Redrum έγραψε:ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΝΟΜΙΜΟΣ ΦΟΡΟΣ
CHURCHILL έγραψε:το μήνυμα αναφέρετε σε όσους ενδιαφέρονται σε ότι έχει σχέση στο αρχικό μου post.
όλους σας ενδιαφέρει αλλά τέλος πάντων.
ολα οκ
Ο δεύτερος αναφέρεται προφανώς σε αγορά από το ιντερνετ.
Παραβαίνει όμως τον νόμο Redrum;
Επειδή ο αξιοσέβαστος και αγαπητός νομικός της παρέας λείπει και δεν ξέρω αν μας διαβάζει εκεί που είναι, θα δώσω κι εγώ την δική μου ερμηνεία.
Το θέμα, οτι είναι από αντιδεοντολιγικό ως ανήθικο, να αγοράζουμε από αλλου είδη, που μας προσφέρει και ο οικοδεσπότης μας, το αφήνω προς στιγμήν απ' έξω, ως off topic.
Ας δούμε τις παρανομίες, που βάζουν σε κίνδυνο την υπαρξη του site, αλλά και σε πιθανές περιπέτειες τον ιδιοκτήτη του και ειδικά την τελευταία αυτή του churchill.
O φίλος μας παρήγγειλε από κάποιο site. Το site αυτό, από τις αρχές του χρόνου, εισήγαγε μία καινοτομία - για τον συγκεκριμένο χώρο - να δηλώνει δηλαδή επακριβώς το περιεχόμενο και την αξία του πακέτου.
Τον ανάγκασαν να το κάνει, γιατί πριν, λέγεται, οτι έγραφε διάφορα, όπως "δώρο", "υγραντήρας", "βιβλίο", "σοκολάτες" κλπ. Η αξία δηλωνόταν στα 20€, αλλά το περιεχόμενο μπορεί να ήταν γκραν ριζερβ.
Παρανομία 100% δηλαδή. Τότε.
Τωρα, από την στιγμή που δηλώνει το περιεχόμενο και εφ΄όσον οι αρμόδιοι επιτρέπουν έτσι την εισαγωγή του πακέτου, ο αποστολέας είναι νόμιμος.
Πάμε τώρα στον παραλήπτη.
Περίπτωση πρώτη, το πακέτο αναχαιτίζεται στο τελωνείο και του ζητούν να πληρώσει δασμούς. Ο παραλήπτης πληρώνει και παραλαμβάνει το πακέτο του.
Υπάρχει έστω και ένας, που να πιστεύει, οτι παραλήπτης αυτός έκανε κάτι παράνομο;
Περίπτωση δεύτερη, το πακέτο δεν αναχαιτίζεται και παραλήπτης παραλαμβάνει ατελώς το πακέτο του από τον ταχυδρόμο.
Υπάρχει παρανομία σ' αυτήν την περίπτωση;
Υπενθυμίζω, αναφέρομαι σε πακέτα που αναγράφουν το πραγματικό περιεχόμενο και την πραγματική αξία και επομένως ο τελώνης ξέρει με τι έχει να κάνει οταν αφήνει το πακέτο να περάσει ατελώς.
Εγώ νομίζω οτι ούτε εδώ υπαρχει παρανομία ή θεωρείται ασήμαντη.
Μπορούμε λοιπόν να διαφοροποιήσουμε λίγο τα πράγματα, αρκεί οι δύο πλευρές, αυτοί που θεωρούν εαυτούς νομοφύλακες και αυτούς που αναζητούν τη φασαρία με κάθε τρόπο και ανά πάσα στιγμή, να μην διαπληκτίζονται δημοσίως.
Ας το κάνουν με π.μ. ή και αυτό το twitter μου άρεσε.
Οσο για τον εαυτό μου, δεν έχω καμμία όρεξη να αναφέρομαι σε αγορές πούρων, αλλά ούτε και να διαβάζω. Αν όμως θέλει κάποιος να μου προτείνει κάτι καλό ή καινούριο, όπως έχω κάνει κι εγώ στο παρελθόν, ας μου το προτείνει με π.μ.
Παράδειγμα από άλλον χώρο.
Υπάρχουν φόρα σε επισημα σάιτ κομπιουτερ ή λογισμικού. Εκεί σαφώς και απογορεύονται οι αναφορές σε παράνομα λογισμικά ή στο σπάσιμο του λογισμικού του ιδιοκτήτη του σάιτ. Ομώς δεν απαγορεύεται γενικά ή αναφορά και η συζήτηση σε λογισμικά τρίτων.
Εχουν βέβαια μοντς.