Γνώσεις

Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Παρ Οκτ 15, 2010 10:31 am

Οσα δεν φτάνει ο Rommel, τα κάνει κρεμαστάρια. Με φαίνεται :lol:


Ζύμωση. Υπάρχει. Μέχρι να σταματήσει να υπάρχει. Οξυγόνο κυκλοφορεί. Μικροοργανισμοί στα πούρα, κάργα.
Γιατί να μην υπάρχει ζύμωση;
yiorgos
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Τετ Οκτ 11, 2006 1:28 am
Τοποθεσία: Δουβλίνο
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό yiorgos » Σάβ Οκτ 16, 2010 12:32 am

Καλά τα λέει ο Λεωνίδας. Οι αλλαγές που επιφέρει ο χρόνος σε ένα πούρο απο τη ζύμωση προκαλούνται. Ζύμωση γίνεται όταν τα φύλλα είναι σε δεμάτια, ζύμωση γίνεται κι όταν είναι τυλιγμένα σε πούρα. Βέβαια, στην πρώτη περίπτωση (φύλλα καπνού σε δέματια), οι Κουβανοί επιταχύνουν τη ζύμωση σκεπάζοντας τα με κουβέρτες για να ανεβάσουν τη θερμοκρασία τους και να την κρατήσουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Και γιατί θέλουν να επιταχύνουν τη ζύμωση πρίν στρίψουν τα πούρα; Για να ξεφορτωθούν όση αμμωνία κι όποια άλλη ανεπιθύμητη ουσία μπρορούν, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Το κάθε δεμάτι έχει ένα θερμόμετρο που μετρά την θερμοκρασία του πυρήνα. Άν ο πυρήνας φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Άν αυτό συμβεί, λύνουν το δεμάτι, απλώνουν τα φύλλα για να αεριστούν και το ξαναφτιάχνουν.

Γι αυτό ίσως Νίκο να αναφέρεις οτι άν υπήρχε ζύμωση, το πούρο θα έκαιγε. Ζύμωση υπάρχει, όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο στα δεμάτια.

Τώρα άν "ζύμωση" δέν είναι ο κατάλληλος όρος για να περιγράψουμε τη διαδικασία, παρακαλώ διορθώστε με!

Ξεφύγαμε.... Κάψε ένα Λεωνίδα γιατι απο την πολλή ανάλυση ξεχάσαμε την ουσία! :lol:
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 2017
Εγγραφή: Τετ Μάιος 02, 2007 9:11 am
Τοποθεσία: Σπίτι της

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Σάβ Οκτ 16, 2010 10:42 am

Προθεσή μου είναι να μπουν κάποιες διαχωριστικες γραμμες, για να μιλαμε ολοι για το ίδιο πράγμα.
Ζύμωση είναι ένα από τα στάδια στη παραγωγή των πούρων. Αυτόν τον διαχωρισμό κάνω.
Φυσικά, υπάρχει και μετά ζύμωση, όπως συμβαίνει σε κάθε νεκρό οργανισμό. Ξεκινάει ενα δευτερόλεπτο μετά την κατάληξη και σταματάει μονο όταν γίνει ... χώμα.
Ομως, μιας και μιλαμε για το έτοιμο πούρο, σκέφτηκανα το χωρίσουμε το θέμα σε φάσεις ή στάδια.
Για να συμφωνήσουμε, για πιό στάδιο, πιά φάση, μιλάμε. 4 έγραψα, εντελώς αυθαίρετα. Έντελώς συμπτωματικά, 4 στάδια γράφει και ο Μιν Ρον Νι, όμως διαφορετικά, γιατί "κατι" παραπανω ξέρει από μενα:

1. Περίοδος ανάρρωσης
2. α' ωρίμανση
3. β' ωρίμανση
4. γ' ωρίμανση

Σαφώς και η ωρίμανση, είναι ζύμωση με πολύ βραδείς ρυθμούς, στην περίπτωση των πούρων. Πρώτος λόγος διαχωρισμού της ορολογίας.

Δεύτερος λόγος: Σαφώς και όλα τα καπνά περνούν τα 2 τουλάχιστον στάδια ζύμωσης, που περιγράφει ο Γιωργος, αλλα δεν ωριμάζουν ολα τα μετέπειτα στριμένα πούρα. Παρ΄ όλο που συνεχίσουν να υφίστανται ζύμωση και αυτά που δεν ωριμάζουν, δηλαδή δεν βελτιώνονται.

Και φτάνω στο σημείο, που δεν έχω δει να εξηγεί κανείς με επιστημονικούς όρους, δηλαδή με χημεία: Ενώ όλα τα πουρα συνεχίζουν να ζυμώνουν, δεν ωριμάζουν (δεν επιδέχονται βελτίωσης) όλα.
Κάτι που συμβαίνει και με το κρασί.
Κατά σύμπτωση, τα εξ αρχής ακριβά πούρα (κρασιά) ωριμάζουν και γίνονται "μεγάλα" πούρα/κρασιά ενώ τα φθηνά δεν εχουν τόσο μεγάλη βελτίωση.
Εννοώ, άλλη η βελτίωση ενός Partagas Lusitania και άλλη η βελτίωση ενός Partagas Super Partagas, σε σχέση με το αντίστοιχό τους φρέσκο.
Είναι και θέμα αρχικής τιμής λοιπόν;
Αρα κάτι ξέρουν αυτοί που τα πουλούν, έστω και εμπειρικά χωρίς χημικούς όρους;

Υποθέτω λοιπον, οτι ο Λεω αναφέρεται στα δύο πρώτα στάδια του Νι.
ΙΩΣΗΦ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Δημοσιεύσεις: 100
Εγγραφή: Παρ Αύγ 13, 2010 11:43 am
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευσηαπό ΙΩΣΗΦ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ » Σάβ Οκτ 16, 2010 3:51 pm

Νίκος έγραψε:Φυσικά, υπάρχει και μετά ζύμωση, όπως συμβαίνει σε κάθε νεκρό οργανισμό. Ξεκινάει ενα δευτερόλεπτο μετά την κατάληξη και σταματάει μονο όταν γίνει ... χώμα.


Παίρνω πάσα από εδώ και καταθέτω άποψη όχι επιστημονική αλλά εμπειρική, η ζύμωση-ωρίμανση (με την έννοια της βελτίωσης) δεν μπορεί είναι μια χρονικά ατελείωτη διαδικασία, ακολουθεί μια φυσιολογική καμπύλη αρχικά αύξουσα φθάνει κάποτε στο ζενίθ και έπεται η φθίνουσα πορεία προς την αποσύνθεση, όπως συμβαίνει με κάθε έμψυχο ή άψυχο γύρω μας, π.χ. ένα πούρο ΧΧ ετών ωρίμανσης ξέρω ότι θα μας ικανοποιούσε γευστικά δεν ξέρω αν θα έκανε το ίδιο μετά από ΧΧΧ χρόνια «ωρίμανσης» σίγουρα όμως η οικονομική του αξία, ως μουσειακού πλέον είδους, θα ήταν μεγάλη.

(Όλα τα ανωτέρω περιγραφόμενα, τοποθετημένα σε συνθήκες περιβάλλοντος (φυσιολογικής για τα πούρα συντήρησης) και εν προκειμένω 65-70ο R.H. σε 18ο C)


Νομίζω δηλαδή ότι και τα πούρα έχουν ένα κύκλο ζωής που διέπεται από τις σταθερές έννοιες γέννηση, ωρίμανση, γήρανση, θάνατος. Σε όποιες άλλες συνθήκες ελεγχόμενου ή μη περιβάλλοντος τα αγαπημένα μας, ταλαιπωρούνται αφόρητα, παθαίνουν ατυχήματα, καθυστέρηση στην ανάπτυξη-ωρίμανση, σοκ, πρόωρος θάνατος και άλλα.

@Λεωνίδας
Να είσαι καλά, ωραιότατο το θέμα που άνοιξες θα το ψάξουμε και επιστημονικά, να είσαι σίγουρος ότι θα μας απασχολήσει για πολύ και εποικοδομητικά.
Ιωσήφ.
Leonidas
Δημοσιεύσεις: 2010
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 04, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Leonidas » Δευ Οκτ 18, 2010 10:05 am

Ο κύβος ερρίφθη.

Χθές Κυριακή, τρείς φίλοι βρεθήκαμε και αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε το περιεχόμενο του jar. Κλειστήκαμε σε ένα ημισκότεινο δωμάτιο, χωρίς θέα, αποκομμένοι απο το δουνουτου.

Πρώτη εντύπωση όταν ανοίχτηκε
Ο πρώτος. "Ουγκ". Αυτό σημαίνει καλό, δεν ξέρει Ελληνικά.
Ο δεύτερος. Γέλαγαν και τα αυτιά του.
Ο τρίτος. Αυτός είναι λίγο σουιγκένερις, το ψιλοπαίζει δύσκολος, τάρεσε πάντως.

Καύση.
Ο πρώτος. "Ουγκ" και λίγο το φρύδι λοξά. Αυτό σημαίνει άστα κανα χρόνο ακόμα.
Ο δεύτερος, λάγνος, διέκρινε πληρότητα στη μυρωδιά και ελλείψεις στη γεύση.
Ο τρίτος συμφώνησε με τον δεύτερο και δυο μαζί με τον πρώτο.

Αυτά.

Επιστροφή σε “Υγραντήρες - Υγραντές ...”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες