Παλαιωση. Επ'απειρον;

Άβαταρ μέλους
GEORGIOS
Δημοσιεύσεις: 532
Εγγραφή: Τετ Ιαν 28, 2009 9:32 am
Τοποθεσία: ΡΑΦΗΝΑ

Δημοσίευσηαπό GEORGIOS » Τετ Ιαν 26, 2011 1:54 pm

Οταν λεμε κλειδαμπαρωνεις ενα ανοιγμα μια φορα τον μηνα η το διμηνο για μεταγγιση σε μικροτερο υγραντηρα θα εκανε κακο?



@κατι πηρε το αυτι μου για λατιν ρυθμους ετοιμαζω πουκαμισο λουλουδοτο :shock: :shock:
RedRum
Δημοσιεύσεις: 1508
Εγγραφή: Τρί Σεπ 11, 2007 6:49 pm

Δημοσίευσηαπό RedRum » Τετ Ιαν 26, 2011 1:54 pm

Νίκος έγραψε:@Παιδί με το πουκάμισο
το πιασες το νόημα, εκτός από τη θερμοκρασία. Ποιός λέει 12-13 βαθμούς θερμοκρασία;
Δεν είναι ανάγκη. Απλά θα περιμένεις περισσότερο να ωριμάσουν. Οσο χαμηλώνεις τη θερμοκρασία τόσο περισσοτερο μπαίνεις στο στάδιο της συντήρησης, διακόπτεις ή μάλλον επιβραδύνεις την ωρίμανση. Ισχύει και για τα αβοκάντο.


Και ομως, ειναι απαραιτητη η χαμηλη θερμοκρασια για να επιτευχθει το 4ο σταδιο... (ας δεχθουμε αυτη τη συμβαση των σταδιων, εαν δεν κανω λαθος ειναι απο το βιβλιο του Davidoff).

η αργη ωριμανση ειναι αυτη που δινει το χρονο στα καπνα να "δεσουν" ωστε να γινει το πουρο "ethereal". Ειναι παρομοια διαδικασια με την παλαιωση κρασιου, απαιτουνται χαμηλες θερμοκρασιες για αργη παλαιωση.
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τετ Ιαν 26, 2011 2:25 pm

Οχι δεν είναι του νταβιντοφ.

Γιώργο,
πέραν των όσων κλισέ μου επιρριπτει ο Λεο, δεν χρειαζόμουν καμμία βίβλο για να ακολουθήσω κάποια μέθοδο, βασιζόμενος στη λίγη φυσικοχημεία που έμαθα και θυμάμαι.
Παλαιώνω, δηλαδή αφήνω στην ησυχία τους μόνο ολόκληρα κουτιά. Είναι στο υπόγειο και ο μόνος λόγος που διακόπτω την αναερόβια εκεί διαμονή τους είναι να βγάλω ή να βάλω ολόκληρο κουτί.
Τα ανοιγμένα κουτιά είναι αλλου. Για συχνότερες προσβάσεις και καθημερινή καταναλωση. Αυτό το απλό σύστημα ακολουθώ. Κλισέ, αλλιώς.
Αλλοι ακολουθουν αλλιώτικο κλισέ. Ανταλλάσουμε εδώ τις απόψεις μας και ο καθένας που διαβάζει, μπορεί να ακολουθήσει τη μία ή την άλλη τακτική ή και τον συνδιασμό αυτών.
Αρκεί να μιλάμε την ίδια γλώσσα: αλλο παλαίωση, άλλο ωρίμανση.

Υ.Γ.4: μεμονωμένα πούρα δεν παλαιώνουν. Απλά παλιώνουν.
Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Τετ Ιαν 26, 2011 6:07 pm

Νίκο
Με παραξενεύει η επίμονη θέση που έχεις για την μη δυνατότητα παλαίωσης ενός μόνο πούρου.

Παράδειγμα. Εχω ας πούμε ένα Monte A του 1972. Ενα και μοναδικό, κλεισμένο στο κοφίνι του για σχεδόν 40 χρόνια. Διατηρημένο σε συνθήκες επαγγελματικές. Εστω όπως τις αντιλαμβάνεσαι εσύ. Δηλαδή αυτό το ένα πούρο, δεν έχει υποστεί παλαίωση;

Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν για το προφανές. Εχει υποστεί παλαίωση -με τις κατάλληλες συνθήκες.
Άβαταρ μέλους
jimbo
Δημοσιεύσεις: 3950
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 13, 2010 3:44 pm

Δημοσίευσηαπό jimbo » Τετ Ιαν 26, 2011 7:10 pm

Leonidas έγραψε:Νίκο
Με παραξενεύει η επίμονη θέση που έχεις για την μη δυνατότητα παλαίωσης ενός μόνο πούρου.

Παράδειγμα. Εχω ας πούμε ένα Monte A του 1972. Ενα και μοναδικό, κλεισμένο στο κοφίνι του για σχεδόν 40 χρόνια. Διατηρημένο σε συνθήκες επαγγελματικές. Εστω όπως τις αντιλαμβάνεσαι εσύ. Δηλαδή αυτό το ένα πούρο, δεν έχει υποστεί παλαίωση;

Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν για το προφανές. Εχει υποστεί παλαίωση -με τις κατάλληλες συνθήκες.

Αναρωτιέμαι πραγματικά ποιες θα πρέπει να είναι οι κατάλληλες προυποθέσεις,περιστάσεις και γεγονότα για να λαμπαδιαστεί αυτό το συγκεκριμένο... ματσούκι.Οτιδήποτε θα φαντάζει λίγο...
zvrikos
Δημοσιεύσεις: 216
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 24, 2010 9:52 pm
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό zvrikos » Τετ Ιαν 26, 2011 7:40 pm

Μια καλή δουλειά. Που αρχίζει ή, ακόμη καλύτερα, τελειώνει.
Ο γάμος της κόρης μου. Και μόνο εάν ηλικιακά αξιωθώ, θα είναι διπλά ευχάριστο γεγονός. Θα έλεγα για την γέννηση της κόρης μου, αλλά έχει ήδη συντελεστεί με όχι ιδιαίτερη, από άποψη πούρων,προετοιμασία. Επ αυτού συγκεκριμένα ισχύει το γηρασκω αει διδασκόμενος
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Πέμ Ιαν 27, 2011 9:09 am

Leonidas έγραψε:Νίκο
Με παραξενεύει η επίμονη θέση που έχεις για την μη δυνατότητα παλαίωσης ενός μόνο πούρου.

Παράδειγμα. Εχω ας πούμε ένα Monte A του 1972. Ενα και μοναδικό, κλεισμένο στο κοφίνι του για σχεδόν 40 χρόνια. Διατηρημένο σε συνθήκες επαγγελματικές. Εστω όπως τις αντιλαμβάνεσαι εσύ. Δηλαδή αυτό το ένα πούρο, δεν έχει υποστεί παλαίωση;

Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν για το προφανές. Εχει υποστεί παλαίωση -με τις κατάλληλες συνθήκες.

Λέο, για επίμονες θέσεις μπορώ κάλλιστα να πω το αυτόν και δι υμάς.

Το παράδειγμα του MCA είναι αντιπροσωπευτικότατο. Με βολεύει όμως κι εμένα, γιατί είναι στο κουτί του. Κουτί με 1, 5 ,10,20,25,50 κοκ. αυτό ακριβως εννοώ.
Τα υπολοιπα, περι οξείδωσης, γιατί τέτοιες "κατάλληλες συνθήκες" έχεις στα συρτάρια σου, τα έχουμε ξανασυζητήσει και δεν θα επανερθω εδώ.
Άβαταρ μέλους
Domen
Δημοσιεύσεις: 292
Εγγραφή: Τρί Απρ 22, 2008 11:42 am
Τοποθεσία: Πτολεμαιδα

Δημοσίευσηαπό Domen » Πέμ Ιαν 27, 2011 9:52 am

Απο τα πιο ωραια τοπικ εδω και καιρο ...

Λοιπον εχω ερωτηση ... ετσι ενημερωτικα γιατι δυσκολα θα ασχοληθω να αφησω δεκαετιες ανεγγιχτα κουτια ....

Το να κανουμε τα πουρα μας παγακια μερικες μερες για να σκοτωσουμε ζουζουνακια οπως συνηθιζουν αρκετοι παιζει αρνητικο ρολο στην διαδικασια της ωριμανσης ; Την διακοπτει ; Την παει πισω ; Την καταστρεφει ;

Η θα πρεπει για να πετυχουμε (θεωρητικα ) την καλη μακροχρονια ωριμανση να μην κανουμε κατι τετοιο ποτε ;
---------------------
Τα πουρα μου στις 20-09-08

http://img375.imageshack.us/my.php?imag ... 638ov0.jpg


"Try to learn something about everything and everything about something."
- Thomas Henry Huxley (1825-1895)
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Πέμ Ιαν 27, 2011 11:30 am

Με πλήρη επίγνωση των πράξεών μου θα τολμήσω να απαντήσω πρώτος.

Λοιπόν, διαβασμένο παιδί είσαι, θα χεις δει που λένε οτι όλοι οι μεγάλοι εισαγωγείς καταψύχουν τα πούρα τους στους -40 και βάλε για να σκοτώσουν τα αβγά των σκαθαριών.
Επομένως, αν πιστέψουμε, λέω άν, γιατί σαν λαός είμαστε δύσπιστοι, δεν συντρέχει λόγος να ξαναβάλουμε τα πούρα μας σ' αυτή τη διαδικασία.

Αν όμως δεν είσαι σίγουρος για την πηγή ή αγοράζεις πούρα από καταστήματα, που εθνικοί και διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πουροπηγών έχουν υποβιβάσισει στην κατηγορία junk, τότε τί κάνεις;

Εγώ δεν κάνω τίποτα, εννοώντας δεν τα καταψύχω. Και μιας και είμαι περίεργος θα ήθελα να μου "τύχουν" κάποια μαμούνια, έτσι να δω επιτέλους πώς είναι. Αρκεί να μη μου τύχουν σε καμμια λιμιταδα.

Το τί επιπτώσεις έχει η κατάψυξη στα πούρα, ειδικά αν αυτά τα θέλουμε "για αργότερα", για να μην πω "για παλαιωση" και έχουμε άλλα, δεν ξέρω.
Ξέρω (επιπτώσεις) σε άλλα είδη που αποτελούνται από κύτταρα, τα οποία με τη σειρά τους αποτελουνται κυρίως από νερό.
Το νερό αυτό με το που παγώνει έχει την ιδιότητα να διαστέλλεται με αποτέλεσμα να σκάει το περίβλημα των κυττάρων. Καλό ή κακό;
Σε καταψυγμένο άνθρωπο δεν νομίζω να κάνει καλό. Σπάνε τα κύτταρα μιά για πάντα.
Υπάρχουν όμως κάτι βατράχια που ενώ γίνονται το χειμώνα πράσινα παγάκια, με το που μπει η άνοιξη, τσουπ ανασταίνονται.
Ψαχνουν πυρετωδώς να βρουν το κόλπο.

Στο χταπόδι η κατάψυξη κάνει σίγουρα καλό. Αντί να το κοπανάς στα βράχια ή στο μπαλκόνι το βάζεις μερικές μέρες στη κατάψυξη και μαλακώνει.
Και κάτι ρεβύθια που είχα στη κατάψυξη τά έφαγα και μια χαρά ήταν. Και κάλυτερα απο τα φρεσκομαγειρεμένα.
Εχει και πίο σοβαρά παραδείγματα, όπως το Eiswein (ή Icewine?).

Επομένως, και επειδή και ο καπνός είναι οργανικό είδος νομίζω πως η κατάψυξη κάτι του κάνει. Καλό ή κακό δεν ξέρω. Σίγουρα όμως δύο πούρα, ένα από κατάψυξη κι ένα άνευ, δεν είναι ίδια.
Άβαταρ μέλους
General LEE
Δημοσιεύσεις: 1116
Εγγραφή: Τετ Ιαν 20, 2010 10:57 pm
Τοποθεσία: Αθηνα

Δημοσίευσηαπό General LEE » Πέμ Ιαν 27, 2011 11:46 am

:lol: :lol:

Να,τετοια κανεις και μετα καταληγουμε παλι σε φετες,καλτσες και βρεγμενους σκυλους με ωτιτιδα.Μιλησες σε ενα και μονο post για βατραχοπαγακια,χταποδι λιαστο και ρεβυθια...
Ανεξαντλητος !!
Thank God war is such an awful thing or else we could get fond of it !
Άβαταρ μέλους
GEORGIOS
Δημοσιεύσεις: 532
Εγγραφή: Τετ Ιαν 28, 2009 9:32 am
Τοποθεσία: ΡΑΦΗΝΑ

Δημοσίευσηαπό GEORGIOS » Πέμ Ιαν 27, 2011 1:47 pm

Αρα με την λογικη οτι το θεμα πρεπει να το εχουν ψαξει καλυτερα οι μεγαλεμποροι δεν πρεπει να κανει κακο και αν κανει ειτε τα καταψυξουμε εμεις ειτε οχι το ιδιο κανει.
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Πέμ Ιαν 27, 2011 3:06 pm

Ισως, αλλά όχι απαραίτητα.

Τον έμπορο τον ενδιαφέρει να μην έχει μαμούνια η πραμμάτια του, που θα ήταν και οφθαλμοφανή στον καθένα.
Το αν τα πούρα, θεωρητικά πάντα, έχουν μετά την κατάψυξη αλλαγμένες ιδιοτητες ενδιαφέρει λιγότερο. Δεν φαίνεται άλλωστε.
argi
Δημοσιεύσεις: 1176
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2010 8:31 pm

Δημοσίευσηαπό argi » Παρ Ιαν 28, 2011 6:32 pm

ρωτησα δεξια και αριστερα πριν χρονια, ακομα και σε αμερικανικο φουρμ.
Η προτεινομεη λυση γα μαμουνια ειναι
5 μερες καταψθξη
5 μερες συντηρηση
φιλος ειχε προβλημα, δεν του εφαγα τα πουρα, απλα ειχε θεμα.
Οσο αφορα την παλιαωση πιστευω οτι ποτε κανεις δεν μπορει να πει κατι με ασφαλεια.
Μιας και στο ιδιο κουτι πουρων δεν εχουν ολα την ιδια γευση.Σε πειραματα που εκανα , με διαφορους τροπους παλαιωσης , το μονο που μπορω να πω ηταν οτι ολα ωραια ηταν.
argi
Δημοσιεύσεις: 1176
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2010 8:31 pm

Δημοσίευσηαπό argi » Κυρ Φεβ 06, 2011 10:41 am

σχετικα με την παλαιωση ελαβα ενα μειλ πριν περιπου 2 βδομαδες για ενα πουρο
να τι εγραφε περι παλαιωσης

Mir Ron Nee described them in his excellent Encyclopaedia as ‘ This is a great Churchill. Quite unknown and underestimated’ and goes on to say, ‘Minimum aging of 5 years recommended. A brilliant cigar already at this young age. When well aged,that is no less than 20-25 years, can be in the same league as Davidoff Dom Perignon,might be even better. Requires a well-educated palate to appreciate
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Παρ Φεβ 11, 2011 8:20 pm

Επίτηδες το έκανες ρε Αργύρη και δεν μας λες ποιό πούρο εννοείς;

Με τη μέθοδο της εις άτοπον απαγωγής -δεν μείναν πια και πολλά tsortsils- να το λύσω το κουιζ;

Αναφέρεσαι στα Tainos τα Gloria Cubana. Ε;

Επιστροφή σε “Αποθήκευση - Παλαίωση ...”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης