cigars.gr
cigars.gr

Φωτογραφίες
Slideshow

Δείτε όλες μας τις φωτογραφίες


Περί Πούρων

Τα πάντα για τα πούρα.

Ιστορική αναδρομή και πολλές χρήσιμες πληροφορίες διαθέσιμες για εσάς.


Δείτε Περισσότερα


 


Ελληνικά πούρα από Δομένικο ..

Με τον Νίκο είχαμε γνωριστεί ήδη τηλεφωνικά , λόγω της συνεργασίας που είχαμε κάνει στον εμπορικό τομέα. Το τηλεφώνημα έγινε την Τετάρτη 22-2-06 το πρωί ρωτώντας τον μέχρι τι ώρα θα βρίσκεται στον συνεταιρισμό. Η απάντησή του ήταν ότι θα είναι μέχρι τις 16:00. Περίμενέ με ανταπαντώ , και έφυγα αμέσως με το Ι.Χ. αυτοκίνητό μου. Το προηγούμενο βράδυ είχα διανυκτερεύσει στην Λαμία και έτσι η διαδρομή μέχρι Λάρισα - Δομένικο ήταν πιο κοντινή.

Ο τρόπος για να φτάσει κανείς στο Δομένικο είναι απλός. Φτάνει στη Λάρισα με τον αυτοκινητόδρομο, και από εκεί κατευθύνεται για Τύρναβο. Μόλις φτάσει Τύρναβο παίρνει τον παλιό δρόμο για Ελασσόνα. Μόλις δεί το Μεσοχώρι έχει ακόμη 8 χιλιόμετρα διαδρομής .

domeniko16.jpg

Η  διαδρομή είναι όμορφη, αν και η εποχή δεν ήταν η κατάλληλη για εκδρομή στη φύση. 'Ισως αργότερα τους ανοιξιάτικους μήνες να είναι ακόμα καλλίτερη.

domeniko15.jpg

domeniko14.jpg

Η πινακίδα γράφει 'ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΠΟΥΡΩΝ' . Ο Νίκος με περίμενε στην πόρτα . Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς  που βρίσκεται το εργαστήριο ή βιοτεχνία αν θέλετε, από την μυρουδιά.

domeniko1.jpg

Μπαίνοντας βρίσκω και τον πρόεδρο του συνεταιρισμού κ. Γιάννη Τσούτσο. Αφού είπαμε τα καθιερωμένα αρχίσαμε την συζήτηση.

Πως ξεκινήσατε ήταν η πρώτη ερώτησή μου.

<< Από το 2000 είχαμε την πληροφορία ότι στην περιοχή  υπήρχαν οι συνθήκες για ανάπτυξη καπνού  που προορίζεται για πούρα. 'Ετσι το 2000 πήγαμε στην Κούβα, για 10 μέρες περίπου, και είδαμε την παραγωγή του καπνού . Είμαστε εγώ (κ. Ιωάννης Τσούτσος), ο κ. Τζουβελακίδης Λάζαρος και δύο φίλοι γεωπόνοι του χωριού . Γυρίσαμε πίσω και αρχίσαμε την δοκιμαστική καλλιέργεια. .

Το χωριό μας είναι στα 220 μέτρα υψόμετρο. Η υγρασία όμως είναι ικανοποιητική και  σε υψηλά επίπεδα,  για καλλιέργεια τέτοιου καπνού. Και κάπως έτσι ξεκινήσαμε >>.

domeniko3.jpg

Ο χώρος του εργαστηρίου είναι μικρός. Υπάρχει ένας χώρος με ένα  μικρό γραφείο , κατάλληλο για τα γραφειοκρατικά  της επιχείρησης , και ένας μικρός χώρος γύρω στα 30 τετραγωνικά πού κάθονται οι τρείς  της φωτογραφίας .

Συγνώμη μου λέει ο Νίκος από την αρχή , πρέπει να πάω για στρίψιμο, να βγάλουμε και κανένα πούρο. 

Δεν χάνω την ευκαιρία, σηκώνομαι . Πρέπει να σε αποθανατίσω του λέω, δεν γυρίζω πίσω αν δεν σε βγάλω φωτογραφία να στρίβεις.

domeniko9.jpg

domeniko10.jpg

<<Στην αρχή τα πρώτα φύλλα δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που βγάζουμε τώρα. Χρόνο με τον χρόνο πειραματιζόμαστε , μαθαίνουμε >> συνεχίζει ο κ. Τσούτσος. <<Τα πρώτα φύλλα , ειδικά αυτά για το wrapper  ήταν απαράδεκτα. Χοντρά νεύρα και καθόλου ομοιομορφία στο χρώμα. Με την εκμάθηση της τεχνογνωσίας όσον αφορά την καλλιέργεια, την προσαρμογή του φυτού , σιγά - σιγά , φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, έχουμε ακόμα περιθώρια βελτίωσης και για αυτό προσπαθούμε.

Τον πρώτο χρόνο μόλις και φτιάξαμε 1.200 πούρα . Τώρα η παραγωγή είναι 100 στρέμματα καπνού. Η παραγωγή σε πούρα είναι 6.000 περίπου τον μήνα.>>

Πως έμαθε ο κόσμος να στρίβει πούρα ρωτάω. << Είναι όλοι αυτοδίδακτοι Λεωνίδα >> μου απαντάει ο κ. Τσούτσος. <<'Οταν ξεκινήσαμε δεν ξέραμε τίποτα για το πούρο. Απλά είχαμε την θέληση να μάθουμε , και ξεκινήσαμε. Εγώ προσωπικά ούτε να το κόβω δεν ήξερα. Αν με ρωτήσεις για το πως αμείβονται οι στρίφτες , θα σου πώ ότι για δυό χρόνια δουλεύανε αφιλοκερδώς. Μόλις φέτος μπόρεσε ο συνεταιρισμός και τους δίνει κάποια χρήματα σε μηνιαία βάση >>.

domeniko4.jpg

Το χαρμάνι είναι το ίδιο σε όλα τα μεγέθη?? Ρωτάω. << 'Οχι μου απαντάνε. Κάθε τύπος έχει και διαφορετικό χαρμάνι.>>

Τι είδους καπνό χρησιμοποιείται ρωτάω.

<< Ο καπνός είναι κουβάνικος με σπόρους που φέραμε από εκεί. Εμείς  έχουμε ονομάσει τις ποικιλίες Havana 1 , Havana 2, Havana 3 . Επίσης έχουμε και την ποικιλία kinderdime.  Για wrapper χρησιμοποιούμε την ποικιλία S-98.  Συνολικά παράγουμε 7 ποικιλίες για τα πούρα.. Στο μέλλον έχουμε σκοπό να βάλουμε και άλλες ποικιλίες. Τώρα προς το παρόν προσπαθούμε να λύσουμε τα όποια προβλήματα έχουμε >> .

Αυτές τις ποικιλίες δεν τις ξέρω απαντάω. Εμείς τις έχουμε βαφτίσει έτσι μου λέει ο κ. Τσούτσος  με χαμόγελο.

'Αλλα είδη wrapper δεν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε ?? ρωτάω. 'Ενα wrapper connecticut ή ένα maduro δεν θα ήταν άσχημα για το ελληνικό πούρο.

<<Τώρα προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα παραγωγής και να παράγουμε περισσότερα και πιο καλοδουλεμένα πούρα >> μου απαντά. << 'Επειτα θα ασχοληθούμε και με  άλλες ποικιλίες καπνού, θα πειραματιστούμε κι άλλο. Πρώτα όμως πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο και της ποιότητας αλλά και της παραγωγής.>>

<< Εδώ και ενάμιση χρόνο ήρθαμε εδώ. Πρώτα ο χώρος αυτός ήτανε αποθήκη. Τώρα είμαστε έτοιμοι να πάμε σε καινούργιο πάλι χώρο. >>

domeniko6.jpg

Ο καπνός που χρησιμοποιείται έχει ωριμάσει καθόλου??  Ρωτάω. <<Είπαμε Λεωνίδα ότι προσπαθούμε και μαθαίνουμε, αλλά αυτά τα βασικά τα ξέρουμε ήδη. Φυσικά και ωριμάζει. Κάθε χρόνο φτιάχνουμε πούρα με καπνό της προηγούμενης χρονιάς >>.

Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω ένα κουτί με  πούρα. Τα πούρα ήταν σχεδόν έτοιμα , τους έλειπε μόνο η 'τάπα' στην κεφαλή του πούρου. Ρωτάω : Σε αυτά τα πούρα γιατί δεν βάλατε 'τάπα' ?? Μου απαντάει << Είναι ένα από τα πράγματα που αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε κατά την διάρκεια της παραγωγής. Αφήνουμε τα πούρα  περίπου για δέκα πέντε μέρες και μετά βάζουμε την τάπα . Αν την βάλουμε τώρα, το πούρο δεν θα ολοκληρωθεί σωστά . Είναι και αυτό ένα από τα κόλπα που μάθαμε στην πορεία της παραγωγής. Στην αρχή τα πρώτα πούρα δεν τραβούσαν. Σιγά - σιγά βελτιώσαμε την τεχνική. 'Οχι πως δεν παίρνει άλλο βελτίωση αλλά προσπαθούμε>>

domeniko8.jpg

domeniko7.jpg

Μου εκφράζει την ανησυχία - επιθυμία  να  βρεθούν επειγόντως στρίφτες για δουλειά στο εργαστήρι.

Μα καλά, απαντώ .  Δεν υπάρχει νέος κόσμος που να θέλει να ασχοληθεί με το 'σπόρ' ?? << Δυστυχώς όχι . 'Ολοι είναι μαθημένοι στις αγροτικές δουλειές και δεν θέλει κανείς να μάθει να στρίβει και να πιάσει δουλειά οχταώρου. Σκέψου ότι δίνουμε μέχρι και 40 ευρώ την ημέρα για έναν καλό στρίφτη. Αλλά κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί. >>

Τέλος τον ρωτάω :<< Γιάννη , ο κόσμος πιστεύει ότι η τιμή είναι υψηλή. 3,8 για ένα πούρο που μάλιστα παράγεται στην Ελλάδα, δεν έχει έξοδα μεταφοράς, δεν είναι πολλά??>> .

domeniko13.jpg

- Αφού είσαι της δουλειάς μου απαντά , ξέρεις ότι το πούρο φορολογείται με 41,97 %. Αυτό σημαίνει ότι από τα 3,8 ευρώ που πληρώνει ο πελάτης τα μισά σχεδόν τα έχει προεισπράξει το κράτος. Μάλλον θα πρέπει να κάνουν παράπονα στον υπουργό οικονομικών , και όχι σε μάς.

domeniko2.jpg

Κάπου εδώ τελείωνε και η συζήτησή μας. <<Εύχομαι να τα γράψεις όπως τα είδες και τα είπαμε. Συνήθως έρχονται δημοσιογράφοι οι οποίοι την επόμενη μέρα γυρνούν και με το γράψιμό τους παρουσιάζουν το εργαστήρι μας σαν ένα μεγάλο εργοστάσιο. Ο κόσμος όταν έρχεται περιμένει να δεί κάτι μεγάλο , παρασυρμένος από αυτά που έχει διαβάσει και απογοητεύεται. 'Ενα μικρό  εργαστήρι ήμαστε αλλά προσπαθούμε. >> ήταν οι τελευταίες κουβέντες του προέδρου του συνεταιρισμού κ. Γιάννη Τσούτσου.

Σιγά - σιγά πήρα τον δρόμο του γυρισμού . Για άλλη μια φορά επαληθεύεται το ότι αν δεν γνωρίσεις κάποιον άνθρωπο από κοντά ποτέ μην πείς λέξη.

Τα γενικά συμπεράσματα είναι ότι πρόκειται για μια Ελληνική προσπάθεια, την οποία οφείλουμε να χαιρετήσουμε. Εγώ από την πλευρά μου είδα ανθρώπους σεμνούς που προσπαθούν ειλικρινά. Τώρα όσον αφορά τα αποτελέσματα της προσπάθειας ... Γιαυτό υπάρχει και το φόρουμ..

 

domeniko11.jpg



αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος



Ελληνικά πούρα από Δομένικο ..

Με τον Νίκο είχαμε γνωριστεί ήδη τηλεφωνικά , λόγω της συνεργασίας που είχαμε κάνει στον εμπορικό τομέα. Το τηλεφώνημα έγινε την Τετάρτη 22-2-06 το πρωί ρωτώντας τον μέχρι τι ώρα θα βρίσκεται στον συνεταιρισμό. Η απάντησή του ήταν ότι θα είναι μέχρι τις 16:00. Περίμενέ με ανταπαντώ , και έφυγα αμέσως με το Ι.Χ. αυτοκίνητό μου. Το προηγούμενο βράδυ είχα διανυκτερεύσει στην Λαμία και έτσι η διαδρομή μέχρι Λάρισα - Δομένικο ήταν πιο κοντινή.

Ο τρόπος για να φτάσει κανείς στο Δομένικο είναι απλός. Φτάνει στη Λάρισα με τον αυτοκινητόδρομο, και από εκεί κατευθύνεται για Τύρναβο. Μόλις φτάσει Τύρναβο παίρνει τον παλιό δρόμο για Ελασσόνα. Μόλις δεί το Μεσοχώρι έχει ακόμη 8 χιλιόμετρα διαδρομής .

domeniko16.jpg

Η  διαδρομή είναι όμορφη, αν και η εποχή δεν ήταν η κατάλληλη για εκδρομή στη φύση. 'Ισως αργότερα τους ανοιξιάτικους μήνες να είναι ακόμα καλλίτερη.

domeniko15.jpg

domeniko14.jpg

Η πινακίδα γράφει 'ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΠΟΥΡΩΝ' . Ο Νίκος με περίμενε στην πόρτα . Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς  που βρίσκεται το εργαστήριο ή βιοτεχνία αν θέλετε, από την μυρουδιά.

domeniko1.jpg

Μπαίνοντας βρίσκω και τον πρόεδρο του συνεταιρισμού κ. Γιάννη Τσούτσο. Αφού είπαμε τα καθιερωμένα αρχίσαμε την συζήτηση.

Πως ξεκινήσατε ήταν η πρώτη ερώτησή μου.

<< Από το 2000 είχαμε την πληροφορία ότι στην περιοχή  υπήρχαν οι συνθήκες για ανάπτυξη καπνού  που προορίζεται για πούρα. 'Ετσι το 2000 πήγαμε στην Κούβα, για 10 μέρες περίπου, και είδαμε την παραγωγή του καπνού . Είμαστε εγώ (κ. Ιωάννης Τσούτσος), ο κ. Τζουβελακίδης Λάζαρος και δύο φίλοι γεωπόνοι του χωριού . Γυρίσαμε πίσω και αρχίσαμε την δοκιμαστική καλλιέργεια. .

Το χωριό μας είναι στα 220 μέτρα υψόμετρο. Η υγρασία όμως είναι ικανοποιητική και  σε υψηλά επίπεδα,  για καλλιέργεια τέτοιου καπνού. Και κάπως έτσι ξεκινήσαμε >>.

domeniko3.jpg

Ο χώρος του εργαστηρίου είναι μικρός. Υπάρχει ένας χώρος με ένα  μικρό γραφείο , κατάλληλο για τα γραφειοκρατικά  της επιχείρησης , και ένας μικρός χώρος γύρω στα 30 τετραγωνικά πού κάθονται οι τρείς  της φωτογραφίας .

Συγνώμη μου λέει ο Νίκος από την αρχή , πρέπει να πάω για στρίψιμο, να βγάλουμε και κανένα πούρο. 

Δεν χάνω την ευκαιρία, σηκώνομαι . Πρέπει να σε αποθανατίσω του λέω, δεν γυρίζω πίσω αν δεν σε βγάλω φωτογραφία να στρίβεις.

domeniko9.jpg

domeniko10.jpg

<<Στην αρχή τα πρώτα φύλλα δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που βγάζουμε τώρα. Χρόνο με τον χρόνο πειραματιζόμαστε , μαθαίνουμε >> συνεχίζει ο κ. Τσούτσος. <<Τα πρώτα φύλλα , ειδικά αυτά για το wrapper  ήταν απαράδεκτα. Χοντρά νεύρα και καθόλου ομοιομορφία στο χρώμα. Με την εκμάθηση της τεχνογνωσίας όσον αφορά την καλλιέργεια, την προσαρμογή του φυτού , σιγά - σιγά , φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, έχουμε ακόμα περιθώρια βελτίωσης και για αυτό προσπαθούμε.

Τον πρώτο χρόνο μόλις και φτιάξαμε 1.200 πούρα . Τώρα η παραγωγή είναι 100 στρέμματα καπνού. Η παραγωγή σε πούρα είναι 6.000 περίπου τον μήνα.>>

Πως έμαθε ο κόσμος να στρίβει πούρα ρωτάω. << Είναι όλοι αυτοδίδακτοι Λεωνίδα >> μου απαντάει ο κ. Τσούτσος. <<'Οταν ξεκινήσαμε δεν ξέραμε τίποτα για το πούρο. Απλά είχαμε την θέληση να μάθουμε , και ξεκινήσαμε. Εγώ προσωπικά ούτε να το κόβω δεν ήξερα. Αν με ρωτήσεις για το πως αμείβονται οι στρίφτες , θα σου πώ ότι για δυό χρόνια δουλεύανε αφιλοκερδώς. Μόλις φέτος μπόρεσε ο συνεταιρισμός και τους δίνει κάποια χρήματα σε μηνιαία βάση >>.

domeniko4.jpg

Το χαρμάνι είναι το ίδιο σε όλα τα μεγέθη?? Ρωτάω. << 'Οχι μου απαντάνε. Κάθε τύπος έχει και διαφορετικό χαρμάνι.>>

Τι είδους καπνό χρησιμοποιείται ρωτάω.

<< Ο καπνός είναι κουβάνικος με σπόρους που φέραμε από εκεί. Εμείς  έχουμε ονομάσει τις ποικιλίες Havana 1 , Havana 2, Havana 3 . Επίσης έχουμε και την ποικιλία kinderdime.  Για wrapper χρησιμοποιούμε την ποικιλία S-98.  Συνολικά παράγουμε 7 ποικιλίες για τα πούρα.. Στο μέλλον έχουμε σκοπό να βάλουμε και άλλες ποικιλίες. Τώρα προς το παρόν προσπαθούμε να λύσουμε τα όποια προβλήματα έχουμε >> .

Αυτές τις ποικιλίες δεν τις ξέρω απαντάω. Εμείς τις έχουμε βαφτίσει έτσι μου λέει ο κ. Τσούτσος  με χαμόγελο.

'Αλλα είδη wrapper δεν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε ?? ρωτάω. 'Ενα wrapper connecticut ή ένα maduro δεν θα ήταν άσχημα για το ελληνικό πούρο.

<<Τώρα προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα παραγωγής και να παράγουμε περισσότερα και πιο καλοδουλεμένα πούρα >> μου απαντά. << 'Επειτα θα ασχοληθούμε και με  άλλες ποικιλίες καπνού, θα πειραματιστούμε κι άλλο. Πρώτα όμως πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο και της ποιότητας αλλά και της παραγωγής.>>

<< Εδώ και ενάμιση χρόνο ήρθαμε εδώ. Πρώτα ο χώρος αυτός ήτανε αποθήκη. Τώρα είμαστε έτοιμοι να πάμε σε καινούργιο πάλι χώρο. >>

domeniko6.jpg

Ο καπνός που χρησιμοποιείται έχει ωριμάσει καθόλου??  Ρωτάω. <<Είπαμε Λεωνίδα ότι προσπαθούμε και μαθαίνουμε, αλλά αυτά τα βασικά τα ξέρουμε ήδη. Φυσικά και ωριμάζει. Κάθε χρόνο φτιάχνουμε πούρα με καπνό της προηγούμενης χρονιάς >>.

Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω ένα κουτί με  πούρα. Τα πούρα ήταν σχεδόν έτοιμα , τους έλειπε μόνο η 'τάπα' στην κεφαλή του πούρου. Ρωτάω : Σε αυτά τα πούρα γιατί δεν βάλατε 'τάπα' ?? Μου απαντάει << Είναι ένα από τα πράγματα που αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε κατά την διάρκεια της παραγωγής. Αφήνουμε τα πούρα  περίπου για δέκα πέντε μέρες και μετά βάζουμε την τάπα . Αν την βάλουμε τώρα, το πούρο δεν θα ολοκληρωθεί σωστά . Είναι και αυτό ένα από τα κόλπα που μάθαμε στην πορεία της παραγωγής. Στην αρχή τα πρώτα πούρα δεν τραβούσαν. Σιγά - σιγά βελτιώσαμε την τεχνική. 'Οχι πως δεν παίρνει άλλο βελτίωση αλλά προσπαθούμε>>

domeniko8.jpg

domeniko7.jpg

Μου εκφράζει την ανησυχία - επιθυμία  να  βρεθούν επειγόντως στρίφτες για δουλειά στο εργαστήρι.

Μα καλά, απαντώ .  Δεν υπάρχει νέος κόσμος που να θέλει να ασχοληθεί με το 'σπόρ' ?? << Δυστυχώς όχι . 'Ολοι είναι μαθημένοι στις αγροτικές δουλειές και δεν θέλει κανείς να μάθει να στρίβει και να πιάσει δουλειά οχταώρου. Σκέψου ότι δίνουμε μέχρι και 40 ευρώ την ημέρα για έναν καλό στρίφτη. Αλλά κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί. >>

Τέλος τον ρωτάω :<< Γιάννη , ο κόσμος πιστεύει ότι η τιμή είναι υψηλή. 3,8 για ένα πούρο που μάλιστα παράγεται στην Ελλάδα, δεν έχει έξοδα μεταφοράς, δεν είναι πολλά??>> .

domeniko13.jpg

- Αφού είσαι της δουλειάς μου απαντά , ξέρεις ότι το πούρο φορολογείται με 41,97 %. Αυτό σημαίνει ότι από τα 3,8 ευρώ που πληρώνει ο πελάτης τα μισά σχεδόν τα έχει προεισπράξει το κράτος. Μάλλον θα πρέπει να κάνουν παράπονα στον υπουργό οικονομικών , και όχι σε μάς.

domeniko2.jpg

Κάπου εδώ τελείωνε και η συζήτησή μας. <<Εύχομαι να τα γράψεις όπως τα είδες και τα είπαμε. Συνήθως έρχονται δημοσιογράφοι οι οποίοι την επόμενη μέρα γυρνούν και με το γράψιμό τους παρουσιάζουν το εργαστήρι μας σαν ένα μεγάλο εργοστάσιο. Ο κόσμος όταν έρχεται περιμένει να δεί κάτι μεγάλο , παρασυρμένος από αυτά που έχει διαβάσει και απογοητεύεται. 'Ενα μικρό  εργαστήρι ήμαστε αλλά προσπαθούμε. >> ήταν οι τελευταίες κουβέντες του προέδρου του συνεταιρισμού κ. Γιάννη Τσούτσου.

Σιγά - σιγά πήρα τον δρόμο του γυρισμού . Για άλλη μια φορά επαληθεύεται το ότι αν δεν γνωρίσεις κάποιον άνθρωπο από κοντά ποτέ μην πείς λέξη.

Τα γενικά συμπεράσματα είναι ότι πρόκειται για μια Ελληνική προσπάθεια, την οποία οφείλουμε να χαιρετήσουμε. Εγώ από την πλευρά μου είδα ανθρώπους σεμνούς που προσπαθούν ειλικρινά. Τώρα όσον αφορά τα αποτελέσματα της προσπάθειας ... Γιαυτό υπάρχει και το φόρουμ..

 

domeniko11.jpg



αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος



δείτε περισσότερα άρθρα

 

© Cigarworld.gr - Λεωνίδας Παυλόπουλος. Υποστήριξη: webmaze