Σωστές συνθήκες διατήρησης

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Δημοσιεύσεις: 10714
Εγγραφή: Δευ Αύγ 22, 2011 9:46 am
Τοποθεσία: Neverland

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Τάκης » Τετ Μαρ 08, 2017 7:25 pm

πού είσαι ρε Γιαννάκη, μαύρα μάτια....
Άβαταρ μέλους
Nickos H
Δημοσιεύσεις: 1527
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 22, 2011 2:08 am
Τοποθεσία: Athens , Chania

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Nickos H » Τετ Μαρ 08, 2017 7:36 pm

Άμα ζούσε ο συγχωρεμένος ο Robaina και του έλεγε κανείς

"Μπάρμπα..έχεις να μου δώσεις ένα καλο πούρο;"

και άνοιγε ο μπάρμπας το συρτάρι του (εκτεθειμένο στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ατμοσφαιρικές συνθήκες της Κούβας)
και του έδινε ένα κομμάτι και έβλεπε τον επισκέπτη να μετράει χιλιοστά για να το κόψει, να φέρνει ειδικό αναπτήρα για να τ' ανάψει και πάει λέγοντας ΘΑ ΤΟΥ ΤΟ ΕΠΑΙΡΝΕ ΠΙΣΩ...και θα του έλεγε

"Πήγαινε αγοράκι μου να κάψεις κανένα lucky strike, δεν κάνει για σένα"..
cigarsforum.gr
Άβαταρ μέλους
John
Δημοσιεύσεις: 307
Εγγραφή: Δευ Δεκ 09, 2013 4:15 pm

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό John » Τετ Μαρ 08, 2017 7:46 pm

Ο χρόνος Τάκη δεν μου επέτρεπε και πολλά... Θα προσπαθήσω όμως να συμμετάσχω τουλάχιστον στο mass του Ψηλού για το κοντό...

Νίκο πάντως βλέποντας σε video, και μόνο, τους torsedors να καπνίζουν, η εικόνα εμένα μού έμοιαζε unlucky strike, σιγαρέτα το λιγότερο...

Ναι, ο Robaina είναι θρύλος, αλλά κάπνιζε και από τα 10 του :shock: .
Άβαταρ μέλους
Haris_g
Δημοσιεύσεις: 1566
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 24, 2014 1:00 am
Τοποθεσία: Λεμεσος - Κυπρος

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Haris_g » Τετ Μαρ 08, 2017 7:57 pm

Πολυ ωραιο θεμα και τροφη για γραπτη συζητηση μετα απο καιρο....

Προσωπικη γνωμη και αποψη ειναι οτι ΔΕΝ υπαρχουν σωστες συνθηκες συντρησης και ωριμανσης αλλα προτεινομενες.
Μια Slenderella την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα!!!
Άβαταρ μέλους
Nickos H
Δημοσιεύσεις: 1527
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 22, 2011 2:08 am
Τοποθεσία: Athens , Chania

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Nickos H » Τετ Μαρ 08, 2017 8:03 pm

Γιαννάκη μικρός είσαι ακόμα, ξεκίνα ακόμα και τώρα μ' ένα - δυό πούρα την ημέρα και γύρω στα 70 σου θα του μοιάζεις (κάπως)..
cigarsforum.gr
Άβαταρ μέλους
Nickos H
Δημοσιεύσεις: 1527
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 22, 2011 2:08 am
Τοποθεσία: Athens , Chania

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Nickos H » Τετ Μαρ 08, 2017 8:08 pm

Όλη η συζήτηση μου θυμίζει κάτι θεωρητικούς καραβολάτρες του λιμανιού, που κρίνανε κάποτε τον Καπτά Κώστα τον Τζώρτζη για μια μανούβρα του με 8άρι πάνω στο μπαστούνι με το πράσινο φανάρι στο λιμάνι της Ραφήνας. Τους άκουγα και λέγανε αρλούμπες, όχι έκανε λάθος, έπρεπε να γυρίσει αριστερά τη μάσκα, γιατί έκανε ανάποδα την αριστερή τόσο γρήγορα κλπ και τα είχα πάρει στο κρανίο. Ρε σεις τους λέω κάποια στιγμή, έχετε φυλλάδιο; και αν ναι έχετε βρέξει του πρώτου; Όχι μου λένε. Ε τότε πως διάολο κρίνετε ;
cigarsforum.gr
Άβαταρ μέλους
John
Δημοσιεύσεις: 307
Εγγραφή: Δευ Δεκ 09, 2013 4:15 pm

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό John » Τετ Μαρ 08, 2017 9:17 pm

Το κακό της θεωρητικοποίησης το έχουν γενικότερα οι άνθρωποι του Λόγου. Και επειδή δεν γνωρίζει κανείς Robaina κάθε μέρα, καλό είναι να υπάρχει ασφαλής γνώση για ένα θέμα, με σύγχρονους όρους και στην κατεύθυνση που αναφέρει ο Θωμάς.

Η Pinar del Río είναι μια περιοχή σαν το Bordeaux γιατί να μην περιλάβετε με την εγκυρότητα, σε όλους του τομείς, που της αξίζει;
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Δημοσιεύσεις: 937
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 09, 2012 12:13 pm

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Fairlight » Τετ Μαρ 08, 2017 9:27 pm

Γιάννη αυτό που έκανε υποτίθεται ο Min Ron Nee δεν το έκανε μόνο αυτός αλλά πολύς κόσμος. Τοποθετούν κάθε κουτί σε σακούλα κενού αέρα και τα αφήνουν να 'age in their own chemistry' όπως λένε. :) Δεν είμαι φαν αυτή της τακτικής προσωπικά για 2 λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν πείθομαι για την σημασία της ανταλλαγής αέρα κατά την παλαίωση και θεωρώ ότι η διατήρηση της είναι σχεδόν αδύνατη και κατά δεύτερο γιατί πιστεύω/θέλω να δοκιμάζω τα πούρα μου κατά την διαδικασία. Προσωπικά, δεν έχω κάποια μανία με τον χρόνο στα πούρα μου, ειδικά μετά από κάποια χρόνια έχω ανακαλύψει όμως ότι απολαμβάνω τα πούρα μου σε συγκεκριμένες συνθήκες. Ωστόσο αυτό που πραγματικά μπορεί να βοηθάει ένα τέτοιο σύστημα είναι η μείωση της διασποράς των οσμών απο κουτί σε κουτί.

Νίκο ο σκοπός αυτού του θρεντ είναι ο προβληματισμός και το βασικό σημείο που προσπαθώ να περάσω εγώ είναι οτι ενδεχομένως δεν θα έπρεπε να είμαστε τόσο απόλυτα σίγουροι για μερικές παραμέτρους που ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε. Δεν αναφέρομαι στην εμπειρία η οποία και φυσικά είναι κάτι πολύ χρήσιμο. Το γνωρίζεις πολύ καλά ότι υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους για τα θέματα που συζητάμε από πολύ έμπειρους καπνιστές. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα υπονόησες οτι οι διαρκώς μεταβαλλόμενες ατμοσφαιρικές συνθήκες της Κούβας δεν έχουν ουσιαστική επίδραση στα πούρα. Εγώ με την σειρά μου συμφωνώ στο οτι τα πούρα είναι πολύ πιο ανεκτικά απο οτι οι περισσότεροι νομίζουμε (το πόσο ακριβώς βέβαια..είπαμε). Κάποιοι όμως θα έχουν διαφορετική άποψη πάνω στο θέμα. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα κοίτα τι έγραψε ο Rob που και τον Robaina ήξερε και έχει καπνίσει πολλά περισσότερα πούρα από μένα και σένα.

I love having a cigar in Cuba.

All who have been have their favourite experiences. For Stan it is smoking a cigar with a rum and a cheese platter at Reynaldo's (conde). For many it is that last few hours of the afternoon overlooking the ocean from the Nacional Hotel courtyard. I like a late Tapas lunch at El Templete and a walk along the Malecon with a custom and a flask of Santiago 11.

location lends a lot to the experience. We are in a beautiful place with beautiful people. We are in the heart and soul of the cigar world.

Yet one thing bugs me........few cigars taste as good as they do at home :o

You could put it down to the cigars being fresh....but I have smoked enough aged cigars purchased in Cuba or kept in lockers there.

You could put it down to our taste buds being fried....but even the first cigar of the tour or the day doesn't have the complexity.

The long and short of it is that the few cigars that I bring with me from home "outsmoke" almost anything that I purchase or store in Cuba.

Too much moisture? in some cases absolutely. the fridge in my casa room is where I dry box what I intend to take out the next day. it helps a little but i am not sure it is the whole story.

Is it just me? Do any other travellers to Cuba have the same experience?
spasias
Δημοσιεύσεις: 171
Εγγραφή: Τρί Ιουν 14, 2016 6:25 pm

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό spasias » Τετ Μαρ 08, 2017 10:30 pm

Αγαπητέ Θωμά σε καταλαβαίνω απόλυτα. Δυστυχώς και εγώ συνέχεια αναζητώ αυτές τις ιδανικές συνθήκες γενικά σε καθημερινά πράγματα της ζωής μου όχι για κάποιο συγκεκριμένο λόγο απλά μάλλον επειδή θέλω να δίνω απάντηση σε οτιδήποτε άγνωστο υπάρχει γύρω μου.
Σχετικά με τις ιδανικές συνθήκες παλαίωσης υπάρχουν παρά πολλές μελέτες ακόμα και πατέντα τα οποίες μπορείς να βρεις κάνοντας μια αναζήτηση για tobacco fermentation. Από ότι έχω διαβάσει και από την επαγγελματική μου εμπειρία έχω καταλήξει στα ακόλουθα. Ο καπνός είναι ζωντανός και περιέχει πολλούς μικροοργανισμούς αερόβιους και αναερόβιους. Με τη ζύμωση οι μικροοργανισμοί ¨τρώνε¨ διάφορες πτητικές και λοιπές οργανικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό και τις μετατρέπουν σε απλούστερες. Για παράδειγμα ένα στάδιο μιας π.χ. αναερόβιας ζύμωσης είναι και η παραγωγή αμμωνίας ή η παραγωγή οξέων κ.λπ. στάδια που βλέπουμε και στα πούρα που καπνίζουμε.
Για να μπορέσουν λοιπόν να διατηρηθούν και αναπτυχτούν οι μικροοργανισμοί χρειάζονται ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Ως εδώ όλα καλά το πρόβλημα όμως δυστυχώς είναι ακόμα πιο σύνθετο. Οι μικροοργανισμοί δεν είναι ένας και δύο αλλά εκατοντάδες και σχεδόν πάντα συνυπάρχουν πολλοί μικροοργανισμοί παράλληλα. Επομένως και να θέσεις τους κατάλληλες συνθήκες μπορεί να μην έχεις και τους κατάλληλους μικροοργανισμούς για να σου κάνουν την επιθυμητή ζύμωση και να πάρεις τα επιθυμητά αρώματα με την παλαίωση. Αν βάλουμε στο παιχνίδι και τα κουβανέζικα πούρα που από ότι έχω καταλάβει όλα στην παραγωγή γίνονται παραδοσιακό και εμπειρικά (όπως το κρασί του παππού μου) δεν μπορείς να βγάλεις άκρη. Προσωπικά πάντα στα κουβανέζικα πιστεύω ότι η πλειονότητα των τοπικών μικροοργανισμών που υπάρχουν στα καπνά αλλά και στους θαλάμους ωρίμανσης και διατήρησης των καπνών και στη συνέχεια πούρων δίνουν τα ιδιαίτερα αρώματα στο τελικό προϊόν.
Από ότι διάβασα σε ένα άρθρο μερικές καπνοβιομηχανίες παστεριώνουν τα καπνά τους στους 60 ή και 80 βαθμούς σκοτώνοντας όλους τους φυσικούς και τυχαίους μικροοργανισμούς ζύμωσης αδρανοποιώντας τελείως το καπνό. Στη συνέχεια κάνουν προθήκη των δικών τους κατάλληλων μικροοργανισμών σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίες & υγρασίας ( inoculating tobacco with suitable cultivated microorganisms) ώστε να επιτύχουν την ίδιας μορφής ζύμωση άρα και το ίδιο πάνω κάτω γευστικό προφίλ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι έτσι είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις το ιδιαίτερο προφίλ που θα σου δώσει μια φυσική και τυχαία διαδικασία που μπορεί να περιλαμβάνει εκατοντάδες ίσως αλλαγές πληθυσμών μικροοργανισμών στην πορεία της.
Όπως καταλαβαίνεις όμως κάτι τεχνητό και ελεγχόμενο είναι πολύ δύσκολο να γίνει σε μικρή κλίμακα … Επομένως ή τα αφήνεις στην τύχη τους ή προσπαθείς να στήσεις ένα περιβάλλον μικροοργανισμών που θα σε καλύπτει γευστικά σε υγραντήρα με σταθερές συνθήκες, ελπίζοντας ότι η γκάμα των μικροοργανισμών ζύμωσης που έχεις μέσα θα διατηρείται πάνω κάτω ποιοτικά σταθερός.
Τώρα σε πολύ υψηλές υγρασίες πέρα από τους καλούς μικροοργανισμούς αναπτύσσεται και η μούχλα που δεν τη θέλουμε όπως επίσης σε πολύ χαμηλές υγρασίες και υψηλές θερμοκρασίες όλα πεθαίνουν και τα πούρα είναι σαν αδρανή. Για να αναστηθούν θα πρέπει να τους δώσεις συνθήκες υγρασία και θερμοκρασία όπως επίσης και τους μικροοργανισμούς π.χ. να τα βάλεις μαζί με άλλα ζωντανά πούρα σε υγραντήρα και να τους δώσεις χρόνο για να μπορέσουν να αναστηθούν :mrgreen:
spasias
Δημοσιεύσεις: 171
Εγγραφή: Τρί Ιουν 14, 2016 6:25 pm

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό spasias » Τετ Μαρ 08, 2017 10:41 pm

Τάκης έγραψε:
...
ο Min Ron Nee, ένας από τους πιο παθιασμένους cigar lovers
αλλά και μεγαλύτερους συλλέκτες πούρων στον κόσμο
παλαιώνει τα πούρα του αφού πρώτα τριπλοφασκιώσει αεροστεγώς με σελοφάν
την κάθε (σφραγισμένη) κούτα ξεχωριστά...


Σχετικά με τον συγκεκριμένο συλλέκτη. Πιστεύω ότι κάνει το φάσκιωμα για να μην ανακατεύονται (επιμολύνονται) οι διάφοροι μικροοργανισμοί από το κάθε κουτί ώστε να αφήσει ότι μικροοργανισμό υπάρχει μέσα στο κάθε κουτί να κάνει τη δουλειά του. Για μένα προσωπικά έχει κάνει μια πολύ καλή προσέγγιση στο θέμα παλαίωσης γιατί κρατάει μέσα όσο το δυνατόν πιο πολλούς μικροοργανισμούς που υπήρχαν από το εργοστάσιο παραγωγής. Άρα μάλλον λογικά θα πρέπει να αγοράζει και πολύ φρέσκο και αμόλυντο από λοιπούς υγραντήρες πράμα. :D
Άβαταρ μέλους
Nickos H
Δημοσιεύσεις: 1527
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 22, 2011 2:08 am
Τοποθεσία: Athens , Chania

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Nickos H » Τετ Μαρ 08, 2017 11:05 pm

@Spasias.

Και να αναστηθούν τεχνικά, δηλαδή να ανακτήσουν τα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας, ένα πούρο το οποίο έχει χάσει τα αρώματά του δεν πρόκειται να επανέλθει επειδή θα το βάλεις δίπλα σε άλλα "ζωντανά" πούρα. Σήμερα το απόγευμα, άνοιξα μια κούτα του 1999, μια κούτα 18 ετών. Τα πούρα ήταν σε άριστη κατάσταση και αυτό είχε να κάνει κυρίως με τις συνθήκες φύλαξής τους όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Αν στα πρώτα χρόνια ζωής του πούρου, δεν το προσέξεις τότε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό έχασες την παρτίδα. Αυτό δεν είναι πάντα απόλυτο γιατί έχει να κάνει ΚΑΙ με το φύλλο, την ποιότητά του, το fermentation που πέρασε πριν καν στριφτεί κλπ. Σε σχέση με όσα αναφέρεις για το σελοφανάρισμα των κουτιών θα σου πω ότι το εφαρμόζω και εγώ. Ξεκίνησα με το να σελοφανάρω ένα ένα τα singles που έχω και επεκτάθηκα αργότερα και στις κούτες. Η διαφορά του σελοφάν είναι ότι έχει πόρους και έστω και τραγικά αργά τα πούρα αναπνέουν, πράγμα που στα jar δεν γίνεται. Αν δεις πχ στα διάφορα σπανιόλικα jar τύπου Σεβίλλης, τα πούρα που βάζουν μέσα είναι πούρα που έχουν ήδη...κάποια χρόνια (3 ή 5 κλπ) παλαίωσης. Από τη στιγμή βέβαια που έστω και μια φορά το χρόνο ανοίγεις το jar, είναι αρκετό για να πετάξει το όποιο πουλάκι..(λέγε με αμμωνία ή άρωμα). Προσωπικά είμαι υπέρ του σελοφαναρίσματος και της τοποθέτησης του κουτιού είτε σε κέδρινο box μέσα σε ένα μεγαλύτερο walk in ή μέσα σε καλής ποιότητας υγραντήρα.

Σε ότι έχει να κάνει με το μικροκλίμα θα σας πω κάτι. Μου πήρε πάνω από ενάμιση χρόνο, έναν άριστο τεχνικά και κατασκευαστικά υγραντήρα, να τον σετάρω. Να μάθω τα χούγια του, να μάθει κι' αυτός τα πούρα μου. Μετά από ενάμιση χρόνο διαπίστωσα εμπειρικά ότι πια εκεί μέσα υπάρχει ένα μικροκλίμα στο οποίο τα πούρα μου, θα μπουν θα ξεκουραστούν και μετά από αρκετό καιρό θα δοκιμαστούν και θα καπνιστούν και το μικροκλίμα αυτό είναι του γούστου μου. Αν ρωτήσεις τον Τάκη πχ για τις ντουλάπες του θα σου πει το ίδιο. Το έφτιαξες; To σενιάρισες; Τελείωσες.. Αλλαγές στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος και μεταβολές στην υγρασία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Ξέρω εμπειρικά πλέον, ποιούς μήνες του χρόνου θα προσθέσω ελάχιστο νερό ή θα το αφαιρέσω και τελείως, όπως και υπολογίζω τις αλλαγές που θα επιφέρει κάθε μια νέα κούτα που βάζω μέσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μικροπροβλήματα μια στο χρόνο πχ δεν μπορεί να εμφανιστούν αλλά δεν με αγχώνουν.
cigarsforum.gr
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Δημοσιεύσεις: 10714
Εγγραφή: Δευ Αύγ 22, 2011 9:46 am
Τοποθεσία: Neverland

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Τάκης » Πέμ Μαρ 09, 2017 8:05 am

+1

και για να προσθέσω άλλη μια νότα στην πολυπλοκότητα της συζήτησης μας, θα ρωτήσω το εξής:
πόσο νομίζετε ότι μπορεί να γίνει "καλύτερο" ένα πούρο
διατηρημένο στις ιδανικότερες-επιστημονικά ελεγχόμενες συνθήκες
σε σχέση με ένα "δίδυμο" πούρο, διατηρημένο σε έναν σπιτικό υγραντήρα μεσαίου budget
που πληροί όλες τις βασικές προϋποθέσεις?
(μην πάρετε τοις μετρητοίς το παράδειγμα μου, καταλαβαίνετε τι εννοώ)

είναι διακριτή αυτή η διαφορά λοιπόν, μπορεί να την καταλάβει ο καθένας και να την εισπράξει καπνίζοντας το?

η δική μου απάντηση είναι πως όχι, ούτε μετρήσιμη διαφορά υπάρχει, ούτε θα την καταλάβει κανείς
έχω καπνίσει πούρα από "ναούς", αγγλικούς κυρίως, αλλά και από διάφορους μεγάλους συλλέκτες
τα οποία φυλάσσονταν σε πραγματικά μαυσωλεία

ε λοιπόν, χωρίς καμία δόση σνομπ και μετά από τόσα χρόνια
λέω αβίαστα πως προτιμώ τα "δικά" μου πούρα, εννοώντας αυτά που "μεγάλωσα" εγώ
είχα-έχω τέτοια πούρα που τα πήρα 1-2 ετών, και σήμερα έχουν πάει και φαντάροι
κι η σχέση μου μαζί τους, ξεπερνάει πολυεπίπεδα (που λέει κι ο Svensk,) τη σχέση πούρου-καπνιστή...

Fairlight έγραψε:
Nickos H έγραψε:Σαν ρέκτης και συλλέκτης πάντως διαφωνώ κάθετα με τη λογική του να ελέγχω τα πάντα και να είναι τα πάντα πλήρως ρυθμισμένα.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι συμφωνώ πλήρως μαζί σου. Δεν θα πρότεινα σε κανέναν να κάνει ότι κάνω εγώ.

μου αρέσεις! :wink:

Θωμά, νομίζω πως θα ήταν χρήσιμο όταν "ολοκληρωθεί" το thread και κατατεθούν κι άλλες τυχόν απόψεις
να βγει και ένα πρακτικό ρεζουμέ από τις διάφορες θεωρητικές προσεγγίσεις που καταγράφηκαν
να κάνεις δλδ στο τέλος έναν πίνακα, με τις βασικές διαπιστώσεις στις οποίες συμφωνούν οι περισσότεροι
για πτυχές που διίστανται σημαντικά οι γνώμες, θα μπορούσες να βάλεις και ψηφοφορία 8)
spasias
Δημοσιεύσεις: 171
Εγγραφή: Τρί Ιουν 14, 2016 6:25 pm

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό spasias » Πέμ Μαρ 09, 2017 8:22 am

@ Nickos H
Πολύ σωστά συμπλήρωσες αυτό που έγραψα. Ίσως να προκάλεσα σύγχυση αναφέροντας ότι τα ξερά θα αναστηθούν με τις σωστές συνθήκες και με την προσθήκη μικροοργανισμών. Εννοούσα ότι θα γίνουν ξανά ¨πούρα¨ με τα γενικά χαρακτηριστικά του πούρου και θα μπορέσουν να καπνιστούν. Φυσικά και θα έχουν χάσει πολλά από τα αρώματά τους κ.λπ. Είναι σαν να φτιάχνεις γιαούρτι από γάλα σκόνη με εμβολιασμό … γιαούρτι γίνεται, το τι γεύση θα έχει είναι άλλη ιστορία :mrgreen:
Άβαταρ μέλους
Haris_g
Δημοσιεύσεις: 1566
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 24, 2014 1:00 am
Τοποθεσία: Λεμεσος - Κυπρος

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό Haris_g » Πέμ Μαρ 09, 2017 9:48 am

μιας και μου ακύρωσαν το πρωινό meeting και αφού είχε πολλές μέρες να κάτσω διαβάσω παλιά ποστ και συζητήσεις....
Είπα να ξανδιαβάσω αυτό και να παραθέσω το κομμάτι μου...

Πολύ σωστή και λογική η απορία και η σκέψη του Θωμά... Ισως να υπάρχουν κάποια εμπειρα και εμπεριστατωμένα κείμενα που έγινα απο εταιρίες παραγωγής για την παραγωγή, την φύλαξη, την ωρίμανση και την παλάιωση των καπνών και των παραγώγων του. Πιστεύω οτι αυτές οι εταιρίες είναι μη Κουβανέζικες, γιατί πολυ απλά ο Κουβανός θεωρεί οτι ξέρει να κανει πούρα και τα κάνει καλα... Περαν του τεράστιου κομπλεξ που τους μαστίζει σε πολλόυς τομείς και παράγοντες, αν σε κάτι υπερηφανεύονται είναι ότι έχουν τα καλύτερα καπνά..
Αρα ότι και πούμε κρίνετε και περιορίζετε σε προσωπικές απόψεις και γνώμες άλλων πιο έμπειρων πουράνθρωπων. Ανθρωποι μύθοι σε όλο αυτό σαν ο Ρομπάινα που είπε ο Νίκος μας καθορίζουν (είτε μας αρέσει ή οχι) το πως και το γιατί. Ο Νταβιντοφ ας πούμε στο βιβλίο του γράφει ότι τα πούρα ενδίκνειτε να φυλάσονται στο 68-72... κάπου εκέι δηλαδή που ξέρουμε όλοι.
Οι αποκλήσεις όμως στον προφορικό (εκ πείρας) λόγο, είναι τερράστιες... δεν θα σου αναλήσει ο Νταφιντοφ πως και γαιτί γίνονται οι ζυμώσεις στο φύλλο, σίγουρα ξέρει αλλά δεν θα ασχοληθεί με κάτι τόσο εμπεριστατωμένα απο την στιγμή που ο ίδιος σαν κριτήριο έχει και συστήνει να έχεις την μύτη, τα χέρια, τα μάτια, την ακοεί και (αν γίνετε) την γευση τι άλλο να πει.
Σίγουρα ενδίκνειονται κάποιες συνθηκες (70/18 ας πούμε) που αν δεν κανω λάθος, καθορίζονται και απο το τροπικό κλιμα της Κούβα και των εκέι χωρών... - η Κούβα είναι ένας μεγάλος υγραντήρας μου είπε ένας φίλος, μόνιμος κάτοικος κούβας (οχι αυτος δεν έχει γνωστό που δουλέυει στο Παρτάκας :mrgreen: )

Τώρα, πέραν απο τα λεγόμενα των θρύλων, υπάρχει και η επιστημονική άποψη που σίγουρα μπορεί να βεβλιώσει (οχι να επιβάλει) το πως και το γιατί, δεδομένου ότι έχει κάποια δεδομένα-μεταβλητές για να καθορίσει. Ας πούμε όταν έχεις δεδομένα όπως, είδος φύλλου, ποικιλία, εποχή, χρονολογία, θα πρέπει να κάνεις αυτό... Κατι το οποίο απο μόνο του είναι πολυπλοκα περιπλοκο εώς ουτοπικό.
Σίγουρα η επιστήμη είναι για να βελτιώνει την ζωή μας για αυτό και αυτοι που ασχολούνται με αυτά ξέρουν και είναι πεπισμένοι ότι η επιστήμη και η τεχνολογία εξηγεί τα πάντα υπο προϋποθέσεις. οι περισσότεροι (ίσως και ο φίλος ο Θωμάς που δεν το γνώρισα ποτέ απο κοντά αλλα πιστεύω ότι είναι επιστήμων και ερευνητής σοβαρος, να ανήκει σε αυτό το γκρουπ) θεωρούν άστοχα ή ακόμα και αιρετικά , όποια συμπεράσματα υπάρχουν και είναι εξ υπακοής και απλά θεωρητικά. αρα χρειάζονται μια φόρμουλα για σωστή λειτουργία για να αποδείξουν τα πιο πάνω.

Επι της ουσίας όμως και σχετικά με την ανάσταση νεκρών υπο προηποθέσεις.....
Συμφωνα με επιστημονικές απόψεις (όπως θα έλεγε και ο φίλος ο Θωμας) ούτε ο Λάζαρος αναστήθηκε... πόσο μάλλων τα πούρα που έγιναν παστά για αφέθηκαν σε ακατάλληλες συνθήκες. Δεν γίνετε κύριοι και όμορφες κυρίες που γιορτάζατε χθες. Το πούρο είναι ζωντανος οργανισμός... αμα χάσει τα ζωτικά του οργανα... πάει χάθηκε. Φορεσε του ότι κοστούμια θες... δεν θα αλλάξει ποτέ... το πολύ πολύ απο ραγαδιασμένο box pressed να μαλάκώσει και να στρογγυλέψει. ούτε αρώματα, ουτε γευσεις ούτε τίποτα δεν τραβάει απο κάπου για να ζωντανεψει. Ειναι θέμα 2-3-4 ζυμώσεως που απαξ και δεν γίνουν σωστα... γαμισέτα!!

Σχετικά με το θέμα jar-υγραντήρα... Επειδή έχω την τύχη (κάποιοι το ξέρετε) να ''κληρονόμησα'' κάποια πούρα απο ένα μέλος της οικογένιας μου που κάπνισε απο ... παντα... αυτά τα λίγα πούρα που κάποιοι τα δοκιμάσατε κάποτε monte tubes του 97 η του 99 αν δεν κάνω λάθος. ήταν μέσα στα τουμπ τους, μέσα στο κουτί τους, αλλά στο βάθος ενος ερμαριού ρούχων (στο ερμάρι είχε και κάποια μπαλάκια ναφθαλίνη 8) ) , χωρίς υγραντικό για περίπου 8 χρόνια (τοτε που εκοψε το κάπνισμα ο ιδιοκτήτης τους) ... νομίζω οι πλείστοι τα δοκιμάσατε και ξέρετε αν ήταν καλά ή όχι.... Μετα απο λίγο καιρό έβγαλε προσφορά το casa τα ίδια πούρα... με ημερομηνία που κοντινή.... αλλά κακοσυντηριμένα σε τερραστιες αποθήκες που μονο υγρασία νιώθεις.... κάπνισα και απο αυτά....
ΟΧΙ κυριοι... οχι, καμία σχεση!!! το πούρο το παρατημένο στην ντουλάπα τόσα χρόνια ήταν πραγματικά el dorando !!!

ταπεινή μου αποψη (που σαν μηχανικός δεν επρεπε να την εχω) είναι οτι σε αυτό το πραγμα που λέγετε πούρο και δηλωνω φανατικός ερασιτέχνης, ότι δεν με νοιάζει και προτιμώ να παραμέινω ρομαντικός καπνιστής με μόνο γνωμονα το προσωπικο γούστο.

υ.γ. και εγω σε λιγα χρόνια θα έχω τα δικά μου ΠΠΚ :D
Μια Slenderella την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα!!!
Άβαταρ μέλους
tommi
Δημοσιεύσεις: 1124
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 01, 2015 10:01 am

Re: Σωστές συνθήκες διατήρησης

Δημοσίευσηαπό tommi » Πέμ Μαρ 09, 2017 10:58 am

Καλημέρα και από εμένα
'Εχω πραγματικά διαβάσει πάρα πολλά για πούρα,και πειραματίστηκα ακόμη ποιό πολύ,στον βαθμό που μπορούσα,και αποφάσισα να κόψω και το διάβασμα και τα πειράματα....

Επιστροφή σε “Αποθήκευση - Παλαίωση ...”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης