cigars.gr
cigars.gr

Φωτογραφίες
Slideshow

Δείτε όλες μας τις φωτογραφίες


Περί Πούρων

Τα πάντα για τα πούρα.

Ιστορική αναδρομή και πολλές χρήσιμες πληροφορίες διαθέσιμες για εσάς.


Δείτε Περισσότερα


 


Joya De Nicaragua .. & τρόποι στριψίματος των πούρων

 Το εργοστάσιο των JOYA DE NICARAGUA ( ή αν θέλετε TABACOS PUROS DE NICARAGUA- όπως είναι η ονομασία του), είχα να το επισκεφθώ 4 χρόνια-,  από το 2008.

 Ο Mario είναι το δεξί χέρι του ιδιοκτήτη Alejandro Guenca Martinez - έχει τίτλο διευθυντή πωλήσεων αλλά στην ουσία αυτός λύνει και δένει στην επιχείρηση μιας και ο ιδιοκτήτης συχνά απουσιάζει. Ο κύριος Cuenca eίναι οικονομολόγος και εκτός από τα πούρα ιδιωτεύει  και  σαν ελεύθερος επαγγελματίας στις ΗΠΑ .

 Από το 2008 μέχρι φέτος τον Μάριο τον έβλεπα μια φορά τον χρόνο στην  IPCPR. Ετσι και φέτος η πρώτη συνάντηση έγινε εκεί για πολύ λίγο όμως . Είχα στο πρόγραμμα να επισκεφθώ το Esteli και έτσι δώσαμε ραντεβού για εκεί  να τα πούμε καλύτερα  -  μόνοι μας με σύμμαχο μας το χρόνο.

 

 

 

Το εργοστάσιο των JOYA DE NICARAGUA – στα Ελληνικά σημαίνει : ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑΣ  ιδρύθηκε το 1968,  και ήταν το πρώτο εργοστάσιο πούρων στη χώρα. Αρχικά ήταν στο κέντρο της πόλης, αλλά μετά από 10 χρόνια περίπου μεταφέρθηκε στον χώρο που βρίσκεται τώρα. Έχει 80 στρίφτες (boncheros και rollers) ενώ το συνολικό προσωπικό είναι περίπου 150 άτομα. Παράγει γύρω στα 3 εκατομμύρια πούρα τον χρόνο.

 

 

 

    Πράγματι λοιπόν , συναντηθήκαμε πρωί πρωί στο γραφείο του Mario  και η συζήτηση άρχισε με έναν ωραίο καφέ και ένα πούρο της Νικαράγουας. Ξεκίνησε η κουβέντα λοιπόν με διάφορα κοινωνικά σχόλια-κουτσομπολιά-από την αγορά των πούρων, έτσι για να ξεκινήσει ελαφρά η μέρα, και να περάσουμε σιγά σιγά στα επαγγελματικά. Δοκιμάσαμε 2-3 πούρα, και αρχίσαμε να λέμε για την καινούργια brand του εργοστασίου: τα πούρα ROSALONES. Ένα τυπικό πούρο, συσκευασμένο σε bundles των 25. Προσφέρετε σε σχετικά καλή τιμή και για αυτό μου τράβηξε την προσοχή. Αλλά…αυτό το wrapper το Indonesia δεν το μπορώ καθόλου, γευστικά δεν το αντέχω, ενώ οπτικά μου δίνει μια αγριάδα. Η λύση: αλλαγή στο wrapper. Επέλεξα ένα φωτεινό Connecticut από το Equador, τα οποία έχουν την φήμη των καλύτερων Connecticut  στον κόσμο. “ Nαι αλλά τώρα” του λέω, “ το πούρο αυτό δεν είναι ROSALONES”. “ Είναι!” μου λέει, “ ROSALONES SELECCION GRECIA”.

 

 

 

 

 

 

    Mε  αφορμή το wrapper βρήκα την ευκαιρία να ρωτήσω και πάλι: “ Πόσο νομίζεις ότι επηρεάζει την συνολική γεύση του πούρου το wrapper.” Πριν 3 χρόνια μου είχε πει το πολύ ένα 10%. Τώρα μου απαντά “ το wrapper επηρεάζει την συνολική αίσθηση κατά 40 εώς 50%. Δίνει το γευστικό προφίλ στο πούρο.

 

 

 

 

 

 

    Κάπως έτσι πιάσαμε κουβέντα για τεχνικά θέματα που αφορούν το πούρο, και τα καλύτερα θα τα δείτε παρακάτω. Μπροστά του είχε μια δέσμη των 50 πούρων (φώτο:   www.cigars.gr/forum/album_pic.php?pic_id=1820   ),

 ( σε τέτοιες bundles αποθηκεύουν τα πούρα στα εργοστάσια πριν τα βάλουν στα κουτιά πώλησης). Τον ρωτάω “ Γιατί στις συγκεκριμένες bundles βάζουν 50 πούρα και όχι 40 ή 60 ή 80?” Aπάντησε “ Παλιά οι συγκεκριμένες bundles είχανε 100 πούρα. Τις αποκαλούσαν Rueda. Επειδή όμως από το βάρος και από την υγρασία πολλές φορές “ έσκαγε” το πούρο κοντά στην κεφαλή, αποφάσισαν κάποια στιγμή να φτιάχνουν την ίδια bundle, αλλά,  με 50 πούρα. Αυτή η  bundle λέγεται media Rueda και δεν έχουμε πλέον προβλήματα σκασίματος του πούρου.

 

 

 

     Συνεχίζουμε τον καφέ καπνίζοντας ασυστόλως. Τον ρωτάω “ Μπορώ να έχω δυο πούρα της σειράς Antano δίχως wrapper?”  “ Τι θέλεις να τα κάνεις?” με ρωτά , “ να δω την γεύση του πούρου  χωρίς το wrapper, του λέω  ( σειρά Antano-Joya de Niacaragua- η πιο πετυχημένη σειρά).

 Συνεχίζει : “ όταν θέλουμε να δούμε την γεύση ενός πούρου, χωρίς το wrapper είναι απλό. Παίρνουμε το πούρο και έναν καλό κόφτη. Στο σημείο που θέλουμε να κόψουμε το wrapper, το κόβουμε αντιδιαμετρικά (γύρω γύρω). Στη συνέχεια το κόβουμε κατά μήκος από την άκρη του πούρου( το πόδι) μέχρι το σημείο που το κόψαμε αντιδιαμετρικά. Έτσι αφαιρούμε το wrapper. Το κάνουμε πολλές φορές αυτό, καπνίζουμε έτσι 1-2 ίντσες χωρίς wrapper. Μετά όταν φτάνει η φλόγα στο σημείο όπου το πούρο φοράει και το wrapper, αισθανόμαστε την εναλλαγή της γεύσης και βλέπουμε πόσο επηρεάζει το wrapper την συνολική αίσθηση.” Δείτε την παρακάτω  φώτο :   www.cigars.gr/forum/album_pic.php?pic_id=1817

 

 

 

    Καθόμουνα και άκουγα σαν μαθητούδι, τελείωσε και ο καφές στο μεταξύ. Μάλλον ήταν η ώρα να κάνουμε μια βόλτα στην παραγωγή ( a la production) που συνηθίζεται και τότε δεν ξέρω πως μου ήρθε  και του κάνω την  εξής ερώτηση : “ Πόσοι τρόποι στριψίματος υπάρχουν? Υπάρχει διαφορά στο στρίψιμο που κάνουν στην Κούβα με το στρίψιμο που κάνουν στην Νικαράγουα?” .....και εδώ ξεκινάει το σεμινάριο.

 

 

 

Μου απαντά :

 Καταρχάς στην Κούβα έχουν τους torcedors  , δηλαδή ο ίδιος ο άνθρωπος στρίβει το binder-filler πρώτα και μετά ο ίδιος βάζει και το wrapper στο πούρο. Στην Νικαράγουα καταρχήν έχουμε τους boncheros. Αυτοί στρίβουν το filler-binder πρώτα. Μετά, το πούρο αναλαμβάνουν οι rollers. Αυτοί ελέγχουν την διάμετρο του πούρου και αν είναι η σωστή,  κατόπιν βάζουν το wrapper. Ένας bonchero κάθεται δίπλα σε έναν roller. Οι boncheros είναι συνήθως άντρες. Να βάλεις filler-binder θέλει περισσότερη δύναμη στα χέρια και έτσι προτιμούνται οι άντρες. Οι rollers είναι κυρίως γυναίκες. Οι γυναίκες έχουν ευαίσθητα χέρια και απλώνουν το wrapper χωρίς να το σπάσουν. Ένας άντρας αν βάλει λίγο περισσότερη δύναμη θα το σπάσει.

 Τέλος ένας torcedor φτιάχνει 125 πούρα περίπου την μέρα. Στην Νικαράγουα ένα ζευγάρι ( bonchero & roller) στρίβει 350 πούρα την ημέρα. Άρα ο μέσος όρος είναι 175 ανά άτομο έναντι 125 του torcedor στην Κούβα. Άρα έτσι επιτυνχάνεται  μεγαλύτερη παραγωγή. Με αυτόν τον τρόπο όμως βρίσκουν δουλειά και πολλές γυναίκες.

 

 

 

      Επιμένω σε ερωτήσεις πάνω στο θέμα “ Υπάρχουν πολλοί τρόποι στριψίματος? Υπάρχει διαφορά μεταξύ Κούβας και Νικαράγουας?”

 

 

 

   ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Υπενθυμίζω στον αναγνώστη ότι έχουμε τρία είδη καπνού: Seco, Viso και  Ligero. Το Seco είναι χοντρό φύλλο χρησιμοποιείται περισσότερο για την καύση του πούρου - για το άναμα, viso είναι πιο λεπτό  χρησιμοποιείται κυρίως για το άρωμα και την γεύση του πούρου , ενώ για την δύναμη είναι το  ligero ,  ακόμα πιο λεπτό φύλλο καπνού .

 

 

 

 

 

 

 Απαντά o Mario   : “ Δεν ξέρω πως στρίβουν οι Κουβανοί στα εργοστάσια αλλά στις επιδείξεις στρίβουν με τον τρόπο  Estrujado. Αν βάλουμε την λέξη στο translate της Google βγάζει crushed ( συνθλίβεται)”. Μου εξηγεί ότι το estrujado μεταφράζεται καλύτερα σαν wrinkled( τσαλακωμένο).

Με αυτή την μέθοδο το κάθε φύλλο (seco-viso-ligero) στρίβεται και μπαίνει δίπλα στο άλλο. Τα τρία φύλλα μετά τυλίγονται στο wrapper. Αυτός είναι ο τρόπος estrujado και χρησιμοποιείται στην Κούβα.

Εχει δύο μειονεκτήματα μου εξηγεί : Το πρώτο είναι ότι το seco  που είναι υπεύθηνο για το άναμμα πάει απο την μία μόνο μεριά και έτσι πολλές φορές το πούρο καίγεται περισσότερο απο την μεριά (που είναι το seco) , και λιγότερο απο την άλλη . Επίσης αν τα φύλλα τα στριμώξεις  πολύ, τότε θα έχει το πούρο δυσκολία στο τράβηγμα γιατί ο καπνός δεν έχει μονοπάτι να ακολουθήσει από τη φωτιά έως τα χείλη του καπνιστή.

Αυτός ο τρόπος είναι επαναλαμβάνω ο estrujado και τον χρησιμοποιούν οι Κουβανοί.

 

 

 

Υπάρχουν δύο τρόποι ακόμη, ο entubado και ο semi entubado .  

 

 

 

  

    Ο Entubado και ο semi entubado δεν έχουν μεγάλη διαφορά. Ο στρίφτης παίρνει το seco ( εδώ χρησιμοποιεί δύο φύλλα), το διπλώνει λίγο από την μια άκρη, παίρνει το viso το διπλώνει, το βάζει μέσα στο seco, το ίδιο και για το ligero. Μετά όλα τα φύλλα( αυτά αποτελούν το filler) τα βάζει μέσα στο binder και στρίβει το πούρο. Η διαφορά του Entubado και του Semi Entubado είναι πόσο διπλώνει τα φύλλα. Στον Entubado πιο πολύ, στον Semi Entubado λίγο. Εμφανής η διαφορά των δυο αυτών τρόπων από τον Estrujado.

 

 

 

Τα παρακάτω βίντεο θα σας λύσουν κάθε απορία και πιστεύω θα καταλάβετε πλήρως τους τρόπους αυτούς και τις διαφορές τους . Στον ρόλο του Bonchero , o Miguel . Ο Mario δίπλα εξηγεί ....

 

 

 

Δείτε τα βίντεο :

 

 

Βίντεο 2163.  Βλέπουμε τον στρίφτη  να στρίβει με την μέθοδο Semi Entubado( δυο φορές-δυο πούρα) . Παίρνει το seco( παίρνει δυο φύλλα) “ τα γυρνάει λίγο” και μετά παίρνει viso και ligero τα “στρίβει λίγο” και τα βάζει μέσα στο seco. Μετά όλα μαζί μπαίνουν στο binder.

 

 Προσοχή  : κόβει λίγο από τον καπνό από το ένα μέρος  και το βάζει στο ίδιο μέρος, δηλαδή, κόβει λίγο από την κορυφή του φύλλου και το βάζει στην κορυφή. Το ίδιο ακριβώς κάνει και από το κάτω μέρος του φύλλου. Στο τέλος ο Mario μας λέει ότι το πούρο filler-binder και  wrapper το καπνίζουμε από την κορυφή του φύλλου έως το κάτω μέρος, (* κάτω μέρος είναι το μέρος του φύλλου που ενώνεται με το φυτό. Προσέξτε ότι στην κεφαλή του πούρου στην άκρη βάζει λίγη κόλλα.)

 

 

 

Εδώ θα δείτε το βίντεο : 

 www.youtube.com/watch?v=R0zFbixOQHM&feature=youtu.be

 

 

 

 

 

 

    Βίντεο 2172. Entubado. Σχεδόν ίδιος με τον Semi Entubado, τα Viso και τα ligero γίνονται περισσότερο tube. Σε αυτό το βίντεο φτιάχνει δυο πούρα Entubado, 1 πούρο Semi Entubado και 1 πούρο Estrujado. Η διαφορά του Entubado και του Semi Entubado είναι ότι στον πρώτο τα φύλλα γίνονται εντελώς tube και μπαίνουν στο seco και μετά στο binder. Στο Semi Entulado απλώς διπλώνονται λίγο.

 Στον Entrujado  καταρχάς παίρνει δυο binder και τα τοποθετεί στον πάγκο. Παίρνει seco-viso-lingero τα “τσαλακώνει” και τα βάζει το ένα δίπλα στο άλλο. Ξεκινάει με ligero, βάζει δυο Viso και 2 Seco. Αν προσθέσουμε τα φύλλα βλέπουμε ότι και στους τρείς τρόπους χρησιμοποιεί έξι φύλλα καπνού . Στον Estrujado έχουμε δύο binder , ενώ στους Entubado τρόπους έχουμε δύο seco .

 

 

 

Εδώ θα δείτε το βίντεο : 

 

 

 

www.youtube.com/watch?v=za8CwMZ1MSE&feature=youtu.be

 

 

 

 

 

 

      Βίντεο 2173. Μέθοδος Estrujado

 

 

 

Εδώ θα δείτε το βίντεο : 

 

 

 

www.youtube.com/watch?v=Y4bzwj0LjbQ&feature=youtu.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Αυτά είδα και είπα κυρίως,  με τον Mario Perez . Βέβαια με γύρισε σε όλο το εργοστάσιο. Αναζητήστε στις φώτο τις φωτογραφίες από τα JOYA DE NICARAGUA. Ήδη είπαμε πολλά, δε θα σας κουράσω με άλλα. Πιστεύω πως ήταν ενδιαφέροντα τα ανωτέρω.  Ευχαριστώ τον Mario-υπεύθυνο των JOYA DE NICARAGUA- και τον Miquel που έστριψε τα πούρα με τρεις διαφορετικούς τρόπους για να δω και να βιντεογραφήσω. Ο Miquel  παλιός στρίφτης είναι στον ποιοτικό έλεγχο του εργοστασίου τώρα.

 

 

 

    Επόμενος στόχος: Να δούμε πως γίνεται αυτός ο περιβόητος ποιοτικός έλεγχος. Σε επόμενο ταξίδι......

   

 

 

 

 



αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος


Joya De Nicaragua .. & τρόποι στριψίματος των πούρων

 Το εργοστάσιο των JOYA DE NICARAGUA ( ή αν θέλετε TABACOS PUROS DE NICARAGUA- όπως είναι η ονομασία του), είχα να το επισκεφθώ 4 χρόνια-,  από το 2008.

 Ο Mario είναι το δεξί χέρι του ιδιοκτήτη Alejandro Guenca Martinez - έχει τίτλο διευθυντή πωλήσεων αλλά στην ουσία αυτός λύνει και δένει στην επιχείρηση μιας και ο ιδιοκτήτης συχνά απουσιάζει. Ο κύριος Cuenca eίναι οικονομολόγος και εκτός από τα πούρα ιδιωτεύει  και  σαν ελεύθερος επαγγελματίας στις ΗΠΑ .

 Από το 2008 μέχρι φέτος τον Μάριο τον έβλεπα μια φορά τον χρόνο στην  IPCPR. Ετσι και φέτος η πρώτη συνάντηση έγινε εκεί για πολύ λίγο όμως . Είχα στο πρόγραμμα να επισκεφθώ το Esteli και έτσι δώσαμε ραντεβού για εκεί  να τα πούμε καλύτερα  -  μόνοι μας με σύμμαχο μας το χρόνο.

 

Το εργοστάσιο των JOYA DE NICARAGUA – στα Ελληνικά σημαίνει : ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑΣ  ιδρύθηκε το 1968,  και ήταν το πρώτο εργοστάσιο πούρων στη χώρα. Αρχικά ήταν στο κέντρο της πόλης, αλλά μετά από 10 χρόνια περίπου μεταφέρθηκε στον χώρο που βρίσκεται τώρα. Έχει 80 στρίφτες (boncheros και rollers) ενώ το συνολικό προσωπικό είναι περίπου 150 άτομα. Παράγει γύρω στα 3 εκατομμύρια πούρα τον χρόνο.

 

    Πράγματι λοιπόν , συναντηθήκαμε πρωί πρωί στο γραφείο του Mario  και η συζήτηση άρχισε με έναν ωραίο καφέ και ένα πούρο της Νικαράγουας. Ξεκίνησε η κουβέντα λοιπόν με διάφορα κοινωνικά σχόλια-κουτσομπολιά-από την αγορά των πούρων, έτσι για να ξεκινήσει ελαφρά η μέρα, και να περάσουμε σιγά σιγά στα επαγγελματικά. Δοκιμάσαμε 2-3 πούρα, και αρχίσαμε να λέμε για την καινούργια brand του εργοστασίου: τα πούρα ROSALONES. Ένα τυπικό πούρο, συσκευασμένο σε bundles των 25. Προσφέρετε σε σχετικά καλή τιμή και για αυτό μου τράβηξε την προσοχή. Αλλά…αυτό το wrapper το Indonesia δεν το μπορώ καθόλου, γευστικά δεν το αντέχω, ενώ οπτικά μου δίνει μια αγριάδα. Η λύση: αλλαγή στο wrapper. Επέλεξα ένα φωτεινό Connecticut από το Equador, τα οποία έχουν την φήμη των καλύτερων Connecticut  στον κόσμο. “ Nαι αλλά τώρα” του λέω, “ το πούρο αυτό δεν είναι ROSALONES”. “ Είναι!” μου λέει, “ ROSALONES SELECCION GRECIA”.

 

 

    Mε  αφορμή το wrapper βρήκα την ευκαιρία να ρωτήσω και πάλι: “ Πόσο νομίζεις ότι επηρεάζει την συνολική γεύση του πούρου το wrapper.” Πριν 3 χρόνια μου είχε πει το πολύ ένα 10%. Τώρα μου απαντά “ το wrapper επηρεάζει την συνολική αίσθηση κατά 40 εώς 50%. Δίνει το γευστικό προφίλ στο πούρο.

 

 

    Κάπως έτσι πιάσαμε κουβέντα για τεχνικά θέματα που αφορούν το πούρο, και τα καλύτερα θα τα δείτε παρακάτω. Μπροστά του είχε μια δέσμη των 50 πούρων (φώτο:   www.cigars.gr/forum/album_pic.php?pic_id=1820   ),

 ( σε τέτοιες bundles αποθηκεύουν τα πούρα στα εργοστάσια πριν τα βάλουν στα κουτιά πώλησης). Τον ρωτάω “ Γιατί στις συγκεκριμένες bundles βάζουν 50 πούρα και όχι 40 ή 60 ή 80?” Aπάντησε “ Παλιά οι συγκεκριμένες bundles είχανε 100 πούρα. Τις αποκαλούσαν Rueda. Επειδή όμως από το βάρος και από την υγρασία πολλές φορές “ έσκαγε” το πούρο κοντά στην κεφαλή, αποφάσισαν κάποια στιγμή να φτιάχνουν την ίδια bundle, αλλά,  με 50 πούρα. Αυτή η  bundle λέγεται media Rueda και δεν έχουμε πλέον προβλήματα σκασίματος του πούρου.

 

     Συνεχίζουμε τον καφέ καπνίζοντας ασυστόλως. Τον ρωτάω “ Μπορώ να έχω δυο πούρα της σειράς Antano δίχως wrapper?”  “ Τι θέλεις να τα κάνεις?” με ρωτά , “ να δω την γεύση του πούρου  χωρίς το wrapper, του λέω  ( σειρά Antano-Joya de Niacaragua- η πιο πετυχημένη σειρά).

 Συνεχίζει : “ όταν θέλουμε να δούμε την γεύση ενός πούρου, χωρίς το wrapper είναι απλό. Παίρνουμε το πούρο και έναν καλό κόφτη. Στο σημείο που θέλουμε να κόψουμε το wrapper, το κόβουμε αντιδιαμετρικά (γύρω γύρω). Στη συνέχεια το κόβουμε κατά μήκος από την άκρη του πούρου( το πόδι) μέχρι το σημείο που το κόψαμε αντιδιαμετρικά. Έτσι αφαιρούμε το wrapper. Το κάνουμε πολλές φορές αυτό, καπνίζουμε έτσι 1-2 ίντσες χωρίς wrapper. Μετά όταν φτάνει η φλόγα στο σημείο όπου το πούρο φοράει και το wrapper, αισθανόμαστε την εναλλαγή της γεύσης και βλέπουμε πόσο επηρεάζει το wrapper την συνολική αίσθηση.” Δείτε την παρακάτω  φώτο :   www.cigars.gr/forum/album_pic.php?pic_id=1817

 

    Καθόμουνα και άκουγα σαν μαθητούδι, τελείωσε και ο καφές στο μεταξύ. Μάλλον ήταν η ώρα να κάνουμε μια βόλτα στην παραγωγή ( a la production) που συνηθίζεται και τότε δεν ξέρω πως μου ήρθε  και του κάνω την  εξής ερώτηση : “ Πόσοι τρόποι στριψίματος υπάρχουν? Υπάρχει διαφορά στο στρίψιμο που κάνουν στην Κούβα με το στρίψιμο που κάνουν στην Νικαράγουα?” .....και εδώ ξεκινάει το σεμινάριο.

 

Μου απαντά :

 Καταρχάς στην Κούβα έχουν τους torcedors  , δηλαδή ο ίδιος ο άνθρωπος στρίβει το binder-filler πρώτα και μετά ο ίδιος βάζει και το wrapper στο πούρο. Στην Νικαράγουα καταρχήν έχουμε τους boncheros. Αυτοί στρίβουν το filler-binder πρώτα. Μετά, το πούρο αναλαμβάνουν οι rollers. Αυτοί ελέγχουν την διάμετρο του πούρου και αν είναι η σωστή,  κατόπιν βάζουν το wrapper. Ένας bonchero κάθεται δίπλα σε έναν roller. Οι boncheros είναι συνήθως άντρες. Να βάλεις filler-binder θέλει περισσότερη δύναμη στα χέρια και έτσι προτιμούνται οι άντρες. Οι rollers είναι κυρίως γυναίκες. Οι γυναίκες έχουν ευαίσθητα χέρια και απλώνουν το wrapper χωρίς να το σπάσουν. Ένας άντρας αν βάλει λίγο περισσότερη δύναμη θα το σπάσει.

 Τέλος ένας torcedor φτιάχνει 125 πούρα περίπου την μέρα. Στην Νικαράγουα ένα ζευγάρι ( bonchero & roller) στρίβει 350 πούρα την ημέρα. Άρα ο μέσος όρος είναι 175 ανά άτομο έναντι 125 του torcedor στην Κούβα. Άρα έτσι επιτυνχάνεται  μεγαλύτερη παραγωγή. Με αυτόν τον τρόπο όμως βρίσκουν δουλειά και πολλές γυναίκες.

      Επιμένω σε ερωτήσεις πάνω στο θέμα “ Υπάρχουν πολλοί τρόποι στριψίματος? Υπάρχει διαφορά μεταξύ Κούβας και Νικαράγουας?”

 

   ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Υπενθυμίζω στον αναγνώστη ότι έχουμε τρία είδη καπνού: Seco, Viso και  Ligero. Το Seco είναι χοντρό φύλλο χρησιμοποιείται περισσότερο για την καύση του πούρου - για το άναμα, viso είναι πιο λεπτό  χρησιμοποιείται κυρίως για το άρωμα και την γεύση του πούρου , ενώ για την δύναμη είναι το  ligero ,  ακόμα πιο λεπτό φύλλο καπνού .

 

 

 Απαντά o Mario   : “ Δεν ξέρω πως στρίβουν οι Κουβανοί στα εργοστάσια αλλά στις επιδείξεις στρίβουν με τον τρόπο  Estrujado. Αν βάλουμε την λέξη στο translate της Google βγάζει crushed ( συνθλίβεται)”. Μου εξηγεί ότι το estrujado μεταφράζεται καλύτερα σαν wrinkled( τσαλακωμένο).

Με αυτή την μέθοδο το κάθε φύλλο (seco-viso-ligero) στρίβεται και μπαίνει δίπλα στο άλλο. Τα τρία φύλλα μετά τυλίγονται στο wrapper. Αυτός είναι ο τρόπος estrujado και χρησιμοποιείται στην Κούβα.

Εχει δύο μειονεκτήματα μου εξηγεί : Το πρώτο είναι ότι το seco  που είναι υπεύθηνο για το άναμμα πάει απο την μία μόνο μεριά και έτσι πολλές φορές το πούρο καίγεται περισσότερο απο την μεριά (που είναι το seco) , και λιγότερο απο την άλλη . Επίσης αν τα φύλλα τα στριμώξεις  πολύ, τότε θα έχει το πούρο δυσκολία στο τράβηγμα γιατί ο καπνός δεν έχει μονοπάτι να ακολουθήσει από τη φωτιά έως τα χείλη του καπνιστή.

Αυτός ο τρόπος είναι επαναλαμβάνω ο estrujado και τον χρησιμοποιούν οι Κουβανοί.

 

Υπάρχουν δύο τρόποι ακόμη, ο entubado και ο semi entubado .  

 

  

    Ο Entubado και ο semi entubado δεν έχουν μεγάλη διαφορά. Ο στρίφτης παίρνει το seco ( εδώ χρησιμοποιεί δύο φύλλα), το διπλώνει λίγο από την μια άκρη, παίρνει το viso το διπλώνει, το βάζει μέσα στο seco, το ίδιο και για το ligero. Μετά όλα τα φύλλα( αυτά αποτελούν το filler) τα βάζει μέσα στο binder και στρίβει το πούρο. Η διαφορά του Entubado και του Semi Entubado είναι πόσο διπλώνει τα φύλλα. Στον Entubado πιο πολύ, στον Semi Entubado λίγο. Εμφανής η διαφορά των δυο αυτών τρόπων από τον Estrujado.

 

Τα παρακάτω βίντεο θα σας λύσουν κάθε απορία και πιστεύω θα καταλάβετε πλήρως τους τρόπους αυτούς και τις διαφορές τους . Στον ρόλο του Bonchero , o Miguel . Ο Mario δίπλα εξηγεί ....

 

Δείτε τα βίντεο :

Βίντεο 2163.  Βλέπουμε τον στρίφτη  να στρίβει με την μέθοδο Semi Entubado( δυο φορές-δυο πούρα) . Παίρνει το seco( παίρνει δυο φύλλα) “ τα γυρνάει λίγο” και μετά παίρνει viso και ligero τα “στρίβει λίγο” και τα βάζει μέσα στο seco. Μετά όλα μαζί μπαίνουν στο binder.

 Προσοχή  : κόβει λίγο από τον καπνό από το ένα μέρος  και το βάζει στο ίδιο μέρος, δηλαδή, κόβει λίγο από την κορυφή του φύλλου και το βάζει στην κορυφή. Το ίδιο ακριβώς κάνει και από το κάτω μέρος του φύλλου. Στο τέλος ο Mario μας λέει ότι το πούρο filler-binder και  wrapper το καπνίζουμε από την κορυφή του φύλλου έως το κάτω μέρος, (* κάτω μέρος είναι το μέρος του φύλλου που ενώνεται με το φυτό. Προσέξτε ότι στην κεφαλή του πούρου στην άκρη βάζει λίγη κόλλα.)

 

Εδώ θα δείτε το βίντεο : 

 www.youtube.com/watch?v=R0zFbixOQHM&feature=youtu.be

 

 

    Βίντεο 2172. Entubado. Σχεδόν ίδιος με τον Semi Entubado, τα Viso και τα ligero γίνονται περισσότερο tube. Σε αυτό το βίντεο φτιάχνει δυο πούρα Entubado, 1 πούρο Semi Entubado και 1 πούρο Estrujado. Η διαφορά του Entubado και του Semi Entubado είναι ότι στον πρώτο τα φύλλα γίνονται εντελώς tube και μπαίνουν στο seco και μετά στο binder. Στο Semi Entulado απλώς διπλώνονται λίγο.

 Στον Entrujado  καταρχάς παίρνει δυο binder και τα τοποθετεί στον πάγκο. Παίρνει seco-viso-lingero τα “τσαλακώνει” και τα βάζει το ένα δίπλα στο άλλο. Ξεκινάει με ligero, βάζει δυο Viso και 2 Seco. Αν προσθέσουμε τα φύλλα βλέπουμε ότι και στους τρείς τρόπους χρησιμοποιεί έξι φύλλα καπνού . Στον Estrujado έχουμε δύο binder , ενώ στους Entubado τρόπους έχουμε δύο seco .

 

Εδώ θα δείτε το βίντεο : 

 

www.youtube.com/watch?v=za8CwMZ1MSE&feature=youtu.be

 

 

      Βίντεο 2173. Μέθοδος Estrujado

 

Εδώ θα δείτε το βίντεο : 

 

www.youtube.com/watch?v=Y4bzwj0LjbQ&feature=youtu.be

 

 

 

     Αυτά είδα και είπα κυρίως,  με τον Mario Perez . Βέβαια με γύρισε σε όλο το εργοστάσιο. Αναζητήστε στις φώτο τις φωτογραφίες από τα JOYA DE NICARAGUA. Ήδη είπαμε πολλά, δε θα σας κουράσω με άλλα. Πιστεύω πως ήταν ενδιαφέροντα τα ανωτέρω.  Ευχαριστώ τον Mario-υπεύθυνο των JOYA DE NICARAGUA- και τον Miquel που έστριψε τα πούρα με τρεις διαφορετικούς τρόπους για να δω και να βιντεογραφήσω. Ο Miquel  παλιός στρίφτης είναι στον ποιοτικό έλεγχο του εργοστασίου τώρα.

 

    Επόμενος στόχος: Να δούμε πως γίνεται αυτός ο περιβόητος ποιοτικός έλεγχος. Σε επόμενο ταξίδι......

   

 

 



αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος


δείτε περισσότερα άρθρα

 

© Cigarworld.gr - Λεωνίδας Παυλόπουλος. Υποστήριξη: webmaze