cigars.gr
cigars.gr

Φωτογραφίες
Slideshow

Δείτε όλες μας τις φωτογραφίες


Περί Πούρων

Τα πάντα για τα πούρα.

Ιστορική αναδρομή και πολλές χρήσιμες πληροφορίες διαθέσιμες για εσάς.


Δείτε Περισσότερα


 


Oliva 's ...

esteli ..

Οι πρώτες ώρες στο Esteli ήταν απογοητευτικές. Από τα πρώτα λεπτά συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για ένα μικρό χωριό μα μηδαμινές δυνατότητες φιλοξενίας. Αναζητώντας δε τα ξενοδοχεία του τουριστικού οδηγού που είχα στην κατοχή μου διαπίστωσα ότι το επίπεδο της φιλοξενίας που παρείχαν ήταν τέτοιο που δύσκολα ακόμη και ένας μετριοπαθείς 'Ελληνας θα τα πλησίαζε.

esteli....

Πάνω : Εικόνα από το Esteli ..

Πληροφορίες για την περιοχή επίσης δύσκολα θα μπορούσες να πάρεις από τους κατοίκους της περιοχής αφού κανείς δεν γνώριζε άλλη γλώσσα πέραν των Ισπανικών.

Μετά από πολλές προσπάθειες αναζήτησης και επικοινωνίας τελικά εντόπισα ένα 'καινούριο' χώρο έξω από το Esteli όπου αποφάσισα τελικά να μείνω.

Το πρώτο βήμα έγινε λοιπόν. Και που είναι τα περίφημα εργοστάσια??? πούρων ήταν η επόμενη ερώτηση. 'Ηταν πλέον Κυριακή απόγευμα και καλό θα ήταν να τα εντοπίσω ώστε την επόμενη μέρα το πρωί να αρχίσει η περιήγηση.

esteli...

Πάνω : το Esteli από ψηλά...

'Esteli la capital Del Tabacco' έγραφε ένας πίνακας του ξενοδοχείου. Ο πίνακας αυτός ήταν και η αφορμή να ρωτήσω τον νεαρό Jose του ξενοδοχείου που βρίσκονται τα εργοστάσια των πούρων (σε γλώσσα 'esperando' - ανάμικτα αγγλικά με ισπανικά προκειμένου να διευκολύνω όσο μπορώ την κατάσταση) . Πήρα τις πληροφορίες μου λοιπόν, έκανα και μια μικρή περιήγηση για να είμαι έτοιμος την άλλη μέρα.

Το Esteli είναι ένα μικρό φτωχό χωριό της Κεντρικής Αμερικής. Η βασική του οικονομία στηρίζεται στα εργοστάσια των πούρων της περιοχής. Οι υποδομές του ανύπαρκτες, οι δρόμοι φρικτοί. Οι περισσότεροι δέ,  είναι χωματόδρομοι.

Σε έναν από αυτούς τους χωματόδρομους με την ονομασία PERDOMO AVE  βρίσκεται και η Tabacallera OLIVA λίγο πιο πάνω από την ομώνυμη Tabacallera PERDOMO. 

perdomo ave..

Πρίν κάνουμε όμως την βόλτα μας στο εργοστάσιο καλό είναι να πούμε μερικά πράγματα για την ιστορία της οικογένειας  OLIVA.

'Ολη η οικογένεια κατάγεται από το Pinar Del Rio της Κούβας. Ασχολούνται με την καλλιέργεια του καπνού από την εποχή του προπάππου τους, ο οποίος πολέμησε στον Ισπανό - Αμερικάνικο πόλεμο. Η οικογένεια αυτή τη στιγμή αποτελείται από τον πατέρα Oliva (Gilberto) , και τα παιδιά Carlos, Gilberto, Jose, και την αδερφή τους Jeannie.

Ο πατέρας προερχόταν από μια φτωχή οικογένεια του Pinar. Ο πατέρας του καλλιεργούσε καπνά και τα πουλούσε σε τοπικούς συνεταιρισμούς. Ο Gilberto άρχισε σε ηλικία 17 ετών να αγοράζει καπνό από παραγωγούς και να τα μεταπουλάει σε εργοστάσια πούρων της περιοχής. Επίσης αγόραζε υπολείμματα καπνού από εργοστάσια και τα μεταπουλούσε σε άλλα εργοστάσια που 'ειδικευόταν' σε short filler πούρα. Γρήγορα έγινε γνωστός και καθιερώθηκε σε αυτήν την αγορά. Το 1959 όταν ο Κάστρο ανέβηκε στην εξουσία ο Gilberto ήταν 28 ετών και είχε τρία παιδιά έως τότε. Στην αρχή ο Κάστρο ξεκίνησε δειλά  και άρχισε να αποκτά δύναμη σιγά - σιγά. ‘Ετσι άρχισε τις κοινωνικοποιήσεις. Στην αρχή κοινωνικοποίησε τις επιχειρήσεις φρούτων και τα συγκροτήματα ζάχαρης. Πέρνωντας όλο και περισσότερο έλεγχο στα χέρια του, συνέχισε και με τις πιο μικρές επιχειρήσεις. ( Στις 15 Σεπτεμβρίου 1960 'κοινωνικοποίησε'  16 εργοστάσια πούρων) .

Γρήγορα Ο Gilberto κατάλαβε ότι έπρεπε να φύγει από την Κούβα πριν όλα τα υπάρχοντά του κοινωνικοποιηθούν από την κυβέρνηση. Το 1966 φεύγει από την Κούβα πηγαίνοντας στην Νικαράγουα και ακολουθώντας τον Daniel Rodriguez ιδιοκτήτη της περίφημης φάρμας El Corojo , απ' όπου προέρχεται και το περιβόητο wrapper corojo της Κούβας. 'Αρχισε να καλλιεργεί καπνό , αλλά το 1976 με 1977 όταν οι Σαντινίστας άρχισαν να πέρνουν τον έλεγχο στα χέρια τους για μια ακόμη φορά η περιουσία των Oliva κατάσχεται. Ο Gilberto ξαναφεύγει, και πάει στην Ονδούρα όπου και εκεί καλλιεργεί καπνό. Το 1984 αποφασίζει να μετακομίσει στον Παναμά και για πρώτη φορά να φτιάξει ένα δικό του εργοστάσιο πούρων.

Η τύχη όμως δεν τον βοηθάει. Μια θύελλα καταστρέφει τις καλλιέργειες και τις περισσότερες υποδομές του. Αρχίζει πάλι την περιπλάνηση. Κάποια διαστήματα τον βρίσκουν στην κοιλάδα San Andres στο Μεξικό και κάποια διαστήματα στις Φιλλιπίνες.

Το 1994 τον βρίσκει στην Ονδούρα να διευθύνει ένα εργοστάσιο του Nestor Plasencia με παραγωγή 40.000 πούρα ημερησίως. Σε εκείνο το εργοστάσιο αποφασίζει για πρώτη φορά να φτιάξει ένα δικό του πούρο με το όνομα GILBERTO OLIVA. Το εξάγει στην Αμερική και οι πωλήσεις πάνε καλά. Σε 10 μήνες περίπου ανοίγει ένα δικό του εργοστάσιο στο Ocotal, 80 χιλιόμετρα από το Esteli , κοντά στα σύνορα Ονδούρας και Νικαράγουας. Αυτός παραμένει στο εργοστάσιο του Plasencia στην Ονδούρα, αλλά οι δύο γιοί του (Gilberto και Carlos) , μεγάλοι πλέον διευθύνουν το εργοστάσιο που παράγει αρχικά μόλις  3.000 πούρα ημερησίως. Ο πατέρας Gilberto  πηγαινοέρχεται τα σαβατοκύριακα. Η παραγωγή σιγά - σιγά φτάνει τα 7.000 πούρα και μετά από λίγο καιρό το εργοστάσιο μετακομίζει στο Esteli. Αυτή τη στιγμή το εργοστάσιο παράγει 30.000 - 40.000 πούρα ημερησίως.

Η οικογένεια Oliva είναι οι δεύτεροι μεγαλύτεροι καλλιεργητές στην Κεντρική Αμερική , με πρώτο τον Plasencia. 'Ενα 20 % της καλλιέργειας το πουλάνε  σε άλλους κατασκευαστές πούρων , το υπόλοιπο το κρατάνε οι ίδιοι.

Ο Carlos και Gilberto (υιός) , διευθύνουν την όλη αυτή επιχείρηση στη Νικαράγουα, ενώ τα άλλα δύο αδέρφια Jose και Jeannie κάνουν την διανομή στο Μαιάμι.

carlos oliva..

Πάνω : Carlos Oliva και συνεργάτης..

Συνάντησα τα δύο αδέλφια μέσα στην αίθουσα με τους torcedors. Γύρω από ένα γραφείο απέναντι από τους μεγάλους πάγκους που δουλεύουν οι στρίφτες και με μέτωπο προς αυτούς. <<Πρέπει να βρισκόμαστε εδώ συνεχώς για να τους επιβλέπουμε>> μου λέει ο Carlos Oliva.  <<Σε αυτήν εδώ την Tabacallera δίνουμε μεγάλη σημασία στον ποιοτικό έλεγχο >>. Πάνω στο γραφείο υπάρχουν φύλλα καπνού, τα δύο αδέλφια με τους συνεργάτες τους μιλάνε μεταξύ τους. << Ο αδερφός μου ο Gilberto είναι υπεύθυνος για τα blend (χαρμάνια) . Αυτός αναμιγνύει και προτείνει σε όλους μας τι νέα πούρα θα φτιάξουμε>>

- Δεν βλέπω - του λέω - να φτιάχνετε και κάποιο short filler πούρο. Τον καπνό που περισσεύει τι τον κάνετε ??

 << Τον πουλάμε σε άλλα εργοστάσια , σε άλλες μικρότερες βιοτεχνίες. Δεν θέλουμε να παράγουμε short filler πούρα . Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον , αλλά προς το παρόν δεν μας ενδιαφέρουν τα short filler πούρα. >>

 - 'Οσον αφορά το wrapper βλέπω ότι εκτός από το habanos (το criollo 98 στην Νικαράγουα το αποκαλούν  με μια λέξη habanos) χρησιμοποιείται και wrapper από Σουμάτρα καθώς και από Καμερούν. Μάλιστα κατασκευάζεται μια σειρά (Grand Cameroon) αποκλειστικά από wrapper εκείνης της περιοχής.

<<Ναι, το wrapper από το Καμερούν είναι ένα όμορφο  wrapper με γλυκιά γεύση. Θέλει προσοχή στο δούλεμα γιατί είναι πολύ λεπτό και κόβεται , αλλά πιστεύω ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια. 'Αλλωστε γιαυτό η σειρά Grand Cameroon έχει αρκετούς οπαδούς και σταθερές πωλήσεις. Δουλεύουμε επίσης wrapper habanos καθώς και wrapper Connecticut από το Εκουαδόρ. Με το Connecticut έχουμε μια σειρά την Oliva Gold bundles >>.

Gilberto Oliva ο νεώτερος ..

Πάνω : Gilberto Oliva ο νεώτερος..

 - To wrapper  τύπου Havana 2000 δεν το δουλεύετε ?? ρώτησα.

 <<'Οχι . Το Havana 2000 είναι ένα δύσκολο wrapper . Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που το δουλεύουν στην Νικαράγουα. Είναι ένα wrapper με 'άγρια γεύση'. Επίσης απαιτεί μεγάλη επεξεργασία. >>

- Πόσο τοις εκατό πιστεύετε ότι επηρεάζει το wrapper στην γεύση ενός πούρου ?? ρώτησα.

 << Για μένα το wrapper είναι το κυρίαρχο στη γεύση. Επηρεάζει 80 με 90 τοις εκατό. Είναι το στοιχείο που δίνει την γευστική δομή στο πούρο. Αν φτιάξεις δύο πούρα με τα ίδια συστατικά ' filler και binder ' και βάλεις και στα δύο διαφορετικό wrapper , στο ένα Connecticut και στο άλλο habanos - , τότε θα έχεις δύο διαφορετικά πούρα. Το ένα δεν θα έχει  (γευστικά) σχέση με το άλλο. >>

 - Αν συγκρίνουμε τα πούρα της Νικαράγουας με τα πούρα της Κούβας , τι αποτέλεσμα θα βγάλουμε ?? ρώτησα.

<< Εδώ στην Νικαράγουα δημιουργούμε πολύ καλό filler ( criollo 98). Επίσης δεν σταματούμε ούτε στιγμή να μελετούμε, να πειραματιζόμαστε, να μαθαίνουμε. Τα μεγάλα εργοστάσια προέρχονται από ανθρώπους που έχουν παράδοση στα πούρα και που αγαπούν αυτό που κάνουν. Plasencia, Torano, Berger, η δική μας οικογένεια καθώς και άλλοι κατασκευαστές , προερχόμαστε όλοι από την Κούβα , αγαπάμε την δουλειά μας. Τα χώματα της Κούβας είναι σαφώς καλλίτερα, αλλά όλοι οι μεγάλοι πατριάρχες των πούρων φύγανε από εκεί όταν ο Κάστρο τους πήρε τα εργοστάσια. Τώρα στην Κούβα κανείς δεν ενδιαφέρετε πραγματικά. 'Ετσι σιγά - σιγά χάνει την παλιά της δόξα. >>

 - Πόσο χρονών φύγατε από την Κούβα , ρώτησα.

 << Εγώ (Carlos) ; ήμουν 4 ετών , ο αδερφός μου ο Gilberto ήταν 8. >>

 - 'Ηρθατε κατευθείαν στην Νικαράγουα ?? ρώτησα.

 << 'Οχι εμείς , ο πατέρας μας. Εμείς παραμείναμε στο Μαιάμι με την υπόλοιπη οικογένεια. Εκεί περάσαμε δύσκολες εποχές οικονομικά. Αναγκαστήκαμε να δουλεύουμε σε άλλα εργοστάσια πούρων που υπήρχαν στην περιοχή για να ζήσουμε. Κολλάγαμε τις ετικέτες στα πούρα, βάζαμε τα πούρα στα κουτιά κτλ. Πολλές φορές βγαίναμε στο δρόμο με κουτιά πούρα και προσπαθούσαμε να τα πουλήσουμε. Φύγαμε από την Κούβα χωρίς τίποτε να πάρουμε μαζί μας. Ευτυχώς το εργοστάσιο πήγε καλά και τώρα έχουμε την δική μας επιχείρηση . >>

 -  Ποιό από όλα τα μοντέλα είναι το πιό  καλοπουλημένο πούρο ?? ρώτησα.

<<Από τις bundles είναι τα Oliva original bundles. Από τα πούρα σε κουτί είναι το Oliva Classic 'O' , το οποίο πήρε στο cigar-aficionado βαθμό 92 >> .

Στο εργοστάσιο δουλεύουν 200 στρίφτες. Δίπλα – δίπλα υπάρχει ένας άντρας συνήθως και μια γυναίκα. Οι άντρες στρίβουν filler και binder , οι γυναίκες βάζουν το wrapper.

 - Πόσο καιρό θέλεις κάποιος για να μάθει να στρίβει ?? ρώτησα.

 << Γύρω στους πέντε με έξι μήνες . Βέβαια μπορεί κάποιος να μην μάθει και ποτέ. Αλλά το συνηθές είναι 5-6 μήνες. >>

Κατά την διάρκεια της περιήγησης στο εργοστάσιο , ο Carlos είναι όλο παρατηρήσεις στους υπαλλήλους. Κάποια στιγμή με βλέπει που τον κοιτάω παράξενα και μου λέει :  << Στο είπα , δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ποιότητα της δουλειάς μας. Είμαστε σχετικά νέο εργοστάσιο. Τα πούρα μας αρέσουν σε πολλούς . Τι μένει ?? ποιότητα στο τελικό προιόν.>>

oliva..

Πόσο καιρό μένουν τα πούρα , μετά την παραγωγή στις αποθήκες ??

<< Το λιγότερο δύο μήνες. Ο καπνός όμως πρίν γίνει πούρο μένει περίπου ένα χρόνο και ωριμάζει. Βέβαια  πρίν έρθει εδώ – για να αρχίσει να μετράει ο ένας χρόνος έχει μείνει περίπου 4 μήνες  για να υποστεί επεξεργασία και την στοιχειώδη ωρίμανση >>.

bodegas..

Πάνω : Οι δύο Bodegas όπου παλαιώνουν τα πούρα μετά την παραγωγή...

Η συνάντηση κράτησε περίπου τρείς ώρες.  Ο Carlos Oliva την περισσότερη ώρα αγέλαστος . Στο τέλος του δίνω και ένα δώρο από την Ελλάδα. Το κοιτάει , το επεξεργάζεται : << Τι γράφει εδώ ?? >>  μου λέει   .  ' Διεθνώς αναγνωρισμένο από το 1848 ' έγραφε το μπουκάλι. Του το λέω. << Αυτό σημαίνει μάλλον ότι είναι πολύ καλό >> απαντά. 'Ετσι είναι του λέω .

Κάπως έτσι έκλεισε η συνάντηση με τον Carlos Oliva. Συζητήσαμε και για κάποια συνεργασία. Συμφωνήσαμε αλλά τελικά  η συνεργασία μας δεν έγινε πράξη. Πέραν αυτών πιστεύω ότι τα πούρα των Oliva είναι ένα good value for money . 'Ισως στο μέλλον να τα βρούμε .αρθρογράφος: Λεωνίδας ΠαυλόπουλοςOliva 's ...

esteli ..

Οι πρώτες ώρες στο Esteli ήταν απογοητευτικές. Από τα πρώτα λεπτά συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για ένα μικρό χωριό μα μηδαμινές δυνατότητες φιλοξενίας. Αναζητώντας δε τα ξενοδοχεία του τουριστικού οδηγού που είχα στην κατοχή μου διαπίστωσα ότι το επίπεδο της φιλοξενίας που παρείχαν ήταν τέτοιο που δύσκολα ακόμη και ένας μετριοπαθείς 'Ελληνας θα τα πλησίαζε.

esteli....

Πάνω : Εικόνα από το Esteli ..

Πληροφορίες για την περιοχή επίσης δύσκολα θα μπορούσες να πάρεις από τους κατοίκους της περιοχής αφού κανείς δεν γνώριζε άλλη γλώσσα πέραν των Ισπανικών.

Μετά από πολλές προσπάθειες αναζήτησης και επικοινωνίας τελικά εντόπισα ένα 'καινούριο' χώρο έξω από το Esteli όπου αποφάσισα τελικά να μείνω.

Το πρώτο βήμα έγινε λοιπόν. Και που είναι τα περίφημα εργοστάσια??? πούρων ήταν η επόμενη ερώτηση. 'Ηταν πλέον Κυριακή απόγευμα και καλό θα ήταν να τα εντοπίσω ώστε την επόμενη μέρα το πρωί να αρχίσει η περιήγηση.

esteli...

Πάνω : το Esteli από ψηλά...

'Esteli la capital Del Tabacco' έγραφε ένας πίνακας του ξενοδοχείου. Ο πίνακας αυτός ήταν και η αφορμή να ρωτήσω τον νεαρό Jose του ξενοδοχείου που βρίσκονται τα εργοστάσια των πούρων (σε γλώσσα 'esperando' - ανάμικτα αγγλικά με ισπανικά προκειμένου να διευκολύνω όσο μπορώ την κατάσταση) . Πήρα τις πληροφορίες μου λοιπόν, έκανα και μια μικρή περιήγηση για να είμαι έτοιμος την άλλη μέρα.

Το Esteli είναι ένα μικρό φτωχό χωριό της Κεντρικής Αμερικής. Η βασική του οικονομία στηρίζεται στα εργοστάσια των πούρων της περιοχής. Οι υποδομές του ανύπαρκτες, οι δρόμοι φρικτοί. Οι περισσότεροι δέ,  είναι χωματόδρομοι.

Σε έναν από αυτούς τους χωματόδρομους με την ονομασία PERDOMO AVE  βρίσκεται και η Tabacallera OLIVA λίγο πιο πάνω από την ομώνυμη Tabacallera PERDOMO. 

perdomo ave..

Πρίν κάνουμε όμως την βόλτα μας στο εργοστάσιο καλό είναι να πούμε μερικά πράγματα για την ιστορία της οικογένειας  OLIVA.

'Ολη η οικογένεια κατάγεται από το Pinar Del Rio της Κούβας. Ασχολούνται με την καλλιέργεια του καπνού από την εποχή του προπάππου τους, ο οποίος πολέμησε στον Ισπανό - Αμερικάνικο πόλεμο. Η οικογένεια αυτή τη στιγμή αποτελείται από τον πατέρα Oliva (Gilberto) , και τα παιδιά Carlos, Gilberto, Jose, και την αδερφή τους Jeannie.

Ο πατέρας προερχόταν από μια φτωχή οικογένεια του Pinar. Ο πατέρας του καλλιεργούσε καπνά και τα πουλούσε σε τοπικούς συνεταιρισμούς. Ο Gilberto άρχισε σε ηλικία 17 ετών να αγοράζει καπνό από παραγωγούς και να τα μεταπουλάει σε εργοστάσια πούρων της περιοχής. Επίσης αγόραζε υπολείμματα καπνού από εργοστάσια και τα μεταπουλούσε σε άλλα εργοστάσια που 'ειδικευόταν' σε short filler πούρα. Γρήγορα έγινε γνωστός και καθιερώθηκε σε αυτήν την αγορά. Το 1959 όταν ο Κάστρο ανέβηκε στην εξουσία ο Gilberto ήταν 28 ετών και είχε τρία παιδιά έως τότε. Στην αρχή ο Κάστρο ξεκίνησε δειλά  και άρχισε να αποκτά δύναμη σιγά - σιγά. ‘Ετσι άρχισε τις κοινωνικοποιήσεις. Στην αρχή κοινωνικοποίησε τις επιχειρήσεις φρούτων και τα συγκροτήματα ζάχαρης. Πέρνωντας όλο και περισσότερο έλεγχο στα χέρια του, συνέχισε και με τις πιο μικρές επιχειρήσεις. ( Στις 15 Σεπτεμβρίου 1960 'κοινωνικοποίησε'  16 εργοστάσια πούρων) .

Γρήγορα Ο Gilberto κατάλαβε ότι έπρεπε να φύγει από την Κούβα πριν όλα τα υπάρχοντά του κοινωνικοποιηθούν από την κυβέρνηση. Το 1966 φεύγει από την Κούβα πηγαίνοντας στην Νικαράγουα και ακολουθώντας τον Daniel Rodriguez ιδιοκτήτη της περίφημης φάρμας El Corojo , απ' όπου προέρχεται και το περιβόητο wrapper corojo της Κούβας. 'Αρχισε να καλλιεργεί καπνό , αλλά το 1976 με 1977 όταν οι Σαντινίστας άρχισαν να πέρνουν τον έλεγχο στα χέρια τους για μια ακόμη φορά η περιουσία των Oliva κατάσχεται. Ο Gilberto ξαναφεύγει, και πάει στην Ονδούρα όπου και εκεί καλλιεργεί καπνό. Το 1984 αποφασίζει να μετακομίσει στον Παναμά και για πρώτη φορά να φτιάξει ένα δικό του εργοστάσιο πούρων.

Η τύχη όμως δεν τον βοηθάει. Μια θύελλα καταστρέφει τις καλλιέργειες και τις περισσότερες υποδομές του. Αρχίζει πάλι την περιπλάνηση. Κάποια διαστήματα τον βρίσκουν στην κοιλάδα San Andres στο Μεξικό και κάποια διαστήματα στις Φιλλιπίνες.

Το 1994 τον βρίσκει στην Ονδούρα να διευθύνει ένα εργοστάσιο του Nestor Plasencia με παραγωγή 40.000 πούρα ημερησίως. Σε εκείνο το εργοστάσιο αποφασίζει για πρώτη φορά να φτιάξει ένα δικό του πούρο με το όνομα GILBERTO OLIVA. Το εξάγει στην Αμερική και οι πωλήσεις πάνε καλά. Σε 10 μήνες περίπου ανοίγει ένα δικό του εργοστάσιο στο Ocotal, 80 χιλιόμετρα από το Esteli , κοντά στα σύνορα Ονδούρας και Νικαράγουας. Αυτός παραμένει στο εργοστάσιο του Plasencia στην Ονδούρα, αλλά οι δύο γιοί του (Gilberto και Carlos) , μεγάλοι πλέον διευθύνουν το εργοστάσιο που παράγει αρχικά μόλις  3.000 πούρα ημερησίως. Ο πατέρας Gilberto  πηγαινοέρχεται τα σαβατοκύριακα. Η παραγωγή σιγά - σιγά φτάνει τα 7.000 πούρα και μετά από λίγο καιρό το εργοστάσιο μετακομίζει στο Esteli. Αυτή τη στιγμή το εργοστάσιο παράγει 30.000 - 40.000 πούρα ημερησίως.

Η οικογένεια Oliva είναι οι δεύτεροι μεγαλύτεροι καλλιεργητές στην Κεντρική Αμερική , με πρώτο τον Plasencia. 'Ενα 20 % της καλλιέργειας το πουλάνε  σε άλλους κατασκευαστές πούρων , το υπόλοιπο το κρατάνε οι ίδιοι.

Ο Carlos και Gilberto (υιός) , διευθύνουν την όλη αυτή επιχείρηση στη Νικαράγουα, ενώ τα άλλα δύο αδέρφια Jose και Jeannie κάνουν την διανομή στο Μαιάμι.

carlos oliva..

Πάνω : Carlos Oliva και συνεργάτης..

Συνάντησα τα δύο αδέλφια μέσα στην αίθουσα με τους torcedors. Γύρω από ένα γραφείο απέναντι από τους μεγάλους πάγκους που δουλεύουν οι στρίφτες και με μέτωπο προς αυτούς. <<Πρέπει να βρισκόμαστε εδώ συνεχώς για να τους επιβλέπουμε>> μου λέει ο Carlos Oliva.  <<Σε αυτήν εδώ την Tabacallera δίνουμε μεγάλη σημασία στον ποιοτικό έλεγχο >>. Πάνω στο γραφείο υπάρχουν φύλλα καπνού, τα δύο αδέλφια με τους συνεργάτες τους μιλάνε μεταξύ τους. << Ο αδερφός μου ο Gilberto είναι υπεύθυνος για τα blend (χαρμάνια) . Αυτός αναμιγνύει και προτείνει σε όλους μας τι νέα πούρα θα φτιάξουμε>>

- Δεν βλέπω - του λέω - να φτιάχνετε και κάποιο short filler πούρο. Τον καπνό που περισσεύει τι τον κάνετε ??

 << Τον πουλάμε σε άλλα εργοστάσια , σε άλλες μικρότερες βιοτεχνίες. Δεν θέλουμε να παράγουμε short filler πούρα . Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον , αλλά προς το παρόν δεν μας ενδιαφέρουν τα short filler πούρα. >>

 - 'Οσον αφορά το wrapper βλέπω ότι εκτός από το habanos (το criollo 98 στην Νικαράγουα το αποκαλούν  με μια λέξη habanos) χρησιμοποιείται και wrapper από Σουμάτρα καθώς και από Καμερούν. Μάλιστα κατασκευάζεται μια σειρά (Grand Cameroon) αποκλειστικά από wrapper εκείνης της περιοχής.

<<Ναι, το wrapper από το Καμερούν είναι ένα όμορφο  wrapper με γλυκιά γεύση. Θέλει προσοχή στο δούλεμα γιατί είναι πολύ λεπτό και κόβεται , αλλά πιστεύω ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια. 'Αλλωστε γιαυτό η σειρά Grand Cameroon έχει αρκετούς οπαδούς και σταθερές πωλήσεις. Δουλεύουμε επίσης wrapper habanos καθώς και wrapper Connecticut από το Εκουαδόρ. Με το Connecticut έχουμε μια σειρά την Oliva Gold bundles >>.

Gilberto Oliva ο νεώτερος ..

Πάνω : Gilberto Oliva ο νεώτερος..

 - To wrapper  τύπου Havana 2000 δεν το δουλεύετε ?? ρώτησα.

 <<'Οχι . Το Havana 2000 είναι ένα δύσκολο wrapper . Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που το δουλεύουν στην Νικαράγουα. Είναι ένα wrapper με 'άγρια γεύση'. Επίσης απαιτεί μεγάλη επεξεργασία. >>

- Πόσο τοις εκατό πιστεύετε ότι επηρεάζει το wrapper στην γεύση ενός πούρου ?? ρώτησα.

 << Για μένα το wrapper είναι το κυρίαρχο στη γεύση. Επηρεάζει 80 με 90 τοις εκατό. Είναι το στοιχείο που δίνει την γευστική δομή στο πούρο. Αν φτιάξεις δύο πούρα με τα ίδια συστατικά ' filler και binder ' και βάλεις και στα δύο διαφορετικό wrapper , στο ένα Connecticut και στο άλλο habanos - , τότε θα έχεις δύο διαφορετικά πούρα. Το ένα δεν θα έχει  (γευστικά) σχέση με το άλλο. >>

 - Αν συγκρίνουμε τα πούρα της Νικαράγουας με τα πούρα της Κούβας , τι αποτέλεσμα θα βγάλουμε ?? ρώτησα.

<< Εδώ στην Νικαράγουα δημιουργούμε πολύ καλό filler ( criollo 98). Επίσης δεν σταματούμε ούτε στιγμή να μελετούμε, να πειραματιζόμαστε, να μαθαίνουμε. Τα μεγάλα εργοστάσια προέρχονται από ανθρώπους που έχουν παράδοση στα πούρα και που αγαπούν αυτό που κάνουν. Plasencia, Torano, Berger, η δική μας οικογένεια καθώς και άλλοι κατασκευαστές , προερχόμαστε όλοι από την Κούβα , αγαπάμε την δουλειά μας. Τα χώματα της Κούβας είναι σαφώς καλλίτερα, αλλά όλοι οι μεγάλοι πατριάρχες των πούρων φύγανε από εκεί όταν ο Κάστρο τους πήρε τα εργοστάσια. Τώρα στην Κούβα κανείς δεν ενδιαφέρετε πραγματικά. 'Ετσι σιγά - σιγά χάνει την παλιά της δόξα. >>

 - Πόσο χρονών φύγατε από την Κούβα , ρώτησα.

 << Εγώ (Carlos) ; ήμουν 4 ετών , ο αδερφός μου ο Gilberto ήταν 8. >>

 - 'Ηρθατε κατευθείαν στην Νικαράγουα ?? ρώτησα.

 << 'Οχι εμείς , ο πατέρας μας. Εμείς παραμείναμε στο Μαιάμι με την υπόλοιπη οικογένεια. Εκεί περάσαμε δύσκολες εποχές οικονομικά. Αναγκαστήκαμε να δουλεύουμε σε άλλα εργοστάσια πούρων που υπήρχαν στην περιοχή για να ζήσουμε. Κολλάγαμε τις ετικέτες στα πούρα, βάζαμε τα πούρα στα κουτιά κτλ. Πολλές φορές βγαίναμε στο δρόμο με κουτιά πούρα και προσπαθούσαμε να τα πουλήσουμε. Φύγαμε από την Κούβα χωρίς τίποτε να πάρουμε μαζί μας. Ευτυχώς το εργοστάσιο πήγε καλά και τώρα έχουμε την δική μας επιχείρηση . >>

 -  Ποιό από όλα τα μοντέλα είναι το πιό  καλοπουλημένο πούρο ?? ρώτησα.

<<Από τις bundles είναι τα Oliva original bundles. Από τα πούρα σε κουτί είναι το Oliva Classic 'O' , το οποίο πήρε στο cigar-aficionado βαθμό 92 >> .

Στο εργοστάσιο δουλεύουν 200 στρίφτες. Δίπλα – δίπλα υπάρχει ένας άντρας συνήθως και μια γυναίκα. Οι άντρες στρίβουν filler και binder , οι γυναίκες βάζουν το wrapper.

 - Πόσο καιρό θέλεις κάποιος για να μάθει να στρίβει ?? ρώτησα.

 << Γύρω στους πέντε με έξι μήνες . Βέβαια μπορεί κάποιος να μην μάθει και ποτέ. Αλλά το συνηθές είναι 5-6 μήνες. >>

Κατά την διάρκεια της περιήγησης στο εργοστάσιο , ο Carlos είναι όλο παρατηρήσεις στους υπαλλήλους. Κάποια στιγμή με βλέπει που τον κοιτάω παράξενα και μου λέει :  << Στο είπα , δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ποιότητα της δουλειάς μας. Είμαστε σχετικά νέο εργοστάσιο. Τα πούρα μας αρέσουν σε πολλούς . Τι μένει ?? ποιότητα στο τελικό προιόν.>>

oliva..

Πόσο καιρό μένουν τα πούρα , μετά την παραγωγή στις αποθήκες ??

<< Το λιγότερο δύο μήνες. Ο καπνός όμως πρίν γίνει πούρο μένει περίπου ένα χρόνο και ωριμάζει. Βέβαια  πρίν έρθει εδώ – για να αρχίσει να μετράει ο ένας χρόνος έχει μείνει περίπου 4 μήνες  για να υποστεί επεξεργασία και την στοιχειώδη ωρίμανση >>.

bodegas..

Πάνω : Οι δύο Bodegas όπου παλαιώνουν τα πούρα μετά την παραγωγή...

Η συνάντηση κράτησε περίπου τρείς ώρες.  Ο Carlos Oliva την περισσότερη ώρα αγέλαστος . Στο τέλος του δίνω και ένα δώρο από την Ελλάδα. Το κοιτάει , το επεξεργάζεται : << Τι γράφει εδώ ?? >>  μου λέει   .  ' Διεθνώς αναγνωρισμένο από το 1848 ' έγραφε το μπουκάλι. Του το λέω. << Αυτό σημαίνει μάλλον ότι είναι πολύ καλό >> απαντά. 'Ετσι είναι του λέω .

Κάπως έτσι έκλεισε η συνάντηση με τον Carlos Oliva. Συζητήσαμε και για κάποια συνεργασία. Συμφωνήσαμε αλλά τελικά  η συνεργασία μας δεν έγινε πράξη. Πέραν αυτών πιστεύω ότι τα πούρα των Oliva είναι ένα good value for money . 'Ισως στο μέλλον να τα βρούμε .αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλοςδείτε περισσότερα άρθρα

 

© Cigarworld.gr - Λεωνίδας Παυλόπουλος. Υποστήριξη: webmaze