Mojito...

Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Ιουν 26, 2012 2:14 pm

https://www.dropbox.com/s/s884xmdvwp21p ... .13.49.jpg

Οι απαντήσεις μου και εντελώς υποκειμενικά:

Το ρούμι. Δεν χρειάζεται, για να μην πω οτι θα πάει τζάμπα, να είναι κάποιο σπέσιαλ ή παλαιωμένο μιας και σε τετοιου είδους λογκ ντριγκς υπερισχύουν τα αρώματα των υπολοίπων "επιθετικών" συστατικών.
Γι' αυτό και γίνεται κάλλιστα και χωρίς αλκοόλ, smoothie νεοελληνιστί.
Σκούρο ή διάφανο; προτιμώ το διάφανο για λογους οπτικούς περισσότερο. Εχει πιό "κρύα" εμφάνιση το μείγμα.

Μάρκες; επί το πλείστον Havana Club και Havana Club 3 anos, όπου το δεύτερο έχει κάπως κιτρινωπό χρώμα.
Ποσότητα. Στο συγκεκριμένο μεγάλο ποτήρι βάζω 6cl. Πολύ ελαφριά η αίσθησή του.

Λάιμ. Μισό, κομμένο στα τέσσερα (προαιρετικά μια φέτα γα το γαρνίρισμα, ειδικά αν προορίζεται για επισκέπτες)

Ζάχαρη. Ακατέργαστη (ιδανικά ζαχαροκάλαμου), οτιδήποτε άλλο είναι faux pas και ειδικά η λευκή ζάχαρη.
Ποσότης; τί να πω; άλλος τον πίνει τον καφέ σκέτο, αλλος πετιμέζι...

Μέντα. Καλό θα είναι να είναι όντως μέντα και όχι δυόσμος, δεντρολίβανο, μαντζουράνα κλπ.

Σόδα. Δεν βάζω σόδα, αλλά ανθρακούχο μεταλλικό νερό.

Παγάκια. Οσο πιό πολύ είναι θριματισμένα, τόσο πιό καλό το αποτέλεσμα.
Εδώ, βαρέθηκα να τα σπάσω περισσότερο απ' όσο μου τα έβγαλε ο καταψύκτης.
Καλό είναι, το ποτήρι, το λάιμ και τη δόση ρούμι να τα βάλουμε για κανα τέταρτο πριν τη δημιουργία στην κατάψυξη, για να μην μας ζεστάνουν το μείγμα (στο παράδειγμα το παρέλειψα και γι' αυτο το αποτέλεσμα είναι κάπως υδαρό).


Το πούρο. Καλοκαιρινό, δροσερό, φρουτώδες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, HdM Epi2 ως φαίνεται, κωδικού BTE NOV 06 (SLB 50).
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Δημοσιεύσεις: 10714
Εγγραφή: Δευ Αύγ 22, 2011 9:46 am
Τοποθεσία: Neverland

Δημοσίευσηαπό Τάκης » Τρί Ιουν 26, 2012 4:41 pm

ήμουνα σίγουρος :wink:

Gran Maître Νίκοs, "ζωγράφισες"

για τη συνταγή
για τις "λεπτομέρειες" της, που κάνουν τη διαφορά
για το τασάκι
για το αναδευτήρι του hotel nacional
για το ψάθινο
για τη γαλήνη
για τη θέα
για τον 50άρη επίκουρο του '06
για όλη τη "σύνθεση"

που είναι πίνακας καλοκαιρινός, δροσερός, νοσταλγικά ελληνικός
με το πεύκο, τη θάλασσα, τα "δώθε" και τα "απέναντι"
("ακούω" μέχρι και τα τζιτζίκια...)

εύγε!

(με το ίδιο πούρο
είχα συνοδεύσει το καλύτερο mojito που ήπια τον τελευταίο χρόνο
στο μπαρ πάνω από τα νερά που χορεύουν, στα μέρη σου
πέρυσι το καλοκαίρι)

saludos...8)
Άβαταρ μέλους
capobomba
Δημοσιεύσεις: 890
Εγγραφή: Δευ Σεπ 20, 2010 9:58 am

Δημοσίευσηαπό capobomba » Τρί Ιουν 26, 2012 5:38 pm

Νίκος έγραψε:Ζάχαρη. Ακατέργαστη (ιδανικά ζαχαροκάλαμου), οτιδήποτε άλλο είναι faux pas και ειδικά η λευκή ζάχαρη.


κι όμως, σε ένα σωρό συνταγές που είδα, χρησιμοποιούν κατεξοχήν λευκή ζάχαρη

αυτό φυσικά δε λέει κάτι, απλά ενισχύει την απορία μου: γιατί προτείνεις συγκεκριμένα ακατέργαστη ζάχαρη?
Cornelius
Δημοσιεύσεις: 205
Εγγραφή: Παρ Απρ 02, 2010 11:22 am
Τοποθεσία: Γαλάτσι

Δημοσίευσηαπό Cornelius » Τρί Ιουν 26, 2012 7:38 pm

Το μόνο που θα προσθέσω στην συνταγή του Νίκου είναι ότι εγώ χρησιμοποιώ Ξινόνερο Φλώρινας... :wink: κυριολεκτικά!
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τετ Ιουν 27, 2012 9:59 am

Αρχίσω από το τέλος.

Επί το πλείστον χρησιμοποιώ μακεδονικά νερά (και λόγω καταγωγής). Σουρωτή, Δουμπιά και Ξινό Νερό.
Πρώτη επιλογή το τελευταίο, που έχει πολύ μικρές και πυκνές φυσαλίδες και θυμίζει υφή σαμπάνιας.

Γιατί δεν χρησιμοποιώ άσπρη ζάχαρη :
Δύο οι λόγοι, ένας αντικειμενικός και ένας υποκειμενικός.

Μιλάμε για κουβανέζικη συνταγή. Κούβα και άλλα νησιά της Καραϊβικής σημαίνει τεράστιες μονοκαλιεργειες ζαχαροκαλαμου. Το ρούμι παρασκευαζεται από ζαχαροκάλαμο. Αρα, φαντάζομαι, αυτός που πρωτοέφτιαξε το mojito χρησιμοποίησε σαν γλυκαντική ουσία για να σπάσει την ξινίλα του λάιμ αυτό που βρήκε πιο εύκολα. Ζάχαρη ή σιρόπι ή μελάσα από ζαχαροκάλαμο, όχι από τεύτλα.

Την άσπρη ζάχαρη, όπως και το άσπρο ψωμί (κατ' επέκταση του άσπρο αλεύρι) τα έχω στείλει προ πολλού στον Καιάδα.

Το δια ταύτα είναι, ότι ο καθένας μπορεί να γλυκανει το ποτό του με ό,τι τους βρίσκεται ή ό,τι του επιτρέπει το διαιτολόγιο του.


Τάκη, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Στο Mostar που είχες πάει όντως φτιάχνουν καλό mojito, και όπως διαπιστώνω από την περιγραφή δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ γνωστών και αγνώστων, πράγμα καθόλου αυτονόητο στη χώρα μας.

Τέλος, το χειρότερο mojito που προσπάθησαν να μου πλασάρουν ήταν του Αγίου Πνεύματος σε μπαρ γνωστού νησιού. Θα το πω όμως, στην Σκιάθο ήταν.

Μου έφεραν ένα πράμα σαν πράσινη γρανίτα. Έντονα πράσινο. Ρώτησα με έκπληξη "τί είναι αυτό" και πήρα σαν απάντηση "μοχίτο".
Δοκίμασα, δεν πίνονταν με τίποτα, φώναξα τον "νεαρό" και του το είπα.
Έκπληκτος με ρώτησε, αν θέλω το κλασικό!? και μου είπε ότι τότε θα έπρεπε να περιμένω
Ούτε το κλασικό που μου έφερε πίνονταν. Και δεν το ήπια. Προφανώς για να ευχαριστησουν τον ιδιοτροπο πελάτη έβαλαν παραπανίσια δόση μπομπας ρούμι.
10? είχε το πράμα. Αφορολόγητο, εξυπακούεται, γιατί απόδειξη δεν ήρθε παρα μόνο αφού πληρώσαμε και αφού την ζητήσαμε.
Hank Moody
Δημοσιεύσεις: 131
Εγγραφή: Παρ Μάιος 04, 2012 3:58 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Δημοσίευσηαπό Hank Moody » Δευ Ιούλ 02, 2012 3:59 am

Μojito ποτέ με τριμμένο πάγο και μόνο με ζάχαρη σε σιρόπι,όλα τα άλλα είναι παραλλαγές .. βέβαια ο καθένας το πίνει όπως του αρέσει και προτιμά.
Rehab is for quitters.
Άβαταρ μέλους
jimbo
Δημοσιεύσεις: 3950
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 13, 2010 3:44 pm

Δημοσίευσηαπό jimbo » Δευ Ιούλ 02, 2012 6:17 am

Hank Moody έγραψε:Μojito ποτέ με τριμμένο πάγο και μόνο με ζάχαρη σε σιρόπι,όλα τα άλλα είναι παραλλαγές .. βέβαια ο καθένας το πίνει όπως του αρέσει και προτιμά.


....και μόλις ξεκίνησες πόλεμο! :lol:
Άβαταρ μέλους
capobomba
Δημοσιεύσεις: 890
Εγγραφή: Δευ Σεπ 20, 2010 9:58 am

Δημοσίευσηαπό capobomba » Δευ Ιούλ 02, 2012 9:53 am

Hank Moody έγραψε:Μojito ποτέ με τριμμένο πάγο και μόνο με ζάχαρη σε σιρόπι,όλα τα άλλα είναι παραλλαγές .. βέβαια ο καθένας το πίνει όπως του αρέσει και προτιμά.


δεκτόν, απλά θα ήθελα μια "επεξήγηση", ανάλογη με αυτή που έκανε ο Νίκος νωρίτερα :D

για να μαθαίνουμε όλοι, μυστικά και tips :wink:
Hank Moody
Δημοσιεύσεις: 131
Εγγραφή: Παρ Μάιος 04, 2012 3:58 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Δημοσίευσηαπό Hank Moody » Κυρ Ιούλ 08, 2012 4:50 am

capobomba έγραψε:
Hank Moody έγραψε:Μojito ποτέ με τριμμένο πάγο και μόνο με ζάχαρη σε σιρόπι,όλα τα άλλα είναι παραλλαγές .. βέβαια ο καθένας το πίνει όπως του αρέσει και προτιμά.


δεκτόν, απλά θα ήθελα μια "επεξήγηση", ανάλογη με αυτή που έκανε ο Νίκος νωρίτερα :D

για να μαθαίνουμε όλοι, μυστικά και tips :wink:



συνταγή Κούβας , 2 φορές έχω πάει,οι και καλά "ψαγμένοι" εκεί κάτω έτσι το προτιμάνε...και εγώ στην αρχή στράβωσα , γούσταρα τριμμένο πάγο και την ζάχαρη να κάνει κράτς κράτς .. όλα θέμα συνήθειας είναι.
Πάντως αν όντως θες να απολαύσεις άφοβα ένα μοχίτο στην Κούβα θα πρότεινα να αποφύγεις γενικά τον πάγο ,if you know what i mean

@jimbo , στα χαρακώματα γρήγορα,η αφορμή του πολέμου θα είναι το μοχίτο άλλα τα πραγματικά αίτια θα είναι τα πούρα :wink:




Υ.Γ. Επεξήγηση σαν του Νίκου δεν παίζει, ο τύπος είναι πολεμικός ανταποκριτής και κατέχει το συγγραφήν!
Rehab is for quitters.
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Ιούλ 10, 2012 6:02 pm

Δεν τίθεται θέμα πολέμου, ούτε καν αψιμαχίας, αφού αρχή-αρχή το έγραψα:
"Οι απαντήσεις μου και εντελώς υποκειμενικά"
Πάσα παραλλαγή λοιπόν καλοδεχούμενη.

Λίγα ακόμα για το κοκτέιλ:
Σιρόπι ή ζάχαρη;
Οσον αφορά τη γεύση, το ίδιο κάνει. Το σιρόπι είναι κορεσμένο διάλυμα ζάχαρης και ο (μόνος) λογος που το χρησιμοποιούν είναι, γιατί η ζάχαρη δεν διαλύεται καλά, έως και καθόλου, όσο πιό κρύο είναι το υγρό. Το χριτσι-χρίτσι, που λες.
Εύκολη η παρασκευή σιροπιού, κάνει και για φρέντο κλπ.
1 κιλό ζάχαρι σε ένα λίτρο βρασμένο νερό, το αφήνουμε να κρυώσει και αυτό ήταν. Γίνεται και με μισές ποσότητες στην ίδια αναλογία

Το μοχίτο δεν είναι αυτούσια συνταγή αλλά παραλλαγή του κλασικού κοκτέιλ Collins, αγγλικής προέλευσης από τον 19ο αιώνα, που είναι κατ' ουσίαν μία δροσιστική λεμονάδα σε μεγάλο ποτήρι, με βάση, τί αλλο αφού είναι αγγλικό, το τζιν.

Τέλος, παγάκια ή θριματισμένα παγάκια; προσωπικά μου αρέσει το θριματισμένο, αλλά αν ο άλλος βαριέται να τα σπάσει και τα πετάει ολάκερα στο ποτήρι, τι να πω;

Τώρα που το σκέφτομαι όμως και μιας και μιλάμε για το πώς θα μπορούσε να ήταν το ορίτζιναλ, τις πάλαι ποτέ εποχές, δεν είχαν παγάκια.
Είχαν όμως παγοκολώνες, από τις οποίες πιό εύκολα μπορούσαν να ξύσουν θρίματα, παρά να κόψουν παγάκια.
Συμπεραίνω λοιπόν, οτι το "ορίτζιναλ" είχε, αναγκαστικά, θριματισμένο πάγο.
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Δημοσιεύσεις: 10714
Εγγραφή: Δευ Αύγ 22, 2011 9:46 am
Τοποθεσία: Neverland

Δημοσίευσηαπό Τάκης » Τετ Ιούλ 11, 2012 7:26 am

οι δρόμοι της ζάχαρης
...όπως λέμε, οι δρόμοι του μεταξιού...
Άβαταρ μέλους
capobomba
Δημοσιεύσεις: 890
Εγγραφή: Δευ Σεπ 20, 2010 9:58 am

Δημοσίευσηαπό capobomba » Τετ Ιούλ 11, 2012 8:28 am

ερώτηση άσχετη αλλά και σχετική

το ελληνικό μοχίτο ποιό θα μπορούσε να είναι?

ούζο-λεμόνι πχ ? :?:
Άβαταρ μέλους
jimbo
Δημοσιεύσεις: 3950
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 13, 2010 3:44 pm

Δημοσίευσηαπό jimbo » Πέμ Ιούλ 26, 2012 5:40 pm

Καλοκαιρι στην Κρητη. Δυο mojito Με μια κορωνα. Διαλειμα για βουτια. Αλλα δυο, ενα robusto... Ολα αυτα με απιστευτη θεα, και ακομα πιο απιστευτη παρεα! Στην υγεια σας!!! :D
Άβαταρ μέλους
jimbo
Δημοσιεύσεις: 3950
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 13, 2010 3:44 pm

Δημοσίευσηαπό jimbo » Πέμ Ιούλ 26, 2012 9:57 pm

kai epeidi xrwstaw photo....
Sorry gia ta greeklish, ta ftiaxnw meta :)

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
capobomba
Δημοσιεύσεις: 890
Εγγραφή: Δευ Σεπ 20, 2010 9:58 am

Δημοσίευσηαπό capobomba » Σάβ Ιούλ 28, 2012 11:38 am

ωραιος! :D καλές διακοπές :D

Επιστροφή σε “Φαγητό, ποτό και πούρο”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron