Παλαιωση. Επ'απειρον;

Άβαταρ μέλους
General LEE
Δημοσιεύσεις: 1116
Εγγραφή: Τετ Ιαν 20, 2010 10:57 pm
Τοποθεσία: Αθηνα

Παλαιωση. Επ'απειρον;

Δημοσίευσηαπό General LEE » Τετ Ιαν 26, 2011 10:45 am

Για να μην μπαχαλεψω το thread του argi μεταφερω εδω αυτουσιο το ερωτημα :
Ενα πουρο του '70 π.χ. καλοσυντηρημενο,καλοπροσεγμενο , καλοταπαντατου,καπνιζεται η απλα ειναι πλεον συλλεκτικο κομματι;
Δηλ. ενα ουισκι 40 ετων φυσικα και πινεται και μαλιστα αυτη η μακροχρονια παλαιωση προσδιδει στη γευση του.
Ενα πουρο λειτουργει αντιστοιχα,παλαιωνεται σε βαθος χρονου απειρου η εχει ενα συγκεκριμενο limit παλαιωσης απο το οποιο και μετα χανει το χρηστικο του ενδιαφερον και γινεται collectors item only ;

Edit : Την ιδια σκεψη ειχα Νικολα,την ιδια στιγμη με σενα !
Τυχαιο;
Thank God war is such an awful thing or else we could get fond of it !
RedRum
Δημοσιεύσεις: 1508
Εγγραφή: Τρί Σεπ 11, 2007 6:49 pm

Δημοσίευσηαπό RedRum » Τετ Ιαν 26, 2011 10:56 am

ναι, ενα πουρο 40 ετων μπορει να ειναι φανταστικο. το βασικο ειναι οι συνθηκες διατηρησης. χρειαζεται πιο χαμηλες θερμοκρασιες και υγρασια, 12/65. Σε τετοιες θερμοκρασια/υγρασια η παλαιωση γινεται πιο αργα. Απο οτι ξερω μονο στην αγγλια εφαρμοζουν τετοιες συνθηκες.

Δεν νομιζω οτι ενα πουρο που διατηρηθηκε σε σπιτικο υγραντηρα για 40 χρονια μπορει να ειναι καλο, γιατι η θερμοκρασια/υγρασια συνηθως ειναι πιο υψηλες, αλλα ποτε δεν ξερεις.

να σου θυμισω οτι το ουισκι παλαιωνει μονο μεσα στο βαρελι, οχι στο μπουκαλι σαν το κρασι. δηλαδη, εαν το 1980 αγορασες ενα ουισκι 10 ετων, δεν ειναι παλαιωμενο για 40 χρονια.
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τετ Ιαν 26, 2011 11:29 am

"Ενα" παλαιωμένο πούρο έχει περάσει τέσσερα στάδια. Τ' αφήνω σκόπιμα στ' αγγλικά:

1. sick period
2. first maturation
3. second maturation
4. third maturation
Δεν υπάρχει μπούσουλας πότε "ενα" πούρο βγαίνει από το ένα στάδιο και μπαίνει στο άλλο.
Ομως, οσο "σύντομα" και αν παλαιώνει το πούρο, δεν θα περάσουν λιγότερο από 20-30 χρόνια πριν μπει στο 4ο στάδιο.
Οπότε και απαντήθηκε το ερώτημά σου.
Πουρα προεπαναστατικά σαφώς και καπνίζονται. Το θέμα είναι, νομίζω, καθαρά προσωπικό και ψυχολογικό του καθένα που έχει την τύχη να έχει ένα πούρο 50 χρονών ή ένα μπουκάλι κρασί 100 χρονών.
Το ανάβεις ή δεν το ανάβεις; Το ανοίγεις ή δεν το ανοίγεις;

Από την άλλη, το παλιό πούρο (30-40 χρονώ) δεν σημαίνει απαραίτητα οτι είναι και καλύτερο. Ούτε οτι θα αρέσει περισσότερο σε όλους.
Απλά είναι διαφορετικό.
Διαφορετικό είναι σε κάθε ένα από τα ανωτέρω στάδια.

Για παράδειγμα ένας αγγλόφωνος connoisseur θα έλεγε οτι στο πρώτο στάδιο το πούρο είναι punchy, στο δεύτερο flavoursome, στο τρίτο classy and elegant και στο τέταρτο ethereal.
Προφανώς και εχω καπνίσει μόνο μέχρι flavoursome. Αλλά ... υπομονή.


Ολα αυτά ισχύουν, ΄οπως έχουμε πει και παλιωτερα, για συντήρηση-διατήρηση στις ιδανικές συνθήκες. Θερμοκρασία, υγρασία, αερισμός/οξείδωση (καθόλου τέτοιο δε θέλουμε).

Ενα μεμονωμένο πούρο δεν παλαιώνει.
Και ένα παλαιωμένο πουρο, που συνεχίζει τη ζωή του σε ένα καθημερινό υγραντήρα, απλά χάνει τις όποιες ιδιότητες είχε αποκτήσει στην προηγηθείσα παλαίωση μέσα στο κουτί του. Αυτό το πούρο καλό είναι να το καπνίσουμε σύντομα.
Άβαταρ μέλους
capobomba
Δημοσιεύσεις: 889
Εγγραφή: Δευ Σεπ 20, 2010 9:58 am

Δημοσίευσηαπό capobomba » Τετ Ιαν 26, 2011 12:30 pm

ερώτηση

γιατί να περιμένεις τόσα χρόνια, για να καπνίσεις ένα πούρο ή να πιεις ένα ποτό?

ποιος ζει και ποιος πεθαίνει μέχρι να ωριμάσουν

εδώ εμείς με τόσα που ζούμε και δεν ωριμάζουμε πριν τα 90 :lol: :lol: :lol: :lol:
tdk63
Δημοσιεύσεις: 313
Εγγραφή: Δευ Μαρ 29, 2010 12:31 pm

Δημοσίευσηαπό tdk63 » Τετ Ιαν 26, 2011 12:49 pm

capobomba έγραψε: εδώ εμείς με τόσα που ζούμε και δεν ωριμάζουμε πριν τα 90 :lol: :lol: :lol: :lol:

Μην ανησυχείς για αυτό. Με την αποκωδικοποίηση του DNA πλέον θα ζούμε μέχρι τα 120 και είναι σαφές ότι σύνταξη δεν θα δούμε πριν τα 115 ή 118. Άρα έχουμε πριθώρια ακόμη.
Σε κάθε περίπτωση και μετά το προσδόκιμο, θα περάσουμε στα επόμενα στάδια ωρίμανσης πολύ γρήγορα :shock: :shock: :shock:
zvrikos
Δημοσιεύσεις: 216
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 24, 2010 9:52 pm
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό zvrikos » Τετ Ιαν 26, 2011 12:57 pm

tdk63 έγραψε:
capobomba έγραψε: εδώ εμείς με τόσα που ζούμε και δεν ωριμάζουμε πριν τα 90 :lol: :lol: :lol: :lol:

Μην ανησυχείς για αυτό. Με την αποκωδικοποίηση του DNA πλέον θα ζούμε μέχρι τα 120 και είναι σαφές ότι σύνταξη δεν θα δούμε πριν τα 115 ή 118. Άρα έχουμε πριθώρια ακόμη.
Σε κάθε περίπτωση και μετά το προσδόκιμο, θα περάσουμε στα επόμενα στάδια ωρίμανσης πολύ γρήγορα :shock: :shock: :shock:


Έτσι. Και θα έχουμε όλοι μας, γεύση ethereal !!
Άβαταρ μέλους
nikos doc
Δημοσιεύσεις: 1563
Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2010 12:16 pm
Τοποθεσία: Αθηνα

Δημοσίευσηαπό nikos doc » Τετ Ιαν 26, 2011 1:05 pm

zvrikos έγραψε:
tdk63 έγραψε:
capobomba έγραψε: εδώ εμείς με τόσα που ζούμε και δεν ωριμάζουμε πριν τα 90 :lol: :lol: :lol: :lol:

Μην ανησυχείς για αυτό. Με την αποκωδικοποίηση του DNA πλέον θα ζούμε μέχρι τα 120 και είναι σαφές ότι σύνταξη δεν θα δούμε πριν τα 115 ή 118. Άρα έχουμε πριθώρια ακόμη.
Σε κάθε περίπτωση και μετά το προσδόκιμο, θα περάσουμε στα επόμενα στάδια ωρίμανσης πολύ γρήγορα :shock: :shock: :shock:


Έτσι. Και θα έχουμε όλοι μας, γεύση ethereal !!


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Κορυφαιο!!
Άβαταρ μέλους
GEORGIOS
Δημοσιεύσεις: 532
Εγγραφή: Τετ Ιαν 28, 2009 9:32 am
Τοποθεσία: ΡΑΦΗΝΑ

Δημοσίευσηαπό GEORGIOS » Τετ Ιαν 26, 2011 1:11 pm

Εχω ξαναδει τον ηλια να λεει για την θερμοκρασια και με ειχε προβληματισει Ενταξει ξερουμε πως δεν πρεπει να περναει τους 20-22 βαθμους ετσι και αλλιως για συντηρηση αλλα εδω μιλαμε για 12-13 θερμοκρασια που ειναι δυσκολο να επιτευχθει σε σπιτι ακομη και σε υπογειο αν ειναι.
Σιγουρα παιζει ρολο και ο αερισμος και το φως .
Με λιγα λογια για να εχουμε σωστη συντηρηση -παλαιωση πρεπει να εχουμε δωματιακι ολοκληρο με αιρ και υγρασιες σωστες .
Λιγο δυσκολο αυτο και σκεφτομαι δηλαδη αλλη λυση δεν υπαρχει? αλλιως ειναι σαν να πρεπει να δεχτουμε πως τζαμπα οι υγραντηρες και η φροντιδα καλυτερα να τα αγοραζουμε η παλαιωμενα η να τα διατηρεις σε αυτες τις θυριδες της φοινικιας ,μιας και ο σκοπος των περισσοτερων ειναι η παλαιωση αν δεν κανω λαθος αλλιως θα ψωνιζαμε 1-2 κουτες να καπνιζουμε και τελος.
Τελικα τι ισχυει?
argi
Δημοσιεύσεις: 1176
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2010 8:31 pm

Δημοσίευσηαπό argi » Τετ Ιαν 26, 2011 1:15 pm

προσωπικα το κανω πιο πολυ για χομπι.Σιγουρα ενα πουρο μετα απο μερικα χρονια αποβαλει την αγριαδα του.
Με ενα ουσισκι ειναι ατοπο θα ελεγα.Το ουισκι αλλαζει οσο ζει σε ενα βαρελι, απο εκει αντλει μυρωδιες.
Στο γυαλι απλα ζει.Πιο ενδιαφερον ειναι οι συνειρμοι που θα τρεξουν μεσα στα οποια χρονια , παρα κατι αλλο.
Οσο αφορα ενα παλιο ουπμαν το ανοιξα γιατι ηταν σε ενασφραγισμενο τουμπος (δεν εχω αλλο τοσο παλιο) και ηταν σφραγισμενο με αυτοκολητη ταινια.Το τουμπος ηταν τελειως αμερικανια , δεν ξερω (οταν και αν πουλησω τα πουρα μου ) θα δωσω και την συλογη τουμπος δαχτυλιδιων-κοφτες και καθε τι αλλο (βιβλια cd-dvd).
RedRum
Δημοσιεύσεις: 1508
Εγγραφή: Τρί Σεπ 11, 2007 6:49 pm

Δημοσίευσηαπό RedRum » Τετ Ιαν 26, 2011 1:16 pm

12-15 βαθμοι και 60-65% υγρασια ειναι οι τυπικες τιμες σε ενα αγγλικο υπογειο/κελαρι :wink:

εκει διατηρουσαν τα κρασια/σαμπανιες/πορτο και τα πουρα. ετσι ξεκινησε η ιστορια (τουλαχιστον η αγγλικη εκδοση της...).

μπορεις να πετυχεις τις τιμες αυτες σε ψυγειο-κελαρι για κρασια. ειναι η καλυτερη λυση για μακροχρονια παλαιωση στο σπιτι.
Άβαταρ μέλους
General LEE
Δημοσιεύσεις: 1116
Εγγραφή: Τετ Ιαν 20, 2010 10:57 pm
Τοποθεσία: Αθηνα

Δημοσίευσηαπό General LEE » Τετ Ιαν 26, 2011 1:27 pm

"Το θέμα είναι, νομίζω, καθαρά προσωπικό και ψυχολογικό του καθένα που έχει την τύχη να έχει ένα πούρο 50 χρονών ή ένα μπουκάλι κρασί 100 χρονών.
Το ανάβεις ή δεν το ανάβεις; Το ανοίγεις ή δεν το ανοίγεις; "

@ Νικος
Φιλοσοφικο το ερωτημα και απανταται μονο απο την προσωπικοτητα του καθενος.
Σε οτι με αφορα, επιλεγω η αγοραζω με βαση την χρηστικοτητα ,ειτε αυτο ειναι πουρο ειτε κρασι ειτε αυτοκινητο (ειτε γυναικα :lol: ας ελπισω οτι η CEO δεν θα το διαβασει).
Αρα στο ερωτημα ενα Lusi του '70 για τη βιτρινα η ενα Lusi του '98 για να το τσακισω (με το δεοντα σεβασμο βεβαια) δεν τιθεται καν θεμα διλημματος,η επιλογη ειναι αυθορμητη και αταλαντευτη(αν εξαιρεσουμε το οικονομικο του θεματος)
Με βρισκει συμφωνο ο capobomba εδω.
Αυτο βεβαια δεν με εμποδιζει να κατανοω και να σεβομαι το "σαρακι" που κουβαλαει μεσα του ενας συλλεκτης.
Παντως η απαντηση που μου δωθηκε με καλυπτει,ενα πουρο κατω απο αυστηρα ελεγχομενες συνθηκες παλαιωσης μπορει να επιτελεσει τον σκοπο της υπαρξης του (φουντωμα) ακομα και μετα απο παρα πολλα χρονια.
Ευχαριστω !!
Thank God war is such an awful thing or else we could get fond of it !
Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Παλαιωση. Επ'απειρον;

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Τετ Ιαν 26, 2011 1:35 pm

General LEE έγραψε:Ενα πουρο του '70 π.χ. καλοσυντηρημενο,καλοπροσεγμενο , καλοταπαντατου,καπνιζεται η απλα ειναι πλεον συλλεκτικο κομματι;
Δηλ. ενα ουισκι 40 ετων φυσικα και πινεται και μαλιστα αυτη η μακροχρονια παλαιωση προσδιδει στη γευση του.
Ενα πουρο λειτουργει αντιστοιχα,παλαιωνεται σε βαθος χρονου απειρου η εχει ενα συγκεκριμενο limit παλαιωσης απο το οποιο και μετα χανει το χρηστικο του ενδιαφερον και γινεται collectors item only ;

Με ρώτησες στο thread του argi, απαντώ εδώ.

Τα πούρα. Παλαιώνονται σε καθημερινή βάση. Εφόσον υπάρχουν οι σωστές συνθήκες παλαίωσης (δές την άποψη του RedRum) το πούρο βεβαίως και καπνίζεται.
Η γνώμη μου είναι ότι και σε άλλες συνθήκες να παλαιωθεί το πούρο (χωρίς επαγγελματικές εγκαταστάσεις) και πάντως κάποιου επιπέδου με minimum προδιαγραφές, ωριμάζει/αλλάζει/εξελίσσεται/παλαιώνει. Διαφορετικά απο του επαγγελματία; Πιθανώτατα ναί. Αλλά τι πειράζει να έχει και την προσωπική στάμπα του ιδιοκτήτη του;
Αυτή είναι η εμπειρία μου, αυτήν καταθέτω.

Τα τέσσερα στάδια που αναφέρει ο Νίκος, περιγράφονται στην κατ' αυτόν βίβλο. Καλά κάνει και τα αναφέρει, πιθανώτατα αυτά διεπίστωσε ο συγγραφέας της βίβλου, αυτά αποδέχεται ως αξιώματα ο Νίκος. Η άποψή μου δεν είναι τόσο απόλυτη και πάντως λίγο μακριά απο τέτοια κουτάκια/κλισέ-που δεν είναι και του χαρακτήρα μου.

Για παράδειγμα, έχω γευτεί πούρα δεκαετιών που δεν έχουν περάσει απο sick period. Αποψή μου εν πάση περιπτώσει. Επίσης αντίθετα με τον Νίκο, πιστεύω ότι ένα μόνο πούρο παλαιώνει. Μια χαρά μάλιστα. Αρκεί ξαναλέω οι συνθήκες να είναι σωστές και βεβαίως δεν αναφέρομαι σε υγραντήρα καθημερινής χρήσης ή εμπορίου.

Παγκοσμίως η τριακονταετία είναι σημείο αναφοράς για συλλεκτικά αντικείμενα. Αυτήν αποδέχομαι και εγώ για τα πούρα.
Σαφώς έχω κάψει και θα το ξανακάνω συλλεκτικά πούρα (με γνώμωνα την προηγούμενη παράγραφο). Στην περίπτωσή μου συμβαίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως εγώ τις αντιλαμβάνομαι.
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τετ Ιαν 26, 2011 1:45 pm

@Παιδί με το πουκάμισο
το πιασες το νόημα, εκτός από τη θερμοκρασία. Ποιός λέει 12-13 βαθμούς θερμοκρασία;
Δεν είναι ανάγκη. Απλά θα περιμένεις περισσότερο να ωριμάσουν. Οσο χαμηλώνεις τη θερμοκρασία τόσο περισσοτερο μπαίνεις στο στάδιο της συντήρησης, διακόπτεις ή μάλλον επιβραδύνεις την ωρίμανση. Ισχύει και για τα αβοκάντο.

Σταθερές συνθήκες είναι ο στόχος. Και το δυσκολότερο απ' όλα είναι αυτό που εννοώ λέγοντας οτι έπιασες το νόημα, δηλ. τη δυσκολία στο να αποφύγεις εναλλαγές αέρα και οξείδωση. Να κλειδαμπαρώσεις κάπου κουτιά και να τα "ξεχάσεις" για κάποιες δεκαετίες.

Για τους περισσότερους από μας ο στόχος είναι απλά η ωρίμανση των πούρων μας δηλ. πρώτο στάδιο, άντε και λίγο δεύτερο. 2-5 χρόνια για το πρώτο, ανάλογα με το πούρο και το κουτί του (άλλο box pressed, άλλο cabinet, στο cabinet αργεί πιό πολύ, αλλά με καλύτερο αποτέλεσμα) και 5+ χρόνια για το δεύτερο.
Άβαταρ μέλους
General LEE
Δημοσιεύσεις: 1116
Εγγραφή: Τετ Ιαν 20, 2010 10:57 pm
Τοποθεσία: Αθηνα

Δημοσίευσηαπό General LEE » Τετ Ιαν 26, 2011 1:46 pm

Αρα και εσυ μου απαντας οτι δεν υπαρχει οριο (τηρουμενων των συνθηκων παντα)
Μου φαινεται παραξενο,νομιζα οτι μετα απο δεδομενο χρονο (40-50χρονια; )ενα πουρο απλα δεν καπνιζεται,εξαντλει τις φυσικες του ιδιοτητες (αρωμα , γευση κλπ) και συνεχιζει να υφισταται απλα ως απαντηση στο "σαρακι" του τυχερου ιδιοκτητη του!
Thanks at all.

@ Νικος
2-5 χρονια sick period;
Πολυ δεν ειναι;
Αν ισχυει τοτε ΟΛΑ τα πουρα που εχω μεχρι τωρα δοκιμασει ειχαν ..πυρετουλη γμτ :cry: :lol: :lol:
Τελευταία επεξεργασία από General LEE σε Τετ Ιαν 26, 2011 1:52 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Thank God war is such an awful thing or else we could get fond of it !
argi
Δημοσιεύσεις: 1176
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2010 8:31 pm

Δημοσίευσηαπό argi » Τετ Ιαν 26, 2011 1:48 pm

καπως ετσι νομιζω οτι ειναι
τα σπεσιαλ πουρα ειναι για σπεσιαλ καταστασεις
και αν δεν το κανουμε εμεις καπνο θα το κανει ο επομενος

Επιστροφή σε “Αποθήκευση - Παλαίωση ...”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης