cigars.gr
cigars.gr

Φωτογραφίες
Slideshow

Δείτε όλες μας τις φωτογραφίες


Περί Πούρων

Τα πάντα για τα πούρα.

Ιστορική αναδρομή και πολλές χρήσιμες πληροφορίες διαθέσιμες για εσάς.


Δείτε Περισσότερα


 


Το άναμμα (22-09-2010)

Η στιγμή που θα φέρετε το πούρο στα χείλη σας και θα προχωρήσετε στη διαδικασία του ντελικάτου ανάματος του έχει φτάσει. Αυτή είναι επίσης η στιγμή να διώξετε  συγκεκριμένα λάθη, ψεύτικες θεωρίες και επικίνδυνους μύθους. Μόλις πρόσφατα διάβασα, σε ένα περιοδικό ευρείας κυκλοφορία,  μια σειρά από πολύπλοκες υποδείξεις  για το κάπνισμα των πούρων οι οποίες με μπέρδεψαν εντελώς. Στο ξεκίνημα , “ο ειδικός” συνιστούσε ότι το πούρο πρέπει να θερμανθεί κατά μήκος ολόκληρης της πλαϊνής επιφάνειας του με ένα σπίρτο, αναπτήρα ή κερί (!) πριν το ανάψετε. Μετά από αυτό συμβούλευε να ανάψετε την άκρη του πούρου. Αλίμονο, αυτή η τακτική, η οποία είναι αναχρονιστική, ακολουθείται ακόμη σε πολλά γνωστά εστιατόρια. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα,  οι κατασκευαστές κάποιων συγκεκριμένων Ισπανικών πούρων, τα κηλίδωναν με μία ειδική κόλλα με άρωμα κιχώρια. Μετά ήταν σωστό να εξολοθρεύετε τη γεύση της κόλας με το να θερμαίνετε το πούρο πριν το ανάψετε . Σήμερα, οι διάφορες κόλλες που χρησιμοποιούν στο τελείωμα του τυλίγματος είναι χωρίς άρωμα όποτε δεν βλέπω κανένα πλεονέκτημα στη συνέχεια της συνήθειας αυτής. Μάλλον, παρουσιάζει μόνο ρίσκο και φασαρία.  Σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν θερμαίνεται περισσότερο από την εξωτερική επιφάνεια ενός πούρου και αυτό δεν θα έπρεπε να προσδιορίζει τη θερμοκρασία του καπνού. Συνιστώ να θερμαίνετε το κάτω μέρος του πούρου – για μερικά δευτερόλεπτα – πριν το φέρετε στα χείλη σας. Αυτό δημιουργεί μία δίοδο για το καπνό. Η πρώτη ρουφηξιά που τραβάς θα απελευθερώσει μετά μία συνεχείς μυρωδιά.

Τι είδους φλόγας θα έπρεπε να χρησιμοποιείτε για το άναμμα ? Θα έλεγα οτιδήποτε εκτός από αυτές που παράγονται από αναπτήρα με αέριο από βενζίνη, από θειάφι ή από κερί. Χρησιμοποιήστε ένα ξύλινο σπίρτο ή έναν αναπτήρα αερίου. Το σημαντικό είναι η πηγή της φλόγας να χρησιμοποιείται με στοργή.

Μια δυνατή συνήθεια που έχει επηρεάσει κάποιους καπνιστές είναι η χρησιμοποίηση ριγών για να κερδίσουν επίπεδο σε κουτιά με καλής ποιότητας  πούρα. Στην πραγματικότητα, ο τρόπος που ανάβετε το πούρο σας δεν έχει καμία επιρροή στην ποσότητα ή την ποιότητα της αρχικής ρουφηξιάς. Η αποταμίευση κέρδους, τελοσπάντων, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με προσοχή λόγο της καυτής φλόγας που παράγει. Η φλόγα πρέπει να είναι μικρή , δεν ανάβεις το πούρο με φωτιά. Η φλόγα δεν πρέπει να αγγίζει το πούρο. Με το πούρο στο στόμα, περιστρέφεται τη φλόγα γύρω από το ανοιχτό τελείωμα μέχρι αν δείτε αρχικά μία κόκκινη στεφάνη και μετά ένα ομαλά αναμμένο κάρβουνο. Πολύ γρήγορα μία  μικρή φωτιά ανάβει και αναπτύσσεται με μεγαλύτερη ένταση απλώνοντας τον καπνό. Εκτός από μερικά ατυχήματα, το σωστό άναμμα έχει επιτευχθεί. Αυτός είναι ο σεβασμός που έχω για την βασιλική Αγγλική οικογένεια – με τον πρίγκιπα Phillip και τον λόρδο Snowdon αληθινούς λάτρες του πούρου – που αρνήθηκα να τους δώσω τη συμβουλή που προσέφερε στην ακολουθία του ένας νεαρός λόρδος ο Edward VII : τσιμπήστε το πούρο με μία λόγχη μετά ανάψτε το και κουνήστε το στο αέρα.

Εάν χρησιμοποιήσετε σπίρτο να έχετε στο χέρι ακόμη ένα γιατί πιθανότατα να χρειαστούν δύο φλόγες για την απαραίτητη φωτιά. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις και τρίτο ειδικά εάν το πούρο είναι φρέσκο. Το άναμμα του πούρου είναι ένας προσωπικός δεσμός η ανωτερότητα είναι η δημιουργία μίας εξαρτημένης σχέσης. Ο κατακτητής Bismarck, μία ημέρα του 1870, κάνοντας βόλτα με το άλογο του χωρίς   συνοδεία στο ParisBois de Boulogne και χωρίς να νιώθει κάποια εχθρότητα γύρω του άκουσε ξαφνικά άγριες κραυγές. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί άσχημα όταν ο Bismarck έβγαλε ένα πούρο και απαίτησε φωτιά από έναν περαστικό. Ο περαστικός στην αρχή δίστασε αλλά πως μπορούσε να αρνηθεί υπό το ανώτερο βλέμμα του κατακτητή και ας ήταν ορκισμένος εχθρός ? Έτσι έβγαλε προσεχτικά τον αναπτήρα του και άναψε το πούρο. O Bismarck και το πούρο του είχαν κερδίσει τη χώρα. Ο περίπατος του συνεχίστηκε με ησυχία και ένα σύννεφο καπνού.

Κανόνες  : Ένα πούρο πρέπει να αναφτεί τόσο γρήγορα ή τόσο αργά αλλά συμμετρικά με μικρέ ρουφηξιές.

Όταν ανάβετε το πούρο πρέπει να το κρατάτε σε απόσταση 1/3 της ίντσας από τη φλόγα.

Εάν το πούρο έχει ανάψει σωστά η πρώτη παρατεταμένη ρουφηξιά θα είναι η καλύτερη από τις υπόλοιπες. Το άναμμα είναι μία σοβαρή και κρίσιμη ενέργεια. Είναι μία ενέργεια η οποία απαιτεί φροντίδα και μοναδική επιδειξιομανία.      

 

Από το βιβλίο του Davidoff ' The Connoisseur's Book '.

 

 

 

Η μετάφραση έγινε προσπαθώντας να αποδώσουμε το κείμενο σύμφωνα με το πνεύμα του συγγραφέα.

 

 

Επιμέλεια Κειμένου

Καραγιαννίδου  Ευδοκία 

                            



αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος


Το άναμμα (22-09-2010)

Η στιγμή που θα φέρετε το πούρο στα χείλη σας και θα προχωρήσετε στη διαδικασία του ντελικάτου ανάματος του έχει φτάσει. Αυτή είναι επίσης η στιγμή να διώξετε  συγκεκριμένα λάθη, ψεύτικες θεωρίες και επικίνδυνους μύθους. Μόλις πρόσφατα διάβασα, σε ένα περιοδικό ευρείας κυκλοφορία,  μια σειρά από πολύπλοκες υποδείξεις  για το κάπνισμα των πούρων οι οποίες με μπέρδεψαν εντελώς. Στο ξεκίνημα , “ο ειδικός” συνιστούσε ότι το πούρο πρέπει να θερμανθεί κατά μήκος ολόκληρης της πλαϊνής επιφάνειας του με ένα σπίρτο, αναπτήρα ή κερί (!) πριν το ανάψετε. Μετά από αυτό συμβούλευε να ανάψετε την άκρη του πούρου. Αλίμονο, αυτή η τακτική, η οποία είναι αναχρονιστική, ακολουθείται ακόμη σε πολλά γνωστά εστιατόρια. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα,  οι κατασκευαστές κάποιων συγκεκριμένων Ισπανικών πούρων, τα κηλίδωναν με μία ειδική κόλλα με άρωμα κιχώρια. Μετά ήταν σωστό να εξολοθρεύετε τη γεύση της κόλας με το να θερμαίνετε το πούρο πριν το ανάψετε . Σήμερα, οι διάφορες κόλλες που χρησιμοποιούν στο τελείωμα του τυλίγματος είναι χωρίς άρωμα όποτε δεν βλέπω κανένα πλεονέκτημα στη συνέχεια της συνήθειας αυτής. Μάλλον, παρουσιάζει μόνο ρίσκο και φασαρία.  Σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν θερμαίνεται περισσότερο από την εξωτερική επιφάνεια ενός πούρου και αυτό δεν θα έπρεπε να προσδιορίζει τη θερμοκρασία του καπνού. Συνιστώ να θερμαίνετε το κάτω μέρος του πούρου – για μερικά δευτερόλεπτα – πριν το φέρετε στα χείλη σας. Αυτό δημιουργεί μία δίοδο για το καπνό. Η πρώτη ρουφηξιά που τραβάς θα απελευθερώσει μετά μία συνεχείς μυρωδιά.

Τι είδους φλόγας θα έπρεπε να χρησιμοποιείτε για το άναμμα ? Θα έλεγα οτιδήποτε εκτός από αυτές που παράγονται από αναπτήρα με αέριο από βενζίνη, από θειάφι ή από κερί. Χρησιμοποιήστε ένα ξύλινο σπίρτο ή έναν αναπτήρα αερίου. Το σημαντικό είναι η πηγή της φλόγας να χρησιμοποιείται με στοργή.

Μια δυνατή συνήθεια που έχει επηρεάσει κάποιους καπνιστές είναι η χρησιμοποίηση ριγών για να κερδίσουν επίπεδο σε κουτιά με καλής ποιότητας  πούρα. Στην πραγματικότητα, ο τρόπος που ανάβετε το πούρο σας δεν έχει καμία επιρροή στην ποσότητα ή την ποιότητα της αρχικής ρουφηξιάς. Η αποταμίευση κέρδους, τελοσπάντων, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με προσοχή λόγο της καυτής φλόγας που παράγει. Η φλόγα πρέπει να είναι μικρή , δεν ανάβεις το πούρο με φωτιά. Η φλόγα δεν πρέπει να αγγίζει το πούρο. Με το πούρο στο στόμα, περιστρέφεται τη φλόγα γύρω από το ανοιχτό τελείωμα μέχρι αν δείτε αρχικά μία κόκκινη στεφάνη και μετά ένα ομαλά αναμμένο κάρβουνο. Πολύ γρήγορα μία  μικρή φωτιά ανάβει και αναπτύσσεται με μεγαλύτερη ένταση απλώνοντας τον καπνό. Εκτός από μερικά ατυχήματα, το σωστό άναμμα έχει επιτευχθεί. Αυτός είναι ο σεβασμός που έχω για την βασιλική Αγγλική οικογένεια – με τον πρίγκιπα Phillip και τον λόρδο Snowdon αληθινούς λάτρες του πούρου – που αρνήθηκα να τους δώσω τη συμβουλή που προσέφερε στην ακολουθία του ένας νεαρός λόρδος ο Edward VII : τσιμπήστε το πούρο με μία λόγχη μετά ανάψτε το και κουνήστε το στο αέρα.

Εάν χρησιμοποιήσετε σπίρτο να έχετε στο χέρι ακόμη ένα γιατί πιθανότατα να χρειαστούν δύο φλόγες για την απαραίτητη φωτιά. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις και τρίτο ειδικά εάν το πούρο είναι φρέσκο. Το άναμμα του πούρου είναι ένας προσωπικός δεσμός η ανωτερότητα είναι η δημιουργία μίας εξαρτημένης σχέσης. Ο κατακτητής Bismarck, μία ημέρα του 1870, κάνοντας βόλτα με το άλογο του χωρίς   συνοδεία στο ParisBois de Boulogne και χωρίς να νιώθει κάποια εχθρότητα γύρω του άκουσε ξαφνικά άγριες κραυγές. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί άσχημα όταν ο Bismarck έβγαλε ένα πούρο και απαίτησε φωτιά από έναν περαστικό. Ο περαστικός στην αρχή δίστασε αλλά πως μπορούσε να αρνηθεί υπό το ανώτερο βλέμμα του κατακτητή και ας ήταν ορκισμένος εχθρός ? Έτσι έβγαλε προσεχτικά τον αναπτήρα του και άναψε το πούρο. O Bismarck και το πούρο του είχαν κερδίσει τη χώρα. Ο περίπατος του συνεχίστηκε με ησυχία και ένα σύννεφο καπνού.

Κανόνες  : Ένα πούρο πρέπει να αναφτεί τόσο γρήγορα ή τόσο αργά αλλά συμμετρικά με μικρέ ρουφηξιές.

Όταν ανάβετε το πούρο πρέπει να το κρατάτε σε απόσταση 1/3 της ίντσας από τη φλόγα.

Εάν το πούρο έχει ανάψει σωστά η πρώτη παρατεταμένη ρουφηξιά θα είναι η καλύτερη από τις υπόλοιπες. Το άναμμα είναι μία σοβαρή και κρίσιμη ενέργεια. Είναι μία ενέργεια η οποία απαιτεί φροντίδα και μοναδική επιδειξιομανία.      

Από το βιβλίο του Davidoff ' The Connoisseur's Book '.

 

Η μετάφραση έγινε προσπαθώντας να αποδώσουμε το κείμενο σύμφωνα με το πνεύμα του συγγραφέα.

 

Επιμέλεια Κειμένου

Καραγιαννίδου  Ευδοκία 

                            



αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος


δείτε περισσότερα άρθρα

 

© Cigarworld.gr - Λεωνίδας Παυλόπουλος. Υποστήριξη: webmaze