Δοκιμάζοντας το νερό της ζωής.....

Άβαταρ μέλους
nikos doc
Δημοσιεύσεις: 1389
Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2010 12:16 pm
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Δοκιμάζοντας το νερό της ζωής.....

Δημοσίευσηαπό nikos doc » Παρ Φεβ 10, 2017 7:30 pm

Balvenie Triple Cask 12 years
Speyside 40%adv

Εικόνα

Τούτη η περίεργη εμφιάλωση απο το αποστακτηριο, εχει προκύψει απο το πάντρεμα τριών malt απο τρια διαφορετικά αλλα παραδοσιακά βαρέλια, first fill bourbon, refiil bourbon και sherry butts. Ολα μαζί έχουν μπει σε μια μεγάλη ξύλινη δεξαμενή γνωστή και ως tun όπου και έχουν αφεθεί να τα βρουν για άγνωστο χρόνο.
Μα ακομα προσπάθεια για κατι διαφορετικό, διαθέσιμη μόνο στο travel retail.
Σε εμάς έγινε γνωστή, στην δεκαεξάχρονη εκδοχή της απο κατι μακάρια σφηνάκια.....

ΜΥΤΗ
Γεμάτη μέλι, βανίλια. λιγο σταφίδα, φρούτα. Ανάλαφρη.

ΓΕΥΣΗ
Ώριμα μήλα, μέλι, κανέλα, γεμάτο σώμα. Δαμάσκηνα ξερά, βουτηγμένα στο βούτυρο. Λίγα πιπερια, πιο πολλά εξωτικά μπαχαρια μετά τη δεύτερη γουλιά.

ΤΕΛΕΙΩΜΑ
Πλούσιο, εσπεριδοειδή, πάλι μέλι, trademark του balvenie, λίγο δρυς απο τα βαρέλια, μπορεί φουντουκι....υπέροχο.

Για τα γούστα μου τα πήγαν μια χαρά, δεν έχασα την μπάλα, αλλα ευκολα θα το έπινα κάθε μέρα. Πολλή καλη ισορροπία, χαρακτήρας, παρόλη την έλλειψη αλκοόλ.
Δεν θα συγκρίνω με το αγαπημένο Doublewood, θα τα ζητήσω και τα δυο!
on the road...
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Δημοσιεύσεις: 9831
Εγγραφή: Δευ Αύγ 22, 2011 9:46 am
Τοποθεσία: Neverland

Re: Δοκιμάζοντας το νερό της ζωής.....

Δημοσίευσηαπό Τάκης » Κυρ Φεβ 12, 2017 5:48 pm

Ballantine’s Finest Blended Scotch Whisky

Εικόνα

ας πάμε για λίγο και στους φτωχούς συγγενείς
εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα blended με 40% ABV, ετικέτα που είναι εν ζωή από το 1910
και που σύμφωνα με τους δημιουργούς του:
“there are more than 40 malts and grains in this blend
these are carefully selected from 4 different iconic Scottish regions”

ΜΥΤΗ
αληθινό πανηγύρι, κρασοβάρελο, μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα, σταφίδα, μέλι δημητριακά

ΓΕΥΣΗ
κίτρο, πορτοκάλι, μήλο, ροδάκινο, βανίλια, ζαχαρωτά, καραμέλα, σοκολάτα

ΤΕΛΕΙΩΜΑ
σύντομο αλλά ok, αφήνει πράγματα πίσω του
γλυκό και πιπεράτο, ξύλο, βανίλια, κρέμα καραμελέ

ευχάριστη έκπληξη! πολύ complex για τα κυβικά του
γλυκό, φρουτώδες και σμουθιάρικο, με καραμπινάτο highland χαρακτήρα
δεν είναι καθόλου τυχαίο που ονομάστηκε από τον γκουρού Jim Murray
«No Age Statement (Standard) Blend of the Year»

η ελληνική τιμή του παίζει μέχρι και κάτω από 15 €, κάτι που το κάνει VFM με φτερά

Εικόνα
Μετανοείτε...
Άβαταρ μέλους
alex46
Δημοσιεύσεις: 3743
Εγγραφή: Παρ Δεκ 21, 2012 8:37 pm
Τοποθεσία: αθηνα

Re: Δοκιμάζοντας το νερό της ζωής.....

Δημοσίευσηαπό alex46 » Δευ Φεβ 13, 2017 2:38 pm

nikos doc έγραψε:Balvenie Triple Cask 12 years



το διπλοβαρελο μου αρεσει παρα πολυ .
με εχεις ιντριγγαρει τωρα και με αυτο ...
μονο αεροδρομιο παιζει αυτο ψηλε μου ε ?

ποτε πεταει κανεις σας ρε παιδια ??? :lol:
οὔτε γὰρ ἄρχειν οὔτε ἄρχεσθαι ἐθέλω
Άβαταρ μέλους
harmonica
Δημοσιεύσεις: 917
Εγγραφή: Τρί Μάιος 12, 2015 12:17 pm
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Δοκιμάζοντας το νερό της ζωής.....

Δημοσίευσηαπό harmonica » Δευ Φεβ 13, 2017 3:04 pm

Εγώ πετάω σε κάνα μήνα αλλα να δω τι θα πρωτοφερω!!
"Τhere are two things
a man never forgets-
his first love and his
first cigar."
Άβαταρ μέλους
suleygiannis
Δημοσιεύσεις: 721
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 05, 2015 4:22 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Δοκιμάζοντας το νερό της ζωής.....

Δημοσίευσηαπό suleygiannis » Δευ Φεβ 13, 2017 3:25 pm

Τα ρεχιοναλ σαντσο ;)
Με ζώσανε οι κουλέμπρες
Άβαταρ μέλους
tommi
Δημοσιεύσεις: 756
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 01, 2015 10:01 am

Re: Δοκιμάζοντας το νερό της ζωής.....

Δημοσίευσηαπό tommi » Δευ Φεβ 13, 2017 10:09 pm

Lagavulin 8 Year Old - 200th Anniversary Edition
Εικόνα
Islay 48% abv

Mετά απο την παρουσίαση/παρότρηνση του Νίκου εξ Γηραιάς Αλβιώνας ότι πρόκειται για πολύ καλό malt τόλημσα να κάνω την αγορά αυτού του 8χρονου επετιακού Lagavulin προς τιμήν για τα 200 χρόνια λειτουργίας του αποστακτηρίου.

Χρώμα
Θεσσαλονίκη>> 3 κλίκ πάνω απο το νερό
Δράμα>> νερομένο τσάι

Μύτη
Θεσσαλονίκη>> Ιώδιο,καπνός,Τύρφη η μάλλον ελαφρό κάρβουνο
Δράμα>>> Μήλο>>Μηλίτης>> και η Αφροδίτη τις Μήλου μαζί

Γέυση
Θεσσαλονίκη >>>Καπνός φίνος,μουσκεμένα δημητριακά>>
Δράμα>>Γλυκές νότες εξαφανισμένου μήλου ελαφρός καπνισμένα

Τελείωμα
Θεσσαλονίκη>> Μία ζεστασιά με έχει κυριέυσει
Δράμα>>> δέν θυμάμαι,είχα χαθεί στο Inmensas...

Tα φώτα σας παρακαλώ γιατί αυτή την μεγάλη διαφορά ?
Πρίν το πιώ και στις 2 περιπτώσεις ήπια πρώτα ένα εσπρεσσο,είχα φάει πρίν ώρες .Η μόνη διαφορά ήταν ότι στην Δράμα είχε -4
Μ΄άρεσε ποιό πολύ το Δραμινό,ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη

Τιμή απο 50 και άνω
Mic
Δημοσιεύσεις: 115
Εγγραφή: Δευ Απρ 04, 2016 11:34 pm
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτη

Re: Δοκιμάζοντας το νερό της ζωής.....

Δημοσίευσηαπό Mic » Τρί Φεβ 14, 2017 8:36 pm

Θωμά, να υποθέσω ότι η φιάλη έκανε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη και συνέχισε τις "παραστάσεις" στη Δράμα;
Άβαταρ μέλους
tommi
Δημοσιεύσεις: 756
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 01, 2015 10:01 am

Re: Δοκιμάζοντας το νερό της ζωής.....

Δημοσίευσηαπό tommi » Τρί Φεβ 14, 2017 10:36 pm

Έτσι ακριβώς Μιχάλη
Θα το δοκιμάσω σε λίγες μέρες πάλι,στην Θεσσαλονίκη για να δώ τη παίζει
Άβαταρ μέλους
nikos doc
Δημοσιεύσεις: 1389
Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2010 12:16 pm
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Δοκιμάζοντας το νερό της ζωής.....

Δημοσίευσηαπό nikos doc » Τρί Φεβ 14, 2017 11:15 pm

Φιλε μου, αν επινες έξω στο κρυο, αυτή ειναι η διαφορά σου. Πολυ πιο κλειστά τα κλαπετα στους -4....
Αν επινες μεσα, δεν εχω τι να πω :roll:
Μάλλον πρέπει να πιεις και αλλο για να καταλήξεις!
on the road...
Mic
Δημοσιεύσεις: 115
Εγγραφή: Δευ Απρ 04, 2016 11:34 pm
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτη

Re: Δοκιμάζοντας το νερό της ζωής.....

Δημοσίευσηαπό Mic » Τετ Φεβ 15, 2017 1:28 am

Θωμά έχω την υποψία ότι είναι θέμα οξυγόνωσης. Παρατήρησα το ίδιο φαινόμενο σε μια φιάλη lagavulin 12, που άνοιξα πέρυσι. Τα πρώτα 2 ποτήρια που δοκίμασα ήταν ...θυελλώδη! Το αλκοόλ σου πηρούνιαζε τη γλώσσα σαν διάολος, και μετά σου άφηνε μια απίστευτη βουτυράτη επίγευση. Μετά από κάνα δίμηνο που το ξαναδοκίμασα, η ένταση του είχε κάπως απαλύνει, και έβγαζε πιο ισσοροπημένα τις γεύσεις του. Νίκο, τι λές; Μπορεί να παίζει κάτι τέτοιο, ή είναι η ιδέα μου;
spasias
Δημοσιεύσεις: 95
Εγγραφή: Τρί Ιουν 14, 2016 6:25 pm

Re: Δοκιμάζοντας το νερό της ζωής.....

Δημοσίευσηαπό spasias » Σάβ Φεβ 18, 2017 5:02 pm

Και εγώ πιστεύω ότι έχει να κάνει με την αναπνοή του ποτού στη φιάλη. Σχεδόν όλα τα μπουκάλια με το που τα ανοίγω έχουν μια έντονη σπιρτάδα στην αρχή και πολλές γωνίες στη γεύση. Τα φαινόμενα εξαφανίζονται και οι γεύσεις στρογγυλεύουν μετά από 10-20 ημέρες στο ράφι. Το φαινόμενο παρατηρείται ακόμα πιο έντονο σε μεγαλύτερους από τους συνήθεις αλκοολικούς βαθμούς. Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ φυλακίζει πιο πολλά αρώματα τα οποία μπορούν να μπερδέψουν μη έμπειρους ουρανίσκους.
Επίσης μια καλή ιδέα είναι να πιείς το ποτό σου σε ειδικό ποτήρι Glencairn Glass που με την ανακίνηση μπορείς να το βοηθήσεις να ανοίξει ή με την προσθήκη λίγο νερού για να κατεβάσεις τον αλκοολικό βαθμό και να ξεδιαλύνουν πιο πολύ τα αρώματα.
Επίσης καλό είναι να μην κρατάμε για καιρό φιάλες με παρεχόμενο κάτω από το ¼. Η εξάτμιση του αλκοόλ ξεθυμαίνει και χαλάει το ποτό. :(
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Δημοσιεύσεις: 716
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 09, 2012 12:13 pm

Re: Δοκιμάζοντας το νερό της ζωής.....

Δημοσίευσηαπό Fairlight » Σάβ Φεβ 18, 2017 5:59 pm

Επειδή δεν ξέρω και πολλά απο malts, τα malts δεν χρειάζονται χρόνο να αναπνεύσουν στο ποτήρι? Τα cognacs πάντα χρειάζονται ανάλογα με τα έτη παλαίωσης.
spasias
Δημοσιεύσεις: 95
Εγγραφή: Τρί Ιουν 14, 2016 6:25 pm

Re: Δοκιμάζοντας το νερό της ζωής.....

Δημοσίευσηαπό spasias » Σάβ Φεβ 18, 2017 6:12 pm

Δεν είμαι και ειδικός. Από όσο έχω διαβάσει και έχω διαπιστώσει και εγώ ο ίδιος όλα τα παλαιωμένα ποτά πρέπει να αναπνεύσουν σε ειδικό ποτήρι. Αν μιλάμε και για υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς π.χ. 48%, όπως στην περίπτωση με το Lagavulin που αναφέρθηκε, η σωστή αναπνοή του ποτού σε σωστό ποτήρι θεωρώ ότι είναι απαραίτητη.
Έχω βρήκα τεράστια διαφορά σε ποτό που ήπια παράλληλα σε απλό ποτήρι χωρίς κούνημα για αναπνεύσει και σε ποτήρι κονιάκ με έντονη οξυγόνωση από την ανάδευση.
Άβαταρ μέλους
nikos doc
Δημοσιεύσεις: 1389
Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2010 12:16 pm
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Δοκιμάζοντας το νερό της ζωής.....

Δημοσίευσηαπό nikos doc » Κυρ Φεβ 19, 2017 10:42 am

Η παραμονή του ουΐσκι σε ´ειδικό´ποτηρι δεν το κανει ¨καλυτερο¨, επειδή αναπνέει σαν τα κρασιά ας πούμε.Το μόνο που καταφέρνει , σε ενα εύλογο χρονικό διάστημα 10-15 λεπτών ειναι να έρθει το ποτό στην θερμοκραςια του χώρου που καταναλώνεται.
Αν το κρατάς στο χέρι, όπως έχουμε ξαναγράψει, παίρνει θερμοκρασία πιο κοντα σε αυτήν του σώματος, με αποτέλεσμα τα μόρια του αλκοόλ να ερεθίζονται και να εξατμίζονται πιο γρήγορα, οπότε και η μύτη του αποστάγματος να ειναι πιο ζωντανή.

Σε οτι αφορά την παραμονή στην φιάλη ,αφού αυτή ανοιχτεί, προφανώς και κανει διάφορα. Όπως γράφετε παραπάνω, όσο πιο άδειο ειναι το μπουκάλι και όσο πιο πολυ καιρό περνάει το αναπομειναν ποτό σε αυτο, τόσο πιο μεγάλη ειναι η εξάτμιση του αλκοόλ που περιέχει, εξού και η μεγάλη διάφορα σε σχέση με την μύτη-γεύση απο οταν ηταν φρεσκο ανοιγμένο.

Σαν γενικό συμπέρασμα, ας κρατήσουμε οτι ,όσο πιο πολυ κρυο ειναι το απόσταγμα για χ-ψ λόγους, τόσο πιο κλειστές ειναι οι μυρωδιές και οι γεύσεις, όσο πιο ζεστό ισχύει το αντίθετο. Το πείραμα με το Glencairn στο χέρι το αποδεικνύει.
Ιδανικά με το αλλο χέρι κλείστε το άνοιγμα , και θα δείτε τους υδρατμούς να σχηματίζονται σε πολυ μικρο χρονικό διάστημα, στο πανω μέρος του ποτηριού. Η μύτη του αποστάγματος θα ειναι πολυ πιο έντονη....
Επίσης αφήστε ενα drum σε ποτήρι απο το απόγευμα για να το δοκιμάσετε το βράδυ, ειδικά αν ειναι ενα ποτό που το γνωρίζετε θα σας φανεί πολυ η διάφορα.

Φιλε Mic, ειδικά στο Lagavulin 12 που εχει πολυ υψηλό αλκοολικό βαθμό, τα φαινόμενα που περιγράφεις ειναι απολύτως λογικά!! Αλλα, όπως και να εχει, ειναι Ουΐσκαρος!

Φιλε Spasia, σιγουρα ενα tasting glass, βοηθάει στην απόλαυση, χωρίς όμως να ειναι κανόνας, και ενα tumbler κανει την δουλειά ειδικά σε αποστάγματα με πολυ έντονη μύτη. Επίσης θα έλεγα πρώτα να μυρίζεις και να δοκιμάζεις δυο τρεις γουλιές χωρίς ανάδευση και μετά να ξεκινάς το ανακάτεμα.
on the road...
Άβαταρ μέλους
tommi
Δημοσιεύσεις: 756
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 01, 2015 10:01 am

Re: Δοκιμάζοντας το νερό της ζωής.....

Δημοσίευσηαπό tommi » Κυρ Φεβ 19, 2017 5:09 pm

Καλησπέρα σας
Μιάς και ο λόγος από ότι κατάλαβα γίνεται για το Lagavuling 8 ,να σας πώ 'οτι 'ηρθε και έδεσε πιά
Έφυγαν οι ''περίεργες'' γέυσεις του,ήρθαν και στρογγύλεψαν πιά.
Εξαιρετικό το οχτάρι παιδιά

Επιστροφή σε “Φαγητό, ποτό και πούρο”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron