cigars.gr
cigars.gr

Φωτογραφίες
Slideshow

Δείτε όλες μας τις φωτογραφίες


Περί Πούρων

Τα πάντα για τα πούρα.

Ιστορική αναδρομή και πολλές χρήσιμες πληροφορίες διαθέσιμες για εσάς.


Δείτε Περισσότερα


 


Emilio Reyes, ο άνθρωπος που δίδαξε ακόμα και τους Κουβανούς..

Emilio Reyes , ο  μαιτρ του Δομινικάνικου καπνού. Ο άνθρωπος που δίδαξε ακόμα και τους Κουβανούς.

εισοδος της βιοτεχνίας

Εξω από τον  'Αγιο  Δομίνικο, την πρωτεύουσα του Δομίνικου και 155 χιλιόμετρα προς βορρά βρίσκεται το Santiago De Los Caballeros. Γύρω από αυτή την πόλη, και σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων βρίσκονται διάφορα χωριά-τοποθεσίες που εδρεύουν οι περισσότερες εταιρίες κατασκευής πούρων.  'Ετσι έχουμε το Tamboril όπου βρίσκονται οι περισσότερες βιοτεχνίες πούρων , ( Real, Santa Ana, La Caya , Los Maestros, La Flor Dominicana) την Villa Gonzalez, την Zona Franca του Santiago (Arturo Fuente, Matassa του Manuel Quesada με τα Oliveros). Στο δρόμο για το Puerto Plata, (το οποίο είναι και θέρετρο για τους τουρίστες), εύκολα διακρίνει κανείς την πινακίδα για την Navarette.

H Navarette είναι μια κωμόπολη 20 περίπου χιλιόμετρα από το κέντρο του Santiago. Σε αυτή τη μικρή πόλη, και στην οδό Ave Duarte 257 βρίσκεται και η βιοτεχνία του Emilio Reyes.

Ο Em. Reyes ανήκει στην πέμπτη γενιά καλλιεργητών. Οι πρόγονοί του ήρθαν από την Ισπανία και εγκαταστάθηκαν στον Δομίνικο, το 1800. Τα παιδιά του Em. Reyes είναι η έκτη γενιά καλλιεργητών καπνού, και φυσικά εργάζονται στην οικογενειακή επιχείρηση. Ο Em. Reyes είναι ο πρώτος που ανέπτυξε τα tapados, καλλιέργεια καπνού κάτω από τέντα στον Δομίνικο για να παράγει Connecticut wrapper για τα πούρα του. 'Εχει δημιουργήσει πολλές brands δικές του. Μία από αυτές είναι το περίφημο DRG ( Dominican Republic Gold) καθώς και το Αδάμ και Εύα (Adan y Eva) για το κοινό της Γαλλίας και τα οποία προσφέρονται σε πορσελάνινη συσκευασία.

Εδώ βλέπουμε αριστερά  Flor De Los Reyes , δεξιά  το DRG  στην πολυτελή συσκευασία.

flor de los reyes και DRG!!!

Επίσης το Pirate's  Gold, το Flor De Los Reyes, Don Priamo, Isla Rica κτλ. Η αφθονία του stock που έχει σε καπνό, του επιτρέπουν να δημιουργεί καπνό πολλών ετών ωρίμανσης τον οποίο, είτε χρησιμοποιεί στα δικά του πούρα είτε τα πουλάει σε άλλους κατασκευαστές.

Κάτω  ο Em. Reyes με τον γράφοντα.

αναμνηστική ...

- I am the real Opus X  μου  λέει. Εγώ βγάζω καπνό 6 ετών ωρίμανσης και αν μου ζητήσεις θα σου δώσω και δέκα ετών. Οι περισσότεροι κατασκευαστές του Santiago δεν έχουν καπνά δικά τους. Αν ζητήσεις να σου δείξουν τον καπνό που παράγουν , δεν θα σου δείξουν τίποτα. Υπάρχει στις αποθήκες μου καπνός δύο, τεσσάρων και έξι ετών . Για ότι ποιότητα πούρου θέλεις.

Ας πούμε όμως λίγα πράγματα για την προσωπική ιστορία του Em. Reyes και γιατί είναι διάσημος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μετά την δεκαετία του 80, και στις αρχές τις δεκαετίας του 90 η Κούβα αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα λόγω της διακοπής της οικονομικής βοήθειας από την Σοβιετική ένωση. Η Lippoel Leaf, Ολλανδική εταιρία ειδικευμένη στο εμπόριο καπνού προτείνει στην Κούβα να δημιουργήσει φυτείες με καπνό για wrapper τύπου Connecticut, τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Κούβα δέχεται, αφού έχει μεγάλη οικονομική ανάγκη εκείνη την περίοδο, και αποφασίζεται οι φυτείες να γίνουν στην περιοχή έξω από την Αβάνα (Partido), στα περίχωρα του San Antonio De Los Banos. Αποφασίζουν λοιπόν οι Κουβανοί να φυτέψουν τους «σπόρους του εχθρού» από τις ΗΠΑ.

Ξεκίνησε λοιπόν η επιχείρηση καλλιέργειας καπνών τύπου Connecticut έξω από την Αβάνα.. Οι Ολλανδοί μαζί με τους Κουβανούς καλλιεργητές καλλιεργούν το Connecticut στο ευλογημένο Κουβάνικο έδαφος. Μιας και μια τέτοια πράξη από πολλούς θεωρούνταν αντιπατριωτική το σχέδιο καλύφθηκε από απόλυτη μυστικότητα.

'Οπως ήταν αναμενόμενο η συγκομιδή είναι πλούσια, και η ποιότητα του καπνού εκπληκτική. Ο καπνός καλλιεργείται και συλλέγεται με τον κλασικό  παραδοσιακό Κουβανέζικο  τρόπο. Αργότερα όμως έρχεται  και  το ΣΟΚ. Μετά από αρκετές  εβδομάδες ωρίμανσης ο καπνός παίρνει ένα άσχημο πράσινο χρώμα και κόβει όλες τις ελπίδες για το Κουβανέζικο Connecticut. Η Lippoel Leaf χάνει κάθε ελπίδα για πώληση της σοδειάς της.

Οι Κουβανοί ειδήμονες δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα  αφού δεν γνώριζαν την ποικιλία και η Lippoel Leaf μένει άναυδη αφού δεν μπορούσαν να ελπίζουν σε γρήγορη λύση. Τότε ψάχνουν για βοήθεια και αποφασίζουν  - το 1992- να έρθουν σε επαφή με τον «μαίτρ» Em. Reyes.

Το Connecticut είναι ένα ιδιαίτερο wrapper. Πρέπει η σπορά, η καλλιέργεια, το μάζεμα, η ταξινόμηση , η επεξεργασία, και  η ωρίμανση  να γίνουν με διαφορετικό τρόπο . Για να έχουμε wrapper Connecticut ωραίου χρώματος, δεν πρέπει η ωρίμανση να γίνει με τον παραδοσιακό Κουβάνικο  τρόπο, μέσα σε πυλώνες (σωροί δύο μέτρων ύψους και αρκετών μέτρων μήκους) . Πρέπει να γίνουν ειδικές αίθουσες ωρίμανσης θερμαινόμενες και υγραινόμενες, ώστε να επιταχύνεται ή να επιβραδύνεται η διαδικασία της ωρίμανσης.

Με επίβλεψη  λοιπόν του Em. Reyes και με τις υποδείξεις αυτού, καλλιεργείται μαζεύεται και επεξεργάζεται ο καπνός. Κατασκευάζονται ειδικές αίθουσες, και ο καπνός δεν ωριμάζει σε πυλώνες, αλλά σε μικρές στοίβες και με διαρκή κίνηση ελεγχόμενου αέρα.

Ο Em. Reyes λοιπόν εισάγει την ειδική τεχνική της ωρίμανσης στην Κούβα και ακόμη και σήμερα οι Κουβανοί κάνουν πειράματα μήπως την προσαρμόσουν στο παραδοσιακό Κουβανέζικο ράπερ (corojo).

-Ο ίδιος ο Ραούλ Κάστρο (αδερφός του Φιντέλ) ερχόταν στις καλλιέργειες , λέει ο Emilio και με καμάρι μου δείχνει την παρακάτω φωτογραφία. (Τέρμα δεξιά είναι ο Ραούλ Κάστρο).

στις καλλιέργειες με τον Ραούλ Κάστρο...

Εδώ στο σπίτι του Ραούλ με την γυναίκα του.

στο σπίτι του Ραούλ..

-Κατορθώσαμε να παράγουμε το πλουσιότερο σε χρώμα και γεύση Connecticut στον κόσμο , συμπληρώνει.

Από το 1992 έως το 1995 ο Em. Reyes ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του στην Κούβα και δίνει τις συμβουλές του στους Κουβανούς καλλιεργητές.

Ρωτώντας τον για την κατάσταση στον Δομίνικο απαντά :  «Είναι πολλοί αυτοί που ήρθαν και άνοιξαν εργοστάσια πούρων μετά το μπουμ του 1990 στην Αμερική. Η κατάσταση εξομαλύνεται, αφού αρκετοί από αυτούς πουλάνε ή κλείνουν τα εργοστάσια και φεύγουν».

Πως είναι η αγορά της Αμερικής τον ρωτάω. «Οι Αμερικάνοι είναι παράξενοι. Ζητάνε συνεχώς να ρίξω την ποιότητα και να παράγω short filler πούρα. (από υπολείμματα καπνών). Αυτός είναι ο λόγος που με ενδιαφέρει η αγορά της Ευρώπης. Φαίνεται ότι στην Ευρώπη εκτιμούν περισσότερο την ποιότητα».

Φυσικά  δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό και του κάνω την ερώτηση: «Τελικά η Κούβα είναι ο  τέλειος τόπος για καλλιέργεια καπνών για πούρα ??».

Μου απαντά : « Η αλήθεια είναι ότι η Κούβα έχει καλλίτερο χώμα και  καλλίτερες συνθήκες περιβάλλοντος. Εμείς όμως εδώ, έχουμε καλλίτερη εκπαίδευση, περισσότερες και καλλίτερες καλλιέργειες, καλλίτερη επεξεργασία του καπνού, περισσότερη και καλλίτερη  ωρίμανση. Επίσης δίνουμε προσοχή στην παρουσίαση των προϊόντων. Στην Κούβα θα πληρώσεις αρκετά λεφτά και θα πάρεις ένα χάρτινο κουτί με πούρα. Εδώ οι περισσότερες συσκευασίες είναι από ξύλο, και σε πολλές περιπτώσεις και από κέδρο. Επίσης έχουμε μεγάλη γκάμα τιμών. Στην Αμερική θα βρεις Δομινικάνικα πούρα  από 25 δολάρια το κουτί μέχρι και 5.000 δολάρια. 'Αλλωστε μην ξεχνάς ότι τα ακριβότερα και σπανιότερα πούρα στον κόσμο είναι από τον Δομίνικο.(εννοώντας τα Arturo Fuente

Μετά την συζήτηση, ξεκίνησε η περιήγηση στην βιοτεχνία.

Αν και  ο  περισσότερος κόσμος έχει πάρει άδεια λόγω διακοπών  βρήκαμε αρκετούς να δουλεύουν. Η ταχύτητα όλων ήταν το πρώτο πράγμα που παρατηρούσες. Η κυρία της επόμενης φωτογραφίας αφαιρεί τα νεύρα από τα φύλλα καπνού . ‘Οσο και αν προσπάθησα να τραβήξω φωτογραφία την ώρα που τραβάει τα νεύρα δεν μπόρεσα, για αυτό το λόγο βλέπεται ότι χαμογελάει αυτή και οι φίλες της  στην φώτο .

αφαίρεση νεύρων..

Η κυρία της επομένης φωτογραφίας αφαιρεί και αυτή τα νεύρα, αλλά κάνει ένα στιγμιαίο «pause» για να με διευκολύνει με την φωτογραφική μηχανή. 

...

Στρίφτης επί το έργο . .

στρίφτης...

Αριστερά καπνός του Δομίνικου , δεξιά καπνός τύπου Καμερούν. 'Ολα φυσικά με την υπογραφή Reyes..

...........

Τα δωμάτια ωρίμανσης ήταν εκπληκτικά . Ανάλογα με το μέγεθος της βιοτεχνίας ήταν πολύ περισσότερα. Είδα πούρα έως και δύο ετών- δύο χρόνια δηλαδή μετά το στρίψιμο.

δωμάτιο ωρίμανσης..

Στο τέλος έφυγα χαμογελώντας.  Η συνάντηση κράτησε περίπου 2 ώρες και είναι αδύνατον να μείνεις με τον Em. Reyes δύο ώρες και να μην τον συμπαθήσεις με την απλότητα και ευθύτητα των λόγων του. Αφού συζητήσαμε και επί εμπορικών θεμάτων δώσαμε την υπόσχεση μιας μελλοντικής συνεργασίας και  βέβαια του προσέφερα  και ένα  αποχαιρετιστήριο δώρο- ενδεικτικό των προϊόντων της Ελλάδας .

greek ouzo...

Η συνάντηση- συνέντευξη πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2004.

ΥΓ Υπάρχει ομάδα φωτογραφιών στο

http://www.cigars.gr/forum/album_cat.php?cat_id=9αρθρογράφος: Λεωνίδας ΠαυλόπουλοςEmilio Reyes, ο άνθρωπος που δίδαξε ακόμα και τους Κουβανούς..

Emilio Reyes , ο  μαιτρ του Δομινικάνικου καπνού. Ο άνθρωπος που δίδαξε ακόμα και τους Κουβανούς.

εισοδος της βιοτεχνίας

Εξω από τον  'Αγιο  Δομίνικο, την πρωτεύουσα του Δομίνικου και 155 χιλιόμετρα προς βορρά βρίσκεται το Santiago De Los Caballeros. Γύρω από αυτή την πόλη, και σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων βρίσκονται διάφορα χωριά-τοποθεσίες που εδρεύουν οι περισσότερες εταιρίες κατασκευής πούρων.  'Ετσι έχουμε το Tamboril όπου βρίσκονται οι περισσότερες βιοτεχνίες πούρων , ( Real, Santa Ana, La Caya , Los Maestros, La Flor Dominicana) την Villa Gonzalez, την Zona Franca του Santiago (Arturo Fuente, Matassa του Manuel Quesada με τα Oliveros). Στο δρόμο για το Puerto Plata, (το οποίο είναι και θέρετρο για τους τουρίστες), εύκολα διακρίνει κανείς την πινακίδα για την Navarette.

H Navarette είναι μια κωμόπολη 20 περίπου χιλιόμετρα από το κέντρο του Santiago. Σε αυτή τη μικρή πόλη, και στην οδό Ave Duarte 257 βρίσκεται και η βιοτεχνία του Emilio Reyes.

Ο Em. Reyes ανήκει στην πέμπτη γενιά καλλιεργητών. Οι πρόγονοί του ήρθαν από την Ισπανία και εγκαταστάθηκαν στον Δομίνικο, το 1800. Τα παιδιά του Em. Reyes είναι η έκτη γενιά καλλιεργητών καπνού, και φυσικά εργάζονται στην οικογενειακή επιχείρηση. Ο Em. Reyes είναι ο πρώτος που ανέπτυξε τα tapados, καλλιέργεια καπνού κάτω από τέντα στον Δομίνικο για να παράγει Connecticut wrapper για τα πούρα του. 'Εχει δημιουργήσει πολλές brands δικές του. Μία από αυτές είναι το περίφημο DRG ( Dominican Republic Gold) καθώς και το Αδάμ και Εύα (Adan y Eva) για το κοινό της Γαλλίας και τα οποία προσφέρονται σε πορσελάνινη συσκευασία.

Εδώ βλέπουμε αριστερά  Flor De Los Reyes , δεξιά  το DRG  στην πολυτελή συσκευασία.

flor de los reyes και DRG!!!

Επίσης το Pirate's  Gold, το Flor De Los Reyes, Don Priamo, Isla Rica κτλ. Η αφθονία του stock που έχει σε καπνό, του επιτρέπουν να δημιουργεί καπνό πολλών ετών ωρίμανσης τον οποίο, είτε χρησιμοποιεί στα δικά του πούρα είτε τα πουλάει σε άλλους κατασκευαστές.

Κάτω  ο Em. Reyes με τον γράφοντα.

αναμνηστική ...

- I am the real Opus X  μου  λέει. Εγώ βγάζω καπνό 6 ετών ωρίμανσης και αν μου ζητήσεις θα σου δώσω και δέκα ετών. Οι περισσότεροι κατασκευαστές του Santiago δεν έχουν καπνά δικά τους. Αν ζητήσεις να σου δείξουν τον καπνό που παράγουν , δεν θα σου δείξουν τίποτα. Υπάρχει στις αποθήκες μου καπνός δύο, τεσσάρων και έξι ετών . Για ότι ποιότητα πούρου θέλεις.

Ας πούμε όμως λίγα πράγματα για την προσωπική ιστορία του Em. Reyes και γιατί είναι διάσημος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μετά την δεκαετία του 80, και στις αρχές τις δεκαετίας του 90 η Κούβα αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα λόγω της διακοπής της οικονομικής βοήθειας από την Σοβιετική ένωση. Η Lippoel Leaf, Ολλανδική εταιρία ειδικευμένη στο εμπόριο καπνού προτείνει στην Κούβα να δημιουργήσει φυτείες με καπνό για wrapper τύπου Connecticut, τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Κούβα δέχεται, αφού έχει μεγάλη οικονομική ανάγκη εκείνη την περίοδο, και αποφασίζεται οι φυτείες να γίνουν στην περιοχή έξω από την Αβάνα (Partido), στα περίχωρα του San Antonio De Los Banos. Αποφασίζουν λοιπόν οι Κουβανοί να φυτέψουν τους «σπόρους του εχθρού» από τις ΗΠΑ.

Ξεκίνησε λοιπόν η επιχείρηση καλλιέργειας καπνών τύπου Connecticut έξω από την Αβάνα.. Οι Ολλανδοί μαζί με τους Κουβανούς καλλιεργητές καλλιεργούν το Connecticut στο ευλογημένο Κουβάνικο έδαφος. Μιας και μια τέτοια πράξη από πολλούς θεωρούνταν αντιπατριωτική το σχέδιο καλύφθηκε από απόλυτη μυστικότητα.

'Οπως ήταν αναμενόμενο η συγκομιδή είναι πλούσια, και η ποιότητα του καπνού εκπληκτική. Ο καπνός καλλιεργείται και συλλέγεται με τον κλασικό  παραδοσιακό Κουβανέζικο  τρόπο. Αργότερα όμως έρχεται  και  το ΣΟΚ. Μετά από αρκετές  εβδομάδες ωρίμανσης ο καπνός παίρνει ένα άσχημο πράσινο χρώμα και κόβει όλες τις ελπίδες για το Κουβανέζικο Connecticut. Η Lippoel Leaf χάνει κάθε ελπίδα για πώληση της σοδειάς της.

Οι Κουβανοί ειδήμονες δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα  αφού δεν γνώριζαν την ποικιλία και η Lippoel Leaf μένει άναυδη αφού δεν μπορούσαν να ελπίζουν σε γρήγορη λύση. Τότε ψάχνουν για βοήθεια και αποφασίζουν  - το 1992- να έρθουν σε επαφή με τον «μαίτρ» Em. Reyes.

Το Connecticut είναι ένα ιδιαίτερο wrapper. Πρέπει η σπορά, η καλλιέργεια, το μάζεμα, η ταξινόμηση , η επεξεργασία, και  η ωρίμανση  να γίνουν με διαφορετικό τρόπο . Για να έχουμε wrapper Connecticut ωραίου χρώματος, δεν πρέπει η ωρίμανση να γίνει με τον παραδοσιακό Κουβάνικο  τρόπο, μέσα σε πυλώνες (σωροί δύο μέτρων ύψους και αρκετών μέτρων μήκους) . Πρέπει να γίνουν ειδικές αίθουσες ωρίμανσης θερμαινόμενες και υγραινόμενες, ώστε να επιταχύνεται ή να επιβραδύνεται η διαδικασία της ωρίμανσης.

Με επίβλεψη  λοιπόν του Em. Reyes και με τις υποδείξεις αυτού, καλλιεργείται μαζεύεται και επεξεργάζεται ο καπνός. Κατασκευάζονται ειδικές αίθουσες, και ο καπνός δεν ωριμάζει σε πυλώνες, αλλά σε μικρές στοίβες και με διαρκή κίνηση ελεγχόμενου αέρα.

Ο Em. Reyes λοιπόν εισάγει την ειδική τεχνική της ωρίμανσης στην Κούβα και ακόμη και σήμερα οι Κουβανοί κάνουν πειράματα μήπως την προσαρμόσουν στο παραδοσιακό Κουβανέζικο ράπερ (corojo).

-Ο ίδιος ο Ραούλ Κάστρο (αδερφός του Φιντέλ) ερχόταν στις καλλιέργειες , λέει ο Emilio και με καμάρι μου δείχνει την παρακάτω φωτογραφία. (Τέρμα δεξιά είναι ο Ραούλ Κάστρο).

στις καλλιέργειες με τον Ραούλ Κάστρο...

Εδώ στο σπίτι του Ραούλ με την γυναίκα του.

στο σπίτι του Ραούλ..

-Κατορθώσαμε να παράγουμε το πλουσιότερο σε χρώμα και γεύση Connecticut στον κόσμο , συμπληρώνει.

Από το 1992 έως το 1995 ο Em. Reyes ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του στην Κούβα και δίνει τις συμβουλές του στους Κουβανούς καλλιεργητές.

Ρωτώντας τον για την κατάσταση στον Δομίνικο απαντά :  «Είναι πολλοί αυτοί που ήρθαν και άνοιξαν εργοστάσια πούρων μετά το μπουμ του 1990 στην Αμερική. Η κατάσταση εξομαλύνεται, αφού αρκετοί από αυτούς πουλάνε ή κλείνουν τα εργοστάσια και φεύγουν».

Πως είναι η αγορά της Αμερικής τον ρωτάω. «Οι Αμερικάνοι είναι παράξενοι. Ζητάνε συνεχώς να ρίξω την ποιότητα και να παράγω short filler πούρα. (από υπολείμματα καπνών). Αυτός είναι ο λόγος που με ενδιαφέρει η αγορά της Ευρώπης. Φαίνεται ότι στην Ευρώπη εκτιμούν περισσότερο την ποιότητα».

Φυσικά  δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό και του κάνω την ερώτηση: «Τελικά η Κούβα είναι ο  τέλειος τόπος για καλλιέργεια καπνών για πούρα ??».

Μου απαντά : « Η αλήθεια είναι ότι η Κούβα έχει καλλίτερο χώμα και  καλλίτερες συνθήκες περιβάλλοντος. Εμείς όμως εδώ, έχουμε καλλίτερη εκπαίδευση, περισσότερες και καλλίτερες καλλιέργειες, καλλίτερη επεξεργασία του καπνού, περισσότερη και καλλίτερη  ωρίμανση. Επίσης δίνουμε προσοχή στην παρουσίαση των προϊόντων. Στην Κούβα θα πληρώσεις αρκετά λεφτά και θα πάρεις ένα χάρτινο κουτί με πούρα. Εδώ οι περισσότερες συσκευασίες είναι από ξύλο, και σε πολλές περιπτώσεις και από κέδρο. Επίσης έχουμε μεγάλη γκάμα τιμών. Στην Αμερική θα βρεις Δομινικάνικα πούρα  από 25 δολάρια το κουτί μέχρι και 5.000 δολάρια. 'Αλλωστε μην ξεχνάς ότι τα ακριβότερα και σπανιότερα πούρα στον κόσμο είναι από τον Δομίνικο.(εννοώντας τα Arturo Fuente

Μετά την συζήτηση, ξεκίνησε η περιήγηση στην βιοτεχνία.

Αν και  ο  περισσότερος κόσμος έχει πάρει άδεια λόγω διακοπών  βρήκαμε αρκετούς να δουλεύουν. Η ταχύτητα όλων ήταν το πρώτο πράγμα που παρατηρούσες. Η κυρία της επόμενης φωτογραφίας αφαιρεί τα νεύρα από τα φύλλα καπνού . ‘Οσο και αν προσπάθησα να τραβήξω φωτογραφία την ώρα που τραβάει τα νεύρα δεν μπόρεσα, για αυτό το λόγο βλέπεται ότι χαμογελάει αυτή και οι φίλες της  στην φώτο .

αφαίρεση νεύρων..

Η κυρία της επομένης φωτογραφίας αφαιρεί και αυτή τα νεύρα, αλλά κάνει ένα στιγμιαίο «pause» για να με διευκολύνει με την φωτογραφική μηχανή. 

...

Στρίφτης επί το έργο . .

στρίφτης...

Αριστερά καπνός του Δομίνικου , δεξιά καπνός τύπου Καμερούν. 'Ολα φυσικά με την υπογραφή Reyes..

...........

Τα δωμάτια ωρίμανσης ήταν εκπληκτικά . Ανάλογα με το μέγεθος της βιοτεχνίας ήταν πολύ περισσότερα. Είδα πούρα έως και δύο ετών- δύο χρόνια δηλαδή μετά το στρίψιμο.

δωμάτιο ωρίμανσης..

Στο τέλος έφυγα χαμογελώντας.  Η συνάντηση κράτησε περίπου 2 ώρες και είναι αδύνατον να μείνεις με τον Em. Reyes δύο ώρες και να μην τον συμπαθήσεις με την απλότητα και ευθύτητα των λόγων του. Αφού συζητήσαμε και επί εμπορικών θεμάτων δώσαμε την υπόσχεση μιας μελλοντικής συνεργασίας και  βέβαια του προσέφερα  και ένα  αποχαιρετιστήριο δώρο- ενδεικτικό των προϊόντων της Ελλάδας .

greek ouzo...

Η συνάντηση- συνέντευξη πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2004.

ΥΓ Υπάρχει ομάδα φωτογραφιών στο

http://www.cigars.gr/forum/album_cat.php?cat_id=9αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλοςδείτε περισσότερα άρθρα

 

© Cigarworld.gr - Λεωνίδας Παυλόπουλος. Υποστήριξη: webmaze