cigars.gr
cigars.gr

Φωτογραφίες
Slideshow

Δείτε όλες μας τις φωτογραφίες


Περί Πούρων

Τα πάντα για τα πούρα.

Ιστορική αναδρομή και πολλές χρήσιμες πληροφορίες διαθέσιμες για εσάς.


Δείτε Περισσότερα


 


Παρουσίαση του εργοστασίου Santa Ana από τον Δομίνικο...

Δίπλα στην πόλη του Santiago De Los Caballeros υπάρχει το μικρό χωριό του Tamboril. Σύμφωνα με τον χάρτη λοιπόν περιμένεις να απομακρυνθείς πρώτα από την πόλη του Santiago , και μετά να συναντήσεις αυτό το τυπικό Δομινικάνικο χωριό.

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα , αφού στην πραγματικότητα το Tamboril είναι ένα με την πόλη, και  αν δεν προσέξεις τις πινακίδες , υπάρχει περίπτωση να το ξεπεράσεις.

pinakida ..

Στην παραπάνω φωτογραφία το ρούμι Brugal φροντίζει για την ενημέρωσή μας ...

'Ηταν η πρώτη μέρα στην πόλη , αλλά είμαστε αποφασισμένοι να αναζητήσουμε την μικρή βιοτεχνία πούρων του Santa Ana. Ο λόγος ήταν ότι από το προηγούμενο ταξίδι είχαμε δοκιμάσει τα  περίφημα αρωματικά του πούρα με άρωμα Vanilla , με καλά  αποτελέσματα. Βέβαια η μόνη πληροφορία που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν ότι το εργοστάσιο βρισκόταν στο Tamboril.

Ρωτώντας λοιπόν ξεκινήσαμε την περιπλάνηση. Ο καθένας που ρωτούσαμε μας έστελνε και σε διαφορετική κατεύθυνση. Στην προσπάθεια να βρούμε το εν λόγω εργοστάσιο , ανακαλύψαμε απίστευτα μέρη της περιοχής με αρκετό ενδιαφέρον από τουριστικής άποψης  επισκεφθήκαμε  πλήθος μικρών βιοτεχνιών που υπάρχουν κατά συρροή στο Tamboril χωρίς όμως να πετύχει ο αρχικός μας στόχος.

Απογοητευμένοι λοιπόν πήραμε τον δρόμο του γυρισμού αργά το μεσημέρι , έχοντας κατά νου να προσπαθήσουμε πάλι την επόμενη μέρα.

Η περιοχή της Καραϊβικής  είναι λίγο ιδιόρρυθμη από πλευράς κλίματος. Μπορεί το θερμόμετρο να δείχνει 38 βαθμούς Κελσίου , θερμοκρασίες που υπάρχουν και στην χώρα μας τους θερινούς μήνες και λίγο - πολύ τις έχουμε συνηθίσει , αλλά σε αυτή την περιοχή παίζει ρόλο  και ένας παράγοντας ακόμη. Αυτός είναι η υγρασία. Με 38 βαθμούς Κελσίου λοιπόν και με 85% υγρασία τα πράγματα αλλάζουν. Ο δείκτης δυσφορίας είναι αρκετά μεγάλος , και η αίσθηση της κόπωσης επέρχεται πιο γρήγορα απ' ότι συνήθως , ιδιαίτερα για κάποιους  που προέρχονται από εύκρατες περιοχές της Ευρώπης όπως εμείς. Αυτός ήταν λοιπόν ένας ακόμη λόγος που νιώθαμε την ανάγκη να γυρίσουμε στον 'πολιτισμό' , σε χώρο δηλαδή ελεγχόμενου κλιματισμού.

santa-ana11-07-05-ok.jpg

Η τύχη όμως βοηθάει πάντα αυτούς που προσπαθούν. Στον κεντρικό δρόμο λοιπόν που οδηγεί πίσω στο Santiago , και έχοντας πάρει τον δρόμο της επιστροφής, μας  γνέφει μία ηλικιωμένη κυρία να σταματήσουμε. Φαίνεται βέβαια ότι από τις περιπλανήσεις  στην γύρω περιοχή θα είχαμε γίνει γνωστοί από στόμα σε στόμα.

«Ψάχνετε το εργοστάσιο πούρων του Santa Ana» μας ρωτάει . «Είναι εύκολο», συνεχίζει, «Τον Jochy θα τον βρείτε, αφού  κάνετε αναστροφή και στα 200 μέτρα θα στρίψετε δεξιά στο βενζινάδικο. Eκεί θα τον συναντήσετε» .

Με το που ακούσαμε τα παραπάνω λόγια βέβαια το πρώτο συναίσθημα που μας ήρθε στο νού ήταν να γελάσουμε , γιατί βέβαια κανείς δεν πίστεψε ότι θα ήταν τόσο εύκολο. Δεν χάνουμε όμως τίποτα να προσπαθήσουμε άλλη μια φορά για σήμερα σκεφθήκαμε.

Τελικά η κυρία είχε δίκιο. Το εργοστάσιο , ή μάλλον η μικρή βιοτεχνία του Santa Ana ήταν εκεί. Η εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου δεν θύμιζε τίποτε από εργοστάσιο πούρων και μόνο η μυρουδιά της βανίλιας η οποία ήταν διάσπαρτη  στην ατμόσφαιρα πρόδιδε την ταυτότητα του.

Στον ένα διώροφο κτίριο λοιπόν , που τα συνολικά τετραγωνικά δεν υπερβαίνουν τα 100 , βρίσκεται  η εν λόγω βιοτεχνία. Στον πρώτο όροφο υπάρχει το προσωπικό που ασχολείται με την παραγωγή , ενώ στο ισόγειο βρίσκονται οι αποθήκες. Το κτίριο θυμίζει περισσότερο αποθήκη , είναι φτιαγμένο με πλίθες ενώ είναι σοβατισμένο μόνο από την εξωτερική πλευρά όπως εύκολα διακρίνεται .

santa-ana10-07-05-ok.jpg

Από πάνω σκεπή από λαμαρίνα , και με θερμοκρασία που στον πρώτο όροφο πρέπει να έφτανε άνετα τους 40 βαθμούς. Οι άνθρωποι που δούλευαν εκεί όμως δεν φαίνεται να προβληματίζονται και πολύ για τις συνθήκες αφού είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες συνθήκες εργασίας.

Η βιοτεχνία του Santa Ana ιδρύθηκε το 1965. Παρασκευάζει πούρα Long filler , με wrapper το γνωστό Havana 2000 . Η αιχμή του δόρατος όμως είναι τα αρωματικά πούρα. Long filler , τεχνητώς αρωματισμένα, και με wrapper το προαναφερόμενο Havana 2000. Το συνηθισμένο άρωμα που χρησιμοποιεί είναι της βανίλια , ενώ τελευταία προστέθηκαν στη γκάμα και πούρα με άρωμα κεράσι και ρούμι.

santa-ana7-07-05-ok.jpg

Jochy Santa Ana. Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου..

«Το μυστικό» , μας λέει ο ιδιοκτήτης  Jochy Santa Ana και γιος του ιδρυτή του εργοστασίου, «είναι να ξέρεις να διαλέγεις τον καπνό. Μετά πρέπει να τον αφήνεις να ωριμάσει για τουλάχιστον έναν χρόνο. Πάμε κάτω να σου δείξω».

Πράγματι στο ισόγειο υπήρχαν δύο χώροι γεμάτοι με καπνό δεμένο σε δεμάτια. «Αυτός ο καπνός είναι φετινής παραγωγής. Διαλέχτηκε με προσοχή , είναι άριστης ποιότητας αλλά πρέπει  να ωριμάσει. Ο συγκεκριμένος θα χρησιμοποιηθεί σε έναν χρόνο».

santa-ana8-07-05.jpg

Η έντονη μυρουδιά της αμμωνίας ήταν ένας παράγοντας ακόμη που έδειχνε την ανάγκη του συγκεκριμένου καπνού για ωρίμανση. Με τον καιρό αυτή η μυρουδιά εξαφανίζεται, και την θέση της παίρνει το γλυκό άρωμα του καπνού και που συναντούμαι στο τελικό προϊόν.

Δίπλα στις αποθήκες υπάρχει το δωμάτιο της ωρίμανσης του έτοιμου προϊόντος. Μικρός χώρος σχετικά, φυλάσσει τα έτοιμα πούρα μέχρι να φύγουν για την κατανάλωση. Εδώ θα μείνουν για περίπου ένα μήνα.

santa-ana9-07-05.jpg

Δίπλα από τις αποθήκες - το ισόγειο του οικήματος δηλαδή - υπάρχει ένα μικρό ανεξάρτητο οίκημα - δωμάτιο γύρω στα 25 τετρ. μέτρα.  Εκεί προετοιμάζετε ο καπνός που προορίζεται για τα αρωματικά πούρα. Τοποθετείται φύλλο - φύλλο σε  ξύλινες παλέτες που έχουν ένα μεταλλικό 'δίχτυ' στη μέση  για να αερίζετε ο καπνός. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται καλλίτερα.

santa-ana2-07-05.jpg

Στη συνέχεια ψεκάζετε με ένα υγρό το οποίο δίνει και στο πούρο την χαρακτηριστική μυρουδιά του . Εν συνεχεία  κλείνεται η πόρτα του δωματίου και ανάβουν λάμπες οι οποίες με την θερμότητα που παράγουν ξηραίνουν τον καπνό μαζί με το υγρό άρωμα της βανίλιας. Η διαδικασία της ξήρανσης διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ανάλογη διαδικασία χρησιμοποιείται και για τις άλλες γεύσεις , κερασιού και ρούμι που προαναφέραμε.

santa-ana1-07-05.jpg

Κατόπιν ο καπνός αυτός με το άρωμα θα χρησιμοποιηθεί για filler και binder στα αρωματικά πούρα. Wrapper όπως είπαμε  το Havana 2000.

Στον πρώτο όροφο γίνεται η 'συναρμολόγηση' του  προϊόντος.  Δύο κυρίες στο πίσω μέρος σε μια  γωνία κάνουν το ξεδιάλεγμα του καπνού και την αφαίρεση νεύρων από τα φύλλα. 'Ισα -  ίσα περίπου 15 στρίφτες  δημιουργούν τα πούρα. 'Ολα κι όλα  περίπου 50 τετραγωνικά μέτρα. 

 Στην παρακάτω φωτογραφία η κυρία ασχολείται με το διάλεγμα του καπνού .

santa-ana5-07-05.jpg

Το περιβάλλον εδώ είναι πιο 'οικογενειακό' . Μερικοί από τους  στρίφτες όπως βλέπεται  'δοκιμάζουν' οι ίδιοι το έτοιμο προιόν  και επίσης η συμπεριφορά τους δεν δείχνει να  βιάζονται. Μικρά παιδιά κάνουν βόλτες μέσα στη βιοτεχνία.

santa-ana3-07-05.jpg

Εδώ ο κύριος επί το έργον αλλά και του 'ποιοτικού ελέγχου' ....

santa-ana4-07-05.jpg

santa-ana6-07-05.jpg

Σε ένα μικρό δωμάτιο γίνεται η τοποθέτηση ετικετών και εισαγωγή των πούρων στα κουτιά. Εδώ οι συνθήκες εργασίας είναι πιο καλές αφού διατίθεται και air - condition.  Η παραγωγή είναι μικρή γύρω στα 3000 πούρα σε ημερήσια βάση. 'Ετσι ο ποιοτικός έλεγχος γίνεται γρήγορα από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη μια φορά την ημέρα.

santa-ana13-07-05.jpg

Γενικά τέτοιες προσπάθειες με μικρές παραγωγές είναι ενδιαφέρουσες. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις η προσωπική επίβλεψη, φιλοσοφία και  εκπαίδευση του ιδιοκτήτη όσον αφορά το αντικείμενό μας, παίρνει σάρκα και οστά και απεικονίζεται στο τελικό προϊόν. Υπάρχει πιο στενή σχέση μεταξύ του προϊόντος που παράγεται και του κατασκευαστή .

Η ξενάγηση στο εργοστάσιο κράτησε  περίπου 2 ώρες και πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2004.



αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος


Παρουσίαση του εργοστασίου Santa Ana από τον Δομίνικο...

Δίπλα στην πόλη του Santiago De Los Caballeros υπάρχει το μικρό χωριό του Tamboril. Σύμφωνα με τον χάρτη λοιπόν περιμένεις να απομακρυνθείς πρώτα από την πόλη του Santiago , και μετά να συναντήσεις αυτό το τυπικό Δομινικάνικο χωριό.

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα , αφού στην πραγματικότητα το Tamboril είναι ένα με την πόλη, και  αν δεν προσέξεις τις πινακίδες , υπάρχει περίπτωση να το ξεπεράσεις.

pinakida ..

Στην παραπάνω φωτογραφία το ρούμι Brugal φροντίζει για την ενημέρωσή μας ...

'Ηταν η πρώτη μέρα στην πόλη , αλλά είμαστε αποφασισμένοι να αναζητήσουμε την μικρή βιοτεχνία πούρων του Santa Ana. Ο λόγος ήταν ότι από το προηγούμενο ταξίδι είχαμε δοκιμάσει τα  περίφημα αρωματικά του πούρα με άρωμα Vanilla , με καλά  αποτελέσματα. Βέβαια η μόνη πληροφορία που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν ότι το εργοστάσιο βρισκόταν στο Tamboril.

Ρωτώντας λοιπόν ξεκινήσαμε την περιπλάνηση. Ο καθένας που ρωτούσαμε μας έστελνε και σε διαφορετική κατεύθυνση. Στην προσπάθεια να βρούμε το εν λόγω εργοστάσιο , ανακαλύψαμε απίστευτα μέρη της περιοχής με αρκετό ενδιαφέρον από τουριστικής άποψης  επισκεφθήκαμε  πλήθος μικρών βιοτεχνιών που υπάρχουν κατά συρροή στο Tamboril χωρίς όμως να πετύχει ο αρχικός μας στόχος.

Απογοητευμένοι λοιπόν πήραμε τον δρόμο του γυρισμού αργά το μεσημέρι , έχοντας κατά νου να προσπαθήσουμε πάλι την επόμενη μέρα.

Η περιοχή της Καραϊβικής  είναι λίγο ιδιόρρυθμη από πλευράς κλίματος. Μπορεί το θερμόμετρο να δείχνει 38 βαθμούς Κελσίου , θερμοκρασίες που υπάρχουν και στην χώρα μας τους θερινούς μήνες και λίγο - πολύ τις έχουμε συνηθίσει , αλλά σε αυτή την περιοχή παίζει ρόλο  και ένας παράγοντας ακόμη. Αυτός είναι η υγρασία. Με 38 βαθμούς Κελσίου λοιπόν και με 85% υγρασία τα πράγματα αλλάζουν. Ο δείκτης δυσφορίας είναι αρκετά μεγάλος , και η αίσθηση της κόπωσης επέρχεται πιο γρήγορα απ' ότι συνήθως , ιδιαίτερα για κάποιους  που προέρχονται από εύκρατες περιοχές της Ευρώπης όπως εμείς. Αυτός ήταν λοιπόν ένας ακόμη λόγος που νιώθαμε την ανάγκη να γυρίσουμε στον 'πολιτισμό' , σε χώρο δηλαδή ελεγχόμενου κλιματισμού.

santa-ana11-07-05-ok.jpg

Η τύχη όμως βοηθάει πάντα αυτούς που προσπαθούν. Στον κεντρικό δρόμο λοιπόν που οδηγεί πίσω στο Santiago , και έχοντας πάρει τον δρόμο της επιστροφής, μας  γνέφει μία ηλικιωμένη κυρία να σταματήσουμε. Φαίνεται βέβαια ότι από τις περιπλανήσεις  στην γύρω περιοχή θα είχαμε γίνει γνωστοί από στόμα σε στόμα.

«Ψάχνετε το εργοστάσιο πούρων του Santa Ana» μας ρωτάει . «Είναι εύκολο», συνεχίζει, «Τον Jochy θα τον βρείτε, αφού  κάνετε αναστροφή και στα 200 μέτρα θα στρίψετε δεξιά στο βενζινάδικο. Eκεί θα τον συναντήσετε» .

Με το που ακούσαμε τα παραπάνω λόγια βέβαια το πρώτο συναίσθημα που μας ήρθε στο νού ήταν να γελάσουμε , γιατί βέβαια κανείς δεν πίστεψε ότι θα ήταν τόσο εύκολο. Δεν χάνουμε όμως τίποτα να προσπαθήσουμε άλλη μια φορά για σήμερα σκεφθήκαμε.

Τελικά η κυρία είχε δίκιο. Το εργοστάσιο , ή μάλλον η μικρή βιοτεχνία του Santa Ana ήταν εκεί. Η εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου δεν θύμιζε τίποτε από εργοστάσιο πούρων και μόνο η μυρουδιά της βανίλιας η οποία ήταν διάσπαρτη  στην ατμόσφαιρα πρόδιδε την ταυτότητα του.

Στον ένα διώροφο κτίριο λοιπόν , που τα συνολικά τετραγωνικά δεν υπερβαίνουν τα 100 , βρίσκεται  η εν λόγω βιοτεχνία. Στον πρώτο όροφο υπάρχει το προσωπικό που ασχολείται με την παραγωγή , ενώ στο ισόγειο βρίσκονται οι αποθήκες. Το κτίριο θυμίζει περισσότερο αποθήκη , είναι φτιαγμένο με πλίθες ενώ είναι σοβατισμένο μόνο από την εξωτερική πλευρά όπως εύκολα διακρίνεται .

santa-ana10-07-05-ok.jpg

Από πάνω σκεπή από λαμαρίνα , και με θερμοκρασία που στον πρώτο όροφο πρέπει να έφτανε άνετα τους 40 βαθμούς. Οι άνθρωποι που δούλευαν εκεί όμως δεν φαίνεται να προβληματίζονται και πολύ για τις συνθήκες αφού είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες συνθήκες εργασίας.

Η βιοτεχνία του Santa Ana ιδρύθηκε το 1965. Παρασκευάζει πούρα Long filler , με wrapper το γνωστό Havana 2000 . Η αιχμή του δόρατος όμως είναι τα αρωματικά πούρα. Long filler , τεχνητώς αρωματισμένα, και με wrapper το προαναφερόμενο Havana 2000. Το συνηθισμένο άρωμα που χρησιμοποιεί είναι της βανίλια , ενώ τελευταία προστέθηκαν στη γκάμα και πούρα με άρωμα κεράσι και ρούμι.

santa-ana7-07-05-ok.jpg

Jochy Santa Ana. Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου..

«Το μυστικό» , μας λέει ο ιδιοκτήτης  Jochy Santa Ana και γιος του ιδρυτή του εργοστασίου, «είναι να ξέρεις να διαλέγεις τον καπνό. Μετά πρέπει να τον αφήνεις να ωριμάσει για τουλάχιστον έναν χρόνο. Πάμε κάτω να σου δείξω».

Πράγματι στο ισόγειο υπήρχαν δύο χώροι γεμάτοι με καπνό δεμένο σε δεμάτια. «Αυτός ο καπνός είναι φετινής παραγωγής. Διαλέχτηκε με προσοχή , είναι άριστης ποιότητας αλλά πρέπει  να ωριμάσει. Ο συγκεκριμένος θα χρησιμοποιηθεί σε έναν χρόνο».

santa-ana8-07-05.jpg

Η έντονη μυρουδιά της αμμωνίας ήταν ένας παράγοντας ακόμη που έδειχνε την ανάγκη του συγκεκριμένου καπνού για ωρίμανση. Με τον καιρό αυτή η μυρουδιά εξαφανίζεται, και την θέση της παίρνει το γλυκό άρωμα του καπνού και που συναντούμαι στο τελικό προϊόν.

Δίπλα στις αποθήκες υπάρχει το δωμάτιο της ωρίμανσης του έτοιμου προϊόντος. Μικρός χώρος σχετικά, φυλάσσει τα έτοιμα πούρα μέχρι να φύγουν για την κατανάλωση. Εδώ θα μείνουν για περίπου ένα μήνα.

santa-ana9-07-05.jpg

Δίπλα από τις αποθήκες - το ισόγειο του οικήματος δηλαδή - υπάρχει ένα μικρό ανεξάρτητο οίκημα - δωμάτιο γύρω στα 25 τετρ. μέτρα.  Εκεί προετοιμάζετε ο καπνός που προορίζεται για τα αρωματικά πούρα. Τοποθετείται φύλλο - φύλλο σε  ξύλινες παλέτες που έχουν ένα μεταλλικό 'δίχτυ' στη μέση  για να αερίζετε ο καπνός. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται καλλίτερα.

santa-ana2-07-05.jpg

Στη συνέχεια ψεκάζετε με ένα υγρό το οποίο δίνει και στο πούρο την χαρακτηριστική μυρουδιά του . Εν συνεχεία  κλείνεται η πόρτα του δωματίου και ανάβουν λάμπες οι οποίες με την θερμότητα που παράγουν ξηραίνουν τον καπνό μαζί με το υγρό άρωμα της βανίλιας. Η διαδικασία της ξήρανσης διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ανάλογη διαδικασία χρησιμοποιείται και για τις άλλες γεύσεις , κερασιού και ρούμι που προαναφέραμε.

santa-ana1-07-05.jpg

Κατόπιν ο καπνός αυτός με το άρωμα θα χρησιμοποιηθεί για filler και binder στα αρωματικά πούρα. Wrapper όπως είπαμε  το Havana 2000.

Στον πρώτο όροφο γίνεται η 'συναρμολόγηση' του  προϊόντος.  Δύο κυρίες στο πίσω μέρος σε μια  γωνία κάνουν το ξεδιάλεγμα του καπνού και την αφαίρεση νεύρων από τα φύλλα. 'Ισα -  ίσα περίπου 15 στρίφτες  δημιουργούν τα πούρα. 'Ολα κι όλα  περίπου 50 τετραγωνικά μέτρα. 

 Στην παρακάτω φωτογραφία η κυρία ασχολείται με το διάλεγμα του καπνού .

santa-ana5-07-05.jpg

Το περιβάλλον εδώ είναι πιο 'οικογενειακό' . Μερικοί από τους  στρίφτες όπως βλέπεται  'δοκιμάζουν' οι ίδιοι το έτοιμο προιόν  και επίσης η συμπεριφορά τους δεν δείχνει να  βιάζονται. Μικρά παιδιά κάνουν βόλτες μέσα στη βιοτεχνία.

santa-ana3-07-05.jpg

Εδώ ο κύριος επί το έργον αλλά και του 'ποιοτικού ελέγχου' ....

santa-ana4-07-05.jpg

santa-ana6-07-05.jpg

Σε ένα μικρό δωμάτιο γίνεται η τοποθέτηση ετικετών και εισαγωγή των πούρων στα κουτιά. Εδώ οι συνθήκες εργασίας είναι πιο καλές αφού διατίθεται και air - condition.  Η παραγωγή είναι μικρή γύρω στα 3000 πούρα σε ημερήσια βάση. 'Ετσι ο ποιοτικός έλεγχος γίνεται γρήγορα από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη μια φορά την ημέρα.

santa-ana13-07-05.jpg

Γενικά τέτοιες προσπάθειες με μικρές παραγωγές είναι ενδιαφέρουσες. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις η προσωπική επίβλεψη, φιλοσοφία και  εκπαίδευση του ιδιοκτήτη όσον αφορά το αντικείμενό μας, παίρνει σάρκα και οστά και απεικονίζεται στο τελικό προϊόν. Υπάρχει πιο στενή σχέση μεταξύ του προϊόντος που παράγεται και του κατασκευαστή .

Η ξενάγηση στο εργοστάσιο κράτησε  περίπου 2 ώρες και πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2004.



αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος


δείτε περισσότερα άρθρα

 

© Cigarworld.gr - Λεωνίδας Παυλόπουλος. Υποστήριξη: webmaze