Περί γευσιγνωσίας συνέχεια......

kostashabanos
Δημοσιεύσεις: 1352
Εγγραφή: Τετ Ιαν 21, 2009 10:31 pm

Δημοσίευσηαπό kostashabanos » Παρ Μαρ 13, 2009 1:17 pm

σε ποιό κουβανέζικο και τι ακριβώς και σε ποιο σημείο θα μας πεις, όχι γενικά και αόριστα. να κάνουμε όλοι το ίδιο τεστ.
Επισκέπτης

Δημοσίευσηαπό Επισκέπτης » Παρ Μαρ 13, 2009 2:10 pm

kostashabanos έγραψε:σε ποιό κουβανέζικο και τι ακριβώς και σε ποιο σημείο θα μας πεις, όχι γενικά και αόριστα. να κάνουμε όλοι το ίδιο τεστ.

Aν εχεις καποια αντεπιχειρήματα γιατί δεν μας τα λες?
Ο,τι δεν αντιλαμβανομαστε δεν σημαινει πως δεν υπαρχει κι ολας!Ισως ακουγεται λιγο μεταφυσικό, αλλά ετσι ειναι.Ποσο μαλλον όταν συνοδεύεται και από επιχειρηματα!
O Redrum παλιοτερα ειχε παρουσιασει μια πολύ καλή τεκμηρίωση, και ο Maltakias τελευταια εχει γραψει αρκετά ενδιαφεροντα.
RedRum
Δημοσιεύσεις: 1508
Εγγραφή: Τρί Σεπ 11, 2007 6:49 pm

Δημοσίευσηαπό RedRum » Παρ Μαρ 13, 2009 2:26 pm

kostashabanos έγραψε:σε ποιό κουβανέζικο και τι ακριβώς και σε ποιο σημείο θα μας πεις, όχι γενικά και αόριστα. να κάνουμε όλοι το ίδιο τεστ.


Πηγαινε βρε ανθρωπε μου και διαβασε λιγο για φυσιολογια και νευρολογια της γευσης και ποσο διαφερει απο ανθρωπο σε ανθρωπο, για aromatic volatile compounds, για catotenoids στον καπνο, και μετα τα λεμε...
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Παρ Μαρ 13, 2009 4:49 pm

RedRum έγραψε:...φυσιολογια και νευρολογια της γευσης και ποσο διαφερει απο ανθρωπο σε ανθρωπο...


μένω σ' αυτό το τελευταίο για να εκφράσω τη πεπείθησή μου, πως οι περισσότεροι από αυτούς που μιλούν για γεύσεις στα πούρα, και όχι μόνο, μιμούνται τους όντως υπάρχοντες supertasters, για λόγους εντυπωσιασμού ή γιατί απλά δεν θέλουν να φανούν άσχετοι. Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που κατά φαντασίαν ξεχωρίζουν διάφορες γεύσεις στα πούρα, αλλά και ο συνδιασμός των δύο αυτών κατηγοριών.

Oπως έχω ξαναγράψει κι εγώ, αλλά και άλλοι φίλοι, που καπνίζουν αρκετά και διαφορετικά πούρα την ημέρα, δεν ντρέπομαι να ομολογήσω, οτι δεν παίρνω και πολύ χαμπάρι από γεύσεις και αρώματα στο κάπνισμα του πούρου.
Εκτός από μερικά βασικά αρώματα και γεύσεις δεν καταλαβαίνω τους διάφορους συνδιασμούς από φουντούκια και βερύκοκα , αλλά αυτό δεν με απασχολεί ιδιαίτερα.
Στο κάτω - κάτω, αν θέλω να γευτώ φουντούκι ή φυστίκι Αιγίνης με το πούρο μου, μιάς και συνήθως το συνοδεύω με κάποιο ποτό, το οποίο πάλι συνοδεύεται από ξηρούς καρπούς παίρνω και μασουλάω ένα φουντούκι από το πιατάκι.
Ετσι έχω την μονοδιάστατη μεν, ατόφια δε, γεύση φουντουκιού και δεν με νοιάζει να τη ανακαλύψω στο πούρο μου.
Στο πούρο βάζω πάνω απ’ όλα την απόλαυσή του, σε συνδιασμό, ως επί το πλείστον, με μια ή περισσότερες άλλες απολαύσεις, που ταιριάζουν με το πούρο, όπως ένα καλό ποτό, καλή παρέα, καλή θέα, ηρεμία, ζεστασιά ή δροσιά ανάλογα κλπ.
Ποτέ δεν θα με ενδιέφερε να "απολαύσω" το πούρο με ένα ποτήρι κρύο νερό.
Η όλη φάση μου δίνει την εντύπωση καταναγκασμού, και η ανακάλυψη γεύσεων και αρωμάτων γίνεται αυτοσκοπός. Νομίζω, οτι έτσι χάνουμε την έννοια της απόλαυσης στην όλη αυτή προσπάθεια.
Μιλάω φυσικά για μας τους κοινούς θνητούς και όχι τους supertasters.

Ομως, παρ’ όλη την «αγραμματοσύνη» μου σε θέματα γεύσεων πούρου, είμαι κάλλιστα σε θέση να ξεχωρίσω, αν ένα κουβανέζικο πούρο είναι καλό ή όχι, από την εμφάνιση, την αφή και το άρωμά του, χωρίς καν να το ανάψω.
Άβαταρ μέλους
Παναγώτης Ψιακής
Δημοσιεύσεις: 357
Εγγραφή: Παρ Σεπ 28, 2007 3:22 pm
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Παναγώτης Ψιακής » Παρ Μαρ 13, 2009 5:50 pm

Τείνω να συμφωνήσω απόλυτα με το Νίκο, αφού όπως δήλωσα στο παρελθόν δεν πολυσκαμπάζω από καβουρδισμένους καρπούς και κάστανα στη ξυλόσομπα, αλλά μόνο από καθαρή ανόθευτη απόλαυση που μου προσφέρει αυτό που καπνίζω.
Είναι πολύ σημαντικό για μένα να διαχωρίζω ένα καλό πούρο από τον τρόπο που τραβάει και την συνολική εμπειρία που προσφέρει.
Δεν τολμώ να μπω στη διαδικασία να "ανακαλύψω" κρυμμένες νότες γεύσεων ούτε πράγματα που ίσως δεν υπάρχουν.
Αυτά τα αφήνω σε αυτούς που πραγματικά μπορούν να το κάνουν.
Εγώ επ' ουδενί δεν μπορώ.
Φυσικά δεν απορίπτω το γεγονός ότι κα΄ποιοι όντως έχουν τέτοιο χάρισμα, αλλά συγχωρέστε με οι περισσότεροι είναι τσαρλατάνοι.
Τέτοιος πάντως μου μοιάζει ο Suckling του CA!
Μα το Θεό μου 'ρχεται να του ρίξω φούσκο έτσι που μιλάει και ρουφάει το βόδι!!!
Με λένε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και όχι Παναγώτη, απλά δεν ξέρω ακόμα να γράφω καλά.....
Επισκέπτης

Δημοσίευσηαπό Επισκέπτης » Παρ Μαρ 13, 2009 5:57 pm

Προσωπικά τουλαχιστον ικανοποιούμαι ακομη κιʼ αν το πουρο μου, «…it does not leave behind it aromas similar to great Guerlains but rather the kind of heavy and fat tobacco…»,πραγμα που συμβαινει τις περισσοτερες φορες.
Αυτό φυσικά δεν σημαινει πως ολοι πρεπει να καταλαβαινουν τα ιδια με μενα, η να απορρίπτονται ως «δηθεν»!
Άβαταρ μέλους
maltakias
Δημοσιεύσεις: 845
Εγγραφή: Τετ Αύγ 20, 2008 8:08 am
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό maltakias » Παρ Μαρ 13, 2009 7:30 pm

Σας αρέσει απλώς να είστε αφοριστικοί ή το παιδέψατε καιρό και τελικά δεν σας βγήκε;

Και τελικά,δεν αναρωτιέστε,πέρα από την όψη και το καλό τράβηγμα τι είναι αυτό που κάνει ένα πούρο,ένα ποτό ένα κρασί να σας αρέσει περισσότερο από άλλα;

Προφανώς η γεύση.Είχατε την τύχη να σας οδηγήσει κάποιος στα πρώτα σας βήματα ή να διαβάσετε μερικά πράγματα περί γευσιγνωσίας ή χημείας των συστατικών;

Σας βεβαιώνω ότι κορόιδευα με το χειρότερο τρόπο παλιότερα όταν άκουγα κάποιον να "ανακαλύπτει" γεύσεις στο κρασί του π.χ. ,αλλά είδα το φως μου από κάποιες συγκιρίες και χωρίς να είμαι supertaster μπορώ να αντιληφθώ πέντε πράγματα επιπλέον σε αυτά που πίνω κυρίως και τώρα προσπαθώ σε αυτά που καπνίζω.

Δεν προσπαθώ να πικάρω κανέναν,απλώς κουβέντα να γίνεται.
De omnibus dubitandum

http://maltakias.blogspot.com/
RedRum
Δημοσιεύσεις: 1508
Εγγραφή: Τρί Σεπ 11, 2007 6:49 pm

Δημοσίευσηαπό RedRum » Παρ Μαρ 13, 2009 7:31 pm

επειδη εγω την εχω ξεκινησει περισσοτερο την ιστορια, να εξηγηθω...

τυπικα, με βαση το PROP test, θεωρουμαι supertaster... τωρα, τι αντικτυπο εχει αυτο οσον αφορα τα πουρα, αυτο δεν μπορω να το πω με σιγουρια. Αυτο που ξερω ειναι οτι καταλαβαινω πολλες γευσεις, και διαφορες σε πουρα. Νομιζω οτι στην αναγνωριση γευσεων δεν ειμαι το ιδιο καλος ουτε στα κρασια ουτε σε αλλα ποτα (ειμαι ομολογουμενος πολυ καλος με το φαγητο). Ισως το αλκοολ να παιζει ρολο.

πραγματικα ο μονος λογος που καπνιζω πουρα ειναι για τις γευσεις, δεν εχω καπνισει ποτε τσιγαρο στη ζωη μου, και πανω απο ολα σε καμια περιπτωση ως status, για αυτο και αλλωστε σπανια καπνιζω δημοσια. Ακομα και στην Ελλαδα οταν ειμαι, με πολυ κολλητους μου, Σε καμια περιπτωση δεν κατακρινω κανεναν, αλλα νομιζω κανα 2 εδω ειναι λιγο ποζεραδες... (Νικος, Ψιακης, anastegeo δεν αναφερομαι σε εσας)

Τι να κανω.. απο τη μια το αντικειμενο μου ειναι οι νευροεπιστημες, απο την αλλη εδω και 6-7 χρονια ασχολουμαι με μοριακη γαστρονομια, η ενασχοληση και προσεγγιση μου στο πουρο δεν θα μπορουσε να εινα διαφορετικη.. εαν ενοχλει καποιους, σορρυ... καποιοι εδω σαν τον maltakia, hernesto και αλλους ενδιαφερονται για αυτη την επιστημονικη προσεγγιση, για αυτο και συμμετεχω σε αυτα τα θεματα. Το blog μου αλλωστε αυτη τη προσεγγιση εχει και θα εχει. Μαλλον θα σταματησω να συμμετεχω, εαν φτασει καποιος να με πει και Suckling θα το παρω κατακαρδα!!! (και εμενα μου τη σπαει αφανταστα...)

Απο την αλλη δεν αποκλειω πολλα να ειναι οντως στη φαντασια μου, αλλα στο κατω κατω και τι εγινε;;; η σχεση εγκεφαλου, μνημης και γευσης ειναι αρρηκτη. Να κανουμε ενα μικρο πειραμα; εαν σας πω τωρα να σκεφτειτε οτι δαγκωνετε ενα μηλο, ποσο εντονα νιωθετε αυτη τη γευση και αισθηση, σε μια κλιμακα απο 1(πολυ λιγο) εως 5 (πολυ εντονα)
Τελευταία επεξεργασία από RedRum σε Παρ Μαρ 13, 2009 7:49 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
RedRum
Δημοσιεύσεις: 1508
Εγγραφή: Τρί Σεπ 11, 2007 6:49 pm

Δημοσίευσηαπό RedRum » Παρ Μαρ 13, 2009 7:39 pm

το εχω ξαναβαλει το λινκ, αλλα ριξτε μια ματια για στοιχεια που υπαρχουν στον καπνο και που επηρεαζουν τη γευση:

http://www.leffingwell.com/caroten.htm

δειτε ιδιαιτερα τον πινακα στο τελος. Αυτα τα στοιχεια υπαρχουν στα πουρα, και σχετιζονται με αυτες τις γευσεις. Υπαρχουν και αρκετα αλλα στοιχεια, μερικα ακομα πιο σημαντικα.

Ε τι να κανουμε ρε παιδια, να πουμε οτι δεν υπαρχουν τα στοιχεια αυτα;;;

εγω αισθανομαι τυχερος που καταλαβαινω ή νομιζω οτι καταλαβαινω διαφορες γευσεις.

τελος παντων, ο καθενας ας απολαυσει οτι καταλαβαινει, αλλα μην βγαινουμε και λεμε οτι οσοι καταλαβαινουμε γευσεις ειμαστε και φαντασιοπληκτοι... δηλαδη στα κρασια ο Parker ειναι ο βαρωνος Μινχαουζεν;;;
Τελευταία επεξεργασία από RedRum σε Παρ Μαρ 13, 2009 7:46 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Παρ Μαρ 13, 2009 7:45 pm

Τελικά οικονομικό πράγμα το πούρο.
Καίς ένα και έχεις φάει και τον αστακό σου τσάμπα.
Αστειεύομαι
Άβαταρ μέλους
maltakias
Δημοσιεύσεις: 845
Εγγραφή: Τετ Αύγ 20, 2008 8:08 am
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό maltakias » Παρ Μαρ 13, 2009 7:52 pm

Leonidas έγραψε:Τελικά οικονομικό πράγμα το πούρο.
Καίς ένα και έχεις φάει και τον αστακό σου τσάμπα.
Αστειεύομαι



:lol: :lol: :lol:
De omnibus dubitandum



http://maltakias.blogspot.com/
kostashabanos
Δημοσιεύσεις: 1352
Εγγραφή: Τετ Ιαν 21, 2009 10:31 pm

Δημοσίευσηαπό kostashabanos » Παρ Μαρ 13, 2009 8:46 pm

μου θυμίζεις κάποιον παλιό δημοσιογράφο του αθηνοράματος. μπαχάρια και λοιπά.
κι όλα αυτά πρωτίστως σε μη κουβανέζικα.
δεν μας τα λες καλά.
DimitrisF
Δημοσιεύσεις: 405
Εγγραφή: Τρί Οκτ 28, 2008 7:22 pm

Δημοσίευσηαπό DimitrisF » Παρ Μαρ 13, 2009 9:03 pm

Μπορεί να μην μπορούμε να διαχωρίσουμε 5000 γεύσεις που διαβάζω κατά καιρούς , αλλά κάποια βασικά που μας κάνουν να προτιμούμε κάποια πούρα σταθερά από κάποια άλλα νομίζω ότι είμαστε ικανοί. Όπως και κάποια που κάνουν κάποια πούρα ακόμα καλύτερα.
Και επιπλέον αν δεν είμασταν ικανοί να διαχωρίζουμε κάποιες γεύσεις και στοιχεία (ασχέτως αν ξέρουμε τι είναι και από που το θυμόμαστε) τότε γιατί καπνίζουμε?

Αυτό με την απόλαυση στο συνδυασμό ή την συνολική εμπειρία μου φαίνεται αφελές. Τότε να καπνίζουμε μόνο 1 πούρο το οποίο ξέρουμε οτι μας αρέσει , να μην αγοράζουμε Limitades και το λύσαμε.

Για μένα είναι γελοίο να ακούω για γεύση γλυκόριζας τσιγαρισμένης όχι παραπάνω απο 45 sec σε ελαιόλαδο Σικελίας , αλλά βασικά αρώματα που είμαι συνηθισμένος σίγουρα.
Χρειάζομαι ένα μικρό Joker.
Άβαταρ μέλους
maltakias
Δημοσιεύσεις: 845
Εγγραφή: Τετ Αύγ 20, 2008 8:08 am
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό maltakias » Παρ Μαρ 13, 2009 9:09 pm

Συμφωνώ 100% με αυτό που λες.
De omnibus dubitandum



http://maltakias.blogspot.com/
RedRum
Δημοσιεύσεις: 1508
Εγγραφή: Τρί Σεπ 11, 2007 6:49 pm

Δημοσίευσηαπό RedRum » Παρ Μαρ 13, 2009 9:20 pm

kostashabanos έγραψε:μου θυμίζεις κάποιον παλιό δημοσιογράφο του αθηνοράματος. μπαχάρια και λοιπά.
κι όλα αυτά πρωτίστως σε μη κουβανέζικα.
δεν μας τα λες καλά.


οτι πεις μεγαλε...

Επιστροφή σε “Φαγητό, ποτό και πούρο”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες