Κρασι, τι σας αρεσει;

RedRum
Δημοσιεύσεις: 1508
Εγγραφή: Τρί Σεπ 11, 2007 6:49 pm

Κρασι, τι σας αρεσει;

Δημοσίευσηαπό RedRum » Παρ Μαρ 05, 2010 11:20 am

Η αλλη μου μεγαλη αγαπη τον τελευταιο χρονο εχει αρχισει να γινεται το κρασι... εχω παρατησει τα ουισκι και το εχω ριξει στο κρασι.

Ηθελα να ρωτησω, τι πινετε; εαν κρινω απο τις εκλεκτικες επιλογες πουρων, φανταζομαι οτι εχετε πολυ καλα γουστα και στο κρασι. Φανταζομαι πινετε αρκετο ελληνικο κρασι, δυστυχως δεν εχω τη δυνατοτητα νο δοκιμασω παρα μονο οταν ειμαι ελλαδα. Νομιζω ομως οτι οι γειτονες μου οι Δραμινοι εχουν κανει εκπληκτικη δουλεια, μαλλον ο καλυτερος αμπελωνας και κρασια στην ελλαδα.

Εμενα προσωπικα μου αρεσουν τα Ιταλικα κρασια, με κορυφη τα Brunello, Barolo, Barbaresco. Συνδιαζουν νομιζω πολυ καλα το δυνατο φρουτο με τις γηινες γευσεις. Σιχαινομαι την γευση του δρυινου βαρελιου, εχω μια ευαισθησια στο να το εντοπιζω, και γενικα αποφευγω κρασια με πολυ βαρελι, σαν τα αμερικανικα Cabernet. Επισης μου αρεσει πολυ το Chinon, δηλαδη Cabernet Franc απο την κοιλαδα του Λιγηρα στη Γαλλια, με ιδιαιτερες "πρασινες" γευσεις σαν μπιζελια, μπροκολο κτλ. Πολυ ιδιαιτερο κρασι.

Τα μπορντω και Pinot απο Γαλλια δεν μπορω να πω οτι με ενθουσιαζουν, μαλλον διοτι τα περισσοτερα φτιαχνονται για να πινονται με τουλαχιστον 10 χρονια παλαιωση, και ειτε ειναι πολυ ακριβα οταν ειναι ετοιμα, η δεν εχω χρονο... εχω μια εξαδα Cos d Estournel 2004 (τα αγορασα το 2006 για 20 ευρω το μπουκαλι, τωρα παει στα 60!), μου την φυλαει ενα φιλος μου, θα ανοιχτουν απο το 2014 και υστερα (ζωη να εχουμε...)

Φυσικα, δοκιμαζω κρασι απο ολο τον κοσμο, και με εχουν ενθουσιασει τα φανταστικα Malbec απο Αργεντινη, τα Χιλιανα καμπερνε, Ν. ΑΦρικανικα Σιραζ, και τελευταια πινω αρκετα Ν.Ζηλανδεζικα Pinot.

Για πειτε!
DimitrisF
Δημοσιεύσεις: 405
Εγγραφή: Τρί Οκτ 28, 2008 7:22 pm

Δημοσίευσηαπό DimitrisF » Παρ Μαρ 05, 2010 11:55 am

Μισώ το κρασί, μου φέρνει καούρα και κυρίως υπνηλία από το πρώτο ποτήρι :P
Χρειάζομαι ένα μικρό Joker.
Άβαταρ μέλους
STINGBAR
Δημοσιεύσεις: 112
Εγγραφή: Παρ Φεβ 06, 2009 1:54 pm

Δημοσίευσηαπό STINGBAR » Παρ Μαρ 05, 2010 12:39 pm

ηλιαστος οινος Διαμαντη
σιατιστα
για μενα η καλυτερη συνοδεια για πουρο

www.diamantiswines.gr
DimitrisG
Δημοσιεύσεις: 206
Εγγραφή: Παρ Δεκ 12, 2008 11:06 am

Δημοσίευσηαπό DimitrisG » Παρ Μαρ 05, 2010 12:44 pm

Που να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει...

Από ελληνικά είναι πάρα πολλά τα ευχάριστα κρασιά. Θα μιλήσω μόνο για κτήματα γιατί δεν έχει νόημα να κατεβάσω ολόκληρη λίστα απο ετικέτες μιας και οι καλές οινοποιήσεις είναι πολλές. Από τα προσωπικά αγαπημένα είναι τα κτήματα Κυρ Γιάννη και Παλυβού, που θεωρώ πως έχουν βγάλει μερικά εξαιρετικά λευκά αλλά και κόκκινα. Απο εκεί και έπειτα τα αγιωργίτικα σταφύλια, ειδικά οταν δεν μιλάμε για μονοποικιλιακά κρασιά, δίνουν κατ' εμέ πάλι πολύ καλές οινοποιήσεις.

Απο ξένα, προτιμώ τα κρασιά που είναι βαριά, πλούσια και με γεμάτο στόμα, οπότε ο νέος κόσμος με ελκύει (εν αντιθέσει με τα γαλλικά, που είναι πιο φινετσάτα κρασιά) Carmenere... από Chile, έρωτας, ειδικά το Purple Angel.

Αυτά. Παρεπιπτόντως ΔΕΝ ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα κρασιά, οπότε οι απόψεις μου είναι μάλλον ερασιτεχνικού επιπέδου.
sic transit gloria mundi
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Παρ Μαρ 05, 2010 2:55 pm

Βλέπω φίλε ρεντ στην Ευρώπη η μόδα στα κρασία παραμένει η ίδια που ήταν και πριν 15 χρόνια.
Κι εγώ οταν ήμουν Βερολίνο αυτά έπινα. Ξέχασες το Vino nobile di Montepulciano, μιας και αναφέρθήκατε όλοι μόνο στα κόκκινα κρασιά. Υπ΄όψιν υπάρχουν κι άλλα χρώματα.
Τα Barolo δεν είναι όλα καλά. Από μία τιμή και πάνω αρχίζει το ενδιαφέρον. Τα φθηνά είναι για πέταμα. Εχει Barolo με 10€ sto supermarket. Ε καλύτερα να πάρεις Μαλαματινα.

Για τα γαλλικά τώρα, κάποτε κι εγώ έτσι νόμιζα, οτι πρέπει να δώσεις πολλά για να πιείς καλό κρασί.
Η τελευταία μου επίσκεψη στο Παρίσι με έπεισε για το αντίθετο. Ηπιαμε απίθανα κρασία με 30-50€. Πιό φθηνά δηλαδή από τα ιταλικά σου.
Ειδικά ενα εκπληκτικό St. Emilion (Bordeaux) του 1997. Τιμή; πολύ καλή για την ποιότητά του, κάπου ανάμεσα στα όρια που προανέφερα.

Ελλάδα: Oσο παραμένουμε στα κόκκινα, σαφώς και προτιμώ ή μάλλον πίνω αποκλειστικά κρασιά Βορείου Ελλάδας. Είναι λόγω κλίματος πολύ ανώτερα από τα νότια. Ο,τι ισχύει και στις αλλες μεσογειακές χώρες.

Λευκά: Bourgogne και μετά όλα τ' άλλα.
DimitrisG
Δημοσιεύσεις: 206
Εγγραφή: Παρ Δεκ 12, 2008 11:06 am

Δημοσίευσηαπό DimitrisG » Παρ Μαρ 05, 2010 3:03 pm

Νίκος έγραψε: Ελλάδα: Oσο παραμένουμε στα κόκκινα, σαφώς και προτιμώ ή μάλλον πίνω αποκλειστικά κρασιά Βορείου Ελλάδας. Είναι λόγω κλίματος πολύ ανώτερα από τα νότια. Ο,τι ισχύει και στις αλλες μεσογειακές χώρες.


Χμ... Εδώ μάλλον θα διαφωνήσω. Ελέω Αγιοργείτικου.
sic transit gloria mundi
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Παρ Μαρ 05, 2010 3:11 pm

DimitrisG έγραψε:
Νίκος έγραψε: Ελλάδα: Oσο παραμένουμε στα κόκκινα, σαφώς και προτιμώ ή μάλλον πίνω αποκλειστικά κρασιά Βορείου Ελλάδας. Είναι λόγω κλίματος πολύ ανώτερα από τα νότια. Ο,τι ισχύει και στις αλλες μεσογειακές χώρες.


Χμ... Εδώ μάλλον θα διαφωνήσω. Ελέω Αγιοργείτικου.


Δεν είναι θέμα ποικιλίας, γιατί έτσι θα μπορούσα να πω κι εγώ Ξινόμαυρο.

Είναι καθαρά θέμα κλίματος.
DimitrisG
Δημοσιεύσεις: 206
Εγγραφή: Παρ Δεκ 12, 2008 11:06 am

Δημοσίευσηαπό DimitrisG » Παρ Μαρ 05, 2010 3:15 pm

Νίκος έγραψε:
DimitrisG έγραψε:
Νίκος έγραψε: Ελλάδα: Oσο παραμένουμε στα κόκκινα, σαφώς και προτιμώ ή μάλλον πίνω αποκλειστικά κρασιά Βορείου Ελλάδας. Είναι λόγω κλίματος πολύ ανώτερα από τα νότια. Ο,τι ισχύει και στις αλλες μεσογειακές χώρες.


Χμ... Εδώ μάλλον θα διαφωνήσω. Ελέω Αγιοργείτικου.


Δεν είναι θέμα ποικιλίας, γιατί έτσι θα μπορούσα να πω κι εγώ Ξινόμαυρο.

Είναι καθαρά θέμα κλίματος.


Είναι και θέμα ποικιλίας... Δεν έχουν όλες οι ποικιλίες τις ίδιες δυνατότητες. Και μην ξεχνάς, αναφορικά με το κλίμα, πως η συγκεκριμένη περιοχή (Νεμέα) παρουσιάζει έντονες κλιματικές διαφοροποιήσεις ελέω των μεγάλων διαφορών στο υψόμετρο που την χαρακτηρίζει.
sic transit gloria mundi
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Παρ Μαρ 05, 2010 3:36 pm

Εννοούσα, δεν είναι θέμα ποικιλίας, που είναι ανώτερα τα βόρεια.
Ιδια ποικιλία νότιο, ίδια ποικιλία βόρειο.
Οχι αγιωργίτικο και ξινόμαυρο.

Αυτό ισχύει και στη Γαλλια και στην Ιταλία. Ανώτερης ποιότητας τα βόρεια από τα νότια και εκεί.
Ασχέτως ποικιλίας.

Αλλά ας μη το κάνουμε cc-nc
DimitrisG
Δημοσιεύσεις: 206
Εγγραφή: Παρ Δεκ 12, 2008 11:06 am

Δημοσίευσηαπό DimitrisG » Παρ Μαρ 05, 2010 3:53 pm

Νίκος έγραψε:Αλλά ας μη το κάνουμε cc-nc


Γιατί...............??????? :(

:) :) :)
sic transit gloria mundi
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Παρ Μαρ 05, 2010 3:56 pm

Ελαιόλαδο έχετε καλύτερο.
RedRum
Δημοσιεύσεις: 1508
Εγγραφή: Τρί Σεπ 11, 2007 6:49 pm

Δημοσίευσηαπό RedRum » Παρ Μαρ 05, 2010 4:22 pm

Νίκος έγραψε:Βλέπω φίλε ρεντ στην Ευρώπη η μόδα στα κρασία παραμένει η ίδια που ήταν και πριν 15 χρόνια.
Κι εγώ οταν ήμουν Βερολίνο αυτά έπινα. Ξέχασες το Vino nobile di Montepulciano, μιας και αναφέρθήκατε όλοι μόνο στα κόκκινα κρασιά. Υπ΄όψιν υπάρχουν κι άλλα χρώματα.
Τα Barolo δεν είναι όλα καλά. Από μία τιμή και πάνω αρχίζει το ενδιαφέρον. Τα φθηνά είναι για πέταμα. Εχει Barolo με 10? sto supermarket. Ε καλύτερα να πάρεις Μαλαματινα.

Για τα γαλλικά τώρα, κάποτε κι εγώ έτσι νόμιζα, οτι πρέπει να δώσεις πολλά για να πιείς καλό κρασί.
Η τελευταία μου επίσκεψη στο Παρίσι με έπεισε για το αντίθετο. Ηπιαμε απίθανα κρασία με 30-50?. Πιό φθηνά δηλαδή από τα ιταλικά σου.
Ειδικά ενα εκπληκτικό St. Emilion (Bordeaux) του 1997. Τιμή; πολύ καλή για την ποιότητά του, κάπου ανάμεσα στα όρια που προανέφερα.

Ελλάδα: Oσο παραμένουμε στα κόκκινα, σαφώς και προτιμώ ή μάλλον πίνω αποκλειστικά κρασιά Βορείου Ελλάδας. Είναι λόγω κλίματος πολύ ανώτερα από τα νότια. Ο,τι ισχύει και στις αλλες μεσογειακές χώρες.

Λευκά: Bourgogne και μετά όλα τ' άλλα.


οπως ειπα ειμαι νεανιας στα κρασια, λιγοτερο απο χρονο ασχολουμαι... οποτε ακομα στα παραδοσιακα παλαιοκοσμιτικα. Εχω στη λιστα πολλα λιγοτερο γνωστα, σαν Cahors κτλ, ολα με τον καιρο, εχω ακομα να πιω... :)


Δεν ξερω, εχω δοκιμασει καλα μπορτντω, με αλλα παντα οι τανινες τους μου ειναι λιγο πικρες... οπως εχω πει κατα επαναληψη, εχω ευαισθησια στο πικρο. Θα πω οτι τελευταια, εχψω ριξει λιγο παραπανω σε Pinot Βουργουνδιας, και ομολογουμενως ισως ειναι πιο πολυ του στυλ μου απο τα Μπορντω. Πολυ πιο φινετσατα,

Τα ιταλικα, ιδιαιτερα οπως φτιαχνται τελευταια εχουν λιγο παραπανω σακχαρα για να πινονται νεοτερα, μου καθονται υπεροχα. Ιδιως καλα Barolo. Οι τανινες ειναι αρκετα πικρες, αλλα ισοροπουνται απο πιο εντονο φρουτο.

ΑΑΑΑ ξεχασα τα Chat du Pap (δεν το γραφω ολοκληρο). Καταπληκτικα κρασια, ιδιως του 2007 πινονται τωρα και ειναι παρα πολυ γευστικα. Και σαφως παντα το αγαπημενο μου Chinon, δεν ξερω, αλλα οποτε εχω αγορασει ηταν το κρασι της εβδομαδας. Μια μικρη παρενθεση, το 1930 ηταν 3 φορες πιο ακριβα και απο τα 1er Cru Μπορντω...


Απο νεοκοσμιτικα, νομιζω τα καλα Malbec, Cab χιλης και Pinot N.Zηλ ειναι απο τα αγαπημενα μου. Πρεπει λιγο να το ψαξω με τα πορτογαλεζικα και τα ισπανικα, δεν εχω δοκιμασει κατι πολυ ενδιαφερον ακομα.

περιμενω περισσοτερες προτασεις.

Νικο, καμια συγκεκριμενη μαρκα απο Μπορντω;
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Παρ Μαρ 05, 2010 5:12 pm

Μπα, είναι τόσο μεγάλη η γκάμα τους, αλλά και οι τιμές τους ακόμα πιό πολύ, οπότε καλύτερα να πεταχτείς εκεί και να δοκιμάσεις μόνος σου.

Από Ελλάδα τώρα, προαναφέρθηκε, ο κυρ Γιάννης όντως κάνει πολύ καλή δουλειά. Προσφατα ήπια ενα "2 Ελιές" και μου άρεσε πάρα πολύ.

Ο Γεροβασιλείου (αν δεν παινέψω και το σπίτι μου ε; ) είναι ο αγαπημένος μου παραγωγός.
Πριν δυό βδομάδες ήπια το Chardonay του στο 7 Θαλλασες στη Θεσσαλονίκη και ταίριαζε απόλυτα με τα θαλασσινά.

Δράμα, Παγγαίο άπαιχτα.
Επισκέπτης

Δημοσίευσηαπό Επισκέπτης » Παρ Μαρ 05, 2010 6:54 pm

Νίκος έγραψε: .... Παγγαίο άπαιχτα.

Εδώ κρύβεται όλη η αλήθεια!!! Και λίαν προσφάτως, Όβηλος ροζέ!!!
Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Παρ Μαρ 05, 2010 8:57 pm

cpt Kouk έγραψε:
Νίκος έγραψε: .... Παγγαίο άπαιχτα.

Εδώ κρύβεται όλη η αλήθεια!!! Και λίαν προσφάτως, Όβηλος ροζέ!!!


Προσφάτως???????

Επιστροφή σε “Φαγητό, ποτό και πούρο”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες