cigars.gr
cigars.gr

Φωτογραφίες
Slideshow

Δείτε όλες μας τις φωτογραφίες


Περί Πούρων

Τα πάντα για τα πούρα.

Ιστορική αναδρομή και πολλές χρήσιμες πληροφορίες διαθέσιμες για εσάς.


Δείτε Περισσότερα


 


Partagas : 'Ενα εργοστάσιο, μια ιστορία ...

flor-de-partagas

Η ιστορική πορεία του πούρου δεν μπορεί να αποδοθεί πλήρως αν δεν κάνουμε μια ιστορική αναφορά στα κύρια και ιστορικά εργοστάσια πούρων της Κούβας των οποίων η ιστορία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία των ιδιοκτητών τους.

Αυτοί οι άνθρωποι κατόρθωσαν να  μετατρέψουν τον καπνό από ένα απλό υλικό σε πραγματικό  αριστούργημα  και να δημιουργήσουν έναν ολόκληρο κόσμο απόλαυσης αλλά και κύρους και σεβασμού για αυτούς και τα προϊόντα τους.

Ξεκινάμε λοιπόν έναν κύκλο με την ιστορία αυτών των εργοστασίων ξεκινώντας από ποιο άλλο ??

PARTAGAS  FACTORY .

 

Το 1867 στην Διεθνή έκθεση του Παρισιού, μια κουβανέζικη μάρκα κέρδισε το αξιοζήλευτο χρυσό μετάλλιο για την άριστη ποιότητά της. Αυτή η μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκε το 1878 και το 1889 , καθώς και άλλες χρονιές που οι κατασκευαστές των Partagas επέλεξαν να είναι παρόντες.

'Εκτοτε το χρυσό βραβείο έγινε το διακριτικό χαρακτηριστικό των Partagas αντιπροσωπεύοντας την σταθερή και άριστη ποιότητα ενός προϊόντος που είχε γίνει η επιλογή πολλών καπνιστών ανά τον κόσμο.

Μέχρι το 1861 η Real Fabrica De Tabacos Partagas ήδη κατείχε ξεχωριστή θέση. Συνέβαλλε όσο κανένας άλλος κατασκευαστής στην κατάκτηση μιας από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες αγορές του κόσμου με την ποιότητα των vitolas φτιαγμένα από τα καλλίτερα φύλλα καπνού της Vuelta Abajo.

Φωτογραφία κάτω : Don Jaime Partagas .

jaime-partagas

Ο ιδρυτής Jaime Partagas Ravelo που ήταν ένας ενθουσιώδης και τολμηρός Καταλανός γεμάτος ενέργεια , αποφασιστικότητα και φιλοδοξία έδωσε το όνομά του στο εργοστάσιο το 1845. 'Ανηκε στον τομέα των ελευθέρων κατασκευαστών και το 1827 ήδη είχε και το δικό του μαγαζί. Λίγα χρόνια αργότερα αγόρασε μια μεγάλη έκταση της χασιέντα Hato de la Cruz στην κοινότητα Consolacion Del Sur , επαρχία του Pinar Del Rio . Με τον καιρό απέκτησε αρκετές φυτείες στην περιοχή όπου καλλιεργούνται τα βραβευμένα φύλλα της Vuelta Abajo . Καθότι ήταν έξυπνος επιχειρηματίας ο Partagas είχε τον έλεγχο της όλης διαδικασίας από τα χωράφια μέχρι το τελικό προϊόν.

'Έχοντας στην ιδιοκτησία του μερικά από τα καλλίτερα  χωράφια παραγωγής καπνού του Pinar Del Rio , μπορούσε να επιβλέπει άμεσα κάθε λεπτομέρεια έτσι ώστε να εξασφαλίζει μια σταθερή ποιότητα.

Τόσο οι συμπατριώτες του όσο και οι αλλοδαποί καπνιστές απολάμβαναν και θαύμαζαν την εξαιρετική ποιότητα των πούρων του , με αποτέλεσμα η φήμη του Partagas να γίνει θρύλος. Προσπαθώντας να εξηγήσουν την απαράμιλλη ποιότητα του προϊόντος , βγήκαν φήμες που μιλούσαν για μια μυστική αρχαία διαδικασία την οποία ήξερε αυτός. Υπήρχαν επίσης εικασίες σχετικά με την προέλευση των φύλλων καθώς και  με την διαδικασία ωρίμανσης αυτών όπου τα φύλλα  αποθηκεύονταν ένα - ένα σε βαρέλια κρεμασμένα σε 'barbacoas' και αφηνόταν να ωριμάσουν. Για κάποια είδη φύλλων η διαδικασία αυτή έπαιρνε από τέσσερις έως έξι μήνες. Για ορισμένα άλλα μπορούσε να πάρει μέχρι και έξι χρόνια !!

partagas-brabeio-11-06.jpg

Ο Jaime Partagas ήξερε ότι το μυστικό βρισκόταν εκεί, στην αποθήκη όπου το άρωμα των φύλλων καπνού ενώ ωριμάζουν και παλαιώνουν, ανακατεύεται και ενοποιείται. Μια  προσεκτική διαδικασία με αυστηρές συνθήκες αποθήκευσης και επιλεκτικές περιόδους ωρίμανσης των φύλλων αποτελούσαν το πραγματικό μυστικό του Partagas ο οποίος πάντα φρόντιζε να έχει αποθέματα καπνού σε όλες τις φάσεις.

'Ενας άλλος παράγοντας που καθόριζε την ιδιαίτερη γεύση και άρωμα των πούρων του, ήταν η ανάμιξη διαφορετικών φύλλων με διαφορετικούς βαθμούς ωρίμανσης. Κατά καιρούς ο Partagas εφάρμοζε μια πειραματική μέθοδο βασιζόμενη τόσο στον πειραματισμό όσο και στην συσσωρευμένη εμπειρία των ατόμων που έκαναν την συγκομιδή , τα χαρμάνια , τους υπεύθυνους των εργοστασίων και τα γούστα των καπνιστών για να φτιάξει χαρμάνια που ικανοποιούσαν και τον πιο απαιτητικό πελάτη.

Σαν αποτέλεσμα της αδιάκοπης έρευνας και της δημιουργικότητας του , ο Jaime Partagas έφτιαξε 67 διαφορετικά vitolas όπως τα  Carolinas , Cosacos , Coronas , Coronas Grandes , Cervantes , Cazadores , Delicados , Entreactos , Franciscanos , Hermosos No 4 , Julietas No 2 , Londres , Marevas , Ninfas , Britanicos , Cremas , Petit Cedros , Belvederes , και άλλα .

Με έμπειρο μάτι για επιχειρήσεις και έτοιμος να ενσωματώσει γρήγορα κάθε επικερδή αλλαγή στην βιομηχανία ο Partagas έφερε στο εργοστάσιο του τις νέες μορφές συσκευασίας και διαφήμισης τις οποίες σχεδίασε και εισήγαγε ο Ramon Allones, στοιχεία τα οποία έγιναν γρήγορα σημαντικά για τον ανταγωνιστικό κόσμο των κατασκευαστών πούρου.  Στα σχέδια του για πρόοδο και εκσυγχρονισμό , ο Partagas συμπεριφερόταν στους εργάτες του με ανοιχτό μυαλό.

flor-de-partagas1-11-06.jpg

Δέχτηκε αμέσως το αίτημα που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Εργατών πούρου της Αβάνας για την εισαγωγή αναγνώστη στα καταστήματά του. Η ιδέα προχώρησε από τον Saturnino Martinez , έναν roller στο εργοστάσιο Partagas, ο οποίος ήταν επίσης και ο εκδότης της εφημερίδας των εργατών 'La Aurora' , όπου ήταν υπέρμαχος της υιοθέτησης αυτής της διαδικασίας προκειμένου να ανυψώσει το ηθικό και πνευματικό επίπεδο των συναδέλφων του εργατών.

Στις 6 Ιανουαρίου του 1866 έγινε για πρώτη φορά η ανάγνωση για τους εργάτες στο εργοστάσιο Partagas. Ο Don Jaime Partagas είχε επικροτήσει την ιδέα και συγκατατέθηκε με έναν όρο  : Τα αναγνώσματα να παρουσιάζονταν πρώτα σε αυτόν για να δώσει την έγκρισή του .

Ο ίδιος ο Partagas ήταν παρόν στα εγκαίνια και προσφέρθηκε να εγκαταστήσει ένα βάθρο στο κέντρο του εργοστασίου έτσι ώστε η φωνή αυτού που διάβαζε (του αναγνώστη) να ακούγεται απ’ όλους καθαρά.

Στις τρεις Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου , ο Partagas  εκπλήρωσε την προσφορά του εγκαινιάζοντας το βάθρο του αναγνώστη, το πρώτο από τα πολλά που στήθηκαν σε κάθε σχεδόν εργοστάσιο της Κούβας. Ο δωρητής έβγαλε μία σύντομη ομιλία αφού παρουσίασε το βάθρο , και ένας από τους εργάτες διάβασε λόγια ευγνωμοσύνης εκ μέρους όλων των συναδέλφων του.

Λόγω της εμπιστοσύνης που κέρδισε η φίρμα Partagas, πολλές εξέχουσες προσωπικότητες επισκέφθηκαν το εργοστάσιο του για να δούνε με τα μάτια τους πως φτιάχνοταν τα διάσημα πούρα.  Αξίζει να αναφέρουμε τον τότε Γενικό Γραμματέα των ΗΠΑ (W. Seward) ο οποίος μαζί με τον γιό του μπήκε στην μεγάλη αίθουσα όπου οι εργάτες έστριβαν πούρα την ώρα που  ακουγόταν το ‘El Rey Mundo’ του τότε δημοφιλούς Ισπανού συγγραφέα Manuel Fernandez y Gonzalez. Εντυπωσιασμένοι οι επισκέπτες εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους και τον θαυμασμό τους στον Partagas και τους εργάτες του.

'Οσοι επισκεπτόταν το εργοστάσιο έκαναν θετικά σχόλια για την νέα διαδικασία.

Από τα μισά του 19ου αιώνα , ένας αυξανόμενος κατάλογος καταναλωτών, απ' όλα τα μέρη του κόσμου, εκδήλωσε την προτίμησή του για τα προϊόντα του Partagas.  Η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά στην Ισπανία μ στις ΗΠΑ, την Αγγλία , τη Γερμανία , την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Ρωσσία , την Αίγυπτο , τον Καναδά.

Παρά αυτόν τον εντυπωσιακό αριθμό χωρών ο Partagas συνέχισε να επεκτείνει την γκάμα των προϊόντων του και συνέχισε να ψάχνει για νέους πελάτες. Είτε για τα διάσημα πούρα του , είτε για τα τσιγάρα και τον καπνό πίπας που παρήγαγε.

Στο απόγειο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, και ακόμα πολύ νέος, ο ακούραστος βιομήχανος Partagas πέθανε ξαφνικά. Την νύχτα της 17ης Ιουνίου , 1868 , ενώ γύριζε σπίτι του στη Vista Alegre , έχοντας επισκεφθεί κάποιους φίλους , πυροβολήθηκε και πέθανε ένα μήνα αργότερα στις 17 Ιουλίου.

Μετά τον ξαφνικό χαμό του , υπήρχε μια σύντομη περίοδος αβεβαιότητας που αφορούσε το μέλλον της επιχείρησης που έχτισε, με το κοφτερό του μυαλό και την σιδερένια θέλησή του. Οι κληρονόμοι του Don Jaime παρέμειναν στην επιχείρηση για κάποια χρόνια, χρησιμοποιώντας τα ίδια όργανα και μεθόδους αλλά τελικά, πούλησαν και το εργοστάσιο και τη γη . Ο Jose A. Bances ένας πλούσιος τραπεζίτης που περιελάμβανε και τον καπνό στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, έγινε ο ιδιοκτήτης στην δεκαετία του 1890, όταν η επιχείρηση είχε αρχίσει να 'πέφτει' .

Το 1899 ο Bances έγινε συνεταίρος και αργότερα πούλησε το μερίδιό του, στον Mr Ramon Cifuentes Lliano, ο οποίος είχε ήδη μια αποθήκη καπνού στην Amistad Street, στην Αβάνα, καθώς και ένα εργοστάσιο πούρων μαζί με τον Mr B. Fernandez στην οδό Industrial 160, πολύ κοντά στο εργοστάσιο του Partagas. Ο Cifuentes αποδείχτηκε ικανός και ευφυής επιχειρηματίας, σαν τον εκλιπόντα Don Jaime Partagas.

Κλείνοντας τους λογαριασμούς με τον Bances, συνεταιρίστηκε με τον Mr Fernandez, και ίδρυσε την εταιρία CifuentesFernandez y Cia . Αυτή η κίνηση σήμανε την αρχή, μίας καινούριας ανάπτυξης για την φίρμα Partagas.

Ο συνεταιρισμός, διαλύθηκε το 1916, και ο Cifuentes έβαλε για συνέταιρο τον Mr Francisco Pego Pita και δημιούργησε την φίρμα Cifuentes - Pego y Cia η οποία διήρκησε μέχρι το 1941. Ο Cifuentes, κατάφερε να ανεβάσει την ποιότητα των προϊόντων του σε ακόμη υψηλότερα στάνταρ και συνεπώς να σταθεροποιήσει την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Αγόρασε και ενσωμάτωσε αρκετές μάρκες όπως , τις Ramon Allones, F. Pego Pita , La Intimidad, Coruncho, La Eminencia , El Corocho, Particulares , Guayarre, Prudencio Rabell , La Insuperable, El Cambio Real ,μεταξύ άλλων. Αλλά ίσως η σημαντικότερη συνεισφορά του Ramon Cifuentes στη φίρμα Partagas, ήταν η λεπτομερής εκπαίδευση που έκανε στους γιους του και στους απογόνους τους πάνω στην διοίκηση της βιομηχανίας πούρων, και τα μυστικά και την τεχνογνωσία του εμπορίου .

Φωτογραφία : Ramon Cifuentes Lliano .

ramon-cifuentes-11-06.jpg

Αρχικά το εργοστάσιο Partagas, βρισκόταν στην γωνία των οδών Industrial και Barcelona, στην Αβάνα.  Το πρώτο κτίριο που ήταν φτιαγμένο από τούβλα και ξύλο, δεν υπάρχει πια. Η δεύτερη διεύθυνση ήταν ένα σπίτι στην οδό Industrial 158 πριν τελικά αποκτήσει τα κτίρια με τους αριθμούς 170 , 172 και 274 στην δυτική πλευρά του ίδιου δρόμου. Το εργοστάσιο παραμένει εκεί και σήμερα, με τον αριθμό 520 , μεταξύ των οδών Dragones και Barcelona. Το αρχικό εργοστάσιο βρισκόταν ακριβώς μπροστά από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Villanueva, πράγμα το οποίο ήταν πολύ πρακτικό για την μεταφορά και τον εφοδιασμό του εργοστασίου. Ο σταθμός κατεδαφίστηκε στην δεκαετία του 1920 , για να χτιστεί στη θέση του το επιβλητικό κτίριο του Καπιτωλίου , όπου στέγαζε την βουλή της Κούβας από το 1929 έως το 1959.

Σήμερα το Καπιτώλιο στεγάζει το υπουργείο επιστημών τεχνολογίας και περιβάλλοντος. Το κτίριο του Partagas είναι φτιαγμένο από μπετό και τούβλα με σιδερένιες κολώνες και καταλαμβάνει μια έκταση 1369 τετρ. μέτρων .

Ο Ramon Cifuentes πέθανε στην Ισπανία τον Απρίλιο του 1938 και ο συνέταιρός του Francisco Pego Pita , πέθανε στην Αβάνα τον Νοέμβριο του 1940. Οι κληρονόμοι του Pita αποστασιοποιήθηκαν από την εταιρία, και έτσι οι συγγενείς του Cifuentes , Ramon , Rafael και Manuel Cifuentes Toriello , και ο Leandro Cifuentes Alvarez έμειναν οι μόνοι ιδιοκτήτες . Οι τρεις πρώτοι ανέλαβαν την διοίκηση του εργοστασίου.

cifuentes-2-11-06.jpg

Το να διαχειρίζεσαι το όνομα και τις δραστηριότητες της φίρμας  'Partagas'  δεν ήταν κάτι το  εύκολο. Υπήρχαν καιροί οικονομικής κρίσης σαν αποτέλεσμα εθνικών και διεθνών συγκυριών. Αυτές οι μεταβολές , δημιούργησαν εντάσεις και αστάθεια και επηρέασαν τόσο τους εργάτες αλλά και την παραγωγή.

'Ένα από τα πρώτα επεισόδια συνέβη το 1857 όταν οι ΗΠΑ έκαναν εμπάργκο στην εισαγωγή  κουβανέζικων πούρων και φύλλων καπνού. Ο πρώτος και ο δεύτερος πόλεμος ανεξαρτησίας επίσης επέφεραν δυσχέρεια στη βιομηχανία .

Οι απεργίες  του 1902 και 1907 για την πρόσληψη ντόπιων εργατών , για καλλίτερες πληρωμές και γα πληρωμές σε δολάρια ΗΠΑ , καθώς και οι απεργίες του 1930και 1932 ενάντια στην μείωση των μισθών , υποστηρίχθηκαν από τους εργάτες του Partagas. Αναμένοντας το αποτέλεσμα των τελευταίων απεργιών , οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να ανοίξουν, ένα μικρότερο εργοστάσιο στο Bejucal , μια πόλη κοντά στην Αβάνα όπου οι μισθοί ήταν χαμηλότεροι. Το κύριο εργοστάσιο στην Industria συνέχισε να λειτουργεί με λίγο προσωπικό εξειδικευμένων εργατών , και έβγαζε μόνο την ελάχιστη παραγωγή με στόχο την τουριστική αγορά.

'Όταν η διαμάχη ρυθμίστηκε τελικά , το 1939 , μετά από την υπογραφή εργατικής σύμβασης , η διοίκηση επέστρεψε στο παραδοσιακό εργοστάσιο στην Αβάνα κα ξαναβρήκε τους φυσιολογικούς ρυθμούς παραγωγής.

Το κλείσιμο των Ευρωπαϊκών αγορών κατά την διάρκεια του Α παγκοσμίου πολέμου 1914-1918 καθώς και η κρίση που προκλήθηκε από τα κραχ του 1920 και 1929 χτύπησαν την φίρμα Partagas αλλά επανέκαμψε πάλι και κράτησε. Κατά την διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου οι διευθυντές της brand άνοιξαν ένα νέο εργοστάσιο με σκοπό να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση πούρων από τις ΗΠΑ. Αυτή η έξαρση σταμάτησε απότομα μετά τον πόλεμο. Οι παραγγελίες ακυρώθηκαν , η παραγωγή έπεσε, και οι ομαδικές απολύσεις καθόρισαν το κλείσιμο του νέου εργοστασίου γεγονός που δημιούργησε διαμάχες μέχρι το 1947.  Στην αρχή της δεκαετίας του 1950 η φίρμα άρχισε να εισάγει μηχανήματα στην διαδικασία παραγωγής. Οι εργάτες αποδοκίμασαν το γεγονός αλλά τελικά ενέδωσαν στον αυτοματισμό. Τότε δημιουργήθηκε μια σαφής διάκριση : Τα προς εξαγωγή πούρα θα συνέχιζαν να στρίβονται με το χέρι, πούρα short filler θα στριβόταν με μηχανή.

Η φίρμα Partagas έπαιξε έναν σπουδαίο ρόλο στην παγκόσμια αγορά των πούρων . Η επιχείρηση κοινωνικοποιήθηκε το 1960 . Λέγεται ότι μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν μία από τις 6 φίρμες που  έλεγχαν το 95% των εξαγωγών των Κουβάνικων πούρων .

 

 

Πηγές : Havana Cigars του Enzo A. Infante .αρθρογράφος: Λεωνίδας ΠαυλόπουλοςPartagas : 'Ενα εργοστάσιο, μια ιστορία ...

flor-de-partagas

Η ιστορική πορεία του πούρου δεν μπορεί να αποδοθεί πλήρως αν δεν κάνουμε μια ιστορική αναφορά στα κύρια και ιστορικά εργοστάσια πούρων της Κούβας των οποίων η ιστορία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία των ιδιοκτητών τους.

Αυτοί οι άνθρωποι κατόρθωσαν να  μετατρέψουν τον καπνό από ένα απλό υλικό σε πραγματικό  αριστούργημα  και να δημιουργήσουν έναν ολόκληρο κόσμο απόλαυσης αλλά και κύρους και σεβασμού για αυτούς και τα προϊόντα τους.

Ξεκινάμε λοιπόν έναν κύκλο με την ιστορία αυτών των εργοστασίων ξεκινώντας από ποιο άλλο ??

PARTAGAS  FACTORY .

 

Το 1867 στην Διεθνή έκθεση του Παρισιού, μια κουβανέζικη μάρκα κέρδισε το αξιοζήλευτο χρυσό μετάλλιο για την άριστη ποιότητά της. Αυτή η μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκε το 1878 και το 1889 , καθώς και άλλες χρονιές που οι κατασκευαστές των Partagas επέλεξαν να είναι παρόντες.

'Εκτοτε το χρυσό βραβείο έγινε το διακριτικό χαρακτηριστικό των Partagas αντιπροσωπεύοντας την σταθερή και άριστη ποιότητα ενός προϊόντος που είχε γίνει η επιλογή πολλών καπνιστών ανά τον κόσμο.

Μέχρι το 1861 η Real Fabrica De Tabacos Partagas ήδη κατείχε ξεχωριστή θέση. Συνέβαλλε όσο κανένας άλλος κατασκευαστής στην κατάκτηση μιας από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες αγορές του κόσμου με την ποιότητα των vitolas φτιαγμένα από τα καλλίτερα φύλλα καπνού της Vuelta Abajo.

Φωτογραφία κάτω : Don Jaime Partagas .

jaime-partagas

Ο ιδρυτής Jaime Partagas Ravelo που ήταν ένας ενθουσιώδης και τολμηρός Καταλανός γεμάτος ενέργεια , αποφασιστικότητα και φιλοδοξία έδωσε το όνομά του στο εργοστάσιο το 1845. 'Ανηκε στον τομέα των ελευθέρων κατασκευαστών και το 1827 ήδη είχε και το δικό του μαγαζί. Λίγα χρόνια αργότερα αγόρασε μια μεγάλη έκταση της χασιέντα Hato de la Cruz στην κοινότητα Consolacion Del Sur , επαρχία του Pinar Del Rio . Με τον καιρό απέκτησε αρκετές φυτείες στην περιοχή όπου καλλιεργούνται τα βραβευμένα φύλλα της Vuelta Abajo . Καθότι ήταν έξυπνος επιχειρηματίας ο Partagas είχε τον έλεγχο της όλης διαδικασίας από τα χωράφια μέχρι το τελικό προϊόν.

'Έχοντας στην ιδιοκτησία του μερικά από τα καλλίτερα  χωράφια παραγωγής καπνού του Pinar Del Rio , μπορούσε να επιβλέπει άμεσα κάθε λεπτομέρεια έτσι ώστε να εξασφαλίζει μια σταθερή ποιότητα.

Τόσο οι συμπατριώτες του όσο και οι αλλοδαποί καπνιστές απολάμβαναν και θαύμαζαν την εξαιρετική ποιότητα των πούρων του , με αποτέλεσμα η φήμη του Partagas να γίνει θρύλος. Προσπαθώντας να εξηγήσουν την απαράμιλλη ποιότητα του προϊόντος , βγήκαν φήμες που μιλούσαν για μια μυστική αρχαία διαδικασία την οποία ήξερε αυτός. Υπήρχαν επίσης εικασίες σχετικά με την προέλευση των φύλλων καθώς και  με την διαδικασία ωρίμανσης αυτών όπου τα φύλλα  αποθηκεύονταν ένα - ένα σε βαρέλια κρεμασμένα σε 'barbacoas' και αφηνόταν να ωριμάσουν. Για κάποια είδη φύλλων η διαδικασία αυτή έπαιρνε από τέσσερις έως έξι μήνες. Για ορισμένα άλλα μπορούσε να πάρει μέχρι και έξι χρόνια !!

partagas-brabeio-11-06.jpg

Ο Jaime Partagas ήξερε ότι το μυστικό βρισκόταν εκεί, στην αποθήκη όπου το άρωμα των φύλλων καπνού ενώ ωριμάζουν και παλαιώνουν, ανακατεύεται και ενοποιείται. Μια  προσεκτική διαδικασία με αυστηρές συνθήκες αποθήκευσης και επιλεκτικές περιόδους ωρίμανσης των φύλλων αποτελούσαν το πραγματικό μυστικό του Partagas ο οποίος πάντα φρόντιζε να έχει αποθέματα καπνού σε όλες τις φάσεις.

'Ενας άλλος παράγοντας που καθόριζε την ιδιαίτερη γεύση και άρωμα των πούρων του, ήταν η ανάμιξη διαφορετικών φύλλων με διαφορετικούς βαθμούς ωρίμανσης. Κατά καιρούς ο Partagas εφάρμοζε μια πειραματική μέθοδο βασιζόμενη τόσο στον πειραματισμό όσο και στην συσσωρευμένη εμπειρία των ατόμων που έκαναν την συγκομιδή , τα χαρμάνια , τους υπεύθυνους των εργοστασίων και τα γούστα των καπνιστών για να φτιάξει χαρμάνια που ικανοποιούσαν και τον πιο απαιτητικό πελάτη.

Σαν αποτέλεσμα της αδιάκοπης έρευνας και της δημιουργικότητας του , ο Jaime Partagas έφτιαξε 67 διαφορετικά vitolas όπως τα  Carolinas , Cosacos , Coronas , Coronas Grandes , Cervantes , Cazadores , Delicados , Entreactos , Franciscanos , Hermosos No 4 , Julietas No 2 , Londres , Marevas , Ninfas , Britanicos , Cremas , Petit Cedros , Belvederes , και άλλα .

Με έμπειρο μάτι για επιχειρήσεις και έτοιμος να ενσωματώσει γρήγορα κάθε επικερδή αλλαγή στην βιομηχανία ο Partagas έφερε στο εργοστάσιο του τις νέες μορφές συσκευασίας και διαφήμισης τις οποίες σχεδίασε και εισήγαγε ο Ramon Allones, στοιχεία τα οποία έγιναν γρήγορα σημαντικά για τον ανταγωνιστικό κόσμο των κατασκευαστών πούρου.  Στα σχέδια του για πρόοδο και εκσυγχρονισμό , ο Partagas συμπεριφερόταν στους εργάτες του με ανοιχτό μυαλό.

flor-de-partagas1-11-06.jpg

Δέχτηκε αμέσως το αίτημα που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Εργατών πούρου της Αβάνας για την εισαγωγή αναγνώστη στα καταστήματά του. Η ιδέα προχώρησε από τον Saturnino Martinez , έναν roller στο εργοστάσιο Partagas, ο οποίος ήταν επίσης και ο εκδότης της εφημερίδας των εργατών 'La Aurora' , όπου ήταν υπέρμαχος της υιοθέτησης αυτής της διαδικασίας προκειμένου να ανυψώσει το ηθικό και πνευματικό επίπεδο των συναδέλφων του εργατών.

Στις 6 Ιανουαρίου του 1866 έγινε για πρώτη φορά η ανάγνωση για τους εργάτες στο εργοστάσιο Partagas. Ο Don Jaime Partagas είχε επικροτήσει την ιδέα και συγκατατέθηκε με έναν όρο  : Τα αναγνώσματα να παρουσιάζονταν πρώτα σε αυτόν για να δώσει την έγκρισή του .

Ο ίδιος ο Partagas ήταν παρόν στα εγκαίνια και προσφέρθηκε να εγκαταστήσει ένα βάθρο στο κέντρο του εργοστασίου έτσι ώστε η φωνή αυτού που διάβαζε (του αναγνώστη) να ακούγεται απ’ όλους καθαρά.

Στις τρεις Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου , ο Partagas  εκπλήρωσε την προσφορά του εγκαινιάζοντας το βάθρο του αναγνώστη, το πρώτο από τα πολλά που στήθηκαν σε κάθε σχεδόν εργοστάσιο της Κούβας. Ο δωρητής έβγαλε μία σύντομη ομιλία αφού παρουσίασε το βάθρο , και ένας από τους εργάτες διάβασε λόγια ευγνωμοσύνης εκ μέρους όλων των συναδέλφων του.

Λόγω της εμπιστοσύνης που κέρδισε η φίρμα Partagas, πολλές εξέχουσες προσωπικότητες επισκέφθηκαν το εργοστάσιο του για να δούνε με τα μάτια τους πως φτιάχνοταν τα διάσημα πούρα.  Αξίζει να αναφέρουμε τον τότε Γενικό Γραμματέα των ΗΠΑ (W. Seward) ο οποίος μαζί με τον γιό του μπήκε στην μεγάλη αίθουσα όπου οι εργάτες έστριβαν πούρα την ώρα που  ακουγόταν το ‘El Rey Mundo’ του τότε δημοφιλούς Ισπανού συγγραφέα Manuel Fernandez y Gonzalez. Εντυπωσιασμένοι οι επισκέπτες εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους και τον θαυμασμό τους στον Partagas και τους εργάτες του.

'Οσοι επισκεπτόταν το εργοστάσιο έκαναν θετικά σχόλια για την νέα διαδικασία.

Από τα μισά του 19ου αιώνα , ένας αυξανόμενος κατάλογος καταναλωτών, απ' όλα τα μέρη του κόσμου, εκδήλωσε την προτίμησή του για τα προϊόντα του Partagas.  Η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά στην Ισπανία μ στις ΗΠΑ, την Αγγλία , τη Γερμανία , την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Ρωσσία , την Αίγυπτο , τον Καναδά.

Παρά αυτόν τον εντυπωσιακό αριθμό χωρών ο Partagas συνέχισε να επεκτείνει την γκάμα των προϊόντων του και συνέχισε να ψάχνει για νέους πελάτες. Είτε για τα διάσημα πούρα του , είτε για τα τσιγάρα και τον καπνό πίπας που παρήγαγε.

Στο απόγειο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, και ακόμα πολύ νέος, ο ακούραστος βιομήχανος Partagas πέθανε ξαφνικά. Την νύχτα της 17ης Ιουνίου , 1868 , ενώ γύριζε σπίτι του στη Vista Alegre , έχοντας επισκεφθεί κάποιους φίλους , πυροβολήθηκε και πέθανε ένα μήνα αργότερα στις 17 Ιουλίου.

Μετά τον ξαφνικό χαμό του , υπήρχε μια σύντομη περίοδος αβεβαιότητας που αφορούσε το μέλλον της επιχείρησης που έχτισε, με το κοφτερό του μυαλό και την σιδερένια θέλησή του. Οι κληρονόμοι του Don Jaime παρέμειναν στην επιχείρηση για κάποια χρόνια, χρησιμοποιώντας τα ίδια όργανα και μεθόδους αλλά τελικά, πούλησαν και το εργοστάσιο και τη γη . Ο Jose A. Bances ένας πλούσιος τραπεζίτης που περιελάμβανε και τον καπνό στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, έγινε ο ιδιοκτήτης στην δεκαετία του 1890, όταν η επιχείρηση είχε αρχίσει να 'πέφτει' .

Το 1899 ο Bances έγινε συνεταίρος και αργότερα πούλησε το μερίδιό του, στον Mr Ramon Cifuentes Lliano, ο οποίος είχε ήδη μια αποθήκη καπνού στην Amistad Street, στην Αβάνα, καθώς και ένα εργοστάσιο πούρων μαζί με τον Mr B. Fernandez στην οδό Industrial 160, πολύ κοντά στο εργοστάσιο του Partagas. Ο Cifuentes αποδείχτηκε ικανός και ευφυής επιχειρηματίας, σαν τον εκλιπόντα Don Jaime Partagas.

Κλείνοντας τους λογαριασμούς με τον Bances, συνεταιρίστηκε με τον Mr Fernandez, και ίδρυσε την εταιρία CifuentesFernandez y Cia . Αυτή η κίνηση σήμανε την αρχή, μίας καινούριας ανάπτυξης για την φίρμα Partagas.

Ο συνεταιρισμός, διαλύθηκε το 1916, και ο Cifuentes έβαλε για συνέταιρο τον Mr Francisco Pego Pita και δημιούργησε την φίρμα Cifuentes - Pego y Cia η οποία διήρκησε μέχρι το 1941. Ο Cifuentes, κατάφερε να ανεβάσει την ποιότητα των προϊόντων του σε ακόμη υψηλότερα στάνταρ και συνεπώς να σταθεροποιήσει την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Αγόρασε και ενσωμάτωσε αρκετές μάρκες όπως , τις Ramon Allones, F. Pego Pita , La Intimidad, Coruncho, La Eminencia , El Corocho, Particulares , Guayarre, Prudencio Rabell , La Insuperable, El Cambio Real ,μεταξύ άλλων. Αλλά ίσως η σημαντικότερη συνεισφορά του Ramon Cifuentes στη φίρμα Partagas, ήταν η λεπτομερής εκπαίδευση που έκανε στους γιους του και στους απογόνους τους πάνω στην διοίκηση της βιομηχανίας πούρων, και τα μυστικά και την τεχνογνωσία του εμπορίου .

Φωτογραφία : Ramon Cifuentes Lliano .

ramon-cifuentes-11-06.jpg

Αρχικά το εργοστάσιο Partagas, βρισκόταν στην γωνία των οδών Industrial και Barcelona, στην Αβάνα.  Το πρώτο κτίριο που ήταν φτιαγμένο από τούβλα και ξύλο, δεν υπάρχει πια. Η δεύτερη διεύθυνση ήταν ένα σπίτι στην οδό Industrial 158 πριν τελικά αποκτήσει τα κτίρια με τους αριθμούς 170 , 172 και 274 στην δυτική πλευρά του ίδιου δρόμου. Το εργοστάσιο παραμένει εκεί και σήμερα, με τον αριθμό 520 , μεταξύ των οδών Dragones και Barcelona. Το αρχικό εργοστάσιο βρισκόταν ακριβώς μπροστά από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Villanueva, πράγμα το οποίο ήταν πολύ πρακτικό για την μεταφορά και τον εφοδιασμό του εργοστασίου. Ο σταθμός κατεδαφίστηκε στην δεκαετία του 1920 , για να χτιστεί στη θέση του το επιβλητικό κτίριο του Καπιτωλίου , όπου στέγαζε την βουλή της Κούβας από το 1929 έως το 1959.

Σήμερα το Καπιτώλιο στεγάζει το υπουργείο επιστημών τεχνολογίας και περιβάλλοντος. Το κτίριο του Partagas είναι φτιαγμένο από μπετό και τούβλα με σιδερένιες κολώνες και καταλαμβάνει μια έκταση 1369 τετρ. μέτρων .

Ο Ramon Cifuentes πέθανε στην Ισπανία τον Απρίλιο του 1938 και ο συνέταιρός του Francisco Pego Pita , πέθανε στην Αβάνα τον Νοέμβριο του 1940. Οι κληρονόμοι του Pita αποστασιοποιήθηκαν από την εταιρία, και έτσι οι συγγενείς του Cifuentes , Ramon , Rafael και Manuel Cifuentes Toriello , και ο Leandro Cifuentes Alvarez έμειναν οι μόνοι ιδιοκτήτες . Οι τρεις πρώτοι ανέλαβαν την διοίκηση του εργοστασίου.

cifuentes-2-11-06.jpg

Το να διαχειρίζεσαι το όνομα και τις δραστηριότητες της φίρμας  'Partagas'  δεν ήταν κάτι το  εύκολο. Υπήρχαν καιροί οικονομικής κρίσης σαν αποτέλεσμα εθνικών και διεθνών συγκυριών. Αυτές οι μεταβολές , δημιούργησαν εντάσεις και αστάθεια και επηρέασαν τόσο τους εργάτες αλλά και την παραγωγή.

'Ένα από τα πρώτα επεισόδια συνέβη το 1857 όταν οι ΗΠΑ έκαναν εμπάργκο στην εισαγωγή  κουβανέζικων πούρων και φύλλων καπνού. Ο πρώτος και ο δεύτερος πόλεμος ανεξαρτησίας επίσης επέφεραν δυσχέρεια στη βιομηχανία .

Οι απεργίες  του 1902 και 1907 για την πρόσληψη ντόπιων εργατών , για καλλίτερες πληρωμές και γα πληρωμές σε δολάρια ΗΠΑ , καθώς και οι απεργίες του 1930και 1932 ενάντια στην μείωση των μισθών , υποστηρίχθηκαν από τους εργάτες του Partagas. Αναμένοντας το αποτέλεσμα των τελευταίων απεργιών , οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να ανοίξουν, ένα μικρότερο εργοστάσιο στο Bejucal , μια πόλη κοντά στην Αβάνα όπου οι μισθοί ήταν χαμηλότεροι. Το κύριο εργοστάσιο στην Industria συνέχισε να λειτουργεί με λίγο προσωπικό εξειδικευμένων εργατών , και έβγαζε μόνο την ελάχιστη παραγωγή με στόχο την τουριστική αγορά.

'Όταν η διαμάχη ρυθμίστηκε τελικά , το 1939 , μετά από την υπογραφή εργατικής σύμβασης , η διοίκηση επέστρεψε στο παραδοσιακό εργοστάσιο στην Αβάνα κα ξαναβρήκε τους φυσιολογικούς ρυθμούς παραγωγής.

Το κλείσιμο των Ευρωπαϊκών αγορών κατά την διάρκεια του Α παγκοσμίου πολέμου 1914-1918 καθώς και η κρίση που προκλήθηκε από τα κραχ του 1920 και 1929 χτύπησαν την φίρμα Partagas αλλά επανέκαμψε πάλι και κράτησε. Κατά την διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου οι διευθυντές της brand άνοιξαν ένα νέο εργοστάσιο με σκοπό να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση πούρων από τις ΗΠΑ. Αυτή η έξαρση σταμάτησε απότομα μετά τον πόλεμο. Οι παραγγελίες ακυρώθηκαν , η παραγωγή έπεσε, και οι ομαδικές απολύσεις καθόρισαν το κλείσιμο του νέου εργοστασίου γεγονός που δημιούργησε διαμάχες μέχρι το 1947.  Στην αρχή της δεκαετίας του 1950 η φίρμα άρχισε να εισάγει μηχανήματα στην διαδικασία παραγωγής. Οι εργάτες αποδοκίμασαν το γεγονός αλλά τελικά ενέδωσαν στον αυτοματισμό. Τότε δημιουργήθηκε μια σαφής διάκριση : Τα προς εξαγωγή πούρα θα συνέχιζαν να στρίβονται με το χέρι, πούρα short filler θα στριβόταν με μηχανή.

Η φίρμα Partagas έπαιξε έναν σπουδαίο ρόλο στην παγκόσμια αγορά των πούρων . Η επιχείρηση κοινωνικοποιήθηκε το 1960 . Λέγεται ότι μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν μία από τις 6 φίρμες που  έλεγχαν το 95% των εξαγωγών των Κουβάνικων πούρων .

 

 

Πηγές : Havana Cigars του Enzo A. Infante .αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλοςδείτε περισσότερα άρθρα

 

© Cigarworld.gr - Λεωνίδας Παυλόπουλος. Υποστήριξη: webmaze