cigars.gr
cigars.gr

Φωτογραφίες
Slideshow

Δείτε όλες μας τις φωτογραφίες


Περί Πούρων

Τα πάντα για τα πούρα.

Ιστορική αναδρομή και πολλές χρήσιμες πληροφορίες διαθέσιμες για εσάς.


Δείτε Περισσότερα


 


Rolled or Folled .. Ξένη βιβλιογραφία

Απο το περιοδικό European Cigar Journal. 
Αρθρογράφος SEBASTIAN ZIMMEL .
Μετάφραση Μαρία Φωτεινή Λιβιτσάνου.
                      

   Στριφτό ή Διπλωμένο

 

   Η μέθοδος που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια για να στρίβουν τα πούρα επηρεάζει όχι μόνο το πώς θα καεί το πούρο αλλά και τα γενικά χαρακτηριστικά του. Επισκεφθήκαμε μερικά εργοστάσια και παρατηρήσαμε κάποιους από τους εργάτες

    Η διαδικασία στριψίματος του πούρου είναι απλά τέχνη. Στην Κούβα χρησιμοποιούν ακριβώς τον ίδιο τρόπο εδώ και 200 χρόνια. Ο ειδικός στρίφτης  ξέρει την συνταγή για κάθε μάρκα πούρου. Οι στρίφτες  διαλέγουν  το καπνό που έχουν μαζέψει  κατά την διάρκεια της ημέρας οι εργάτες  στο barajita, εκεί  όπου αναμιγνύουν τα καπνά για τις διάφορες μάρκες πούρων και γυρνούν πίσω στα τραπέζια τους για να συνεχίσουν το στρίψιμο. Ο στρίφτης ( torcedor) δε χρειάζεται και πολλά εργαλεία για την δουλειά του. Εκτός από το τραπέζι και την καρέκλα του, χρειάζεται μόνο  έναν λείο ξύλινο πίνακα, ένα ειδικό μαχαίρι, έναν μικρό κυκλικό κόφτη για να κόβει την άκρη του πούρου στο κεφάλι, μια λαιμητόμο, μια κούπα από άγευστη κόλλα από λαχανικά και ένα μετρητή να ελέγχει το μάκρος και το πάχος του πούρου. Αλλά πάνω από όλα χρειάζεται πείρα στο στρίψιμο  και αυτό έρχεται μετά από χρόνια εξάσκησης.

    Ο στρίφτης βγάζει στο τραπέζι τα φύλλα που θα χρησιμοποιηθούν για την γέμιση των πούρων. Μετά βγάζει το εξωτερικό περίβλημα και τέλος έρχεται το εξωτερικό φύλλο που χρησιμοποιείται για το περιτύλιγμα. Το χοντρό κομμάτι στο κέντρο του φύλλου που χρησιμοποιείται για την γέμιση έχει αφαιρεθεί, ώστε με λίγη φαντασία, το φύλλο μοιάζει με ένα βάτραχο με πίσω πόδια. Τώρα ξεκινάει το πρώτο βήμα: να διαμορφώσουν τη γέμιση των φύλλων, είναι περίπου 3 με 5 φύλλα καπνού και το εξωτερικό περίβλημα περασμένο γύρω γύρω.

    Η Yolanda Medina ήταν από τις πρώτες γυναίκες στρίφτες. Σήμερα απλά δείχνει τον τρόπο στο ξενοδοχείο Melia Habana. Πρώτα, βγάζει στον πίνακα το εξωτερικό περίβλημα από κάτω, ώστε τα φύλλα να κοιτούν προς τα πάνω. Με αυτό τον τρόπο οι φλέβες του φύλλου θα είναι από την μέσα μεριά όταν θα στρίψει το πούρο. Μόνο τα γυρισμένα μισά φύλλα χρησιμοποιούνται για εξωτερικό περίβλημα. Για περισσότερο όγκο, δυο ή περισσότερα φύλλα τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο με τέτοιο τρόπο ώστε να συμπίπτουν. Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι για να παίρνεις το καπνό για τη γέμιση στο χέρι και να το διαμορφώνεις. Αν συγκριθούν από τον βαθμό δυσκολίας είναι οι: entutado, accordion ( ακορντεόν) , book( βιβλίο)  και Lieberman( είναι ο χειροκίνητος τρόπος που χρησιμοποιούν αυτόματα μηχανήματα έτσι ώστε η διαδικασία στριψίματος να γίνεται πιο εύκολη).

Entubado Bunching

    Αυτή είναι η κλασσική μέθοδος. Δημιουργήθηκε στην Σεβίλλη στα τέλη του 17ου αιώνα, μόνο ο καπνός προερχόταν από την Κούβα. Σε αυτή την μέθοδο τα φύλλα που χρησιμοποιούνται για την γέμιση του πούρου στρίβονται ξεχωριστά το ένα δίπλα από το άλλο και δημιουργούν ένα σωρό. Στην μέση του εξωτερικού περιβλήματος τοποθετείται το βασικό( ligero) φύλλο, είναι ένα πολύ δυνατό, πικάντικο φύλλο, που καίγεται πολύ αργά. Είναι αυτό που δίνει στο πούρο τη δύναμη. Το δεύτερο φύλλο που τοποθετείται γύρω από το βασικό( ligero) είναι αρωματικό, πικάντικο και καίγεται σε επιτρεπτό χρονικό διάστημα, δίνει στο πούρο την κατάλληλη ισορροπία. Το βολάντο φύλλο είναι ήπιο και καίγεται γρήγορα, το καθένα φύλλο ξεχωριστά βοηθάει το καπνό να κινείται ελεύθερα ανάμεσα από το κυλινδρικό πούρο, ο καπνός πρέπει να περάσει ανάμεσα από όλα τα φύλλα και έτσι αφήνει να περάσει περισσότερο άρωμα και γεύση στον ουρανίσκο. Ένα καλά στριφτό πούρο, καίγεται καλύτερα και πιο αργά. Ο στρίφτης τότε στρίβει το σωρό από τα φύλλα μέσα στο εξωτερικό περίβλημα. Το πούρο πρέπει να στρίβεται από το κεφάλι ( η άκρη που ακουμπάει τα χείλη) κάτω. Σε αυτή την διαδικασία το εξωτερικό περίβλημα πρέπει να γεμίσει όμοια σε όλο το μήκος του πούρου.  Το πόδι του σωρού( η άκρη που ανάβεις το πούρο) κόβεται χρησιμοποιώντας μια λαιμητόμο. Μόλις τελειώσει η σωρός με τα φύλλα  μπαίνει σε μια ειδική φόρμα, όπου θα πιεστεί για 30 λεπτά για να πάρει το τελικό σχήμα.

    Ο Nick Perdomo, στο εργοστάσιο του στην Tabacalera Perdomo στην Νικαράγουα, οι εργάτες του χρησιμοποιούν την κλασσική μέθοδο. Όποτε πηγαίνει στο εργοστάσιο του  οι εργάτες του τον χαιρετούν με τον παραδοσιακό κουβανέζικο τρόπο, χτυπώντας τους κόφτες τους στα τραπέζια. Η επιφάνεια των τραπεζιών στον εργοστάσιο του δεν είναι από ξύλο αλλά από ατσάλι, έτσι ώστε να μπορούν οι στρίφτες να δουλεύουν ευκολότερα και να καθαρίζεται εύκολα. Ο Tony Perdomo είναι ο θείος του Νικ. Ο μάνατζερ του εργοστασίου της οικογενειακής επιχείρησης πιστεύει πως πολύ σημαντικό είναι το σχήμα του σωρού των φύλλων να γίνεται σε κύλινδρο 360 μοιρών. Για άλλη μια φορά, το δυνατό φύλλο (ligero) τοποθετείται στην μέση, μετά το δεύτερο(seco), και το volado, βάζουν και ένα ακόμα στην άκρη του ποδιού για να δημιουργήσει μια αυθεντική έκρηξη αρώματος αμέσως μόλις ανάψει το πούρο. Η Sarah Gonzales μας βεβαιώνει ότι στο εργοστάσιο Perdomo δίνουν σημασία στην ποιότητα καπνού. Η Σάρα εργάζεται στην βιομηχανία πούρων εδώ και 36 χρόνια. Δέκα μηχανήματα  είναι έτοιμα για να τεστάρουν τα πούρα πριν βγουν στην  αγορά.

    Όμοια στη μέθοδο αυτή είναι και η μέθοδος estrujado( από το estrujar που σημαίνει πίεση) ή όπως την αποκαλεί ο Jonathan Drew από το Drew Estate “ lazy entubado” στο εργοστάσιο του Gran Fabrica στο Esteli της Νικαράγουα. Σε αυτή την μέθοδο άλλο ένα φύλλο τυλίγεται γύρω από την γέμιση του πούρου πριν το εξωτερικό περίβλημα ( ο Jonathan το αποκαλεί η «βάση»). Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως στα εργοστάσια της Νικαράγουα ο εργάτης που φτιάχνει τη γέμιση με τη σωρό των φύλλων( ο buncher) και ο στρίφτης ( o roller) δουλεύουν μαζί σαν μια ομάδα. Οι γυναίκες  έχουν πιο απαλό άγγιγμα, για αυτό και αναλαμβάνουν να στρίβουν τη γέμιση του πούρου στο περιτύλιγμα. Στην Κούβα  ο στρίφτης κάνει εξ ολοκλήρου όλη τη δουλειά.

Accordion Bunching

   Στην μέθοδο αυτή, κάθε ξεχωριστό φύλλο που χρησιμοποιείται για τη γέμιση διπλώνετε από τα έξω προς τα μέσα. Τα φύλλα απλώνονται το ένα πάνω στο άλλο μέχρι η γέμιση να τελειώσει. Μετά, όπως και στην προηγούμενη μέθοδο, δένονται όλα μαζί με το εξωτερικό περίβλημα. Ο Brian Scholle από το Studio Tobac( Oliva), που του αρέσει να πηγαίνει στα διάφορα σόου και να παρουσιάζει τη δική του τεχνική στο πως στρίβει το πούρο, είναι φαν της μεθόδου αυτής. Αν ανοίξεις κατά μήκος ένα πούρο, μπορείς να διαχωρίσεις τα διπλωμένα φύλλα σαν ακορντεόν. Ο Nick Perdomo ισχυρίζεται πως τα τριπλά διπλωμένα φύλλα  στην μέθοδο αυτή  μπορούν εύκολα να σπάσουν αν πιεστούν. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή είναι πολύ διαδεδομένη γιατί σπαταλάει πολύ λίγο χρόνο ο στρίφτης  για την διαδικασία από ότι στην προηγούμενη μέθοδο που χρειάζεται να στρίψει 120 με 150 πούρα την ημέρα, εδώ στρίβει 200 με 250.

Book Bunching

   Εδώ τα ξεχωριστά φύλλα για την γέμιση απλώνονται ευθεία το ένα πάνω στο άλλο και διπλώνονται μαζί όπως ένα βιβλίο ή ένα taco, και η γέμιση είναι έτοιμη. Είναι πιο απλή και από τις δυο προηγούμενες μεθόδους. Η συγκρότηση  του πούρου είναι λιγότερο αεριζόμενη, και λιγότερος αέρας μπορεί να περάσει ανάμεσα από τα φύλλα. Από την μεριά του παραγωγού η μέθοδος αυτή αυξάνει την απόδοση του στρίφτη σημαντικά.

Liebermann Bunching( Machine Bunching)

   Το όνομα Liebermann το έδωσαν οι παραγωγοί πούρων σε ένα εύκολου χειρισμού μηχάνημα που παρέχει μηχανική βοήθεια στην διαδικασία γέμισης και στριψίματος. Ο σκελετός του είναι από ατσάλι, με επίστρωμα από καουτσούκ, όπου είναι ενσωματωμένο στο χώρο εργασίας του στρίφτη. Τα φύλλα που χρησιμοποιούνται για την γέμιση και για το εξωτερικό περίβλημα τοποθετούνται σε ένα αυλάκι που έχει σχηματιστεί κάτω από επίστρωμα καουτσούκ, και ο σωρός με τα φύλλα στρίβεται χρησιμοποιώντας χειροκίνητο μοχλό. Ακολουθώντας τον ίδιο κανόνα, το ίδιο μηχάνημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα τσιγάρα. Η μέθοδος Liebermann μειώνει τον χρόνο και παράγει ομοιόμορφα πούρα κάθε φορά. Οι απόψεις για την μέθοδο αυτή διχάζουν: Αν ένα πούρο τυλίχτηκε με αυτή τη μέθοδο μετράει σαν ένα χειροποίητο πούρο? Επειδή η περισσότερη δουλειά έγινε με το χέρι, πούρα που τυλίχτηκαν με αυτό τον τρόπο θεωρούνται ανωτέρας ποιότητας πούρα. Στην Κούβα, επίσης χρησιμοποιούν ένα στρώμα για να βοηθήσει  στην διαδικασία τυλίγματος όπως στην περίπτωση  του χειροποίητου Tripa Corta  ( shortfiller )  πούρο.

    Πρέπει να επισημάνουμε και την μέθοδο figurado ή hybrid( υβριδικό) τύλιγμα. Ειδικά διαμορφωμένα πούρα, όπως τα torpedos ή perfectos, απαιτούν ειδική τεχνική τυλίγματος. Το κεφάλι του πούρου που τείνουν να είναι μυτερά, απαιτούν μεγάλη πείρα και ειδική προσοχή στο τύλιγμα. Ακόμα και ένα στραβά τοποθετημένο φύλλο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συμπεριφορά του πούρου κατά τη διάρκεια του καπνίσματος.

Bunched and Pressed

   Δεν έχει σημασία ποια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή, η γέμιση με τα φύλλα τοποθετούνται για λίγη ώρα σε ένα καλούπι τοποθετημένο σε πίεση. Μια εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα είναι  το Dannemann Artist Line HBPR( χειροποίητη τεχνική διαδικασία, πίεση και τύλιγμα) όπου ο στρίφτης ολοκληρώνει κάθε βήμα με το χέρι.

   Ο Rocky Patel και στα δυο εργοστάσια του παράγει ακορντεόν τύπου πούρα( στην Ονδούρα) και κυλινδρικά πούρα ( στην Νικαράγουα). Ένας λόγος για την διαφορετική μέθοδο είναι και η διαφοροποίηση της ζύμωσης του καπνού. Στην Νικαράγουα χρησιμοποιεί δυο εξωτερικά περιβλήματα. “ Μια μέθοδος δε σημαίνει πάντα πως είναι καλύτερη από την άλλη. Είναι απλά διαφορετικό στυλ. Ανάλογα με τον πως φτιάχνονται τα πούρα, παρουσιάζουν και διαφορετικά προφίλ γεύσης και χαρακτήρα. Είναι καλό να είσαι λίγο διαφορετικός, λίγο μοναδικός. Παρέχει τη δυνατότητα στα πούρα μας  να κυμαίνονται δυναμικά σε περισσότερο κοινό. Αυτή είναι και η υπεροχή του να έχεις δυο διαφορετικά εργοστάσια σε διαφορετικές χώρες.”

    Χτυπητό ή απλά κουνημένο, πότε ένα μαρτίνι έχει καλύτερη γεύση?  Δεν το βρίσκω ιδιαίτερα σημαντικό αν η γέμιση του πούρου  είναι στριφτή ή διπλωμένη. Η άποψη μου είναι απλή: το σημαντικότερο πράγμα είναι το πούρο να καπνίζεται ομοιόμορφα και να έχει ωραία γεύση.

 


   


   

       αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος


δείτε περισσότερα άρθρα

 

© Cigarworld.gr - Λεωνίδας Παυλόπουλος. Υποστήριξη: webmaze