cigars.gr
cigars.gr

Φωτογραφίες
Slideshow

Δείτε όλες μας τις φωτογραφίες


Περί Πούρων

Τα πάντα για τα πούρα.

Ιστορική αναδρομή και πολλές χρήσιμες πληροφορίες διαθέσιμες για εσάς.


Δείτε Περισσότερα


 


Tabacalera De Garcia, το μεγαλύτερο εργοστάσιο πούρων στον κόσμο..

Στην νοτιοανατολική πλευρά του Δομίνικου βρίσκεται η πόλη La Romana. Απέχει 117 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, τον Άγιο Δομίνικο, και 37 χιλιόμετρα από την πόλη San Pedro De Macoris. Έχει πληθυσμό 135.000 κατοίκους και η οικονομία της στηρίζετε στην κτηνοτροφία, γεωργία, καθώς και στην βιομηχανία ζάχαρης.

Στο παρακάτω σκίτσο αριστερά της πράσινης γραμμής είναι η Αϊτή, δεξιά ο Δομίνικος. Ολόκληρο το νησί ονομάζεται Ισπανιόλα. (Hispaniola).

hispaniola

Όπως και σε άλλες πόλεις του Δομίνικου, έτσι και εκεί υπάρχει μια ατελής ζώνη για εργοστάσια , η λεγόμενη Zona Franca. Αυτό σημαίνει πως ότι παράγεται εκεί δεν φορολογείται από τον Δομίνικο, και φεύγει κατευθείαν για εξαγωγή από την χώρα, αλλά και ότι μπαίνει σε αυτή τη ζώνη από άλλες χώρες πχ πρώτες ύλες δεν φορολογούνται από τον Δομίνικο. Ακόμη σημαίνει  ότι απαγορεύεται ρητά να βγει κάτι από την Zona Franca στην χώρα του Δομίνικου. Ακόμα και τα πούρα που παράγονται σε αυτή την ζώνη εξάγονται στην Αμερική και μερικά από αυτά επανεισάγονται στον Δομίνικο. Πολλά από τα εργοστάσια πούρων βρίσκονται σε αυτές τις ζώνες. Πχ το εργοστάσιο των Fuente-Fuente βρίσκεται στην ατελή ζώνη του Santiago, το εργοστάσιο του Quesada (παράγει τα Fonseca) βρίσκεται κι αυτό στην ατελή ζώνη του Santiago, το εργοστάσιο που φτιάχνει τα Balmoral βρίσκεται στην ατελή ζώνη του San Pedro De Macoris.

Μέσα σε αυτή την ατελής ζώνη, στην La Romana βρίσκεται και η Tabacalera De Garcia, το μεγαλύτερο εργοστάσιο πούρων στον κόσμο. Ανήκει στην Altadis, την μεγαλύτερη επίσης εταιρεία πούρων στον κόσμο. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της Tabacalera De Garcia ήταν η Consolidated Cigars η οποία απορροφήθηκε από την Altadis. Εδώ υπενθυμίζουμε ότι η Altadis κατέχει και το 50% από την Habanos S.A.

Το εργοστάσιο έχει έκταση 90.000 τετρ. μέτρα και είναι ικανό να παράγει 75 εκατομμύρια πούρα τον χρόνο. Μπορεί να το επισκεφθεί κανείς Τρίτη ή Πέμπτη, αφού προηγουμένως έχει μια επικοινωνία με τους υπευθύνους.

Το εργοστάσιο παράγει πούρα Montecristo, Vegafina, H. Upmann, Onyx, Por Larranaga, Romeo Y Julieta, Santa Damiana, Trinidad, Henry Clay και όχι μόνο. Τα Montecristo, Romeo y Julieta, Henry Clay, H. Upmann δεν έχουν καμία σχέση με αυτά της Κούβας. Οι παραπάνω φίρμες της Altadis που παράγονται στον Δομίνικο έχουν τα δικαιώματα για τις USA μετά το εμπάργκο προς την Κούβα. Ανάλογες φίρμες παράγονται και από άλλες εταιρίες  όπως η General Cigars παράγει τα Cohiba στον Δομίνικο και  τα Sancho Panza στην Ονδούρα. Μάλιστα αυτές οι υποθέσεις φτάσανε μέχρι τα δικαστήρια χωρίς να έχει δοθεί ακόμα τελική λύση, που μάλλον δεν θα δοθεί ποτέ. Γιατί αν δικαιωθεί η Habanos τότε πρέπει και η Altadis να σταματήσει να βγάζει τα Romeo y Julieta. Η Altadis όμως έχει και το 50% της Habanos οπότε καταλαβαίνεται τι γίνεται. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα και αντικρουόμενα.

Η Tabacalera De Garcia αρχικά είχε τις εγκαταστάσεις της στην Αβάνα. Μετά την «κοινωνικοποίηση» που επέβαλε ο  Κάστρο σε όλα τα εργοστάσια πούρων, εργοστάσιο με το ίδιο όνομα ιδρύθηκε στα Κανάρια νησιά. Μέχρι το 1978 λειτουργούσε εκεί. Τότε περίπου αρχίσανε κάποια προβλήματα. Το τοπικό νόμισμα ανέβαινε, οι εργάτες  πιέζανε για περισσότερα χρήματα, αρχίσανε οι απεργίες για αύξηση αποδοχών και περισσότερα εργατικά δικαιώματα. Η εταιρία λοιπόν (τότε ιδιοκτήτης ήταν η Consolidated Cigars) αποφασίζει να μεταφέρει το εργοστάσιο στον Δομίνικο. Χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια για να μεταφερθεί.

Γενικά η Tabacalera De Garcia τα τελευταία 20 χρόνια έχει αλλάξει αρκετές φορές ιδιοκτήτη. Ο τωρινός ιδιοκτήτης όπως προανέφερα είναι η Altadis.

Η πιο σταθερή αξία στο εργοστάσιο είναι ο Jose Seijas, ο γενικός διευθυντής του εργοστασίου. Φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία μαζί με ένα αφιέρωμα που έχει κάνει για αυτόν το cigaraficionado. Τα παρακάτω ήταν αναρτημένα στον χώρο υποδοχής του εργοστασίου.

jose seijas

Στο εργοστάσιο καταφθάνει καπνός απ’ όλον τον κόσμο αφού η Altadis έχει εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει παντού φυτείες καπνού. Έρχεται λοιπόν καπνός από Δομίνικο, Νικαράγουα, Φιλλιπίνες, Ονδούρα, Περού, Καμερούν, Εκουαδόρ, Ινδονησία, ακόμα και Connecticut από USA.

Έρχεται λοιπόν ο καπνός και πρώτα περνάει από το δωμάτιο της ύγρανσης. Εκεί βρέχεται, επανυγραίνεται και μένει για περίπου 7 ώρες. Η υγρασία στο μέρος αυτό αγγίζει το 100% πράγμα που φαίνεται και από την θαμπάδα στην φωτογραφία.

igransi

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε έναν εργάτη που βουτάει ένα δεμάτι με καπνό μέσα στο νερό.

igransi

Επίσης παρατηρήστε πως ο καπνός είναι δεμένος σε μικρά «δεμάτια».

Αυτά τα μικρά δεμάτια κατόπιν δίνονται στο αρμόδιο προσωπικό το οποίο και θα αφαιρέσει με μηχανικές μεθόδους τις κεντρικές ίνες από τα φύλλα. Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπεται την κυρία Pupu με το κιβώτιό της επί το έργο.

pupu..

Αφού αφαιρεθούν οι ίνες τα φύλλα διαλέγονται ένα- ένα κατά ποιότητα και είδος. Τα προβληματικά φύλλα πάνε για δεύτερης ποιότητας πούρα .

διαλεγμα..

Μετά το ξεδιάλεγμα γίνεται το χαρμάνι για κάθε είδος πούρου. Για κάθε είδος αναμιγνύονται διαφορετικά είδη καπνού.  Οι στρίφτες για να κάνουν την δουλειά τους πρέπει να έχουν μπροστά τους τον απαραίτητο καπνό. Έτσι λοιπόν το αρμόδιο προσωπικό παίρνει τον καπνό από διαφορετικά είδη και τον τοποθετεί σε ένα κιβώτιο. Το κιβώτιο είναι χωρισμένο σε τόσα μέρη , όσα διαφορετικά είδη καπνού θα χρησιμοποιηθούν για ένα συγκεκριμένο πούρο. Πχ στην παρακάτω φωτογραφία βλέπεται τις κυρίες να τοποθετούν καπνό σε ένα κιβώτιο με τέσσερα χωρίσματα. Άρα το συγκεκριμένο πούρο το οποίο θα γίνει χρησιμοποιεί 4 διαφορετικά είδη καπνού.

xarmani

Επίσης κοιτάξτε ένα κουτί που έχει μέσα καπνό 4 διαφορετικών ειδών και προορίζεται για πούρο VEGAFINA όπως φαίνεται από την πινακίδα.

vegafina

Μετά είναι η ώρα των στριφτών. Μεγάλοι ή μικροί, άντρες – γυναίκες, λευκοί ή μαύροι, θα πάρουν από ένα κιβώτιο με καπνό μπροστά τους και θα αρχίσουν να στρίβουν. Τα πρόσωπα όλων σοβαρά, προσηλωμένα σε αυτό που κάνουν . Περνάμε από δίπλα τους, τους φωτογραφίζουμε τους παρατηρούμε αλλά αυτοί σοβαροί κοιτάνε την δουλειά τους λες και εμείς δεν υπάρχουμε. Η ταχύτητά τους ; εκπληκτική.

striftes

Πρώτα στρίβεται το filler με το binder και  ο καπνός παίρνει το κυλινδρικό σχήμα του πούρου. Αυτός ο τορπιλοειδείς  κύλινδρος τοποθετείται σε ειδικά «καλούπια» για να σταθεροποιήσει το σχήμα του. Εκεί μένει για περίπου 40 λεπτά.

kaloupi

Μετά το filler-binder και πριν την τοποθέτηση του wrapper  είναι η ώρα του ποιοτικού ελέγχου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπεύθυνης ο έλεγχος γίνεται στο 100% της παραγωγής. «Για να είμαστε σίγουροι ότι το πούρο έχει στριφτεί καλά και όταν  θα καπνιστεί θα τραβάει κατάλληλα». Ο κύριος στη παρακάτω φωτογραφία κάνει αυτή την δουλειά. Τοποθετεί στον πλαστικό σωλήνα το πούρο και διοχετεύει αέρα. Αν τα όργανα που έχει μπροστά του δείξουν τις κατάλληλες ενδείξεις τότε έχει καλώς, αλλιώς το πούρο απορρίπτεται.  Τα προβληματικά πούρα επιστρέφουν πίσω στον στρίφτη για να φτιάξει πάλι από την αρχή. Η παραπάνω διαδικασία υιοθετήθηκε από την εταιρία από το 1984 περίπου. Συνήθως  απορρίπτεται ένα 3% της παραγωγής.

control draw

Μετά τοποθετείται το wrapper. Εδώ βλέπουμε γυναίκα στρίφτη επί το έργο.

stripsimo

Προσέξτε ότι στην Tabacalera De Garcia δεν χρησιμοποιούν καθόλου την γνωστή μας chaveta για να κόβουν τον καπνό. Χρησιμοποιούν ένα άλλο εργαλείο το οποίο και φαίνεται καλά στην παρακάτω φωτογραφία.

stripsimo

Μετά και την τοποθέτηση του wrapper το πούρο είναι έτοιμο.

Και τώρα  είναι η ώρα του τελικού ελέγχου. Ο έλεγχος αυτός είναι οπτικός, και ελέγχει την υφή, το χρώμα, και γενικά την όλη εικόνα του πούρου. Η κυρία της παρακάτω φωτογραφίας κάνει αυτή την δουλειά. Στα δεξιά της φωτογραφίας φαίνεται το κιβώτιο όπου τοποθετεί τα προβληματικά πούρα . Και από εδώ όσα πούρα απορρίπτονται επιστρέφουν στον στρίφτη για να τα ξαναφτιάξει από την αρχή.

control

Τώρα είναι η ώρα της παλαίωσης. Τα πούρα τοποθετούνται σε μεγάλα κουτιά και πηγαίνουν στην αποθήκη της ωρίμανσης. Εκεί θα μείνουν για περίπου 4 μήνες ανάλογα και το είδος του πούρου. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα οι ετικέτες των πούρων.

Στην παρακάτω φωτογραφία έτοιμο προιόν προς παλαίωση.

ready

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε το δωμάτιο παλαίωσης.

palaiwsi

Μετά την παλαίωση το έτοιμο προϊόν παίρνει τον δρόμο για την κατανάλωση. Τοποθετούνται οι ετικέτες, τα πούρα τοποθετούνται στα κουτιά, και παίρνουν το δρόμο τους. Εδώ βλέπουμε το έτοιμο προϊόν . Trinidad  από Δομίνικο και μερικά κουτιά Dunhill.

product

Είμαστε το μεγαλύτερο εργοστάσιο πούρων στον κόσμο, μου λέει η ξεναγός . Και δεν φτιάχνουμε μόνο πούρα. Κατασκευάζουμε και όλα τα παρελκόμενα αυτών. Τυπώνουμε το χαρτί που περιτυλίγει τα κουτιά, κατασκευάζουμε τα κουτιά, όλα γίνονται μέσα στο εργοστάσιο. Και φυσικά όλα γίνονται με την επίβλεψη της Altadis και του διευθυντή Jose Seijas.

koutia

Η περιήγηση κράτησε περίπου τρεις ώρες. Οι εικόνες πολλές, η οργάνωση μοναδική. Είδαμε ένα σταυροδρόμι όπου συναντιούνται ποικιλίες καπνού από όλον τον κόσμο και με τέχνη να συνδυάζονται και να δημιουργούνται μοναδικά πούρα. Το εργοστάσιο παρ’ όλο το μέγεθος του κρατάει την παράδοση και παλιούς τρόπους δημιουργίας του προϊόντος.

Κλείνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κυρία της φωτογραφίας που μας ξενάγησε στο εργοστάσιο  και με τόσο υπομονή μας εξηγούσε και έλυνε  κάθε απορία μας .

Thanks Mrs Claudia  Adams !!αρθρογράφος: Λεωνίδας ΠαυλόπουλοςTabacalera De Garcia, το μεγαλύτερο εργοστάσιο πούρων στον κόσμο..

Στην νοτιοανατολική πλευρά του Δομίνικου βρίσκεται η πόλη La Romana. Απέχει 117 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, τον Άγιο Δομίνικο, και 37 χιλιόμετρα από την πόλη San Pedro De Macoris. Έχει πληθυσμό 135.000 κατοίκους και η οικονομία της στηρίζετε στην κτηνοτροφία, γεωργία, καθώς και στην βιομηχανία ζάχαρης.

Στο παρακάτω σκίτσο αριστερά της πράσινης γραμμής είναι η Αϊτή, δεξιά ο Δομίνικος. Ολόκληρο το νησί ονομάζεται Ισπανιόλα. (Hispaniola).

hispaniola

Όπως και σε άλλες πόλεις του Δομίνικου, έτσι και εκεί υπάρχει μια ατελής ζώνη για εργοστάσια , η λεγόμενη Zona Franca. Αυτό σημαίνει πως ότι παράγεται εκεί δεν φορολογείται από τον Δομίνικο, και φεύγει κατευθείαν για εξαγωγή από την χώρα, αλλά και ότι μπαίνει σε αυτή τη ζώνη από άλλες χώρες πχ πρώτες ύλες δεν φορολογούνται από τον Δομίνικο. Ακόμη σημαίνει  ότι απαγορεύεται ρητά να βγει κάτι από την Zona Franca στην χώρα του Δομίνικου. Ακόμα και τα πούρα που παράγονται σε αυτή την ζώνη εξάγονται στην Αμερική και μερικά από αυτά επανεισάγονται στον Δομίνικο. Πολλά από τα εργοστάσια πούρων βρίσκονται σε αυτές τις ζώνες. Πχ το εργοστάσιο των Fuente-Fuente βρίσκεται στην ατελή ζώνη του Santiago, το εργοστάσιο του Quesada (παράγει τα Fonseca) βρίσκεται κι αυτό στην ατελή ζώνη του Santiago, το εργοστάσιο που φτιάχνει τα Balmoral βρίσκεται στην ατελή ζώνη του San Pedro De Macoris.

Μέσα σε αυτή την ατελής ζώνη, στην La Romana βρίσκεται και η Tabacalera De Garcia, το μεγαλύτερο εργοστάσιο πούρων στον κόσμο. Ανήκει στην Altadis, την μεγαλύτερη επίσης εταιρεία πούρων στον κόσμο. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της Tabacalera De Garcia ήταν η Consolidated Cigars η οποία απορροφήθηκε από την Altadis. Εδώ υπενθυμίζουμε ότι η Altadis κατέχει και το 50% από την Habanos S.A.

Το εργοστάσιο έχει έκταση 90.000 τετρ. μέτρα και είναι ικανό να παράγει 75 εκατομμύρια πούρα τον χρόνο. Μπορεί να το επισκεφθεί κανείς Τρίτη ή Πέμπτη, αφού προηγουμένως έχει μια επικοινωνία με τους υπευθύνους.

Το εργοστάσιο παράγει πούρα Montecristo, Vegafina, H. Upmann, Onyx, Por Larranaga, Romeo Y Julieta, Santa Damiana, Trinidad, Henry Clay και όχι μόνο. Τα Montecristo, Romeo y Julieta, Henry Clay, H. Upmann δεν έχουν καμία σχέση με αυτά της Κούβας. Οι παραπάνω φίρμες της Altadis που παράγονται στον Δομίνικο έχουν τα δικαιώματα για τις USA μετά το εμπάργκο προς την Κούβα. Ανάλογες φίρμες παράγονται και από άλλες εταιρίες  όπως η General Cigars παράγει τα Cohiba στον Δομίνικο και  τα Sancho Panza στην Ονδούρα. Μάλιστα αυτές οι υποθέσεις φτάσανε μέχρι τα δικαστήρια χωρίς να έχει δοθεί ακόμα τελική λύση, που μάλλον δεν θα δοθεί ποτέ. Γιατί αν δικαιωθεί η Habanos τότε πρέπει και η Altadis να σταματήσει να βγάζει τα Romeo y Julieta. Η Altadis όμως έχει και το 50% της Habanos οπότε καταλαβαίνεται τι γίνεται. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα και αντικρουόμενα.

Η Tabacalera De Garcia αρχικά είχε τις εγκαταστάσεις της στην Αβάνα. Μετά την «κοινωνικοποίηση» που επέβαλε ο  Κάστρο σε όλα τα εργοστάσια πούρων, εργοστάσιο με το ίδιο όνομα ιδρύθηκε στα Κανάρια νησιά. Μέχρι το 1978 λειτουργούσε εκεί. Τότε περίπου αρχίσανε κάποια προβλήματα. Το τοπικό νόμισμα ανέβαινε, οι εργάτες  πιέζανε για περισσότερα χρήματα, αρχίσανε οι απεργίες για αύξηση αποδοχών και περισσότερα εργατικά δικαιώματα. Η εταιρία λοιπόν (τότε ιδιοκτήτης ήταν η Consolidated Cigars) αποφασίζει να μεταφέρει το εργοστάσιο στον Δομίνικο. Χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια για να μεταφερθεί.

Γενικά η Tabacalera De Garcia τα τελευταία 20 χρόνια έχει αλλάξει αρκετές φορές ιδιοκτήτη. Ο τωρινός ιδιοκτήτης όπως προανέφερα είναι η Altadis.

Η πιο σταθερή αξία στο εργοστάσιο είναι ο Jose Seijas, ο γενικός διευθυντής του εργοστασίου. Φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία μαζί με ένα αφιέρωμα που έχει κάνει για αυτόν το cigaraficionado. Τα παρακάτω ήταν αναρτημένα στον χώρο υποδοχής του εργοστασίου.

jose seijas

Στο εργοστάσιο καταφθάνει καπνός απ’ όλον τον κόσμο αφού η Altadis έχει εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει παντού φυτείες καπνού. Έρχεται λοιπόν καπνός από Δομίνικο, Νικαράγουα, Φιλλιπίνες, Ονδούρα, Περού, Καμερούν, Εκουαδόρ, Ινδονησία, ακόμα και Connecticut από USA.

Έρχεται λοιπόν ο καπνός και πρώτα περνάει από το δωμάτιο της ύγρανσης. Εκεί βρέχεται, επανυγραίνεται και μένει για περίπου 7 ώρες. Η υγρασία στο μέρος αυτό αγγίζει το 100% πράγμα που φαίνεται και από την θαμπάδα στην φωτογραφία.

igransi

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε έναν εργάτη που βουτάει ένα δεμάτι με καπνό μέσα στο νερό.

igransi

Επίσης παρατηρήστε πως ο καπνός είναι δεμένος σε μικρά «δεμάτια».

Αυτά τα μικρά δεμάτια κατόπιν δίνονται στο αρμόδιο προσωπικό το οποίο και θα αφαιρέσει με μηχανικές μεθόδους τις κεντρικές ίνες από τα φύλλα. Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπεται την κυρία Pupu με το κιβώτιό της επί το έργο.

pupu..

Αφού αφαιρεθούν οι ίνες τα φύλλα διαλέγονται ένα- ένα κατά ποιότητα και είδος. Τα προβληματικά φύλλα πάνε για δεύτερης ποιότητας πούρα .

διαλεγμα..

Μετά το ξεδιάλεγμα γίνεται το χαρμάνι για κάθε είδος πούρου. Για κάθε είδος αναμιγνύονται διαφορετικά είδη καπνού.  Οι στρίφτες για να κάνουν την δουλειά τους πρέπει να έχουν μπροστά τους τον απαραίτητο καπνό. Έτσι λοιπόν το αρμόδιο προσωπικό παίρνει τον καπνό από διαφορετικά είδη και τον τοποθετεί σε ένα κιβώτιο. Το κιβώτιο είναι χωρισμένο σε τόσα μέρη , όσα διαφορετικά είδη καπνού θα χρησιμοποιηθούν για ένα συγκεκριμένο πούρο. Πχ στην παρακάτω φωτογραφία βλέπεται τις κυρίες να τοποθετούν καπνό σε ένα κιβώτιο με τέσσερα χωρίσματα. Άρα το συγκεκριμένο πούρο το οποίο θα γίνει χρησιμοποιεί 4 διαφορετικά είδη καπνού.

xarmani

Επίσης κοιτάξτε ένα κουτί που έχει μέσα καπνό 4 διαφορετικών ειδών και προορίζεται για πούρο VEGAFINA όπως φαίνεται από την πινακίδα.

vegafina

Μετά είναι η ώρα των στριφτών. Μεγάλοι ή μικροί, άντρες – γυναίκες, λευκοί ή μαύροι, θα πάρουν από ένα κιβώτιο με καπνό μπροστά τους και θα αρχίσουν να στρίβουν. Τα πρόσωπα όλων σοβαρά, προσηλωμένα σε αυτό που κάνουν . Περνάμε από δίπλα τους, τους φωτογραφίζουμε τους παρατηρούμε αλλά αυτοί σοβαροί κοιτάνε την δουλειά τους λες και εμείς δεν υπάρχουμε. Η ταχύτητά τους ; εκπληκτική.

striftes

Πρώτα στρίβεται το filler με το binder και  ο καπνός παίρνει το κυλινδρικό σχήμα του πούρου. Αυτός ο τορπιλοειδείς  κύλινδρος τοποθετείται σε ειδικά «καλούπια» για να σταθεροποιήσει το σχήμα του. Εκεί μένει για περίπου 40 λεπτά.

kaloupi

Μετά το filler-binder και πριν την τοποθέτηση του wrapper  είναι η ώρα του ποιοτικού ελέγχου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπεύθυνης ο έλεγχος γίνεται στο 100% της παραγωγής. «Για να είμαστε σίγουροι ότι το πούρο έχει στριφτεί καλά και όταν  θα καπνιστεί θα τραβάει κατάλληλα». Ο κύριος στη παρακάτω φωτογραφία κάνει αυτή την δουλειά. Τοποθετεί στον πλαστικό σωλήνα το πούρο και διοχετεύει αέρα. Αν τα όργανα που έχει μπροστά του δείξουν τις κατάλληλες ενδείξεις τότε έχει καλώς, αλλιώς το πούρο απορρίπτεται.  Τα προβληματικά πούρα επιστρέφουν πίσω στον στρίφτη για να φτιάξει πάλι από την αρχή. Η παραπάνω διαδικασία υιοθετήθηκε από την εταιρία από το 1984 περίπου. Συνήθως  απορρίπτεται ένα 3% της παραγωγής.

control draw

Μετά τοποθετείται το wrapper. Εδώ βλέπουμε γυναίκα στρίφτη επί το έργο.

stripsimo

Προσέξτε ότι στην Tabacalera De Garcia δεν χρησιμοποιούν καθόλου την γνωστή μας chaveta για να κόβουν τον καπνό. Χρησιμοποιούν ένα άλλο εργαλείο το οποίο και φαίνεται καλά στην παρακάτω φωτογραφία.

stripsimo

Μετά και την τοποθέτηση του wrapper το πούρο είναι έτοιμο.

Και τώρα  είναι η ώρα του τελικού ελέγχου. Ο έλεγχος αυτός είναι οπτικός, και ελέγχει την υφή, το χρώμα, και γενικά την όλη εικόνα του πούρου. Η κυρία της παρακάτω φωτογραφίας κάνει αυτή την δουλειά. Στα δεξιά της φωτογραφίας φαίνεται το κιβώτιο όπου τοποθετεί τα προβληματικά πούρα . Και από εδώ όσα πούρα απορρίπτονται επιστρέφουν στον στρίφτη για να τα ξαναφτιάξει από την αρχή.

control

Τώρα είναι η ώρα της παλαίωσης. Τα πούρα τοποθετούνται σε μεγάλα κουτιά και πηγαίνουν στην αποθήκη της ωρίμανσης. Εκεί θα μείνουν για περίπου 4 μήνες ανάλογα και το είδος του πούρου. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα οι ετικέτες των πούρων.

Στην παρακάτω φωτογραφία έτοιμο προιόν προς παλαίωση.

ready

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε το δωμάτιο παλαίωσης.

palaiwsi

Μετά την παλαίωση το έτοιμο προϊόν παίρνει τον δρόμο για την κατανάλωση. Τοποθετούνται οι ετικέτες, τα πούρα τοποθετούνται στα κουτιά, και παίρνουν το δρόμο τους. Εδώ βλέπουμε το έτοιμο προϊόν . Trinidad  από Δομίνικο και μερικά κουτιά Dunhill.

product

Είμαστε το μεγαλύτερο εργοστάσιο πούρων στον κόσμο, μου λέει η ξεναγός . Και δεν φτιάχνουμε μόνο πούρα. Κατασκευάζουμε και όλα τα παρελκόμενα αυτών. Τυπώνουμε το χαρτί που περιτυλίγει τα κουτιά, κατασκευάζουμε τα κουτιά, όλα γίνονται μέσα στο εργοστάσιο. Και φυσικά όλα γίνονται με την επίβλεψη της Altadis και του διευθυντή Jose Seijas.

koutia

Η περιήγηση κράτησε περίπου τρεις ώρες. Οι εικόνες πολλές, η οργάνωση μοναδική. Είδαμε ένα σταυροδρόμι όπου συναντιούνται ποικιλίες καπνού από όλον τον κόσμο και με τέχνη να συνδυάζονται και να δημιουργούνται μοναδικά πούρα. Το εργοστάσιο παρ’ όλο το μέγεθος του κρατάει την παράδοση και παλιούς τρόπους δημιουργίας του προϊόντος.

Κλείνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κυρία της φωτογραφίας που μας ξενάγησε στο εργοστάσιο  και με τόσο υπομονή μας εξηγούσε και έλυνε  κάθε απορία μας .

Thanks Mrs Claudia  Adams !!αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλοςδείτε περισσότερα άρθρα

 

© Cigarworld.gr - Λεωνίδας Παυλόπουλος. Υποστήριξη: webmaze