Cool! Cool? (Θερμοκρασία και Cigar Aging)

Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Cool! Cool? (Θερμοκρασία και Cigar Aging)

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευ Ιουν 02, 2008 9:38 am

Οπως υποσχέθηκα στο ανάλογο thread "Αυξηση Θερμοκρασίας", βρήκα τον χρόνο (Σαββατοκύριακο, παραλία, ομπρέλα, Ultra Mobile PC) να μεταφράσω ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από το γερμανικό περιοδικό CigarClan.

Επειδή είναι αρκετά μεγάλο το χώρισα σε τμήματα, για να διαβάζεται καλύτερα.

Εκ των προτέρων ζητώ την κατανόησή σας για το ύφος του μεταφρασμένου κειμένου, που κάπου κάπου γίνεται λίγο περίεργο. Δεν είμαι όμως φιλόλογος, ούτε επαγγελματίας μεταφραστής, οπότε και έκανα το καλύτερο με βάση τις δυνατότητές μου.
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Μέρος 1

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευ Ιουν 02, 2008 9:40 am

Ποια επιρροή έχει η θερμοκρασία στην ωρίμανση των πούρων;
Ποια προβλήματα προκύπτουν στην πράξη, εάν στοχεύουμε μια χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτήν του περιβάλλοντος στη συντήρηση των πούρων μας;
Τελικά: Ποιες συνθήκες συντήρησης συνιστούνται σε ποιούς;

Αυτές και άλλες ερωτήσεις διερευνά ο Marc Andre, ο εμπειρογνώμονάς μας σε θέματα συντήρησης πούρων.

Τα πούρα πρέπει να αποθηκευονται σε μια σχετική υγρασία 70% περίπου. Αυτό είναι αρκετά γνωστό. Σ’ αυτήν την υγρασία, το πούρο τραβάει ακριβώς εκείνη την ποσότητα νερού, την οποία χρειάζεται για μια ιδανική ωρίμανση. Επίσης, επιτρέπει τα φύλλα του καπνού να παραμένουν εύπλαστα και την καύση να είναι ομοιόμορφη.
Με αυτήν την φροντίδα, μας παρέχει το πούρο στο τέλος αυτό, για το οποίο δημιουργήθηκε: τέλεια απόλαυση καπνίσματος.
Κανείς aficionado δεν θέλει να μειώσει μια τέτοια απόλαυση και γι’ αυτό ξέρει, πόσο σημαντική είναι η σωστή διατήρηση των πούρων του.

Αμφισβητίσιμο όμως είναι, αν ο κάθε πουρολάτρης γνωρίζει για τη σωστή θερμοκρασία. Σ΄αυτό το θέμα διίστανται οι απόψεις. Θερμοκρασία δωματίου λένε οι μεν, 16 με 18 βαθμούς Κελσίου οι άλλοι. Και κάποιοι ανεπίδεκτοι μάθησης βάζουν τα πούρα τους στο ψυγείο! Ποια είναι η αλήθεια γύρω από αυτές τις σοφίες και τις παρατηρούμενες πρακτικές; Και το σημαντικότερο σε τι βασίζονται;
Η αναλογία στο κρασί μπορεί να βοηθήσει.
Αν το κρασί διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα στους 10 βαθμούς σταματά η ανάπτυξή του. Αντίθετα, υψηλές θερμοκρασίες συντελούν στην γρήγορη οξείδωσή του και επιδρούν αρνητικά στην στην διαδικασία μετατροπής των αρωμάτων του.

Για τον γνώστη, η θερμοκρασία των 15 βαθμών είναι αυτή, που εγγυάται μια επιτυχημένη συντήρηση. Αν λοιπόν έχουμε το κρασί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γύρω στους 17 βαθμούς και τους χειμερινούς γύρω στους 14, δεν υπάρχει πρόβλημα, με την προϋπόθεση, ότι η μεταβολή της θερμοκρασίας γίνεται σταδιακά και όχι απότομα. Αν, αντιθέτως, έχουμε διακυμάνσεις της τάξης των 3-4 βαθμών σε καθημερινή βάση, επειδή για παράδειγμα αυξομειώνουμε το καλοριφέρ κατά την διάρκεια ενός 24ώρου, η ποιότητα του κρασιού πάει περίπατο.

Μεταβολές στην υγρασία δεν δημιουργούν πρόβλημα. Σίγουρα, ο φελός δεν πρέπει να ξεραθεί ούτε και να μουχλιάσει, αλλά είτε έχουμε 45 είτε 65% σχ. υγρ., είναι στην ουσία εντελώς αδιάφορο.

Επιστροφή στα πούρα. Τα αρώματά τους μπορεί να είναι πολύ πτητικά ή πολύ ανθεκτικά. Υπάρχει λοιπόν ένα μεγάλο φάσμα. Τα αρώματα που είναι δεμένα σε αιθέρια έλαια, «εξατμίζονται» πολύ γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό, στην περίπτωση της αρκετά πτητικής αμμωνίας, που είναι υπεύθυνη για την ελαφρώς «σταυλίσια» οσμή των φρέσκων πούρων.

Αν το πούρο συντηρηθεί σε χαμηλή σχετικά θερμοκραία, διατηρεί αυτή την οσμή για μακρύτερο χρονικό διάστημα, απ’ ό,τι σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
Υπάρχουν «φωνές», που συνιστούν την όσο το δυνατόν πιο αργή «εξαέρωση» της αμμωνίας, γιατί αυτό, αποτελεί την καλλίτερη δυνατή βάση για την διαδικασία δημιουργίας αρωμάτων στην μακροχρόνια συντήρηση. Μιλούν για μία επιβραδυντική διαδικασία μετα – ζύμωσης. Αυτό όμως δημιουργεί μπέρδεμα: επειδή η ιδανική θερμοκρασία ζύμωσης του καπνού είναι μεταξύ 50 και 60 βαθμών, ο όρος «ζύμωση» στο έτοιμο πούρο είναι ατυχής. Αν και μπορούν αερόβιες, αλλά και ενζυματικές και μικροβιακές διεργασίες να αποκαλεσθούν «ζύμωση», είναι προτιμώτερη η χρήση του όρου ωρίμανση σαν σαφή διαχωρισμό από την πραγματική ζύμωση του καπνού.

Όπως και να ‘χει, τίθεται το ερώτημα: Εχει νόημα η «κρύα» συντήρηση; Ή ενεργεί αντιπαραγωγικά; (σ.τ.μ. στη δημιουργία αρωμάτων)

Εξαρτάται από τον σκοπό μας.

Σε ένα σημείο συμφωνούν οι ειδικοί: σε θερμοκρασίες κάτω των 16 βαθμών δεν αναπτύσσεται η νύμφη του σκαθαριού κι έτσι δεν γεννάται ο κίνδυνος να αποκτήσουμε τρύπια πούρα.
Όμως αυτό το επιχείρημα θα έπρεπε να ανήκει στο παρελθόν. Σχεδόν κάθε σοβαρός εισαγωγέας ψύχει τα πούρα του στους -30 με -40 βαθμούς κι έτσι εξαφανίζεται κάθε ίχνος απειλής. Μόνο μέσω «ιδιωτικών» εισαγωγών, π.χ. από Ισπανία ή Γαλλία, είναι πιθανή και η εισαγωγή των παρασίτων. Σ’ αυτήν την περίπτωση υπάρχει πάντα η βοήθεια της οικιακής κατάψυξης.

Αν λοιπόν έχει νόημα η κρύα συντήρηση, εξαρτάται από τους σκοπούς μας. Αν θέλουμε να κάνουμε συντήρηση σύμφωνα με το πνεύμα του Cigar Aging (αρκετές δεκαετίες συντήρησης με σκοπό την αύξηση της αξίας των πούρων), τότε είναι υποχρεωτικές οι συνθήκες σταθερής θερμοκρασίας και υγρασίας, επειδή έτσι, έχουν καιρό δεκαετιών τα πούρα να αναπτύξουν νέα αρώματα, και η πιθανότητα δημιουργίας μούχλας είναι μηδενική. Στην πράξη όμως, αυτό είναι μόνο σε μεγάλους χώρους εφικτό, όπου τα πούρα διατηρούνται σε κιβώτια.

Αλλιώς διαπιστώνουμε:

για τον «συνήθη» πουροκαπνιστή, που διατηρεί σε επιτραπέζιους ή ντουλάπες υγραντήρες μεμονωμένα πούρα για καθημερινή κατανάλωση και κουτιά πούρων για μακρύτερο διάστημα, η συντήρηση σε θερμοκρασίες δωματίου είναι η συνιστώμενη.

Αν τώρα το καλοκαίρι ανέβει η θερμοκρασία του υγραντήρα στους 28 βαθμούς για τρεις βδομάδες, είναι εντελώς αδιάφορο, με την προϋπόθεση, ότι η σχ. υγρασία είναι στα σωστά επίπεδα από την μία, αλλά παραμένει και σταθερή από την άλλη.
(σ.τ.μ. εδώ μιλάει βέβαια για Γερμανία. Όμως παρ΄ όλο που και εκεί το καλοκαίρι «χτυπάει» πάνω από 35 βαθμούς, μία ελάχιστη μειοψηφία διαθέτει κλιματιστικό, οπότε και έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από εμάς μέσα στα σπίτια τους, με μεγάλες θερμοκρασίες, αλλά και μεγάλες αυξομειώσεις, απ΄ό,τι εμείς στην Ελλάδα, όπου όλοι πια έχουμε τουλάχιστον ένα δωμάτο με κλιματιστικό.)

Αυξομειώσεις από τους 15 μέχρι τους 30 βαθμούς δεν καταστρέφουν τα πούρα. Εντελώς διαφορετικά είναι τα πράγματα με αυξομειώσεις της υγρασίας.
Αν σε ένα πούρο επιδρά πολύ υγρασία, αυτό διαστέλλεται. Αν μετά ο αέρας του περιβάλλοντός του ξηρανθεί απότομα, το συστελλόμενο wrapper δεν αντέχει τις πιέσεις του filler. Σκίζεται. Αυτό έχει συμβεί όταν συναντάμε πούρα με σχισμένο πόδι ή περίβλημα.
Επειδή η σχετική υγρασία εξαρτάται από την θερμοκρασία, γίνεται γρήγορα αντιληπτό, γιατί είναι έντονη η επιθυμία να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία:
Γιατί έτσι είναι ευκολότερη η διατήρηση σταθερής σχετικής υγρασίας.
Δυστυχώς αυτό ισχύει μόνο στη θεωρία. Στην πράξη τα πράγματα είναι αλλιώς…
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Μέρος 2

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευ Ιουν 02, 2008 9:43 am

Αέρας, Νερό, Θερμοκρασία.

Η μακροχρόνια συντήρηση σε σταθερή, μειωμένη θερμοκρασία μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα για τα πούρα. Σ’ αυτό συμφωνούμε. Βέβαια, μόνο αν, ένας ολόκληρος χώρος διαθέτει αυτόματο και σταθερό κλιματισμό, και εγγυάται έτσι σταθερή θερμοκρασία και σταθερή υγρασία, ή παρέχει την δυνατότητα ρύθμισης της υγρασίας ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός.

Προβληματική καταλήγει η πρόθεση να «κρυώσουμε» μία ντουλάπα πούρων, που βρίσκεται σε μη κλιματιζόμενο χώρο (σπίτι, υπόγειο, γαστρονομία).

Επειδή γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής η χρήση συντηρητών κρασιών σαν υγραντήρες πούρων, είναι αναγκαίο να ασχοληθούμε διεξοδικά με αυτό το θέμα.

Κατ’ αρχήν, μία διαπίστωση από της φυσικής: ο αέρας μπορεί να αποθηκεύσει νερό, και μάλιστα, τόσο περισσότερο, όσο θερμότερος είναι.
Ο όρος σχετική υγρασία περιγράφει τα εξής: 1 κυβικό μέτρο αέρα μπορεί να «κρατήσει» μία ορισμένη ποσότητα νερού, σε μορφή υδρατμών. Στους 20 βαθμούς Κελσίου η ποσότητα αυτή είναι 17,3 γρ. νερού. Περισσότερο είναι φυσικώς αδύνατο. Ο αέρας έχει κορεσθεί και επικρατεί 100% σχετική υγρασία. Αν διοχετεύαμε περισσότερη ποσότητα νερού, αυτό δεν θα ήταν πιά σε μορφή υδρατμών, αλλά θα δημιουργείτο ομίχλη ή σταγονίδια νερού, που θα επικάθονταν στα τοιχώματα του δοχείου, που π.χ. παρατηρούμε.

70% σχετική υγρασία σημαίνει λοιπόν: στον αέρα βρίσκονται, πάντα σε συνάρτηση με την θερμοκρασία, 70% της φυσικώς μέγιστης ποσότητας υδρατμών.
Στους 20 βαθμούς Κελσίου αυτή η ποσότητα είναι 0,7 Χ 17,3 = 12,1 γρ. διαλυμένου νερού σε 1 κυβικό μέτρο αέρα.
Αέρας με θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου μπορεί να συγκρατήσει μόνο 12,8 γρ. νερού. Αντίστοιχα, με σχετική υγρασία 70% θα υπήρχαν μόνο 0,7 Χ 12,8 = 9 γρ. (διαλυμένου) νερού σε 1 κυβικό μέτρο αέρα


Προς το «κόμμα» των «συντηρητών πούρων»:

Ισχύει ο ακόλουθος θεμελειώδης φυσικός νόμος: Οσο ψύχεται ο αέρας, τόσο αναγκαστικά αυξάνεται η σχετική υγρασία, γιατί ο ψυχρότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει λιγότερο νερό σε αέρια μορφή απ ό,τι ο θερμότερος.
Χάριν απλοποίησης, μπορούμε να θεωρήσουμε, χωρίς να είναι απόλυτα σωστό, ότι με κάθε μείωση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό, αυξάνεται η σχετική υγρασία κατά 3% περίπου, αν βέβαια δεν αφυγράνουμε ταυτόχρονα τον αέρα.

Οσο λοιπόν το ψυχώμενο «δοχείο» με τα πούρα παραμένει ερμητικά κλειστό και αποκομμένο από το περιβάλλον, δηλ. δεν επιδρούν μεγάλες αυξομειώσεις στη θερμοκρασία, ούτε ασυνήθιστα μεγάλες σχετικές υγρασίες, δεν χάλασε ο κόσμος. Τι συμβαίνει όμως, αν ανοίξουμε την πόρτα του συντηρητή;

Ας πάρουμε για παράδειγμα τις θερμοκρασίες, που χρησιμοποιήσαμε και πιο πάνω:
Καθεστώς εντός συντηρητή: 15 βαθμοί Κελσίου και 70% σχετική υγρασία.
Καθεστώς στον περιβάλλοντα χώρο του συντηρητή: 25 βαθμοί και 60% σχετική υγρασία.
Αν ανοιχθεί η πόρτα , εισρέει ο θερμότερος εξωτερικός αέρας στον συντηρητή.
Αφού κλείσει πάλι η πόρτα, ψύχεται ο αέρας από τους 25 στους 15 βαθμούς. Τι συμβαίνει; Στους 25 βαθμούς και 60% σχ. υγρ. ο αέρας περιέχει 13,9 γρ. νερού ανά κυβικό μέτρο. Ο αέρας των 15 βαθμών όμως, μπορεί να συγκρατήσει το πολύ 12,8 γρ. νερού. Το αποτέλεσμα: υγροποίηση του περίσσιου νερού εντός του συντηρητή και αύξηση της σχετικής υγρασίας στο 100%.
Δεκτό, ότι το παράδειγμα είναι κάπως ακραίο, κάνει όμως πιο κατανοητούς τους κανόνες της φυσικής.
Ακόμη και αν η διαφορά της θερμοκρασίας ήταν μόνο 7 βαθμοί, αντί για τους 10 του παραδείγματος, με την ίδια σχετική υγρασία (60%) στο περιβάλλον, θα είχαμε και πάλι extreme αύξηση της σχ. υγρασίας εντός συντηρητή στο 85% και ακόμα περισσότερο, όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά της θερμοκρασίας και όσο μεγαλύτερη είναι η σχετική υγρασία του περιβάλλοντος χώρου.

Το πρόβλημα λοιπόν εντοπίζεται ως εξής:

Ενας ψυχώμενος συντηρητής δεν μπορεί να εξετασθεί ανεξάρτητα από τις συνθήκες του περιβάλλοντος, που βρίσκεται.
Ειδικά το καλοκαίρι συναντάμε τις μεγαλυτερες διαφορές στις θερμοκρασίες συντηρητή και περιβάλλοντος, αλλά και τις μεγαλύτερες υγρασίες στο περιβάλλον.
Το χειμώνα, όταν το περιβάλλον θερμαίνεται, με αποτέλεσμα μικρότερες θερμικές διαφορές, αλλά και χαμηλότερη σχετική υγρασία, ένας τέτοιος συντηρητής μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει. Αλλά τότε σε τι χρειάζεται άραγε;
Να λειτουργήσει (σωστά) μπορεί μόνο και μόνο, γιατί εξυπηρετείται καλά από το περιβάλλον. Χαμηλές θερμικές διαφορές και χαμηλή σχετική υγρασία.

Αυτό όμως δεν έχει να κάνει τίποτε με ελεγχόμενες κλιματικές συνθήκες.
Το φιάσκο έρχεται στις αρχές του καλοκαιριού, το αργότερο. Ακόμα και με χρήση ηλεκρονικών ρυθμιστών, υπερυγραίνεται το ντουλάπι. Ο λόγος είναι, εξ αιτίας της παραγωγής ψύξης, η υγροποίηση στο σύστημα ψύξης, η οποία αποτρέπει την απομάκρυνση του περίσσιου νερού.

Πολλά συστήματα σε τέτοιους συντηρητές είναι έτσι προγραμματισμένα, ώστε να βγάζουν έξω τον υγρό αέρα. Επειδή όμως ο συντηρητής δεν έχει την ιδιότητα ενός μπαλονιού (να αυξομειώνει τον όγκο του), έτσι ώστε να μπορούμε να του αντλούμε τον αέρα, θα πρέπει να έχουμε και ταυτόχρονη εισροή αέρα από το περιβάλλον. Αυτό πάλι έχει σαν συνέπεια μεγάλες ανανεώσεις αέρα μέσα στον συντηρητή και αυτό ακριβώς αντιτίθεται στον σκοπό του Cigar Aging. Ετσι λοιπόν αποκλείεται η αγορά μιάς τέτοιας συσκευής (συντηρητής κρασιών) δια της εις άτοπον επαγωγής.

Μία άλλη λύση: ένας ηλεκτρονικός ρυθμιστής, που δεν επιτρέπει θερμοκρασίες, στις οποίες υπάρχει κίνδυνος μεγάλης υγρασίας. Αυτό πάλι σημαίνει, ότι με αυτόν τον τρόπο ρύθμισης δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιτευχθούν θερμοκρασίες 16 -18 βαθμών το καλοκαίρι.
Τελευταία επεξεργασία από Νίκος σε Δευ Ιουν 02, 2008 1:39 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Μέρος 3

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευ Ιουν 02, 2008 9:46 am

Συστάσεις για την πράξη:

Η αποθήκευση πούρων σε συντηρητή, ο οποίος βρίσκεται σε περιβάλλον με υψηλότερη θερμοκρασία και έστω χαμηλότερη σχ. υγρασία, απ’ ό,τι στο εσωτερικό του, θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο, αν η τεχνολογία ήταν σε θέση να απομακρύνει την περίσσια υγρασία και να αποκλείει έτσι την «υπερύγρανση» λόγω πτώσης της θερμοκρασίας, και ταυτόχρονα να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία!

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανείς κατασκευστής, που να έχει διαθέσει στην αγορά ένα τέτοιο σύστημα, το οποίο όμως θα άφηνε και λίγο χώρο για την αποθήκευση των πούρων. ( δηλ. θεωριτικά, η εφαρμογή είναι εφικτή, αλλά δεν χωράει σε ντουλάπι)

Οποιος θέλει πραγματικά να ψύχει τα πούρα του, γι αυτόν έχω τις ακόλουθες συστάσεις:

- Ποτέ μη βάζετε έναν συντηρητή σε ζεστό χώρο, εκτός και αν ο χώρος αυτός είναι σχετικά ξηρός. (κάτω από 40% σχ. υγρ.)

-Καλύτερα να βάλετε τον υγραντήρα σας σε ένα κλιματιζόμενο χώρο, έτσι ώστε να μην υπάρχει διαφορά στην θερμοκρασία μέσα και έξω, και να ασχοληθείτε έτσι μόνο με την ρύθμιση της υγρασίας. Αυτό «δουλεύει» θαυμάσια.

- Σε ένα walk in humidor μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί κλιματιστικό και ηλεκτρονικός υγραντής. Πρέπει όμως αυτό το σύστημα να διαθέτει και αφυγραντή, ιδανικό θα ήταν και αυτός να μπορεί να ρυθμιστεί ηλεκτρονικά. Ετσι μπορεί να διαπιστωθεί ακριβώς η ισοροπία μεταξύ ψύξης, ύγρανσης και αφύγρανσης, και να διατηρηθούν οι αυξομειώσεις της σχετικής υγρασίας σε ανεκτά επίπεδα. Το νερό που αφαιρείται από τον αέρα, λογω της ψύξης, διοχετεύεται και πάλι στον υγραντή και έτσι δεν χρειάζεται να του βάζουμε συχνά νερό. Αποφασιστικής σημασίας είναι να το σύστημα ψύξης να αφαιρεί περισσότερη υγρασία, από όση δημιουργείται λόγω της ψύξης αφ’ εαυτής. Σημαινει ότι: χωρίς επί πλέον υγραντή, λόγω της ψύξης, ο αέρας δεν θα μπορούσε ποτέ να φθάσει το 70%.

- Η πιο professional λύση είναι: Η παραγωγή του απαιτούμενου όγκου αέρα με την επιθυμητή υγρασία και θερμοκρασία σε ξεχωριστό χώρο και η διοχέτευσή του στον υγραντήρα. Απ’ την άλλη όμως, πρέπει να αφαιρέσουμε, όσο αέρα βγάζουμε, αλλά όπως είπαμε πιο πάνω (λόγω του aging) το όλο σύστημα πρέπει να είναι κλειστό, αλλίως θα είχαμε πολλές εναλλαγές αέρα. Σίγουρα, τέτοιες λύσεις είναι, λόγω του μεγάλου χώρου και κόστους, ακόμα και για παθιασμένους aficionados μη πραγματοποιήσιμες.Συμπέρασμα


Η υποστηρικτική τεχνολογία στην συντήρηση των πούρων είναι και σωστή και καλή, αν σταθεροποιεί τις συνθήκες συντήρησης και ξεκουράζει (αφαιρεί κόπο, χρόνο από) τον ιδιοκτήτη. Οσον αφορά όμως την ψύξη, η πολλή τεχνολογία μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Ενώ στο κρασί η σταθερή θερμοκρασία είναι σημαντικότερη από την σταθερή σχετική υγρασία, στα πούρα είναι ακριβώς το αντίθετο. Υπό την προϋπόθεση ότι η σχ. υγρασία παραμένει σταθερή, ακόμα και περιστασιακές παλαβομάρες της θερμοκρασίας δεν παιζουν σημαντικό ρόλο.
Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε και η αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ενός επισκέψιμου και κλιματιζόμενου χώρου, που στην ουσία είναι η μόνη λύση για έναν υγραντήρα με ψύξη, τότε συνιστάται, να επικεντρωθείτε σε μια επαγγελματική ύγρανση και ν’ αφήσετε την θερμοκρασία κατά μέρος.

Εγώ ο ίδιος συντηρώ τα πούρα μου εδώ και 14 χρόνια σε ένα υγραντήρα – ντουλάπα.
Το 2003, το θερμότερο καλοκαίρι εδώ και έναν αιώνα, είχε ανέβει η θερμοκρασία στο γραφείο μου στους 30 βαθμούς. Η σχ. υγρασία στον υγραντήρα ήταν σταθερά μεταξύ 65 και 68%. Ούτε ένα wrapper δεν σκίστηκε, κανένα πόδι δεν έσκασε και κανένα πούρο δεν μούχλιασε.
Επισκέπτης

Δημοσίευσηαπό Επισκέπτης » Δευ Ιουν 02, 2008 10:02 am

Μπράβο Νίκο!! Πολύ καλή δουλειά. Είμαι σίγουρος πως πολλοί εδώ μέσα -συμπεριλαμβανομένου και εμένα- θα σε ευγνωμονούν :wink:
Άβαταρ μέλους
Domen
Δημοσιεύσεις: 292
Εγγραφή: Τρί Απρ 22, 2008 11:42 am
Τοποθεσία: Πτολεμαιδα

Δημοσίευσηαπό Domen » Δευ Ιουν 02, 2008 10:26 am

Καταπληκτικο πραγματικα .

Οτι ακριβως θελαμε να μαθουμε .

Χιλια μπραβο Νικο .
---------------------
Τα πουρα μου στις 20-09-08

http://img375.imageshack.us/my.php?imag ... 638ov0.jpg


"Try to learn something about everything and everything about something."
- Thomas Henry Huxley (1825-1895)
Gerasimos Minetos
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Τετ Μαρ 19, 2008 3:45 pm
Τοποθεσία: PATRA

Δημοσίευσηαπό Gerasimos Minetos » Δευ Ιουν 02, 2008 10:58 am

ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ.
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ ΘΑ ΒΡ :!: ΟΥΜΕ ΑΚΡΗ
LIFE IS SHORT TO SMOKE BAD CIGARS

Τα πουρα μου.
http://www.flickr.com/photos/36156317@N06/
Επισκέπτης

Δημοσίευσηαπό Επισκέπτης » Δευ Ιουν 02, 2008 11:14 am

Για το γεγονός και μόνο πως αφιέρωσες χρονο απο το Σαββατοκυριακό σου για να κανεις αυτό το πόνημα,γιατί για τετοιο προκειται, σου αξίζει καθε επαινος.
Επισκέπτης

Δημοσίευσηαπό Επισκέπτης » Δευ Ιουν 02, 2008 12:11 pm

Μπράβο Νίκο
Χαρά στο κουράγιο σου, να μεταφράσεις όλο αυτό το κατεβατό στο ΣΚ σου. Ειδικά για εμάς που δεν κατέχουμε μια από την Γερμανική.
kyriakos seferoglou
Δημοσιεύσεις: 31
Εγγραφή: Δευ Δεκ 24, 2007 8:27 am

Δημοσίευσηαπό kyriakos seferoglou » Δευ Ιουν 02, 2008 12:54 pm

Μπραβο Νικο, σ'ευχαριστω πολυ για τον κοπο σου και το πολυ ενδιαφερον αρθρο.
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευ Ιουν 02, 2008 1:05 pm

Ευχαριστώ πολύ για τα "μπράβο" σας. Αν είναι έτσι, μπορεί και να το ... ξανακάνω, αν δω πάλι κάτι καλό και επίκαιρο γραμμένο σ' αυτή τη όχι και τόσο διαδεδομένη γλώσσα. :D
left
Δημοσιεύσεις: 70
Εγγραφή: Τετ Ιαν 30, 2008 7:53 pm

Δημοσίευσηαπό left » Δευ Ιουν 02, 2008 3:29 pm

Νίκο συγχαρητήρια.Μας βοήθησες πάρα πολύ όσους ταλαιπωρούμαστε τόσο καιρο....
Άβαταρ μέλους
Skipper_D
Δημοσιεύσεις: 143
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 21, 2006 11:12 am
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Skipper_D » Δευ Ιουν 02, 2008 3:45 pm

Μπραβο Νικο!!

Οντως πολυ και καλη δουλεια για το forum μας για ενα πραγμα που ειναι ισως το σημαντικοτερο(!!), η γηρανση των πουρων . Φανταζομαι θα λυσει τα χερια σε πολλους εδω μεσα...

MrCool Νοικιαζω χωρο με τις ιδανικες συνθηκες.....(τιμες λογικες... :lol: )
Άβαταρ μέλους
Powerslave
Δημοσιεύσεις: 180
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2007 12:35 pm

Δημοσίευσηαπό Powerslave » Δευ Ιουν 02, 2008 4:11 pm

Είσαι αρχηγός!
Αν ο Σάρουμαν είχε τον Μάκη για βοηθό, θα είχε βρει τον Φρόντο σε μία ώρα...
Άβαταρ μέλους
INS
Δημοσιεύσεις: 772
Εγγραφή: Παρ Οκτ 19, 2007 4:28 pm

Δημοσίευσηαπό INS » Δευ Ιουν 02, 2008 5:35 pm

νικο, χαρα στο κουραγιο σου. το συμπερασμα, αν καταλαβα καλα, βεβαια, ηταν το αρχικο: αφηστε τα πειραματα, κλιματιστε το δωματιο και φυλαξτε τον συντηρητη για τα κρασια σας. μακαριοι οι χαλαροι και τεμπεληδες. τα ψυχαναγκαστικα δεν ωφελουν ουτε την υγεια, ουτε τα πουρα. :lol:

Επιστροφή σε “Αποθήκευση ...”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης