Γνώσεις

yiorgos
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Τετ Οκτ 11, 2006 1:28 am
Τοποθεσία: Δουβλίνο
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό yiorgos » Πέμ Οκτ 14, 2010 3:48 pm

Νίκος έγραψε:
yiorgos έγραψε:[... Εδω πούρα 30 και 40 χρόνων παλαιωμένα μέσα στα κουτιά τους έχουν ακόμα αρώματα, με τον αέρα να ανανεώνεται επαρκώς.

Οχι, Γιώργο δεν ισχύει αυτό. Αν μιλάμε για σοβαρή δουλεια, και είναι σοβαρή δουλειά η παλαίωση δεκαετιών, δεν είναι αποδεκτή πρακτική η ανανέωση του αέρα.
Δεν μπορεί το πούρο να είναι αέναος παραγωγός αρωμάτων σε βάθος δεκαετιών. Αν τα αερίζουμε τα χάνουν. Ελάχιστα θα μείνουν και κρίμα τον κόπο και τον χρόνο.


Μα Νίκο μου, οι κούτες των πούρων δέν είναι αεροστεγείς, όπως αεροστεγείς δέν είναι και οι υγραντήρες μας... Ειδικά οι υγραντήρες μας μπορεί να μην αφήνουν τον αέρα να μπαινοβγαίνει χωρίς καμμία αντίσταση, αλλα αέρας, έστω και λίγος, μπαινοβγαίνει, κυρίως απο το καπάκι αλλα και απο τους πόρους του ξύλου.

Στην περίπτωση της παλαίωσης για μεγάλη διάρκεια, αυτή συνήθως γίνεται με τα πούρα μέσα στο κουτί τους, κι όχι σε μικρό υγραντήρα αλλά σε walkin humidor ή υπόγειο, οπου το περιβάλλον (ηθελημένα ή αθέλητα) αερίζεται συχνά, με μεγαλύτερη συχνότητα απ ότι στον επιτραπέζιο υγραντήρα μας.

Δέν εννοώ να έχουμε τα πούρα χύμα πάνω σε ένα τραπέζι με τον ανεμιστήρα να δουλέυει 24/7! Τότε φυσικά δεν θα μείνει τίποτα... Σίγουρα Όλα τα πούρα σταματάνε κάποια τη ζύμωσή τους, και αρχίζουν να παίρνουν την κατηφόρα... Μετά απο πόσα χρόνια γίνεται αυτό, είναι ανάλογα με το πούρο και το μέγεθος του, χωρίς να μπορεί κάποιος να μιλήσει με ακρίβεια.
yiorgos
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Τετ Οκτ 11, 2006 1:28 am
Τοποθεσία: Δουβλίνο
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό yiorgos » Πέμ Οκτ 14, 2010 3:54 pm

Και μιάς και τον αναφέραμε, ο Min Ron Nee παλαιώνει τα πούρα του αναερόβια, βάζοντας την κούτα μέσα σε διπλές σακούλες ziploc...
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Πέμ Οκτ 14, 2010 3:54 pm

Δεν έχεις άδικο, απλά πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μας, τί εννοούμε οταν μιλάμε για παλαίωση.
Εγώ μιλάω γι' αυτό που εννοουν οι επαγγελματίες του είδους και σ' αυτούς αναφέρεται και η βιβλιογραφία:
Παλαίωση σε κουτία ή ακόμα και σε master cases, σε ειδικούς χώρους με σταθερές συνθήκες και σε βάθος δεκαετιών.
Εδώ απαγορεύονται οι εναλλαγες αέρα.
Προφανώς, δεν ειναι αυτό που κάνουμε εμείς οι κοινοί θνητοί στους σπιτικούς υγραντήρες μας. Ωρίμανση και βελτίωση κάνουμε.

EDIT: Τον ξέρεις τον γκουρου βλέπω :wink: , και έρχεσαι στα λόγια μου. Αναερόβια, θα πει ακρίβώς αυτό, απαγορεύεται ο αερισμος, δια ροπαλου.
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Πέμ Οκτ 14, 2010 4:03 pm

yiorgos έγραψε:... Σίγουρα Όλα τα πούρα σταματάνε κάποια τη ζύμωσή τους, και αρχίζουν να παίρνουν την κατηφόρα... Μετά απο πόσα χρόνια γίνεται αυτό, είναι ανάλογα με το πούρο και το μέγεθος του, χωρίς να μπορεί κάποιος να μιλήσει με ακρίβεια.


Κι όμως, στις ιδανικές συνθήκες που προσφέρει ένας επαγγελματικός χώρος, υποστηρίζουν, οτι συνεχίζουν να βελτιώνονται για δεκαετίες. Θεωρητικά, τα πούρα τους θα μπορεί κάποιος να τα απολαύσει και μετά απο αιώνα. Σαν το κονιάκ.
Να ζήσουμε να τα χαρούμε. :lol:
yiorgos
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Τετ Οκτ 11, 2006 1:28 am
Τοποθεσία: Δουβλίνο
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό yiorgos » Πέμ Οκτ 14, 2010 4:16 pm

Θεωρητικά έτσι πρέπει να γίνεται η παλαίωση, στην πράξη όμως είναι δύσκολο να γίνει, ειδικά σε καπνοπολεία και διανομείς. Μονο τύποι σάν τον Min Ron Nee και άλλοι τέτοιοι σοβαροί συλλέκτες μπαίνουν στη διαδικασία να δημιουργήσουν τέτοιο περιβάλλον ΚΑΙ να το χρησιμοποιούν όπως πρέπει! Οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει ένα top of the art aging room, άν η ρημάδα η πόρτα όμως ανοίγοκλεινει 10 φορές την ημέρα, τότε η γήρανση μόνο αναερόβια δεν είναι...

Δέν αντιλέγω στο οτι η αναερόβια γήρανση είναι καλύτερη, γιατι απλά, δέν έχω καπνίσει ποτέ πούρο που να έχει συντηρηθεί σε τέτοιες συνθήκες για να έχω άποψη. Απλά προσπαθώ να κατανοήσω γιατί είναι καλύτερη και πώς αντιδρά το πούρο, σε σχέση με την κοινή τεχνική που όλοι χρησιμοποιούμε.
Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Πέμ Οκτ 14, 2010 6:38 pm

Ανάβεις φωτιές, ανάβεις φωτιές και όλα τα καίς...

Σιγά μη συμφωνήσω στο ασπρόμαυρο του τσιν μπου τσα. Σιγά μη συμφωνήσω στις απαγορεύσεις εναλλαγής αέρα. Εστω λίγου και βεβαίως αραιά.

Ο καθένας παλαιώνει τα πούρα του όπως γουστάρει. Το ότι η δική μου μέθοδος είναι καλλίτερη απο του Νίκου, αυτό είναι γνωστό, στενοχωρεί μόνο αυτόν :lol:

Ελεγα να τον φιλέψω ένα απο τη ζαχαριέρα. Που είναι και robusto. Οχι gorda. Αλλά έχασε.

Λοιπόν έφερα το jar πάνω, δίπλα μου. Χρώμα βαθύ καφέ, πλουμ πουθενά. Τα ποδάρια πεντακάθαρα. Θυμίζω χαμηλή υγρασία για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Το link που έδωσε ο Ικαρος, με βοήθησε στο ...να χαθώ. Το τι έχω διαβάσει εδώ και δυό ώρες δεν περιγράφεται. Τείνω να πιστεύω ότι στο κλειστό σύστημα της δοκιμής μου, πραγματοποιείται ο κύκλος του αζώτου. Πως αυτό μπορεί να επηρεάζει την εξέλιξη του πούρου δεν το γνωρίζω και απο ότι αντιλαμβάνομαι, κανείς άλλος δεν ρίχνει φώς. Για τώρα.
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Πέμ Οκτ 14, 2010 7:17 pm

Αϊ, μ' επεισες.
Αυτη τη στιγμη γεμιζω τη χυτρα ταχυτητος με καμμια εκατοστη ορθιες διπλες κορωνες.
Να δω πού θα βραζω φασολαδα το χειμωνα.
hernesto
Δημοσιεύσεις: 699
Εγγραφή: Παρ Μαρ 23, 2007 3:56 pm

Δημοσίευσηαπό hernesto » Πέμ Οκτ 14, 2010 7:50 pm

Έλα τώρα... Πλάκα κάνεις! Αλλιώς φωτογραφία για το αρχείο του site!.. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!
Medium-thick gauge, soft to mild strength, sweet scents and taste... Oh yeah, that's me smoking my cigar, baby!
http://cigarlounge.gr
Άβαταρ μέλους
GEORGIOS
Δημοσιεύσεις: 532
Εγγραφή: Τετ Ιαν 28, 2009 9:32 am
Τοποθεσία: ΡΑΦΗΝΑ

Δημοσίευσηαπό GEORGIOS » Πέμ Οκτ 14, 2010 8:06 pm

Δεν μπορω να καταλαβω αυτους τουσ επαγγελματικους χωρους.
Δηλαδη οι τυποι αυτοι βαζουν χ κουτια μεσα και δεν ξαναμπαινουν εκει για να μην παρει φρεσκο αερα?
Αν ειναι ετσι να πλακωσω ολα τα κλειστα κουτια με ζελατινα καμμια 10αρια γυρους και να τα αφησω τουλαχιστον να μπορω να τα βλεπω κιολας πιο ευκολο μου φαινετται
hernesto
Δημοσιεύσεις: 699
Εγγραφή: Παρ Μαρ 23, 2007 3:56 pm

Δημοσίευσηαπό hernesto » Πέμ Οκτ 14, 2010 8:10 pm

Ναι υπάρχουν τέτοιοι χώροι μόνο που δεν είναι δωμάτια... Είναι σα θυρίδες. Βάζουν οι ενδιαφερόμενοι όσα κουτιά θέλουν νοικιάζοντας αυτές τις θυρίδες και επιστρέφουν για παραλαβή μετά από κάποια όσα χρόνια επιθυμούν, κτλ...
Medium-thick gauge, soft to mild strength, sweet scents and taste... Oh yeah, that's me smoking my cigar, baby!

http://cigarlounge.gr
Άβαταρ μέλους
CHURCHILL
Δημοσιεύσεις: 880
Εγγραφή: Τετ Φεβ 18, 2009 4:54 pm
Τοποθεσία: νεα ιωνια αττικης

Δημοσίευσηαπό CHURCHILL » Πέμ Οκτ 14, 2010 8:19 pm

αν αφαιρέσεις όλο τον αέρα μέσα από το βάζο με τα πούρα έχεις καλύτερα αποτελέσματα?
επειδή λέγατε ότι ο αέρας έχει άζωτο
Το δικαίωμά σας να ομιλείτε δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Πέμ Οκτ 14, 2010 8:46 pm

Το αζωτο (Ν2) του αερα ειναι σταθερο και δεν αντιδρα. Αυτο που εννοουσε, ειναι αζωτουχες ενωσεις απο την διασπαση της αμμωνιας (ΝΗ4).

Το στοιχειο του αερα που πειραζει ειναι το οξυγονο, δηλαδη η οξειδωση.
Άβαταρ μέλους
Pilot
Δημοσιεύσεις: 44
Εγγραφή: Τετ Οκτ 06, 2010 1:52 pm
Τοποθεσία: Βουλιαγμένη

Δημοσίευσηαπό Pilot » Πέμ Οκτ 14, 2010 9:01 pm

CHURCHILL έγραψε:αν αφαιρέσεις όλο τον αέρα μέσα από το βάζο με τα πούρα έχεις καλύτερα αποτελέσματα?

Να πω ότι δεν έχω ιδέα από χημεία/βιολογία, αλλά βρήκα τα παρακάτω στο google: :D

Τα βακτήρια που μετατρέπουν τις νιτρώδεις ενώσεις (NO2) σε νιτρικά (ΝΟ3) φαίνεται ότι δεν χρειάζονται τον αέρα γιατί "αναπνέουν" ΝΟ2 (denitrification)! Δεν ξέρω όμως τι γίνεται με τα βακτήρια στο προηγούμενο στάδιο, δηλαδή αμμωνία σε NO2. Από ότι καταλαβαίνω, εκεί χρειάζεται οξυγόνο. Οπότε, αν αφαιρέσεις τελείως τον αέρα μάλλον αλλάζει η διαδικασία της παλαίωσης (πιθανόν προς το χειρότερο αλλιώς θα το είχαν κάνει μέχρι τώρα; ).

EDIT: Ξαφνικά αισθάνομαι πολύ nerd, πάω να βάλω ένα Clynelish και να καθήσω στο σαλόνι.. :D
Κώστας
Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Παρ Οκτ 15, 2010 8:39 am

Νίκος έγραψε:Αϊ, μ' επεισες.
Αυτη τη στιγμη γεμιζω τη χυτρα ταχυτητος με καμμια εκατοστη ορθιες διπλες κορωνες.
Να δω πού θα βραζω φασολαδα το χειμωνα.



Εικόνα

Η προσπάθεια αντιγραφής κακόβουλου μέλους με τη χρήση χύτρας ταχύτητας.
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Παρ Οκτ 15, 2010 9:39 am

Αυτό είναι το καινούριο σου ενεργειακό τζάκι που μου έλεγες;
Με γειά σας.

ο πιλότος έγραψε: Οπότε, αν αφαιρέσεις τελείως τον αέρα μάλλον αλλάζει η διαδικασία της παλαίωσης (πιθανόν προς το χειρότερο αλλιώς θα το είχαν κάνει μέχρι τώρα; ).


Κανεις δεν λεει τέτοια πράμματα, περι κενου αέρος. Για εναλλαγές αέρα μιλάμε.

Μετά, να διευκρινήσουμε κάτι βασικό, γιατί η συζήτηση ξέφυγε σε άλλο τομέα.

Δεν μιλάμε για ζύμωση, αλλά για παλαίωση.
Ολα αυτά, που γραφετε για νιτρα, αναερόβια κλπ. ανεφέρονται στη ζύμωση του καπνού. Στα έτοιμα πούρα, ευτυχώς δηλαδη, δεν έχουμε να κάνουμε με ζύμωση.
Βασικό χαρακτησιστικό της ζύμωσης είναι η αύξηση της θερμοκρασίας.
Αν ζύμωναν τα πούρα θα καιγανε, δεν θα μπορουσες να τα πιάσεις.

Εχουμε λοιπόν τέσσερα διαφορετικά πράγματα:

1." Ξεκουραση" ή προσαρμογή των νεοαποκτηθέντων πούρων στις δικές μας συνθήκες.
2. Ωρίμανση, 1-2 χρόνια.
3. μεσοπρόθεσμη παλαίωση, μέχρι 10 χρόνια
4. μακροχρόνια παλαίωση, πάνω από 10 χρόνια


Ζύμωση δεν υπάρχει πουθενά εδώ. Την έκαναν άλλοι για μας, πριν από μας.


Καλο θα είναι λοιπον να μιλάμε ξεχωριστα για καθε μία απο αυτές τις διαδικασίες, γιατί ακριβώς θέλουν διαφορετικους χειρισμους, διαφορετικά μέσα και διαφορετικους πόρους.

Επιστροφή σε “Υγραντήρες - Υγραντές ...”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης