cigars.gr
cigars.gr

Φωτογραφίες
Slideshow

Δείτε όλες μας τις φωτογραφίες


Περί Πούρων

Τα πάντα για τα πούρα.

Ιστορική αναδρομή και πολλές χρήσιμες πληροφορίες διαθέσιμες για εσάς.


Δείτε Περισσότερα


 


'Αρθρα μελών : «Το ινδιάνικο φύλλο, παρηγοριά για την σκέψη, απόλαυση για το όνειρο, αρχιτέκτων της ατμόσφαιρας, αγκαλιά γεμάτη άρωμα γοργόφτερο και ηδονικό»

Μην έχοντας - προς το παρόν - κάποια στήλη για να δημοσιεύουμε άρθρα των μελών του φόρουμ , το δημοσιεύουμε από εδώ . Το άρθρο είναι του κ. Κουκουτσολίδη Δημήτρη . Το σύστημα στο τέλος του άρθρου θα βάλει από μόνο του "αρθρογράφος Λεωνίδας Παυλόπουλος " αλλά είναι ψευδές καθότι το μόνο που έκανα, είναι να το αντιγράψω. Υποσχόμαστε  στη νέα μορφή - που θα περιλαμβάνει και την εφαρμογή ηλεκτρονικού εμπορίου - θα  προβλέψουμε και μία στήλη η οποία θα ανήκει αποκλειστικά στα μέλη.

«Το ινδιάνικο φύλλο, παρηγοριά για την σκέψη, απόλαυση για το όνειρο, αρχιτέκτων της ατμόσφαιρας, αγκαλιά γεμάτη άρωμα γοργόφτερο και ηδωνικό»

 

Jose Marti

Στο πρώτο του ταξίδι στην Κούβα, ο Χριστόφορος Κολόμβος συνάντησε κάποιους ινδιάνους μάγους (taino) που χρησιμοποιούσαν μια πίπα από ρείκια και την ονόμαζαν tobago. Εκεί άναβαν τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού cohiba (καπνός) και εισέπνεαν τον καπνό από τα ρουθούνια τους. Οι ινδιάνοι αποκαλούσαν την πράξη αυτή Sikar (=cigar?), και επιδίδονταν σε αυτήν κατά την διάρκεια μιας μαντικής τελετής. Αργότερα οι Ισπανοί άρχισαν να τυλίγουν τα φύλλα σε πούρα και τα κάπνιζαν από το στόμα. Τα υπόλοιπα είναι ήδη .... ιστορία, γνωστή λίγο ή πολύ σε όλους μας.

 

Στις πέντε καταξιωμένες καπνοπαραγωγικές περιοχές της Κούβας Vuelta Abajo (Pinar del Rio), Semi vuelta κοντά στο San Cristobal (Pinar del Rio), Partido κοντά στο San Antonio de los Banos, Remedios δυτικά του Sancti Spiritus και Oriente που βρίσκεται βόρεια του Ciego de Avila, βόρεια του Bayamo και νότια του Mayari, καλλιεργούνται δύο ποικιλίες καπνού. Η Corojo (κορόχο) συνήθως χρησιμοποιείται για τα φύλλα περιβλήματος (wrapper) και μπορεί να είναι από ανοιχτόχρωμα (claro) μέχρι σκουρόχρωμα (colorado). Υπάρχουν έξι επιλογές από τα φύλλα του φυτού και οι θέσεις στις οποίες θα χρησιμοποιηθούν καθορίζουν και την σειρά με την οποία θα γίνει η συγκομιδή. Η ποικιλία Criollo (κριόλο) δίνει τα φύλλα για την γέμιση: τα τέσσερα από τα πέντε φύλλα που χρησιμοποιούνται για την πλειοψηφία των κουβανέζικων πούρων. Τα περισσότερα πούρα ποιότητας που προορίζονται για εξαγωγή, κατασκευάζονται από καπνά της Vuelta Abajo ή της Partido. Δεδομένου ότι τα καλύτερα καπνά προορίζονται για τα πούρα, τα κουβανικά τσιγάρα γίνονται από υποδεέστερες ποιότητες καπνού και για τον λόγο αυτό έχουν άθλια γεύση. Το ιδιαίτερα δυνατό χαρμάνι τους, είναι εγγυημένο πως θα πνίξει στον βήχα ακόμα και τον πιο φανατικό καπνιστή των Gitanes.

Φύτεμα

Το φυτό Nicotiania tabacum ανακαλύφθηκε περίπου την ίδια εποχή με την Αμερική. Ανήκει στο γένος σολανόν, την ίδια οικογένεια στην οποία ανήκει και η πατάτα. Ο σπόρος φυτεύεται σε μείγμα άμμου και τέφρας και μεταφυτεύεται αφού ποτιστεί για 45 ημέρες, οπότε φθάνει σε ύψος τα 15 – 20 εκατοστά. Ο καπνός είναι χειμωνιάτικο φυτό: από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο, οι καλλιεργητές (vegueros) φυτεύουν το φυτό που έχουν πάρει από το φυτώριο. Φτάνουν στο ιδανικό ύψος (1,5 μέτρο), με φύλλα 30 εκατοστά μήκος και 25 εκατοστά πλάτος, σε 45 ημέρες περίπου. Τότε κόβονται οι κορυφές για να αποκτήσει δύναμη το φυτό και να αναπτυχθούν τα χαμηλά φύλλα. Τα χωράφια (vegas) οργώνονται κατά προτίμηση με βόδια για να μην πιέζεται το χώμα από τα τεράστια ελαστικά των τρακτέρ. Λέγεται ότι τα φυτά μεγαλώνουν καλύτερα όταν ο αγρότης τους μιλάει. Συχνά ο καπνός στο χωράφι εναλλάσσεται με καλαμπόκι για να παραμένει γόνιμο το έδαφος.

 

Φύτεμα περιβλήματος (wrapper) κάτω από tapados

Για να προστατευτούν τα φύλλα περιβλήματος από το φως το ηλίου και τα έντομα, τα φυτά της ποικιλίας corojo μεγαλώνουν κάτω από λεπτά πανιά από βαμβακερό ύφασμα (tapados). Έτσι τα φύλλα γίνονται λεία, απαλά και ευλύγιστα.

 

Η σοδειά

Η εποχή συγκομιδής διαρκεί από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη του Μαρτίου. Πρώτα μαζεύουν τα φύλλα από τα χαμηλά (libre de pie) που κόβονται δυο - δυο με μασέτα. Μια εβδομάδα μετά μαζεύονται τα δυο φύλλα ακριβώς από πάνω (uno y medio και centro ligero) και ούτω καθεξής (centro fino και centro gordo), μέχρι το τελευταίο φύλλο του φυτού (corona)

Αποξήρανση

Τα φύλλα απλώνονται ανά δυο και σε σειρές, στις casas del tabaco σε ειδικά ξηραντήρια (secaderos) που έχουν δυτικό προσανατολισμό για να προσλαμβάνουν όσο γίνεται περισσότερο ήλιο, και είναι καλυμμένα με φύλλα από φοινικόδεντρα. Αφήνονται μέχρι να ξεραθούν. Μετά από 50 ημέρες περίπου, το φύλλο χάνει το 85% της υγρασίας του και αποκτάει χρυσαφί χρώμα. Στην αρχή τα φύλλα κιτρινίζουν και κατόπιν γίνονται χρυσοκόκκινα.

 

Πρώτο στάδιο ζύμωσης

Τα φύλλα αποθηκεύονται σε δεμάτια (tercios) και τυλίγονται από φύλλα βασιλικού φοίνικα (yagua)για ένα έως τρεις μήνες. Η υγρασία που έχει παραμείνει σ’ αυτά προκαλεί την ζύμωση, μειώνοντας την περιεκτικότητα ρετσινιού και νικοτίνης, και τους δίνει ομοιόμορφο χρώμα. Όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 35ο C, διαλύουν τα δεμάτια και αερίζουν τα φύλλα.

Μετά την αποξήρανση και την ζύμωση, τα φύλλα αποθηκεύονται στο εργοστάσιο καπνού (fabrica). Έπειτα τα υγραίνουν, αφαιρούν το κεντρικό νεύρο, τα διαχωρίζουν και τα ζυγίζουν, υπό την εποπτεία έμπειρου γνώστη του καπνού – υπάρχει ένας σε κάθε εργοστάσιο -, ο οποίος, όπως ο οινολόγος στα κρασιά, ευθύνεται για την επιλογή του κατάλληλου μείγματος για κάθε τύπο πούρου. Μετά οι εργάτες (torcedores) τυλίγουν τα φύλλα. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται καθημερινά στον χώρο του εργοστασίου όπου είναι συγκεντρωμένο το πολυπληθές εργατικό δυναμικό (galera) και βρίσκεται συνήθως στον πρώτο όροφο του εργοστασίου. Σε αυτή την μεγάλη αίθουσα οι εργάτες που τυλίγουν κάθονται σε πάγκους, μπροστά από το βάθρο του αναγνώστη. Ο αναγνώστης (ινστρούκτορας) κατά παράδοση, διαβάζει λογοτεχνικά κείμενα ή περιγράφει περιστατικά από την εποχή της επανάστασης. Ο εργάτης που  τυλίγει (torcedor) έχει την τελική ευθύνη για την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Πρώτα απλώνει την παλάμη του το ligero, το φύλλο που δίνει στο πούρο την δύναμη του. Μετά το τυλίγει με φύλλα seco και volado, στην αναλογία που καθορίζει ο διευθυντής παραγωγής και τέλος προσθέτει το περίβλημα. Τα πάντα εξαρτώνται από την επιδεξιότητα του: τα φύλλα δεν πρέπει να είναι ούτε χαλαρά ούτε σφιχτοτυλιγμένα, για να ρουφιέται εύκολα. Το περίβλημα αποτελεί την υπογραφή του εργάτη που τυλίγει αλλά δεν αλλοιώνει την γεύση.

 

Μεταφορά στο εργοστάσιο

Πριν φύγει για το εργοστάσιο, κάθε δεμάτι καπνού συνοδεύεται από έγγραφο με πληροφορίες για την ποικιλία του καπνού, την φυτεία (vega) από όπου προέρχεται και τον χρόνο κατά τον οποίο έχει υποστεί την ζύμωση.

Δεύτερο στάδιο ζύμωσης

Αφού διαχωριστούν, τα φύλλα θα υποστούν ξανά ζύμωση 60 ημερών περίπου, υπό αυστηρή εποπτεία. Έτσι αφαιρούνται τα ίχνη αμμωνίας και χλωρίου, και ενισχύεται το άρωμα τους.

 

Ύγρανση

Τα φύλλα περιβλήματος διαχωρίζονται και ψεκάζονται με νερό. Χάρη σ’ αυτή την διαδικασία (moja) διατηρούν την ελαστικότητα τους.

 

Ξεφλούδισμα και λείανση

Μετά την ζύμωση, οι εργάτες ισιώνουν τα τσαλακωμένα φύλλα. Μετά ξεχωρίζουν τα φύλλα σε διάφορα μεγέθη και αρχίζουν να αφαιρούν το κομμάτι που έχει μείνει από το κεντρικό νεύρο.

 

Ταξινόμηση

Οι εργάτες ταξινομούν τα φύλλα. Η διαδικασία που επαναλαμβάνεται πολλές φορές, ακολουθεί περίπλοκους κανόνες και κριτήρια και απαιτεί μεγάλη επιδεξιότητα. Οι εργάτες εξειδικεύονται στην εργασία αυτή και αποδίδουν συνήθως μετά από πέντε χρόνια εκπαίδευσης. Τα φύλλα ταξινομούνται ανάλογα με την χρήση τους στο πούρο (περίβλημα ή γέμιση) καθώς και με κριτήριο το μέγεθος, το χρώμα, την υφή και την αξιολογούμενη ποιότητα του καπνού. Ανάλογα με το εργοστάσιο, υπάρχουν από 11 μέχρι κατηγορίες, και σε κάθε κατηγορία μέχρι και 75 διαφορετικοί χρωματικοί συνδυασμοί.

Ζύγισμα

Ο ξεχωριστός χαρακτήρας του κουβανέζικου πούρου, καθορίζεται από το ποσοστό φύλλων Ligero (για την δύναμη), seco (για το άρωμα) και φύλλων volado (για τον τρόπο που καίγεται). Επομένως είναι απαραίτητο να ζυγίζεται το μείγμα.

 

Μείγμα

Η επιτυχία του μείγματος εξαρτάται από την κρίση και την ικανότητα του διευθυντή παραγωγής, γνώστη του καπνού. Είναι ο μόνος που γνωρίζει την συνταγή για κάθε πούρο κάθε μάρκας και ποικιλίας.

Το τύλιγμα

Στο πρώτο στάδιο ο εργάτης αραδιάζει διάφορα φύλλα στην παλάμη, έτσι ώστε να μπορεί να τα τυλίξει. Αφού τοποθετήσει την γέμιση, μετά την περικλείει στα φύλλα περιβλήματος. Μετά το πρώτο τύλιγμα, η δέσμη είναι λίγο πιο μακριά και χοντρή από το τελικό προϊόν. Στην συνέχεια η δέσμη μπαίνει στο πιεστήριο για περίπου είκοσι λεπτά. Κατόπιν ο εργάτης κόβει το περίβλημα με τσαβέτα (ημικυκλική λεπίδα) και μετά το τυλίγει επιδέξια γύρω από την δέσμη. Η στρογγυλεμένη άκρη (cap) τυλίγεται έτσι ώστε να κλείσει το πούρο. Το πούρο στην συνέχεια κόβεται στο σωστό μήκος (μέγεθος) με την βοήθεια του κατάλληλου εργαλείου.

 

Διαχωρισμός ανά χρώμα των πούρων

Η διαδικασία αυτή δηλαδή ο διαχωρισμός ανά χρώμα γίνεται σε μεγάλα τραπέζια. Ο επικεφαλής αραδιάζει τα πούρα και εφαρμόζει τον κανόνα (τακτική) που ακολουθείται από κάθε εργοστάσιο. Τα πούρα συνήθως διαχωρίζονται σε έξι κατηγορίες χρωμάτων που είναι γνωστές ως sangre de toro, colorado, claro,  colorado pariso, pariso verde και τέλος pariso verdoso. Εδώ γίνεται και ο έλεγχος ποιότητας σε δείγματα πούρων που παράγουν οι εργάτες (μπορούν να παράγουν μέχρι 120 τεμάχια πούρα την ημέρα). Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στο βάρος, το μήκος και την απαλότητα των πούρων. Το cepo, ένα μικρό ξύλινο εργαλείο με τρύπες χρησιμοποιείται για να μετράει την σωστή διάμετρο του κάθε πούρου σε βαθμούς. Κάθε βαθμός είναι το 1/64 της ίντσας.

Το ψυγείο (υγραντήρας)

Είναι η αίθουσα που αποθηκεύονται τα πούρα Αβάνας για να μην χάσουν την υγρασία τους.

 

Συσκευασία

Τα πούρα Αβάνας τοποθετούνται σε ξύλινα (κέδρος) ή χαρτονένια κουτιά κουτιά, τα σκουρόχρωμα αριστερά και τα ανοιχτόχρωμα δεξιά. Για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη ο θρύλος του κέδρου στα πούρα έχει ως εξής:

 

 Οι ποικιλίες καπνού της Κούβας είναι ευπρόσβλητες σε ένα ζωϋφιο, το οποίο αν το κοιτάξει κάποιος σε μικροσκόπιο έχει σχήμα που θυμίζει βάτραχο και δεδομένου του πρασινωπού του χρώματος, ονομάστηκε «πράσινος βάτραχος». Αυτό ζεί μέσα στα πούρα και βγαίνοντας στην επιφάνεια δημιουργεί μικρές τρύπες (όλοι μας τις έχουμε δεί σε πούρα ή τσιγάρα παρατημένα σε συνθήκες καθημερινές για πολύ καιρό. Αυτό το πλάσμα λοιπόν δεν ανέχεται (και κατ’ επέκταση εξολοθρεύεται) την μυρωδιά και γεύση του κέδρου. Και μάλιστα του Ισπανικού κέδρου και όχι του κέδρου του Λιβάνου ή του Ισραήλ ή της Αμερικής ή της Νοτίου Αφρικής (οι οποίοι κατά τα άλλα είναι εξαιρετικής ποιότητας για την κατασκευή μικροεπίπλων). Για το λόγο αυτό ο Ισπανικός κέδρος είναι απαραίτητος στις καλές συσκευασίες αλλά και σε ένα καλό υγραντήρα. Επίσης από μείγμα κέδρου και άλλων υλικών (ξύλου και χαρτιού) γίνονται και τα γνωστά μας φύλλα που συναντάμε στα Tubos (σωλήνες αλουμινίου) τα οποία βρίσκονται εκεί για την σωστή συντήρηση των πούρων, και σε καμιά περίπτωση για να ανάβουμε με αυτά το πούρο μας (απαγορεύεται … δια ροπάλου!!).

Επαναλαμβάνω το άρθρο είναι του κ. Κουκουτσολίδη Δημήτρη.  Τον ευχαριστούμε θερμά.

Επίσης στο photo - gallery δημιουργήσαμε μια ομάδα με φωτογραφίες μελών. Εκεί δημοσιεύουμε τις φωτογραφίες που μας έστειλε ο κ. Κουκουτσολίδης.αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος


'Αρθρα μελών : «Το ινδιάνικο φύλλο, παρηγοριά για την σκέψη, απόλαυση για το όνειρο, αρχιτέκτων της ατμόσφαιρας, αγκαλιά γεμάτη άρωμα γοργόφτερο και ηδονικό»

Μην έχοντας - προς το παρόν - κάποια στήλη για να δημοσιεύουμε άρθρα των μελών του φόρουμ , το δημοσιεύουμε από εδώ . Το άρθρο είναι του κ. Κουκουτσολίδη Δημήτρη . Το σύστημα στο τέλος του άρθρου θα βάλει από μόνο του "αρθρογράφος Λεωνίδας Παυλόπουλος " αλλά είναι ψευδές καθότι το μόνο που έκανα, είναι να το αντιγράψω. Υποσχόμαστε  στη νέα μορφή - που θα περιλαμβάνει και την εφαρμογή ηλεκτρονικού εμπορίου - θα  προβλέψουμε και μία στήλη η οποία θα ανήκει αποκλειστικά στα μέλη.

«Το ινδιάνικο φύλλο, παρηγοριά για την σκέψη, απόλαυση για το όνειρο, αρχιτέκτων της ατμόσφαιρας, αγκαλιά γεμάτη άρωμα γοργόφτερο και ηδωνικό»

 

Jose Marti

Στο πρώτο του ταξίδι στην Κούβα, ο Χριστόφορος Κολόμβος συνάντησε κάποιους ινδιάνους μάγους (taino) που χρησιμοποιούσαν μια πίπα από ρείκια και την ονόμαζαν tobago. Εκεί άναβαν τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού cohiba (καπνός) και εισέπνεαν τον καπνό από τα ρουθούνια τους. Οι ινδιάνοι αποκαλούσαν την πράξη αυτή Sikar (=cigar?), και επιδίδονταν σε αυτήν κατά την διάρκεια μιας μαντικής τελετής. Αργότερα οι Ισπανοί άρχισαν να τυλίγουν τα φύλλα σε πούρα και τα κάπνιζαν από το στόμα. Τα υπόλοιπα είναι ήδη .... ιστορία, γνωστή λίγο ή πολύ σε όλους μας.

 

Στις πέντε καταξιωμένες καπνοπαραγωγικές περιοχές της Κούβας Vuelta Abajo (Pinar del Rio), Semi vuelta κοντά στο San Cristobal (Pinar del Rio), Partido κοντά στο San Antonio de los Banos, Remedios δυτικά του Sancti Spiritus και Oriente που βρίσκεται βόρεια του Ciego de Avila, βόρεια του Bayamo και νότια του Mayari, καλλιεργούνται δύο ποικιλίες καπνού. Η Corojo (κορόχο) συνήθως χρησιμοποιείται για τα φύλλα περιβλήματος (wrapper) και μπορεί να είναι από ανοιχτόχρωμα (claro) μέχρι σκουρόχρωμα (colorado). Υπάρχουν έξι επιλογές από τα φύλλα του φυτού και οι θέσεις στις οποίες θα χρησιμοποιηθούν καθορίζουν και την σειρά με την οποία θα γίνει η συγκομιδή. Η ποικιλία Criollo (κριόλο) δίνει τα φύλλα για την γέμιση: τα τέσσερα από τα πέντε φύλλα που χρησιμοποιούνται για την πλειοψηφία των κουβανέζικων πούρων. Τα περισσότερα πούρα ποιότητας που προορίζονται για εξαγωγή, κατασκευάζονται από καπνά της Vuelta Abajo ή της Partido. Δεδομένου ότι τα καλύτερα καπνά προορίζονται για τα πούρα, τα κουβανικά τσιγάρα γίνονται από υποδεέστερες ποιότητες καπνού και για τον λόγο αυτό έχουν άθλια γεύση. Το ιδιαίτερα δυνατό χαρμάνι τους, είναι εγγυημένο πως θα πνίξει στον βήχα ακόμα και τον πιο φανατικό καπνιστή των Gitanes.

Φύτεμα

Το φυτό Nicotiania tabacum ανακαλύφθηκε περίπου την ίδια εποχή με την Αμερική. Ανήκει στο γένος σολανόν, την ίδια οικογένεια στην οποία ανήκει και η πατάτα. Ο σπόρος φυτεύεται σε μείγμα άμμου και τέφρας και μεταφυτεύεται αφού ποτιστεί για 45 ημέρες, οπότε φθάνει σε ύψος τα 15 – 20 εκατοστά. Ο καπνός είναι χειμωνιάτικο φυτό: από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο, οι καλλιεργητές (vegueros) φυτεύουν το φυτό που έχουν πάρει από το φυτώριο. Φτάνουν στο ιδανικό ύψος (1,5 μέτρο), με φύλλα 30 εκατοστά μήκος και 25 εκατοστά πλάτος, σε 45 ημέρες περίπου. Τότε κόβονται οι κορυφές για να αποκτήσει δύναμη το φυτό και να αναπτυχθούν τα χαμηλά φύλλα. Τα χωράφια (vegas) οργώνονται κατά προτίμηση με βόδια για να μην πιέζεται το χώμα από τα τεράστια ελαστικά των τρακτέρ. Λέγεται ότι τα φυτά μεγαλώνουν καλύτερα όταν ο αγρότης τους μιλάει. Συχνά ο καπνός στο χωράφι εναλλάσσεται με καλαμπόκι για να παραμένει γόνιμο το έδαφος.

 

Φύτεμα περιβλήματος (wrapper) κάτω από tapados

Για να προστατευτούν τα φύλλα περιβλήματος από το φως το ηλίου και τα έντομα, τα φυτά της ποικιλίας corojo μεγαλώνουν κάτω από λεπτά πανιά από βαμβακερό ύφασμα (tapados). Έτσι τα φύλλα γίνονται λεία, απαλά και ευλύγιστα.

 

Η σοδειά

Η εποχή συγκομιδής διαρκεί από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη του Μαρτίου. Πρώτα μαζεύουν τα φύλλα από τα χαμηλά (libre de pie) που κόβονται δυο - δυο με μασέτα. Μια εβδομάδα μετά μαζεύονται τα δυο φύλλα ακριβώς από πάνω (uno y medio και centro ligero) και ούτω καθεξής (centro fino και centro gordo), μέχρι το τελευταίο φύλλο του φυτού (corona)

Αποξήρανση

Τα φύλλα απλώνονται ανά δυο και σε σειρές, στις casas del tabaco σε ειδικά ξηραντήρια (secaderos) που έχουν δυτικό προσανατολισμό για να προσλαμβάνουν όσο γίνεται περισσότερο ήλιο, και είναι καλυμμένα με φύλλα από φοινικόδεντρα. Αφήνονται μέχρι να ξεραθούν. Μετά από 50 ημέρες περίπου, το φύλλο χάνει το 85% της υγρασίας του και αποκτάει χρυσαφί χρώμα. Στην αρχή τα φύλλα κιτρινίζουν και κατόπιν γίνονται χρυσοκόκκινα.

 

Πρώτο στάδιο ζύμωσης

Τα φύλλα αποθηκεύονται σε δεμάτια (tercios) και τυλίγονται από φύλλα βασιλικού φοίνικα (yagua)για ένα έως τρεις μήνες. Η υγρασία που έχει παραμείνει σ’ αυτά προκαλεί την ζύμωση, μειώνοντας την περιεκτικότητα ρετσινιού και νικοτίνης, και τους δίνει ομοιόμορφο χρώμα. Όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 35ο C, διαλύουν τα δεμάτια και αερίζουν τα φύλλα.

Μετά την αποξήρανση και την ζύμωση, τα φύλλα αποθηκεύονται στο εργοστάσιο καπνού (fabrica). Έπειτα τα υγραίνουν, αφαιρούν το κεντρικό νεύρο, τα διαχωρίζουν και τα ζυγίζουν, υπό την εποπτεία έμπειρου γνώστη του καπνού – υπάρχει ένας σε κάθε εργοστάσιο -, ο οποίος, όπως ο οινολόγος στα κρασιά, ευθύνεται για την επιλογή του κατάλληλου μείγματος για κάθε τύπο πούρου. Μετά οι εργάτες (torcedores) τυλίγουν τα φύλλα. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται καθημερινά στον χώρο του εργοστασίου όπου είναι συγκεντρωμένο το πολυπληθές εργατικό δυναμικό (galera) και βρίσκεται συνήθως στον πρώτο όροφο του εργοστασίου. Σε αυτή την μεγάλη αίθουσα οι εργάτες που τυλίγουν κάθονται σε πάγκους, μπροστά από το βάθρο του αναγνώστη. Ο αναγνώστης (ινστρούκτορας) κατά παράδοση, διαβάζει λογοτεχνικά κείμενα ή περιγράφει περιστατικά από την εποχή της επανάστασης. Ο εργάτης που  τυλίγει (torcedor) έχει την τελική ευθύνη για την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Πρώτα απλώνει την παλάμη του το ligero, το φύλλο που δίνει στο πούρο την δύναμη του. Μετά το τυλίγει με φύλλα seco και volado, στην αναλογία που καθορίζει ο διευθυντής παραγωγής και τέλος προσθέτει το περίβλημα. Τα πάντα εξαρτώνται από την επιδεξιότητα του: τα φύλλα δεν πρέπει να είναι ούτε χαλαρά ούτε σφιχτοτυλιγμένα, για να ρουφιέται εύκολα. Το περίβλημα αποτελεί την υπογραφή του εργάτη που τυλίγει αλλά δεν αλλοιώνει την γεύση.

 

Μεταφορά στο εργοστάσιο

Πριν φύγει για το εργοστάσιο, κάθε δεμάτι καπνού συνοδεύεται από έγγραφο με πληροφορίες για την ποικιλία του καπνού, την φυτεία (vega) από όπου προέρχεται και τον χρόνο κατά τον οποίο έχει υποστεί την ζύμωση.

Δεύτερο στάδιο ζύμωσης

Αφού διαχωριστούν, τα φύλλα θα υποστούν ξανά ζύμωση 60 ημερών περίπου, υπό αυστηρή εποπτεία. Έτσι αφαιρούνται τα ίχνη αμμωνίας και χλωρίου, και ενισχύεται το άρωμα τους.

 

Ύγρανση

Τα φύλλα περιβλήματος διαχωρίζονται και ψεκάζονται με νερό. Χάρη σ’ αυτή την διαδικασία (moja) διατηρούν την ελαστικότητα τους.

 

Ξεφλούδισμα και λείανση

Μετά την ζύμωση, οι εργάτες ισιώνουν τα τσαλακωμένα φύλλα. Μετά ξεχωρίζουν τα φύλλα σε διάφορα μεγέθη και αρχίζουν να αφαιρούν το κομμάτι που έχει μείνει από το κεντρικό νεύρο.

 

Ταξινόμηση

Οι εργάτες ταξινομούν τα φύλλα. Η διαδικασία που επαναλαμβάνεται πολλές φορές, ακολουθεί περίπλοκους κανόνες και κριτήρια και απαιτεί μεγάλη επιδεξιότητα. Οι εργάτες εξειδικεύονται στην εργασία αυτή και αποδίδουν συνήθως μετά από πέντε χρόνια εκπαίδευσης. Τα φύλλα ταξινομούνται ανάλογα με την χρήση τους στο πούρο (περίβλημα ή γέμιση) καθώς και με κριτήριο το μέγεθος, το χρώμα, την υφή και την αξιολογούμενη ποιότητα του καπνού. Ανάλογα με το εργοστάσιο, υπάρχουν από 11 μέχρι κατηγορίες, και σε κάθε κατηγορία μέχρι και 75 διαφορετικοί χρωματικοί συνδυασμοί.

Ζύγισμα

Ο ξεχωριστός χαρακτήρας του κουβανέζικου πούρου, καθορίζεται από το ποσοστό φύλλων Ligero (για την δύναμη), seco (για το άρωμα) και φύλλων volado (για τον τρόπο που καίγεται). Επομένως είναι απαραίτητο να ζυγίζεται το μείγμα.

 

Μείγμα

Η επιτυχία του μείγματος εξαρτάται από την κρίση και την ικανότητα του διευθυντή παραγωγής, γνώστη του καπνού. Είναι ο μόνος που γνωρίζει την συνταγή για κάθε πούρο κάθε μάρκας και ποικιλίας.

Το τύλιγμα

Στο πρώτο στάδιο ο εργάτης αραδιάζει διάφορα φύλλα στην παλάμη, έτσι ώστε να μπορεί να τα τυλίξει. Αφού τοποθετήσει την γέμιση, μετά την περικλείει στα φύλλα περιβλήματος. Μετά το πρώτο τύλιγμα, η δέσμη είναι λίγο πιο μακριά και χοντρή από το τελικό προϊόν. Στην συνέχεια η δέσμη μπαίνει στο πιεστήριο για περίπου είκοσι λεπτά. Κατόπιν ο εργάτης κόβει το περίβλημα με τσαβέτα (ημικυκλική λεπίδα) και μετά το τυλίγει επιδέξια γύρω από την δέσμη. Η στρογγυλεμένη άκρη (cap) τυλίγεται έτσι ώστε να κλείσει το πούρο. Το πούρο στην συνέχεια κόβεται στο σωστό μήκος (μέγεθος) με την βοήθεια του κατάλληλου εργαλείου.

 

Διαχωρισμός ανά χρώμα των πούρων

Η διαδικασία αυτή δηλαδή ο διαχωρισμός ανά χρώμα γίνεται σε μεγάλα τραπέζια. Ο επικεφαλής αραδιάζει τα πούρα και εφαρμόζει τον κανόνα (τακτική) που ακολουθείται από κάθε εργοστάσιο. Τα πούρα συνήθως διαχωρίζονται σε έξι κατηγορίες χρωμάτων που είναι γνωστές ως sangre de toro, colorado, claro,  colorado pariso, pariso verde και τέλος pariso verdoso. Εδώ γίνεται και ο έλεγχος ποιότητας σε δείγματα πούρων που παράγουν οι εργάτες (μπορούν να παράγουν μέχρι 120 τεμάχια πούρα την ημέρα). Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στο βάρος, το μήκος και την απαλότητα των πούρων. Το cepo, ένα μικρό ξύλινο εργαλείο με τρύπες χρησιμοποιείται για να μετράει την σωστή διάμετρο του κάθε πούρου σε βαθμούς. Κάθε βαθμός είναι το 1/64 της ίντσας.

Το ψυγείο (υγραντήρας)

Είναι η αίθουσα που αποθηκεύονται τα πούρα Αβάνας για να μην χάσουν την υγρασία τους.

 

Συσκευασία

Τα πούρα Αβάνας τοποθετούνται σε ξύλινα (κέδρος) ή χαρτονένια κουτιά κουτιά, τα σκουρόχρωμα αριστερά και τα ανοιχτόχρωμα δεξιά. Για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη ο θρύλος του κέδρου στα πούρα έχει ως εξής:

 

 Οι ποικιλίες καπνού της Κούβας είναι ευπρόσβλητες σε ένα ζωϋφιο, το οποίο αν το κοιτάξει κάποιος σε μικροσκόπιο έχει σχήμα που θυμίζει βάτραχο και δεδομένου του πρασινωπού του χρώματος, ονομάστηκε «πράσινος βάτραχος». Αυτό ζεί μέσα στα πούρα και βγαίνοντας στην επιφάνεια δημιουργεί μικρές τρύπες (όλοι μας τις έχουμε δεί σε πούρα ή τσιγάρα παρατημένα σε συνθήκες καθημερινές για πολύ καιρό. Αυτό το πλάσμα λοιπόν δεν ανέχεται (και κατ’ επέκταση εξολοθρεύεται) την μυρωδιά και γεύση του κέδρου. Και μάλιστα του Ισπανικού κέδρου και όχι του κέδρου του Λιβάνου ή του Ισραήλ ή της Αμερικής ή της Νοτίου Αφρικής (οι οποίοι κατά τα άλλα είναι εξαιρετικής ποιότητας για την κατασκευή μικροεπίπλων). Για το λόγο αυτό ο Ισπανικός κέδρος είναι απαραίτητος στις καλές συσκευασίες αλλά και σε ένα καλό υγραντήρα. Επίσης από μείγμα κέδρου και άλλων υλικών (ξύλου και χαρτιού) γίνονται και τα γνωστά μας φύλλα που συναντάμε στα Tubos (σωλήνες αλουμινίου) τα οποία βρίσκονται εκεί για την σωστή συντήρηση των πούρων, και σε καμιά περίπτωση για να ανάβουμε με αυτά το πούρο μας (απαγορεύεται … δια ροπάλου!!).

Επαναλαμβάνω το άρθρο είναι του κ. Κουκουτσολίδη Δημήτρη.  Τον ευχαριστούμε θερμά.

Επίσης στο photo - gallery δημιουργήσαμε μια ομάδα με φωτογραφίες μελών. Εκεί δημοσιεύουμε τις φωτογραφίες που μας έστειλε ο κ. Κουκουτσολίδης.αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος


δείτε περισσότερα άρθρα

 

© Cigarworld.gr - Λεωνίδας Παυλόπουλος. Υποστήριξη: webmaze