cigars.gr
cigars.gr

Φωτογραφίες
Slideshow

Δείτε όλες μας τις φωτογραφίες


Περί Πούρων

Τα πάντα για τα πούρα.

Ιστορική αναδρομή και πολλές χρήσιμες πληροφορίες διαθέσιμες για εσάς.


Δείτε Περισσότερα


 


Ποτά ....

Ρούμι

 

Το ρούμι (ron) είναι ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας ζάχαρης. Για να το φτιάξουν, αποστάζουν καλής ποιότητας μελάσα με νερό, προσθέτουν μαγιά και αφήνουν το μείγμα να ζυμωθεί για 30 ώρες. Το ζυμωμένο μείγμα ζεσταίνεται με θερμό πεπιεσμένο αέρα και το απεσταγμένο υγρό πέφτει σε ένα χάλκινο αποστακτήρα και ενδυναμώνεται μέχρι να φτάσει τους 75 οινοπνευματικούς βαθμούς. Ύστερα το ρούμι μπαίνει σε βαρέλια από βελανιδιά και αφήνεται να παλαιωθεί για τρία χρόνια. Έπειτα βάζουν νερό, το φιλτράρουν και προσθέτουν διάφορα συστατικά για να διαφοροποιήσουν την γεύση. Ένα μέρος του επιστρέφει πάλι στα βαρέλια, για να παλαιωθεί κι άλλο, και μετά του προσθέτουν καραμέλα για να αποκτήσει ένα πιο σκούρο χρώμα

Κουβανικά Κοκτέϊλ

 

Ο επίσημος οδηγός της Havana Club για τους μπάρμαν περιέχει τις συνταγές 100 κουβανικών κοκτέιλ κι ανάμεσα τους 10 «κλασικές», 5 «με φαντασία», 10 «χειμωνιάτικες», 20 «long drinks» και 55 «short drinks». Το πιο γνωστό από τα κλασικά κοκτέιλ είναι το Cuba Libre (ρούμι, κόλα και παγάκια, ανακατεμένο) που επινοήθηκε για να γιορταστεί η κουβανική ανεξαρτησία το 1902 (το οποίο οι σύγχρονες τεχνικές του marketing μετονόμασαν σε Bacardi Cola) και το Daiquiri (ρούμι, χυμός λεμονιού, ζάχαρη, μαρασκίνο και τριμμένος πάγος, χτυπημένο). Το daiquiri φτιάχτηκε στο Oriente, στις αρχές του 20ου αιώνα και βελτιώθηκε στην δεκαετία του ’20 με την εισαγωγή του ηλεκτρικού μπλέντερ στο μπαρ της Αβάνας El Floridita, εκεί που ο αμερικανός συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ λέγεται πως κατανάλωσε τεράστιες ποσότητες. Το daiquiri επίσης μπορεί να φτιαχτεί με φράουλες, πορτοκάλια, ανανά, μπανάνες ή ροδάκινα. Άλλο αγαπημένο ποτό του Χέμινγουεϊ ήταν το mojito (ρούμι, ζάχαρη, σόδα, φύλλο δυόσμου και παγάκια, ανακατεμένο), ένα αναψυκτικό που συνήθως σερβίρεται στα μπαρ της παραλίας. Το Presidente (ρούμι, κόκκινο βερμούτ, γρεναδίνη και κομμάτια πάγου, ανακατεμένο) πήρε το όνομα του, από τον πρόεδρο Μάριο Γκαρσία Μενοκάλ, που την μανία του για το ποτό, ξεπερνούσε μονάχα η μανία του να βάζει χέρι στο ταμείο του κράτους. 

floridita1-small.jpg

 

 

Η δεκαετία του ’20 είδε την γέννηση πολλών καινούργιων κοκτέιλ, όπως το ron collins (ρούμι, ζάχαρη, χυμός λεμονιού, σόδα και παγάκια, ανακατεμένο), το Havana special (ρούμι, χυμός ανανά, μαρασκίνο και κομμάτια πάγου, χτυπημένο), το Mary Pickford (ρούμι, χυμός ανανά, γρεναδίνη και κομμάτια πάγου, χτυπημένο) και το Isla de Pinos (ρούμι, χυμός γκρέϊπφρουτ και παγάκια, ανακατεμένο). Στην διάρκεια της δεκαετίας του ’40, οι κουβανοί μπάρμαν δημιούργησαν τη moulata (ρούμι, χυμός λεμονιού, λικέρ κακάο και κομμάτια πάγου, χτυπημένο) και το saoco (ρούμι, νερό από πράσινη καρύδα και παγάκια, ανακατεμένο).

floridita2-small.jpg

Μια καλοκαιρινή μέρα μπορούμε να παραγγείλουμε ένα planters punch (παρόμοιο με το daiquiri αλλά μεγαλύτερο και με κομμάτια τροπικών φρούτων), ή μια piňa colada (ρούμι, χυμός ανανά, κρέμα καρύδας και τριμμένος πάγος, χτυπημένο). Στην Κούβα το bloody mary γίνεται με ρούμι και ονομάζεται Cubanito (ρούμι, χυμός ντομάτας, χυμός λεμονιού, σάλτσα worcestershire, ταμπάσκο, αλάτι και παγάκια, ανακατεμένο). Άλλα δημοφιλή ποτά είναι το κουβανικό manhattan (ρούμι, αγκοστούρα,, κόκκινο βερμούτ και κομμάτια πάγου, ανακατεμένο), το highball (ρούμι, νερό, σόδα ή τζιντζερέϊλ και παγάκια, ανακατεμένο), το Cuba bella (daiquiri με γρεναδίνη, σιρόπι σοκολάτας και κρέμα μέντας, χτυπημένο) το stinger (ρούμι και κρέμα μέντας, ανακατεμένο) και το zombie (τρία είδη ρούμι με χυμό λεμονιού, χυμό ανανά ή πορτοκάλι, γρεναδίνη, τροπικά φρούτα και κομμάτια πάγου).

 

Χειμωνιάτικα ποτά είναι το grog (ρούμι, ζεστό νερό, χυμός λεμονιού και ζάχαρη, ανακατεμένο), το ron toddy (ρούμι, ζεστό νερό, ζάχαρη και μπαχαρικά, ανακατεμένο), ενώ μην ξεχνάμε μια πρέζα ρούμι σ’ ένα φλιτζάνι με τσάϊ, καφέ ή σοκολάτα, πάντα πιάνει τόπο.

 

 

Και για πιο......πρόχειρες καταστάσεις

 

Στην Κούβα παράγονται εξαιρετικές μπύρες. Ανάμεσα στις κορυφαίες η Mayabe (3.8% αλκοόλ) που παρασκευάζεται στο Hοlquin, η Hatuey (5,4% αλκοόλ) στο Santiago de Cuba, και η Cristal και Buccanero από την Havana, οι οποίες αν και πολύ καλές δεν μπορούν να συγκριθούν με την απαλή και πλούσια γεύση της πρώτης.

floridita3-small.jpg



αρθρογράφος: Δημήτρης Κουκουτσολίδης



Ποτά ....

Ρούμι

 

Το ρούμι (ron) είναι ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας ζάχαρης. Για να το φτιάξουν, αποστάζουν καλής ποιότητας μελάσα με νερό, προσθέτουν μαγιά και αφήνουν το μείγμα να ζυμωθεί για 30 ώρες. Το ζυμωμένο μείγμα ζεσταίνεται με θερμό πεπιεσμένο αέρα και το απεσταγμένο υγρό πέφτει σε ένα χάλκινο αποστακτήρα και ενδυναμώνεται μέχρι να φτάσει τους 75 οινοπνευματικούς βαθμούς. Ύστερα το ρούμι μπαίνει σε βαρέλια από βελανιδιά και αφήνεται να παλαιωθεί για τρία χρόνια. Έπειτα βάζουν νερό, το φιλτράρουν και προσθέτουν διάφορα συστατικά για να διαφοροποιήσουν την γεύση. Ένα μέρος του επιστρέφει πάλι στα βαρέλια, για να παλαιωθεί κι άλλο, και μετά του προσθέτουν καραμέλα για να αποκτήσει ένα πιο σκούρο χρώμα

Κουβανικά Κοκτέϊλ

 

Ο επίσημος οδηγός της Havana Club για τους μπάρμαν περιέχει τις συνταγές 100 κουβανικών κοκτέιλ κι ανάμεσα τους 10 «κλασικές», 5 «με φαντασία», 10 «χειμωνιάτικες», 20 «long drinks» και 55 «short drinks». Το πιο γνωστό από τα κλασικά κοκτέιλ είναι το Cuba Libre (ρούμι, κόλα και παγάκια, ανακατεμένο) που επινοήθηκε για να γιορταστεί η κουβανική ανεξαρτησία το 1902 (το οποίο οι σύγχρονες τεχνικές του marketing μετονόμασαν σε Bacardi Cola) και το Daiquiri (ρούμι, χυμός λεμονιού, ζάχαρη, μαρασκίνο και τριμμένος πάγος, χτυπημένο). Το daiquiri φτιάχτηκε στο Oriente, στις αρχές του 20ου αιώνα και βελτιώθηκε στην δεκαετία του ’20 με την εισαγωγή του ηλεκτρικού μπλέντερ στο μπαρ της Αβάνας El Floridita, εκεί που ο αμερικανός συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ λέγεται πως κατανάλωσε τεράστιες ποσότητες. Το daiquiri επίσης μπορεί να φτιαχτεί με φράουλες, πορτοκάλια, ανανά, μπανάνες ή ροδάκινα. Άλλο αγαπημένο ποτό του Χέμινγουεϊ ήταν το mojito (ρούμι, ζάχαρη, σόδα, φύλλο δυόσμου και παγάκια, ανακατεμένο), ένα αναψυκτικό που συνήθως σερβίρεται στα μπαρ της παραλίας. Το Presidente (ρούμι, κόκκινο βερμούτ, γρεναδίνη και κομμάτια πάγου, ανακατεμένο) πήρε το όνομα του, από τον πρόεδρο Μάριο Γκαρσία Μενοκάλ, που την μανία του για το ποτό, ξεπερνούσε μονάχα η μανία του να βάζει χέρι στο ταμείο του κράτους. 

floridita1-small.jpg

 

 

Η δεκαετία του ’20 είδε την γέννηση πολλών καινούργιων κοκτέιλ, όπως το ron collins (ρούμι, ζάχαρη, χυμός λεμονιού, σόδα και παγάκια, ανακατεμένο), το Havana special (ρούμι, χυμός ανανά, μαρασκίνο και κομμάτια πάγου, χτυπημένο), το Mary Pickford (ρούμι, χυμός ανανά, γρεναδίνη και κομμάτια πάγου, χτυπημένο) και το Isla de Pinos (ρούμι, χυμός γκρέϊπφρουτ και παγάκια, ανακατεμένο). Στην διάρκεια της δεκαετίας του ’40, οι κουβανοί μπάρμαν δημιούργησαν τη moulata (ρούμι, χυμός λεμονιού, λικέρ κακάο και κομμάτια πάγου, χτυπημένο) και το saoco (ρούμι, νερό από πράσινη καρύδα και παγάκια, ανακατεμένο).

floridita2-small.jpg

Μια καλοκαιρινή μέρα μπορούμε να παραγγείλουμε ένα planters punch (παρόμοιο με το daiquiri αλλά μεγαλύτερο και με κομμάτια τροπικών φρούτων), ή μια piňa colada (ρούμι, χυμός ανανά, κρέμα καρύδας και τριμμένος πάγος, χτυπημένο). Στην Κούβα το bloody mary γίνεται με ρούμι και ονομάζεται Cubanito (ρούμι, χυμός ντομάτας, χυμός λεμονιού, σάλτσα worcestershire, ταμπάσκο, αλάτι και παγάκια, ανακατεμένο). Άλλα δημοφιλή ποτά είναι το κουβανικό manhattan (ρούμι, αγκοστούρα,, κόκκινο βερμούτ και κομμάτια πάγου, ανακατεμένο), το highball (ρούμι, νερό, σόδα ή τζιντζερέϊλ και παγάκια, ανακατεμένο), το Cuba bella (daiquiri με γρεναδίνη, σιρόπι σοκολάτας και κρέμα μέντας, χτυπημένο) το stinger (ρούμι και κρέμα μέντας, ανακατεμένο) και το zombie (τρία είδη ρούμι με χυμό λεμονιού, χυμό ανανά ή πορτοκάλι, γρεναδίνη, τροπικά φρούτα και κομμάτια πάγου).

 

Χειμωνιάτικα ποτά είναι το grog (ρούμι, ζεστό νερό, χυμός λεμονιού και ζάχαρη, ανακατεμένο), το ron toddy (ρούμι, ζεστό νερό, ζάχαρη και μπαχαρικά, ανακατεμένο), ενώ μην ξεχνάμε μια πρέζα ρούμι σ’ ένα φλιτζάνι με τσάϊ, καφέ ή σοκολάτα, πάντα πιάνει τόπο.

 

 

Και για πιο......πρόχειρες καταστάσεις

 

Στην Κούβα παράγονται εξαιρετικές μπύρες. Ανάμεσα στις κορυφαίες η Mayabe (3.8% αλκοόλ) που παρασκευάζεται στο Hοlquin, η Hatuey (5,4% αλκοόλ) στο Santiago de Cuba, και η Cristal και Buccanero από την Havana, οι οποίες αν και πολύ καλές δεν μπορούν να συγκριθούν με την απαλή και πλούσια γεύση της πρώτης.

floridita3-small.jpg



αρθρογράφος: Δημήτρης Κουκουτσολίδης



δείτε περισσότερα άρθρα

 

© Cigarworld.gr - Λεωνίδας Παυλόπουλος. Υποστήριξη: webmaze