cigars.gr
cigars.gr

Φωτογραφίες
Slideshow

Δείτε όλες μας τις φωτογραφίες


Περί Πούρων

Τα πάντα για τα πούρα.

Ιστορική αναδρομή και πολλές χρήσιμες πληροφορίες διαθέσιμες για εσάς.


Δείτε Περισσότερα


 


Plasencia ..

Για να είμαι ειλικρινής ούτε που είχα σκεφθεί ότι θα συνεργαστώ με τον Plasencia. Η επίσκεψη στο εργοστάσιο ήταν καθαρά εθιμοτυπική στα πλαίσια της  'δημοσιογραφικής' ενημέρωσης της δικής μου αλλά και των επισκεπτών του cigars.gr.  Οι φήμες τον παρουσίαζαν σαν τον μεγαλύτερο παραγωγό καπνού πούρου στον κόσμο. Αν γνωρίζει κανείς τον κόσμο του πούρου από μέσα ξέρει ότι το θέμα πούρο δεν είναι σαν τα λοιπά καταναλωτικά προϊόντα που γνωρίζουμε. Δεν σημαίνει ότι πήγα σε ένα εργοστάσιο, πήρα τιμές και άρχισε η συνεργασία. Οι σχέσεις συνήθως πρέπει να είναι φιλικές , και είναι στη διακριτική ευχέρεια του παραγωγού αν θα πουλήσει,  γιατί συνήθως πουλάω σε κάποιον πχ στην Ελλάδα σημαίνει ότι δεν δίνω σε κανέναν άλλον στην ίδια χώρα.

<<Καθίστε και σε λίγο θα έρθει ο Διευθυντής παραγωγής να σας ξεναγήσει στο εργοστάσιο>>, ήταν τα λόγια της κοπέλας της υποδοχής . <<Ο κύριος Evelio θα είναι εδώ σε τρία λεπτά. Θα πιείτε έναν καφέ ??>>

Ο Santiago Plasencia έφυγε από τους Καναρίους νήσους το 1850 , γυρεύοντας μια καλύτερη τύχη . Ακούγοντας ότι στην Κούβα υπήρχε ένα μέρος  με το όνομα Vuelta Abajo που παρήγαγε καλό καπνό για πούρα , αυτός και τα δύο αδέρφια του  εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Pinar del Rio . 'Πίσω' έμεινε ένας ακόμα αδερφός καθώς και τα μέλη της οικογενείας τους.

Μέσα σε λίγα χρόνια οι Plasencias νοίκιασαν το αγρόκτημα El Corojal από την οικογένεια Cifuentes  (Cifuentes :  τότε: ιδιοκτήτες του εργοστασίου  Partagas αφού  το αγόρασαν από τον ομώνυμο ιδιοκτήτη Jaime Partagas) , και καλλιεργούσαν καπνό αποκλειστικά για wrapper. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά.

Δίπλα στο El Corojal ήταν το El Corojo , το αγρόκτημα του Daniel Rodriguez , αγρόκτημα που παρήγαγε τα φύλλα wrapper για τα πούρα Partagas. Ο Daniel Rodriguez ήταν αυτός που αργότερα μαζί με τους Simon Camacho και Juan Bermejo ίδρυσαν το εργοστάσιο των Joya De Nicaragua. Δίπλα στο El Corojo είναι το περίφημο La Esperanza της οικογενείας Torano .

pl74-small.jpg

O Santiago Plasencia ήταν προπάππους του Nestor Plasencia , επικεφαλής σήμερα των επιχειρήσεων Plasencia. Οι εγγονοί  του Santiago  ( μεταξύ τους και ο Sixto Junior - πατέρας του Nestor ) ιδρύουν μια νέα εταιρία (καλλιεργούν wrapper για πούρα) και τα καταφέρνουν καλά . Σε λίγα χρόνια πελάτες τους είναι οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές πούρων του κόσμου . Ανάμεσά τους οι Cifuentes (partagas) , Menendez y Garcia ( H. Upmann , Montecristo) , Torano.

Στις 3 Οκτωβρίου του 1963 τα πάντα χάνονται. Ο Κάστρο κατάσχει τα πάντα . Οι περιουσίες δημεύονται , οι τραπεζικοί λογαριασμοί παγώνουν. Η κοινότητα των αγροτών - παραγωγών καπνών πούρων διαλύεται. Οι περισσότεροι αρχίζουν να φεύγουν από την Κούβα.

Τον καιρό εκείνο βίζα μπορούσε να εκδοθεί (από Κούβα) μόνο για Ισπανία και Μεξικό. O Sixto αποφασίζει να φύγει για Μεξικό με 100 δολάρια στην τσέπη. Μόλις φτάνει εκεί στέλνει και ένα τηλεγράφημα  στον παλιό του φίλο Eiroa (που είχε φύγει ήδη για Ονδούρα) και φεύγει για την πρωτεύουσα της Ονδούρας (Tegucigalpa) αφήνοντας την οικογένεια στο Μεξικό, και υπολογίζοντας ότι ο παλιός του φίλος (Eiroa) θα τον βοηθήσει να βρει δουλειά.

Για καλή του τύχη στο ξενοδοχείο , συναντιέται με  μερικούς φίλους του από την Κούβα. Σε μόλις δέκα λεπτά είχε βρεί δουλειά αφού όλοι γνώριζαν την εμπειρία του Sixto στην καλλιέργεια καπνών. Την επόμενη μέρα φεύγει για Esteli (Nicaragua) όπου είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη για καλλιέργεια καπνού της Caribbean Tobacco.

Μέχρι και το 1967 δουλεύει για την Caribbean . Το 1967 αποφασίζει να εργαστεί για την οικογένεια Oliva ( συνονόματη οικογένεια με αυτούς που κατασκευάζουν πούρα στην Νικαράγουα) σε ένα εργοστάσιο στην Jalapa (πεδιάδα στο βόρειο τμήμα της Νικαράγουας). Ο μικρός τότε Nestor είχε τελειώσει το γυμνάσιο και φοιτούσε γεωπονική.

Μαζί με τον πατέρα του παράλληλα δούλευε στις καλλιέργειες των Oliva . To 1972 πατέρας και γιος  γίνονται συνέταιροι στο δικό τους πλέον αγρόκτημα  El Coyol. Ο Nestor καλλιεργεί φύλλα καπνού wrapper καντέλας (με πράσινο χρώμα) , καθώς και φύλλα wrapper Κούβας και πωλεί στην Nicaraguan cigars (ιδιοκτήτες του εργοστασίου Joya De Nicaragua). Μέχρι το 1978 όλα πήγαιναν καλά, αλλά το 1978 αρχίζουν τα προβλήματα και οι διαμάχες των Σαντινίστας με τον τότε  δικτάτορα της Νικαράγουας Somoza. Οι Plasencias  (Nestor και Sixto) αποφασίζουν  να φύγουν για Ονδούρα , όπου αγοράζουν ένα κτήμα και καλλιεργούν  εκεί τον καπνό τους.

Οι βασικοί πελάτες του μέχρι τότε λοιπόν η Caribbean Cigars και η Nicaraguan Cigars . O τότε δικτάτορας της Νικαράγουας ο Σομόζα ήταν ένας έξυπνος άνθρωπος. Κατάλαβε ότι τα πούρα (και γενικά ο καπνός της χώρας) είχε μέλλον και  πίεζε να γίνει συνεταίρος σε κάθε επιχείρηση που παρήγαγε καπνό ή έφτιαχνε πούρα. ‘Ετσι είχε μπει και συνεταίρος στην Nicaraguan Cigars.

Ετοιμάζουν λοιπόν οι Plasencias τον καπνό της χρονιάς. Η Caribbean αρνείται να τον αγοράσει , και η Nicaraguan Cigars επίσης δεν αγοράζει με πίεση του Σομόζα. Ο Νέστωρ μένει στον αέρα. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι φίλοι ... Plasencia απευθύνεται στον φίλο και μέντορά του Pepin Gonzalez  και τον φέρνει σε επαφή με τους Oliva, οι οποίοι αγοράζουν και τον καπνό. Οι Plasencias παίρνουν μια ανάσα.

Εν τω μεταξύ το 1979 εκδιώχνεται ο Σομόζα από την κυβέρνηση , η Nicaraguan cigars (Joya De Nicaragua,) , η  (τότε) Piloto Cigars (Padron) και η Victor Cigars (Fuente) καίγονται.. Oι Σαντινίστας δημεύουν όλα τα αγροκτήματα της Νικαράγουα...

Ξαφνικά λοιπόν η Ονδούρα γίνεται ο κύριος προμηθευτής καπνού για τα εργοστάσια πούρων  της Ονδούρας. Η Ονδούρα όμως γίνεται και ο κύριος προμηθευτής πούρων  για την Αμερική .

Ο Sixto (πατέρας του Nestor) σιγά - σιγά αποσύρεται από την δουλειά λόγω ηλικίας . Ο Νέστωρ αγοράζει ένα αγρόκτημα και στρώνεται για τα καλά στην δουλειά. Στήνει αποθήκες καπνού, αποθήκες ωρίμανσης, φυτεύει ύφασμα τουρμπανιού, και καλλιεργεί connecticut wrapper.

Στις 26 Φεβρουαρίου 1980 τον ξυπνάνε  στις 6 ώρα το πρωί. Κάτι δεν πάει καλά με την δουλειά.  Του δείχνουν μερικά φύλλα . Ο Νέστωρ απορεί και ρωτάει τον πατέρα του Sixto . Η απάντηση του Sixto είναι απογοητευτική.. 'Αύριο δεν θα υπάρχει τίποτε όρθιο στο χωράφι. Είναι μύκητας Blue Mold' . Μέσα σε 24 ώρες η σοδειά καταστρέφεται…

Η επόμενη χρονιά πήγε καλά. Ο Νέστωρ χρησιμοποιώντας μυκητοκτόνα κατάφερε να σώσει τις καλλιέργειες . Το ίδιο και η μεθεπόμενη. Ο Blue Mold όμως είναι  προσαρμόσιμος μύκητας. Οι σοδειές του  1983,84,85,86 καταστρέφονται. Ο Νέστωρ καταχρεωμένος. Ο καπνός που παρήγαγε ο Plasencia ήταν αποκλειστικά για φύλλα wrapper. Ο Blue Mold όμως καταστρέφει το wrapper ανοίγοντας τεράστιες τρύπες στο φύλλο. 'Ετσι ο Νέστωρ χρησιμοποιεί τον καπνό του για filler - binder. 'Ομως τότε δεν είχε ανάλογους πελάτες και έτσι αποθηκεύει τον καπνό σε δεμάτια και περιμένει . Το χρέος είχε φτάσει στα ύψη.

Γρήγορα κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει τρία πράγματα. Το πρώτο να βρεί τρόπο να νικήσει τον μύκητα Blue Mold. Το δεύτερο να πουλήσει όσο πιο πολύ καπνό μπορεί και σε οποιαδήποτε τιμή. Το τρίτο να αρχίσει να κατασκευάζει πούρα.  Πως όμως αφού τα χρέη είναι στα ύψη ?? Απευθύνεται στις τράπεζες για επέκταση του χρέους του.

Οι τράπεζες τον εμπιστεύονται για μια ακόμη φορά.

Αρχίζει το 1985 και παράγει πούρα. Πελάτες του η Santa Clara Cigars και λίγο αργότερα και η Swisher .  O Νέστωρ βλέπει  φως στο τούνελ.

pl93-small.jpg

Το 1991 ανοίγει μαζί με τον Omar Ortez ένα δεύτερο εργοστάσιο πούρων στο Ocotal της Νικαράγουας. Από το 1993 που αυξάνει ραγδαία η ζήτηση πούρων στην Αμερική, ανοίγει διαδοχικά εργοστάσια στις πόλεις Danli (Ονδούρα) ,  Esteli (Νικαράγουα)  Segovia (Ονδούρα) ,   El Paraiso (Ονδούρα) . Η παραγωγή ?? 250 χιλιάδες πούρα ημερησίως. Ο Νέστωρ πιο μεγάλος από την Altadis , πιο μεγάλος από όλη την Κούβα. Το 1997 πουλάει το ένα εργοστάσιο στο Danli και ρυθμίζει τα τελευταία χρέη του. Ο Νέστωρ Junior (γιος) έχει μεγαλώσει, έχει σπουδάσει 5 χρόνια γεωπονική στην Ονδούρα  και βοηθάει πλέον τον πατέρα του. 

Πατέρας και γιος πλέον ασχολούνται με αυτό που τους αρέσει. Να καλλιεργούν, να δοκιμάζουν νέες μεθόδους , να αναπτύσσονται. Πρωτοπόρησαν στην δημιουργία ενός ανθεκτικού wrapper του Habana 2000. Επίσης οι πρώτοι και μοναδικοί (μέχρι στιγμής) καλλιεργητές πιστοποιημένης οργανικής σοδειάς στον κόσμο απαλλαγμένης από χημικά. Σημερινοί πελάτες η Altadis,  General Cigars , Jimenez , Torano ,  Davidoff , Perdomo.

Σήμερα ο Nestor έχει 5 εργοστάσια για πούρα  στην Ονδούρα, ένα (στην Ονδούρα επίσης) που κατασκευάζει κουτιά για πούρα (το μεγαλύτερο εργοστάσιο κουτιών πούρων στον κόσμο – 2.500 κουτιά ημερησίως) , δύο εργοστάσια πούρων στην Νικαράγουα. Προσωπικό : πέντε χιλιάδες εργάτες.

Γιατί δεν τα πουλάτε όλα και να ζήσετε σαν βασιλιάς ??

<< Μου αρέσει αυτό πού κάνω.. Είναι και το μοναδικό που ξέρω να κάνω.. 'Aλλωστε αν τα παρατήσω τι θα κάνει τόσο κόσμος  που δουλεύει για μένα ?? >>

pl60-small.jpg

Ο Evelio είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος. ‘Ισως ο πιο εκφραστικός  που έχω γνωρίσει . Ο Evelio διετέλεσε εργαζόμενος για ολόκληρα 18 χρόνια στους Menendez y Garcia (δημιουργούς του Montecristo) . To 1961 ;έφυγε από την Κούβα, και ακολούθησε τους M y G στα Κανάρια νησιά. Εκεί έμεινε για 11 χρόνια, υπεύθυνος παραγωγής στο εργοστάσιο. Κατόπιν μαζί πάλι με τους M y G στην Βραζιλία . Γύρισε στην Αμερική για να  συνταξιοδοτηθεί αλλά ο Νέστωρ είχε άλλα σχέδια. Εδώ και 10 χρόνια δουλεύει για τον Plasencia και αυτή τη στιγμή είναι διευθυντής παραγωγής στο εργοστάσιο του Esteli. Επίσης ο κ. Evelio είναι υπεύθυνος για τα blend των περισσοτέρων πούρων που δημιουργεί ο Plasencia στην Νικαράγουα.

<<Αυτό είναι το μικρότερο εργοστάσιο που έχουμε  . Αν πάμε στην Ονδούρα εκεί θα δείς πραγματικά τι σημαίνει Plasencia.>>

Το εργοστάσιο στο Esteli λειτουργεί από το 1995 . Παράγει 30.000 πούρα ημερησίως. Για αυτή την δουλειά δουλεύουν 300 στρίφτες.

Ο καπνός έρχεται σε δεμάτια από τις καλλιέργειες. Καπνός από παντού. Από Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Παναμά , Εκουαδόρ , Νικαράγουα. ‘Ολος ο καπνός παράγεται με την καθοδήγηση του Plasencia. Πέλατες ?? 'Ολοι οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές πούρων του κόσμου εκτός Κούβας.

Στο εργοστάσιο υπάρχουν όλων των ειδών τα wrapper. << Aπό την Κόστα Ρίκα μας έρχεται ωραίο capas (capas = wrapper) .

<< O καλλίτερος καπνός του κόσμου , υπάρχει εδώ μέσα >> μου λέει ο Evelio. << Και τα φύλλα τα διαλέγουμε ένα- ένα. >>

Ποιο είναι το καλλίτερο wrapper ρωτάω . << 'Οτι  αρέσει στον καθένα . Συνήθως στην Αμερική προτιμούν το σκούρο wrapper. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται και της μόδας το candela. Στην Ευρώπη , προτιμούν το ανοιχτό καφέ. 'Οσο για το πιο είναι το καλλίτερο εξαρτάται από την συνολική δομή του πούρου. >>

Σε λίγο στην  παρέα προστέθηκε και ο Ahmed Fernandez διευθυντής του εργοστασίου. <<Σου άρεσε αυτό που που είδες?? >> με ρώτησε <<Να σκεφθεί κανείς ότι αυτό είναι το μικρό εργοστάσιο. Αν έρθεις στην Ονδούρα εκεί θα δείς το μεγαλείο του Plasencia>> .

Εκείνο που μου κάνει  εντύπωση είναι η φιλική ατμόσφαιρα  που κυριαρχεί. Η παρέα μεγαλώνει ακόμη με τον ερχομό του Plasencia Junior.

pl96-small.jpg

Αφού είπαμε τα τετριμμένα ακολούθησε συζήτηση . << To 90%  των πούρων που παράγουμε είναι private labels (label κατά παραγγελία) . Πριν τέσσερα χρόνια δημιουργήσαμε και την δική μας brand , το Plasencia. Επίσης πρίν τρία χρόνια περίπου δημιουργήσαμε και το οργανικό (βιολογικό) Plasencia Organica . ‘Ενα πούρο αγνό , απαλλαγμένο από χημικά . Χρησιμοποιούμε παγίδες για τους μύκητες. Για να αποφύγουμε τον blue mold φυτεύουμε τα καπνά δύο μήνες πιο νωρίς . Αυτός είναι και ένας λόγος που η σοδειά των 'βιολογικών' καπνών  είναι μικρή σε σχέση με τις άλλες καλλιέργειες καπνών. Για ενισχυτικά του εδάφους χρησιμοποιούμε μόνο φυσική κοπριά. Τίποτε άλλο. >>

- Τι θα γίνει αν αλλάξει το καθεστώς της Κούβας ?? τον ρωτάω . Θα διεκδικήσει η οικογένειά σου την περιουσία που σας πήρε ο Κάστρο ?

 <<Ο πατέρας μου σίγουρα θα τα διεκδικήσει. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι αυτά τώρα πάνε, χαθήκανε . Το σίγουρο είναι ότι θα  επισκεφθούμε την Κούβα  αν αλλάξει το καθεστώς. 'Αλλωστε έχουμε συγγενείς εκεί που έχουν δικά τους χωράφια. 'Ισως και να ξεκινήσουμε να καλλιεργούμε καπνό και εκεί . >>

 - Διάβασα πρόσφατα μια συνέντευξη του κ. Padron στην οποία ανέφερε ότι μόλις αλλάξει το καθεστώς θα επιστρέψει και θα διεκδικήσει την περιουσία του , προσθέτω..

 << Πολλοί θα το κάνουν αυτό. Πολλοί από αυτούς που τους πήρε τις επιχειρήσεις πρίν την επανάσταση , ήταν φίλοι του (του Κάστρο) και τον βοηθούσανε , ακόμη και κατά την διάρκεια της επανάστασης . Και όταν λέμε βοήθεια εννοούμε οικονομική. Μετά  πήρε την εξουσία και σιγά - σιγά τους πήρε και τις επιχειρήσεις. 'Ετσι λοιπόν το βλέπουν σαν μια μορφή προδοσίας , και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί θα πάνε στα δικαστήρια διεκδικώντας. Μάλλον το ίδιο θα κάνει και ο πατέρας μου. Την δικιά μου άποψη στην είπα προηγουμένως. >>

 - Η κύρια αγορά που απευθύνεστε είναι η Αμερική. Οι  αντικαπνιστικοί  νόμοι έχουν επηρεάσει καθόλου τις πωλήσεις ??

<< Αντίθετα  , οι πωλήσεις ανεβαίνουν. Επίσης κάτι που παρατηρείται - μας το μεταφέρουν οι συνεργάτες μας - είναι ότι  στρέφεται στο πούρο πληθυσμός μικρής ηλικίας. Πριν 10 χρόνια  το κοινό ήταν συνήθως άντρες πάνω από 35 - 40 ετών. Τώρα αρχίζουν οι νέοι ηλικίας από 20 και πάνω  στρέφονται ολοένα και περισσότερο στο πούρο. >>

Η ατμόσφαιρα ιδιαίτερα φιλική. Ο k. Evelio χαμογελώντας μου λέει << Material prima here >>  , προσπαθώντας να συνδυάσει την μητρική του γλώσσα με τα Αγγλικά.

Κάπως έτσι , μέσα σε ένα φιλικό κλίμα τελείωσε και η πρώτη επίσκεψη στο εργοστάσιο του Plasencia στο Esteli. Βέβαια ακολουθήσαν κι άλλες επισκέψεις που δεν αφορούν αυτό εδώ το χώρο. Μου δόθηκε η υπόσχεση τότε ότι σε κάποια μελλοντική μου  επίσκεψη θα οργανωθεί  και ένα σύντομο ταξίδι στην Ονδούρα για να δούμε από κοντά και εκεί τις εγκαταστάσεις Plasencia.αρθρογράφος: Λεωνίδας ΠαυλόπουλοςPlasencia ..

Για να είμαι ειλικρινής ούτε που είχα σκεφθεί ότι θα συνεργαστώ με τον Plasencia. Η επίσκεψη στο εργοστάσιο ήταν καθαρά εθιμοτυπική στα πλαίσια της  'δημοσιογραφικής' ενημέρωσης της δικής μου αλλά και των επισκεπτών του cigars.gr.  Οι φήμες τον παρουσίαζαν σαν τον μεγαλύτερο παραγωγό καπνού πούρου στον κόσμο. Αν γνωρίζει κανείς τον κόσμο του πούρου από μέσα ξέρει ότι το θέμα πούρο δεν είναι σαν τα λοιπά καταναλωτικά προϊόντα που γνωρίζουμε. Δεν σημαίνει ότι πήγα σε ένα εργοστάσιο, πήρα τιμές και άρχισε η συνεργασία. Οι σχέσεις συνήθως πρέπει να είναι φιλικές , και είναι στη διακριτική ευχέρεια του παραγωγού αν θα πουλήσει,  γιατί συνήθως πουλάω σε κάποιον πχ στην Ελλάδα σημαίνει ότι δεν δίνω σε κανέναν άλλον στην ίδια χώρα.

<<Καθίστε και σε λίγο θα έρθει ο Διευθυντής παραγωγής να σας ξεναγήσει στο εργοστάσιο>>, ήταν τα λόγια της κοπέλας της υποδοχής . <<Ο κύριος Evelio θα είναι εδώ σε τρία λεπτά. Θα πιείτε έναν καφέ ??>>

Ο Santiago Plasencia έφυγε από τους Καναρίους νήσους το 1850 , γυρεύοντας μια καλύτερη τύχη . Ακούγοντας ότι στην Κούβα υπήρχε ένα μέρος  με το όνομα Vuelta Abajo που παρήγαγε καλό καπνό για πούρα , αυτός και τα δύο αδέρφια του  εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Pinar del Rio . 'Πίσω' έμεινε ένας ακόμα αδερφός καθώς και τα μέλη της οικογενείας τους.

Μέσα σε λίγα χρόνια οι Plasencias νοίκιασαν το αγρόκτημα El Corojal από την οικογένεια Cifuentes  (Cifuentes :  τότε: ιδιοκτήτες του εργοστασίου  Partagas αφού  το αγόρασαν από τον ομώνυμο ιδιοκτήτη Jaime Partagas) , και καλλιεργούσαν καπνό αποκλειστικά για wrapper. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά.

Δίπλα στο El Corojal ήταν το El Corojo , το αγρόκτημα του Daniel Rodriguez , αγρόκτημα που παρήγαγε τα φύλλα wrapper για τα πούρα Partagas. Ο Daniel Rodriguez ήταν αυτός που αργότερα μαζί με τους Simon Camacho και Juan Bermejo ίδρυσαν το εργοστάσιο των Joya De Nicaragua. Δίπλα στο El Corojo είναι το περίφημο La Esperanza της οικογενείας Torano .

pl74-small.jpg

O Santiago Plasencia ήταν προπάππους του Nestor Plasencia , επικεφαλής σήμερα των επιχειρήσεων Plasencia. Οι εγγονοί  του Santiago  ( μεταξύ τους και ο Sixto Junior - πατέρας του Nestor ) ιδρύουν μια νέα εταιρία (καλλιεργούν wrapper για πούρα) και τα καταφέρνουν καλά . Σε λίγα χρόνια πελάτες τους είναι οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές πούρων του κόσμου . Ανάμεσά τους οι Cifuentes (partagas) , Menendez y Garcia ( H. Upmann , Montecristo) , Torano.

Στις 3 Οκτωβρίου του 1963 τα πάντα χάνονται. Ο Κάστρο κατάσχει τα πάντα . Οι περιουσίες δημεύονται , οι τραπεζικοί λογαριασμοί παγώνουν. Η κοινότητα των αγροτών - παραγωγών καπνών πούρων διαλύεται. Οι περισσότεροι αρχίζουν να φεύγουν από την Κούβα.

Τον καιρό εκείνο βίζα μπορούσε να εκδοθεί (από Κούβα) μόνο για Ισπανία και Μεξικό. O Sixto αποφασίζει να φύγει για Μεξικό με 100 δολάρια στην τσέπη. Μόλις φτάνει εκεί στέλνει και ένα τηλεγράφημα  στον παλιό του φίλο Eiroa (που είχε φύγει ήδη για Ονδούρα) και φεύγει για την πρωτεύουσα της Ονδούρας (Tegucigalpa) αφήνοντας την οικογένεια στο Μεξικό, και υπολογίζοντας ότι ο παλιός του φίλος (Eiroa) θα τον βοηθήσει να βρει δουλειά.

Για καλή του τύχη στο ξενοδοχείο , συναντιέται με  μερικούς φίλους του από την Κούβα. Σε μόλις δέκα λεπτά είχε βρεί δουλειά αφού όλοι γνώριζαν την εμπειρία του Sixto στην καλλιέργεια καπνών. Την επόμενη μέρα φεύγει για Esteli (Nicaragua) όπου είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη για καλλιέργεια καπνού της Caribbean Tobacco.

Μέχρι και το 1967 δουλεύει για την Caribbean . Το 1967 αποφασίζει να εργαστεί για την οικογένεια Oliva ( συνονόματη οικογένεια με αυτούς που κατασκευάζουν πούρα στην Νικαράγουα) σε ένα εργοστάσιο στην Jalapa (πεδιάδα στο βόρειο τμήμα της Νικαράγουας). Ο μικρός τότε Nestor είχε τελειώσει το γυμνάσιο και φοιτούσε γεωπονική.

Μαζί με τον πατέρα του παράλληλα δούλευε στις καλλιέργειες των Oliva . To 1972 πατέρας και γιος  γίνονται συνέταιροι στο δικό τους πλέον αγρόκτημα  El Coyol. Ο Nestor καλλιεργεί φύλλα καπνού wrapper καντέλας (με πράσινο χρώμα) , καθώς και φύλλα wrapper Κούβας και πωλεί στην Nicaraguan cigars (ιδιοκτήτες του εργοστασίου Joya De Nicaragua). Μέχρι το 1978 όλα πήγαιναν καλά, αλλά το 1978 αρχίζουν τα προβλήματα και οι διαμάχες των Σαντινίστας με τον τότε  δικτάτορα της Νικαράγουας Somoza. Οι Plasencias  (Nestor και Sixto) αποφασίζουν  να φύγουν για Ονδούρα , όπου αγοράζουν ένα κτήμα και καλλιεργούν  εκεί τον καπνό τους.

Οι βασικοί πελάτες του μέχρι τότε λοιπόν η Caribbean Cigars και η Nicaraguan Cigars . O τότε δικτάτορας της Νικαράγουας ο Σομόζα ήταν ένας έξυπνος άνθρωπος. Κατάλαβε ότι τα πούρα (και γενικά ο καπνός της χώρας) είχε μέλλον και  πίεζε να γίνει συνεταίρος σε κάθε επιχείρηση που παρήγαγε καπνό ή έφτιαχνε πούρα. ‘Ετσι είχε μπει και συνεταίρος στην Nicaraguan Cigars.

Ετοιμάζουν λοιπόν οι Plasencias τον καπνό της χρονιάς. Η Caribbean αρνείται να τον αγοράσει , και η Nicaraguan Cigars επίσης δεν αγοράζει με πίεση του Σομόζα. Ο Νέστωρ μένει στον αέρα. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι φίλοι ... Plasencia απευθύνεται στον φίλο και μέντορά του Pepin Gonzalez  και τον φέρνει σε επαφή με τους Oliva, οι οποίοι αγοράζουν και τον καπνό. Οι Plasencias παίρνουν μια ανάσα.

Εν τω μεταξύ το 1979 εκδιώχνεται ο Σομόζα από την κυβέρνηση , η Nicaraguan cigars (Joya De Nicaragua,) , η  (τότε) Piloto Cigars (Padron) και η Victor Cigars (Fuente) καίγονται.. Oι Σαντινίστας δημεύουν όλα τα αγροκτήματα της Νικαράγουα...

Ξαφνικά λοιπόν η Ονδούρα γίνεται ο κύριος προμηθευτής καπνού για τα εργοστάσια πούρων  της Ονδούρας. Η Ονδούρα όμως γίνεται και ο κύριος προμηθευτής πούρων  για την Αμερική .

Ο Sixto (πατέρας του Nestor) σιγά - σιγά αποσύρεται από την δουλειά λόγω ηλικίας . Ο Νέστωρ αγοράζει ένα αγρόκτημα και στρώνεται για τα καλά στην δουλειά. Στήνει αποθήκες καπνού, αποθήκες ωρίμανσης, φυτεύει ύφασμα τουρμπανιού, και καλλιεργεί connecticut wrapper.

Στις 26 Φεβρουαρίου 1980 τον ξυπνάνε  στις 6 ώρα το πρωί. Κάτι δεν πάει καλά με την δουλειά.  Του δείχνουν μερικά φύλλα . Ο Νέστωρ απορεί και ρωτάει τον πατέρα του Sixto . Η απάντηση του Sixto είναι απογοητευτική.. 'Αύριο δεν θα υπάρχει τίποτε όρθιο στο χωράφι. Είναι μύκητας Blue Mold' . Μέσα σε 24 ώρες η σοδειά καταστρέφεται…

Η επόμενη χρονιά πήγε καλά. Ο Νέστωρ χρησιμοποιώντας μυκητοκτόνα κατάφερε να σώσει τις καλλιέργειες . Το ίδιο και η μεθεπόμενη. Ο Blue Mold όμως είναι  προσαρμόσιμος μύκητας. Οι σοδειές του  1983,84,85,86 καταστρέφονται. Ο Νέστωρ καταχρεωμένος. Ο καπνός που παρήγαγε ο Plasencia ήταν αποκλειστικά για φύλλα wrapper. Ο Blue Mold όμως καταστρέφει το wrapper ανοίγοντας τεράστιες τρύπες στο φύλλο. 'Ετσι ο Νέστωρ χρησιμοποιεί τον καπνό του για filler - binder. 'Ομως τότε δεν είχε ανάλογους πελάτες και έτσι αποθηκεύει τον καπνό σε δεμάτια και περιμένει . Το χρέος είχε φτάσει στα ύψη.

Γρήγορα κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει τρία πράγματα. Το πρώτο να βρεί τρόπο να νικήσει τον μύκητα Blue Mold. Το δεύτερο να πουλήσει όσο πιο πολύ καπνό μπορεί και σε οποιαδήποτε τιμή. Το τρίτο να αρχίσει να κατασκευάζει πούρα.  Πως όμως αφού τα χρέη είναι στα ύψη ?? Απευθύνεται στις τράπεζες για επέκταση του χρέους του.

Οι τράπεζες τον εμπιστεύονται για μια ακόμη φορά.

Αρχίζει το 1985 και παράγει πούρα. Πελάτες του η Santa Clara Cigars και λίγο αργότερα και η Swisher .  O Νέστωρ βλέπει  φως στο τούνελ.

pl93-small.jpg

Το 1991 ανοίγει μαζί με τον Omar Ortez ένα δεύτερο εργοστάσιο πούρων στο Ocotal της Νικαράγουας. Από το 1993 που αυξάνει ραγδαία η ζήτηση πούρων στην Αμερική, ανοίγει διαδοχικά εργοστάσια στις πόλεις Danli (Ονδούρα) ,  Esteli (Νικαράγουα)  Segovia (Ονδούρα) ,   El Paraiso (Ονδούρα) . Η παραγωγή ?? 250 χιλιάδες πούρα ημερησίως. Ο Νέστωρ πιο μεγάλος από την Altadis , πιο μεγάλος από όλη την Κούβα. Το 1997 πουλάει το ένα εργοστάσιο στο Danli και ρυθμίζει τα τελευταία χρέη του. Ο Νέστωρ Junior (γιος) έχει μεγαλώσει, έχει σπουδάσει 5 χρόνια γεωπονική στην Ονδούρα  και βοηθάει πλέον τον πατέρα του. 

Πατέρας και γιος πλέον ασχολούνται με αυτό που τους αρέσει. Να καλλιεργούν, να δοκιμάζουν νέες μεθόδους , να αναπτύσσονται. Πρωτοπόρησαν στην δημιουργία ενός ανθεκτικού wrapper του Habana 2000. Επίσης οι πρώτοι και μοναδικοί (μέχρι στιγμής) καλλιεργητές πιστοποιημένης οργανικής σοδειάς στον κόσμο απαλλαγμένης από χημικά. Σημερινοί πελάτες η Altadis,  General Cigars , Jimenez , Torano ,  Davidoff , Perdomo.

Σήμερα ο Nestor έχει 5 εργοστάσια για πούρα  στην Ονδούρα, ένα (στην Ονδούρα επίσης) που κατασκευάζει κουτιά για πούρα (το μεγαλύτερο εργοστάσιο κουτιών πούρων στον κόσμο – 2.500 κουτιά ημερησίως) , δύο εργοστάσια πούρων στην Νικαράγουα. Προσωπικό : πέντε χιλιάδες εργάτες.

Γιατί δεν τα πουλάτε όλα και να ζήσετε σαν βασιλιάς ??

<< Μου αρέσει αυτό πού κάνω.. Είναι και το μοναδικό που ξέρω να κάνω.. 'Aλλωστε αν τα παρατήσω τι θα κάνει τόσο κόσμος  που δουλεύει για μένα ?? >>

pl60-small.jpg

Ο Evelio είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος. ‘Ισως ο πιο εκφραστικός  που έχω γνωρίσει . Ο Evelio διετέλεσε εργαζόμενος για ολόκληρα 18 χρόνια στους Menendez y Garcia (δημιουργούς του Montecristo) . To 1961 ;έφυγε από την Κούβα, και ακολούθησε τους M y G στα Κανάρια νησιά. Εκεί έμεινε για 11 χρόνια, υπεύθυνος παραγωγής στο εργοστάσιο. Κατόπιν μαζί πάλι με τους M y G στην Βραζιλία . Γύρισε στην Αμερική για να  συνταξιοδοτηθεί αλλά ο Νέστωρ είχε άλλα σχέδια. Εδώ και 10 χρόνια δουλεύει για τον Plasencia και αυτή τη στιγμή είναι διευθυντής παραγωγής στο εργοστάσιο του Esteli. Επίσης ο κ. Evelio είναι υπεύθυνος για τα blend των περισσοτέρων πούρων που δημιουργεί ο Plasencia στην Νικαράγουα.

<<Αυτό είναι το μικρότερο εργοστάσιο που έχουμε  . Αν πάμε στην Ονδούρα εκεί θα δείς πραγματικά τι σημαίνει Plasencia.>>

Το εργοστάσιο στο Esteli λειτουργεί από το 1995 . Παράγει 30.000 πούρα ημερησίως. Για αυτή την δουλειά δουλεύουν 300 στρίφτες.

Ο καπνός έρχεται σε δεμάτια από τις καλλιέργειες. Καπνός από παντού. Από Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Παναμά , Εκουαδόρ , Νικαράγουα. ‘Ολος ο καπνός παράγεται με την καθοδήγηση του Plasencia. Πέλατες ?? 'Ολοι οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές πούρων του κόσμου εκτός Κούβας.

Στο εργοστάσιο υπάρχουν όλων των ειδών τα wrapper. << Aπό την Κόστα Ρίκα μας έρχεται ωραίο capas (capas = wrapper) .

<< O καλλίτερος καπνός του κόσμου , υπάρχει εδώ μέσα >> μου λέει ο Evelio. << Και τα φύλλα τα διαλέγουμε ένα- ένα. >>

Ποιο είναι το καλλίτερο wrapper ρωτάω . << 'Οτι  αρέσει στον καθένα . Συνήθως στην Αμερική προτιμούν το σκούρο wrapper. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται και της μόδας το candela. Στην Ευρώπη , προτιμούν το ανοιχτό καφέ. 'Οσο για το πιο είναι το καλλίτερο εξαρτάται από την συνολική δομή του πούρου. >>

Σε λίγο στην  παρέα προστέθηκε και ο Ahmed Fernandez διευθυντής του εργοστασίου. <<Σου άρεσε αυτό που που είδες?? >> με ρώτησε <<Να σκεφθεί κανείς ότι αυτό είναι το μικρό εργοστάσιο. Αν έρθεις στην Ονδούρα εκεί θα δείς το μεγαλείο του Plasencia>> .

Εκείνο που μου κάνει  εντύπωση είναι η φιλική ατμόσφαιρα  που κυριαρχεί. Η παρέα μεγαλώνει ακόμη με τον ερχομό του Plasencia Junior.

pl96-small.jpg

Αφού είπαμε τα τετριμμένα ακολούθησε συζήτηση . << To 90%  των πούρων που παράγουμε είναι private labels (label κατά παραγγελία) . Πριν τέσσερα χρόνια δημιουργήσαμε και την δική μας brand , το Plasencia. Επίσης πρίν τρία χρόνια περίπου δημιουργήσαμε και το οργανικό (βιολογικό) Plasencia Organica . ‘Ενα πούρο αγνό , απαλλαγμένο από χημικά . Χρησιμοποιούμε παγίδες για τους μύκητες. Για να αποφύγουμε τον blue mold φυτεύουμε τα καπνά δύο μήνες πιο νωρίς . Αυτός είναι και ένας λόγος που η σοδειά των 'βιολογικών' καπνών  είναι μικρή σε σχέση με τις άλλες καλλιέργειες καπνών. Για ενισχυτικά του εδάφους χρησιμοποιούμε μόνο φυσική κοπριά. Τίποτε άλλο. >>

- Τι θα γίνει αν αλλάξει το καθεστώς της Κούβας ?? τον ρωτάω . Θα διεκδικήσει η οικογένειά σου την περιουσία που σας πήρε ο Κάστρο ?

 <<Ο πατέρας μου σίγουρα θα τα διεκδικήσει. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι αυτά τώρα πάνε, χαθήκανε . Το σίγουρο είναι ότι θα  επισκεφθούμε την Κούβα  αν αλλάξει το καθεστώς. 'Αλλωστε έχουμε συγγενείς εκεί που έχουν δικά τους χωράφια. 'Ισως και να ξεκινήσουμε να καλλιεργούμε καπνό και εκεί . >>

 - Διάβασα πρόσφατα μια συνέντευξη του κ. Padron στην οποία ανέφερε ότι μόλις αλλάξει το καθεστώς θα επιστρέψει και θα διεκδικήσει την περιουσία του , προσθέτω..

 << Πολλοί θα το κάνουν αυτό. Πολλοί από αυτούς που τους πήρε τις επιχειρήσεις πρίν την επανάσταση , ήταν φίλοι του (του Κάστρο) και τον βοηθούσανε , ακόμη και κατά την διάρκεια της επανάστασης . Και όταν λέμε βοήθεια εννοούμε οικονομική. Μετά  πήρε την εξουσία και σιγά - σιγά τους πήρε και τις επιχειρήσεις. 'Ετσι λοιπόν το βλέπουν σαν μια μορφή προδοσίας , και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί θα πάνε στα δικαστήρια διεκδικώντας. Μάλλον το ίδιο θα κάνει και ο πατέρας μου. Την δικιά μου άποψη στην είπα προηγουμένως. >>

 - Η κύρια αγορά που απευθύνεστε είναι η Αμερική. Οι  αντικαπνιστικοί  νόμοι έχουν επηρεάσει καθόλου τις πωλήσεις ??

<< Αντίθετα  , οι πωλήσεις ανεβαίνουν. Επίσης κάτι που παρατηρείται - μας το μεταφέρουν οι συνεργάτες μας - είναι ότι  στρέφεται στο πούρο πληθυσμός μικρής ηλικίας. Πριν 10 χρόνια  το κοινό ήταν συνήθως άντρες πάνω από 35 - 40 ετών. Τώρα αρχίζουν οι νέοι ηλικίας από 20 και πάνω  στρέφονται ολοένα και περισσότερο στο πούρο. >>

Η ατμόσφαιρα ιδιαίτερα φιλική. Ο k. Evelio χαμογελώντας μου λέει << Material prima here >>  , προσπαθώντας να συνδυάσει την μητρική του γλώσσα με τα Αγγλικά.

Κάπως έτσι , μέσα σε ένα φιλικό κλίμα τελείωσε και η πρώτη επίσκεψη στο εργοστάσιο του Plasencia στο Esteli. Βέβαια ακολουθήσαν κι άλλες επισκέψεις που δεν αφορούν αυτό εδώ το χώρο. Μου δόθηκε η υπόσχεση τότε ότι σε κάποια μελλοντική μου  επίσκεψη θα οργανωθεί  και ένα σύντομο ταξίδι στην Ονδούρα για να δούμε από κοντά και εκεί τις εγκαταστάσεις Plasencia.αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλοςδείτε περισσότερα άρθρα

 

© Cigarworld.gr - Λεωνίδας Παυλόπουλος. Υποστήριξη: webmaze