Βερμούτ-Μπράντι-Κονιάκ

Άβαταρ μέλους
CHURCHILL
Δημοσιεύσεις: 880
Εγγραφή: Τετ Φεβ 18, 2009 4:54 pm
Τοποθεσία: νεα ιωνια αττικης

Βερμούτ-Μπράντι-Κονιάκ

Δημοσίευσηαπό CHURCHILL » Σάβ Ιαν 08, 2011 5:29 pm

Βερμούτ
Το ποτό αυτό είναι συνδεδεμένο ιστορικά με δύο χώρες την Ιταλία και τη Γαλλία
βασικό συστατικό του είναι το απόσταγμα αψιθιάς όπου χρησιμοποιούταν για να καταστρέψει τα παράσιτα που αναπτύσσονται στα έντερα του ανθρώπινου οργανισμού.
Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν εκχυλίσματα αψιθιάς, όχι μόνο σαν φάρμακο αλλά και σαν αρωματική ουσία που προσέθεταν στο κρασί τους για πλουσιότερη γεύση.
Ένας Ιταλός ήταν ο πρώτος που έφτιαξε κρασί με βασικό συστατικό τα εκχυλίσματα αυτού του φυτού και του έδωσε το όνομα Vermoutwein δηλαδή κρασί από Vermout, όπως λεγόταν στη διαλεκτό του η αψιθιά. Λάνσαρε το ποτό στη Γαλλία χωρίς επιτυχία.
Στη Βόρειας Ιταλίας όμως είχε πολύ μεγάλη επιτυχία αφού αργότερα εμπλουτίστηκε από διάφορα άλλα αρωματικά χόρτα που φυτρώνουν άφθονα στην περιοχή.
Μέχρι το τέλος του 16ου αιώνα το βερμούτ είχε γίνει το εθνικό ποτό της Βόρειας Ιταλίας και όχι μόνο για τη γεύση του αλλά και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Μπράντι
Με τη λέξη μπράντι, σύμφωνα με τον αγγλικό νόμο (έξω από ‘δω) μπορεί κανείς να αναφερθεί σε αποστάγματα 100% από σταφύλια που έχουν ωριμάσει για τρία χρόνια τουλάχιστον.
Για όσους θέλουν να ξέρουν την προέλευση των λέξεων και των ονομάτων, θα πρέπει να πούμε ότι η λέξη μπράντι προέρχεται από το Γερμανικό Brandewei που σημαίνει «καμένο», δηλαδή αποσταγμένο κρασί.
υπάρχουν πολλά είδη μπράντι.
Το κονιάκ είναι το καλύτερο από αυτά.
Κονιάκ θα ονομάσουμε μόνο ένα είδος μπράντι που παράγεται από ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών, οι οποίες ευδοκιμούν σε μία συγκεκριμένη περιοχή και του οποίου η απόσταξη και η παρασκευή γίνεται με έναν ειδικό και αρκετά περίπλοκο τρόπο.
Η περιοχή αυτή βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Γαλλία, κοντά στο Μπορντώ και για τρεις περίπου αιώνες ήταν αγγλική επικράτεια.

Έτσι το κονιάκ ήταν μεν Γαλλικής παραγωγής, αλλά το εκμεταλλεύονταν εμπορικά οι Άγγλοι.
να αναφέρουμε επίσης ότι σε όλο τον κόσμο η Ελλάδα θεωρείται μια χώρα που παράγει εξαιρετικής ποιότητας μπράντι.

Κονιάκ
Ένα από τα καλύτερα και πιο εξευγενισμένα ποτά που υπάρχουν, έχει τις ρίζες της, παραδόξως, στο χαλασμένο κρασί.

Από το 13ο αιώνα κιόλας, οι Ολλανδοί έμποροι μετέφεραν βαρέλια κρασιού από τη Γαλλία στη Βόρειο Ευρώπη. Συχνά, το κρασί χαλούσε κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού κι έτσι, τον 16ο αιώνα, άρχισαν να αποστάζουν το κρασί πριν από το ταξίδι και να φτιάχνουν το "brandijwin", ή "καμένο κρασί", ένα είδος brandy. Έναν αιώνα αργότερα, οι Γάλλοι βρήκαν μια ακόμη καλύτερη λύση. Αποστάζανε το κρασί δύο φορές και το παλαίωναν σε ξύλινα βαρέλια. Το ποτό που προέκυψε είχε πιο ήπια γεύση από το brandy. Έτσι γεννήθηκε το κονιάκ

Ο τρύγος ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου και διαρκεί περίπου 3 βδομάδες. Οι κορυφαίοι αποστάκτες που εργάζονται για τους παραγωγούς κονιάκ επιβλέπουν διαρκώς τη διαδικασία, ώστε να επιλέγουν τον ιδανικό συνδυασμό σταφυλιών που θα χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία της διπλής απόσταξης.
Η απόσταξη ξεκινά τη πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και διαρκεί ως τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους. Η πολιτεία ρυθμίζει ακόμα και την ποσότητα της κάθε παρτίδας, τη θερμοκρασία και το ποσοστό αλκοόλ μέσα στο μπρούτζινο αποστακτήριο όπου γίνεται η απόσταξη
Η παλαίωση ξεκινά την 1η Απριλίου, όταν το κονιάκ μπαίνει σε βαρέλια φτιαγμένα από ξύλο βελανιδιάς. Το κονιάκ έχει διαβαθμίσεις και χαρακτηρίζεται ανάλογα με τη διάρκεια της παλαίωσής του σε VS (very special) όταν είναι τουλάχιστον δύο ετών, σε VSOP (very superior old pale) όταν είναι τουλάχιστον τεσσάρων, και σε ΧΟ (extra-old) όταν είναι τουλάχιστον έξι
Το δικαίωμά σας να ομιλείτε δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά
antonis-vl
Δημοσιεύσεις: 233
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 20, 2010 11:48 pm

Δημοσίευσηαπό antonis-vl » Σάβ Ιαν 08, 2011 5:54 pm

Καλησπερα! Ενδιαφερων και με πολυ καλη αναλυση για το καθε ποτο.
Άβαταρ μέλους
jimbo
Δημοσιεύσεις: 3950
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 13, 2010 3:44 pm

Δημοσίευσηαπό jimbo » Σάβ Ιαν 08, 2011 7:21 pm

Πολύ όμορφο θέμα!! Ωραίος Δημήτρη!
Βρε παιδια, βερμουτ έχετε πιει? Πως μοιάζει αυτό? χαχαχαχα
Έχω δοκιμάσει ότι ποτό θέλετε, βερμούτ ποτέ!!! :lol:
Gus
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 19, 2010 5:23 pm
Τοποθεσία: Chicago

Δημοσίευσηαπό Gus » Σάβ Ιαν 08, 2011 9:19 pm

jimbo έγραψε:Πολύ όμορφο θέμα!! Ωραίος Δημήτρη!
Βρε παιδια, βερμουτ έχετε πιει? Πως μοιάζει αυτό? χαχαχαχα
Έχω δοκιμάσει ότι ποτό θέλετε, βερμούτ ποτέ!!! :lol:


Μοιάζει με ημί-γλυκο και στυφό κρασί.
Άβαταρ μέλους
jimbo
Δημοσιεύσεις: 3950
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 13, 2010 3:44 pm

Δημοσίευσηαπό jimbo » Κυρ Ιαν 09, 2011 12:40 am

Ενδιαφέρον ακούγεται! Σε ευχαριστώ φίλε μου!
tdk63
Δημοσιεύσεις: 313
Εγγραφή: Δευ Μαρ 29, 2010 12:31 pm

Δημοσίευσηαπό tdk63 » Κυρ Ιαν 09, 2011 12:00 pm

jimbo έγραψε: Βρε παιδια, βερμουτ έχετε πιει? Πως μοιάζει αυτό? χαχαχαχα Έχω δοκιμάσει ότι ποτό θέλετε, βερμούτ ποτέ!!! :lol:

Τότε μάλλον είσαι αρκετά νέος. Οι παλαιότεροι φαντάζομαι ότι με αυτό ξεκίνησαν. Στην εποχή μου, εκτός από τα διάφορα βερμουτ, δεν υπήρχε σχεδόν τίποτε άλλο (πλήν κάτι ξεχασμένες πλέον μπράντες, όπως Wat69, B&W κλπ)

Επιστροφή σε “Φαγητό, ποτό και πούρο”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

cron