Σωστές συνθήκες διατήρησης

Άβαταρ μέλους
Fairlight
Δημοσιεύσεις: 696
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 09, 2012 12:13 pm

Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Fairlight » Τετ Μαρ 08, 2017 2:21 pm

Οι σωστές συνθήκες διατήρησης των πούρων είναι κάτι που με έχει απασχολήσει αρκετά οπότε ανοίγω αυτό το θέμα για να συζητήσουμε μερικά δεδομένα στο θέμα, ή πιο σωστά την έλλειψη αυτών. Αυτό που με έχει σοκάρει περισσότερο στην αναζήτηση μου πάνω στο θέμα είναι η παντελής έλλειψη επιστημονικής πληροφορίας Είναι πραγματικά αδιανόητο πως για κάτι που στοιχίζει τόσο πολύ και υπάρχει τόσα χρόνια δεν έχει υπάρξει ένας επαγγελματίας (λογικά χημικός τροφίμων?) όλα αυτά τα χρόνια να ασχοληθεί με το θέμα. Όλοι μας βασιζόμαστε σε μια σειρά από παραδοχές οι οποίες προκύπτουν από την εμπειρία και μπορούν να είναι εντελώς λανθασμένες.

Δεν είναι ο κλάδος μου και δεν είμαι καθόλου βέβαιος αλλά μεθοδολογικά δεν νομίζω να είναι και ιδιαίτερα πολύπλοκο να προσδιοριστούν μερικά πράγματα. Για παράδειγμα στο ερώτημα πως διαφορετικές συνθήκες επηρεάζουν ένα πούρο θα μπορούσε κάποιος να το προσεγγίσει με αντικειμενικούς παράγοντες (αλλαγή χημικής σύστασης, βάρος, συγκέντρωση κτλπ) καθώς και με υποκειμενικούς (expert opinion/tasting).

Tο αποκορύφωμα της σύγχυσης το βίωσα πριν μερικές εβδομάδες όταν διάβασα την άποψη ενός γνώστη του θέματος σχετικά με τα πούρα που μένουν εκτός υγραντήρα. Όλοι μας εδώ πιστεύω ότι έχουμε την εντύπωση ότι είναι καταστροφικό για ένα πούρο γιατί χάνει τα έλαια και συνεπώς την γεύση του. Μάλιστα κυκλοφορούν και τιμές, λένε ότι κάτω από 55% RH το πούρο αρχίζει και χάνει έλαια, μια διαδικασία που παίρνει κάποιο χρόνο. Η άποψη του ανθρώπου που σας έλεγα λοιπόν ήταν ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι καθαρά θέμα ποσότητας νερού και αν το πούρο επανέλθει σε υγρασία που να μην κινδυνεύει μηχανικά δεν θα έχει χάσει τίποτα. Μπορεί να έχει δίκιο, μπορεί και όχι αλλά σοβαρά τώρα, ποιος έχει στοιχεία ότι η εξάτμιση νερού στα πούρα συνδέεται με την απώλεια οργανικών ουσιών?

Οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας δεν κάνουν καλό στα πούρα. Οκ. Πόσο απότομες, πόσο μεγάλες και πως επηρεάζονται? Οι συνθήκες διατηρήσεις σχετίζονται με την διαδικασία παλαίωσης. Σοβαρά? Πώς, πόσο και γιατί? Μην αρχίσω θα μπορούσα να γράψω σεντόνι.

Η πληροφορία αναγκαστικά αντλείται από μεγάλους και ιστορικούς επαγγελματίες του χώρου. Χωρίς την παραμικρή διάθεση να υποτιμήσει κανείς της εμπειρία τους, οι άνθρωποι παραμένουν επιχειρηματίες και πωλητές. Για να καταλάβετε πόσο αστείο είναι το θέμα η μόνη επιστημονική δουλειά που υποτίθεται ότι έγινε στο θέμα ήταν όταν ο Dunhill παρήγγειλε μια τέτοια μελέτη στο Εθνικό εργαστήριο φυσικής της Αγγλίας πριν την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου :lol: :lol: :lol: . Φυσικά αποτελέσματα δεν υπάρχουν πουθενά, μπορεί αν μην έγινε και ποτέ (το πιθανότερο).

Εμείς θα πρέπει να βασιστούμε στο τι ‘λέει’ ο Μπάμπης ο Σουγίας, ο Νίκος ο Πεταλούδας κτλπ. Αστεία πράγματα. Να σημειωθεί ότι πριν ανοίξω το θέμα έκανα και μια αναζήτηση στην επιστημονική βιβλιογραφία χωρίς φυσικά να βρω κάτι.
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Δημοσιεύσεις: 696
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 09, 2012 12:13 pm

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Fairlight » Τετ Μαρ 08, 2017 2:29 pm

'Ένα ακόμα διασκεδαστικό παράδειγμα υπάρχει και σ αυτό το φόρουμ όταν πριν χρόνια ο Καρναμπάκος, επαγγελματίας κατασκευαστής υγραντήρων απο κέδρο, είπε σε μέλος οτι με το coolidor που είχε η παλαίωση πούρων είναι αδύνατη γιατί χρειάζεται κέδρο.

Τι να πει κανείς? :?
Άβαταρ μέλους
Nickos H
Δημοσιεύσεις: 1394
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 22, 2011 2:08 am
Τοποθεσία: Athens , Chania

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Nickos H » Τετ Μαρ 08, 2017 3:23 pm

Θωμά, μπορείς να έχεις τα πούρα σου εντός υγραντήρα ή εκτός υγραντήρα. Σε κέδρο ή σε μοριοσανίδα με ένα καπλαμά κέδρου. Και δίπλα σε φασόλια μπορείς να τα βάλεις άμα γουστάρεις. Το τι είναι καλό και τι όχι το καθορίζει το ίδιο το πούρο και όχι κάποια ντιρεκτίβα. Το καθορίζει επίσης η γεύση και το γούστο του κάθε καπνιστή. Εμένα μ' αρέσει να τα έχω σε σχετικά υψηλές υγρασίες πάντα 70+ σε άλλους τους αρέσει πιο κάτω κλπ.

Το αν κάνει καλό στο πούρο ή όχι ο κέδρος, από προσωπική μου εμπειρία με υγραντήρα του Καρναμπάκου σου λέω ναι του κάνει και του παρακάνει. Από εκεί και πέρα τι θέλεις να μάθεις ; Δυσκολεύομαι να σε καταλάβω. Για μένα πάντως με κάμποσα κουτιά στην κατοχή μου αυτό το θέμα δεν υφίσταται. Στο κάτω κάτω για μένα μέρος της μαγείας του πούρου, να τα πιάνω να τα ζουλάω να βλέπω να μυρίζω αν είναι όλα οκ ή όχι και είμαι ένα κλικ απ' το να πετάξω το υγρόμετρο στα σκουπίδια. Νομίζω η λιγοστή εμπειρία μου, το επιτρέπει.
Άλλαξα υπογραφή. Μυαλό δεν άλλαξα..
Άβαταρ μέλους
lefteris c
Δημοσιεύσεις: 362
Εγγραφή: Τρί Φεβ 16, 2016 4:46 pm

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό lefteris c » Τετ Μαρ 08, 2017 3:49 pm

Fairlight έγραψε:Tο αποκορύφωμα της σύγχυσης το βίωσα πριν μερικές εβδομάδες όταν διάβασα την άποψη ενός γνώστη του θέματος σχετικά με τα πούρα που μένουν εκτός υγραντήρα. Όλοι μας εδώ πιστεύω ότι έχουμε την εντύπωση ότι είναι καταστροφικό για ένα πούρο γιατί χάνει τα έλαια και συνεπώς την γεύση του. Μάλιστα κυκλοφορούν και τιμές, λένε ότι κάτω από 55% RH το πούρο αρχίζει και χάνει έλαια, μια διαδικασία που παίρνει κάποιο χρόνο. Η άποψη του ανθρώπου που σας έλεγα λοιπόν ήταν ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι καθαρά θέμα ποσότητας νερού και αν το πούρο επανέλθει σε υγρασία που να μην κινδυνεύει μηχανικά δεν θα έχει χάσει τίποτα.


Θωμά προσυπογράφω και με τα δυό χέρια 8)
έχω προσωπική εμπειρία....

Το Νοέμβρη που μας πέρασε κάπνισα ένα Cohiba Esplendidos, με μια μικρή ιστορία από πίσω του !
Κούτα που μοιράστηκα με ένα φίλο, και η μοναδική που αγόρασα από δαύτα... αν δεν απατώμαι του 2002, πούρο που μεσουρανούσε την δεκαετία του 90 και όχι μόνο,
καμιά δεκαριά πρέπει να κάπνισα τότε και μέχρι να κόψω τελείως το κάπνισμα το 04 με εναλλασσόμενες εντυπώσεις
(Να σημειώσω εδώ, ό,τι άλλες τόσες και βάλε μαιμούδες σίγουρα έχω καπνίσει,
Και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε; https://www.youtube.com/watch?v=NAkc8vYPXko :mrgreen:

Μου είχαν μείνει 2 και μαζί με διάφορα άλλα πούρα έμειναν σε ένα υργαρντήρα 11 χρόνια που βρισκόταν μέσα σε έναν άλλο μεγαλύτερο ιδιοκατασκευή σε αποθήκη και χωρίς νερό για όλα αυτά τα χρόνια, πέρυσι τέλος Σεπτέμβη 2015 που μπήκα ξανά στο άθλημα τα ξετρύπωσα ! Η υγρασία αν θυμάμαι καλά κάπου λίγο παραπάνω από το 45% τους έβαλα υγρά...
αλλά βιαζόμουν, πριν περάσουν 2 μήνες άρχισα να δοκιμάζω, για να μην τα πολυλογώ το esplendidos, όπως και πολλά ακόμη που κάπνισα πέρυσι, στούμπα ολικής... και άχρωμο, από τον απειροελάχιστο καπνό που γεύθηκα, το άλλο το εγκατέλειψα στην τύχη του
Τον Νοέμβρη λοιπόν, (μετά από 1 χρόνο και 2 μήνες σε υγρασία περίπου στο 70%) το πασπάτευα και μου φάνηκε μαλακό, σαν να είχε πάρει τα πάνω του, μια μικρή οστεοπόρωση την είχε κατά 3-4 mm στο μέτρημα που του έκανα καθώς είχε χαθεί και η σφρυγγιλότητα της επιδερμίδας του από την πολυετή ανυδρία


Το πούρο ήταν ένα από τα τρία καλύτερα πούρα που κάπνισα μες το 16.... ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ !
έχω ακόμη 2 Μόντε Α του 97 (κι αυτά με 11ετή ανυδρία) λείαν συντόμως θα πέσουν στην πυρά για διασταύρωση :idea:
Άβαταρ μέλους
Nickos H
Δημοσιεύσεις: 1394
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 22, 2011 2:08 am
Τοποθεσία: Athens , Chania

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Nickos H » Τετ Μαρ 08, 2017 4:12 pm

Λευτέρη, ένα πούρο από χαμηλή υγρασία με κόπους και βάσανα μπορείς να το επαναφέρεις. Σ' ένα πούρο όμως που έχει χάσει τα αρώματά του, και σε άριστη υγρασία να το γυρίσεις θα καπνίσεις χορτάρι και τίποτα παραπάνω. Οτιδήποτε πτητικό στο πούρο, είτε αμμωνία είτε αρώματα άπαξ και φύγει έφυγε...
Άλλαξα υπογραφή. Μυαλό δεν άλλαξα..
Άβαταρ μέλους
karachrist
Δημοσιεύσεις: 93
Εγγραφή: Δευ Ιαν 23, 2017 9:45 am
Τοποθεσία: Ηράκλειο,Κρήτη

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό karachrist » Τετ Μαρ 08, 2017 4:25 pm

Ο Θωμας προφανως και γνωριζει τις συνθήκες που πρεπει να διατηρούνται τα πουρα.
Νομιζω όμως στο συγκεκριμενο thread διερωτατε, για ποιον λογο δεν εχουν γινει μελετες από ειδικους,οι οποιες να σου λενε με αποδειξεις, ότι πρεπει να διατηρεις τα πουρα σου στην ταδε θερμοκρασια με τοση υγρασια .
Κατι σαν οδηγιες χρησης δηλαδή για τα πουρα,οχι όμως εμπειρικες, που τις ακολουθούμε ολοι και βλέπουμε ότι αποδιδουν, αλλα επιστημονικες, με αιτια και συνεπειες.
Αυτό τωρα Θωμα, αν γινοταν, θα μας βοηθουσε ολους, αλλα θα χανοταν η μαγεια της αναζητησης. Γιατι το πουρο για μενα, εκτος από την απολαυση που σου προσφερει την ωρα που το καπνιζεις,ειναι και όλα τα υπολοιπα...Καποιος ειχε γραψει σε ένα αλλο thread ότι τον συνεπαιρνει η διαδικασια της αναζητησης για το ποιο θα είναι το επομενο πουρο που θα καπνισει, όταν παει στο μαγαζι να το αγορασει αν θα είναι διαθεσιμο κτλ., αλλα δεν είναι μονο αυτό. Είναι και ότι αναλογα την υγρασια και τα χρονια που το χεις αποθηκευμενο σου προσφερει άλλη ευχαριστηση,ειδικα όταν εχεις πειραματιστεί από μονος σου.
Sláinte
Άβαταρ μέλους
suleygiannis
Δημοσιεύσεις: 699
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 05, 2015 4:22 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό suleygiannis » Τετ Μαρ 08, 2017 5:05 pm

Ο Θωμάς απλά αναρωτιέται (και σωστά) γιατί δεν έχει γίνει κάποια επιστημονική μελέτη για όλα όσα περιγράφει.
Όλοι μας από τη μικρή ή μεγάλη ενασχόληση μας με το πούρο έχουμε διαπιστώσει ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ κάποια πράγματα, που προφανώς για να τα έχουμε δει με τα μάτια μας, την αφή μας και τη γεύση μας θα ισχύουν.
Τώρα για το αν ο κέδρος βοηθά τα πούρα να παλαιώσουν σωστά ας μιλήσουν οι πιο έμπειροι.
Το θέμα είναι αν βάλουμε πούρα με 1 boveda σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς, θα παλαιώσουν σωστά ή όχι; Γνώμη μου είναι πως ναι.
Αν όμως ισχύει αυτό, τότε γιατί στις 25αδες υπάρχει κέδρος; Κάποιος λόγος θα υπάρχει. Γιατί δε βάζουν απλά χαρτί όπως στις 10ες;
Αν κάποιος γνωρίζει να μου απαντήσει τα τελευταία δύο ερωτήματα θα ενδιαφερόμουν να μάθω.
Πάντως όπως έχει πει και ο Νίκος (και θα συμφωνήσω απόλυτα) τα πούρα διατηρούνται πολύ καλύτερα σε jars παρά σε φτηνούς κινέζικους υγραντήρες που ίσως να μην έχουν και ισπανικό κέδρο.
Με ζώσανε οι κουλέμπρες
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Δημοσιεύσεις: 696
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 09, 2012 12:13 pm

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Fairlight » Τετ Μαρ 08, 2017 5:37 pm

karachrist έγραψε:Ο Θωμας προφανως και γνωριζει τις συνθήκες που πρεπει να διατηρούνται τα πουρα.


Κάνεις λάθος, δεν τις γνωρίζω. Κανείς δεν τις γνωρίζει :D

Το θέμα ωστόσο δεν είναι τόσο οι 'τέλειες' συνθήκες αλλά το πως οι συνθήκες τα επηρεάζουν.

Δεν ψάχνω να βρω κάτι, γιατί αυτό που ψάχνω δεν έχει γίνει. Άνοιξα το θέμα σαν προβληματισμό και για να τονίσω το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο ερωτήσεις και όχι απαντήσεις. Δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σαν θρεντ. Απουσία στοιχείων όμως σημαίνει οτι δεν πρέπει να υπάρχουν οι βεβαιότητες που υπάρχουν.

Ίσως είναι και μια συζήτηση που αφορά περισσότερο μεγάλους εμπόρους με πολύ ακριβό στοκ πάρα εμάς. Εμείς μπορούμε να απολαύσουμε την μαγεία της αναζήτησης αλλά όταν το στοκ σου είναι κοντά στο εκατομμύριο η μαγεία χάνεται.

Όσον αφορά τον κέδρο και την παλαίωση, πραγματικά, δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε έναν τρόπο με τον οποίον το υλικό θα επηρεάσει τους μηχανισμούς που υποτίθεται ότι συμβαίνουν στην 'παλαίωση'. Μπορεί να υπάρχει όμως, τι ξέρω εγώ? Βασικά ξέρει κανείς? Ωστόσο ο κέδρος μυρίζει και ως επακόλουθο μεταφέρει την οσμή στα πούρα. Τίποτα το μαγικό σ αυτό. Κανένας μεγάλος επαγγελματίας δεν παλαιώνει πούρα σε περιβάλλον από κέδρο, αν εξαιρέσεις τα κουτιά.

Γι αυτό που είμαι βέβαιος όμως είναι οτι ο κέδρος σαν πορώδες υλικό είναι εντελώς ακατάλληλος για την δημιουργία χώρου ελεγχόμενων συνθηκών. Καταλαβαίνω οτι είναι μια παράδοση που έχει μείνει στα πούρα αλλά από μηχανικής άποψης είναι εντελώς λάθος.

Νίκο έχεις πολύ δίκιο σ αυτό που λες για το πτητικό περιεχόμενο των πούρων αλλά που ξέρεις τι ποσοστό στο σύνολο των ας πούμε 'αρωματικών ουσιών΄είναι πτητικό? Ήδη ο Λευτέρης ανέφερε μια εμπειρία που μπορεί κάτι να δείχνει. Ναι, δεν θ άφηνα με τίποτα τα πούρα μου να ξεραθούν, προφανώς και για πολλούς λόγους άλλα μπορώ και ταυτόχρονα να αναρωτιέμαι.
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Δημοσιεύσεις: 696
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 09, 2012 12:13 pm

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Fairlight » Τετ Μαρ 08, 2017 5:39 pm

suleygiannis έγραψε:Πάντως όπως έχει πει και ο Νίκος (και θα συμφωνήσω απόλυτα) τα πούρα διατηρούνται πολύ καλύτερα σε jars παρά σε φτηνούς κινέζικους υγραντήρες που ίσως να μην έχουν και ισπανικό κέδρο.


Τα πούρα διατηρούνται καλύτερα σε jars, τελεία :lol:
Άβαταρ μέλους
Nickos H
Δημοσιεύσεις: 1394
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 22, 2011 2:08 am
Τοποθεσία: Athens , Chania

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Nickos H » Τετ Μαρ 08, 2017 5:42 pm

Γιάννη τα πουρα σε βάζο δεν θα παλαιώσουν ποτέ άριστα. Αν θες την άποψή μου θα διατηρηθούν ή και θα μουμιοποιηθούν άριστα αλλά δεν θα παλαιώσουν. Μέρος της παλαίωσης είναι η διαρκής ζύμωση του πούρου με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Μέσα σε έναν ξύλινο υγραντήρα καλής ποιότητας, ο αέρας ανανεώνεται πάρα πολύ αργά, φιλτράρεται μέσα απ τους πόρους της ξυλείας και καταλήγει αργά στα πούρα. Η παλαίωση δεν είναι μια διαδικασία που παίρνει από βιασύνη. Συγγνώμη που μιλάω έτσι αλλά ναι ρε γαμώτο μου έχω μια χ πείρα και ξέρω τι λέω.

Σε ένα ρητορικής φύσεως ερώτημα του Θωμά δηλώνω αναρμόδιος να απαντήσω. Και δεν ξέρω ποιός από δω μέσα έχει στατιστικά στοιχεία ή μελέτες στα χέρια του. Σαν ρέκτης και συλλέκτης πάντως διαφωνώ κάθετα με τη λογική του να ελέγχω τα πάντα και να είναι τα πάντα πλήρως ρυθμισμένα. Σκέψου πχ ένα βαρέλι μαλτ με χιλιους σένσορες πάνω του που θα λένε στα 20 χρόνια ζωής του αν πάει καλά ή όχι...
Άλλαξα υπογραφή. Μυαλό δεν άλλαξα..
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Δημοσιεύσεις: 9735
Εγγραφή: Δευ Αύγ 22, 2011 9:46 am
Τοποθεσία: Neverland

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Τάκης » Τετ Μαρ 08, 2017 5:55 pm

ένα καλό πούρο, όπως και ένα καλό γ@μΗ$i, δεν θέλουν "σωστές συνθήκες"
(συνεχίζεται...)
Μετανοείτε...
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Δημοσιεύσεις: 696
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 09, 2012 12:13 pm

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Fairlight » Τετ Μαρ 08, 2017 6:15 pm

Nickos H έγραψε:Σαν ρέκτης και συλλέκτης πάντως διαφωνώ κάθετα με τη λογική του να ελέγχω τα πάντα και να είναι τα πάντα πλήρως ρυθμισμένα.


Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι συμφωνώ πλήρως μαζί σου. Δεν θα πρότεινα σε κανέναν να κάνει ότι κάνω εγώ.
Άβαταρ μέλους
Greekos
Δημοσιεύσεις: 186
Εγγραφή: Τετ Αύγ 26, 2015 3:45 pm

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Greekos » Τετ Μαρ 08, 2017 7:06 pm

Ωραία συζήτηση ανησυχίας κ εμένα μου έχει κάνει εντύπωση πως ένα από τα μεγάλα εμπορικά τμήματα δεν έχουν βγάλει μια τέτοια μελέτη. μπορεί βέβαια κ για λόγους competition να έχει γίνει κάτι αλλά να μην είναι στο public domain.

Στο διπλανό εργαστήριο από αυτό που δούλευα παλιά είναι 2 παιδιά εκ Γαλλίας που ειδικεύονται σε περιβαλλοντικέσ κ τοξικολογικές έρευνες με χρήσει mass spec. κ είναι μαλτ φρικς. Έχουν τρέξει αρκετά πειράματα σε διαφορετικά τελειώματα από τα ίδια αποστακτήρια κ από μεγάλοι γκάμα απο αποστακτήρια. Αλλά τα αποτελέσματα τους με το ξύλο είναι πολύ ενδιαφέρον. Δεν μπορώ να γράψω στο φόρουμ αλλά αν μου το επιτρέψουν θα στείλω πμ. Ο Κρεγκ (ένα από τα παιδιά) έχει στήσει ένα πείραμα με πούρο σε άζωτο (μηδέν οξυγόνο) κ κανονική ατμόσφαιρα κ ιατρικό οξυγόνο κ έχει πάρει δείγματα στην αρχή κ ανά 3μηνο όταν τελειώσει θα τα τρέξει σε ανάλυση οπότε αυτά είναι για το πόσο η οξείδωση μεταβάλει διαφορετικές ουσίες κ πως αυτές οι ουσίες επηρεάζουν συγκεκριμένες γευστικές ή όχι μεταβολές (από αυτές που είναι χαρτογραφημένες).

Επίσης το Buffalo trace στην Αμερική έχει το project x που κάνουν πειράματα με πόσο φως βλέπει το βαρέλι, θερμοκρασία, χρόνο σε βαρέλι, διαφορετικό κάψιμο του ξύλου κτλπ κ κατα καιρούς δίνουν αποτελέσματα. θα κοιτάξω να βρω τι έχω, αλλά δείτε το λινκ http://www.greatbourbon.com/sites/default/files/Great_Bourbon_Experimental_Collection.pdf
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Δημοσιεύσεις: 9735
Εγγραφή: Δευ Αύγ 22, 2011 9:46 am
Τοποθεσία: Neverland

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Τάκης » Τετ Μαρ 08, 2017 7:19 pm

καλησπέρα Νίκο
όπως και να ‘χει, το thread του Θωμά προσφέρει τροφή για σκέψη…

η γνώμη μου:

ένα πούρο για να μπορέσεις να το καπνίσεις και να το ευχαριστηθείς
χρειάζεται να ακουμπάει πάνω σε μια μικρή σανίδα «κοινής λογικής»
τα ντεσού της οποίας κατέχει η συντριπτική πλειοψηφία των υμετέρων φίλων της σεβαστής κοινότητας
κλιμακωτά μεν λόγω material cost, ευκόλως διαχειρίσιμα δε και με χαμηλότερο budget

καπνίζω πούρα πάνω από 30 χρόνια
και ομολογώ πως δεν «ξέρω» τι να απαντήσω στον προβληματισμό του Θωμά
επιχείρησα κι εγώ κατά καιρούς να εντρυφήσω στα μυστικά πρωτόκολλα του ιδανικού έρωτα
αλλά γρήγορα κατάλαβα πως έχανα το δάσος και την έκανα με ελαφρά

έχω μερικές, από minimal έως primitive ντουλάπες, εδώ και περίπου είκοσι χρόνια
κατασκευασμένες κατά παραγγελία από συχωρεμένο πειραιώτη ξυλουργό
και έκτοτε, αφού είδα ότι το παπόρι πλέει στον αυτόματο, έπαψα να ασχολούμαι

προσωπικά, το ευχαριστιέμαι πολύ περισσότερο
να δοκιμάζω και να καπνίζω πούρα, κάθε μέρα, όσο μπορώ
από το να αγχώνομαι αναζητώντας τον Μονόκερω της τελειότητας για τη φύλαξη τους
το άγχος, το νταμάχι, και τα πολλά προκαταρκτικά άλλωστε
είναι γνωστό πως σκοτώνουν τη Λιβιδώ

κατά τα άλλα, όπως έλεγε και ο Καραμάνος στο «Γιούγκερμαν» Θωμά μου
«τα ταξίδια ωφελούν τη νεολαία»… :wink:

ηθικόν δίδαγμα: ΜΗ ΧΑΜΟΥΡΕΥΕΤΕ ΠΟΛΥ ΤΑ ΠΟΥΡΑ ΣΑΣ
Μετανοείτε...
Άβαταρ μέλους
John
Δημοσιεύσεις: 307
Εγγραφή: Δευ Δεκ 09, 2013 4:15 pm

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό John » Τετ Μαρ 08, 2017 7:22 pm

Καλησπέρα!

Το ζήτημα που θέτει εδώ ο Θωμάς είναι απολύτως εύλογο. Ό,τι έχω ακούσει προσωπικά στα της παλαίωσης και αποθήκευσης ποικίλει. Ούτε οι παραγωγοί, ούτε οι εταιρίες μάς λένε κάτι που να βασίζεται όχι σε παραδομένη εμπειρική διαπίστωση, αλλά σε μια σύγχρονη μέθοδο συλλογής στοιχείων. Ούτε κανείς άλλος - μεγάλο κατάστημα, ρέκτες, συλλέκτες - υπάρχει που να μπορεί να μας πει, για παράδειγμα, αυτή είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για την σωστή αποθήκευση και αν εγώ αποκλίνω από αυτό που θα με επηρεάσει.

Θυμάμαι για παράδειγμα αυτό που έγραφε, μεταξύ άλλων, ο Τάκης πριν λίγο καιρό για έναν μεγάλο συλλέκτη:
Τάκης έγραψε:...
ο Min Ron Nee, ένας από τους πιο παθιασμένους cigar lovers
αλλά και μεγαλύτερους συλλέκτες πούρων στον κόσμο
παλαιώνει τα πούρα του αφού πρώτα τριπλοφασκιώσει αεροστεγώς με σελοφάν
την κάθε (σφραγισμένη) κούτα ξεχωριστά...

Διαβάζουμε για κουλιντορς, για τζαρς, για κέδρους παλαιωμένους και ό,τι βάζει ο νους μας... Ε, μπερδεύεται κανείς.

Πληροφορίες, λοιπόν σαν αυτές που αναφέρει ο Θωμάς, στοιχειώδεις θα έλεγα, και μιας συγκεκριμένης αξιοπιστίας, είναι σημαντικές δεδομένου του κόστους αυτού του προϊόντος, και η περιπέτεια της αναζήτησης μπορεί, τουλάχιστον για μένα, να εκτυλιχθεί στην επιλογή της μάρκας, της βιτόλας, στα αρώματα- γεύσεις.

Ας κάνουμε λοιπόν και μια σύγκριση με το κρασί που είναι και αυτό ένα ζωντανό πράγμα σαν το πούρο. Πόσας είναι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κάθε ενδιαφερόμενος;

Επιστροφή σε “Αποθήκευση - Παλαίωση ...”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες