Αποκτώντας την ειδικότητα ενός Sommellier....

Άβαταρ μέλους
amazonios
Δημοσιεύσεις: 271
Εγγραφή: Δευ Φεβ 23, 2009 10:22 am
Επικοινωνία:

Αποκτώντας την ειδικότητα ενός Sommellier....

Δημοσίευσηαπό amazonios » Δευ Μαρ 29, 2010 10:49 am

Πως καποιος μπορει να "γινει" sommellier?
Άβαταρ μέλους
General LEE
Δημοσιεύσεις: 1116
Εγγραφή: Τετ Ιαν 20, 2010 10:57 pm
Τοποθεσία: Αθηνα

Δημοσίευσηαπό General LEE » Δευ Μαρ 29, 2010 11:17 am

Σε ενδιαφερει απο περιεργεια η σαν επαγγελματικος προσανατολισμος; :wink:
Παρεπιπτοντως την βρισκω ακρως ενδιαφορουσα ερωτηση.
Thank God war is such an awful thing or else we could get fond of it !
Άβαταρ μέλους
amazonios
Δημοσιεύσεις: 271
Εγγραφή: Δευ Φεβ 23, 2009 10:22 am
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό amazonios » Δευ Μαρ 29, 2010 11:24 am

Απο περιεργεια ρωταω αλλα γιατι οχι στο μελλον να το δω σαν "δευτερο" εππαγγελμα..(αν μπορεσω).
tdk63
Δημοσιεύσεις: 313
Εγγραφή: Δευ Μαρ 29, 2010 12:31 pm

Δημοσίευσηαπό tdk63 » Δευ Μαρ 29, 2010 12:52 pm

Πέρα από κάποια σεμινάρια γευσιγνωσίας Α΄και Β΄βαθμού (εννοώ αρχαρίων και προχωρημένων) που γίνονται από γευσιγνώστες - εκδότες κλπ, υπάρχει και η δυνατότητα, πάλι μέσω σεμιναρίων (έχω ακούσει και θα σου μεταφέρω μόλις μάθω περισσότερες λεπτομέρειες), που κάνει ο μοναδικός έλληνας Grand Master σε τέτοια θέματα. Το όνομα του μου διαφεύγει αυτήν την στιγμή.

Με την ευκαιρία να χαιρετήσω τα μέλη του φόρουμ, το οποίο παρακολουθώ εδώ και αρκετό καιρό. Με λένε Δημήτρη, είμαι 48 και καπνίζω πούρα εδώ και πέντε χρόνια, με ρυθμό 5-6 την εβδομάδα. Μου αρέσουν τα μεγάλα ring και τα λεγόμενα "μεγάλα" format. Μερικές φορές καπνίζω και μικρά, όταν δεν υπάρχει πολύς χρόνος.
Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Δευ Μαρ 29, 2010 1:05 pm

Καλώς τον άνθρωπό μου. Αντε μπράβο να μαζευτεί η γερουσία να γίνουμε ΣΩΜΑ. Μόνος μου τόσο καιρό που να τα βγάλω πέρα. Και καίω και μεγάλα :lol:
Άβαταρ μέλους
amazonios
Δημοσιεύσεις: 271
Εγγραφή: Δευ Φεβ 23, 2009 10:22 am
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό amazonios » Δευ Μαρ 29, 2010 1:13 pm

............και εγω μονο μεγαλα βρε παιδι μου...αλλα οχι γερουσια χαχαχαχαχα
Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Δευ Μαρ 29, 2010 1:16 pm

amazonios μην ανακατεύεσαι. Μιλάω στον κοντοκληρούχα μου :lol:

Ενας Δημήτρης έφυγε (κακώς) και δύο ήρθαν.
Άβαταρ μέλους
GEORGIOS
Δημοσιεύσεις: 532
Εγγραφή: Τετ Ιαν 28, 2009 9:32 am
Τοποθεσία: ΡΑΦΗΝΑ

Δημοσίευσηαπό GEORGIOS » Δευ Μαρ 29, 2010 1:18 pm

Παιδια πολυ ολο μεγαλα ακουω .... μηπως να το κοιταξεται? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Billwine
Δημοσιεύσεις: 116
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 6:43 pm
Τοποθεσία: Βόλος
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Billwine » Δευ Μαρ 29, 2010 1:30 pm

Καλησπέρα σας!!!
Θα μου επιτρέψετε ως Αντιπρόεδρος Β' της Πανελλήνιας ένωσης Οινοχόων να πω κάποια πράγματα σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης...
Καταρχήν υπάρχει η σχολή WSPC στην οποία διδάσκει ο μοναδικός Έλληνας Master of Wine και στην οποία μπορεί κάποιος ανάλογα με το επίπεδο που θα τελειώσει (1-4) να λάβει από βασικές γνώσεις μέχρι ανώτερες γνώσεις πάνω σε θέματα γευσιγνωσίας, οινολογίας, αμπελουργίας, γνώση Παγκόσμιου Αμπελώνα, Αποστάγματα κλπ. Δυστυχώς όμως σε αυτή την σχολή δεν υπάρχουν θέματα πρακτικά άρα μπορεί κάποιος να μάθει απίστευτα πράγματα σε θεωρητικά θέματα αλλά όχι πρακτικά όπως άνοιγμα φιάλης, Σαμπάνιας, μετάγγιση, σερβίρισμα πελάτη, δημιουργία λίστας, κοστολόγηση κρασιών, αποθήκευση κρασιών, ψυχολογία πελατών κλπ.
Υπάρχει επίσης η σχολή Le Monde στην οποία υπάρχει τμήμα Οινοχόων και στην οποία πέρα των θεωρητικών έχει και τμήμα πρακτικό. Γενικά είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο στο οποίο οι θεωρητικές γνώσεις είναι οι βασικές αν συγκριθούν με τα επίπεδα 3 και 4 του WSPC.
Επίσης υπάρχει ο Χατζηνικολάου και το σχολείο κρασιού που κάνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου και εδώ όμως μιλάμε για θεωρητική κατάρτιση.
Ο Λέλεκας τρέχει και αυτός κάποιου είδους σεμινάρια επίσης με θεωρητική κατεύθυνση με την έννοια ότι δεν δίνονται πληροφορίες για το πως κινούμαστε στην σάλα...
Η ένωση οινοχόων προσπαθεί εδώ και χρόνια να δημιουργήσει ένα βασικό κύκλο σπουδών μέσα από τον οποίο θα πιστοποιούνται τα μέλη αλλά ακόμα είναι υπό κατασκευή αφού υπάρχουν αρκετά σημαντικά προβλήματα.
Αν πραγματικά σε ενδιαφέρει το επάγγελμα επικοινώνησε μαζί μου να σου δώσω κάποιες κατευθύνσεις...
http://www.greeksom.gr/
Οινικά ταξίδια σε μπλε φόντο καπνού
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευ Μαρ 29, 2010 1:46 pm

Εκατσε η απάντηση του ειδήμονα.
Ειναι κανονικό επάγγελμα στο εξωτερικό, που σημαίνει οτι το σπουδάζεις, κάθεσαι στο θρανίο, κάνεις πρακτική εξάσκηση, δίνεις εξετάσεις και παίρνεις "πτυχίο".
Σε μας είναι πιό απλά τα πράγματα.
Δηλώνεις sommelier.
Billwine
Δημοσιεύσεις: 116
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 6:43 pm
Τοποθεσία: Βόλος
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Billwine » Δευ Μαρ 29, 2010 1:56 pm

Είμαι ο τελευταίος που θα έβγαινα να υπερασπιστώ την Ελλάδα αν κάτι δεν πάει καλά αλλά δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Δυστυχώς το επάγγελμα του Οινοχόου δεν έχει ακόμα κατοχυρωθεί (σε παγκόσμιο επίπεδο μιλάμε) και χρόνια τώρα γίνονται κινήσεις απο την Διεθνή ένωση οινοχόων να υπάρξει κατοχύρωση... Άρα να μην λέμε έτσι εύκολα ότι σε άλλες χώρες όλα είναι καλά και εδώ είμαστε ότι δηλώσεις... Το βασικό πρόβλημα του επαγγέλματος είναι ότι ουσιαστικά δεν είναι εύκολο να δουλεύεις σε μία σάλα και να έχεις τόσο εξειδικευμένο ρόλο... Έτσι πολλές φορές οι οινοχόοι (και αυτό συμβαίνει και σε προηγμένες οινικά χώρες) είναι αναγκασμένοι να έχουν και άλλες αρμοδιότητες... Επίσης ένα άλλο θέμα είναι ότι απαιτούμε από τον Οινοχόο ένα πολύ μεγάλο επίπεδο γνώσεων (οινολογία, αμπελουργία, γνώσεις γευστικής αρμονίας, παγκόσμιος αμπελώνας, αποστάγματα, πούρα, νερό, καφές , τσάι, ξένες γλώσσες, κλπ) το οποίο είναι αδύνατο να πληρωθεί μέσα σε ένα εστιατόριο με ελάχιστες εξαιρέσεις (πολύ καλών εστιατορίων).
Γενικότερα μπορώ να μιλάω με τις ώρες για το θέμα αλλά καλό είναι να μην κάνουμε αφορισμούς αλλά να βλέπουμε την ουσία...
Οινικά ταξίδια σε μπλε φόντο καπνού
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευ Μαρ 29, 2010 3:20 pm

Δεν ειναι θεμα παγκοσμιοποιησης. Στις χωρες που ασχολουνται με το θεμα υπαρχει το επαγγελμα. Δεν αφοριζω λοιπον.

Και αν θεωρεις το επαγγελμα του υδραυλικου παγκοσμια κατοχυρωμενο, νομιζεις οτι ενας ελληνας υδραυλικος μπορει να παρει δουλεια π.χ. στη χωρα με την ακατονομαστη καγγελαριο;
Billwine
Δημοσιεύσεις: 116
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 6:43 pm
Τοποθεσία: Βόλος
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Billwine » Δευ Μαρ 29, 2010 6:05 pm

Ναι έχεις απόλυτο δίκιο και στην ουσία έρχεσε στα λόγια μου. Αφού στα επαγγέλματα που υπάρχουν και με τον νόμο έχουμε πρόβλημα πόσο μάλλον στα άλλα... Πάντως αν θέλουμε να μιλήσουμε για οινική παιδεία στην Ελλάδα τα πράγματα είναι τραγικά. Από τις πρώτες χώρες σε κατανάλωση ουίσκι και γενικότερα σε αποστάγματα... Πόσους επαγγελματίες του κρασιού (χονδρέμπορους, καβίστες, εστιάτορες, chef, μαιτρ, σερβιτόρους΄, μπαρμαν) γνωρίζεις που να έχουν έστω τις βασικές γνώσεις???? Εγώ προσωπικά ελάχιστους.... Επομένως πρέπει να πάμε από την αρχή για να φτάσουμε στους οινοχόους που είναι ο τελευταίος κρίκος μίας ανύπαρκτης αλυσίδας. Ξέρεις τι είναι να δουλεύεις σε ένα εστιατόριο που ο σερβιτόρος σε βλέπει με μισό μάτι γιατί θεωρεί ότι η αμοιβή σου είναι υψηλότερη από αυτό που θα έπρεπε (αφού συνήθως δεν κουβαλάς δίσκο...) ο chef να σε θεωρεί τσαρλατάνο όταν προσπαθείς να του πεις ότι το πιάτο που έχει φτιάξει είναι πολύ καλό αλλά δεν υπάρχει κρασί που να ταιριάζει με αυτό, ο μαιτρ να σε θεωρεί ανταγωνιστή και εχθρό γιατί πιάνεις κουβέντα με τους πελάτες και κάποιοι γίνονται φανατικοί πελάτες εξαιτίας σου , οι καβίστες περιμένουν πότε θα φύγεις για να πασάρουν στο μαγαζί ότι τους έχει μείνει stock και φυσικά μία μεγάλη μερίδα πελατών δεν ξέρουν καν τι είναι οινοχόος και θεωρούν ότι είσαι ο άνθρωπος που θα τους δουλέψει και θα τους εξαφανίσει το πορτοφόλι... Ακόμα και η λαντζέρισα είχε πρόβλημα γιατί άλλαζα τα ποτήρια σε κάθε φιάλη κρασί... Μιλάμε για ένα επάγγελμα που πρέπει να έχεις αγάπη για το κρασί , πάθος και όρεξη για διάβασμα και πολλές πολλές δοκιμές κρασιών... Το καλοκαίρι που ήμουνα στην Πορτογαλία στο Πόρτο συγκεκριμένα σε ένα από τα καλύτερα μαγαζιά και ίσως το ιστορικότερο της πόλης είδα τον οινοχόο να σερβίρει πρωϊνά γιατί και εκεί δεν μπορεί να σταθεί διαφορετικά ο μισθός ενός οινοχόου.
Φυσικά υπάρχουν και οινοχόοι τσαρλατάνοι και οινοχόοι που με την συμπεριφορά τους κάνουν κακό στο κρασί αλλά σε γενικές γραμμές ο Έλληνας οινοχόος παλεύει από μόνος του να διακριθεί και να ανέβει επαγγελματικά
Οινικά ταξίδια σε μπλε φόντο καπνού
tdk63
Δημοσιεύσεις: 313
Εγγραφή: Δευ Μαρ 29, 2010 12:31 pm

Δημοσίευσηαπό tdk63 » Τρί Μαρ 30, 2010 8:18 am

@Χρονομέτρης
Έχω την εντύπωση ότι ψάχνουμε για somelier και όχι για αμπελουργούς ή βοηθούς οινολόγους ή βοηθούς χημείου οινοποιείου. Γιατί για οινολόγος εάν δεν περάσεις από το Μπορντώ, δεν το βλέπω.
Το σχόλιο δεν είναι απαξιωτικό ούτε υποτιμητικό, αλλά ξέρω την κατάσταση από μέσα, καθόσον τα τελευταία χρόνια διετέλεσαν πελάτες μου μερικοί οινοποιοί και μάλιστα από αυτούς τους λεγόμενους της "πρώτης γραμμής", στους οποίους αναφέρθηκες και εσύ σε αυτό το φόρουμ.
Billwine
Δημοσιεύσεις: 116
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 6:43 pm
Τοποθεσία: Βόλος
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Billwine » Τρί Μαρ 30, 2010 9:50 am

Αγαπητέ χρονομέτρη άλλο οινοχόος και άλλο οινολόγος... Οι οινολόγοι ασχολούνται κατά βάση με την παραγωγική διαδικασία... Οινοχόος είναι ο άνθρωπος που εργάζεται στο εστιατόριο και έχει ως εξειδίκευση το κρασί...
Σίγουρα αν ένας οινοχόος έχει και πτυχίο οινολόγου είναι συν αφού γνωρίζει ακριβώς την διαδικασία της μετατροπής του σταφυλιού σε κρασί... Βέβαια αυτή η σχολή δεν το βοηθάει ούτε σε πρακτικά θέματα σχετικά με την σάλα ούτε σε θέματα ανάπτυξης γευσιγνωσίας, ούτε στην γνώση του Ελληνικού και παγκόσμιου Αμπελώνα. Είναι απλά ένα συν όπως συν θα ήταν και ένα πτυχίο ψυχολογίας , μαθηματικών κλπ. μόνο που η εν λόγω σχολή έχει περισσότερο συναφές αντικείμενο με τους οινοχόους....
Όσο για το αν φτάνει ένα ΤΕΙ οινολογίας θέλω να πω πώς όπως ισχύει για κάθε σχολή όλα ξεκινούν μετά... Έτσι έχω γνωρίσει οινολόγους Έλληνες οι οποίοι με πολύ προσωπική μελέτη και δουλειά σε οινοποιεία φτάσαμε πολύ ψηλά... Και είναι άδικο να συγκρίνουμε ένα ΤΕΙ μίας υποβαθμισμένης οινικά χώρας με ένα Πανεπιστημιακό ίδρυμα της κορυφαίας οινικά χώρας και πόλης του κόσμου...
Οινικά ταξίδια σε μπλε φόντο καπνού

Επιστροφή σε “Διάφορα προβλήματα - ερωτήσεις ...”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης