Cuba June 2017

Θέματα επικαιρότητας που απασχολούν τον καπνιστή
Άβαταρ μέλους
v_panos
Δημοσιεύσεις: 1198
Εγγραφή: Δευ Απρ 23, 2012 9:44 pm

Cuba June 2017

Δημοσίευσηαπό v_panos » Κυρ Απρ 08, 2018 6:12 pm

Η αποχή.

Σχεδόν ένα χρόνο είχα να εμφανιστώ στο φόρουμ , ετοιμάζοντας το ταξίδι μου για Κούβα μετά από μερικές δραστικές αλλαγές στην ζωή μου ήταν καιρός να θέσω και κάποιους επαγγελματικούς στόχους για ολοκληρωτική ανανέωση.

Αυτό που τελικά έγινε απαιτούσε από μένα μεγάλες θυσίες προσωπικού χρόνου , άλλα όταν στην εξίσωση έχουμε : μια δουλειά εφαρμοσμένης τέχνης , αυτο-εργοδοτηση και ελληνική πραγματικότητα το θέμα γίνεται σκληρό και δύσκολο.

Δυστηχώς η ευτυχώς κυνήγησα τους στόχους και όντως με πολλές θυσίες κατάφερα κάποιους…το θέμα προσωπικού χρόνου και αγάπης για το ατελείωτο μυστικό κόσμου του γαλάζιου καπνού και της εξαιρετικής αδελφότητας που στήθηκε δεν μπορούσα να το παλέψω και δέχθηκε πλήγμα. Όπως και ότι άλλο χόμπι/τρελα/ενδιαφερον βασίζεται στην διαδραστικότητα μέσο υπολογιστή.

Όταν η εργασία βασίζεται σε 10-12 ώρες στον υπολογιστή καθημερινά δεν μπορώ προσωπικά εύκολα να περάσω ακόμη μερικές σαν ελεύθερο χρόνο πάλι μπροστά σε οθόνη.
Αυτή είναι και η απολογία μου για την εξαφάνιση μου , παρόλο που εκτιμώ όσα έμαθα και όσα μοιράστηκα μαζί σας είναι πολύ δύσκολο να έχω συχνά συμμετοχή στο φόρουμ. Προτιμώ να συναντήσω οποιοδήποτε εκτός οθόνης να πούμε μια καλή κουβέντα να πιούμε ένα καφέ , να ανάψουμε ένα πούρο, εύχομαι να σας συναντήσω όλους μαζεμένους ξανά είτε απρόοπτα είτε σχεδιασμένα κάπου στην Ελλάδα με ηλιο και γαλάζιο καπνό.


Κούβα
Ιούλιος 2017Τα εισιτήρια ήταν αγορασμένα από καιρό … ο χρόνος για να ψάξω οτιδήποτε άλλο για την Κούβα λίγος, οπότε η λύση ήταν τις 2 τελευταίες μέρες να κάνω ότι μπορώ… Είχα κανονίσει να πάρω και ένα βιβλίο για “οδηγό” για ταξιδιώτες όχι τουρίστες.

Πήγα αεροδρόμιο χωρίς βίζα και όταν το είδαν στην Αεροφλοτ έπαιρναν τηλέφωνα στην Μόσχα να επιβεβαιώσουν ότι αυτό που έλεγα ισχύει… ότι μπορώ δηλαδή να αγοράσω την τουριστική βίζα μου στο αεροδρόμιο στην Αβανα. (Δεν ήθελαν να με αφήσουν να πετάξω και τρελάθηκα)

Το ταξίδι μεγάλο , ταξιδεύοντας μέσω Μόσχας οι ώρες πτήσεις συνολικά 16 συν την αναμονή από την μια πτήση στην άλλη μέχρι να αφήσεις την βαλίτσα στο δωμάτιο σου περνάνε περισσότερες από 24 ώρες.

Κατεβαίνοντας προς τον δίαυλο το πρώτο που συνειδητοποίησα ήταν πόσο πράσινη ήταν η περίμετρος του αεροδρομίου , και μετά σε κτυπάει και η ζέστη παρόλο που δεν έχω πρόβλημα αντέχω…

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

ΕικόναTrinidad:

Η πόλη που σε μεταφέρει στην εποχή που το ζαχαροκάλαμο ήταν βασιλιάς, οι βίλες και η αρχιτεκτονική πραγματικά εντυπωσιακές. Φτάσαμε Κυριακή , η πόλη πολύ ήσυχη μου έδωσε την ευκαιρία να βγάλω φωτογραφίες χωρίς πολλούς ανθρώπους στο δρόμο και η απίστευτη ζέστη έστελνε τους περισσότερους τουρίστες στις κοντινότερες παραλίες. Όταν μας ρωτούσαν αν θα πάμε θάλασσα και λέγαμε όχι μας κοιτούσαν αποσβολωμένοι.

Έξω από την πόλη έχει κάποιες πολύ φανταστικές παραλίες από ότι μας είπαν αρκετοί αλλά το ταξίδι ήταν για να γνωρίσω την Κούβα όχι να απλώνω πετσέτες και αντηλιακό. Στις 10 μέρες του ταξιδιού περπατήσαμε σύμφωνα με τα στατιστικά στο τηλέφωνο 160 χιλιόμετρα και μιλήσαμε με δεκάδες ανθρώπους.

Τις καθημερινές το Τρινιτατ γίνεται ένα χαμός στο δρόμο , σε συνδυασμό με το μικρό του μέγεθος σε πιάνει απροετοίμαστο η ενέργεια του. Μικροπωλήτές , τουρίστες αρκετοί στα βασικά μέρη , οι βίλες των πλουσίων είναι μαγεύτηκες σαν από ταινία, φαγητό δρόμου , παγωτά και ατελείωτα Μαγκο λόγο εποχής. Ο πωλητής που μου έμεινε στο μυαλό πουλούσε φρέσκα τουβλάκια βούτυρο με το ποδήλατο.

Περπατόντας προς τα έξω έκτος της κεντρικής πλατείας σε κτυπάει η φτώχεια απότομα από το ένα δρομάκι στο άλλο, εκεί που δεν πάνε οι τουρίστες είναι δραματικά διαφορετικό και όσο απομακρύνεσαι μέτρο με το μέτρο αλλάζει. Σταθήκαμε βέβαια στο γωνιακό περίπτερο για ένα μπουκάλι νερό, ένα από τα ακριβότερα αγαθά που αγόραζα στην Κούβα (σε σύγκριση με Ευρώπη) .
Το μεγάλο μπουκάλι έκτος των ελάχιστων σουπερμάρκετ , το χρεώνουν 2cuc , σχεδόν 2 ευρώ δηλαδή. Σιγουρα δηλαδή πρέπει να δώσαμε 100 ευρώ νερά , λίγο αστείο όταν αναλογιστεί κάνεις τι μισθό έχουν οι ανθρωποι γύρω σου.

Το Τρινιτατ έχει και ένα μοναδικό μπαρ μέσα σε υπόγεια σπηλιά ψηλά πάνω στο βουνό, αξίζει σαν εμπειρία. Επίσης βλέπεις πόσο άσχετοι είμαστε στο να κουνάμε το σώμα μας σε σχέση με τους Κουβανούς…απλά Κάθεσαι στην άκρη και χαζεύεις.

Στο κατάστημα τους δεν είδα κάτι εντυπωσιακό έκτος από ένα κουτί Μοντε Α , που ανοίγοντας το είδα ότι είχε μόνο 1 πούρο μέσα τελικά.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Cienfuegos:

Η μόνη πόλη που ίδρυσαν οι Γάλλοι στην Κούβα, έχει διαφορετική αρχιτεκτονική χωρίς να παύει να είναι όμορφη στο κέντρο της. Δυστυχώς δεν είχα περισσότερο από μια ημέρα αλλά το φαγητό τους, και τα παιδιά που παίζανε μπάλα κάτω από την αψίδα του θριάμβου μου έμειναν σαν ανάμνηση. Οι Γάλλοι οπού πάνε στήνουν και μια αψίδα τελικά δεν κατάλαβα? Είχε μια πάντως στην πλατεία…

Στο Μουσείο ιστορίας είχε ζωντανή μουσική από κουαρτέτο εγχόρδων που έκαναν την εμπειρία της επίσκεψης πολλαπλάσια απολαυστική. Στο Habanos … γενικά η συλλογή τυπική έκτος από 2 κουτιά Bolivar Gigantes που απορώ πως και έμειναν.


Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

ΕικόναVinales/Pinar del Rio:

Στο δρόμο καθώς ανεβαίνεις για να φτάσεις στο Vinales περνάς από μικρά χωριά που σου δίνουν μια γενική άποψη της απλοϊκής ζωής στους αγρούς. Ποδήλατα , άλογα και κάρα είναι σε μεγάλη χρήση. Μέσα στην αντίκα-ταξί περνώντας ανταλλάζεις συχνά ματιές με τους ανθρώπους στην άκρη του δρόμου, καταλαβαίνω ότι ο κόσμος διψάει να γνωρίσει ξένους , είτε από περιέργεια είτε γιατί η ζωή στην Κούβα κρέμεται από τους τουρίστες.

Αρκετοί ακόμη οργώνουν την γη με ζώα και γενικά η χειρωνακτική αγροτική εργασία είναι πολύ εμφανές σε κάθε στιγμή που διασχίζεις την περιφέρεια του Vinales.
Βρήκα ένα νέο cowboy που με γύρισε στα χωράφια , σε αγροτικά σπίτια , μέσα στην τροπική βλάστηση που περιβάλλει την πόλη.

Μια νύκτα με τροπική καταρακτώδη βροχή , με διακοπη ρεύματος καθομουν στο σπιτι που με φιλοξενούσε μια οικογενια. Η κυρία ήταν περίπου στα 65 , ευγενική και ήρεμη πολύ. Με τα σπαστά Ισπανικά μου και λέγοντας της ότι ήρθα απο Ελλάδα την προηγούμενη μερα που είχα φτασει πιάσαμε την κουβέντα. Μου είπε ότι της άρεσε ο Gianni , καποιες αρχαίες τραγωδίες. Στο τέλος ακούγαμε το χαμογελο της τζοκοντας , πινοντας καφέ κουνοντας τα χέρια της σαν μαέστρος...


Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Havana:

Άφησα την Αβάνα για το τέλος …θα μπορούσα να μιλώ όλη μέρα για την πόλη που ήθελα να επισκεφτώ περισσότερο από 10 χρόνια. Ταξίδευα σε αυτή από τις μουσικές που ακούω , βιβλία πούρα φωτογραφίες μέχρι που κατάφερα τελικά να πάω.

Περπατούσα στην πόλη από την ώρα που ξυπνούσα μέχρι τα επόμενα χαράματα. Την τελευταία μερα πήγα σε όλα τα καταστήματα της Habanos έκτος από το τεράστιο έξω από την πόλη με τα πόδια σαν μια τελική γιγάντια βόλτα έτσι για να δω όσα μπορώ.

Αυτό που προσωπικά αντιλαμβάνομαι σαν διχασμός στην Κουβανική κοινωνία ορίζεται με βάση αυτών που πιστεύουν ότι η χώρα τους μπορεί να σταθεί στα πόδια της με τις δικές τις δυνάμεις και εκείνους που βλέπουν την Αμερική σαν γη της επαγγελίας.

Βλέπεις πολλά άτομα από την κορυφή μέχρι τα νύχια ντυμένα με Αμέρικανικες σημαίες , ένιωθα σαν να πιστευαν ότι ήταν ο Τονυ Μοντάνα πριν ξεκινήσει την αυτοκρατορία του.
Λίγο “αλητακια” που “θα πανε Αμερική” και θα τα κατακτήσουν όλα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό όμως του κόσμου που γνώρισα ήταν ένα άλλο κράμα. Ηρεμίας , πάθους , ευτυχίας για το σήμερα , ερωτευμένοι , αληθινοί. Υπάρχουν πολλά στοιχεία στην Κουβα γενικότερα που σε κάνουν να νιώθεις ότι επισκέφθηκες ένα είδος κοινωνίας που δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Απολίθωμα ίσως παλαιών κουμουνιστικών άρχων, μοιράζονται πολλά ενώ περιμένουν λίγα αν όχι καθόλου αντάλλαγμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αναπτήρας τύπου φλογοβόλο που δεν έχουν εκεί , ήμουν σε ένα μπαράκι και όλη η παρέα μου είπε ωραίος αναπτήρας! Τον έδωσα δώρο σε ένα τύπο που με γνώρισε και με γύρισε σε όλη την Αβάνα, σαν να ήταν χρόνια φίλος… ήταν πραγματικά τόσο ευγνώμων ενώ με όσα έκανε για μένα εγώ θα είμαι ευγνώμων για μια ζωή.

Το ίδιο και με ένα γραφίστα που γνώρισα σε τυπογραφείο , τυπώσαμε μαζί ένα δικό του έργο μεταξοτυπίας… φτάνοντας στο σπίτι του έτρεξαν στο μαγαζί να φέρουν μπίρες αρκετές για να καθίσουμε να τα πούμε ώρα να ανταλλάξουμε απόψεις να τους πω για την δουλειά μου , την Ελλάδα κλπ.

Χαράματα μεςα στις πιο φτωχές γειτονίες επιστρέφοντας στο διαμέρισμά μου σταμάτησα στην άκρη του δρόμου να φωτογραφίσω μια παρέα με ντόμινο. Καταλήξαμε να παίζουμε πολλές παρτίδες ντόμινο, ήμουν η ξένη μεταγραφή. Τους κέρασα πούρα με κέρασαν μπίρα , πάνω σε ένα χαρτόνι με αφόρητη νυκτερινή ζέστη , σε κάνουν να νιώθεις ντόπιος.

Λογικά θα χαθεί αυτή η ανθρώπινη πλευρά της χώρας όσο πλησιάζει την Αμερική αν και ελπίζω το αντίθετο…
Νομίζω ότι η τεράστια καλλιτεχνική ευχέρεια που έχει ο κουβανικός λαός οφείλεται στην δομή της κοινωνίας τους , στις ανεπτυγμένες διαπροσωπικές ευαισθησίες και το πάθος για την ζωή που έχουν.

Θα ήθελα να την επισκεφτώ ξανά , χωρίς πρόγραμμα, χωρίς πλάνο , φωτογραφική και ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια, τα πούρα τα παίρνεις από εκει…

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Hasta la victoria siempre

Εικόνα
"it doesn't have to be a special moment to enjoy a cigar, you can make it special by enjoying one!"

τα πούρα μεταξύ των εραστών του γαλάζιου καπνού δωρίζονται , ανταλλάσσονται αλλά δεν πωλούνται.

www.instagram.com/panos_vsl/
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Δημοσιεύσεις: 10714
Εγγραφή: Δευ Αύγ 22, 2011 9:46 am
Τοποθεσία: Neverland

Re: Cuba June 2017

Δημοσίευσηαπό Τάκης » Δευ Απρ 09, 2018 12:39 am

καλωσορίζουμε ξανά τον ανανήψαντα - ουχί ασθενή αλλά οδοιπόρο - ιερομόναχο Πάνο
εκ των συνιδρυτών της Λέσχης Π, γνωστό για τις nocturnes του

οι φωτό από την Κούβα που ανέβασες τέκνον, είναι.... ναι, αριστουργηματικές!
θα μπορούσα να τις σχολιάσω μία-μία γράφοντας σελίδες ολόκληρες
θα αρκεστώ να πω μονάχα, πως αυτό το μελαγχολικό blues που έπιασε η κάμερα σου
πιστεύω πως είναι ακριβώς η αντανάκλαση της ψυχής της σημερινής Κούβας
μέσα σε μια ντεκαντάνς που έχει ακόμα χρώμα και ανάσα, ελάχιστα πριν καταντήσει άψυχο φολκλόρ

σου θυμίζω ωστόσο πως "χρωστάς" ακόμα στην ιερή μας κοινότητα το <<επίσημο ράσο>> της Μονής:
viewtopic.php?f=19&t=3776
Άβαταρ μέλους
master yoda
Δημοσιεύσεις: 201
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 07, 2014 10:06 pm

Re: Cuba June 2017

Δημοσίευσηαπό master yoda » Δευ Απρ 09, 2018 12:51 am

Φωτογραφιες και περιγραφη "ποιημα".
Με μετεφερες στην κουβα χωρις να εχω παει ποτε αν και ευχομαι καποτε να το καταφερω και εγω
Χιλια ευχαριστω και μπραβο Πανο,να σαι παντα καλα φιλε μου.
Ουδεις αχαριστοτερος του ευεργετηθεντος!!
Άβαταρ μέλους
v_panos
Δημοσιεύσεις: 1198
Εγγραφή: Δευ Απρ 23, 2012 9:44 pm

Re: Cuba June 2017

Δημοσίευσηαπό v_panos » Δευ Απρ 09, 2018 10:01 am

Καλημέρα σας, master_yoda νομοζω οτι αλλάζει μερα με την μερα πλέον καλο θα ήταν να επισκεφτείς σύντομα αν το υπολογίζεις...

Τάκη δεν ξέχασα το ράσο για δες το inbox σου :)
"it doesn't have to be a special moment to enjoy a cigar, you can make it special by enjoying one!"

τα πούρα μεταξύ των εραστών του γαλάζιου καπνού δωρίζονται , ανταλλάσσονται αλλά δεν πωλούνται.

www.instagram.com/panos_vsl/
Άβαταρ μέλους
suleygiannis
Δημοσιεύσεις: 897
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 05, 2015 4:22 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Cuba June 2017

Δημοσίευσηαπό suleygiannis » Δευ Απρ 09, 2018 1:13 pm

Εντάξει εξαιρετικό αφιέρωμα! Άργησε λίγο αλλά άξιζε! Με ταξίδεψαν οι φωτογραφίες και οι περιγραφές. Θέλω να ξαναπάω οπωσδήποτε!
http://cigarsforum.gr
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Δημοσιεύσεις: 937
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 09, 2012 12:13 pm

Re: Cuba June 2017

Δημοσίευσηαπό Fairlight » Τετ Απρ 11, 2018 10:17 pm

Πολύ ωραίο οδοιπορικό, με καταπληκτικές φωτογραφίες και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες (όπως για παράδειγμα αυτή με τους Αμερικανόφιλους Κουβανούς).

Από ενδιαφέρον (και περιέργεια) ποιος είναι ο 'Gianni' που άρεσε στην Κουβανή κυρία? Ο Υanni?

Eλπίζω να συνεχίσεις να συμμετέχεις αλλά και να πήρες εκείνα τα gigantes!
Άβαταρ μέλους
v_panos
Δημοσιεύσεις: 1198
Εγγραφή: Δευ Απρ 23, 2012 9:44 pm

Re: Cuba June 2017

Δημοσίευσηαπό v_panos » Πέμ Απρ 12, 2018 10:41 pm

Fairlight έγραψε: ...
Από ενδιαφέρον (και περιέργεια) ποιος είναι ο 'Gianni' που άρεσε στην Κουβανή κυρία? Ο Υanni?

Eλπίζω να συνεχίσεις να συμμετέχεις αλλά και να πήρες εκείνα τα gigantes!


Ευχαριστώ πολυ :)

Ο yanni συνθέτης εννοούσε...δεν ακούω την μουσική του προσωπικά αλλα με εντυπωσίασε η κυρία.

Γενικά ο κόσμος ειναι πολυ καλλιεργημένος...
Μια αλλη μερα στο Τρίνιντατ μια μερα έπιασα κουβέντα ενα κουρέα ( ήταν απο παππού όλοι κουρείς Εντομεταξυ!) Και όταν του είπα είμαι απο Ελλάδα , μου είπε οτι ήξερα για τα προβλήματα μας με την τρόικα και οτι φεύγουν οι νέοι μας να δουλέψουν πολυ στην Γερμανία...βλέποντας την περιβάλλων γειτονιά δεν θα περίμενες να ασχολούνται αυτοί οι άνθρωποι με τέτοια θέματα.
"it doesn't have to be a special moment to enjoy a cigar, you can make it special by enjoying one!"

τα πούρα μεταξύ των εραστών του γαλάζιου καπνού δωρίζονται , ανταλλάσσονται αλλά δεν πωλούνται.

www.instagram.com/panos_vsl/
Άβαταρ μέλους
trendy
Δημοσιεύσεις: 1296
Εγγραφή: Τετ Φεβ 20, 2013 7:14 pm

Re: Cuba June 2017

Δημοσίευσηαπό trendy » Σάβ Απρ 14, 2018 8:16 pm

Καλώς ήρθες πίσω!
Και οι φωτογραφίες από την Κούβα υπέροχες, έχει μείνει ίδια η άτιμη μετά από 7 χρόνια.

Επιστροφή σε “Θέματα επικαιρότητας”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες