cigars.gr
cigars.gr

Φωτογραφίες
Slideshow

Δείτε όλες μας τις φωτογραφίες


Περί Πούρων

Τα πάντα για τα πούρα.

Ιστορική αναδρομή και πολλές χρήσιμες πληροφορίες διαθέσιμες για εσάς.


Δείτε Περισσότερα


 


Tabacalera A. J. Fernandez .......

    Δεύτερη μέρα στο Esteli κάπου τον Ιούλιο του 2012 . Αν και έχω ξυπνήσει πολύ πρωί έχω μια διάθεση να αναβάλλω τα πάντα. Σκέφτομαι να μην κάνω τίποτα σήμερα και να περάσει όλη η μέρα δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου. Πάνω που έχω πείσει τον εαυτό μου για τα παραπάνω, δε ξέρω τι με πιάνει και… δρόμο.

   Στην IPCPR 2012 λίγες μέρες πριν είχα συναντήσει τον Kris Kachaturian,  στο αντίστοιχο  ‘περίπτερο ‘  του κυρίου A. J. Fernandez  .  Μόλις άκουσε ότι είμαι από την Ελλάδα μου είπε : γεια σου κουμπάρε .... Μετά μου εξήγησε ότι ο κουμπάρος του είναι ‘Ελληνας . 
‘Ετσι ξεκινήσαμε και είπαμε ορισμένα πράγματα  τονίζοντας  ότι θέλω να δω το εργοστάσιο. Εγώ δεν θα είμαι στο Esteli αλλά θα πας εκ μέρους μου και θα βρεις τον Joseph  μου απάντησε .

Φώτο  εδώ  :  

http://www.cigars.gr/forum/gallery/image_page.php?album_id=32&image_id=2089

Η Tabacalera A. J. Fernandez βρίσκεται στο κέντρο της πόλης (Esteli). Δημιουργήθηκε πριν 4 χρόνια, μου εξηγεί ο Joseph. Πριν το εργοστάσιο ο κύριος A. J. Fernandez  είχε ένα μικρό χώρο  με 4-5 στρίφτες και έστριβε πούρα. Επειδή έφτιαχνε καλά πούρα και τα πούρα του είχανε ζήτηση, αποφάσισε να φτιάξει ένα ολόκληρο εργοστάσιο. Έχουμε όμως και άλλο ένα μικρό εργοστάσιο εδώ κοντά  μου εξηγεί . Και τα δυο θα συμπτυχθούν στο καινούργιο εργοστάσιο που κατασκευάζουμε τώρα, συνεχίζει ο Joseph- θα είναι περίπου έτοιμο σε δυο μήνες.

    «Πόσα πούρα φτιάχνεται τη μέρα?» ρωτάω. «Σε αυτό το εργοστάσιο περίπου 25.000 πούρα, στο άλλο περίπου άλλα τόσα , έχουμε  δηλαδή περίπου, μέση παραγωγή 50.000 πούρα το μήνα». «Πόσα πούρα μπορεί να ετοιμάσει ένας στρίφτης την μέρα?» τον ρωτάω. « Αν είναι καλός μέχρι και 400 ή 450 την μέρα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει στρίψει 500-550 αλλά ένα ποσοστό θα απορριφθεί από τον ποιοτικό έλεγχο» μου απαντά.

   « Φτιάχνεται μόνο την δική σας παραγωγή ή δημιουργείται πούρα  φίρμες δηλαδή για άλλες εταιρείες?»  (exclusive- συνήθως λέγονται)  τον ρωτάω. « Και τα δύο μου απαντά , εχουμε τις δικές μας brand ( βλέπε San Lotano και Pinolero ) αλλά φτιάχνουμε και exclusive για άλλους » μου απαντά. «Φτιάχνουμε για τον Rocky Patel, για μερικές εταιρείες στην Ευρώπη αλλά κυρίως για το Gigarinternational.com όπως είναι η brand  Maria ή 1884 και το Man O War .

    Το τελευταίο έχει την φήμη ενός πολύ καλού πούρου του λέω. « Όλα τα πούρα που φτιάχνει ο κύριος Fernandez είναι καλά» μου απαντά. Θέλω να δω πως στρίβεται ένα Man O War πούρο. Εδώ είμαστε μου λέει και να τα  Βίντεο:

Βιντεο  2085  . Ο στρίφτης  (ρόλερ ) δημιουργεί ένα MAN   O  WAR
Βίντεο  εδω :  http://www.youtube.com/watch?v=nlWs6CteD3s&feature=youtu.be

Βίντεο 2084  . (ρόλερ και δώ )  δημιουργεί γενικώς .
Βίντεο  εδω :  http://www.youtube.com/watch?v=X8UDtXFO4IM&feature=youtu.be

Βίντεο  2133  . Η κυριούλα  προετοιμάζει τα φύλλα του καπνού .
Βίντεο  εδω :  http://www.youtube.com/watch?v=oMNumus_MV0&feature=youtu.be

Βίντει 2149 . Ο στρίφτης (boncheros – στρίβει filler και binder ) δημιουργεί .
Βίντεο  εδω :  http://www.youtube.com/watch?v=tKBv7DoRNiY&feature=youtu.be


    « Είδες πόσο γρήγορα στρίβει?» μου λέει ο Joseph, « εγώ θα έκανα 20 λεπτά για να το στρίψω.»  « Η κεντρική brand είναι SAN LOTANO. Φέτος είδα το SAN LOTANO OVAL. Είναι διαφορετικά τα blends?» ρώτησα. « Ναι, είναι εντελώς διαφορετικά τα blends. Και φέτος δημιουργήσαμε το PINOLERO. Θα δούμε πως πήγε από την IPCPR 2012. Δεν έχω μιλήσει ακόμη με τον Kris.»

    Τα πούρα αφού παρασκευαστούν γίνονται bundles με 50 πούρα – φώτο εδώ :

http://www.cigars.gr/forum/gallery/image_page.php?album_id=32&image_id=1865

 

, ( άλλο στύλ – διαφορετικό απο την Media Rueda που είδαμε στα Joya De Nicaragua  )  και πηγαίνουν σε ένα χώρο όπου μένουν 4-5 μέρες. Εκεί γίνεται η απολύμανση( fermentation-ποτέ δεν κατάλαβα γιατί όλοι το λένε fermentation και όχι disinfection). Μετά φεύγουν από εδώ και πηγαίνουν στο aging-room για ωρίμανση. Η ωρίμανση κρατάει από 10 ημέρες έως δυο μήνες. Εξαρτάται από το wrapper. Το Maduro χρειάζεται περισσότερο χρόνο ωρίμανσης. Το Habanos λιγότερο.

   « Τι wrapper συνήθως προτιμούν οι πελάτες?» ρωτάω. «Κυρίως Habanos» μου απαντά. «Το Εκουαδόρ παράγει καλό Habanos wrapper». « Το Habanos είναι το αγαπημένο μου» του απαντώ. «Και μένα» μου λέει. «Κυκλοφορεί η φήμη ότι ο κύριος Fernandez χρησιμοποιεί καπνό από την Κούβα( επιτίθομαι).» Χαμογελάει... «Ναι, έχει καπνό από την Κούβα. Τον χρησιμοποιούμε σε ειδικές περιστάσεις. Καπνός από Κούβα με καπνό από Νικαράγουα δίνουν εξαιρετικά blends» συμπληρώνει.

    Τέλος πήγαμε όπου γίνεται η συσκευασία. «Είμαστε σε κατάσταση τρέλας» μου λέει ο Joseph, « εύχομαι να μετακομίσουμε σύντομα στο καινούργιο εργοστάσιο». Στην παρέα έρχεται και ο κύριος Edgar ( ή κάπως έτσι). «Είναι ο υπεύθυνος για την κατασκευή των κουτιών» λέει ο Joseph. « Κάθε βδομάδα βλέπω τι παραγγελίες έχω και ανάλογα παραγγέλνω  συμπληρώνει ο Joseph .
Θα επισκεφθείς και άλλα εργοστάσια?», «Ναι, αύριο θα πάω στον Don Pepin» του απαντώ. «Δουλεύει η γυναίκα μου εκεί» συμπληρώνει, «την λένε Rosa». «Με την Rosa έχουμε μιλήσει πολλές φορές με  e mails αλλά δεν έχουμε γνωριστεί ποτέ» του απαντώ. Ο κόσμος τελικά είναι μικρός, σκέφτομαι.

   Αφού είδαμε τους χώρους απολύμανσης, ωρίμανσης, πηγαίνουμε σε ένα άλλο δωμάτιο. Εδώ γίνεται  ο δεύτερος ποιοτικός έλεγχος καθώς και η ταξινόμηση. «Τα πούρα που απορρίπτονται τι τα κάνετε?» ρωτάω. «Τα περισσότερα πωλούνται σαν seconds, αυτά είναι που γίνανε σφιχτά ή δεν τραβάνε(στην Tabacalera λειτουργεί drawmaster που ελέγχει τα πούρα για το τράβηγμα), αν το πούρο έχει ένα σκίσιμο στο wrapper, τότε βγάζουμε το wrapper και το ξανατυλίγουμε» μου απαντά.

  Η συνάντηση-επίσκεψη κράτησε περίπου 3 ώρες μαζί με τον καφέ που ήπιαμε. « Εις το επανιδείν και σαν συνεργάτες» του απαντώ. « Μακάρι, πάντως η χώρας σας είναι πολύ όμορφη, μια μέρα θέλω να την επισκεφθώ» μου λέει. «Να ξέρεις ότι έχεις ένα φίλο στην Ελλάδα και ένα σπίτι να μείνεις» συμπληρώνω.

    Κάπως έτσι με ωραία λόγια τελείωσε η επίσκεψη στην Tabacalera A. J. Fernandez. Μου άρεσε το εργοστάσιο και η συμπεριφορά του Kris, του Joseph και των διαφόρων εκεί μέσα, ήταν εξαιρετική. Για να δούμε. Η προσπάθεια για την αναζήτηση του καλού πούρου συνεχίζεται.

 



αρθρογράφος: Λεωνίδας Παυλόπουλος


δείτε περισσότερα άρθρα

 

 

© Cigarworld.gr - Λεωνίδας Παυλόπουλος. Υποστήριξη: webmaze