cigars.gr
cigars.gr

Φωτογραφίες
Slideshow

Δείτε όλες μας τις φωτογραφίες


Περί Πούρων

Τα πάντα για τα πούρα.

Ιστορική αναδρομή και πολλές χρήσιμες πληροφορίες διαθέσιμες για εσάς.


Δείτε Περισσότερα


 


Κούβα 2009 (3ο Μέρος ) - Don Alejandro Robaina

Πρωί πρωί με περίμενε ο φίλος Ραούλ.  Χτες είχαμε καπνίσει αρκετά , και είχαμε πιει μερικές μπύρες - Crystal  , -  έτσι για τον εορτασμό  του  ερχομού στο Pinar . 

Για να εξοικονομήσουν μερικά πέσος οι Κουβανοί κάνουν διάφορα πράγματα . Ένα από αυτά είναι να περιμένουν στην έξοδο από την Αβάνα προς το Pinar και να κάνουν ωτοστόπ . 

Φτάνοντας στην πόλη σε ρωτάνε αν έχεις κάπου να μείνεις και σου προτείνουν κάποιο σπίτι . Εσύ έτσι κι αλλιώς  πληρώνεις τα ίδια αλλά αυτοί εξοικονομούν κάποια πέσος από τον ιδιοκτήτη επειδή του έφεραν πελάτη .

Το βράδυ συμφωνήσαμε ότι το πρωί θα μου δείξει το δρόμο για την φάρμα του Robaina .

Ετσι κι έγινε ....

Το πρωί ξεκινήσαμε για το San Juan y Martinez . Η  περιοχή όμορφη . Κοιτάω   τις καλλιέργειες και ξέρω  ότι βρίσκομαι μέσα στην καρδιά του καπνού. Η φύση όμορφη.  Για να φτάσεις στο San Juan περνάς πρώτα από το San Luis .

san-luis-12-2009

Στρίβουμε αριστερά σε ένα χωματόδρομο, και ακολουθώ πορεία σύμφωνα με τις οδηγίες του Ραούλ.  Πάμε κατευθείαν  στη φάρμα  του Don Alejadro Robaina.

Είναι πρωί ακόμη και οι εργάτες τώρα έχουν ξεκινήσει τις εργασίες . ‘Εξω από το σπίτι υπάρχουν οι αποθήκες του καπνού , μία καλλιέργεια tabacos tapados  -  καπνός για wrapper  , ποικιλία  corojo 96 .

Στο σημείο αυτό υπάρχουν και οι υποδομές για μια γρήγορη ξενάγηση κάποιου στο χώρο του πούρου  : ‘Ενας  στρίφτης που στρίβει πούρα επιτόπου και κάποιος εξυπηρετικός κύριος ο οποίος μιλάει 2-3 γλώσσες και εξηγεί τα βασικά για την καλλιέργεια του καπνού, την επεξεργασία , αποθήκευση και λοιπά .

tapados-12-2009

Πάνω : Tabacos tapados στην φάρμα του Don Alejandro ....

alejandro2-12-2009

Πάνω : Λίγο πρίν μπώ στο σπίτι ..

striftis-12-2009

Πάνω : Ο στρίφτης στην φάρμα του Don Alejandro , έτσι για να παίρνουν μια γεύση οι επισκέπτες ....

 Περνάω  από την καλλιέργεια και κατευθύνομαι στο σπίτι του Don Alejandro.  Το προσωπικό μου προσφέρει καφέ και ήρεμα έχοντας ένα πούρο στο στόμα – Saint Luis Rey , Series A περιμένω  τον κ. Robaina .

Φτάνει σε μερικά λεπτά με συνοδεία του βοηθού  του.

Αφού γίνανε οι πρώτες συστάσεις του προσφέρω δύο πούρα Padron της σειράς Anniversary 1964 . Με ευχαριστεί και στέλνει τον βοηθό του να μου ανταποδώσει με δύο πούρα . Τα παίρνω στα χέρια μου και του λέω : Είναι Vegas Robaina Famosos ?

Θα είναι -μου λέει-   όταν τα κόψει  κάποιος  (με σκοπό να τα μικρύνει )..

Εχω επισκεφθεί  γύρω στα 50 εργοστάσια πούρων .  Σκεπτόμενος ότι  - δεν μπορεί ..θα μου προσφέρουν ένα πούρο ..- έπαιρνα στις αρχές πάντα κόφτη μαζί μου .Σας πληροφορώ ότι ούτε ένας  ιδιοκτήτης , διευθυντής , υπεύθυνος παραγωγής κτλ δεν έκοψε το πούρο με κόφτη . Ολοι το έκοβαν χρησιμοποιώντας το στόμα τους .  Εδώ ο Don Alejandro αφαίρεσε προσεκτικά την τάπα με την άκρη του δείκτη ....

alejandro3-12-2009

alejandro4-12-2009

Πάνω : Αφαιρώντας την τάπα με το χέρι ...

alejandro5-12-2009

Πάνω : Ο γράφων σε συζήτηση με τον Don Alejandro Robaina ....

Κατόπιν τον ρωτάω   :

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την καλλιέργεια του καπνού ?

-          Από μικρό παιδί . Δεν θυμάμαι να έχω κάνει κάτι άλλο στην ζωή μου . Σε μερικές μέρες,  στις 20 Μαρτίου κλείνω τα 90 χρόνια . 90 χρόνια λοιπόν ασχολούμαι με αυτό το αντικείμενο.

Επιχειρώ μια κλασική ερώτηση (που κάνω πάντα)  : Πόσο  πιστεύετε ότι παίζει ρόλο το wrapper στην γεύση του πούρου σαν ποσοστό επί τοις εκατό ?

-          Το wrapper συνήθως είναι ένα πολύ λεπτό φύλλο καπνού.  Η γεύση που μπορεί να δώσει είναι ένα 10 % , το πολύ 20% . Το χρησιμοποιούμε συνήθως και το επιλέγουμε σαν εμφάνιση. Επιθυμούμε να είναι όμορφο , να εμπνέει τον πελάτη για να καπνίσει το πούρο . Είναι ένα πολύ λεπτό φύλλο συνήθως και γιαυτό δεν επηρεάζει και πολύ στη γεύση . Είναι το συστατικό του πούρου το οποίο καίγεται γρήγορα. Συνήθως το Ligero  είναι αυτό που επηρεάζει πιο πολύ  στην γεύση .

Φέτος έχει τελειώσει η παραγωγή ?

Ναι η περισσότερη . Υπάρχουν ακόμη μερικές καλλιέργειες αλλά σιγά σιγά μαζεύουμε τα φύλλα όλα και θα κλείσουν για φέτος . Τώρα ωριμάζει ο καπνός που είναι βασικό στοιχείο για να γίνουν καλά πούρα .   Τα τελευταία χρόνια γίνεται   μεγάλη προσπάθεια οι καλλιέργειες να γίνουν βιολογικές . Να μην χρησιμοποιούνται χημικά δηλαδή. Οι δικές μου καλλιέργειες πλέον είναι όλες βιολογικές , χωρίς χημικά.  Ευτυχώς ο κόσμος κινείται προς τα μπρός.

Τι πιστεύετε για τις απαγορεύσεις του καπνίσματος που ήδη έχουν εφαρμοστεί στην Αμερική και στις χώρες της Ευρώπης ?

Δεν νομίζω ότι αγγίζουν την αγορά του πούρου. Αγγίζουν περισσότερο την αγορά του τσιγάρου. Το πούρο είναι άλλο πράγμα , είναι απόλαυση. Αν θέλει κάποιος να καπνίσει ένα πούρο θα βρεί και χρόνο και τόπο . Το πούρο είναι τρόπος ζωής . Ξεκινάει πρώτα από την καρδιά αυτού που το γεύεται . Δεν είναι απλή συνήθεια σαν το τσιγάρο  .

alejandro6-12-2009

Πάνω : Καπνίζοντας ένα Padron ...

Ποια ήτανε η καλλίτερη χρονιά της Κούβας για την καλλιέργεια ?

-Φέτος μου απαντάει,  ήτανε μια πολύ καλή χρονιά . Δεν έκανε πολύ κρύο , ούτε έριξε πολλές βροχές , είχε αέρα βόρειο  και έτσι   είχαμε μεγάλη και καλή σοδειά .  Τα πούρα που θα φτιάξουμε θα είναι εξαιρετικά.

Ποιο πούρο σας αρέσει περισσότερο   να καπνίζετε ?

-Συνήθως προτιμώ τα Hoyo De Monterrey . Αλλά και τα Partagas μου αρέσουν .  Νομίζω ότι αυτές είναι οι καλλίτερες μάρκες της Κούβας .  Στην Μαλαισία τους αρέσουν πολύ τα Partagas πούρα . ‘Εχω πάει αρκετές φορές εκεί . Μερικές άλλες μάρκες που ακούγονται είναι περισσότερο διαφήμιση .

‘Εχετε δοκιμάσει πούρα εκτός  Κούβας  από  Αγιο Δομίνικο,  Νικαράγουα ή Ονδούρα ?

-Ναι έχω δοκιμάσει και νομίζω ότι μου αρέσουν περισσότερο τα πούρα από την Νικαράγουα . Νομίζω ότι Νικαράγουα και Κούβα έχουν πολλά κοινά όσον αφορά τον καπνό . Τα πούρα του Δομίνικου δεν τα συμπαθώ , νομίζω ότι είναι πολύ ελαφριά .

Έχετε γνωρίσει άλλους καλλιεργητές καπνού από άλλες χώρες ? Για παράδειγμα ξέρετε τον Emilio Reyes από τον Δομίνικο ?

-Φυσικά και ξέρω πολλούς  . Είμαι αρκετά φίλος με τον Padron , με έχει επισκεφθεί πολλές φορές . Αυτή τη βδομάδα θα με επισκεφθεί και ο Nestor Plasencia , ο πατέρας. Από τον Δομίνικο έχω γνωρίσει τον Lito Gomez . ( ιδιοκτήτης της μάρκας La flor Dominicana) . Είχε πολύ ενθουσιασμό για  τα πούρα και επίσης ήτανε πολύ γνώστης του αντικειμένου . Τον Reyes μπορεί να τον ξέρω, έχω γνωρίσει πολλούς κατά  καιρούς αλλά δεν τον θυμάμαι .

Τι πιστεύετε ότι θα γίνει εάν σταματήσει το εμπάργκο της Αμερικής ?

-Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός κάτι τέτοιο να γίνει . Μα τι άλλο θα γίνει ? Θα έρθουν πολλοί Αμερικάνοι να αγοράσουν πούρα.  Αυτό θα είναι καλό για την οικονομία της Κούβας .  Και τώρα όμως αγοράζουν πολλοί Αμερικάνοι κουβανέζικα πούρα . Πηγαίνουν στην Tijuana (πόλη του Μεξικού στα βόρεια σύνορα με την Αμερική ) και αγοράζουν . ‘Αλλοι από εκεί παίρνουν το αεροπλάνο και επισκέπτονται την Κούβα και αγοράζουν από εδώ.  Πολλά γκρούπ από την Αμερική με επισκέπτονται .  Αν γίνει ελεύθερη η διακίνηση στην Αμερική τότε θα αυξηθεί η ζήτηση (των κουβανέζικων πούρων) ακόμη περισσότερο .

Υπάρχουν οι υποδομές ώστε η Κούβα να μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση ?

-Φυσικά . Αυτή τη στιγμή εγώ προσωπικά έχω 240 καλλιέργειες για καπνό για filler και περίπου 150 που βγάζουν   καπνό για wrapper. Στην περιοχή  υπάρχουν ακόμη χιλιάδες εκτάρια που μπορούν να καλλιεργηθούν  . Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος για τέτοια καλλιέργεια .

Ακούγονται φήμες ότι εξάγει η Κούβα καπνό . Είναι αλήθεια ?

-Ναι είναι . Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά συμβόλαια και  πουλάμε σε αρκετούς καπνό .

Πόσα πούρα καπνίζετε τη μέρα ?

-Τον τελευταίο καιρό καπνίζω συνήθως δύο ή τρία μικρά πούρα , ή ένα μεγάλο το βράδυ. Παρά την ηλικία μου δεν μπορώ να το στερηθώ.

Εχετε επισκεφθεί την  Ελλάδα ποτέ ?

-  Όχι δεν την έχω επισκεφθεί . ‘Εχω πάει Ολλανδία, Ισπανία , Γερμανία αλλά Ελλάδα δεν έχω έρθει . Μπορεί μια μέρα να σας επισκεφθώ εκεί πέρα.

 Ερχεται   ένας νεαρός . Ο Alejadro ο νεώτερος μου λέει .

Στην παρέα έχουν έρθει και δύο ακόμη κύριοι . Ο ένας , ο Sergio Rodriquez μου συστήνετε σαν υπεύθυνος της παραγωγής.

alejandro7-12-2009

alejandro8-12-2009

Πάνω : Don Alejandro o νεώτερος ...

alejandro9-12-2009

Πάνω : Επεξεργάζοντας το κομπολόι που είχα μαζί μου .

Συζητήσαμε  κι  άλλα θέματα που δεν είναι του παρόντος . Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου τρείς ώρες  ...

Κάπως έτσι πήρα τον δρόμο του γυρισμού .  Ο Ραούλ  παρότι του έχω εξηγήσει μερικά πράγματα δεν ξεχνάει τις συνήθειές του και με πάει σε ένα σπίτι για να μου δείξει τα προιόντα του .  Δύο πέσος ότι πάρεις . Πήρα πέντε 'Cohiba Robusto'  , έτσι για το 'καλό' μιας και του χρωστάω χάρη που μου έδειξε το δρόμο για την φάρμα του Robaina . Ετσι κι αλλιώς , θα μείνω μια βδομάδα ακόμη στην Κούβα , κάπου θα κεράσω μερικά πούρα.

raoul1-12-2009

Πάνω : Η πραμάτια του Ραούλ ...

Μέσα στην πόλη στην οδό Maceo Oeste , είναι το εργοστάσιο της Vegueros , τώρα ονομαζόμενο Francisco Donatien .  Ακριβώς απέναντι υπάρχει ένα Casa Del Habanos , με αρκετό ενδιαφέρον .  Μεταξύ των άλλων βρήκα το Sancho Panza - Sanchos  . Ένα κουτί για την συλλογή , έτσι επειδή πιστεύω ότι είναι ένα μοντέλο που μάλλον θα καταργηθεί .  Σημειωτέον ότι το έψαξα και στην Αβάνα και δεν το βρήκα πουθενά .

Στα νότια του Pinar υπάρχουν  κάποιες παραλίες οι οποίες όμως δεν παρουσιάζουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον . 

Προς τα βόρεια υπάρχει το Cayo Jutias .  Είναι περίπου 2 ώρες με το αυτοκίνητο , πολύ καλή παραλία , με ένα αρκετά καλό μπάρ - εστιατόριο  πάνω στην παραλία  .

Εμεινα στο Pinar περίπου 8 ημέρες  . Αν ξανάκανα το ίδιο ταξίδι θα το ρύθμιζα λίγο διαφορετικά . Νομίζω ότι  θα έμενα στο  Vinales (προφέρεται Βινιάλες ) το οποίο είναι μόνο 28 χιλιόμετρα από το Pinar Del Rio . Aπό εκεί θα έκανα τις βόλτες μου στο Pinar και στην περιοχή του San Juan ,  αλλά  και θα αφιέρωνα μερικές  ημέρες για ξεκούραση,  με βόλτες στο Cayo Jutias .

pinar1-12-2009

Πάνω : 'Αποψη του Pinar Del Rio ...

Την Τρίτη      πήρα τον δρόμο της επιστροφής για Αβάνα μιας και την επόμενη μέρα θα πετούσα για Αθήνα - μέσω  Παρισιού  .  Η διαμονή μου όπως πάντα στο σπίτι του Enrico . Του έδωσα ένα Saint Luis Rey , Series A να δοκιμάσει , και αυτός μου πρόσφερε ένα πούρο , το οποίο όπως μου είπε το φτιάχνει μια φίλη του στο σπίτι . Home made δηλαδή και totalmente a mano .  Το δοκίμασα και δεν ήταν άσχημο .   

Κάπως έτσι τελείωσε κι αυτή η βόλτα . Η Κούβα είναι υπέροχη και όπως είπα αξίζει να την επισκεφθεί κάποιος  και να την γυρίσει απ' άκρη σε άκρη .  Οσο για μένα έδωσα υπόσχεση στον εαυτό μου μια φορά το χρόνο να περνάω έστω και για λίγες μέρες από εκεί....αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος


Κούβα 2009 (3ο Μέρος ) - Don Alejandro Robaina

Πρωί πρωί με περίμενε ο φίλος Ραούλ.  Χτες είχαμε καπνίσει αρκετά , και είχαμε πιει μερικές μπύρες - Crystal  , -  έτσι για τον εορτασμό  του  ερχομού στο Pinar . 

Για να εξοικονομήσουν μερικά πέσος οι Κουβανοί κάνουν διάφορα πράγματα . Ένα από αυτά είναι να περιμένουν στην έξοδο από την Αβάνα προς το Pinar και να κάνουν ωτοστόπ . 

Φτάνοντας στην πόλη σε ρωτάνε αν έχεις κάπου να μείνεις και σου προτείνουν κάποιο σπίτι . Εσύ έτσι κι αλλιώς  πληρώνεις τα ίδια αλλά αυτοί εξοικονομούν κάποια πέσος από τον ιδιοκτήτη επειδή του έφεραν πελάτη .

Το βράδυ συμφωνήσαμε ότι το πρωί θα μου δείξει το δρόμο για την φάρμα του Robaina .

Ετσι κι έγινε ....

Το πρωί ξεκινήσαμε για το San Juan y Martinez . Η  περιοχή όμορφη . Κοιτάω   τις καλλιέργειες και ξέρω  ότι βρίσκομαι μέσα στην καρδιά του καπνού. Η φύση όμορφη.  Για να φτάσεις στο San Juan περνάς πρώτα από το San Luis .

san-luis-12-2009

Στρίβουμε αριστερά σε ένα χωματόδρομο, και ακολουθώ πορεία σύμφωνα με τις οδηγίες του Ραούλ.  Πάμε κατευθείαν  στη φάρμα  του Don Alejadro Robaina.

Είναι πρωί ακόμη και οι εργάτες τώρα έχουν ξεκινήσει τις εργασίες . ‘Εξω από το σπίτι υπάρχουν οι αποθήκες του καπνού , μία καλλιέργεια tabacos tapados  -  καπνός για wrapper  , ποικιλία  corojo 96 .

Στο σημείο αυτό υπάρχουν και οι υποδομές για μια γρήγορη ξενάγηση κάποιου στο χώρο του πούρου  : ‘Ενας  στρίφτης που στρίβει πούρα επιτόπου και κάποιος εξυπηρετικός κύριος ο οποίος μιλάει 2-3 γλώσσες και εξηγεί τα βασικά για την καλλιέργεια του καπνού, την επεξεργασία , αποθήκευση και λοιπά .

tapados-12-2009

Πάνω : Tabacos tapados στην φάρμα του Don Alejandro ....

alejandro2-12-2009

Πάνω : Λίγο πρίν μπώ στο σπίτι ..

striftis-12-2009

Πάνω : Ο στρίφτης στην φάρμα του Don Alejandro , έτσι για να παίρνουν μια γεύση οι επισκέπτες ....

 Περνάω  από την καλλιέργεια και κατευθύνομαι στο σπίτι του Don Alejandro.  Το προσωπικό μου προσφέρει καφέ και ήρεμα έχοντας ένα πούρο στο στόμα – Saint Luis Rey , Series A περιμένω  τον κ. Robaina .

Φτάνει σε μερικά λεπτά με συνοδεία του βοηθού  του.

Αφού γίνανε οι πρώτες συστάσεις του προσφέρω δύο πούρα Padron της σειράς Anniversary 1964 . Με ευχαριστεί και στέλνει τον βοηθό του να μου ανταποδώσει με δύο πούρα . Τα παίρνω στα χέρια μου και του λέω : Είναι Vegas Robaina Famosos ?

Θα είναι -μου λέει-   όταν τα κόψει  κάποιος  (με σκοπό να τα μικρύνει )..

Εχω επισκεφθεί  γύρω στα 50 εργοστάσια πούρων .  Σκεπτόμενος ότι  - δεν μπορεί ..θα μου προσφέρουν ένα πούρο ..- έπαιρνα στις αρχές πάντα κόφτη μαζί μου .Σας πληροφορώ ότι ούτε ένας  ιδιοκτήτης , διευθυντής , υπεύθυνος παραγωγής κτλ δεν έκοψε το πούρο με κόφτη . Ολοι το έκοβαν χρησιμοποιώντας το στόμα τους .  Εδώ ο Don Alejandro αφαίρεσε προσεκτικά την τάπα με την άκρη του δείκτη ....

alejandro3-12-2009

alejandro4-12-2009

Πάνω : Αφαιρώντας την τάπα με το χέρι ...

alejandro5-12-2009

Πάνω : Ο γράφων σε συζήτηση με τον Don Alejandro Robaina ....

Κατόπιν τον ρωτάω   :

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την καλλιέργεια του καπνού ?

-          Από μικρό παιδί . Δεν θυμάμαι να έχω κάνει κάτι άλλο στην ζωή μου . Σε μερικές μέρες,  στις 20 Μαρτίου κλείνω τα 90 χρόνια . 90 χρόνια λοιπόν ασχολούμαι με αυτό το αντικείμενο.

Επιχειρώ μια κλασική ερώτηση (που κάνω πάντα)  : Πόσο  πιστεύετε ότι παίζει ρόλο το wrapper στην γεύση του πούρου σαν ποσοστό επί τοις εκατό ?

-          Το wrapper συνήθως είναι ένα πολύ λεπτό φύλλο καπνού.  Η γεύση που μπορεί να δώσει είναι ένα 10 % , το πολύ 20% . Το χρησιμοποιούμε συνήθως και το επιλέγουμε σαν εμφάνιση. Επιθυμούμε να είναι όμορφο , να εμπνέει τον πελάτη για να καπνίσει το πούρο . Είναι ένα πολύ λεπτό φύλλο συνήθως και γιαυτό δεν επηρεάζει και πολύ στη γεύση . Είναι το συστατικό του πούρου το οποίο καίγεται γρήγορα. Συνήθως το Ligero  είναι αυτό που επηρεάζει πιο πολύ  στην γεύση .

Φέτος έχει τελειώσει η παραγωγή ?

Ναι η περισσότερη . Υπάρχουν ακόμη μερικές καλλιέργειες αλλά σιγά σιγά μαζεύουμε τα φύλλα όλα και θα κλείσουν για φέτος . Τώρα ωριμάζει ο καπνός που είναι βασικό στοιχείο για να γίνουν καλά πούρα .   Τα τελευταία χρόνια γίνεται   μεγάλη προσπάθεια οι καλλιέργειες να γίνουν βιολογικές . Να μην χρησιμοποιούνται χημικά δηλαδή. Οι δικές μου καλλιέργειες πλέον είναι όλες βιολογικές , χωρίς χημικά.  Ευτυχώς ο κόσμος κινείται προς τα μπρός.

Τι πιστεύετε για τις απαγορεύσεις του καπνίσματος που ήδη έχουν εφαρμοστεί στην Αμερική και στις χώρες της Ευρώπης ?

Δεν νομίζω ότι αγγίζουν την αγορά του πούρου. Αγγίζουν περισσότερο την αγορά του τσιγάρου. Το πούρο είναι άλλο πράγμα , είναι απόλαυση. Αν θέλει κάποιος να καπνίσει ένα πούρο θα βρεί και χρόνο και τόπο . Το πούρο είναι τρόπος ζωής . Ξεκινάει πρώτα από την καρδιά αυτού που το γεύεται . Δεν είναι απλή συνήθεια σαν το τσιγάρο  .

alejandro6-12-2009

Πάνω : Καπνίζοντας ένα Padron ...

Ποια ήτανε η καλλίτερη χρονιά της Κούβας για την καλλιέργεια ?

-Φέτος μου απαντάει,  ήτανε μια πολύ καλή χρονιά . Δεν έκανε πολύ κρύο , ούτε έριξε πολλές βροχές , είχε αέρα βόρειο  και έτσι   είχαμε μεγάλη και καλή σοδειά .  Τα πούρα που θα φτιάξουμε θα είναι εξαιρετικά.

Ποιο πούρο σας αρέσει περισσότερο   να καπνίζετε ?

-Συνήθως προτιμώ τα Hoyo De Monterrey . Αλλά και τα Partagas μου αρέσουν .  Νομίζω ότι αυτές είναι οι καλλίτερες μάρκες της Κούβας .  Στην Μαλαισία τους αρέσουν πολύ τα Partagas πούρα . ‘Εχω πάει αρκετές φορές εκεί . Μερικές άλλες μάρκες που ακούγονται είναι περισσότερο διαφήμιση .

‘Εχετε δοκιμάσει πούρα εκτός  Κούβας  από  Αγιο Δομίνικο,  Νικαράγουα ή Ονδούρα ?

-Ναι έχω δοκιμάσει και νομίζω ότι μου αρέσουν περισσότερο τα πούρα από την Νικαράγουα . Νομίζω ότι Νικαράγουα και Κούβα έχουν πολλά κοινά όσον αφορά τον καπνό . Τα πούρα του Δομίνικου δεν τα συμπαθώ , νομίζω ότι είναι πολύ ελαφριά .

Έχετε γνωρίσει άλλους καλλιεργητές καπνού από άλλες χώρες ? Για παράδειγμα ξέρετε τον Emilio Reyes από τον Δομίνικο ?

-Φυσικά και ξέρω πολλούς  . Είμαι αρκετά φίλος με τον Padron , με έχει επισκεφθεί πολλές φορές . Αυτή τη βδομάδα θα με επισκεφθεί και ο Nestor Plasencia , ο πατέρας. Από τον Δομίνικο έχω γνωρίσει τον Lito Gomez . ( ιδιοκτήτης της μάρκας La flor Dominicana) . Είχε πολύ ενθουσιασμό για  τα πούρα και επίσης ήτανε πολύ γνώστης του αντικειμένου . Τον Reyes μπορεί να τον ξέρω, έχω γνωρίσει πολλούς κατά  καιρούς αλλά δεν τον θυμάμαι .

Τι πιστεύετε ότι θα γίνει εάν σταματήσει το εμπάργκο της Αμερικής ?

-Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός κάτι τέτοιο να γίνει . Μα τι άλλο θα γίνει ? Θα έρθουν πολλοί Αμερικάνοι να αγοράσουν πούρα.  Αυτό θα είναι καλό για την οικονομία της Κούβας .  Και τώρα όμως αγοράζουν πολλοί Αμερικάνοι κουβανέζικα πούρα . Πηγαίνουν στην Tijuana (πόλη του Μεξικού στα βόρεια σύνορα με την Αμερική ) και αγοράζουν . ‘Αλλοι από εκεί παίρνουν το αεροπλάνο και επισκέπτονται την Κούβα και αγοράζουν από εδώ.  Πολλά γκρούπ από την Αμερική με επισκέπτονται .  Αν γίνει ελεύθερη η διακίνηση στην Αμερική τότε θα αυξηθεί η ζήτηση (των κουβανέζικων πούρων) ακόμη περισσότερο .

Υπάρχουν οι υποδομές ώστε η Κούβα να μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση ?

-Φυσικά . Αυτή τη στιγμή εγώ προσωπικά έχω 240 καλλιέργειες για καπνό για filler και περίπου 150 που βγάζουν   καπνό για wrapper. Στην περιοχή  υπάρχουν ακόμη χιλιάδες εκτάρια που μπορούν να καλλιεργηθούν  . Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος για τέτοια καλλιέργεια .

Ακούγονται φήμες ότι εξάγει η Κούβα καπνό . Είναι αλήθεια ?

-Ναι είναι . Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά συμβόλαια και  πουλάμε σε αρκετούς καπνό .

Πόσα πούρα καπνίζετε τη μέρα ?

-Τον τελευταίο καιρό καπνίζω συνήθως δύο ή τρία μικρά πούρα , ή ένα μεγάλο το βράδυ. Παρά την ηλικία μου δεν μπορώ να το στερηθώ.

Εχετε επισκεφθεί την  Ελλάδα ποτέ ?

-  Όχι δεν την έχω επισκεφθεί . ‘Εχω πάει Ολλανδία, Ισπανία , Γερμανία αλλά Ελλάδα δεν έχω έρθει . Μπορεί μια μέρα να σας επισκεφθώ εκεί πέρα.

 Ερχεται   ένας νεαρός . Ο Alejadro ο νεώτερος μου λέει .

Στην παρέα έχουν έρθει και δύο ακόμη κύριοι . Ο ένας , ο Sergio Rodriquez μου συστήνετε σαν υπεύθυνος της παραγωγής.

alejandro7-12-2009

alejandro8-12-2009

Πάνω : Don Alejandro o νεώτερος ...

alejandro9-12-2009

Πάνω : Επεξεργάζοντας το κομπολόι που είχα μαζί μου .

Συζητήσαμε  κι  άλλα θέματα που δεν είναι του παρόντος . Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου τρείς ώρες  ...

Κάπως έτσι πήρα τον δρόμο του γυρισμού .  Ο Ραούλ  παρότι του έχω εξηγήσει μερικά πράγματα δεν ξεχνάει τις συνήθειές του και με πάει σε ένα σπίτι για να μου δείξει τα προιόντα του .  Δύο πέσος ότι πάρεις . Πήρα πέντε 'Cohiba Robusto'  , έτσι για το 'καλό' μιας και του χρωστάω χάρη που μου έδειξε το δρόμο για την φάρμα του Robaina . Ετσι κι αλλιώς , θα μείνω μια βδομάδα ακόμη στην Κούβα , κάπου θα κεράσω μερικά πούρα.

raoul1-12-2009

Πάνω : Η πραμάτια του Ραούλ ...

Μέσα στην πόλη στην οδό Maceo Oeste , είναι το εργοστάσιο της Vegueros , τώρα ονομαζόμενο Francisco Donatien .  Ακριβώς απέναντι υπάρχει ένα Casa Del Habanos , με αρκετό ενδιαφέρον .  Μεταξύ των άλλων βρήκα το Sancho Panza - Sanchos  . Ένα κουτί για την συλλογή , έτσι επειδή πιστεύω ότι είναι ένα μοντέλο που μάλλον θα καταργηθεί .  Σημειωτέον ότι το έψαξα και στην Αβάνα και δεν το βρήκα πουθενά .

Στα νότια του Pinar υπάρχουν  κάποιες παραλίες οι οποίες όμως δεν παρουσιάζουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον . 

Προς τα βόρεια υπάρχει το Cayo Jutias .  Είναι περίπου 2 ώρες με το αυτοκίνητο , πολύ καλή παραλία , με ένα αρκετά καλό μπάρ - εστιατόριο  πάνω στην παραλία  .

Εμεινα στο Pinar περίπου 8 ημέρες  . Αν ξανάκανα το ίδιο ταξίδι θα το ρύθμιζα λίγο διαφορετικά . Νομίζω ότι  θα έμενα στο  Vinales (προφέρεται Βινιάλες ) το οποίο είναι μόνο 28 χιλιόμετρα από το Pinar Del Rio . Aπό εκεί θα έκανα τις βόλτες μου στο Pinar και στην περιοχή του San Juan ,  αλλά  και θα αφιέρωνα μερικές  ημέρες για ξεκούραση,  με βόλτες στο Cayo Jutias .

pinar1-12-2009

Πάνω : 'Αποψη του Pinar Del Rio ...

Την Τρίτη      πήρα τον δρόμο της επιστροφής για Αβάνα μιας και την επόμενη μέρα θα πετούσα για Αθήνα - μέσω  Παρισιού  .  Η διαμονή μου όπως πάντα στο σπίτι του Enrico . Του έδωσα ένα Saint Luis Rey , Series A να δοκιμάσει , και αυτός μου πρόσφερε ένα πούρο , το οποίο όπως μου είπε το φτιάχνει μια φίλη του στο σπίτι . Home made δηλαδή και totalmente a mano .  Το δοκίμασα και δεν ήταν άσχημο .   

Κάπως έτσι τελείωσε κι αυτή η βόλτα . Η Κούβα είναι υπέροχη και όπως είπα αξίζει να την επισκεφθεί κάποιος  και να την γυρίσει απ' άκρη σε άκρη .  Οσο για μένα έδωσα υπόσχεση στον εαυτό μου μια φορά το χρόνο να περνάω έστω και για λίγες μέρες από εκεί....αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος


δείτε περισσότερα άρθρα

 

© Cigarworld.gr - Λεωνίδας Παυλόπουλος. Υποστήριξη: webmaze