Sanchos

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΦΥΡΗΣ
Δημοσιεύσεις: 252
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2009 2:12 pm
Τοποθεσία: GREECE

Sanchos

Δημοσίευσηαπό ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΦΥΡΗΣ » Πέμ Νοέμ 12, 2009 5:59 pm

Καλησπέρα φίλοι,

Μου δώρισαν μια 10αρα Sanchos. Δοκίμασα ένα, έκανα περίπου δύο ώρες για να τελειώσω. Μπορώ να κάνω ένα σχόλιο, χορταστικό. Αλλά δεν ενθουσιάστηκα. Νομίζω ότι το brandy, το cognac, ή το malt αρεσκείας επηρεάζουν την απόλαυσή του. Είχε μια ουδετερότητα στην γεύση, που συμπληρώνεται από το συνοδευτικό. Το δοκίμασα το απόγευμα με Delamain και έδενε ικανοποιητικά. Η ουδετερότητα αυτή δεν μου φάνηκε κατ'άνάγκη μείον για τον συγκεκριμένο κολοσσό. Ωρα να έχουμε...
ΠΗΤΕΡ
Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Πέμ Νοέμ 12, 2009 9:19 pm

Κυκλοφορούν λίγες Gran Coronas. Το χαρακτηριστικό τους είναι ο κρύος σχετικά καπνός, τουλάχιστον μέχρι τη μέση του καψίματος.

Θα πρότεινα(με κάθε επιφύλαξη και σεβασμό στις γεύσεις/προτιμήσεις του καθενός) να συνοδεύεται απο κρύο νερό. Μετά το μισό μπορεί άνετα να το γυρίσεις σε οινόπνευμα.

Τα Sanchos έχουν μια πολύ ιδιαίτερη γεύση (έντονα κουβάνικη) που δεν είναι πάντα καλοδεχούμενη. Μου θυμίζουν El Rey. Ενώ εμένα μου αρέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα αυτού του τύπου, δεν ξέρω πολύ κόσμο που να τα προτιμά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΦΥΡΗΣ
Δημοσιεύσεις: 252
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2009 2:12 pm
Τοποθεσία: GREECE

Δημοσίευσηαπό ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΦΥΡΗΣ » Πέμ Νοέμ 12, 2009 9:58 pm

Λεωνίδα,

Βοήθησέ με λίγο, τί εννοείς με νερό. Την γεύση του πούρου, του όποιου πούρου με νερό δεν την ανέχεται ο ουρανίσκος μου, αισθάνομαι σαν να πίνω υγρό που δυιλίζεται σε αρωματικό καπνό. Ασχημη γεύση, ίσως όμως να μην σε κατάλαβα καλά.
ΠΗΤΕΡ
Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Παρ Νοέμ 13, 2009 8:38 am

Καλημέρα Παναγιώτη.

Καταλαβαίνω τι περιγράφεις και βέβαια γιαυτό είπα ότι οι προτιμήσεις του καθενός είναι σεβαστές. Συνεπώς θα απαντήσω σε ότι με αφορά γευστικά και ειδικά με πούρα τύπου SP Sanchos ή MC A ή HdM Particulares (άν και απο τα τελευταία είναι ζήτημα άν έχω κάψει 2-3 σε όλη μου τη ζωή).

Είναι πάρα πολύ μεγάλα sticks. Το μήκος σε συνδυασμό με τη διάμετρο φέρνουν στην αρχή "δροσερό" καπνό. Αυτό που συμβαίνει σε μένα, είναι ότι δεν ερεθίζεται ικανοποιητικά η γευστική παλέττα μου. Πίνοντας που και πού λίγο κρύο νερό, ξεγελάω τη γλώσσα και τον ουρανίσκο και έτσι ο καπνός μου φαίνεται πιο ζεστός. Στο μέσο όμως του καψίματος το πούρο στέλνει πιο ζεστό καπνό και έτσι μπορώ άνετα να "τσιγκλίσω" τη γλώσσα μου με ένα οινοπνευματώδες. Λέω πάλι ότι έτσι κάνω εγώ, δεν υποννοώ ότι αυτό είναι ενδεδειγμένο. Ο καθένας όπως αρέσκεται.

Μέγας και τρανός κατασκευαστής πούρων έχει πεί ότι για να καπνίσεις ένα πούρο πρέπει να πιείς πρώτα καφέ και μετά να το συνοδεύεις με οινόπνευμα που η έντασή του να είναι ανάλογη της έντασης του πούρου. Συμφωνώ και διαφωνώ. Ανάλογα με τις στιγμές, το πούρο ακόμα και το χώρο θα έλεγα. Δεν μπορώ να δώ ότι υπάρχουν κανόνες. Ούτε ότι είναι απαραίτητο να πίνω οινόπνευμα για να κάψω πούρο. Τα πολύ κουβάνικα El Rey άς πούμε τα απολαμβάνω σκέτα χωρίς οινόπνευμα. Γλυκό δεν μπορώ να φάω όταν καίω πούρο. Σε άλλους όμως αρέσει.

Γούστα και περί αυτών, ουδέν.

Ισως ο Redrum μπορέι να δώσει πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις/εξηγήσεις.
Άβαταρ μέλους
maltakias
Δημοσιεύσεις: 845
Εγγραφή: Τετ Αύγ 20, 2008 8:08 am
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό maltakias » Παρ Νοέμ 13, 2009 9:32 am

Σε έχω ξαναδεί να χρησιμοποιείς την έκφραση "πολύ κουβανικό" και συνήθως ότι περιγράφεις ως τέτοιο εμένα μου βγάζει κάτι μεταξύ γρασιδιού και κανέλας - χαρακτηριστικότατο παράδειγμα τα el rey.

Θα μπορούσες να μας αναλύσεις τι θεωρείς ως "τυπικά κουβανικά" αρώματα;
De omnibus dubitandum

http://maltakias.blogspot.com/
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΦΥΡΗΣ
Δημοσιεύσεις: 252
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2009 2:12 pm
Τοποθεσία: GREECE

Δημοσίευσηαπό ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΦΥΡΗΣ » Παρ Νοέμ 13, 2009 11:21 am

Λεωνίδα και Μαλτάκια καλημέρα,

Νομίζω ότι αν ερμηνεύω σωστά τα όσα λέει ο Λενίδας "κουβανέζική" σημαίνει έντονες γτεύσεις που ευνοεί και το τροπικό κλίμα του νησιού που φέρει και νότες θάλασσας. σε αντιθεση με άλλα αμερικανικά είδη που έχουν πιο χαμηλές γεύσεις (αν είναι μη παρασκευασμένα μηχανικά). Θα εβρισκα την αναλογία γλυκός-γλυκερός ιδανική προς επίρρωση των λεγομένων μου.

Θέλω να παρατηρήσω όμως ότι σε πολλές γυναίκες το μεγάλο πούρο είναι συν, γιατί δίνει ένα ύφος αγέρωχο στον καπνίζοντα. Μου το είπε η κοπέλα που μου τα δώρησε ως συμπέρασμα όχι μίας μόνο γυναικοπαρέας. Αλήθεια; Ψέμα; Ασχετο στη συζήτηση περί γεύσεων , αλλά το καταθέτω για την ιστορία.
ΠΗΤΕΡ
Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Παρ Νοέμ 13, 2009 11:21 am

maltakias έγραψε:Σε έχω ξαναδεί να χρησιμοποιείς την έκφραση "πολύ κουβανικό" και συνήθως ότι περιγράφεις ως τέτοιο εμένα μου βγάζει κάτι μεταξύ γρασιδιού και κανέλας - χαρακτηριστικότατο παράδειγμα τα el rey.

Θα μπορούσες να μας αναλύσεις τι θεωρείς ως "τυπικά κουβανικά" αρώματα;


Ωχ.

Φαντάσου ότι είσαι σε αποδυτήρια μετά απο αγώνα. Μπαίνεις μέσα και κανείς δεν φοράει παπούτσια. Στην άκρη κάποιος φτάχνει fondue και ένας άλλος ξετυλίγει munster. Είμαστε half way there. Για να γίνει κουβάνικο πρέπει να εμφανιστεί και κάποιος να κάψει ζάχαρη για να μυρίσει η καραμέλλα. :lol:
RedRum
Δημοσιεύσεις: 1508
Εγγραφή: Τρί Σεπ 11, 2007 6:49 pm

Δημοσίευσηαπό RedRum » Παρ Νοέμ 13, 2009 11:37 am

[quote="Leonidas
Φαντάσου ότι είσαι σε αποδυτήρια μετά απο αγώνα. Μπαίνεις μέσα και κανείς δεν φοράει παπούτσια. Στην άκρη κάποιος φτάχνει fondue και ένας άλλος ξετυλίγει munster. [/quote]

χμμ... μαλλον καπνιζεις παλαιωμενα γιατι η παραπανω περιγραφη συνανταται σε παλαιωμενα μονο, μιλαμε για 7ετια και πανω. Δεν εχω καπνισει κουβανεζικο με λιγοτερο απο 5 χρονια που να εχει τετοιες γευσεις.

Για εμενα οι τυπικα κουβανεζικη γευσεις ειναι το δερμα, σοκολατα, καφες, μαυρο τσαι, καβουρδισμενοι καρποι, κρεμα, καραμελα. Τα πολυ καλα ισως εχουν φρουτωδης γευσεις, σαν κερασι και πορτοκαλι. Καποια αλλα λογω blend, εχουν μυρωδιες λουλουδιων, γης, γρασιδιου (cohiba, el rey απο αυτα που εχω καπνισει). εμενα προσωπικα δεν μου αρεσουν τετοιες γευσεις.... απο την αλλη καποια (που επισης δεν μου αρεσουν πολυ...) εχουν πολυ εντονο κεδρο (Μοντε).

Εαν θα ελεγα παντως μια γευση που τυφλα θα με εκανε να καταλαβω ενα κουβανεζικο ειναι το δερμα. Τελευταια την αναζηταω την γευση αυτη, για αυτο και οι αγορες μου ειναι πλεον κουβανεζικα. Tatuaje/DPG πουρα καμια φορα εχουν τετοια γευση, αλλα δεν ειναι συνηθες.

Πως γυρνανε τα πραγματα ε;;;

να διευκρινησω εδω οτι απο πλευρας νευροφυσιολογιας, το πως αντιλαμβανεται κανεις τις γευσεις ειναι σε πολυ μεγαλο βαθμο προσωπικο θεμα, γιατι το ιδιο στοιχειο που δινει για εμενα μια γευση μπορει να δωσει σε καποιον αλλο μια αλλη, παραπλησια. Αλλες γευσεις ισως εγω μπορω να ξεχωρισω, αλλες ισως οχι, ειναι θεμα ευαισθησιας του καθενος σε οσμητικα στοιχεια (volatile compounds στα καποτηδικα ) :wink:
Τελευταία επεξεργασία από RedRum σε Παρ Νοέμ 13, 2009 11:41 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Παρ Νοέμ 13, 2009 11:39 am

Ηλία μου προσπαθώ να μην καπνίζω οτιδήποτε κουβάνικο που δεν έχει δύο τουλάχιστον χρόνια στην πλάτη του. Υπάρχουν εξαιρέσεις.
Άβαταρ μέλους
maltakias
Δημοσιεύσεις: 845
Εγγραφή: Τετ Αύγ 20, 2008 8:08 am
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό maltakias » Παρ Νοέμ 13, 2009 11:41 am

Μα κι εγώ όταν μιλάω για "κουβανική γεύση" αναφέρομαι στις κυρίως αναφορές σου RedRum,γι'αυτό μου κάνει εντύπωση όταν ο Leo μου αναφέρει ως χαρακτηριστικά κουβανικά τα El Rey.

Μάλλον εξαίρεση αποτελούν.
De omnibus dubitandum



http://maltakias.blogspot.com/
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΦΥΡΗΣ
Δημοσιεύσεις: 252
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2009 2:12 pm
Τοποθεσία: GREECE

Δημοσίευσηαπό ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΦΥΡΗΣ » Παρ Νοέμ 13, 2009 11:41 am

Red rum

Είναι πιό σωστή η δική σου περιγραφή από την δική μου, αλλά εγώ δεν έχω κάψει πολλά παλαιωμένα. Ενδεχομένως αυτό το "δέρμα" που περιγράφεις να είναι αυτή η γεύση που τόσο πολύ αρέσει στο Λεωνίδα συνοδεύοντας ενα sanchos με νερό. Πλούσια η ελληνική γλώσσα για τέτοιου είδους περιγραφές έ;...
ΠΗΤΕΡ
DimitrisF
Δημοσιεύσεις: 405
Εγγραφή: Τρί Οκτ 28, 2008 7:22 pm

Δημοσίευσηαπό DimitrisF » Παρ Νοέμ 13, 2009 11:43 am

RedRum έγραψε:Πως γυρνανε τα πραγματα ε;;;



Ο άσωτος υιός
Χρειάζομαι ένα μικρό Joker.
Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Παρ Νοέμ 13, 2009 11:49 am

@ maltakias
Κουβάνικα αρώματα μου ζήτησες να περιγράψω. It was the best I could do.

Τα Sancho Panza, El Rey, Por Larranaga, Gispert(πάνε αυτά), SLR, τα ταπεινά JLP, Bolis(όχι όλα), Dilpos (ειδικώς τα Ν2) και μερικά ακόμα που δεν θυμάμαι τώρα είναι αυτά που λέω κουβάνικα σε γεύσεις και μυρωδιές.

Φαντάζομαι ότι ο καθένας θα έχει κάνει τις δικές του κατατάξεις όσφρησης+γεύσης.
RedRum
Δημοσιεύσεις: 1508
Εγγραφή: Τρί Σεπ 11, 2007 6:49 pm

Δημοσίευσηαπό RedRum » Παρ Νοέμ 13, 2009 11:57 am

DimitrisF έγραψε:
RedRum έγραψε:Πως γυρνανε τα πραγματα ε;;;



Ο άσωτος υιός


χαχα!

απλα βαριεμαι γευσεις γρηγορα... το ιδιο κανω και με κρασι... για λιγο καιρο θελω πρασινες/γηινες γευσεις, το γυριζω σε Μπορντω, Βουργουνδια, Σινον. Μετα απο λιγο μου ερχεται ορεξη για φρουτοβομβες, οποτε πινω Νεο κοσμο, Ιταλικα απο Τασκενδη, Ισπανια, Πορτογαλια.

Το ιδιο και με πουρα. Το εχω ξαναπει, εαν μου δινοταν η επιλογη να καπνιζω καθε μερα αλλο διαφορετικο πουρο, αλλα καλα και αλλα κακα, ή 2-3 μαρκες ολα αψογα, θα διαλεγα το πρωτο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΦΥΡΗΣ
Δημοσιεύσεις: 252
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2009 2:12 pm
Τοποθεσία: GREECE

Δημοσίευσηαπό ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΦΥΡΗΣ » Παρ Νοέμ 13, 2009 12:00 pm

Συμφωνώ Red Rum

Η πολύ τελειότητα κουράζει.
ΠΗΤΕΡ

Επιστροφή σε “Sancho Panza”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης