Peaking

Άβαταρ μέλους
Fairlight
Δημοσιεύσεις: 937
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 09, 2012 12:13 pm

Peaking

Δημοσίευσηαπό Fairlight » Παρ Φεβ 19, 2016 11:49 pm

Σε περίπτωση που κάποιος δεν το γνωρίζει ο όρος 'peaking' αναφέρεται στην κορύφωση της γεύσης σε ένα πούρο σε συνάρτηση με τον χρόνο ξεκούρασης ή παλαίωσης. Με άλλα λόγια, ένα πούρο βελτιώνεται με τον χρόνο, φτάνει μια κορυφή και από κεί και πέρα γίνεται 'χειρότερο' αν όχι πολύ διαφορετικό.

Ο τρόπος που προτείνεται για αν έχουμε μια ιδέα για τέτοιες αλλαγές είναι 'απλός'. Έχουμε μια κούτα στον υγραντήρα και δοκιμάζουμε ένα πούρο κάθε 6 μήνες/1 χρόνο. Μόλις παρατηρήσουμε φθίνουσα πορεία καπνίζουμε τα υπόλοιπα.

Όταν το πρωτοδιάβασα για να είμαι ειλικρινής το βρήκα λίγο υπερβολικό. Πρόσφατα όμως είχα μια τραυματική εμπειρία και γι αυτό ανοίγω και αυτό το θέμα.

Το 13 λοιπόν είχα καπνίσει τα περισσότερα στικς απο μια κούτα SLR Regio του 12. Καταπληκτικά πούρα, είχα τρελαθεί! Άφησα 5 στο κουτί για να δω πως θα συμπεριφερθούν με λίγο χρόνο πάνω τους. Πριν μερικές μέρες άναψα ένα. Δεν έβλεπα την ώρα και την στιγμή που θα το άναβα. Λοιπόν το πούρο που κάπνισα δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τα φρέσκα που είχα καπνίσει. Το επίπεδο της διαφοράς είναι σοκαριστηκό. Οι περισσότερες γεύσεις είχαν φύγει και αυτές που είχαν μείνει ήταν εντελώς υποτονικές. Ήταν σαν κάποιος να του έχει πάρει την ψυχή.

Πραγματικά άμα μου το περιέγραφε κάποιος άλλος θα δυσκολευόμουν να το πιστέψω.

Ωστόσο έχω παρατηρήσει οτι είναι η εξαίρεση στον κανόνα στον υγραντήρα μου. 'Έχω πούρα του 10-12 που έχουν βελτιωθεί δραματικά. Ένα κουτί bolivar corona gigantes του 09 έχει απογειωθεί σε El Doradικα επίπεδα.

Διαβάζω στα internets οτι πολλές λιμιτάδες έχουν απότομα φθίνουσα πορεία, χωρίς όμως να δίνεται και κάποια λογική εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό. Ευτυχώς δεν έχω πολλές :)

Θα με ενδιέφερε λοιπόν πολύ να ακούσω την γνώμη σας και την εμπειρία σας.
Άβαταρ μέλους
goutsou
Δημοσιεύσεις: 772
Εγγραφή: Τρί Ιαν 23, 2007 3:45 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Peaking

Δημοσίευσηαπό goutsou » Σάβ Φεβ 20, 2016 12:52 am

Κι εμένα μ'ενδιαφέρει η γνώμη των πιο έμπειρων στο θέμα. Από αυτα που έχω διαβάσει λένε πως τα περισσότερα κουβανέζικα θέλουν 3-5 χρονια για να ωριμάσουν. Το θεωρώ λίγο ύπερβολικό. Κι επίσης αν ΄γερνάνε' στα 8-10 χρόνια τότε τι στον διάολο χρεώνουν χιλιάδες ευρώ για κούτες 30 και 40 χρόνων σε κατι παράξενες δημοπρασίες; :?
“The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.”
Stephen Hawking
Άβαταρ μέλους
jimbo
Δημοσιεύσεις: 3950
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 13, 2010 3:44 pm

Re: Peaking

Δημοσίευσηαπό jimbo » Σάβ Φεβ 20, 2016 7:24 am

Πραγματικα΄ενδιαφέρον θέμα, και νομίζω πως μπορούμε να χαλάσουμε τόνους ηλεκτρονικής μελάνης, και ακόμα να μην έχουμε βγάλέι άκρη.

Σκέψου για παράδειγμα, πως πριν μερικούς μήνες, ο Άλεξ με τον τάκη ξέθαψαν κάτι δεινόσαυρους σε μαγαζί, κάτι παλιατζούρες coronas gorda. ( Ρε σεις, μπερδεύτηκα. SLR ήταν αυτά, ή Juan Lopez?) :shock:
Τέλος πάντων, μικρή η σημασία. Θωμά δε φαντάζεσαι πόσο έντονο φουντούκι έβγαζαν.
Φίλε μιλάμε λες και έτρωγες μερέντα!!!
Βέβαια μάλλον είναι η εξαίρεση.

Ακόμα και στο ίδιο πούρο, άκρη δε βγάζεις.
Πάντως προσωπικά έχω σχηματίσει μία γνωμη, και αν σε ενδιαφέρει, είναι αυτή.

Σίγουρα ΔΕΝ είναι τόσο έντονες οι γεύσεις στα πούρα με καμιά δεκαριά χρόνια πάνω τους.
Ποιες όμως είναι αυτές οι γεύσεις που δεν είναι έντονες;
Πιστεύω πως σχεδόν αποκλειστικά, μιλάμε για πιπέρια, μπαχάρια, φουντούκια και λοιπά nuts, κέδροι και λοιπά ξύλα, καραμέλες, παντεσπάνια, καφέδες και σοκολάτες.
Ίσως αυτές να είναι και οι χαρακτηριστικές γεύσεις για τα κουβανέζικα.

Μετά όμως, βγάζουν άλλα πράγματα, που σίγουρα δε γίνεται να τα βρεις σε φρέσκα πούρα!
Μυρωδάτοι ελαφριοί κέδροι, κάστανα, κρέμες (δεν εννοώ γεμάτα σώματα, αλλά κρέμα σαν γεύση), κεχριμπάρια,λιβάνια, πιο grassy γεύσεις, σαν ματζούνια, τσάγια, φασκόμηλα. Επίσης τα πιπέρια γίνονται κανέλες και όμορφα ελαφριά μπαχάρια.

Ναι, και πάλι δεν είναι τόσο έντονα, αλλά ρε φίλε είναι τόσο κατασταλαγμένα και δεμένα σαν μία ζύμη που σε στέλνουν κάπου αλλού.
γούστα είναι αυτά, και για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, δες τον επίκουρο που κάναμε στο live tasting. Είχε γίνει ακριβώς αυτό!!! Τα θυμάσαι τα grassy, λεπτεπίλεπτα κεδρόξυλα, ματζούνια και άπειρα λιβάνια; Δε σε τρέλανε όμως!
Εγώ από την άλλη, ψάχνω ακριβώς αυτό.

Οκ, θα έρθουν οι στιγμές που θέλω να καπνίζω ένα μπαρούτ καμπούμ με τα πιπέρια να βαράνε, και οι καφέδες να μου σκάνε στο κεφάλι, αλλά όχι τόσο συχνά. Αν τα θέλεις τα πούρα σου πολύ βαριά, τουλάχιστον στα κουβανέζικα, τα -σχετικά- φρέσκα ίσως να είναι μονόδρομος. Χωρίς πάλι να σημαίνει ότι δεν εχω συναντήσει παλιατζούρες που είναι καμπούμ!
Θυμάμαι τώρα κάτι El moros του 2001, που είναι full!
Kάθε περίπτωση ξεχωριστή.
Δυστυχώς με τους νησιώτες δε μπορούμε να βγάλουμε thumb rule :cry:
ο bimbo θυμωμένος ντηλιτάκιας γκρινιάρης γκαντεμόσαυρος ντίρλας τζαζίστας ιεροεξεταστής.
-----------------------
Σήμερα έκλεισε ΑΚΡΙΒΩΣ ένας χρόνος από πέρσι τέτοια μέρα. Θα πιω.
Άβαταρ μέλους
alex46
Δημοσιεύσεις: 4068
Εγγραφή: Παρ Δεκ 21, 2012 8:37 pm
Τοποθεσία: αθηνα

Re: Peaking

Δημοσίευσηαπό alex46 » Σάβ Φεβ 20, 2016 9:50 am

καλημερες

juan lopez seleccion1 ειναι του 03 ή 05 δεν θυμαμαι και βαριεμαι να το ψαξω
μονο χαμενες δεν μπορεις να τις πεις τις γευσεις που εχουν

οπως και τα dυ roi τα παλια που βρηκα (του 03 ή 05 μπερδευω τις χρονολογιες μεταξυ τους)
το περιεργο με αυτα ειναι οτι τα παλια ειναι πιο δυνατα και βαρια απο κατι πιο φρεσκα που εχω

θωμα οπως εχω πει πολλες φορες ο χρονος αλλαζει πολυ τα πουρα
σε αλλα κανεις πιο υποτονικες τις γευσεις τους
σε αλλα τις κανει να χαθουν
και σε αλλα τις αλλαζει τελειως

πχ τα αγαπημενα μου Bolivar tubos2
ε ρε φιλε κατι παλια που εχω του 06 συγκριτικα με τα πιο καινουργια με το κοκκινο τουμπο δεν εχουν καμια σχεση
θα πεις οτι ειναι αλλα πουρα
και δεν ειναι απο αλλαγη στο χαρμανι
αλλα απο τα χρονια γιατι και απο τα κοκκινα ειχα αγορασει μια καλη ποσοτητα και τα τελευταια τα καπνισα πριν λιγο καιρο και ναι δεν εμοιαζαν με οταν τα ειχα αγορασει
το ιδιο εχω δει και στα ββφ
τα πιο φρεσκα μου βγαζουν αλλες γευσεις με μεγαλες διαφορες

απο την αλλη κατι ινμενσας του 01 που εχω
συμφωνα με τον σουηδο εχουν κανει το πικ τους και πλεον εχουν αρχισει να χανουν
κατι με το οποιο συμφωνω και εγω
ναι μεν εχουν γευσεις και αρρωματα αλλα πλεον ειναι πολυ απαλα και σμουθ

τα δε γιγαντες μπορει να στρογγυλευουν τις γευσεις τους αλλα ακομα και κατι παλια δεν τις κανουν υποτονικες
απλα δεν βαρανε τοσο σε ενταση
βεβαια δεν εχω καπνισει γιγαντα με 10+ χρονια στην πλατη του
(εχω ενα δωρο απο ενα φιλο μουστακαλη αλλα δεν εχω βρει ακομα την στιγμη που θα το αναψω)

που που που φρεσκο δεν μπορω να καπνισω
ειχα αγορασει πριν μερικα χρονια μιση κουτα
οταν εκαψα τα 2 πρωτα ξενερωσα και τα αφησα γιατι δεν μου αρεσαν
οταν μετα απο 3 χρονια ξαναδοκιμασα επαθα πλακα ...
το καλοκαιρι τα εκαψα σχεδον ολα ... 1-2 εχουν γλυτωσει


αυτα τα ελ μορο που λεει ο δημητρης ειναι πολυ ωραια
φουλ απο γευσεις αλλα απο ενταση δεν θα ελεγα οτι ειναι φουλ
μιας και δεν τα βρισκω καθολου βαρια και δυνατα ασχετα εαν εχουν πολυ ωραιες και πλουσιες γευσεις δεμενες πολυ καλα μεταξυ τους και τπτ δεν βαραει και ενοχλει
http://cigarsforum.gr/

οὔτε γὰρ ἄρχειν οὔτε ἄρχεσθαι ἐθέλω

αναρωτιέμαι γιατί βάφονται οι γυναίκες με μεγάλα βυζΓια
Άβαταρ μέλους
jimbo
Δημοσιεύσεις: 3950
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 13, 2010 3:44 pm

Re: Peaking

Δημοσίευσηαπό jimbo » Σάβ Φεβ 20, 2016 10:15 am

Βρε αθεόφοβε έχεις πήξει τόσο πολύ στα bbf που δε σου φαίνονται δυνατά αυτά τα κομμένα διπλοκόρονα; :lol:
Προφανώς όμως και δε βαράνε! Μόνο τα harsh "βαράνε" και ενοχλούν.
Δεν έχει σχέση αυτό όμως με το πόσο δυνατά είναι.
Τελευταία επεξεργασία από jimbo σε Σάβ Φεβ 20, 2016 11:14 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
ο bimbo θυμωμένος ντηλιτάκιας γκρινιάρης γκαντεμόσαυρος ντίρλας τζαζίστας ιεροεξεταστής.
-----------------------
Σήμερα έκλεισε ΑΚΡΙΒΩΣ ένας χρόνος από πέρσι τέτοια μέρα. Θα πιω.
Άβαταρ μέλους
Haris_g
Δημοσιεύσεις: 1566
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 24, 2014 1:00 am
Τοποθεσία: Λεμεσος - Κυπρος

Re: Peaking

Δημοσίευσηαπό Haris_g » Σάβ Φεβ 20, 2016 10:47 am

Εγω παλι θεωρω οτι δεν μπορει να καθοριστει το peak point . Σε 2 χρονια που αρχισα να ανακαλυπτω τα παλια... Εχω πετυχει πολυ καλα κομματια και οπως ειναι φυσικο πετυχα και μπανανες! Να αναφερω οτι στα τοπ μου πουρα εχουν μπει πουρα που ειναι 12-16 χρονων που κεντουν τωρα. Βεβαια παντα ειχα απωρεια πως θα ηταν ενα γκλορια κουμπανα νο1 φρεσκο ! :roll: αλλα παλαιομενο ειναι χαρμα!

Μετα ερχετε το που ηταν τοσο καιρο τα πουρα, ποιος και που τα συντηρουσε και τα παλαιωνε. Αλλο σε ενα παρατημενο σε υγραντηρα με σωστες υγρασιες και θερμοκρασιες που ξεχνα και ο κατοχος του που τα εχει. !!!
Και αλλο τα πουρα αμφιβολου προελευσης που απλα γραφουν ημερομηνια παλια!

Παντως, αν βαλω σε μια ζυγαρια τα ωραια και τα καλα παλιοπουρα που δοκιμαςα, ο εντυπωσεις που μενουν ειναι πολυ καλες.
Μια Slenderella την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα!!!
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Δημοσιεύσεις: 10714
Εγγραφή: Δευ Αύγ 22, 2011 9:46 am
Τοποθεσία: Neverland

Re: Peaking

Δημοσίευσηαπό Τάκης » Σάβ Φεβ 20, 2016 11:49 am

καλημέρα σας

ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχει κανόνας
τουλάχιστον με όρους που μπορούν σοβαρά και αξιόπιστα να οριοθετήσουν κάποιες "σταθερές"

μέσα στα χρόνια, έχω δει το ίδιο πούρο να πικάρει στα 2, τα 3 ή τα 5 χρόνια του
ή αντίστοιχα το "βελούδινο ξεθώριασμα" του, να αρχίζει στα 8, τα 10 ή και βάλε
έχω καταλήξει πως αυτό εξαρτάται από διάφορους ρευστούς παράγοντες
με κυριότερους τις σοδειές, και πόσο είχαν προλάβει να ζυμωθούν τα καπνά του πριν στριφτεί

παλιά, οι κουβανοί τηρούσαν ένα φυσιολογικό όριο "ανάμεσα", ακόμα και σε mainstream πούρα
τελευταία έχουν βάλει νέφτι στην παραγωγή, αφού υπάρχουν και πούρα που στρίβονται τελείως "πράσινα"

ναι, υπάρχουν λιμιτάδες που φθίνουν γρήγορα
όπως υπάρχουν και λιμιτάδες δεκαετίας (και πάνω) που ανασταίνουν νεκρούς
και εδώ, "φταίνε" τα καπνά και η επεξεργασία τους

τα regios Θωμά, τελευταία τα προτιμώ φρέσκα, αν και παλιά είχα καταευχαριστηθεί και παλιατζούρες
όπως και τα romeo exhibicion 4 που συζητούσαμε τις προάλλες με τα παιδιά
με αφορμή τη σύγκριση μιας παλιάς και μιας νέας κούτας

οι χιλιάδες ευρώ που πληρώνουν διάφοροι για πούρα 30-40 ετών Στέλιο
δεν έχουν σχέση με την καπνιστική τους απόδοση

τα Juan Lopez Seleccion 1 τα δικά μου Alex είναι OWH JUN 05
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Δημοσιεύσεις: 937
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 09, 2012 12:13 pm

Re: Peaking

Δημοσίευσηαπό Fairlight » Σάβ Φεβ 20, 2016 1:06 pm

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που λέτε.

Θα παρακαλούσα η συζήτηση να μείνει σε πούρα που έχουμε μεγαλώσει εμείς γιατί αν μπεί στην συζήτηση η παράμετρος των συνθηκών σε ένα καπνοπωλείο σε aged stock δεν νομίζω να βγει άκρη.

Το ξέρω ότι είναι δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αλλά δεν το βρίσκω απίθανο. Απλά χρειάζεται πολύ χρόνο, εμπειρία, χρήματα και προσοχή στις σημειώσεις/tastings. Ακόμα και έτσι, το αποτέλεσμα δεν θα είναι πολύ σταθερό αλλά κάτι μπορεί αν σχηματιστεί.

Αν και τελικά η corona gorda που ψάχνατε ήταν Juan Lopez πρέπει να αναφέρω οτι αν ήταν SLR Serie A το πιθανότερο είναι οτι δεν θα είχαν την ίδια συμπεριφορά με τα Regios. Επειδή μου έκανε εντύπωση αυτό με τα Regios το έψαξα λίγο και έπεσα σε μια συζήτηση που συμφωνούσαν οτι τα Serie A επωφελούνται απο τον χρόνο πολύ περισσότερο απο τα Regios, με τα δεύτερα να χάνουν πολύ απο τον χρόνο. Αυτό επιβεβαιώνεται και απο την προσωπική μου εμπειρία καθώς πρόσφατα κάπνισα ένα SLR Serie A 2.5 ετών και άνετα θα μπορούσε να ξεκουραστεί και άλλο. Τα υιοθέτησα στους 6 μήνες και παιδιά δεν καπνιζόντουσαν με τίποτα.

Jimbo ναι τo especial δεν με τρέλανε, δεν με τρέλανε όμως και φρέσκο και νομίζω οτι αυτό είναι το σημαντικό εδώ.

Όσον αφορά τα imensas έχω καπνίσει και εγώ 2 τελευταία του 2001 και συμφωνώ οτι κάπου έχουν χαθεί σε σχέση με τα πιο πρόσφατα πριν καταργηθούν. Αλλά εδώ πάλι δεν ξέρουμε τις συνθήκες οπότε...

Alex θα χαρώ πολύ να σου δώσω ένα απο τα δικά που gigantes αν κλείσουν 10+ χρόνια. Ο μόνος τρόπος να μην αντέξουν είναι να έχουν φθίνουσα πορεία. Τώρα στα 7 χρόνια είναι απίστευτα. Στα 4 δεν ήταν έτσι, ήταν χειρότερα.

Θα με ενδιέφερε πολύ απο τους πιο έμπειρους ενα top and bottom top 3-5 πούρων σε σχέση με την συμπεριφορά τους στον χρόνο. Νομίζω θα είναι το απόλυτο afficionadoρίστικο top :lol:
Άβαταρ μέλους
jimbo
Δημοσιεύσεις: 3950
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 13, 2010 3:44 pm

Re: Peaking

Δημοσίευσηαπό jimbo » Σάβ Φεβ 20, 2016 2:29 pm

Θωμά δε μπορώ να δώσω top/bottom, για δύο λόγους.
Πρώτον, πολύ απλά δεν έχω πολλά χρόνια που παλαιώνω (σωστά) τα δικά μου πούρα.
Και δεύτερον, από αυτά τα λίγα χρόνια, δεν έχω τύχει ούτε σε ένα πούρο που δεν κέρδισε με τον καιρό.
Και βλακεία να ήταν φρέσκο, θα έγινε πιο... ωραία βλακεία :lol:
Ας μιλήσουν καλύτερα άλλοι.
ο bimbo θυμωμένος ντηλιτάκιας γκρινιάρης γκαντεμόσαυρος ντίρλας τζαζίστας ιεροεξεταστής.
-----------------------
Σήμερα έκλεισε ΑΚΡΙΒΩΣ ένας χρόνος από πέρσι τέτοια μέρα. Θα πιω.
Άβαταρ μέλους
alex46
Δημοσιεύσεις: 4068
Εγγραφή: Παρ Δεκ 21, 2012 8:37 pm
Τοποθεσία: αθηνα

Re: Peaking

Δημοσίευσηαπό alex46 » Σάβ Φεβ 20, 2016 3:03 pm

Fairlight έγραψε:
Όσον αφορά τα imensas έχω καπνίσει και εγώ 2 τελευταία του 2001 και συμφωνώ οτι κάπου έχουν χαθεί σε σχέση με τα πιο πρόσφατα πριν καταργηθούν. Αλλά εδώ πάλι δεν ξέρουμε τις συνθήκες οπότε...






εαν τα ινμενσας που λες ειναι αυτα που επαιξαν πριν λιγο καιρο στην πλατεια
γνωριζουμε τις συνθηκες φυλαξης τους

ηταν στις αποθηκες του φερεου
δλδ με καλη φυλαξη


φυσικα για τα πουρα που εχω γραψει πιο πανω εχω προσωπικη πειρα
και γιαυτο και γραφω γιαυτα

απο οτι θυμαμαι πιο παλια ειχε κανει ο τακης ενα θρεντακι που ειχε να κανει με πουρα που με τον καιρο αλλαζουν συμπεριφορα? βελτιωνονται ? χαλανε ? κατι τετοιο ψαξε και θα το βρεις



υγ για τους γιγαντες δεν ξεχνω ... σε 3 χρονια θα στο θυμησω :lol: :lol: :lol:
http://cigarsforum.gr/

οὔτε γὰρ ἄρχειν οὔτε ἄρχεσθαι ἐθέλω

αναρωτιέμαι γιατί βάφονται οι γυναίκες με μεγάλα βυζΓια
svensk
Δημοσιεύσεις: 2293
Εγγραφή: Τετ Ιαν 23, 2013 5:24 pm
Τοποθεσία: GREECE

Re: Peaking

Δημοσίευσηαπό svensk » Σάβ Φεβ 20, 2016 3:27 pm

Εγώ συγκρίνω την παλαίωση πούρων με αυτήν του κόκκινου κρασιού. Υπό την προϋπόθεση πως οι συνθήκες είναι ιδανικές , ένα κρασί με γεμάτο σώμα, πρόκες και τανίνες πάντα κερδίζει από την παλαίωση.
Παίζει ρόλο όμως και η ποικιλία. Τα μυώδη Syrah (syraz) είναι ιδανικά.
Ένα κακό κρασί δεν κερδίζει τίποτα με την παλαίωση.

Πάνω κάτω αυτό εχω καταλάβει και με τα πούρα.

HDM Εpi 2 που είναι σχετικά ελαφρά πούρα και παλαιώνω εδώ και 3 χρόνια είναι πάνω κάτω οι ίδιοι.
Τα Trinidad δεν ευνοήθηκαν καθόλου. Πιστευω βάρεσε λάθος το Μπλεντ. (για το Vigia είναι νωρίς)
Στον αντίποδα κάτι upmann (Monarcas, A) VR Unicos (5-ετιας) και Cohiba V kai VI Bolivar R.C. γερνούν καταπληκτικά.
Στα υπόλοιπα με έχουν καλύψει η προλαλήσαντες.
Άβαταρ μέλους
suleygiannis
Δημοσιεύσεις: 897
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 05, 2015 4:22 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Peaking

Δημοσίευσηαπό suleygiannis » Σάβ Φεβ 20, 2016 3:51 pm

Πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα η συζήτηση και διαβάζω κι εγώ ενδιαφέροντα πράγματα που δεν έχω και τόση πείρα στο θέμα. Πάντως, από όσα γενικά έχω διαβάσει και δοκιμάσει, θεωρώ ότι είναι τόσες πολλές οι μεταβλητές (χαρμάνι, στρίψιμο, συνθήκες φύλαξης, υγρασία, θερμοκρασία, τι έχουμε φάει όταν καπνίζουμε ή τι πίνουμε) που τελικά τείνω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Μάλλον το καλύτερο είναι να αναφερθούν συγκεκριμένα παραδείγματα.
Πάντως ένα μέτριο πούρο δε θα γίνει ποτέ άριστο με την πάροδο του χρόνου (προσωπική εκτίμηση).
http://cigarsforum.gr
Άβαταρ μέλους
nikos doc
Δημοσιεύσεις: 1563
Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2010 12:16 pm
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Peaking

Δημοσίευσηαπό nikos doc » Σάβ Φεβ 20, 2016 4:00 pm

Φυσικά και δεν μπορεί να προκύψει τοπ 3, εκτός απο ενα κανόνα που λέει οτι όσο πιο δυνατό ενα στικ τόσο πιο βαθειά η παλαίωση του, και για να απαντήσω στην ερώτηση, δεν υπάρχει peaking, σαν κανόνας, αλλού ειναι για τις lares, αλλού για τα Ramon....
Όπως και να εχει ο χρόνος σιγουρα δένει τα καπνά , smoothιαζει τις γωνιές, και δίνει πιο μεστό χαρακτήρα. Μπορεί βέβαια αν είσαι νταλγκαδιαρης, να γουστάρεις δυνατά και άξεστα κρεσεντα απο τα καπνά σου πιο διακριτές τις γεύσεις και πιο κομμένα τα "τρίτα" στην εξέλιξη του καπνίσματος να πρέπει να καπνίσεις φρέσκα.
Λέγοντας αυτά, στον δικό μου κοσμο, η παλαίωση αυτο ακριβώς πετυχαίνει, ομοιογένεια, συνέχεια, ροή, κάψιμο απερίσπαστο και δεμένο. Δύσκολα ένας πιπεράτος χαρακτήρας να αλλάξει σε grassy, ή ένας φρουτενιος να γεμισει σοκολατες.

Τέλος θέλω να σημειώσω, οτι κατα την γνώμη μου, ειναι πολυ δύσκολο, έως ακατόρθωτο, σε συνθήκες σπιτιού, να καταφέρει κάποιος ιδανικές συνθήκες "παλαίωσης", ειδικά στην χώρα μας. Θαρρώ οτι είτε λόγω της συχνής επίσκεψης είτε απλά λόγω συνθηκών κατι θα χαθεί.
Για ολα τα παραπάνω,μια μια ακόμη φορά θα πω, καπνιστε τα παντα και πάντοτε, όπως σας τα φέρει ο καιρός, έτοιμα απο καπνοπωλείο, παλιά ή φρέσκα, αγορασμένα και "παλιωμένα" στο χωρο σας, δωρισμενα απο κάποιον φίλο, ολα κατι έχουν να δώσουν.
Μην ζαλίζεστε με πρέπει και ισως, πρέπει να "ξεκουραστει" και ισως αν το άφηνα λίγο ακομα....
Το μεγαλύτερο δείγμα ειναι το τοπ τεν μας, ρίχτε μια μάτια, ποσά νέα και ποσά παλιά εχει και αν βγάλετε άκρη, μου σφυράτε!
cigarsforum.gr

Δεν το καταλαβαίνω....γιατί οι γυναίκες με ωραίο κ@λο βάφονται;;; :roll: :roll:
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Δημοσιεύσεις: 937
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 09, 2012 12:13 pm

Re: Peaking

Δημοσίευσηαπό Fairlight » Σάβ Φεβ 20, 2016 5:31 pm

Αγαπητέ Νίκο προφανώς και δεν μπορεί να υπάρχει οριζόντιος κανόνας. Αυτό συζητάμε εδώ, αν μπορεί να σχηματιστεί κάποια τάση για το πια πούρα είναι επικίνδυνο να γίνουν επίπεδα με τον χρόνο. Μιας και αναφέρεις τα Lanarraga είναι απο τις μπράντες που υποτίθεται οτι επωφελούνται πολύ απο 5+ χρόνια παλαίωσης. Δεν έχω μεγάλη προσωπική εμπειρία σε αυτό αλλά κάπνισα πρόσφατα ένα montecarlo 3 ετών και βρήκα οτι άνετα σήκωνε και άλλο. Ενδεχομένως και αρκετά.

Δυνατά γουστάρω, άξεστα όχι :) Αυτό που έγινε όμως με εκείνα τα regios απλά δεν περιγράφεται. Τα περισσότερα της συλλογής μου που ήταν άξεστα στα νιάτα τους έχουν επωφεληθεί πολύ από τον χρόνο. Μαζί με τα regios μεγάλωσαν και αυτά.

Για την παλαίωση και τις συνθήκες στην χώρα μας θα συμφωνήσω. Υπάρχουν διάφορες λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν βέβαια.
Άβαταρ μέλους
jimbo
Δημοσιεύσεις: 3950
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 13, 2010 3:44 pm

Re: Peaking

Δημοσίευσηαπό jimbo » Σάβ Φεβ 20, 2016 7:01 pm

Θωμά, ίσως και το παράδειγμα να είναι ατυχές.
Καταλαβαίνω πως σε πιάνει φοβος, μη σου τυχει και αλλού, αλλά το συγκεκριμένο πούρο δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο.
Ίσως και να είναι η περίπτωση.
ο bimbo θυμωμένος ντηλιτάκιας γκρινιάρης γκαντεμόσαυρος ντίρλας τζαζίστας ιεροεξεταστής.
-----------------------
Σήμερα έκλεισε ΑΚΡΙΒΩΣ ένας χρόνος από πέρσι τέτοια μέρα. Θα πιω.

Επιστροφή σε “Αποθήκευση - Παλαίωση ...”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron