Σταδιακή πτώση υγρασίας του υγραντήρα κατά το seasoning

argi
Δημοσιεύσεις: 1176
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2010 8:31 pm

Δημοσίευσηαπό argi » Τετ Ιαν 11, 2012 1:47 pm

μαιμουνολογια u mean
ειναι συνδιασμος μαιμους και μαμουνιου.........
ομορφαντρααααααααααααααα μου :lol:
cuba libre and not only cuba
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τετ Ιαν 11, 2012 1:50 pm

1. Αν αναφέρεσαι στο υγρόμετρο, που έχεις, άστο καλύτερα, αφου δεν έχει ουτε βίδα.
Γενικά και για μελλοντικές σου χρήσεις: Υπάρχουν δύο ειδών αναλογικά υγρόμετρα. Αυτά που είναι της πλάκας και συνήθως έρχονται δωρεάν με τους υγραντήρες, έχουν μεταλλικο έλασμα και βίδα για ρύθμιση. Τα εντελώς της πλάκας δεν έχουν καν βίδα. Υπάρχουν και τα ακριβείας με τρίχα, φυσική ή και τεχνητή, τα οποία δεν (επανα)καλιμπράρονται. Οι τιμή τους κυμαινεται στα ίδια επίπεδα με τα ψηφιακά. Προσωπικά, τα προτιμώ από τα ψηφιακά για καθαρά αισθητικούς λόγους.

2. Δεν αναφέρεις το μέγεθος του σφουγγαριού, για να πω αν είναι αρκετές οι 4-5 σταγόνες. Σε κόβω να μην είναι.
Αρχικά βάζουμε μισό-μισό μείγμα νερού/ππγ και αργότερα συμπληρώνουμε μόνο νερό. Σε κανα χρόνο το πετάμε το σφουγγάρι και βάζουμε φρέσκο.

Αργότερα, αν παραμείνεις στο άθλημα, θα φύγεις από τα σφουγγάρια και θα πας στο τζάμπο. Θα πάρεις πέρλες. Τι θα τις κάνεις; Θα σου πούμε εν καιρώ.

3. μην τρελαίνεσαι με τα +-5%. Πρόβλημα έχεις πάνω από τα 80% (μούχλα) και κάτω από τα 60% (ξεραϊλα). Το αν θα καπνίζεις τα πούρα σου (και ποιά πούρα σου;) στο 65% ή στο 73% θα το διαπιστώσεις εντελώς μόνος σου...εν καιρώ.

4. Τους 14 βαθμούς πού τους έχεις; σε ιγκλού μένεις; Γιατί φαντάζομαι, λόγω μεγέθους, οτι τον υγραντήρα το έχεις πάνω σε κάποιο τραπέζι και όχι στο υπόγειο.
Επανερχόμενος στο μέγεθος του υγραντήρα σου, σε διαβεβαιώ οτι δεν θα έχεις πρόβλημα με μικρόβια και άλλα τέτοια ή τουλάχιστον όχι μεγαλύτερο από τον αέρα που αναπνέεις, αφού και εφόσον τα 10-15 πούρα του τα καπνίσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Τα υπόλοιπα ... εν καιρώ και αφού μεταπηδήσεις σε κάτι μεγαλύτερο, πράγμα που σου εύχομαι να καταφέρεις. (διαβασε και λίγο τα παλιότερα. εχουμε γράψει "απειρα" επι του θέματος)

5. Περί ορέξεως ...
Υποτίθεται οτι και μέσα από τη κλειστη αλουμινένια θήκη τα πούρα "αναπνέουν". Δεν ξέρω, δεν έχω ασχοληθεί, γιατί, ισχύει αυτό που είπες και μόνος σου, αγοράζω, αν αγοράζω, μόνο ολόκληρα κουτιά ή κάποια τριάδα, αν ξεμείνω ή λιμπιστώ κάτι καθ' οδον.
Το αλουμίνιο έχω ακούσει οτι θεωρείται ύποπτο για πρόκληση αλτσχάιμερ, αλλά φαντάζομαι, οτι μέχρι εκείνη την ώρα την κακιά θα πρέπει να έχεις φάει πάρα πολλά τουμπος. Για την γεύση τί να πω, είναι κάπως ... μεταλλική.
Πέραν της πλάκας όμως, τα σύγχρονα τούμπος είναι εξ ολοκλήρου βαμμένα εξωτερικα, οπότε δεν έρχεται σε επαφή γυμνό αλουμίνιο με γυμνό πουρο, αν τα βάλεις έτσι στον υγραντήρα σου. Θέμα πάλι καθαρά αισθητικό. αν σ΄αρέσει να βλέπεις αυτή την ανακατωσούρα...
Εκτός κι αν προβληματιστούμε κατά πόσο είναι ή δεν είναι καρκινογόνα η μπογιά που χρησιμοποιούν οι κουβανοί ή οι προμηθευτές τους στα τούμπος.
Σε κόβω να προβληματίζεσαι :lol:


εντιτ: μέχρι να γράψω αυτό το κατεβατό, με πρόλαβαν κι άλλιοιοι, που δεν έλαβα υπ' οψη μου.
argi
Δημοσιεύσεις: 1176
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2010 8:31 pm

Δημοσίευσηαπό argi » Τετ Ιαν 11, 2012 2:05 pm

το αλουμινιο σαν μεταλλο που ειναι, ειναι μεσα στα προιοντα προς αποφυγη, αλλα και η χλωρινη ειναι......γενικα για να σου κατσει κατι κακο απο υποπτο υλικο,
θες προδιαθεση-ιστορικο-κακη τυχη........και οπως ειπε και ο νικος εισαι σε κατασταση κλαινουργιο κοσκινακι μου και που να σε κρεμασω
cuba libre and not only cuba
dimitris_k
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 08, 2012 6:26 pm

Δημοσίευσηαπό dimitris_k » Τετ Ιαν 11, 2012 2:11 pm

Σ ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες Νίκο.
dimitris_k
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 08, 2012 6:26 pm

Δημοσίευσηαπό dimitris_k » Τετ Ιαν 11, 2012 2:16 pm

argi έγραψε:και οπως ειπε και ο νικος εισαι σε κατασταση κλαινουργιο κοσκινακι μου και που να σε κρεμασω


χαχαχα... Εντελώς όμως :)
Τουλάχιστον απ' ότι φαίνεται ότι μου αρέσει πολύ το αντικείμενο.
Οπότε με βλέπω αν συνεχίσω με την ίδια όρεξη να μεταπηδάω πολύ γρήγορα σε κάτι μεγαλύτερο... (λεφτά και όρεξη να υπάρχουν)...
Τελευταία επεξεργασία από dimitris_k σε Τετ Ιαν 11, 2012 2:35 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
argi
Δημοσιεύσεις: 1176
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2010 8:31 pm

Δημοσίευσηαπό argi » Τετ Ιαν 11, 2012 2:22 pm

συμεχισε συμεχισε :lol:
μπαινεις στο κλιμα του συμεχισμου
cuba libre and not only cuba
dimitris_k
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 08, 2012 6:26 pm

Δημοσίευσηαπό dimitris_k » Τετ Ιαν 11, 2012 2:37 pm

όταν ξεκινάς κάτι ...κλαινουργιο αν σ' αρέσει το ...συμεχίζεις... :P
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Δημοσιεύσεις: 10714
Εγγραφή: Δευ Αύγ 22, 2011 9:46 am
Τοποθεσία: Neverland

Δημοσίευσηαπό Τάκης » Τετ Ιαν 11, 2012 4:59 pm

καλά πάμε... :wink:
theodore_tsi
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 26, 2012 1:01 pm

Δημοσίευσηαπό theodore_tsi » Πέμ Ιαν 26, 2012 3:45 pm

Έστω και από τόπικ συμφορουμίτη να σας πω το καλώς σας βρήκα....

Το άθλημα το ξεκίνησα πρόσφατα.....

Ξεκινώντας στο 1o μου seasoning σε ένα υγραντήρα χωρητικότητας 30 πούρων αντιμετώπισα παρόμοια προβλήματα.....

Πριν τον γυρίσω πίσω έπεσα στην εν λόγω συζήτηση και αναπτερώθηκε το ηθικό μου....

Το υγρόμετρο είναι τελείως της πλάκας λοιπόν μιας και δεν έχει ούτε βίδα. Έχω ξεκινήσει τον έλεγχο (θα πάρει κανένα 4ωρο ακόμη) με τη μέθοδο του αλατιού.... τουλάχιστον τώρα στην αρχή..... έχει ήδη μπει στο πλάνο αγορά κάποιου ακριβέστερου..... Προς το παρόν και αν είμαι σε καλό δρόμο το παρόν υγρόμετρο έχει απόκλιση 5-6%.... όπου 70% ένδειξη = 75% πραγματική.....

Αφού τελειώσω με αυτό θα κάνω ένα καλό seasoning πάλι στον υγραντήρα και θα το αφήσω ( με δοχείο με νερό μέσα αντί για σφουγγάρι) για 3-4 μέρες να δω αν τουλάχιστον θα κρατήσει υγρασία.....

Αν σταθεροποιηθεί και βγάλω το δοχείο με το νερό.... πόσες μέρες χρειάζεται να το αφήσω έτσι μέχρι να βάλω μέσα τα πούρα μου;

Υπάρχει βέβαια και το worst case scenario όπου ο υγραντήρας όντως δεν κρατάει υγρασία οπότε θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής....
Άβαταρ μέλους
capobomba
Δημοσιεύσεις: 890
Εγγραφή: Δευ Σεπ 20, 2010 9:58 am

Δημοσίευσηαπό capobomba » Πέμ Ιαν 26, 2012 7:11 pm

είμαι της άποψης πως κάθε υγραντήρας χωρητικότητας κάτω των 100 πούρων κατ ελάχιστο, δεν έχει λόγο ύπαρξης
8)

φίλε θεόδωρε δεν αναφέρομαι στο δικό σου μήνυμα, απλώς κάτι θυμήθηκα 8)

καλώς ήρθες :D
dimitris_k
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 08, 2012 6:26 pm

Δημοσίευσηαπό dimitris_k » Πέμ Ιαν 26, 2012 8:19 pm

Γεια σου Θεόδωρε, ο υγραντήρας σου είναι ετοιμος για χρήση όταν δεις την υγρασία να παραμένει σταθερή (δεν μιλάω για αποκλισούλες τύπου 2%-3%) για 2-3 μέρες.



To whom it may concern: ήδη μεταπήδησα στον chianti του οικοδεσπότη.
Εξαιρετικός ο Λεωνίδας...
theodore_tsi
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 26, 2012 1:01 pm

Δημοσίευσηαπό theodore_tsi » Σάβ Ιαν 28, 2012 9:30 am

Update:

Το υγρόμετρο όντως αποδείχτηκε της πλάκας οπότε και έχει 5-6% απόκλιση προς τα κάτω... I can live with that for now...

Ο υγραντήρας (και με το δοχείο με το απιονισμένο) είναι σταθερά στο 77% υγρασία εδώ και 2 μέρες. Θα δοκιμάσω μέσα στη μέρα να βγάλω το δοχείο (να κάνω και το σταυρό μου) και να δω αν θα κρατήθει κοντά στο 70%...

Πάντως με τις πρώτες και "χαλαρές" προσπάθειες seasoning η υγρασία κατεδαφιζόταν μέσα σε μία μέρα στο 58-60%. Τώρα κάτι κάνουμε :)
dimitris_k
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 08, 2012 6:26 pm

Δημοσίευσηαπό dimitris_k » Σάβ Ιαν 28, 2012 1:41 pm

Θεόδωρε,
κατά τη γνώμη μου βγάλτα όλα από μέσα. Δoχεία, σφηνάκια, τσαγιέρες κτλ. Άσε μέσα μόνο τα υγραντικά στοιχεία (δες αν ειναι καλά μουσκεμένα) και παρακολούθησε την υγρασία να παραμείνει σταθερή τις απόμενες 2-3 μέρες. (Ενα καλό υγρασιόμετρο θα ήταν χρήσιμο). Αν όλα πανε καλά είσαι έτοιμος να βάλεις τα πούρα σου μέσα.
hernesto
Δημοσιεύσεις: 699
Εγγραφή: Παρ Μαρ 23, 2007 3:56 pm

Δημοσίευσηαπό hernesto » Τρί Ιαν 31, 2012 4:16 pm

Όπως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τόνισαν έμπειροι κι αξιαγάπητοι συν-forum-ίτες, ο υγραντήρας θα αργήσει πολύ να σταθεροποιήσει υγρασία επιθυμητή από την ευρυτερη πλειοψηφία των Πουρανθρώπων παγκοσμίως... Ήτοι ~70%. Με πρόσθεση πούρων - αρκετών - σιγά-σιγά η κατάσταση θα διορθωθεί προς τα αναμενόμενα. Έχετε όμως υπόψιν και οι δύο σας Κώστα και Θεόδωρε, ότι καλό θα είναι να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι αυτός ο υγραντήρας θα είναι ο πειραματικός σας, δηλαδή να περιμένετε να κάνετε αρκετά λάθη μέχρι να πετύχετε ένα τελικό-επιθυμητό αποτέλεσμα. Μετάφραση: αποφύγετε να συντηρήσετε πούρα εξαιρετικής συναισθηματικής αξίας μέσα τους πριν σιγουρευτείτε ότι οι υγραντήρες σας κάνουν τη δουλειά τους όπως θέλετε... ;)
Medium-thick gauge, soft to mild strength, sweet scents and taste... Oh yeah, that's me smoking my cigar, baby!
http://cigarlounge.gr
theodore_tsi
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 26, 2012 1:01 pm

Δημοσίευσηαπό theodore_tsi » Τρί Ιαν 31, 2012 9:05 pm

Θα συμφωνήσω και με τους 2 σας.... φύγανε όλα από μέσα και εννοείται ότι στο συγκεκριμένο δε θα γίνει καμία προσπάθεια συντήρησης πούρων ειδικά για μακροπρόθεσμα... στην αρχή είμαστε ακόμη... χρόνος υπάρχει άφθονος ;)

Το humidorάκι είχε σταθεροποιηθεί κάπου κάτω από το 75% οπότε το άνοιξα για λίγο σήμερα το πρωί να πέσει και τοποθέτησα τα πρώτα 4 πούρα για να δω αντιδράσεις.... σταδιακά θα προστεθούν και τα υπόλοιπα και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο πλέον...

Ερώτηση: Σε περίπτωση που στο μέλλον παρουσιαστεί πτώση και θέλω να κάνω ένα refill στον υγραντήρα, θα χρησιμοποιήσω τη formula του 50-50 ή σκέτο απιονισμένο;

Επιστροφή σε “Περί υγρασίας ..”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες