες αυθεντικότητας δεν είναι κολλημένες αλλά στις δίνουνε ξεχωριστά και είναι αυτοκόλλητες , ενώ οι γνήσιες της Habanos κολλούνται στα κουτιά με κόλλα. Ένας μισο-έμπειρος χρήστης αρκεί να ρίξει μια ματιά, στην συσκευασία και θα καταλάβει την διαφορά.

            Αν συζητήσει κανείς με ανθρώπους από την Κούβα όσον αφορά τα πούρα, τότε μπορεί να ακούσει το εξής επιχείρημα: τα πούρα μου είναι γνήσια αφού και αυτά που πωλούνται στα καταστήματα γίνονται από τον ίδιο καπνό. Τον καπνό της Κούβας. Παραθέτω μια συζήτηση που είχα στο Partagas factory με κάποιον υπεύθυνο: -Δεν είναι ούτε γνήσια πούρα (αυτά που κυκλοφορούν στην μαύρη αγορά εννοείται) αλλά ούτε και ποιοτικά. Είναι ερασιτεχνικά και παρασκευάζονται με ότι καπνό βρεί ο καθένας εκείνη την στιγμή. Μπορεί ακόμα να είναι αποξηραμένα φύλλα μπανάνας , ή -το χειρότερο-  και σκέτο χαρτί μπορεί να υπάρχει μέσα. Μόνο στα εργοστάσια της  Habanos γίνονται τα αυθεντικά. Εκεί γνωρίζουν τα μυστικά των χαρμανιών. Π.χ. για να γίνει ένα Montecristo μόνο μερικοί γνωρίζουν ότι πρέπει να αναμίξουν ένα φύλλο τάδε ποικιλίας από την  τάδε  καλλιέργεια, ένα φύλλο μιας άλλης ποικιλίας και ένα άλλο τρίτο μιας άλλης. Έτσι παίρνουν τα φύλλα, τα δίνουν στους στρίφτες, αυτοί φτιάχνουν τα πούρα. Οι στρίφτες δεν γνωρίζουν ούτε  τι είναι τα φύλλα που στρίβουν, ούτε τι πούρο (Cohiba ή Montecristo) φτιάχνουν εκείνη τη στιγμή. Τελειώνοντας μου είπε - τώρα ξέρεις ότι ο μοναδικός τρόπος να πάρεις αυθεντικά και ποιοτικά πούρα είναι η Habanos.

            Στο εργοστάσιο Romeo y Julieta ρώτησα την γυναίκα ξεναγό του εργοστασίου πως γίνονται τα πούρα που πωλούνται στους δρόμους. Αυτά τα πούρα δεν είναι από καπνό μου απάντησε. Όλα γίνονται από οτιδήποτε άλλο εκτός από καπνό αφού όλη την παραγωγή του καπνού στο νησί, την διαχειρίζεται η Cubatabacco. Τις περισσότερες φορές τα πούρα των δρόμων γίνονται από φύλλα μπανάνας, τα οποία ξεραίνονται και μετά στρίβονται.

            Παραθέτω και ένα περιστατικό πού έγινε στο Pinar del Rio. Ήταν Κυριακή πρωί, θα έφευγα την επόμενη μέρα και έκανα μια βόλτα με το νοικιασμένο αυτοκίνητο στην Vuelta Abajo για λήψη φωτογραφιών. Προσπαθούσαν πολλοί να με σταματήσουν για να μου κάνουν ξενάγηση-επίδειξη, πως γίνονται τα πούρα δηλαδή. Τελικά δέχτηκα μια από αυτές τις προτάσεις, ήμουν στην περιοχή Hoyo de Monterrey, όπου ήθελα να πάρω έτσι κι αλλιώς και μερικές φωτογραφίες.

            Ο ξεναγός, Κουβανός γύρω στα 28 μου έδειξε τα cafrisas, τις κατασκευές όπου μαζεύεται και ξηραίνεται ο καπνός, μου είπε αρκετά πράγματα γύρω από τα πούρα, και μπορώ να πώ ότι ήταν αρκετά κατατοπισμένος. Στο τέλος μου «ξεφουρνίζει» το εξής: -Πέρυσι πέρασε μεγάλος τυφώνας στην περιοχή και κατάστρεψε πολλά σπίτια και πολλές καλλιέργειες. Η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους κατοίκους τους έδωσε την άδεια να πουλάνε πούρα αυθεντικά στην μισή τιμή απ' ότι έχουν στα καταστήματα. Πάμε να δείς και αν θέλεις αγοράζεις.

            Βέβαια το «παραμύθι» ήταν παιδικό αλλά για την εμπειρία τον ακολούθησα. Πήγαμε σε ένα σπίτι, γύρω στα 3 χιλιόμετρα μακριά, όπου μου έδειξε την «πραμάτεια του» απλωμένη σε ένα κρεβάτι.

Εδώ βλέπετε τα πούρα όπως ακριβώς μου παρουσιάστηκαν , και όπως θα παρουσιαστούν και σε σας αν πάτε στην Κούβα. Προσέξτε πάνω στα κουτιά είναι οι ταινίες αυθεντικότητας οι οποίες είναι σε μορφή αυτοκόλητου τις οποίες εννοείται ότι θα τις κολήσετε μετά. Στα αυθεντικά πούρα οι ταινίες είναι κολημένες στο κουτί σφραγίζοντάς το- και είναι από χαρτί σαν την ταινία στα δικά μας τα τσιγάρα περίπου.

Στην παραπάνω φωτογραφία μου επιδεικνύει ο ίδιος τις αρετές του πούρου.....

Με «κέρασε» και ένα Cohiba Lanceros για να δοκιμάσω. Τράβηξα μια-δυό ρουφηξιές και το άφησα. Τράβηξα και μερικές φωτογραφίες και σας τις παραθέτω πιο κάτω. Η ποιότητα του Lanceros?? Απαίσια έως επικίνδυνη. Δεν ξέρω τι περιείχε μέσα αλλά μου προκάλεσε γευστική απέχθεια, αλλά και θυμό για το ότι κάποιος προσπαθούσε να παραπλανήσει  το κοινό με τέτοιας ποιότητας πούρα. Τον ευχαρίστησα, του είπα ότι είχα αγοράσει ήδη τρία κουτιά για να τον αποφύγω, και σηκώθηκα και έφυγα.

            Αν αφεθεί κάποιος τέτοια περιστατικά θα του συμβαίνουν κάθε 100 μέτρα. Καλύτερα να απαντάει με ένα «no senior gracias-όχι κύριε ευχαριστώ» και να φεύγει.

            Αν βρεθείτε στην Κούβα επισκεφθείτε τα καταστήματα της Habanos και πάρτε τα πούρα σας. 'Αλλωστε τι θα προτιμήσετε, να δώσετε 50 δολάρια για ένα κουτί Cohiba Esplendidos πλαστό, ή 72 δολάρια για ένα κουτί montecristo No 4 αυθεντικότατο από την Habanos ? Η επιλογή δική σας.

            'Ένα άλλο ερώτημα τίθεται . Η μεγάλη ποσότητα των  πλαστών  πούρων πως  διοχετεύονται  στην Ελλάδα ; Υπάρχει τόσο μεγάλο αγοραστικό κοινό; 'Οπως προανέφερα πολλά πωλούνται με το κουτί μέσω εφημερίδας ή σε μέρη όπως το παζάρι του Σχιστού κ.α. Μεγάλο ποσοστό όμως από αυτά  πωλούνται  σε εστιατόρια, ταβέρνες, νυχτερινά  μαγαζιά  , σε τόπους δηλαδή όπου ο καταναλωτής δεν είναι συνειδητοποιημένος οπαδός  αλλά, επειδή έτυχε με την παρέα δοκιμάζει και ένα πούρο . Γι' αυτό καλό ο καθένας που ασχολείται πιο σοβαρά με το «άθλημα» και είναι πιο συνειδητοποιημένος,  να έχει τα πούρα του απ' το σπίτι, αφενός για να μην καπνίσει κάτι κακό, αλλά αφετέρου για να μην το πληρώσει και χρυσό. Το CIGARWORLD σε αυτά τα άτομα απευθύνεται .

 

 

Κείμενα-φωτογραφίες Λεωνίδας Παυλόπουλος.αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος


ΠΛΑΣΤΑ ΠΟΥΡΑ

 

Ένα δημοφιλές «σπόρ» που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, σαν συνέπεια της μεγάλης εξάπλωσης των πούρων σε όλο τον κόσμο είναι η βιομηχανία των πλαστών πούρων.

            Απευθύνεται στους ανίδεους, ή ακόμα και στους πρωτάρηδες καπνιστές πούρων, βάζοντας τους τον πειρασμό της απόκτησης πολύ γνωστών και ακριβών πούρων στο 1/3 ή ακόμα και στο 1/5 της τιμής τους.

            Μια βιομηχανία που έχει απλωθεί από άκρη σε άκρη, στον κόσμο. Σε αυτό βοηθάει βέβαια και η μεγάλη φορολογία που επιβάλλουν ορισμένα  κράτη στο πούρο, η οποία όπως έχω ξαναγράψει στη χώρα μας ανέρχεται στο 42%. Έτσι τα πλαστά πούρα δεν είναι μόνο πλαστά αλλά είναι και αφορολόγητα-λαθραία.

            Η χώρα μας τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει κατακλειστεί με πλαστά πούρα, τα οποία έρχονται από παντού. Από Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ρωσία, τελευταία πολλά από Μεξικό. Δεν έχει παρά να κάνει κάποιος μια βόλτα στο «παζάρι» του Σχιστού και με λίγη προσπάθεια, θα βρει κάποιον ο οποίος θα τον προμηθεύσει με ένα κουτί Cohiba Esplendidos, με το αντίτιμο των 200 Ευρώ, την στιγμή που ένα τέτοιο κουτί πουλιέται στα καταστήματα της Αβάνας προς 380 δολάρια, και στην Ελλάδα 780 Ευρώ. Ο προμηθευτής θα υποστηρίξει ότι είναι λαθραία και γιαυτό η τιμή είναι τέτοια και ο ανίδεος αγοραστής θα το πιστέψει και θα αγοράσει.

            Βέβαια μερικούς δεν τους νοιάζει καθόλου, αφού μπορούν με 200 Ευρώ να πάρουν 25 πούρα που θα γράφουν Cohiba, και να κάνουν την φιγούρα τους σε κάποια νυχτερινή έξοδο. Τώρα τι ποιότητας θα είναι αυτά, πως θα μυρίζουν και τι αρώματα θα απολαμβάνουν είναι άλλη ιστορία. Εδώ μπαίνει η ματαιοδοξία του ανθρώπου, που θέλει να επιδεικνύεται, οπότε από μένα ουδέν σχόλιον.

            Τέτοια πούρα, -πλαστά και λαθραία- βρίσκει κανείς επίσης πιο εύκολα ακόμα και στη Χρυσή Ευκαιρία. Αν διαβάσει προσεκτικά θα διαπιστώσει μόνιμες στήλες του τύπου <<πωλούνται πούρα Αβάνας...>>. Το κράτος απ'  ότι φαίνεται δεν ενδιαφέρεται, έχει πιο σοβαρά πράγματα για να ασχοληθεί, και πάει λέγοντας.

             Το κακό είναι ότι και στις χώρες παραγωγής επικρατεί το ίδιο χάος. Στον  Δομίνικο, επισκέφθηκα αρκετές βιοτεχνίες παραγωγής. Όλοι μου δείχνανε τα πούρα που παρήγαν, επακολουθούσε συζήτηση κτλ. Σε μερικές από αυτές ένα προσεκτικό βλέμμα θα έβλεπε σε κάποια γωνία, stock από Cohiba Esplendidos τα οποία περίμεναν τον ανίδεο αγοραστή ή τον έξυπνο πωλητή ο οποίος θα τα έπαιρνε και θα τα πουλούσε στους ανυποψίαστους τουρίστες. Ακόμα και κατάστημα βρήκα στο οποίο ο καταστηματάρχης προσπαθούσε να με πείσει ότι τα Esplendidos που είχε, στην τιμή των 200 δολαρίων ανά κουτί, ήταν απολύτως γνήσια.

            Μάλιστα σε συγκεκριμένο εργοστάσιο ο ιδιοκτήτης μου είπε ότι ήδη εξάγει σε κάποιον «δικό μας» , 'Ελληνα δηλαδή , αρκετές ποσότητες πούρων. Μου έδειξε και φαξ με διεύθυνση και όνομα στην Ελλάδα. Στο τέλος μου είπε και ότι ο «δικός μας»  φοράει στα πούρα μια ετικέτα Cohiba και έτσι τα πουλάει στην Ελλάδα. 'Οπως είπα  και ονόματα υπάρχουν και διευθύνσεις, τα οποία βέβαια δεν πρόκειται να δημοσιευτούν για τον λόγο ότι δεν υπάρχει η επιθυμία από μέρους μας να τρέχουμε σε δικαστήρια.

            Στην τοπική αγορά του Δομίνικου ; Οι παρακάτω φωτογραφίες σας δείχνουν το τι γίνεται. Το Cohiba κατάντησε όπως παλιά, το Lacoste στο Μοναστηράκι. Πάρτε μία γεύση.

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από τον 'Αγιο Δομίνικο, την πρωτεύουσα του Δομήνικου. Τα πούρα πουλιούνται  μαζί με τα αναμνηστικά.

Μαζί με τα  μπιζού και τα cohiba.

Ειδικά αν πάτε σε παραλία τα cohiba θα σας κυνηγάνε ξοπίσω. Τα βλέπετε μαζί με τα cd. Παρεπιμπτόντος αυτό είναι και το λεγόμενο crystal box των cohiba. Σε αυτό θα αναφερθώ παρακάτω.

Μα καλά τόσα πολλά fake πούρα ?? Αν δεν υπήρχε ζήτηση δεν θα υπήρχε και προσφορά - και το αντίστροφο βέβαια .

            Μεγαλύτερος σάλος και μεγαλύτερο κακό γίνεται στην Κούβα. Εκεί αν είσαι λίγο «αφελής» σίγουρα θα την πατήσεις. Οι επιτήδειοι σε κυνηγάνε παντού. Στα ξενοδοχεία, στο δρόμο, στα δύο μεγάλα «παζάρια» που έχει η Αβάνα, παντού. Όλοι ισχυρίζονται ότι ο αδερφός τους, ή ο πατέρας τους, ή ο θείος τους, δουλεύει στο εργοστάσιο και τους προμηθεύει με «κλεμμένα πούρα». Το κακό δεν σταματάει εκεί, στο Pinar del Rio και  στον δρόμο προς την Vuelta Abajo, σε σταματάνε για να σου δείξουν πως γίνονται τα πούρα κτλ. Μετά από κάθε επίδειξη η πρώτη κουβέντα είναι ότι έχουν και πούρα τα οποία  πήρε από το εργοστάσιο ο θείος τους και τα προσφέρουν στη μισή τιμή. Παντού δηλαδή η ίδια η βιομηχανία.

            Βέβαια αν εξετάσει κανείς την κοινωνικό-οικονομική κατάσταση της Κούβας, καταλαβαίνει πολλά. Ένας καθηγητής αμείβεται με 15-20 δολάρια το μήνα, ο γιατρός με 30, ο αστυνομικός με 40. Ένας καθηγητής στην Κούβα δηλαδή, δεν πρόκειται ποτέ να πάει σε εστιατόριο αφού και το πιο φτηνό στοιχίζει από 10 δολάρια ανά άτομο. Παντελόνι τζήν θα αγοράσει μια φορά στα δυο χρόνια αφού και στην Κούβα το πιο φτηνό τζήν ξεκινάει από 20 δολάρια. Έτσι όλοι σκαρφίζονται τρόπους να βγάλουνε λεφτά.

            Η  κυβέρνηση της Κούβας, ευτυχώς τον Οκτώβριο του 2003 απαγόρεψε την έξοδο από την χώρα πέραν του ενός κουτιού πούρων ανά άτομο στα οποία ο κάτοχος δεν έχει τα επίσημα χαρτιά που αποδεικνύουν ότι αγοράστηκαν από κατάστημα της Habanos (η μη ύπαρξη χαρτιού δηλαδή σημαίνει ότι τα πούρα αγοράστηκαν από την «μαύρη αγορά»). Αν έχεις το επίσημο χαρτί που προανάφερα τότε μπορείς να βγάλεις από την Κούβα όσα πούρα σχεδόν θέλεις - αξίας 2.000 δολαρίων για την ακρίβεια.

            Στην Αμερική και εκεί  το πλαστό πούρο πάει κι έρχεται. Κυκλοφορούν στην μαύρη αγορά πολλά Habanos - παράνομα αφού ισχύει το γνωστό εμπάργκο- αλλά πολλοί αγοράζουν. Πλαστά επίσης κυκλοφορούν πολλά Padron, Avo, CAO, Gurkha, η τιμή των οποίων ξεκινάει από τα  200 δολάρια και φτάνει μέχρι τα 800. Όλα προσφέρονται πολλές φορές στο 1/3 της τιμής τους τα οποία βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι 100% πλαστά.

            Το πιο πολυσυζητημένο κουτί με πλαστά πούρα είναι το λεγόμενο crystal box με τα Esplendidos που είδατε παραπάνω στη φωτογραφία. Μια συσκευασία  ελκυστική, προερχόμενη από  Δομίνικο. 

            Βέβαια ένας όχι και πολύ έμπειρος στο αντικείμενο, αλλά καλά πληροφορημένος, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για πλαστό, αφού η Habanos ουδέποτε παρουσίασε τέτοια συσκευασία. Επίσης τις περισσότερες φορές το προσφερόμενο κουτί είναι ανοιχτό, (η Habanos πάντα κλείνει και σφραγίζει τα κουτιά) και οι ταινίες αυθεντικότητας δεν είναι κολλημένες αλλά στις δίνουνε ξεχωριστά και είναι αυτοκόλλητες , ενώ οι γνήσιες της Habanos κολλούνται στα κουτιά με κόλλα. Ένας μισο-έμπειρος χρήστης αρκεί να ρίξει μια ματιά, στην συσκευασία και θα καταλάβει την διαφορά.

            Αν συζητήσει κανείς με ανθρώπους από την Κούβα όσον αφορά τα πούρα, τότε μπορεί να ακούσει το εξής επιχείρημα: τα πούρα μου είναι γνήσια αφού και αυτά που πωλούνται στα καταστήματα γίνονται από τον ίδιο καπνό. Τον καπνό της Κούβας. Παραθέτω μια συζήτηση που είχα στο Partagas factory με κάποιον υπεύθυνο: -Δεν είναι ούτε γνήσια πούρα (αυτά που κυκλοφορούν στην μαύρη αγορά εννοείται) αλλά ούτε και ποιοτικά. Είναι ερασιτεχνικά και παρασκευάζονται με ότι καπνό βρεί ο καθένας εκείνη την στιγμή. Μπορεί ακόμα να είναι αποξηραμένα φύλλα μπανάνας , ή -το χειρότερο-  και σκέτο χαρτί μπορεί να υπάρχει μέσα. Μόνο στα εργοστάσια της  Habanos γίνονται τα αυθεντικά. Εκεί γνωρίζουν τα μυστικά των χαρμανιών. Π.χ. για να γίνει ένα Montecristo μόνο μερικοί γνωρίζουν ότι πρέπει να αναμίξουν ένα φύλλο τάδε ποικιλίας από την  τάδε  καλλιέργεια, ένα φύλλο μιας άλλης ποικιλίας και ένα άλλο τρίτο μιας άλλης. Έτσι παίρνουν τα φύλλα, τα δίνουν στους στρίφτες, αυτοί φτιάχνουν τα πούρα. Οι στρίφτες δεν γνωρίζουν ούτε  τι είναι τα φύλλα που στρίβουν, ούτε τι πούρο (Cohiba ή Montecristo) φτιάχνουν εκείνη τη στιγμή. Τελειώνοντας μου είπε - τώρα ξέρεις ότι ο μοναδικός τρόπος να πάρεις αυθεντικά και ποιοτικά πούρα είναι η Habanos.

            Στο εργοστάσιο Romeo y Julieta ρώτησα την γυναίκα ξεναγό του εργοστασίου πως γίνονται τα πούρα που πωλούνται στους δρόμους. Αυτά τα πούρα δεν είναι από καπνό μου απάντησε. Όλα γίνονται από οτιδήποτε άλλο εκτός από καπνό αφού όλη την παραγωγή του καπνού στο νησί, την διαχειρίζεται η Cubatabacco. Τις περισσότερες φορές τα πούρα των δρόμων γίνονται από φύλλα μπανάνας, τα οποία ξεραίνονται και μετά στρίβονται.

            Παραθέτω και ένα περιστατικό πού έγινε στο Pinar del Rio. Ήταν Κυριακή πρωί, θα έφευγα την επόμενη μέρα και έκανα μια βόλτα με το νοικιασμένο αυτοκίνητο στην Vuelta Abajo για λήψη φωτογραφιών. Προσπαθούσαν πολλοί να με σταματήσουν για να μου κάνουν ξενάγηση-επίδειξη, πως γίνονται τα πούρα δηλαδή. Τελικά δέχτηκα μια από αυτές τις προτάσεις, ήμουν στην περιοχή Hoyo de Monterrey, όπου ήθελα να πάρω έτσι κι αλλιώς και μερικές φωτογραφίες.

            Ο ξεναγός, Κουβανός γύρω στα 28 μου έδειξε τα cafrisas, τις κατασκευές όπου μαζεύεται και ξηραίνεται ο καπνός, μου είπε αρκετά πράγματα γύρω από τα πούρα, και μπορώ να πώ ότι ήταν αρκετά κατατοπισμένος. Στο τέλος μου «ξεφουρνίζει» το εξής: -Πέρυσι πέρασε μεγάλος τυφώνας στην περιοχή και κατάστρεψε πολλά σπίτια και πολλές καλλιέργειες. Η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους κατοίκους τους έδωσε την άδεια να πουλάνε πούρα αυθεντικά στην μισή τιμή απ' ότι έχουν στα καταστήματα. Πάμε να δείς και αν θέλεις αγοράζεις.

            Βέβαια το «παραμύθι» ήταν παιδικό αλλά για την εμπειρία τον ακολούθησα. Πήγαμε σε ένα σπίτι, γύρω στα 3 χιλιόμετρα μακριά, όπου μου έδειξε την «πραμάτεια του» απλωμένη σε ένα κρεβάτι.

Εδώ βλέπετε τα πούρα όπως ακριβώς μου παρουσιάστηκαν , και όπως θα παρουσιαστούν και σε σας αν πάτε στην Κούβα. Προσέξτε πάνω στα κουτιά είναι οι ταινίες αυθεντικότητας οι οποίες είναι σε μορφή αυτοκόλητου τις οποίες εννοείται ότι θα τις κολήσετε μετά. Στα αυθεντικά πούρα οι ταινίες είναι κολημένες στο κουτί σφραγίζοντάς το- και είναι από χαρτί σαν την ταινία στα δικά μας τα τσιγάρα περίπου.

Στην παραπάνω φωτογραφία μου επιδεικνύει ο ίδιος τις αρετές του πούρου.....

Με «κέρασε» και ένα Cohiba Lanceros για να δοκιμάσω. Τράβηξα μια-δυό ρουφηξιές και το άφησα. Τράβηξα και μερικές φωτογραφίες και σας τις παραθέτω πιο κάτω. Η ποιότητα του Lanceros?? Απαίσια έως επικίνδυνη. Δεν ξέρω τι περιείχε μέσα αλλά μου προκάλεσε γευστική απέχθεια, αλλά και θυμό για το ότι κάποιος προσπαθούσε να παραπλανήσει  το κοινό με τέτοιας ποιότητας πούρα. Τον ευχαρίστησα, του είπα ότι είχα αγοράσει ήδη τρία κουτιά για να τον αποφύγω, και σηκώθηκα και έφυγα.

            Αν αφεθεί κάποιος τέτοια περιστατικά θα του συμβαίνουν κάθε 100 μέτρα. Καλύτερα να απαντάει με ένα «no senior gracias-όχι κύριε ευχαριστώ» και να φεύγει.

            Αν βρεθείτε στην Κούβα επισκεφθείτε τα καταστήματα της Habanos και πάρτε τα πούρα σας. 'Αλλωστε τι θα προτιμήσετε, να δώσετε 50 δολάρια για ένα κουτί Cohiba Esplendidos πλαστό, ή 72 δολάρια για ένα κουτί montecristo No 4 αυθεντικότατο από την Habanos ? Η επιλογή δική σας.

            'Ένα άλλο ερώτημα τίθεται . Η μεγάλη ποσότητα των  πλαστών  πούρων πως  διοχετεύονται  στην Ελλάδα ; Υπάρχει τόσο μεγάλο αγοραστικό κοινό; 'Οπως προανέφερα πολλά πωλούνται με το κουτί μέσω εφημερίδας ή σε μέρη όπως το παζάρι του Σχιστού κ.α. Μεγάλο ποσοστό όμως από αυτά  πωλούνται  σε εστιατόρια, ταβέρνες, νυχτερινά  μαγαζιά  , σε τόπους δηλαδή όπου ο καταναλωτής δεν είναι συνειδητοποιημένος οπαδός  αλλά, επειδή έτυχε με την παρέα δοκιμάζει και ένα πούρο . Γι' αυτό καλό ο καθένας που ασχολείται πιο σοβαρά με το «άθλημα» και είναι πιο συνειδητοποιημένος,  να έχει τα πούρα του απ' το σπίτι, αφενός για να μην καπνίσει κάτι κακό, αλλά αφετέρου για να μην το πληρώσει και χρυσό. Το CIGARWORLD σε αυτά τα άτομα απευθύνεται .

 

 

Κείμενα-φωτογραφίες Λεωνίδας Παυλόπουλος.αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος


δείτε περισσότερα άρθρα

 

© Cigarworld.gr - Λεωνίδας Παυλόπουλος. Υποστήριξη: webmaze