'98 H. Upmann Magnum 46, Cabinet

yiorgos
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Τετ Οκτ 11, 2006 1:28 am
Τοποθεσία: Δουβλίνο
Επικοινωνία:

'98 H. Upmann Magnum 46, Cabinet

Δημοσίευσηαπό yiorgos » Σάβ Οκτ 09, 2010 2:20 am

Τον τελευταίο καιρό, το φορμάτ που απολαμβάνω περισσότερο έιναι οι χοντρές κορώνες (γκόρντες). Hoyo και JL No1, Siglo IV και Punch Punch απο τις αγαπημένες μου. Μία απο αυτές όμως με άφηνε σχετικά αδιάφορο, η H.Upmann Magnum 46. Η μάρκα δέν είναι απο αυτές που θα έλεγα οτι μου αρέσουν, με κάποιες (παλαιωμένες) εξαιρέσεις. Τα καινούρια H.Upmann μου φέρνουν λίγο απο Montecristo...

Πρίν απο λίγες μέρες ήμουν σε ένα απο τα τοπικά καπνομάγαζα, ψάχνωντας ανάμεσα στα πoύρα απο 90s που έχουν στα ραφια. Μετά απο κουβεντούλα με τον μαγαζάτορα, μου βγάζει ένα 50αρι cabinet Upmann Magnum 46 απο 1998. Όλα τα πούρα σε άριστη κατάσταση, με σκούρα, λαδερά wrapper και έντονα αρώματα. "Κάπνισε ένα..." μου λέει, "...και μετα θα έρθεις να πάρεις και τα υπόλοιπα"!

Το πήρα κι έφυγα, και σήμερα είπα να το κάψω. Καταπληκτικό πούρο! Ξεκινάει με μέτρια ένταση και γεύσεις γής και κέδρου, κλείνωντας με έντονες και πλούσιες γεύσεις ξύλου, πιπεριού, ξηρών καρπών και γλυκάνισου. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η συνεχής εναλλαγή γεύσεων. Ακόμα κι απο τράβηγμα σε τράβηγμα, το πούρο είχε διαφορετικές γεύσεις. Σύγκριση με τα φρέσκα Mag 46 tubos, απλα δέν υπάρχει!

Γιατί όμως; Τόσο πολύ μπορεί να αλλάξει ένα πούρο όταν κοιμάται μέσα σε ένα cabinet για 12 χρόνια; Ή μήπως το χαρμάνι στις "μικρότερες" μάρκες δέν είναι και τόσο στάνταρ; Άρχίζω σιγά σιγά να πιστεύω το δεύτερο...
Άβαταρ μέλους
INS
Δημοσιεύσεις: 772
Εγγραφή: Παρ Οκτ 19, 2007 4:28 pm

Δημοσίευσηαπό INS » Σάβ Οκτ 09, 2010 8:51 am

Ή μήπως το χαρμάνι στις "μικρότερες" μάρκες δέν είναι και τόσο στάνταρ; Άρχίζω σιγά σιγά να πιστεύω το δεύτερο...


εχω κι εγω την εντυπωση οτι μετα το 2005 άλλαξε το χαρμανι των μαγνουμ 46, αλλά και του Connoisseur # 1 και ηλθε πιο κοντα στην λιμιταδα (τα παλιοτερα κουτια που ειχα καπνισει, με 2-3 χρονια παλαιωση, ερχονταν πιο κοντα σε κλασικα παρταγας).

και η λιμιταδα ομως μετα απο 5 χρονια παλαιωση εχει μεταμορφωθει απιστευτα...
Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Σάβ Οκτ 09, 2010 9:28 am

Τα καπνά των κουβάνων τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει. Οι εντατικές καλιέργειες, μεταλλαγμένοι σπόροι, λιπάσματα και δεν ξέρω τι άλλο, έχουν σαν αποτέλεσμα τα προ 2Κ καπνά να διαφέρουν σημαντικά.

Νομίζω ο kostahabanos είχε πεί κάποτε ότι η παλαίωση έχει νόημα όταν τα καπνά είναι καλά, αλλιώς τι να δώσουν. Κάπως έτσι είχε εκφραστεί και νομίζω είναι σωστό. Τι σωστό δηλαδή; Spot on.

Οι μάρκες -ευρείας κατανάλωσης- μοιάζουν πάρα πολύ, Pargagas, H. Upmann, RyJ είναι κοντά κοντά. Οχι ότι τα MC διαφέρουν. Λίγο πιο κέδρινα.

Θυμάμαι κάποτε έκαιγα S4. Λίγο μετά που πρωτοβγήκαν. Πούρο πραγματικό. Μοσχομύριζε ο χώρος. Τώρα είναι χορτάρια. Κρίμα.

Γενικά όμως θα έλεγα -παίζει να κάνω λάθος- ότι απο gorda, hermoso και πάνω προσέχουν τα χαρμάνια. Για τα slenders είναι τόσο κουλοί οι στρίφτες, που τα χαρμάνια δεν έχουν και νόημα.

Η gorda της H. Upmann είναι ακόμα και σήμερα κορυφαίο πούρο. Συμφωνώ όμως με τον yiorgos ότι δεν υπάρχει σύγκριση με τις παλιές σοδειές.
ΙΩΣΗΦ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Δημοσιεύσεις: 100
Εγγραφή: Παρ Αύγ 13, 2010 11:43 am
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευσηαπό ΙΩΣΗΦ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ » Σάβ Οκτ 09, 2010 9:58 am

Leonidas spot on.

Αναμφισβήτητα ένα παλαιωμένο (12άρι) σε σωστές συνθήκες καλό πούρο μπορεί να μεταμορφωθεί προς το καλύτερο, παράλληλα όμως στα δώδεκα χρόνια που πέρασαν έχουν βάλει το χέρι τους και οι Κουβανοί φίλοι μας.
Στο διάστημα των 12 ετών έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 4 διαφορετικά υβρίδια καπνού και ποικιλίες αντίστοιχες Criolo’98, Corojo’99, Habanos2000 και Capero No.1

Ο λόγος είναι παραγωγή σε φύλλα καπνού με θαυμάσιο σχήμα, χρώμα λαμπερό πράσινο, μεγάλο μέγεθος, πεντακάθαρα φύλλα και ταχύτερη ωρίμανση (έχοντας υπόψη τους και την ανάγκη για παραγωγή σε μεγάλα format-vitolas) παράλληλα στις φυτείες από Capero No.1 μεγαλώνουν δυο ή και τρία μεγάλα φύλλα περισσότερα, σε σχέση με τα άλλα υβρίδια, προσθετικά στην ποσότητα και το μέγεθος των φύλλων, η ανθεκτικότητα στις ασθένειες του καπνού (blue mold, black shank κ.λ.π.) είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Εξαιρετικής σπουδαιότητας για τους Κουβανούς είναι το γεγονός ότι το Capero No.1 δεν παράγει άνθη και επομένως κόκκους (σπόρους), γιατί οι Κουβανοί στενοχωρήθηκαν πολύ όταν σπόροι από τις ποικιλίες Corojo ’99 και Criolo ’98 βρήκαν το δρόμο τους για χωράφια εκτός Κούβας.
Για παράδειγμα στη Νικαράγουα, όπου καλλιεργούνται για την ώρα, αλλά βρίσκονται σε μεγάλη εξάπλωση, λόγω ζήτησης.

Επομένως είναι πρακτικά αδύνατο τόσες διαφορετικές ποικιλίες καπνού και διασταυρώσεις υβριδίων να παράγουν το ίδιο ή συναφές αποτέλεσμα σε τόσο βάθος χρόνου.
Ιωσήφ.
argi
Δημοσιεύσεις: 1176
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2010 8:31 pm

Δημοσίευσηαπό argi » Σάβ Οκτ 09, 2010 10:11 am

νομιζω πως η εντατικοποιηση και οτι εδω και πολλα χρονια τα παντα δεν γινονται με ρυθμο τζακ ντανιελς , ολα τα πουρα θελουν παλαιωση τουλαχιστον 2 χρονια.Επειδη ο καπνος ειναι ακομα ζωντανος και εξελισιμος πιστευω πως οτι απο 2 χρονια και πανω ο καπνος <ηρεμει>
χανει την αγριαδα του.το εχω ζησει με πολλα πουρα.Ακομα και πουρα που στριφτηκαν μπροστα μου και καηκαν σε λιγες μερες μεχρι την παλιαωση τους για 3 χρονια περιπου μονο καλα βρηκα.Εχω σταματησει χρονια να καπνιζω πουρα που μολις αγορασα.Ευτχως δεν καταναλωνω πανω απο 2-3 την βδομαδα και ετσι εχω παντα καβαντζα .Οσο για τους κουβανους θυμαμαι τα αθλια στριψιματα σε πουρα που εφταναν απο το 97-00 περιπου.
Μετα την θεση τους πηραν οι καπνοι χωρις τον χαρακτηρα που μας ειχαν μαθει.Θυμαμαι θαυμαζα τα νταβιντοφ.Πλεον υπαρχει καλυτερη εμφανιση αλλα οι καπνοι ειναι περιεργοι θα ελεγα.


Πολλα ειπα :roll:
Άβαταρ μέλους
CHURCHILL
Δημοσιεύσεις: 880
Εγγραφή: Τετ Φεβ 18, 2009 4:54 pm
Τοποθεσία: νεα ιωνια αττικης

Δημοσίευσηαπό CHURCHILL » Σάβ Οκτ 09, 2010 3:55 pm

κάτσε να δεις όταν και αν γίνει η άρση του εμπάργκο που η ζήτηση θα εκτοξευτεί στο 1000% τι σκατά θα μας δίνουν να καπνίζουμε.
αν δεν κάνω λάθος το είχαμε ξανασυζητήσει κάπου αυτό το θέμα.
Το δικαίωμά σας να ομιλείτε δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά
kostashabanos
Δημοσιεύσεις: 1351
Εγγραφή: Τετ Ιαν 21, 2009 10:31 pm

Δημοσίευσηαπό kostashabanos » Σάβ Οκτ 09, 2010 8:57 pm

είναι νομίζω φυσιολογικό.
μήπως οι ντομάτες της ελλάδας είναι ίδιες με πριν τριάντα χρόνια.
κάποτε πριν καμιά δεκαριά χρόνια κάπνιζα όλη τη μέρα μανιωδώς κουβανέζικα
και θα έλεγα ότι +- ήμουν στον ίδιο τόνο, ώσπου ένα βράδυ σε μια γιορτή με κέρασε φίλος ένα dunhill tubo κουβανέζικο που το είχε ξεχασμένο κάπου.
6χ38.
δε θυμάμαι τι ακριβώς κάπνιζα τότε, το άναψε αυτός τράβηξε μια τζούρα και το άφησε στο τασάκι δίπλα. αρχικά νόμισα πως είναι ονδούρα, αλλά μόλις το πήρα στα χέρια μου έπαθα πλάκα. το καλύτερο που κάπνισα ποτέ.
ούτε χρονιά ξέρω αν και νομίζω πως με τα το '80 τους 'εδιωξαν.
ένα άλλο χαρακτηριστικό που θυμα΄μαι είναι τα ρομπούστο της μπολιβάρ
1998.
φωτιά και λάβρα.
τουλάχιστον μισό μπουκάλι ουίσκι έκαστον .
τώρα σοδα light.
anyway..
yiorgos
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Τετ Οκτ 11, 2006 1:28 am
Τοποθεσία: Δουβλίνο
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό yiorgos » Κυρ Οκτ 10, 2010 6:19 pm

@ Leonidas & Ιωσήφ, ακριβώς!

argi έγραψε:νομιζω πως η εντατικοποιηση και οτι εδω και πολλα χρονια τα παντα δεν γινονται με ρυθμο τζακ ντανιελς , ολα τα πουρα θελουν παλαιωση τουλαχιστον 2 χρονια.Επειδη ο καπνος ειναι ακομα ζωντανος και εξελισιμος πιστευω πως οτι απο 2 χρονια και πανω ο καπνος <ηρεμει>

Πριν όχι και τόσα πολλά χρόνια, στη δεκαετία του 80 και 90, οι Άγγλοι καπνοπόλες δέν έβγαζαν κάν στα ράφια πούρα που δέν ήταν τουλάχιστον 7ετίας... Αυτό άλλαξε με το cigar boom, οπου απλά τα πούρα δέν έφταναν για όλους, κι έτσι άρχισαν όλοι να καπνίζουν παλία και καινούρια!

CHURCHILL έγραψε:κάτσε να δεις όταν και αν γίνει η άρση του εμπάργκο που η ζήτηση θα εκτοξευτεί στο 1000% τι σκατά θα μας δίνουν να καπνίζουμε.
αν δεν κάνω λάθος το είχαμε ξανασυζητήσει κάπου αυτό το θέμα.


Λένε πως έχουν αρκετά καπνά αλλα και την υποδομή για να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση. Ποιός τους πιστεύει όμως; Τώρα, άν θα γίνει ότι το '98 που φτιάχνανε πούρα με καπνά απο Cienfuegos και Villa Clara, ή ότι το '00 και '01 που έγιναν όλοι torcedors, θα το δούμε στην πορεία.

kostashabanos έγραψε:ένα άλλο χαρακτηριστικό που θυμα΄μαι είναι τα ρομπούστο της μπολιβάρ
1998.
φωτιά και λάβρα.


έτσι ακριβώς, κι όχι μόνο στο Royal Corona, όλα τα bolivar ήταν πολύ πιο βαριά στη δεκαετία του 90. Κάπνισα πρόσφατα ένα Corona Extra απο το 1990, δυναμίτης σκέτος! Τα πιο πρόσφατα έιναι βαριά μεν, όχι όμως όσο τα pre 2000.
Άβαταρ μέλους
capobomba
Δημοσιεύσεις: 832
Εγγραφή: Δευ Σεπ 20, 2010 9:58 am

Δημοσίευσηαπό capobomba » Τετ Ιούλ 18, 2012 8:26 am

ανεβάζω το πόστ με αφορμή την ευχαρίστηση που μου προσέφερε τελευταία ένα H.Upmann 46 του 2006, το οποίο προμηθεύτηκα σε τριάδα (είναι αυτά με την παλιά ετικέτα, σε συσκευασία τριάδας)

το πούρο έχει μετατραπεί σε ελαφρύ προς μέτριο σώμα, με καταπληκτικό σκούρο ράπερ, τέλεια καύση και σωστό τράβηγμα που δεν σε προδίδει ποτέ, και εναλλαγές γεύσεων που δε μπορώ να κρίνω εγώ σωστά

όμως εντόπισα πράσινο μήλο και ήταν τόσο έντονη η γεύση αυτή που κουφάθηκα. όπως το ακούτε, πράσινο μήλο, δηλαδή γλυκόξινη γεύση περίπου στο μέσον του στικ

επιφυλλάσομαι να καπνίσω τα άλλα δύο καθώς και ένα φρέσκο του 2010 για να μιλήσω αναλυτικότερα και με συγκριτικά στοιχεία

πάντως ειλικρινά είχα ΠΑΡΑ πολύ καιρό να καπνίσω μια καλή Αβάνα

ΥΓ...παρεπιπτόντως, αυτό είναι το κακό με τα NC. είναι φτηνά, εύκολα και σε παρασύρουν να ξεχνάς τα πραγματικά διαμάντια που κοιμούνται ξεχασμένα στα κουτιά τους...

Επιστροφή σε “H. Upmann ...”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης