cigars.gr
cigars.gr

Φωτογραφίες
Slideshow

Δείτε όλες μας τις φωτογραφίες


Περί Πούρων

Τα πάντα για τα πούρα.

Ιστορική αναδρομή και πολλές χρήσιμες πληροφορίες διαθέσιμες για εσάς.


Δείτε Περισσότερα


 


Κούβα 2009 (2ο Μέρος ) -San Antonio

SAN ANTONIO DE LOS BANOS 

 

Πάντως η Κούβα έχει αλλάξει προς το καλύτερο .  Παλιά στην Αβάνα , (2003 ήταν η προηγούμενη φορά ) έπρεπε να πληρώνω 1-2 δολάρια για φύλαξη του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της νύχτας .  Ο φύλακας έμενε ξύπνιος όλο το βράδυ , προσέχοντας τα αυτοκίνητα της γειτονιάς  εφοδιασμένος με ένα μαχαίρι -   μάλλον μαχαίρα - τουλάχιστον 50 εκατοστών . Τη φορά αυτή   κανείς  δεν μου ζήτησε λύτρα για την νυχτερινή φύλαξη του αυτοκινήτου  και ούτε κανείς ξενύχταγε φυλάγοντας τα αυτοκίνητα της γειτονιάς .

Τα λεωφορεία  έχουν αλλάξει και τα μουσειακά που υπήρχαν έχουν αντικατασταθεί με σύγχρονα .

Οι παρκαδόροι είναι ευγενικοί και όχι απαιτητικοί  όπως παλιά . Εδώ θυμίζω ότι όπου και αν πάτε με αυτοκίνητο , αν χρειαστεί να παρκάρετε  - αφήσετε το αυτοκίνητό σας κάπου, πρέπει να πληρώσετε τον παρκαδόρο ο οποίος θα το 'προσέχει'  .... Σε πολυσύχναστα μέρη όπως κέντρο Αβάνας ή παλιά Αβάνα , η τιμή είναι  ένα  πέσος όση ώρα και να το αφήσετε . Σε άλλα μέρη απλώς δίνετε κάτι στον παρκαδόρο , συνήθως 0,25 έως 0,50 πέσος .

SANY0008-A-11-09

Δευτέρα λοιπόν το πρωί η αποστολή είχε σαν προορισμό το San Antonio. Στον πηγαιμό μια στάση ακόμα στο Casa Del Habanos του Miramar , μιας και τα Monte 5 έχουν τελειώσει . Παρεμπιπτόντως  όλα τα πούρα του κουτιού ήταν τέλεια σε κατασκευή και γεύση , όλα τραβούσαν καταπληκτικά , ενώ τα τελευταία 5-6 ήταν θεικά . Δεν ξέρω -  μπορεί το γεγονός ότι βρισκόμουν στην Αβάνα να έπαιξε το ρόλο του  ….

Διαλέγω δύο κουτιά Saint Luis Rey ,  Serie A για τις υπόλοιπες μέρες . ‘Αλλωστε στο Pinar Del Rio , που είναι ο τελικός προορισμός υπάρχει ανάλογο κατάστημα με πούρα . 

Τα Saint Luis ήταν και αυτά σε προσφορά , περίπου 100 πέσος το κουτί . Υπήρχαν και πολλά Hoyo και  Romeo επίσης σε προσφορά , πράγμα που με προβλημάτισε για να είμαι ειλικρινής . Στην πορεία όμως οι προβληματισμοί φύγανε αφού τα πούρα ήταν υπέροχα . 

Το San Antonio De Los Banos ( προφέρεται Σαν Αντώνιο ντε λος Μπάνιος - μπαίνει κάτι σαν περισπωμένη πάνω στο γράμμα n , που αν τη βάλω δεν θα βγεί σωστά δημοσιευμένη στο ίντερνετ ) είναι 35 χιλιόμετρα έξω από την Αβάνα . Παίρνετε την Malecon , προς τα δυτικά και μόλις περάσετε το τούνελ πηγαίνετε μέχρι τη δεύτερη πλατεία . Εκεί παίρνετε το δρόμο προς τα αριστερά και μετά ....ρωτήστε και θα σας πούνε ..... Θα περάσετε πάνω από την Autopista που πηγαίνει στο Pinar , και θα συνεχίσετε ευθεία .

Λόγω κίνησης και κατάστασης του δρόμου , θα σας πάρει περίπου 40 λεπτά με μία ώρα.

SANY0043-A-11-09

Το San Antonio  έχει περίπου 35.000 πληθυσμό . Είναι αγροτική περιοχή με 1-2 πανεπιστήμια στην είσοδο της πόλης . Ανήκει στην επαρχία της Αβάνας και έχει καλλιέργειες καπνού . Η περιοχή της Αβάνας από άποψη καπνών λέγεται Partidos .

Το μεγαλύτερο μέρος του καπνού για wrapper καλλιεργείται εδώ σε αυτή την περιοχή. Ο καπνός που χρησιμοποιείται για αυτό το σκοπό καλλιεργείται με την μέθοδο του tapados , ΔΕΝ  έρχεται δηλαδή σε άμεση επαφή με τις ακτίνες του ηλίου αλλά όλη η καλλιέργεια σκεπάζετε με πανί , ύψους περίπου 2,5 μέτρα .

Παλιότερα στην Κούβα χρησιμοποιούσαν αυστηρά δύο είδη καπνών ως εξής : Αυστηρά Corojo  για το wrapper και criollo για τα binder και filler . Στις μέρες μας έχει αλλάξει αυτό και τώρα και μερικές φορές και τα δύο είδη καπνού είναι δυνατόν να  χρησιμοποιηθούν  για οποιοδήποτε από τα τρία μέρη του πούρου  . Ενδεικτικά το Corojo φτάνει ως τα δύο μέτρα και δίνει 16 έως 20 φύλλα καπνού . Το criollo φτάνει τα 175 εκατοστά και συνήθως δίνει 14 έως 16 φύλλα καπνού ανά φυτό .

Με την είσοδο στο San Antonio είδα στα αριστερά μου μια μεγάλη καλλιέργεια καπνού που αποφασίζω να την επισκεφθώ . Πρώτα όμως μια βόλτα στην πόλη  προτού αρχίσει η πραγματική αποστολή .

SANY0046-A-11-09

Φώτο επάνω : Αυτή τη φυτεία θα επισκεφθούμε ..

Περιπλανιέμαι στα σοκάκια και κρίνω ότι δεν υπάρχει κάτι που να με ενδιαφέρει να το επισκεφθώ . Η φύση της Κούβας όμως είναι υπέροχη , και έτσι παίρνω τυχαία ένα δρόμο που οδηγεί έξω από την πόλη . Μετά από μισή ώρα αρχίζω την επιστροφή κατευθυνόμενος στην είσοδο του San Antonio για την επίσκεψη της καλλιέργειας .

Κάτω : Φώτο από τη πλατεία της πόλης ...

SANY0044-A-11-09

Οι άνθρωποι ευγενικοί με κατευθύνουν στην είσοδο της καλλιέργειας . Μέσα στο 'εργοτάξιο' υπάρχουν εργάτες που δουλεύουν και τρείς άνθρωποι που συνομιλούν μεταξύ τους και δίνουν οδηγίες στους υπόλοιπους . Καταλαβαίνω ότι είναι τα 'αφεντικά' και κατευθύνομαι σε αυτούς . Με υποδέχονται και έτσι αρχίζω τις ερωτήσεις .

Κρίνω σκόπιμο να μην αναφέρω τις στιχομυθίες αλλά να γράψω ορισμένα πράγματα για το πώς καλλιεργείται το wrapper και γενικότερα ο καπνός . Αυτά δηλαδή που έμαθα εκεί,  μαζί με αυτά που ήδη ήξερα ....... 

Τα μέρη του καπνού των πούρων ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω είναι τα εξής :

LIBRE DE PIE

UNO Y MEDIO

CENTRO LIGERO

CENTRO FINO

CENTRO GORDO

CORONA

Στην καλλιέργεια τύπου TAPADOS (αυτή δηλαδή που μας δίνει φύλλα για wrapper )  τα φύλλα κόβονται από κάτω προς τα πάνω , με διαφορά μιας εβδομάδας περίπου .  Ο  παρακάτω   πίνακας μας δείχνει σε πόσες ημέρες - μετά την καλλιέργεια κόβονται τα φύλλα του καπνού :

LIBRE DE PIE    47  - 50 ημέρες  (48-50)

UNO Y MEDIO    51   - 53 ημέρες  (52-55)

CENTRO LIGERO     60   -  66 ημέρες   (58-66)

CENTRO FINO     71  - 75 ημέρες      (72-75)

CENTRO GORDO     78  - 80 ημέρες  ( 78-80 )

CORONA     82  - 85 ημέρες  (82-85)

Μέσα στην παρένθεση είναι οι αντίστοιχες ημέρες για την καλλιέργεια καπνού τύπου  SOL ENSARTADO , ο καπνός δηλαδή που καλλιεργείται με τον συνηθισμένο τρόπο , χωρίς σκέπαστρο αλλά τα φύλλα έρχονται σε απευθείας   επαφή με τον ήλιο και χρησιμοποιείται για fillerbinder .

Ανά κατηγορία τα φύλλα που μαζεύονται είναι τα παρακάτω

LIBRE DE PIE           2-4  (2-3)

UNO Y MEDIO         3      (3)

CENTRO LIGERO      3      (3)

CENTRO FINO          3       (2)

CENTRO GORDO     2-3    (2)

CORONA                  2      (2)

Ισχύει και δώ το ίδιο , οι αριθμοί μέσα στην παρένθεση αφορούν τον καπνό τύπου  SOL ENSARTADO 

Έχουμε ένα σύνολο δηλαδή  16 με 18 φύλλα για  κάθε φυτό .

Τα φύλλα που χρησιμοποιούνται  για  wrapper  ( καπνός  tapado ) καλούνται  'PRIMED TOBACCO'  .

SANY0059-A-11-09

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ   ΤΟΥ  ΚΑΠΝΟΥ

Το μέγεθος καθώς και τυχόν ψεγάδια πάνω στον καπνό  κάνουν αυτόν να χωριστεί σε δύο κύριες   κατηγορίες .   Η  κατηγορία ABERTURA ,  αποτελείται συνήθως  από τα μικρότερα φύλλα καπνού καθώς και αυτά που έχουν  ελαττώματα . 

Αυτός ο καπνός  χρησιμοποιείται για short filler πούρα ή για πούρα εγχώριας κατανάλωσης .

Δεύτερη κατηγορία είναι η REGAZO .   Εδώ περιλαμβάνονται τα μεγάλα φύλλα , χωρίς ελαττώματα . Η REGAZO   κατηγορία χωρίζεται σε αριθμητικές  υποκατηγορίες  , ανάλογα τα (ελάχιστα) ελαττώματα που έχει  και το μέγεθος . Αυτές οι αριθμητικές υποκατηγορίες είναι από το 10 έως το 20 .  Ξεκινώντας από τα μεγαλύτερα φύλλα (υποκατηγορία 10 ) πηγαίνουμε με τα μικρότερα φύλλα ως το είκοσι . Μόνο οι υποκατηγορίες 10 έως 17 χρησιμοποιούνται για wrapper , οι υπόλοιπες  θα χρησιμοποιηθούν για filler .

Κατόπιν ανάλογα το μέγεθος  , τα  'καθαρά ΄ φύλλα χωρίς ελαττώματα  παίρνουν έναν μονό αριθμό από το 11 έως το 17 ανάλογα με το μέγεθος . Τα φύλλα με μικρά ελαττώματα παίρνουν έναν ζυγό αριθμό ανάμεσα  στο 10 και 16 .

SANY0061-A-11-09

Πάνω ο γράφων στη φυτεία ...

Όσον αφορά τον καπνό που προορίζεται για filler και binder  ( SOL ENSARTADO )   έχουμε τα παρακάτω :

Ο καπνός που προέρχεται από τα  LIBRE DE PIE   και   UNO   Y   MEDIO  μέρη του φυτού  ( τα πιο κάτω μέρη δηλαδή όπως έχουμε γράψει παραπάνω )  πηγαίνουν στην κατηγορία VOLADO .  ( Είναι καπνός   'ελαφρύς'  - τον αποκαλούν FORTALEZA No 1 - και περιέχει λιγότερο από 1 %  νικοτίνη .) Δεν  περιέχει έλαια και δεν έχει καθόλου ελαστικότητα .  Προσφέρει άρωμα στο πούρα και  βοηθάει το πούρο να διατηρήσει  το άναμμα καθώς το VOLADO είναι αρκετά εύφλεκτος καπνός .  Το binder ενός πούρου αποτελείται αποκλειστικά από VOLADO .

O CENTRO LIGERO και CENTRO FINO καπνός,   ανήκει στην κατηγορία SECO  . Ο καπνός αυτής της κατηγορίας έχει γεύση και άρωμα , δεν είναι εύφλεκτος , έχει μικρή ελαστικότητα και  πολύ μικρή περιεκτικότητα σε έλαια .  Είναι μέτριος σε δύναμη - FORTALEZA No 2  .

Ο καπνός που προέρχεται από τα CENTRO GORDO  και CORONA  ανήκουν στις  κατηγορίες  LIGERO και MEDIO TIEMPO .  O LIGERO καπνός δίνει στο πούρο δύναμη και άρωμα .  Είναι ελαστικός και πλούσιος σε έλαια .  Ο MEDIO TIEMPO καπνός χρησιμοποιείται μόνο για να δίνει - ρυθμίζει  την δύναμη του πούρου .  Τα LIGERO και MEDIO TIEMPO ταξινομούνται μαζί στην ίδια κατηγορία  .

Τα SECO , LIGERO και MEDIO TIEMPO συνδυάζονται  μεταξύ τους και δίνουν αυτό που λέμε το χαρμάνι κάθε συγκεκριμένου πούρου .

SANY0058-A-11-09

Η συζήτηση κράτησε περίπου 1 ώρα . Ρωτούσα συνεχώς  ,

Παίρνω  λοιπόν πάλι τον δρόμο της επιστροφής   , κατεύθυνση προς Αβάνα , αλλά με στόχο το Pinar Del Rio . 

Τώρα είναι εύκολο ,  στον δεύτερο αυτοκινητόδρομο πρέπει να κάνω αριστερά .  Πάνω στη στροφή  βλέπω κάποιον να κάνει ωτοστόπ και σταματάω . ' Έτσι γνώρισα τον Ραούλ .

 

Επόμενη στάση λοιπόν το Pinar . Εκεί είχα την τύχη να έχω και μια σύντομη συζήτηση με τον Don Alejandro........

 

Συνεχίζεται.....

SANY0057-A-11-09

Πάνω : Αρδευτικό - ψεκαστικό μηχάνημα ...

 αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος


Κούβα 2009 (2ο Μέρος ) -San Antonio

SAN ANTONIO DE LOS BANOS 

 

Πάντως η Κούβα έχει αλλάξει προς το καλύτερο .  Παλιά στην Αβάνα , (2003 ήταν η προηγούμενη φορά ) έπρεπε να πληρώνω 1-2 δολάρια για φύλαξη του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της νύχτας .  Ο φύλακας έμενε ξύπνιος όλο το βράδυ , προσέχοντας τα αυτοκίνητα της γειτονιάς  εφοδιασμένος με ένα μαχαίρι -   μάλλον μαχαίρα - τουλάχιστον 50 εκατοστών . Τη φορά αυτή   κανείς  δεν μου ζήτησε λύτρα για την νυχτερινή φύλαξη του αυτοκινήτου  και ούτε κανείς ξενύχταγε φυλάγοντας τα αυτοκίνητα της γειτονιάς .

Τα λεωφορεία  έχουν αλλάξει και τα μουσειακά που υπήρχαν έχουν αντικατασταθεί με σύγχρονα .

Οι παρκαδόροι είναι ευγενικοί και όχι απαιτητικοί  όπως παλιά . Εδώ θυμίζω ότι όπου και αν πάτε με αυτοκίνητο , αν χρειαστεί να παρκάρετε  - αφήσετε το αυτοκίνητό σας κάπου, πρέπει να πληρώσετε τον παρκαδόρο ο οποίος θα το 'προσέχει'  .... Σε πολυσύχναστα μέρη όπως κέντρο Αβάνας ή παλιά Αβάνα , η τιμή είναι  ένα  πέσος όση ώρα και να το αφήσετε . Σε άλλα μέρη απλώς δίνετε κάτι στον παρκαδόρο , συνήθως 0,25 έως 0,50 πέσος .

SANY0008-A-11-09

Δευτέρα λοιπόν το πρωί η αποστολή είχε σαν προορισμό το San Antonio. Στον πηγαιμό μια στάση ακόμα στο Casa Del Habanos του Miramar , μιας και τα Monte 5 έχουν τελειώσει . Παρεμπιπτόντως  όλα τα πούρα του κουτιού ήταν τέλεια σε κατασκευή και γεύση , όλα τραβούσαν καταπληκτικά , ενώ τα τελευταία 5-6 ήταν θεικά . Δεν ξέρω -  μπορεί το γεγονός ότι βρισκόμουν στην Αβάνα να έπαιξε το ρόλο του  ….

Διαλέγω δύο κουτιά Saint Luis Rey ,  Serie A για τις υπόλοιπες μέρες . ‘Αλλωστε στο Pinar Del Rio , που είναι ο τελικός προορισμός υπάρχει ανάλογο κατάστημα με πούρα . 

Τα Saint Luis ήταν και αυτά σε προσφορά , περίπου 100 πέσος το κουτί . Υπήρχαν και πολλά Hoyo και  Romeo επίσης σε προσφορά , πράγμα που με προβλημάτισε για να είμαι ειλικρινής . Στην πορεία όμως οι προβληματισμοί φύγανε αφού τα πούρα ήταν υπέροχα . 

Το San Antonio De Los Banos ( προφέρεται Σαν Αντώνιο ντε λος Μπάνιος - μπαίνει κάτι σαν περισπωμένη πάνω στο γράμμα n , που αν τη βάλω δεν θα βγεί σωστά δημοσιευμένη στο ίντερνετ ) είναι 35 χιλιόμετρα έξω από την Αβάνα . Παίρνετε την Malecon , προς τα δυτικά και μόλις περάσετε το τούνελ πηγαίνετε μέχρι τη δεύτερη πλατεία . Εκεί παίρνετε το δρόμο προς τα αριστερά και μετά ....ρωτήστε και θα σας πούνε ..... Θα περάσετε πάνω από την Autopista που πηγαίνει στο Pinar , και θα συνεχίσετε ευθεία .

Λόγω κίνησης και κατάστασης του δρόμου , θα σας πάρει περίπου 40 λεπτά με μία ώρα.

SANY0043-A-11-09

Το San Antonio  έχει περίπου 35.000 πληθυσμό . Είναι αγροτική περιοχή με 1-2 πανεπιστήμια στην είσοδο της πόλης . Ανήκει στην επαρχία της Αβάνας και έχει καλλιέργειες καπνού . Η περιοχή της Αβάνας από άποψη καπνών λέγεται Partidos .

Το μεγαλύτερο μέρος του καπνού για wrapper καλλιεργείται εδώ σε αυτή την περιοχή. Ο καπνός που χρησιμοποιείται για αυτό το σκοπό καλλιεργείται με την μέθοδο του tapados , ΔΕΝ  έρχεται δηλαδή σε άμεση επαφή με τις ακτίνες του ηλίου αλλά όλη η καλλιέργεια σκεπάζετε με πανί , ύψους περίπου 2,5 μέτρα .

Παλιότερα στην Κούβα χρησιμοποιούσαν αυστηρά δύο είδη καπνών ως εξής : Αυστηρά Corojo  για το wrapper και criollo για τα binder και filler . Στις μέρες μας έχει αλλάξει αυτό και τώρα και μερικές φορές και τα δύο είδη καπνού είναι δυνατόν να  χρησιμοποιηθούν  για οποιοδήποτε από τα τρία μέρη του πούρου  . Ενδεικτικά το Corojo φτάνει ως τα δύο μέτρα και δίνει 16 έως 20 φύλλα καπνού . Το criollo φτάνει τα 175 εκατοστά και συνήθως δίνει 14 έως 16 φύλλα καπνού ανά φυτό .

Με την είσοδο στο San Antonio είδα στα αριστερά μου μια μεγάλη καλλιέργεια καπνού που αποφασίζω να την επισκεφθώ . Πρώτα όμως μια βόλτα στην πόλη  προτού αρχίσει η πραγματική αποστολή .

SANY0046-A-11-09

Φώτο επάνω : Αυτή τη φυτεία θα επισκεφθούμε ..

Περιπλανιέμαι στα σοκάκια και κρίνω ότι δεν υπάρχει κάτι που να με ενδιαφέρει να το επισκεφθώ . Η φύση της Κούβας όμως είναι υπέροχη , και έτσι παίρνω τυχαία ένα δρόμο που οδηγεί έξω από την πόλη . Μετά από μισή ώρα αρχίζω την επιστροφή κατευθυνόμενος στην είσοδο του San Antonio για την επίσκεψη της καλλιέργειας .

Κάτω : Φώτο από τη πλατεία της πόλης ...

SANY0044-A-11-09

Οι άνθρωποι ευγενικοί με κατευθύνουν στην είσοδο της καλλιέργειας . Μέσα στο 'εργοτάξιο' υπάρχουν εργάτες που δουλεύουν και τρείς άνθρωποι που συνομιλούν μεταξύ τους και δίνουν οδηγίες στους υπόλοιπους . Καταλαβαίνω ότι είναι τα 'αφεντικά' και κατευθύνομαι σε αυτούς . Με υποδέχονται και έτσι αρχίζω τις ερωτήσεις .

Κρίνω σκόπιμο να μην αναφέρω τις στιχομυθίες αλλά να γράψω ορισμένα πράγματα για το πώς καλλιεργείται το wrapper και γενικότερα ο καπνός . Αυτά δηλαδή που έμαθα εκεί,  μαζί με αυτά που ήδη ήξερα ....... 

Τα μέρη του καπνού των πούρων ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω είναι τα εξής :

LIBRE DE PIE

UNO Y MEDIO

CENTRO LIGERO

CENTRO FINO

CENTRO GORDO

CORONA

Στην καλλιέργεια τύπου TAPADOS (αυτή δηλαδή που μας δίνει φύλλα για wrapper )  τα φύλλα κόβονται από κάτω προς τα πάνω , με διαφορά μιας εβδομάδας περίπου .  Ο  παρακάτω   πίνακας μας δείχνει σε πόσες ημέρες - μετά την καλλιέργεια κόβονται τα φύλλα του καπνού :

LIBRE DE PIE    47  - 50 ημέρες  (48-50)

UNO Y MEDIO    51   - 53 ημέρες  (52-55)

CENTRO LIGERO     60   -  66 ημέρες   (58-66)

CENTRO FINO     71  - 75 ημέρες      (72-75)

CENTRO GORDO     78  - 80 ημέρες  ( 78-80 )

CORONA     82  - 85 ημέρες  (82-85)

Μέσα στην παρένθεση είναι οι αντίστοιχες ημέρες για την καλλιέργεια καπνού τύπου  SOL ENSARTADO , ο καπνός δηλαδή που καλλιεργείται με τον συνηθισμένο τρόπο , χωρίς σκέπαστρο αλλά τα φύλλα έρχονται σε απευθείας   επαφή με τον ήλιο και χρησιμοποιείται για fillerbinder .

Ανά κατηγορία τα φύλλα που μαζεύονται είναι τα παρακάτω

LIBRE DE PIE           2-4  (2-3)

UNO Y MEDIO         3      (3)

CENTRO LIGERO      3      (3)

CENTRO FINO          3       (2)

CENTRO GORDO     2-3    (2)

CORONA                  2      (2)

Ισχύει και δώ το ίδιο , οι αριθμοί μέσα στην παρένθεση αφορούν τον καπνό τύπου  SOL ENSARTADO 

Έχουμε ένα σύνολο δηλαδή  16 με 18 φύλλα για  κάθε φυτό .

Τα φύλλα που χρησιμοποιούνται  για  wrapper  ( καπνός  tapado ) καλούνται  'PRIMED TOBACCO'  .

SANY0059-A-11-09

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ   ΤΟΥ  ΚΑΠΝΟΥ

Το μέγεθος καθώς και τυχόν ψεγάδια πάνω στον καπνό  κάνουν αυτόν να χωριστεί σε δύο κύριες   κατηγορίες .   Η  κατηγορία ABERTURA ,  αποτελείται συνήθως  από τα μικρότερα φύλλα καπνού καθώς και αυτά που έχουν  ελαττώματα . 

Αυτός ο καπνός  χρησιμοποιείται για short filler πούρα ή για πούρα εγχώριας κατανάλωσης .

Δεύτερη κατηγορία είναι η REGAZO .   Εδώ περιλαμβάνονται τα μεγάλα φύλλα , χωρίς ελαττώματα . Η REGAZO   κατηγορία χωρίζεται σε αριθμητικές  υποκατηγορίες  , ανάλογα τα (ελάχιστα) ελαττώματα που έχει  και το μέγεθος . Αυτές οι αριθμητικές υποκατηγορίες είναι από το 10 έως το 20 .  Ξεκινώντας από τα μεγαλύτερα φύλλα (υποκατηγορία 10 ) πηγαίνουμε με τα μικρότερα φύλλα ως το είκοσι . Μόνο οι υποκατηγορίες 10 έως 17 χρησιμοποιούνται για wrapper , οι υπόλοιπες  θα χρησιμοποιηθούν για filler .

Κατόπιν ανάλογα το μέγεθος  , τα  'καθαρά ΄ φύλλα χωρίς ελαττώματα  παίρνουν έναν μονό αριθμό από το 11 έως το 17 ανάλογα με το μέγεθος . Τα φύλλα με μικρά ελαττώματα παίρνουν έναν ζυγό αριθμό ανάμεσα  στο 10 και 16 .

SANY0061-A-11-09

Πάνω ο γράφων στη φυτεία ...

Όσον αφορά τον καπνό που προορίζεται για filler και binder  ( SOL ENSARTADO )   έχουμε τα παρακάτω :

Ο καπνός που προέρχεται από τα  LIBRE DE PIE   και   UNO   Y   MEDIO  μέρη του φυτού  ( τα πιο κάτω μέρη δηλαδή όπως έχουμε γράψει παραπάνω )  πηγαίνουν στην κατηγορία VOLADO .  ( Είναι καπνός   'ελαφρύς'  - τον αποκαλούν FORTALEZA No 1 - και περιέχει λιγότερο από 1 %  νικοτίνη .) Δεν  περιέχει έλαια και δεν έχει καθόλου ελαστικότητα .  Προσφέρει άρωμα στο πούρα και  βοηθάει το πούρο να διατηρήσει  το άναμμα καθώς το VOLADO είναι αρκετά εύφλεκτος καπνός .  Το binder ενός πούρου αποτελείται αποκλειστικά από VOLADO .

O CENTRO LIGERO και CENTRO FINO καπνός,   ανήκει στην κατηγορία SECO  . Ο καπνός αυτής της κατηγορίας έχει γεύση και άρωμα , δεν είναι εύφλεκτος , έχει μικρή ελαστικότητα και  πολύ μικρή περιεκτικότητα σε έλαια .  Είναι μέτριος σε δύναμη - FORTALEZA No 2  .

Ο καπνός που προέρχεται από τα CENTRO GORDO  και CORONA  ανήκουν στις  κατηγορίες  LIGERO και MEDIO TIEMPO .  O LIGERO καπνός δίνει στο πούρο δύναμη και άρωμα .  Είναι ελαστικός και πλούσιος σε έλαια .  Ο MEDIO TIEMPO καπνός χρησιμοποιείται μόνο για να δίνει - ρυθμίζει  την δύναμη του πούρου .  Τα LIGERO και MEDIO TIEMPO ταξινομούνται μαζί στην ίδια κατηγορία  .

Τα SECO , LIGERO και MEDIO TIEMPO συνδυάζονται  μεταξύ τους και δίνουν αυτό που λέμε το χαρμάνι κάθε συγκεκριμένου πούρου .

SANY0058-A-11-09

Η συζήτηση κράτησε περίπου 1 ώρα . Ρωτούσα συνεχώς  ,

Παίρνω  λοιπόν πάλι τον δρόμο της επιστροφής   , κατεύθυνση προς Αβάνα , αλλά με στόχο το Pinar Del Rio . 

Τώρα είναι εύκολο ,  στον δεύτερο αυτοκινητόδρομο πρέπει να κάνω αριστερά .  Πάνω στη στροφή  βλέπω κάποιον να κάνει ωτοστόπ και σταματάω . ' Έτσι γνώρισα τον Ραούλ .

 

Επόμενη στάση λοιπόν το Pinar . Εκεί είχα την τύχη να έχω και μια σύντομη συζήτηση με τον Don Alejandro........

 

Συνεχίζεται.....

SANY0057-A-11-09

Πάνω : Αρδευτικό - ψεκαστικό μηχάνημα ...

 αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος


δείτε περισσότερα άρθρα

 

© Cigarworld.gr - Λεωνίδας Παυλόπουλος. Υποστήριξη: webmaze