Γνώσεις

Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Γνώσεις

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Τετ Οκτ 13, 2010 2:38 pm

Παλεύω "κάτι" απο το Πάσχα. Δεν θέλω να επεκταθώ, πριν σιγουρέψω αυτά που διαπιστώνω. Πρώτα ο Θεός, περί τις γιορτές θα εξηγήσω αναλυτικά.

Το project μου.

Σύστημα κλειστό. Γυαλί. Αναπνοή μηδέν, εκτός και άν ανοίξω το σύστημα.
Κυκλοφορία αέρα καμμία. Περιεχόμενο πούρα, κέδρος. Τίποτε άλλο. Υγρασία περί το 65% μονίμως. Σκοτάδι. θερμοκρασίες ότι πάει κι ότι φέρει ο καιρός σε ένα μπουντρούμι.
Μην ασχοληθείτε με μούχλες κλπ. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα.

Το ερώτημά μου.
Τι συμβαίνει εκεί μέσα; Τι χημείες παίζουν; Αν παίζουν πως λειτουργούν; Τι αλλάζει;

Χρειάζομαι γνώσεις. Δεκτές και οι σοβαρές, τεκμηριωμένες :lol:
Άβαταρ μέλους
CHURCHILL
Δημοσιεύσεις: 880
Εγγραφή: Τετ Φεβ 18, 2009 4:54 pm
Τοποθεσία: νεα ιωνια αττικης

Δημοσίευσηαπό CHURCHILL » Τετ Οκτ 13, 2010 3:56 pm

κάτι σαν walk in υγραντήρα δλδ αλλά στο υπόγειο με λίγα λόγια.
επειδή δούλευα παλιά σαν αλουμινας θα πεις στα παιδιά που θα σου φτιάξουν την κατασκευή μεταξύ των προφίλ του αλουμινίου που θα κάνουν γωνιά να σου βάλουν άοσμη σιλικόνη για να μην παίρνει αέρας-οσμές.
αν θες τώρα να μην έχεις και την παραμικρή διακύμανση θερμοκρασίας υπάρχει αλουμίνιο με θερμοδιακοπη που ότι καιρό κάνει έξω μέσα δεν καταλαβαίνεις τίποτα.
και τα τζάμια που θα είναι διπλά να υποθέσω να έχει ανάμεσα αέριο ΕΚΟ για να μην ''ιδρώνουν'' τα τζάμια, βέβαια θα μου πεις σιγά τις θερμοκρασίες που θα πιάσει το υπόγειο.
από τεχνικά θέματα ότι χρειαστείς πες μου.
έχεις σκεφτεί να βάλεις άλλο υλικό εκτός από τζάμι μιας και είπες για σκοτάδι και που θα σου έρθει πολύ πιο φθηνό.
Το δικαίωμά σας να ομιλείτε δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά
Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Τετ Οκτ 13, 2010 3:58 pm

Μιλάω για ένα βάζο Δημήτρη.
Βάζο με καπάκι.
Τι παίζει χημικά εντός ρωτάω.

Thanks πάντως.
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τετ Οκτ 13, 2010 6:30 pm

Αν ακολουθησεις πιστα τις οδηγιες του Μητσου, μπορεις να πας στη γιουργιομπανκ να παρεις δανειο πρασινης κατοικιας για τα μωρακια σου.
Μπορεις να παρεις και επιδιτηση, αρκει να βαλεις πρωτα ηλιακο θερμοσιφωνα.
tdk63
Δημοσιεύσεις: 313
Εγγραφή: Δευ Μαρ 29, 2010 12:31 pm

Re: Γνώσεις

Δημοσίευσηαπό tdk63 » Τετ Οκτ 13, 2010 7:13 pm

Leonidas έγραψε: Παλεύω "κάτι" απο το Πάσχα. ..........Τι συμβαίνει εκεί μέσα; Τι χημείες παίζουν; Αν παίζουν πως λειτουργούν; Τι αλλάζει;

Τεκμηριωμένο τίποτε. Αλλά έχουμε την ίδια σκέψη εδώ και μήνες. Εγώ όμως δεν την προχώρησα - μόνον την συζήτησα για πλάκα με κάποιον συμφορουμίτη. Ίσως γιατί δεν βρήκα μπροστά μου ακόμη το κατάλληλο γυάλινο/πολυεστερικό/πορσελάνινο βάζο - δεν το έψαξα κιόλας, είναι η αλήθεια. Θα το βρώ όμως αργά ή γρήγορα.
Παρακάτω τώρα. Σαν τι να παίζει? Ή καλύτερα, τι παίζει μέσα σε ένα Jar της Habanos ή κάποιου άλλου πικραμένου? Και γιατί να μην παίζει το ίδιο και στο δικό μας βάζο? Και εάν χρειάζεται βοήθεια, δεν μπορούμε να το βοηθήσουμε άραγε - με τόσα γιατροσόφια που αραδιάζουμε?
Άντε να σε δώ με καμιά κλούβα πλαστική (σε κάποια ορεινή επαρχιακή οδό), γεμάτη με βάζα με πούρα, σαν κάτι παπούδες που πωλούν το μέλι τους ή γλυκά του κουταλιού.
yiorgos
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Τετ Οκτ 11, 2006 1:28 am
Τοποθεσία: Δουβλίνο
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό yiorgos » Τετ Οκτ 13, 2010 7:50 pm

Πολύ ενδιαφέρον θέμα Λεωνίδα, αλλα να ρωτήσω - γιατί να μην αναπνέει έστω και λίγο;
Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Τετ Οκτ 13, 2010 8:30 pm

Μήτσμαν, Γιώργο

Μάλλον έχετε αντιληφθεί τι δοκιμάζω. Ψάχνομαι, όπως ψάχνομαι με οτιδήποτε αρέσκομαι να καταπιάνομαι.

Εχω διαπιστώσει έντονες μεταβολές στο περιεχόμενο. Μόνο που ακόμα είναι πρώιμο να μιλήσω. Δεν ξέρω γιατί υπάρχουν μεταβολές. Η έλειψη ανανέωσης αέρα; Η μη κυκλοφορία αέρα; Ο περιορισμένος χώρος; Ζυμώσεις γίνονται; Τι είδους; Γιατί να γίνονται;

Ζητώ κάποιος να με βοηθήσει, να μου εξηγήσει τις χημικές διεργασίες που πραγματοποιούνται σε τέτοιες συνθήκες. Η να με κατευθύνει που να ψάξω, να διαβάσω.

Επίκουρους και κέδρο έχει μέσα. Μην τρελαθούμε κιόλας. Εκείνο που μπορώ να πώ τώρα (χθές βράδυ το άνοιξα για τρίτη φορά σε 5 περίπου μήνες) είναι ότι τέτοια μυρωδιά-μαγεία δεν έχω οσφρανθεί ποτέ. Ζαμε των ζαμων.

Μήτσμαν. Ενα κοινό βάζο που βάζουμε ζάχαρη είναι. Το καπάκι του έχει πλαστικό επικάλυμμα (ας το πούμε O-ring). Σφραγίζει αεροστεγώς.

Θα το βρούμε. Που θα πάει;
Άβαταρ μέλους
Pilot
Δημοσιεύσεις: 44
Εγγραφή: Τετ Οκτ 06, 2010 1:52 pm
Τοποθεσία: Βουλιαγμένη

Δημοσίευσηαπό Pilot » Πέμ Οκτ 14, 2010 12:00 am

Δεν είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις, αλλά βρήκα μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση επάνω στην αμμωνία που θα βγάλουν τα πούρα σε ένα τέτοιο περιβάλλον.
Κώστας
Άβαταρ μέλους
Powerslave
Δημοσιεύσεις: 180
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2007 12:35 pm

Δημοσίευσηαπό Powerslave » Πέμ Οκτ 14, 2010 12:19 am

Λεωνίδα, τεκμηριωμένη άποψη θα πάρεις MONO απο βιολόγο-βοτανολόγο ή γεωπόνο...
Αν ο Σάρουμαν είχε τον Μάκη για βοηθό, θα είχε βρει τον Φρόντο σε μία ώρα...
tdk63
Δημοσιεύσεις: 313
Εγγραφή: Δευ Μαρ 29, 2010 12:31 pm

Δημοσίευσηαπό tdk63 » Πέμ Οκτ 14, 2010 8:41 am

Leonidas έγραψε: Ενα κοινό βάζο που βάζουμε ζάχαρη είναι. Το καπάκι του έχει πλαστικό επικάλυμμα (ας το πούμε O-ring). Σφραγίζει αεροστεγώς.

Δεν σκεφτόμουν κάτι διαφορετικό. Το είδα στην κουζίνα μια μέρα και το σκέφτηκα, αλλά όποτε πήγαινα σε κάποιο μάρκετ, δεν μου ερχόταν.
argi
Δημοσιεύσεις: 1176
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2010 8:31 pm

Δημοσίευσηαπό argi » Πέμ Οκτ 14, 2010 9:43 am

εχοντας καποιους υγραντηρες στο υπογειο.Σχεδον χωρις να εχω φως (μια δυο φορες την βδομαδα αν αναβει 2-3 λεπτα) , και υγρασια 72+
και θερμοκρασια 70 φαρεναιτ.
Βλεπω οτι τα πουρα που παλιωνουν βγαζουν μια γλυκια μυρωδια που δεν μπορει να περιγραφτει με λογια.Και αυτο συμβαινει στους υγραντηρες που εχω τα πιο παλια πουρα .
Στους αλλους που εχω που λιγων ετων απλα εχω μια ωραια μυρωδια.Δεν ξερω αν ειναι η ελειψη φωτος ή η σχεδον σταθερη υγρασια .Απλα τα πουρα μετα τα 2 ετη σε τετοιες συνθηκες κελαιδανε γευστικα.
Και αυτο συμβαινει σε κουβας ή νταβιντοφ.Απο αλλες χωρες δεν αποβαλουν τετοιες μυρωδιες.
Τυχαιο ? δεν ξερω
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Πέμ Οκτ 14, 2010 10:53 am

yiorgos έγραψε:Πολύ ενδιαφέρον θέμα Λεωνίδα, αλλα να ρωτήσω - γιατί να μην αναπνέει έστω και λίγο;


Εξαρτάται πώς ορίζεις το λίγο και σε τί ηλικίας πούρα αναφέρεσαι.

Οι συνέπειες της αναπνοής είναι α) η οξείδωση και β) η απώλεια αρωμάτων, κοινώς το ξεθύμασμα που λέμε.
Στα φρέσκα πούρα, που θέλουμε να τα καπνίσουμε σχετικά γρήγορα, μεσα σε μερικούς μήνες ας πούμε, θέλουμε απώλεια αρωμάτων, αν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αρωμα την αμμωνία. Το καλο είναι, οτι η αμμωνία είναι η πιό πτητική ουσία στο πούρο και εξατμίζεται γρήγορα. Πιό γρήγορα από τα επιθυμητά αρώματα.

Σε πούρα που είναι ήδη κάποιας ηλικίας η αμμωνία έχει εξατμιστεί, στα φρέσκα, τα οποία θέλουμε να παλαιώσουμε, δεν μας ενδιαφερει να χάσουν γρήγορα την αμμωνία. Αντίθετα, η ωρίμανση θα γίνει έτσι πιό ήπια σε βάθος χρόνου και θα περάσουμε μετα από αυτήν στην παλαίωση.

Να το παρομοιάσω με ένα μπουκάλι κρασί, που έχουμε ανοίξει και ξανακλείσει αμέσως. Ακόμα και αυτός ο ελαχιστος αέρας, που μπήκε φτάνει για να επιφέρει οξείδωση. Ξύδι θα γίνει.
Δεύτερο παράδειγμα, ως προς την απώλεια των αρωμάτων, λόγω των εναλλαγών αέρα.
Ενα κουτί καφέ αεροστεγώς κλεισμένο. Πόσο ωραία μυρίζει μόλις το ανοίξουμε τη πρώτη φορά. Κι όμως, μετά απο μιά βδομάδα ο καφές αυτός δεν μυρίζει πλέον καθόλου. Δεν "χάλασε", αλλά δεν έχει πιά άρωμα φρσκοκομμένου καφέ.

Τα ίδια φαινόμενα έχουμε και στα πούρα, με τη διαφορά οτι δεν εμφανίζονται τόσο άμεσα όπως στο κρασί ή στον καφέ. Σε βάθος χρόνου, όμως το αποτέλεσμα είναι ίδιο.

Γι΄αυτό, αφήνουμε ήσυχα τα πούρα που έχουμε σε διαδικασία παλαίωσης, αλλά και αυτά που είναι ήδη παλαιωμένα.
Ωραία είναι όλα αυτά που περιγράφει ο φίλος πιό πάνω και σίγουρα ευωδιάζουν τα πολύτιμα πούρα του. Αλλά με κάθε άνοιγμα, κάθε φορά που τα μυρίζει σημαίνει, οτι ένα μερος των αρωμάτων τους χάνεται ανεπιστρεπτί. Στο τέλος, οταν αποφασίσουμε να τα καπνίσουμε δεν θα έχουν κανένα άρωμα. Φλατ...

Αυτή τη διαδικασία ακολουθώ ειδικά με λιμιτάδες. Τις αγοράζω και τις ξεχνώ. Και ακόμα πιο ακραία. Δεν ξεσφραγίζω καν τα κουτιά, παρά μόνο όταν θα θελήσω να τα καπνίσω. Δεν με ενδιαφέρει πόσο ωραία μυρίζουν σε όλο το διάστημα της παλαίωσης.
Με ενδιαφέρει να μυρίζουν ωραία τι στιγμή που θα τα ανάψω.
argi
Δημοσιεύσεις: 1176
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2010 8:31 pm

Δημοσίευσηαπό argi » Πέμ Οκτ 14, 2010 11:19 am

Σωστα αυτα που λες αλλα δεν θεωρω σωστη την συγκριση καφε -πουρων.
Πραγαμτι ο καφες με μια βδομαδα δεν μυριζει , τα πουρα ομως ?
τα πουρα ειναι ζωντανα για αρκετα χρονια πιστευω.Και το πως περνουν τα στερνα τους χρονια σιγουρα επιδρα στην γευση.Αυτο που συντηρει παλιαωνει ενα πουρο ειναι η υγρασια -θερμοκρασια.Αερας λιγων δευτερολεπτων νομιζω δεν ειναι ικανος να αλλοιωσει το τι υπαρχει εκει μεσα.Τοσα καταστηματα που πουλανε στικς θα πουλαγαν απλα φυτιλια .Και οχι κατι που μυριζει μετρα μακρια.
Αποψη μου παντα
Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Πέμ Οκτ 14, 2010 11:25 am

Νίκο για τα κρασιά, τον καφέ και οτιδήποτε άλλο αεροστεγώς κλεισμένο, τα πράγματα είναι όπως περιγράφεις. Καμμιά αμφιβολία.

Στα πούρα τα πράγματα διαφέρουν σημαντικά. Τα κουτιά "μπάζουν απο παντού", το υλικό τους/η κατασκευή τους είναι τέτοια που επιτρέπουν τις επικοινωνίες με την ατμόσφαιρα. Γιαυτό και όπως πολύ σωστά λές, το πτητικώτερο όλων -η αμμωνία- εξατμίζεται γρήγορα. Το αυτό ισχύει και για τα αρώματα σε αργότερους ρυθμούς, γιαυτό εξ άλλου και κλειστά να είναι τα κουτιά, μυρίζει πούρο. Ακούγεται που λένε οι σύντεκνοι.

Το θέμα είναι τι συμβαίνει σε ένα κλειστό περιβάλλον, όπως αυτό που περιέγραψα. Τι γίνεται με την αμμωνία; Γιατί μετά απο ένα διάστημα η αμμωνία εξαφανίζεται σαν μυρωδιά; Γιατί τα πούρα μυρίζουν γλυκάδα τόσο πιο έντονα, στους λίγους μόλις μήνες που διαρκεί το πείραμα; Εχει εφαρμογή ο κύκλος του αζώτου; Καταλήγουμε σε διάσπαση των αζωτούχων ενώσεων; Μένουμε στο τέλος με νητρικά άλατα; Ζητάμε περισσότερο οξυγόνο; Ναι-όχι;

Αυτά είναι που προσπαθώ να μάθω διότι δεν έχω ιδέα απο χημεία. Και εντέλει, θέλουμε να αποβάλλουμε την αμμωνία; Η να αφήσουμε τα πράγματα να κάνουν τον κύκλο τους; Αν κάνουν κύκλο, τι τα βοηθά σε τούτο; Βακτήρια; Ποιά;

Συγγνώμη για τα πολλά ερωτήματα. Δεν ξέρω.
argi
Δημοσιεύσεις: 1176
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2010 8:31 pm

Δημοσίευσηαπό argi » Πέμ Οκτ 14, 2010 11:26 am

Οσο για την απωλεια αρωματων κατι ζωντανο συνεχιζει να ζημωνεται και να εξελισεται.Και συνεχιζει να βγαζει αρωματα.
Το πιο παλιο μου πουρο ειναι ενα ουπαμ (τουμπο) προ εμπαργκο εποχης.
Το αγορασα σφραγισμενο με ενα πρασινο αυτοκολλητο της ουπαν .
Οταν το ανοιξα το πουρο ηταν τυλιγμενο σε ενα <ρυζοχαρτο> το οποιο ειχε κιτρινισει απο τα χρονια.
Το πουρο ηταν μεν στα καλα του.Αλλα μυριζε περιεργα, οχι κλεισουρα ή μουχλα .Αλλα καπως αλλιως .

Επιστροφή σε “Υγραντήρες - Υγραντές ...”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron